Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

David de Gea had bij Manchester United schoon genoeg van Frans Hoek

Laatste update:

Frans Hoek was als keeperstrainer werkzaam voor onder meer Ajax, Barcelona, Bayern München, Manchester United, Galatasaray en het Nederlands elftal. Hij maakte bij meerdere werkgevers deel uit van de technische staf van Louis van Gaal en zette in 2017 een punt achter zijn carrière als keeperstrainer. Inmiddels is hij werkzaam als technisch directeur van Orange County Soccer Club in de Verenigde Staten en als technisch adviseur van de voetbalbond van Japan, met de focus op de ontwikkeling van de Japanse sluitposten. In een uitgebreid interview met Sky Sports blikt hij terug op zijn carrière.

De Engelse sportzender bestempelt Hoek als the godfather of goalkeeping. In het artikel wordt met name zijn innovativiteit geprezen. Zo was het zijn idee om Tim Krul binnen de lijnen te brengen op het WK 2014 indien er een penaltyserie aan te pas zou komen, wat gebeurde in de kwartfinale tegen Costa Rica. "Ik ben een assistent, een adviseur", legt de 63-jarige Hoek uit. "De hoofdtrainer neemt altijd het besluit. Maar het was een logische keuze als je ziet hoe Jasper Cillessen tijdens zijn carrière omging met penalty's. Hij boekte daar geen vooruitgang in. De andere keepers waren weliswaar niet zo goed als Cillessen, maar boekten wel vooruitgang in het stoppen van strafschoppen. Als je dat weet, was het enorm logisch. Het was weliswaar een ongebruikelijke keuze, maar het zou niet ongebruikelijk moeten zijn."

Hoek speelde zelf tussen 1973 en 1985 voor FC Volendam en werd als 22-jarige student de eerste persoon ooit die een scriptie schreef over doelmannen schreef. Als keeperstrainer was hij een vertrouweling van zowel Johan Cruijff als Van Gaal. Laatstgenoemde nam hem onder meer mee naar Manchester United, waar Hoek een moeizame relatie onderhield met het keepersgilde. Er gingen in 2015 geruchten dat David De Gea niet gelukkig was met de trainingsmethodes van Hoek en dat wordt nu door de Nederlander zelf bevestigd. Het probleem lijkt voornamelijk te zitten in de wens van Hoek om keepers deel te laten uitmaken van gezamenlijke trainingen in plaats van individueel met ze te trainen.

Zo vindt Hoek het belangrijk om met keepers door te nemen wanneer ze wel en niet uit hun doel moeten komen. Het is echter moeilijk om je daarop voor te bereiden als je in trainingssituaties geen spelers voor je hebt, vindt Hoek. De beste manier om beter te worden in dergelijke situaties is om wedstrijdsituaties te simuleren. "Als je al je hele loopbaan gewend bent om iets op een bepaalde manier te doen, je de keeper bent van Manchester United en ik opeens iets anders met je ga doen, dan zet je daar automatisch vraagtekens bij. Maar ik ben niet bang om dingen te ondernemen waarvan ik denk dat ze een doelman beter maken. Ik zie een doelman niet als een speler die losstaat van de rest. Ik kijk naar het totaalplaatje. Het gaat om de verhoudingen tussen een doelman en de ploeg."

"Als ik beter wil worden in fietsen, dan moet ik fietsen. Als ik een betere sprinter wil worden, moet ik sprinten. En als ik een betere keeper wil worden, moet ik samen met mijn spelers tegen andere spelers spelen. Dat is de realiteit van het keepen." Volgens Hoek is de rol van een doelman veranderd sinds de FIFA in 1992 verbood dat keepers terugspeelballen mochten oppakken. Daardoor werden keepers nog nadrukkelijker een onderdeel van het elftal, een ontwikkeling die past in de filosofie van Hoek. "Er wordt nu meer geëist van een keeper. Dan is de vraag: hoe gaan we dat verwerken in de training? Gedurende mijn twaalf jaar bij Ajax (tussen 1985 en 1997, red.) was de verhouding tussen 'geïsoleerde training' en 'gezamenlijke training' misschien 50/50. Ik vond geïsoleerde trainingen toen nog belangrijker."

"Ik liet het zo, totdat het op een gegeven moment rond de 70/30 werd in het voordeel van gezamenlijk trainen. Bij Manchester United was 80 tot 90 procent van de keeperstrainingen met de rest van de ploeg en 10 tot 20 procent individueel. Dat vonden de keepers niet leuk", erkent Hoek. "Het was radicaal anders dan wat ze gewend waren. Ik stelde me heel koppig op, want voor mij telde slechts één ding: progressie in het spel. Van individuele trainingen werden ze niet altijd beter. Sterker nog: ze werden er slechter door. Stel je even voor hoe een individuele keeperstraining eruitziet. Je hebt één speler die schoten afvuurt. Hoe vaak vindt zo'n situatie nou plaats in een wedstrijd? Als de assistent-trainer schoten op mij afvuurde, dan wist ik na één training al alles wat er te weten viel over zijn manier van schieten. Er was geen verrassingselement, niks. Dat niet alleen: als het gaat over wedstrijden, dan verdedig je samen en val je samen aan. Je moet dus samenwerken om de wedstrijdsituaties te lezen."

"Ik ben bij Barcelona al vroeg begonnen om Victor Valdés en José Reina op die manier te laten trainen. Ik wist: als ze vanaf het begin al hebben getraind met de ploeg, dan gaat het er straks alleen nog maar om of ze bestand zijn tegen de druk van het voetballen voor 100.000 mensen. Van keepers wordt vaak gezegd dat ze beter worden naarmate ze ouder worden. Waarom is dat zo? Dat is zo omdat ze altijd individueel trainen en ze beter worden van het spelen van wedstrijden. Een keeper van dertig traint dus al tien jaar en heeft vierhonderd wedstrijden gespeeld. Maar als je de wedstrijdmomenten in de trainingen verwerkt, dan gaan ze die momenten veel eerder in hun carrière al herkennen en hebben ze minder lang nodig om hun top te bereiken. Edwin van der Sar was op zijn 22ste al eerste keeper; Valdés en Reina op hun 20ste. Dat is niet buitengewoon, als je ze maar de juiste middelen aanreikt zodat ze wedstrijdsituaties herkennen."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ja met de Frans Hoek methode hebben wij wel een paar topkeepers afgeleverd ja.... Heb het idee dat hij zichzelf nogal belangrijker vindt, dan dat hij daadwerkelijk is. Cillessen voor Krul is dat nou zo'n out of the box idee? Iedereen ziet toch dat een penaltyserie aangaan met Jasper gewoon verlies betekent?

23 mei 2020 om 11:42

Inderdaad, Edwin van der Sar. Daarbij was Hoek een keeperstrainer, geen tovenaar. Als je geen keeperstalent hebt kan je ook geen topkeepers afleveren. Beetje makkelijk lullen dus.

23 mei 2020 om 11:46

Ach hij zegt het toch zelf? Na 1992 is de training veranderd. omdat je moet kunnen meevoetballen. Een bal tegenhouden is niet meer de kern binnen zijn methode. Ik geloof echt niet dat in Nederland Van der Sar de enige geboren is met echt keeperstalent. Ik geloof wel dat genoeg talentvolle keepers zijn afgevallen omdat zij niet comfortabel genoeg aan de bal waren, of dat er te weinig nadruk is gelegd in de opleiding om een bal tegen te houden, maar om te kunnen functioneren in een positiespel.

23 mei 2020 om 12:46

@lasse de vraag is alleen of topkeepers worden afgeleverd of worden geboren. waarom heeft Hoek dan na Vd Sar nooit meer een keeper van dat niveau afgeleverd dan als de kwaliteit van Vd Sar zijn verdienste was?

23 mei 2020 om 12:49

@puntnaarachter mee eens! dat zie je ook met verdedigers hier. tegenwoordig vinden ze het belangrijker dat je kan opbouwen dan of je een man kan uitschakelen. naar lengte, fysieke kracht en wendbaarheid wordt helemaal niet gekeken volgens mij bij verdedigers. zolang ze maar een inspeelpass hebben. het is toch vreemd dat ik hier bij clubs vaak een centrum staan waar beide verdedigers net de 1.80 meter aantikken

23 mei 2020 om 19:31

@Japie_Krekel: combinatie van beiden denk ik. Om er maar een voetbal cliché in te gooien: hard werken verslaat talent, als talent niet hard werkt. Maar Hoek heeft enkel voor Ajax gewerkt en daarna als assistent bij NL elftal. Heeft dus nooit Nederlandse keepers kunnen opleiden en ontwikkelen. Dat is wat mij betreft de reden dat Hoek niet meer keepers na Vd Sar heeft afgeleverd

23 mei 2020 om 11:47

Als het geen out of the box idee is, waarom wordt het dan niet vaker gedaan? Ik vond het oprecht een bijzonder verrassend moment en daarmee out of the box. Ik ben er alleen wel van overtuigd dat het psychologisch effect doorwerkte tegen Argentinië. Doordat Cillessen op doel moest blijven staan (er was al 3 keer gewisseld) kon Argentinië die serie simpelweg niet verliezen.

23 mei 2020 om 11:56

Helemaal eens. Overigens dat van Argentinie kunnen we nooit bewijzen, maar je kan (een tegenstander) maar 1 keer psychologisch verrassen met een dergelijke actie dus dat die wissel toen uitbleef begreep ik ook wel weer. Robben had daar 'gewoon' moeten scoren in de laatste minuut voor de verlenging.

23 mei 2020 om 12:52

@diegelbereds dat kan natuurlijk ook zijn omdat de meeste nationale elftallen meestal wel een keeper hebben staan die af en toe een penalty stopt, dus dan is er ook geen noodzaak om je keeper te wisselen bij een penaltyserie. ik zie het een beetje hetzelfde als met penalty's nemen. een speler die er om bekend staat zelden een penalty te benutten zal ook niet zo snel aangewezen worden om er een te nemen tijdens een strafschoppenserie

23 mei 2020 om 11:52

Media over de keeperwissel. Bild:" Louis van Genial". Het AD: "de legendarische keeperswissel van Van Gaal". Nos: "louis van Gaal deed tijdens het WK in Brazilië wat bijna geen coach durft. Omwille van de stafschoppenserie de keeper wisselen. En het werd beloond." Juist de op het oog simpelste oplossingen zijn het moeilijkst te bedenken.

23 mei 2020 om 12:01

Volgens mij legt hij gewoon zijn visie uit en dat als je hem neemt als keeperstrainer dat hij volgens zijn visie gaat werken. Ook is het niet zo dat hij loopt te pochen met zijn 'out of the box' idee om een keeper te wisselen. De media en analisten noemen het zo. Hij geeft gewoon aan dat hij logisch na heeft gedacht en geadviseerd heeft die wissel te doen. Dat anderen doen alsof het een geniale vondst is, kan Frans Hoek niks aan doen. Hij geeft toe dat het een wat ongebruikelijke actie is maar dat het ook een kwestie van logisch nadenken is.

23 mei 2020 om 12:43

Hij zegt zelf dat het niet zo bijzonder is, maar het wordt te weinig gedaan. Heb niet get gevoel dat hij zichzelf erg goed vind in dit artikel

Klinkt allemaal heel logisch.
Doelman zijn heeft alles te maken met inschatten van situaties.

Ik weet nog dat ik ooit als 9 jarig keepertje ooit eens een training van hem heb gehad waar toen ook Ed de Goei nog wat trainingen gaf. Een dag georganiseerd door de KNVB, wat fantastisch was dat.

Helaas heeft zijn methode mij niet tot Barcelona gebracht

Maar dan even inhoudelijk, deze man is wel echt een hele goede keeperstrainer, die het hele spel snapt en ook vaak vernieuwend was. Het is echt geen 13 in een dozijn trainer in ieder geval.

23 mei 2020 om 14:31

Haha de keeperspromotiedagen. Zelf ook 2x aan mee mogen doen. Inderdaad fantastisch. Ontopic: mooi en helder stuk over Hoek. Geeft goed onderbouwd zijn visie (waar je het niet mee eens hoeft te zijn).

Lekker Frans,

Kom aub weer terug naar Nl. Hoe kan het dat we alleen middelmaat op doel hebben staan? Waar zijn onze spitsen? Na kluivert, bergkamp, makaay, nistelrooy, hasselbaink en pesie is het ook middelmaat.

Ik ben het eens! Van alle topkeepers is de Gea veruit het slechtste met inzien wanneer hij uit zijn doel moet komen, dat doet hij gewoon nooit. Keepers als Neuer, fungeren als extra verdedigers omdat ze dat bijna perfect kunnen. Geef een lange bal/steek bal te hard en de ruimte achter de verdediging wordt niet benut. 1x per seizoen gaat dat wellicht mis, maar zo veel goals zijn daarmee voorkomen. De Gea blijft altijd op z'n lijn, enorm frustrerend.qua uitkomen, de bal trappen, de bal gooien, een counteraanval opstarten, baas zijn over de 16 is hij gewoon veel minder dan de andere keepers met name de afgelopen 2 seizoenen. Zeker nog wel katachtige reflexen en een goede duik, maar dat is het dan ook. Die keeper die hij was onder van Gaal was al niet perfect, maar nu is het gewoon ondermaats.

Wel leuk dat hij aanschrijft dat valdes en Reina door zijn manier al eerste keeper waren op hun 20e en 22e. Maar dat was de Gea ook zonder de hulp van Hoek. Er leiden gewoon meer wegen naar Rome.

23 mei 2020 om 13:47

ik geloof best dat Hoek een prima keeperstrainer kan zijn maar het is wel opvallend dat hij alleen bij grote clubs heeft gewerkt op het moment dat zijn maatje Van Gaal daar werkzaam was dus ik denk dat hij ook wel erg groot gemaakt wordt. door Van Gaal heeft zelfs een Andries Jonker bij Bayern gezeten en waar zit die nu? als ik me niet vergis bij Telstar ofzo

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren