Reina verrast met tweet: ‘Het gewone volk gaat de straten op, niet?’

Zondag, 24 mei 2020 om 18:50Dominic Mostert • Laatste update: 18:54

José Reina schaart zich achter de anti-lockdowndemonstraties die zaterdag plaatsvonden in veel grote steden in Spanje. In verschillende provinciale hoofdsteden, zoals Madrid, Sevilla, Valencia en Valladolid, trokken duizenden auto’s in een stoet over de openbare weg. Het protest werd geïnitieerd door de nationalistische partij Vox.

De doelman van AC Milan, die dit seizoen wordt verhuurd aan Aston Villa, plaatst op Twitter een foto van een 'autodemonstratie' rond Paseo de Recoletos, een boulevard in Madrid. "Het lijkt erop dat het gewone volk de straten op is gegaan, niet??", schrijft hij, met de hashtags #democratie en #samenstaanwesterker. Vorige maand tweette Reina nog dat de regering zichzelf 'belachelijk' maakt, toen duidelijk werd dat Spanje testkits had aangeschaft uit China die niet werkten. Zijn reactie is evenwel opvallend, daar Reina in maart zelf besmet raakte met het coronavirus en hevige symptomen vertoonde.

Eind maart vertelde Reina aan de Corriere dello Sport dat zijn ziekte begon met koorts, een droge hoest en hoofdpijn. "Het moeilijkste moment kwam toen ik niet meer kon ademen, ik kreeg 25 minuten geen zuurstof meer. Dat was het ergste wat ik mijn leven heb meegemaakt", zei de Spanjaard. "De angst kwam toen ik doorkreeg dat er geen zuurstof meer binnenkwam: eindeloze minuten van angst, alsof mijn keel opeens dichtzat. Daarna ben ik acht dagen binnen gebleven."

Toch lijkt Reina zich te scharen achter de anti-lockdowndemonstraties. Op de foto die hij plaatst, tonen de bestuurders van de auto's talloze Spaanse vlaggen en symbolen. Het protest is gericht tegen het beleid van de Spaanse regering. Door de strenge lockdown in Spanje kwam de economie de afgelopen maanden tot stilstand. In april meldde Spanje een werkloosheidspercentage van 14,2 procent. Het land probeert op dit moment via een vierstappenplan uit de lockdown te komen; deze week gingen bars, restaurants, bioscopen en theaters, zij het met dertig procent van de normale bezetting. De leider van Vox, Santiago Abascal, voerde de mars aan in Madrid. Hij riep iedereen wel op om zich te houden aan de gezondheidsmaatregelen en daarom vond het protest plaats vanuit auto's.

De regering van premier Pedro Sánchez wilde de demonstraties eigenlijk verbieden omdat de noodtoestand nog van kracht is, maar rechters in het land gaven Vox toestemming om de demonstraties te houden. De partij riep demonstranten op om mondkapjes te dragen en vlaggen aan de auto's te bevestigen; de Spaanse regering kon in de rechtszaak niet bewijzen dat de gezondheidsmaatregelen zouden worden overtreden.Gerelateerd

Meer sportnieuws

18 reacties (laatste reactie door lucas1234)

Tja dat ga je altijd zien hè. Als maatregelen uiteindelijk blijken te werken zullen er altijd wel mensen zijn die zullen zeggen dat ze niet nodig waren. Maar ja als iedereen denkt dat het nu wel in orde komt met Corona, zal een nieuwe lockdown opnieuw moeten. En net dat is het belangrijkste voor de economie. Een nieuwe lockdown absoluut vermijden.

24 mei 2020 om 19:15

Dat waren ook veelal de mensen die 2 maanden geleden schreeuwden om een totale lockdown en het beleid te soft vonden. Ik denk dat we allemaal blij moeten zijn dat de maatregelen genomen zijn, en de situatie momenteel enigzins onder controle is, en ruimte bied voor versoepelingen.

24 mei 2020 om 19:20

Inderdaad. En als we ons nog een beetje houden aan de steeds minder wordende maatregelen, kan dat allemaal zo blijven. Alleen heb ik er een slecht oog in. Zowel als ik naar het nieuws kijk, als naar mijn eigen omgeving zie ik enorm veel mensen die schijnen te denken dat het allemaal in orde is om terug met Jan en alleman af te spreken.

24 mei 2020 om 20:00

Ik snap heel goed waar jij vandaan komt Liers, maar zeg nou eerlijk, wat the fuck zou het voor nut hebben om alles nog weken lang op slot te houden? Op welke manier zouden we daar beter van worden? Zelfs iemand die dit virus wss heeft gehad zegt dat we allang verder moeten. Kijk, dit begrijpen een heleboel mensen niet. Het risico van dit virus is er altijd en zal ook blijven, toch wordt er alweer gevoetbald, toch zijn er alweer winkels open aan het gaan elke dag. Er zijn een paar dingen die we zeker weten, hele dikke mensen worden verwoest door dit virus, dat staat vast. En hele oude mensen die al een heleboel tussen haakjes oorlogen hebben gevoerd met hun lichaam herstellen er ook minder van of zelfs niet. Zou het denk je niet een beter idee zijn om die mensen misschien te isoleren? En kom aub niet met dat verhaal dat er ook iemand van 31 aan covid is overleden, want ja dat klopt, dat kan ook gebeuren, zeldzaam, maar het kan gebeuren. Opvallend dat Reina zegt dat hij 25 minuten lang geen adem kon halen, maar hij leeft gelukkig nog wel. Daarom zei ik al, al die mensen die in paniek naar het ic zijn gerend hadden ook gewoon thuis kunnen blijven, is wat ik denk. Het gevoel dat ik nu krijg, is dat wij ook maar thuis moeten blijven, omdat deze ziekte dikke, ongezonde en oude mensen vermoord, en dan moet iedereen maar lijden, niet alleen die mensen, want het zou echt te gek zijn als we alleen die mensen gingen opsluiten. Owja, is dat te gek??? Deze mensen maken een zooitje van hun gezondheid en daarom is er een lockdown en moet iedereen zijn baan maar kwijtraken en moeten er duizenden ondernemingen vallen, dat gaat er gewoon niet in bij mij. En laten we ook eerlijk zijn, Nederland is gewoon niet slim genoeg voor een lockdown, klaar punt uit. Heb je die overvolle stranden gezien twee dagen geleden?? Dan denk ik echt bij me zelf dat ik in een andere wereld leef. Er is zoveel misinformation in de wereld dat je niet weet wie je moet geloven, voorlopig kies ik eieren voor mijn geld en ik heb niet te klagen want ik wordt goed verzorgd door mijn werkgever, maar voor sommige mensen valt hun hele leven in het water. We moeten aan Nederland denken, en niet alleen aan mensen die vatbaar zijn voor dit virus, als die mensen echt zo belangrijk zijn, dan moeten we hun isoleren, en niet heel NL omdat we anders maar 1 groep in een hoekje duwen. Een slechte gezondheid of oud zijn brengt gewoon risico's met zich mee. Thank god dat er weer voetbal is, want ik wil niet eens over dit soort dingen spreken. Google trouwens eens op : Socioloog Harambam, hij had een interessant stuk over complot denkers.

24 mei 2020 om 20:06

Omdat er wel genoeg jongere mensen zijn die er blijvende longschade aan overhouden. Daarnaast is er in de VS ook een opvallende toename van zware beroertes bij Covid patiënten tussen de 30 en 50 (terwijl de gemiddelde leeftijd bij die vorm van beroertes 74 is). Daarnaast snap ik de relevantie er niet van dat het oudere en dikkere mensen zijn. Ik heb het liefst dat mijn grootouders en iets corpulentere vrienden gewoon gezond blijven.

24 mei 2020 om 20:28

Lierse Ik zie je nu al een paar keer schermen met een onderzoek met betrekking tot een toename in beroertes. Er zullen vast nog meer onderliggende kwalen gerelateerd worden aan dit virus, maar wat zijn nu de absolute en relatieve cijfers van dat onderzoek? Veruit de meeste artsen en de meeste publicaties tonen lichte, tot matige klachten bij mensen onder de 50 jaar. In veel gevallen zijn Er zelfs geen symptomen waarneembaar. Het blindelings volgen van adviezen van mensen waarvan we niet weten waarop deze adviezen gebaseerd zijn, en door wie ze gegeven worden is ook riskant. Er zijn voldoende wetenschappers en ook artsen en klinische ethici die goede en kritische vragen stellen bij dit beleid. De enorme sociaal maatschappelijke en economische schade is niet te overzien en ook moeilijk te verantwoorden. Daarbij is het helemaal niet gezegd dat zo een strenge lockdown daadwerkelijk zo een significant verschil heeft gemaakt. Doorgaans kom je intelligent over, maar die intelligentie kun je ook aanwenden om even buiten de box te denken.

24 mei 2020 om 20:35

Ik ben dan ook geen voorstander van een heel strikte lockdown hoor. Ik ben gewoon geen fan van mensen die zich moeilijk aan de maatregelen kunnen houden. Ik zal zeker toegeven dat ik waarschijnlijk iets te voorzichtig ingesteld ben, maar we zitten nu gewoon even in een situatie waar je je een beetje moet aanpassen. Verder zijn die gevallen van meer beroertes beschreven in artikels van The New York Times en The Wall Street Journal. Je kunt ze best makkelijk terugvinden als je intypt “strokes Corona”.

24 mei 2020 om 20:49

Ik zal de artikelen eens doornemen. Dankjewel. Ten aanzien van de maatregelen en ons gedrag denk ik dat er ruimte voor je is om je eens in te lezen, of om het eenvoudiger te maken eens te verdiepen in de meningen van anders denkenden. Daarmee doel ik op, anders dan jij. Café weltschmerz is daar een goed voorbeeld voor. Natuurlijk zal er altijd sprake zijn van nuance, maar regels, en inperking van vrijheden hebben grote gevolgen, vooral in ons gedrag.

24 mei 2020 om 21:02

Liers/ Men je sources zijn toch wel uitermate twijfelachtig te noemen. The New York Times, daar moet je echt gauw vandaan blijven hoor, die mensen zijn keer op keer gepakt met leugens en sensatie nieuwsartikelen. Daarnaast, als het echt zo een hot item was als wat jij hebt gelezen, dan was het hier elke dag op de NOS te horen of op de radio of in de krant of waar je je nieuws ook vandaan haalt. Maar ik hoor niemand erover. Daarnaast ken ik mensen die zelf covid hebben gehad, en ja het was echt erg zeiden ze, maar ze leven allemaal nog. Aan alles kleeft risico's, autorijden, voetballen, boodschappen doen, er kan altijd wel ergens iets gebeuren waar je niet blij van wordt. Ik ben net als jou ook voorzichtig ingesteld, maar voor politici is het makkelijk om te roepen dat je in lockdown moet, deze mensen hebben allemaal een appartement van 400.000 waarin ze lekker kunnen loungen of een groot huis met een tuintje. Die luxe is er niet voor iedereen. Ook zijn er mensen die heel makkelijk denken over de economische schade die we oplopen, verreweg de meeste Nederlanders denken dat wij gewoon wel wat geld lenen en dat in de economie pompen, echter werkt dat niet zo. Denk je soms dat ze opeens geld gaan uitdelen? Wie weet wat het volgende is. Ik denk dat deze covid lockdowns allemaal een test is, om te kijken hoever ze het normale volk hun wil kunnen opleggen. Dude, alle sportevenementen, festivals en concerten zijn gewoon uit de lucht gehaald, wat geeft jou het gevoel dat deze mensen niet autorijden kunnen verbieden. We leven in een verkiezingsdictatuur

24 mei 2020 om 23:04

Kleine kritische noot, laten we de NOS ook alsjeblieft niet nemen als een goede en betrouwbare bron van informatie. Jonge mensen gaan weliswaar er zelden dood aan, maar eventuele blijvende schade is nog lang niet goed genoeg in scope volgens mij. Mondjesmaat steeds meer vrijheid terug geven ben ik wel voorstander van, zeker voor de economie die je moet proberen enigszins in stand te houden binnen de mogelijkheden. Maar toch, ik zit liever aan de te veilige kant dan de opportunistische kant met gezondheidszaken. Er is ook, op extremen na, geen goed of slecht qua visie hierop maar je kan uiteindelijk pas over maanden of jaren de balans opmaken.

25 mei 2020 om 14:50

JK-Ajax je moet kranten nooit als bron gebruiken, zij zijn slechts een doorgeefluik van onderzoeksresultaten, interviews en vertalen deze tot op het niveau dat deze voor een leek begrijpelijk zijn. Deze kranten verwijzen echter wel naar de onderzoeksresultaten of de naam van de geïnterviewde staat beschreven in het artikel. Met een beetje zoekwerk kan je dus voor jezelf de bron controleren of checken of de geïnterviewde persoon enig recht van spreken heeft op basis van zijn kennis en ervaring. Ik ben zodoende ook geen fan van het op voorbaat afserveren van een krant of ander nieuwsmedium, natuurlijk maken zij wel eens fouten, en brengen ze wellicht nieuws te snel waardoor er feiten niet kloppen. Maar als je de artikelen een beetje goed leest en zelf de bronnen controleert kan je voor je zelf goed genoeg bepalen welke artikelen betrouwbaar zijn en welke minder/niet.

Dit vind ik dan wel bijzonder. Zelf het vrij zwaar gehad hebben schijnbaar, maar toch sympathisant zijn aan een beweging die alle maatregelen zoveel mogelijk wil versoepelen en het grotendeels maar onzin vinden. En dan ondertussen toen je het zelf had het wel het ergste dat je ooit hebt meegemaakt noemen... Vrij ongeloofwaardig dan als je het mij vraagt.

24 mei 2020 om 19:43

Of hij onderschat het virus niet, maar vindt de maatregelen buitenproportioneel en doen die meer kwaad dan goed. In Spanje is er namelijk prima wat te zeggen tegen de strikte lockdown die ze voeren. Maar het debat om corona raakt ondertussen ook aardig gepolariseerd, helaas.

24 mei 2020 om 21:47

@lfc11. Dat snap ik wel inderdaad. Mijn punt was vooral dat het nogal met alle winden meegaan is wat Reina doet. Dit probeer ik in mijn post aan Primetime ook uit te leggen. Het is vaak zo makkelijk om maar af te geven op alle beslissingen, omdat personen ze zelf niet hoeven te nemen. Iets meer reflectie zou daarom vaak op zijn plaats zijn vind ik. Dat is wat ik dan bij Reina ook mistte.

24 mei 2020 om 20:51

@jackieboy10, dat kan toch. Ergste wat je hebt meegemaakt is voor iedereen anders. Hij heeft voor zover ik weet geen dingen als kan.ker gehad Misschien heeft hij amper wat meegemaakt in zijn leven. Sommigen mensen weten niet eens meer hoe het is om koorts te hebben. Uiteindelijk is hij maar een weekje ziek geweest. Een weekje pijn lijden is voor hem een acceptabel iets voor vrijheid

24 mei 2020 om 21:43

Ik snap het enigszins ook wel Primetime, maar ik vind het vaak zo makkelijk. Dit is ook weer echt captain hindsight uithangen wat Reina hier doet. Toen hij het had hoorde je hem namelijk hier niet over en zal hij niet anti maatregelen zijn geweest (mocht dat wel zo zijn, dan neem ik mijn woorden uiteraard terug, maar ik kan het niet zo snel vinden). Nu Reina zichzelf wel weer prima voelt zijn de maatregelen dan weer overdreven. Mijn punt is vooral dat je het als overheid zijnde in dit soort gevallen voor niemand het goed kan doen. Ene moment schreeuwt het gros om een totale lockdown, andere moment schreeuwt (vaak hetzelfde) het gros dat ze in hun vrijheid beperkt worden en dat de overheid schandalig bezig is. Daar kan ik persoonlijk heel slecht tegen. Nul komma nul reflectie ergens op en het perspectief zien. Dat was meer waarop ik doelde met mijn post. Al had ik dat beter kunnen verwoorden.

24 mei 2020 om 22:04

@jackieboy10, mijn spaans is net voldoende om op vakantie te zeggen dat ik naar het strand wil. Dus wat Reina allemaal uitvoert op social media, echt geen idee. Ik snap je ergernis ook wel. In Nederland zie je het ook in de politiek met pvv/fvd. Die schreeuwden ook om een lockdown. Om vervolgens 6 weken later te roepen dat horeca weer open moest. Het is hypocriet van die mensen. aan de andere kant ben ik wel blij met het draagvlak voor versoepeling. Dit was immers ook de groep die ervoor zorgde dat onder maatschappelijke druk de scholen dichtgingen.

Extreem-rechts gaat de straten op en lulletje rozenwater laat zien daar goed bij te passen. Dit was toch wel de meest merkwaardige demonstratie die ik ooit heb gezien. Allemaal extreem-rechtse vlaggen op behoorlijk dure auto's, mensen die schreeuwen dat het een hoax is en dat de regering hen geld kost, compleet negerend dat de ziekte daar een sterftecijfers heeft van mã©ã©r dan 10. Reina heeft de laatste jaren vaker laten zien hã©ã©l ver weg te staan van de realiteit. En zoals lucas1234 al terecht heeft aangegeven: dit zijn exact dezelfde mensen die onlangs schreeuwden dat er een totale lockdown moest komen en dat deze regering mensen aan het vermoorden is. Note aan VZ: laten we een partij die openlijk een dictator verheerlijkt die moeiteloos verantwoordelijk was voor concentratiekampen en massamoord na het plegen van een coup, niet "nationalistisch" noemen. Dat zouden jullie ook niet doen als een partij in Duitsland hetzelfde met hitler doet.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Spanje

FIFA ranking: 6
288 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
KepaKeeper
BellerínVerdediger
CucurellaVerdediger
Pau TorresVerdediger
Eric GarcíaVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Spanje.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Spanje.

23 fans
Keeper, 38 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 20 januari
Voormalig rechtsback Cicinho heeft Alexandre Pato (31) gevraagd om naar Sivasspor te komen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren