Manchester United daagt makers van Football Manager voor de rechter

Vrijdag, 22 mei 2020 om 23:12Jeroen van Poppel • Laatste update: 23:53

Manchester United klaagt de makers van de populaire game Football Manager aan vanwege het gebruik van de clubnaam, zo blijkt uit het gepubliceerde rapport van de kwartaalcijfers van de Engelse grootmacht. The Red Devils zijn van mening dat Sega Publishing en Sports Interactive, de bedrijven achter Football Manager, inbreuk maken op het handelsmerk van de club.

In Football Manager wordt het logo van Manchester United niet getoond, maar de naam van de club zit wel in het spel. Volgens de Premier League-club maakt de simulatiegame inbreuk op zijn handelsmerk, door het logo niet te gebruiken in combinatie met de clubnaam. Sega en SI voert daar tegenin dat het gebruik van de clubnaam 'een legitieme verwijzing is naar de voetbalclub Manchester United in een voetbalcontext', en dat er geen sprake is van inbreuk op het handelsmerk.

Bovendien zeggen Sega en SI dat Manchester United nooit eerder heeft geklaagd over het gebruik van de clubnaam in Football Manager, dat sinds 1992 uitgebracht wordt, eerder onder de naam Championship Manager. "Manchester United heeft altijd ingestemd met het gebruik van de naam in Football Manager en kan nu niet plots beklag daarover indienen", zeggen de makers van de managergame in een reactie.

Opvallend genoeg leek Manchester United in het verleden nog op goede voet te leven met Sega en SI. "Medewerkers van Manchester United hebben in het verleden herhaaldelijk contact opgenomen met SI om toegang te vragen tot de Football Manager-database, voor scoutings- en onderzoeksdoeleinden. Bovendien sturen we al jaren kopieën van het spel naar een aantal medewerkers en spelers van de club, en er bestaan een aantal positieve perscommentaren en tweets over het spel door hen."Gerelateerd

Meer sportnieuws

46 reacties (laatste reactie door ajaxcunian)

Pff het enige Managers game dat echt de tijd en moeite waard is. Maarja het is en blijft een harde zakenwereld waar het de aanvallers taak is om elk detail op te pakken en er tegen in te gaan, zo werkt het nou eenmaal. Rechten zijn rechten.

22 mei 2020 om 23:38

Boeing haha er zijn gelukkig packs die dat allemaal kan rechtzetten! Wat een onzin van united man o man

22 mei 2020 om 23:38

Het is maar de vraag of een club naam beschermt is door rechten. Wij mogen ook hier gewoon over Manchester United discuseren. Zoalng de logo's niet gebruitk worden is het echt maar afwachten of Man United deze zaak wint.

23 mei 2020 om 00:17

Wij mogen zeker daarover spreken, wij verdienen namelijk geen geld aan het gebruik van de naam. En dat zal het punt zijn wat United zal gaan aanbrengen. Als je de naam en of logo voor een commercieel doeleinde gebruikt dan hoor je daar wel een afspraak over te maken/een overeenkomst over te sluiten met de eigenaar van de naam/club.

23 mei 2020 om 09:10

We hebben het hier puur over de naam, zonder gebruik van logo. Overigens verdient Voetbalzone wel degelijk geld via de advertenties.

23 mei 2020 om 11:43

Verschil is dat Sega een gepatenteerd product maakt met Football Manager waar ze een patents van externe partners (alle voetbalclubs en bonden) gebruiken. Dat doen wij, of VZ, duidelijk niet. Sega en SI moeten met 100% zekerheid betalen om van de naam gebruik te mogen maken binnen hun patent, dat doen ze nu trouwens al. Op dezelfde manier moeten ze ook betalen om de namen van individuele spelers te mogen gebruiken. Alleen is er nu de vraag Sega grenzen heeft overschreden met hun bestaande licentie (ik denk van niet, maar dat is onmogelijk te weten zonder die contracten te zien).

23 mei 2020 om 20:19

Daarbij gaat het er voornamelijk om dat Sega reclame maakt voor het downloaden van het officiele logo via externe aanbieders. Ze hoeven daardoor niet geld te betalen aan Man United voor het logo, maar spelers kunnen deze op die manier wel in het spel gebruiken.

Hopelijk heeft het geen gevolgen voor deze topgame. De diepgang die het levert is toch zoveel leuker dan FIFA (dat dit jaar dan ook nog eens de slechtste gameplay in jaren heeft). Daarnaast is het ook al een tijdje de enige game waar ik met Lierse kan spelen 😅.

22 mei 2020 om 23:36

Oeeefff Fifa.. Het blijft leuk om tegen vrienden te spelen maar de online gameplay is met de komst van dat fut echt vernaggeld. Alles gaat op algoritme tegenwoordig ipv daadwerkelijke skills. Football manager is heerlijk om jezelf vele uren in te verliezen

22 mei 2020 om 23:39

Persoonlijk speel ik geen FUT (het kleine kind in elke volwassen man komt dan naar boven haha), dus hou het op carreer mode. Het is dan wel leuk dat de stadia in Duitsland toegevoegd zijn, maar uiteindelijk speel je al 4 jaar dezelfde game dus dan is het leuke er ook wel van af.

23 mei 2020 om 00:56

Ik speel ook alleen maar carriere, maar die is indd al zo lang het zelfde. Hoop dat ze dat ooit weer gaan uitbreiden. maarja, levert geen geld op he

23 mei 2020 om 01:05

Ja de hoop op een vernieuwde carreer mode heb ik ondertussen al zo goed als opgegeven. Echt best zonde want de graphics zijn gewoon top.

22 mei 2020 om 23:38

Wat is Fifa kut geworden. Luisteren totaal niet meer naar hun klanten en denken alleen nog maar aan dat afgrijselijke FUT. Career Mode wordt al jaren verwaarloosd. Geldwolven pur sang

22 mei 2020 om 23:40

Ik was verbaasd dat ik ook zei, geen carrière modus die fatsoenlijk wordt opgeknapt? Dan geen FIFA, en k zie echt heel veel afhaken hierdoor, dramatische keuze van FIFA en op lang termijn gaan ze dit niet winnen en keren de mensen terug naar PES

22 mei 2020 om 23:41

Ja echt schrijnend inderdaad. Fifa 21 is de eerste in jaren die ik niet ga aanschaffen.

22 mei 2020 om 23:46

Je moet ook niet verwachten dat EA luistert naar zijn klanten. Deden ze niet in de Battlefield franchise, niet in de Titanfall Franchise en niet in hun star wars franchise.

22 mei 2020 om 23:50

De nieuwste Star Wars game is dan wel heel goed, en bij de nieuwe gratis DLC hebben ze met vrijwel elk gedeelte erg goed naar de community geluisterd. Mag ook benoemd worden! Verder mee eens hoor.

23 mei 2020 om 00:37

Zo en hoe, erg jammer hoe dat is gegaan. Ik speelde aardig vaak vroeger, Fifa 13 was me laatste die ik echt zelf speelde, daarna mee gestopt, soms hier en daar nog wat potjes. Maar man hoe die focus naar Fut is uitgemolken is bizar. Geldklopperij pur sang inderdaad en ook het feit dat de focus daar is gelegd en het spel aardig achteruit is gegaan. En heb ik het niet eens over de netwerk kosten per maand die er bij zijn gekomen destijds terwijl er nu veel kritiek op is geweest dat het een drama is. Erg jammer maar ben blij dat ik het al niet meer speel. Lekker nog wat FM en prima joh.

23 mei 2020 om 11:28

@usofdude, Ja dat klopt, de nieuwe Star Wars game was zeer goed, maar die is alleen door EA uitgebracht. EA had niks over het ontwikkeling proces te zeggen daardoor is die goed geworden. Respawn had volledig eigen recht hoe ze de game gingen maken. EA moest ook wel want de games ervoor zijn drollebakken geworden. Daar was Disney van gediend. Met fifa hebben ze volledige macht te doen, ik blijf zeggen. Breng FUT uit als een live service en de game apart elk jaar voor de carrière. Verwacht als ze dat doen nog meer geld kunnen maken dan op de huidige manier van werken.

23 mei 2020 om 01:13

Ik koop al jaren geen FIFA meer omdat ik mij als Career Mode speler geen moment serieus genomen voelde. Helaas draait het bij EA alleen maar om FUT en door de puberskudde die veel te veel geld besteedt aan packs voelt EA geen noodzaak om het spel te verbeteren. Met PES gaat het de goede kant op, maar daar mis ik de echte voetbalsfeer bij wedstrijden. Ik speel daarom al jaren Football Manager, waarbij ik mij er soms op betrap er teveel uur in te steken. Maar als ik daar een succesje in heb haal ik daar tenminste wel veel voldoening uit 😎

23 mei 2020 om 07:53

Kans bestaat de het Man Red wordt oid net als met Juventus nu het geval is.

Wat enorm triest zeg. "heel toevallig" op dezelfde dag dat ze aankondigen dat ze een verlies van 28 miljoen hebben geleden sinds het begin van de corona crisis.

22 mei 2020 om 23:48

Er is nergens triest aan. Als je geen recht hebt om een naam te gebruiken. Hebben ze niks erover te vertellen. Misschien dat er al.meerdere waarschuwingen geweest zijn. Daarbij is 28 miljoen verlies in deze tijd echt niet veel. Denk daarbij aan dat een Barcelona 5 miljoen per week verlies leidt. United is zowat de enige club die geen financiële hulp heeft aangevraagd. Al het personeel in dienst laat. De salarissen gewoon door laat betalen. En de spelers niet gevraagd salaris in te leveren. Na al die jaren niet als een voetbalclub gerund te hebben. Maar als een bedrijf. Plukken ze nu wel de vruchten ervan af. En is het misschien wel de gezondste club op dit moment. Op financieel gebied

23 mei 2020 om 13:15

Zeker, die berichten over United's schuld zijn inderdaad schokkend, maar als je je erin verdiept, United is echt buitengewoon gezond. Enorm rijke club, die deze zomer gebruik wil maken van de Corona crisis. Spelers zijn niet gevraagd in te leveren, dus ook geen gezichten bij eventuele transfers. Het schijnt dat de club deze crisis wil gebruiken om de stap te zetten naar de absolute top met Sancho/grealish/bellingham.

23 mei 2020 om 19:00

Idd. Precies zoals ik het zie Sommigen verdiepen zich er niet in. En nemen alles maar klakkeloos over wat er in de media verteld wordt. Zijn ook naïef dat ze denken dat hun club wel even wat spelers zal gaan halen. Terwijl ze gevraagd hebben in te leveren op salaris. De realiteit is er. En dat deze crisis veel clubs zal schaden. Ook de marktwaarde van sspelers zullen dalen. Daar waar United gebruik van zal maken. Dat is de andere kant van het verhaal. En de realiteit. Dat United zowat één van de weinige clubs is die kunnen uitgeven deze transferperiode. En dus idd deze periode in willen lopen naar de top

23 mei 2020 om 20:22

De schuld is in dollars gewoon hetzelfde gebleven. Maar de pond is enorm gezakt, waardoor de schuld in ponden groter is geworden. Gooi daar de corona crisis bij en het is allemaal niet zo dramatisch. Daarbij gaat het niet om de naam van de club, maar om het logo dat apart te downloaden is en het feit dat sega hier de klant op attendeert.

Dat afschuwelijke Ea Sports hoort eerder voor de rechter gesleept te worden voor dat afschuwelijke geldmijntje FUT. Sports Interactive luistert tenminste naar haar spelers. Kan EA nog een hoop van leren. Natuurlijk iets heel anders dit maar wilde het even kwijt.

Ze moeten niet zo janken Manchester United. Hun spelers en club zijn iig 3x beter en meer overpowered dan in het echt. Kan weten verlies altijd van ze met Football Manager. Spelers van Manchester United in Football Manager zijn eerder te goed dan te slecht. En kom op zeg United.. Hebben jullie niet al genoeg geld? Weet je hoeveel meer geld voor SI en Sega gaat worden als van alle clubs ook nog moet gaan betalen voor het logo... En ze kunnen echt niet alle rechten en licenties betalen /veroorloven blijkt wel uit feit Juventus Zebre heet in spel en Duitse en Spaanse clubs niet hun echte naam hebben...

23 mei 2020 om 20:24

Vooral dat laatste geeft dus misschien wel aan dat SI en Sega misschien fout zitten en niet Man utd?

Ik vind het een beetje triest dat voetbalclubs moeilijk doen over een voetbalspelletje dat hun naam gebruikt. Uiteindelijk wordt er gevoetbald voor de fans en die hebben er het meeste last van als bijvoorbeeld Juventus niet in FIFA zit of als FM een hele hoop licenties mist. Als alle clubs er minder geld voor vroegen hadden we nu veel completere voetbalspelletjes gehad, dat lijkt me uiteindelijk ook goed voor de populariteit van voetbal. Ik snap trouwens wel dat de voetbalwereld nou eenmaal gaat om zakendoen en geld verdienen. Mijn wens is inderdaad een tikkeltje naïef maar er is niks mis met soms een beetje de idealist uithangen!

23 mei 2020 om 12:47

Het is heel simpel: FM verdient miljoenen door clubs en spelers. Dan lijkt het me terecht als een club die miljoenen fans over de hele wereld heeft, geld vraagt aan het spel omdat hun naam gebruikt wordt. United is geen liefdadigheid instelling en elke speler, trainer, staf-leden en mediabedrijven proberen United helemaal leeg te melken. Dan snap ik wel dat hun ook gewoon puur business wise geld op tafel willen zien van voetbal spellen.

Dit speelt al sinds Fm20 uitkwam. Bepaalde sites die logo- en kitpacks voor het spel aanboden haalden hun packs eraf zonder te vertellen waarom. Later kwamen enkele packs wel weer terug, maar dan zonder het Manchester United logo en shirts.in ieder geval hoop ik dat het met een sisser afloopt. PSV naar de CL-winst leiden voelt toch anders als je in de halve finale Zebre hebt verslagen en in de finale Manchester Red.

23 mei 2020 om 01:04

Je weet dat je met FM editor heel makkelijk zelf de namen kan aanpassen? Ik doe dat tenminste zelf wel altijd. 😎 Ontopic: Man Utd moet zich niet zo aanstellen als hun naam wordt gebruikt. Ze kunnen zich beter focussen op hun eigen investeringen dan zich druk maken om een computerspel.

23 mei 2020 om 10:50

Dat doe ik ook, ik verwijder ook iedere keer netjes die bestanden waardoor bijvoorbeeld het Duitse nationale elftal alleen maar nepnamen heeft of Jan Jansen de bondscoach van Oranje is.

Wat mis ik de tijd van championship manager, niet zo uitgebreid als football manager. '00-'01 was de leukste want toen zat je nog niet met die transferwindows...

23 mei 2020 om 00:35

Ik speelde nog de Competitie Manager van Davilex...

23 mei 2020 om 00:54

Die was ook lachen dat was met die ouwe Hans Kraaij. Vooral de onderhandelingen waren grappig. Bas Dreef was destijds echt een talent, waarschijnlijk kent niemand 'm hier. Jeugd psv later RKC.

23 mei 2020 om 08:54

Dat was zeker briljant voor z’n tijd!

23 mei 2020 om 10:11

Wat te bedenken van Ultimate Soccer Manager 98-99. Geweldige game was dat en zo simpel. Was destijds ook gratis te downloaden.

23 mei 2020 om 11:03

Leuke game inderdaad. Het was altijd leuk om he eigen tactics te maken en die terug te zien in de wedstrijd. De game werd gemaakt door Sierra die nog meer geweldige games hadden zoals police quest, Space quest en leisure suit larry. Mooie tijden.

23 mei 2020 om 11:09

Dat klopt ja, oa je eigen set pieces creëren. Was ik alweer vergeten

Technisch gezien heet Manchester United in het spel Man Utd toch? Als ze de naam dan nog iets aanpassen, dan moet het toch geen probleem meer opleveren? Haal de spatie desnoods weg! De Duitse competitie heeft ook jaren in het spel gezeten zonder licentie, toen heette bijvoorbeeld Schalke 04 gewoon Gelschenkirchen, Bayern Munchen alleen Bayern. Zo kun je de dans ook ontspringen..

23 mei 2020 om 00:11

Ja ik dacht dat ook maar heb het even opgezocht en in de zoekbalk staat Man Utd, maar op de club zijn startscherm staat wel volledig “Manchester United”. Maar zoals je zegt, als ze die afkorting gebruiken zou het toch moeten kunnen lijkt me.

Wat een onzin van united. Zeg het dan gewoon op voorhand en dan past fm zich meteen aan zoals het al met enkele andere clubs doet. Zagen we ook met FIFA en Juventus toch? Maar hier dan geld uit willen slaan vind ik een wansmakelijke actie

Een beetje extra uitleg was handig geweest Voetbalzone. Het gaat dus om het feit dat het logo aangepast is. Hierdoor hoeft Sega/SI geen bedrag aan United te betalen. Maar intussen kun je het logo wel via externe aanbieders downloaden en in het spel gebruiken. Sega/SI zorgen ervoor dat hun klanten dit weten, ze maken er reclame voor. Zo loopt United geld mis en Sega/SI hoeft geen afdracht te doen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Manchester United

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
5.Chelsea4316
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
A. DialloAanvaller00
David de GeaKeeper230
L. GrantKeeper00
D. HendersonKeeper30
S. RomeroKeeper00
E. BaillyVerdediger70
P. JonesVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Manchester United.

In de wandelgangen

Woensdag 24 februari
West Ham United heeft een gigantisch prijskaartje om de nek van Declan Rice gehangen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren