‘Op de training voerde ik niks uit en toen wilden ze me niet meer, eikels’

Vrijdag, 22 mei 2020 om 08:36Robin Bruggeman • Laatste update: 09:58

Derk Boerrigter speelde tussen 2009 en 2011 voor RKC Waalwijk en de aanvaller deed het zo goed in Brabant, dat hij uiteindelijk een terugkeer naar Ajax verdiende. De nu 33-jarige Boerrigter had echter eigenlijk al voor 2011 uit Waalwijk willen vertrekken, aangezien RKC in zijn laatste seizoen op het tweede niveau uitkwam. Vanwege een botsing met Mo Allach, destijds de technisch directeur, kwam het daar niet van.

“Ik wilde natuurlijk graag in de Eredivisie blijven en de interesse was er, maar Allach hield dat tegen door een miljoen euro te vragen. Een belachelijke prijs. Ik was echt woedend”, blikt Boerrigter vrijdag terug in gesprek met het Brabants Dagblad. De gemoederen liepen uiteindelijk hoog op en Boerrigter zegt nu ‘dat er eigenlijk alleen maar verliezers waren’: “RKC had financiële tekorten en ontving nu helemaal geen geld, terwijl ik in de Eerste Divisie moest gaan voetballen en geen stap hogerop kon zetten.”

“Toen nam ik me voor om een beetje te gaan flierefluiten op de training en alleen nog mijn best te doen in de wedstrijden, omdat dan de scouts en trainers op de tribune zaten van andere clubs. Dat is ook precies wat ik heb gedaan.” Met achttien doelpunten en veertien assists was er aan zijn cijfers niet te merken dat hij er op het trainingsveld de kantjes vanaf liep. Toch kostte deze houding hem uiteindelijk een transfer naar Club Brugge: “Adrie Koster was daar toen trainer en kwam nog naar Waalwijk om bij mij thuis te vertellen hoe hij me wilde gebruiken. Het klonk allemaal fantastisch, ik zag het helemaal zitten.”

Drie weken later lag er echter nog geen aanbieding van de technisch directeur van de Belgische topclub op tafel en na een belletje van de zaakwaarnemer van Boerrigter kreeg hij door hoe de vork in de steel zat: “Wat bleek? Waren ze, zonder dat ik het wist, ook op de training komen kijken. Daar voerde ik natuurlijk niks uit, dus wilden ze me niet meer. Wat een eikels, in plaats van dat ze me nou gewoon gevraagd hadden naar de reden van mijn houding…” Boerrigter zou RKC na dat seizoen verlaten voor Ajax en speelde daarna nog voor Celtic. Op dertigjarige leeftijd zette hij vervolgens een punt achter zijn loopbaan: “Ik was toen gewoon fit, maar wilde óf op een goed niveau voetballen, óf voor een heel goed salaris. De juiste aanbieding kwam niet en nu ben ik ondernemer.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

49 reacties (laatste reactie door robby)

Tja, de echte professional kan het ondanks alles ook opbrengen om op de training alles te geven.

Beetje meer zelfreflectie zou wel op zijn plaats zijn Derk.

22 mei 2020 om 08:57

Ja, en dan de anderen voor eikels uitmaken. Hij had ook kunnen zegden dat het dus eigenlijk een stomme actie van hemzelf was en dat club goed gehandeld heeft. Ik vond het overigens wel een leuke speler om naar te kijken, maar overduidelijk niet de juiste mentaliteit om er alles uit te halen.

22 mei 2020 om 09:01

Dit is toch zelfrefelectie? Hij geeft zelfs aan dat de transfer niet doorging vanwege zijn eigen houding op de training. Dat ook een bewuste reden had.

22 mei 2020 om 09:11

Maar hij noemt ze vervolgens wel eikels. Terwijl het volledig aan zichzelf te wijten was.

22 mei 2020 om 09:20

Dat zou ik ook doen als de scouts zich op de training kwamen en niet tijdens een wedstrijd. Het is niet in de lijn van zijn verwachting. Ik vind het wel Ironisch. Neemt niet weg dat zijn houding niet goed was, maar dat geeft hij zelf ook aan, dus zelfreflectie.

22 mei 2020 om 10:17

Nee dan nog mag hij ze geen eikels noemen. Hij had gewoon z’n best moeten doen op de training. Dit geeft de mentaliteit weer. Bovendien train je voor jezelf, en niet voor de club. Had hij gewoon elke dag zn best gedaan om beter te worden, ddan had hij tijdens de wedstrijd nog meer kunnen laten zien.

22 mei 2020 om 12:10

Dan moet meneer Boerrigter maar beseffen dat de voetbalwereld niet rond hem functioneert en dat scouts niet zo laks zijn als hijzelf. Die doen hun werk niet alleen tijdens wedstrijden, maar ook op trainingen waar meneer mentaal verstek liet gaan. Ik bespeur meer selectieve verontwaardiging dan zelfreflectie.

22 mei 2020 om 20:39

Ik vind het een beetje een domme opmerking van Boerrigter. Ik denk dat als een scout een speler alleen op wedstrijden beoordeeld, hij niet lang van z'n baan zal kunnen genieten. Het lijkt me dat de meeste mensen snappen dat een scout een zo'n compleet mogelijk beeld van een speler wil krijgen. Onverwachts langskomen op wedstrijden, maar zeker ook trainingen, hoort daar bij. Als een speler weet dat je komt, kan je hem enkel beoordelen op het feit dat hij dat weet. Of dat nou juist meer inzet tonen, zoal bij Boerrigter, of misschien juist angstig en gespannen spelen is. Je wil een speler in een zo natuurlijk mogelijke situatie zien, want dat is hoe hij daadwerkelijk is.In dit geval een speler die enkel werkt als hij krijgt wat hij wil. Ik denk dat ze hem na die training nog niet genomen hadden als hij de situatie had uitgelegd.

24 mei 2020 om 11:58

Nee, hij geeft de scouts de schuld van het afketsen van de transfer. Terwijl het zijn eigen schuld is hij loopt de kantjes ervan af tijdens de training. Als hij een beetje zelfreflectie had zou hij zeggen eigen schuld dikke bult! Het is eigenlijk nog dommer van hem om te denken dat scouts nooit op trainingen komen kijken pfffff Ik vraag me ook echt af wat voor ondernemer hij is?

22 mei 2020 om 09:20

Inderdaad zeg. Ik liep bewust de kantjes ervan af en toonde mijn ware karakter maar toch is het de schuld van de andere partij. Nogal een droevige gedachtegang Derk.

Dit zegt alles over hoe hij als persoon in elkaar zit en hoe het veelal gaat in de maatschappij. Alles draait om zichzelf en het moet wel op zijn manier. Uiteindelijk heeft hij er nog niets van geleerd getuige zijn opmerking over het einde van zijn 'carriere'.

22 mei 2020 om 09:39

Juist die laatste zin snap ik wel. Als je voor jezelf ziet wat je wil verdienen en je weet wat je (volgens jou) waard bent, dan wil je niet ver daar onder verdienen, dat is volgens mij in de meeste branches zo (een piloot gaat ook niet voor 1500 per maand vliegen). Als niemand dat wil geven, dan ga je toch wat anders doen, wat je wellicht zelfs leuker vindt?

22 mei 2020 om 12:14

Echter is het niet Boerrigter die zijn waarde bepaalt, maar in dit geval de voetbalmarkt. Ik snap overigens wel waarom hij stopte en ik kan de reden begrijpen. Toch vind ik het wel een karma-momentje dat z'n carriere zo als een nachtkaars is uitgegaan. Boerrigter heeft wel vaker van die rare uitspraken gehad. Zelfreflectie is 'm vreemd en het ligt wel erg vaak aan anderen. Gezien dit interview heeft hij veel te veel gekregen met z'n transfer naar Ajax.

Deze gozer komt echt over als een enorme dombo als je salaris krijgt en je een contract hebt moet je gewoon werken voor je geld ook op de trainingen. En dan die Belgen eikels noemen terwijl je zelf geen flikker uitvoert op de training. Mentaliteit van een klein kindje.

Ik zou als club anders ook geen speler willen hebben die vanwege onenigheid over een vraagprijs er een heel jaar met de pet naar gooit op trainingen... Hoe kinderachtig dat je jezelf niet over zoiets heen kunt zetten na een paar weken. Goede beslissing geweest van Club Brugge.

Was op zich een leuke voetballer, maar helaas vaak geblesseerd en zijn houding werkte ook niet mee. Dat blijkt ook maar weer uit dit verhaal. Jammer, wan top een gegeven moment zat hij zelfs op basis van zijn goede spel tegen Oranje aan.

22 mei 2020 om 11:45

Klopt, hij zou ook opgeroepen worden voor Oranje ware het niet dat hij vlak voor de selectie volgensmij een zware blessure opliep waar hij nooit meer helemaal van af is gekomen. Jammer, had echt een mooi linkerbeen.

“Je traint zoals je wedstrijden speelt”, zo heb ik t altijd geleerd... In deze was Boerrigter zelf de eikel wat mij betreft :-)

En zo komt je eigen asogedrag als een boemerang terug in je eigen gezicht. Jammer joh. Clubs zouden vaker zo moeten handelen wanneer een speler die ze willen halen een vertrek bij zijn huidige club aan het forceren is. Als iemand zoiets flikt bij een andere club, kan hij het zomaar ook eens bij jou doen.

22 mei 2020 om 12:07

Clubs moeten helemaal niet aan dit soort ventjes beginnen. Verder moet je dit soort capriolen als club keihard bestraffen, maar helaas vinden clubs vaak dat ze die luxe niet hebben.

Mij werd altijd geleerd dat je traint voor jezelf.

Volgens mij mist hij wel een beetje zelfreflectie, maar ik moet wel zeggen dat ik Boerrigter toen bij Ajax wel een goede speler met potentie vond en dan met name in het seizoen 11-12. Was echt zo'n ouderwetse klassieke linksbuiten. Tegenwoordig is het normaal dat iemand die rechtsbenig is op links speelt en iemand die linksbenig is op rechts speelt, maar Boerrigter was linksbenig en moest echt gewoon op linksbuiten spelen. Anders had je gewoon niks aan hem en haalde je z'n kwaliteit en rendement weg, want hij was echt zo'n type vleugelaanvaller die de achterlijn haalde en de bal vervolgens voorgaf en geregeld zelf goals meepikte. Ik weet nog wel dat Boerrigter toen in zijn tweede seizoen regelmatig als rechtsbuiten moest spelen omdat Viktor Fischer toen doorbrak bij Ajax als linksbuiten (helaas ook niet geworden wat ervan verwacht werd), maar dat hij daar totaal niet uit de verf kwam. Want hij was dus stijf links en moest telkens naar zijn rechterbeen toe, maar hij was nou niet zo'n speler die vanaf rechts met zijn linkerbeen naar binnenging. Hij moest echt gewoon altijd op links spelen omdat hij dus altijd buitenomging en de achterlijn haalde om de bal voor te geven. Maar helaas was Boerrigter ook vrij blessuregevoelig. Volgens mij werd hij in zijn eerste seizoen bij Ajax (11-12) ook nog opgeroepen voor het Nederlands elftal door Bert van Marwijk, maar moest hij helaas afhaken door een blessure. Zijn goal in het seizoen 12-13 in de uitwedstrijd tegen PSV zal ik overigens ook niet gauw vergeten: dat was de wedstrijd waar van Bommel en Toivonen compleet uit de wedstrijd werden gehouden door Poulsen (het gene wat van Bommel en Toivonen deden, incasseerden ze nu zelf en daar konden ze slecht tegen) en Boerrigter maakte toen ergens rond de 75ste minuut de 2-3 voor Ajax, na miscommunicatie tussen Boy Waterman en Erik Pieters en daardoor won Ajax toen met 2-3 in Eindhoven. Die wedstrijd was dat seizoen cruciaal, want daardoor kon Ajax het kampioenschap haast niet meer ontlopen (wat ook niet gebeurde).

Train as you fight kent hij duidelijk niet, wel goed dat de gevolgen voor 'm zelf waren. Uiteindelijk nog een redelijke carrière gehad voor een beperkte draver met dito mentaliteit.

Waarschijnlijk ben ik de enige die zijn frustratie begrijpt. Als de coach van Brugge letterlijk tegen je zegt dat hij een belangrijke rol in het eerste team voor je in petto heeft, waarom zou je dan nog op volle 100 procent gaan trainen bij Rkc? Al bij al zal het voor hem toch niet veel hebben uitgemaakt, want Koster was volgens mij weinig succesvol bij Brugge dat toen nog niet de club was die het nu is.

22 mei 2020 om 10:19

Omdat als je bijna een stap van RKC naar een topclub in België gaat maken, er best van je verwacht mag worden dat je intrinsieke motivatie kan opbrengen om daar extra fit voor te willen zijn.

22 mei 2020 om 10:25

Dat klopt, maar dat zijn motivatie naar beneden gaat op de training, omdat er een transfer wordt geblokkeerd, is gewoon een tegenslag. Ik weet dat contract een contract is, maar dit zie je toch wel vaker? Er zijn genoeg spelers die stoppen met trainen om die reden.

22 mei 2020 om 10:37

Klopt hoor, ik kan me zijn reactie ook wel voorstellen. Maar dit is zijn kant van het verhaal, misschien dat ze hem zagen trainen, aan de hand daarvan navraag deden bij voormalig trainers van Boerrigter, en al met al een beeld van hem kregen waar ze toch niet zo tevreden over waren. Ben geneigd te denken dat het eerder aan Boerrigter ligt dan aan Brugge, vind hem allesbehalve sympathiek overkomen.

22 mei 2020 om 20:45

Dat klopt wel, maar het zijn niet veel spelers die dan hun mogelijke club publiekelijk eikels noemen. Dat is het [email protected] moet zeggen dat ik me er niet veel van kan herinneren, wat andere trainers betreft dan, maar was Boerrigter niet die speler die bij Celtic geschorst werd door zijn eigen trainer, omdat hij te veel schwalbes maakte?Dat hoor je iig niet vaak, geachorst door je eigen trainer, dus als dat klopt zegt dat idd wel iets over zijn mentaliteit en hoe trainers hem zagenEdit: even op onderzoek uit gegaan. Hij is wel op het matje geroepen en werd er direct na de wedstrijd op aangesproken, maar werd "gewoon" door de FA gestraft. 2 wedstrijden schorsing, mogen ze van mij wel een regel maken na schwalbes.

22 mei 2020 om 10:21

Ik begrijp het wel, maar blijkbaar is het slimmer als speler om dan niet te gaan trainen als de interesse van een andere club erg concreet is. Want met half werk op de training presenteer je jezelf niet goed naar de scouts. Het momentum is ongelukkig en ironisch.

22 mei 2020 om 12:04

Club Brugge kwam daarna pas. Hij kreeg te horen dat RKC 'm niet wou verkopen en liep vervolgens de kantjes er vanaf. Als dan Club Brugge aan komt zetten om je te bekijken op de training en je laat je van de slechtste kant zien, tja... Dat je frustratie hebt als de club je niet laat gaan kan ik goed begrijpen, maar bewust de kantjes er vanaf lopen bij de club die jouw salaris betaalt als professional is lachwekkend. Zelfreflectie lijkt 'm sowieso vreemd als je z'n interviews er even op terugleest. Hij heeft zelf volgens mij niet door dat hij totaal geen bijzondere voetballer was.

22 mei 2020 om 15:27

Koster staat er om bekend dat hij heel erg let op het karakter van de speler en een bloedhekel te hebben aan spelers die de kantjes er vanaf lopen tijdens trainingen. Vorig seizoen al een groot aantal spelers disciplinair gestraft en een aantal spelers weggestuurd die geen minuut meer maakte bij Willem II. Dus niet zo gek dat ie ook bij de training is gaan kijken. Bovendien ook al ga je bij een club weg dan nog zet je je 100% in. Doe je bij je werk toch ook? ook al vertrek je en moet je nog een x aantal maanden uitwerken je laat het zo goed en netjes mogelijk achter je. Dat is wel zo professioneel.

Dan lijkt het er toch op dat je een zwakke mentaliteit hebt. Als het ff tegenzit dan maar de kop in de wind steken en niks meer doen op de training. Ook als trainer vind ik het wel zwak. Ook al is hij belangrijk voor het elftal in wedstrijden, als je het vertikt op de training moet je maar lekker op de bank gaan zitten. Als prof mag je toch verwachten dat hij in betere en mindere tijden in ieder geval zijn best blijft doen. Bij Ajax was het trouwens wel een prima speler in die tijd (waar Ajax kwalitatief niet heel sterk was op een paar spelers na). Ik hoop dat hij nu als ondernemer wel om kan gaan als er even iets tegen zit en dan niet direct zn kop in de wind gooit.

Wat een narcist dit zeg! Echt ronduit belachelijk waarom een belangstellende club niet even vraagt waarom een professional de kantjes ervan af loopt. Maar goed, in eerdere interviews bleek ook al dat Boerrigter niet uitblinkt in zelfreflectie. Naar mannetje.

Misschien vond Club Brugge wel dat er nooit een goede reden kan zijn om de kantjes er op de training vanaf te lopen. Zegt in elk geval wel iets over zijn mentaliteit. Dat hij dat op zijn 21e niet in kon zien, a la. Maar dat je op je 33e nog steeds niet de hand in eigen boezem steekt, vind ik onbegrijpelijk.

Snap hem wel hope. Waarom zou je je uit de naad werken voor een club die een transfer blokkeert. De meeste voetballers weigeren dan uberhaupt.te spelen en dwingen Zo een transfer af. Die housing wordt hier kennelijk meet gewaardeerdm

22 mei 2020 om 11:37

Waarom zou je je uit de naad werken voor een club die een transfer blokkeert? Omdat beide partijen met volle verstand een verbintenis aangegaan zijn, hij op dood spoor zat bij Zwolle en RKC hem nog een kans gaf. Dat meneer dan na 1 jaar weg wil, prima maar als de tegenpartij je aan je contract wil houden is dat hun goed recht. Had je of een korter contract moeten tekenen, of een clausule moeten opnemen. Als we zelf onze eigen invulling aan ene contract gaan geven dan is het einde zoek. Zullen we niet presterende spelers of geblesseerde spelers dan ook maar geen salaris meer uit gaan keren?

22 mei 2020 om 13:11

Om zelf beter te worden? Trainen doe je voor jezelf en niet alleen voor de club. Snap de frustratie maar na een tijdje moet die knop toch om.

Hij schiet zichzelf letterlijk en figuurlijk in beide voeten! Niks laten zien op de training en dan boos worden waarom ze hem niet hebben gevraagd om de reden daar na. Komt zeker in top10 lijstje van de domste reactie wat ik profvoetballers heb horen geven.

Zegt genoeg over zijn mentaliteit. Vergeet ook nooit een taxiritje in Schotland. Die Schotten vonden het echt een drama. Maar blijkbaar dacht hij dat hij mannetje was. 13 in een dozijn speler was het.

En al forceert de club een transfer of wat dan ook. Er is altijd een mogelijkheid om die aan te vechten. Zolang jij de best doet (grotendeels voor je zelf), dan hebben mensen ook geen stof op jou. Jij kan dan zelf ook met opgeheven hoofd zeggen dat je er alles aan hebt gedaan om er voor die club te zijn. Maar als je precies zo wil gaan handelen als hoe de club jou behandeld, heb je meestal alleen maar jezelf ermee. En je ziet het ... gestopt met voetbal!

"wat een eikels, in plaats van dat ze me nou gewoon gevraagd hadden naar de reden van mijn houding…” - Deze uitspraak zegt eigenlijk alles over die jongen. Je staat onder contract bij RKC en zij betalen het salaris, dus je hebt helemaal geen reden om de kantjes er vanaf te lopen. Zelfreflectie is die jongen sowieso vreemd. Met zijn kwaliteiten is het eigenlijk bijzonder dat Ajax en Celtic op z'n CV staan en dan heb ik het nog niet eens over zijn mentaliteit.

Tjonge, wat een slachtoffer gedrag zeg. Het ligt allemaal aan de ander en als meneer Boerrigter het niet zint dan gooit ie z'n kont in de krib. Ik las eerder een artikel van hem over zijn tijd bij Celtic, die hadden zijn carrière kapot gemaakt volgens hem. Daar wilde hij op een gegeven moment weg en toen men niet meewerkte aan zijn plannetje ging hij weer lanterfanten. Gek joh, dat je geen passende aanbiedingen meer hebt gekregen.

Ten eerste behoorlijk naief te denken dat scouts niet op trainingen komen kijken. Dat doen ze constant. Daarnaast, en dat vind ik heel slecht, heeft hij met zijn lamlendige trainingen, die natuurlijk ook hun wdoorwerking naar wedstrijden heeft, zijn eigen teammaten lopen naaien. Wie s dan achteraf de eikel ?

22 mei 2020 om 12:53

Ik snap dat het onprofessioneel is van hem maar miss mede daardoor heeft ie rkc dat jaar wel terug gebracht op het hoogste niveau. Heeft denk ik door die extra motivatie in de wedstrijd zijn stempel wel gedrukt dat seizoen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

RKC Waalwijk

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
14.FC Twente4-2
15.AZ3-2
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
A. BüttnerVerdediger40
J. GaariVerdediger40
M. MeulensteenVerdediger40
A. ToubaVerdediger40
A. AzhilMiddenvelder40
S. BakariMiddenvelder41
I. Bel HassaniMiddenvelder40
Voor de complete selectie: Clubpagina RKC Waalwijk.

Nederland
86 fans
Middenvelder, 34 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 15 september
Lautaro Martínez gaat zijn contract bij Internazionale verlengen tot medio 2026. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren