Door Johan Derksen afgeserveerd idee wordt mogelijk realiteit in Eredivisie

Donderdag, 21 mei 2020 om

Sjoerd Mossou stelde eerder deze week in het Algemeen Dagblad voor om de stadions in het Nederlands betaald voetbal vanaf 1 september te vullen met kinderen tot twaalf jaar. Vanwege de uitbraak van het coronavirus lijkt de kans immers klein dat er spoedig publiek aanwezig zal mogen zijn bij wedstrijden in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie, maar door kinderen toe te laten zou het Nederlandse voetbal volgens Mossou ‘gered kunnen worden’. Het idee werd vrijwel direct afgeserveerd door Johan Derksen, maar de clubs zouden er wél fiducie in zien.

Kinderen zijn volgens wetenschappers minder besmettelijk voor het coronavirus en zouden zodoende een relatief kleine bijdrage leveren aan de verspreiding ervan. Bovendien hebben besmette kinderen amper te lijden onder het virus, waardoor het volgens Mossou een goed idee zou zijn om hen toe te laten tot de stadions zolang pubers en volwassenen niet welkom zijn. "Sjoerd Mossou moet dagelijks een columnpje maken. Ik heb dat ook dertig jaar dagelijks gedaan. Zo'n stukje schrijven is niet het probleem, je moet gewoon een zinvol onderwerp hebben. Ik heb het stukje van Sjoerd gelezen, maar dit vind ik geen goed idee", reageerde Derksen woensdag bij Veronica Inside kritisch.

"We moeten realistisch zijn: er wordt gevoetbald voor lege tribunes. Met kinderen wordt dat alleen maar een chaos. Die kinderen doe je daar ook geen plezier mee. Die worden na een halfuur balorig, die gaan rennen over de tribunes. Dat wordt helemaal niks", aldus de flamboyante en ervaren analist. Hoewel het idee van Mossou dus vrij snel werd afgeschoten door Derksen, lijken de clubs in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie wel serieus geïnteresseerd.

Het Algemeen Dagblad heeft navraag gedaan bij diverse clubs en het draagvlak voor het voorstel van Mossou lijkt groot. "Een ludiek idee. En zeker iets om over na te denken", zo reageert algemeen directeur Gerbrands van PSV bijvoorbeeld. “Al is het geen oplossing voor de directe financiële moeilijkheden die er zijn. En het heeft natuurlijk nog de zekere organisatorische haken en ogen."

"Alles beter dan die lege betonnen bakken die je te zien krijgt als je wedstrijden zonder publiek speelt", vult PEC Zwolle-voorzitter Adriaan Visser aan. "Misschien dat mensen die slechts nauwkeurig naar alle technische aspecten van het spel kijken daar nog iets aardigs uithalen, maar als gewone supporter vind ik er niet veel aan." Bij AZ en FC Emmen is een dergelijk scenario al besproken en ook Sparta Rotterdam zegt het initiatief ‘zeker’ te omarmen ‘als de overheid het toelaat'. Datzelfde geldt voor NEC. "Het was een droom over een volle Goffert met 12.000 kinderen. Zij zijn de toekomst, onze fans van morgen", zegt directeur Wilco van Schaik van de Nijmegenaren. Wouter Gudde vindt dat clubs ook hun ‘maatschappelijke betrokkenheid’ moeten laten. "Laat kinderen uit achterstandswijken naar binnen."

KNVB wint kort geding van De Graafschap en Cambuur: 'Er moest een beslissing komen'
Meer video's

Poll

Lijkt het jou een goed idee om vanaf 1 september alleen kinderen toe te laten in de stadions?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door guust0)

Zoals Derksen zegt kan dit toch alleen maar problemen opleveren? Er is namelijk geen enkele autoriteit in het stadion. En daarnaast hoe gaan die kinderen tot twaalf aan het stadion geraken? Door de ouders lijkt me. An sich een leuk idee, maar moeilijk te realiseren.

21 mei 2020 om 23:20

Je hoeft de stadions ook niet "te vullen" met kinderen, maar met groepjes zou dat toxh wel kunnen? En geen authoriteit? Waar zijn al die mensen met gele jasjes dan voor tijdens de wedstrijden? Je hebt geen politie eenheden nodig voor kinderen hoor.

21 mei 2020 om 23:23

Het lijkt me niet de bedoeling dat er ook meteen honderden volwassen stewards aanwezig moeten zijn. Het kan natuurlijk kleinschalig, maar dan los je ook niets op betreffende het gebrek aan beleving. Maar anderzijds zou een school uitnodigingen op een wedstrijd wel een leuk initiatief zijn, maar dan nog heeft het een andere vorm dan Mossou zijn voorstel, dat is namelijk niet uit te werken denk ik.

21 mei 2020 om 23:29

Je hebt duidelijk geen kinderen van onder de 12, want over die groep gaat het hier. Kinderen hebben de aandachtspanne van een goudvis. Die moet je de hele tijd bezig houden en in de gaten houden; zelfs als je ze vertelt dat ze 1,5m afstand moeten houden door corona, zijn ze dat na 2 minuten weer vergeten en gaan ze naar dat gele hestje lopen om met hem te gaan praten (oid). Dat kan je ze niet kwalijk nemen, maar daar moet je als volwassene rekening mee houden. Er moeten dus heel veel begeleiders mee als je het stadion voldoende wilt vullen en dat is het probleem. Naast de logistieke problemen, want ze moeten ook orderlijk en veilig van huis naar het stadion en weer terug.

21 mei 2020 om 23:38

Kinderen onder de 12 gaan natuurlijk geen vuurwerkbom afsteken in het stadion (al weet je het met de huidige kinderen natuurijk nooit), maar blijven ook nooit netjes op hun stoel zitten. Een station of groepen met kinderen zonder begeleiding gaat echt een drama worden. Ik vraag mij überhaupt welke ouder het goed vindt om zijn kind van misschien 8 zonder begeleiding in het stadion te laten zitten? Er zitten zoveel haken en ogen aan dit verhaal dat het niks oplost, maar alleen maar zorgt voor meer problemen.

Geef ze een vinger en ze willen gelijk een hele hand. Laten we eerst maar eens voetballen zonder dat er besmettingen voorkomen voordat ze over publiek in wat voor vorm gaan beginnen. Kinderen mogen dan wel minder besmettelijk zijn, maar ze zijn nog steeds besmettelijk.

Misschien dat dit in de kleinere stadions te realiseren is, maar je kan onmogelijk kinderen alleen naar de Kuip of de Johan Cruijff arena laten gaan. Als de kinderen worden opgehaald door de ouders dan verschuif je het probleem van de tribunes naar de parkeergarages. Imo een heel slecht idee

22 mei 2020 om 00:04

Verwacht dat Ajax naar de kosten gaat kijken en als het lukt om tegen een redelijk bedrag de toekomst VAR proof te krijgen dat ze voornamelijk daar gaan spelen. Stukje goedkoper dan de arena huren en het stadion voldoet voor de kkd, en zal voldoen voor de eredivisie zolang er geen publiek is.

22 mei 2020 om 07:42

Daar had ik nog helemaal niet aan gedacht maar is dat te realiseren? Zijn er geen contractuele afspraken dat de arena voor een bepaalde termijn alweer vastligt zeg maar of bekijken ze dat na ieder seizoen weer?

Een paar jaar geleden gebeurde dit in Turkije. Clubs die zonder publiek moesten spelen wegens een schorsing mochten wel voor alleen vrouwen en kinderen spelen als alternatief. Het was wel heel hinderlijk om naar te luisteren. Heel veel herrie op 1 toon. Beetje vergelijkbaar met de vuvuzela geluiden maar dan iets zachter. Mijn ploeg Fenerbahce had er mee te maken maar de spelers waren er denk ik minder blij mee.

Als je kinderen 90 minuten lang kan boeien, dan kun je zeggen dat je een verdomd goeie wedstrijd hebt gespeeld

Uit een onderzoek, gepubliceerd in het Britse wetenschappelijke tijdschrift The Lancet, blijkt dat rokers minder vaak worden besmet met het coronavirus. Daarom stel ik voor alleen rokers toe te laten. Dit onderzoek is een serieus gegeven, maar mijn voorstel niet. Hoop dat een dergelijke stelling aantoont hoe belachelijk het voorstel van Mossou is.

22 mei 2020 om 10:45

Nee dat doet het niet. Een roker is een risicogroep die het virus (als volwassene zijnde) makkelijk verspreidt. Een kind is geen risicogroep en verspreidt niet makkelijk. Poging tot ‘humor’ mislukt zou ik zeggen.

22 mei 2020 om 13:56

@ijsmuts, Qua het verspreiden maakt het niet uit of je een besmet kind of volwassene bent. Een kind loopt het alleen (veel) minder snel op, daarom dus minder risico op verspreiding. Hetzelfde geldt, volgens onderzoek gepubliceerd door gerenommeerd tijdschrift "the lancet", voor rokers. Neemt niet weg dat ik het voorstel van Moussou ronduit ridicuul vind. Iemand met harde bronnen betichten van poging "tot humor", wanneer diens mening niet met je eigen overeenkomt, komt kleinzielig over en is niet bevorderlijk voor discussie.

22 mei 2020 om 15:11

Die harde bronnen worden door de universiteit van San Franciso bijvoorbeeld weer tegengesproken omdat zij aangeven dat rokers jusit een vergrote kans lopen. Jouw bron beweert anders. Prima, 2 feiten op een rij.neemt niet weg dat de pot de ketel verwijt dat hij zwart ziet. Jijzelf ridiculiseert het voorstel van Mossou net zoals ik jouw voorstel in het belachelijke trek. Dat maakt jouw reactie net zo kleinzielig als die van mij 😂

Bovenstaande reacties geven eens te meer aan hoe extreem conservatief de voetbalwereld reageert als iemand een creatief idee bedenkt om een probleem op te lossen. Dat idee wordt direct afgeschoten omdat de onderbuik influistert dat het een slecht idee is en ipv het op een constructieve manier te benaderen, wordt er meteen het etiket " onhaalbaar " opgeplakt omdat er organisatorische haken en ogen aanzitten. Omdat men in de voetbalwereld liever in problemen dan in oplossingen denkt. Oplossingen brengen meestal zelf ook weer problemen mee, maar ipv een plan daarom meteen af te schieten en het kind met het badwater weg te gooien, kan je ook kijken of daar een mouw al valt te passen. Waar een wil is, is meestal ook een weg, maar als je op de reacties afgaat, is die wil weer eens volstrekt afwezig. En dan ga je het probleem dus ook nooit oplossen. Je zou bijna denken dat mensen bang zijn dat het idee een groot succes wordt en die kinderen hun seizoenskaart gaan inpikken. En dat is natuurlijk onzin omdat dit plan alleen goed is om sfeer in het stadion te brengen, als businessmodel is het volstrekt ondeugdelijk omdat het waarschijnlijk minimaal net zoveel zal kosten als het gaat opbrengen als het al uitvoerbaar is. Maar dat weet je pas echt als je het serieus neemt en in ieder geval de moeite doet om dat uit te vogelen. Desnoods in een beperkte pilot en bij de gedachte baat heet, niet dan schaadt het niet.

22 mei 2020 om 09:07

Het plan van sfeer in het stadion te brengen is sowieso heel moeilijk te realiseren. Dan moeten er namelijk zoveel kinderen naar de stadia komen dat er ook veel volwassen stewards moeten komen en nog maar te zwijgen over hoe de kinderen naar het stadion moeten komen. Het idee van kinderen in het stadion in beperkte mate kan nog wel leuk zijn, maar als sfeervervanger is het gewoon niet realistisch. Daar is niets conservatief aan.

In zuid Korea heeft een club nog wat opblaaspoppen over...misschien sciem is dat iets. Iets serieuzer: als je in het ov als sardientjes op elkaar mag zitten zonder functioneel mondkapje, dan zie ik ook mogelijkheden voor publiek in het stadion. Voor de helft vol, een kwart 1/3...

Wie brengen de kinderen naar het stadion?

Zijn die mensen dom ofzo? Wie moet al die kinderen dan gaan brengen naar t stadion? Of gaan ze er ff gemakshalve vanuit dat die allemaal zomaar hun hele stad mogen doorkruisen?

Algemeen als je hoort dat de mogelijkheid op infectie bij kinderen te verwaarlozen is. Dat is volgens mij niet het probleem maar hoe komen de kinderen daarnaar toe en weer naar huis. Meestal met auto of anders en worden gebracht en afgehaald Dat is denk ik het probleem.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5645
2.AZ5637
3.Feyenoord5015
4.PSV4926
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
O. IdrissiAanvaller2513
C. StengsAanvaller255
M. BakkerKeeper00
M. BizotKeeper240
R. de BoerKeeper20
P. HatzidiakosVerdediger111
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

In de wandelgangen

Donderdag 4 juni
Napoli heeft een poging van Real Madrid om Fabian Ruíz in te lijven afgeslagen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren