Derksen: ‘Dan was het een stuk minder interessant om naar Ajax te kijken’

Donderdag, 21 mei 2020 om

De NOS en Ziggo Sport zonden afgelopen weekeinde uitgebreide afscheidsinterviews met Hakim Ziyech uit. Johan Derksen kan wel begrijpen dat er wordt stilgestaan bij het vertrek van de aanvallende middenvelder annex buitenspeler bij Ajax. De analist spreekt in een item van Veronica Inside van ‘een verschraling’ van het Nederlandse voetbal door het vertrek van Ziyech.

“Het feit dat Ziyech weggaat, is natuurlijk een verschraling voor het Nederlandse voetbal. Je keek naar Ajax, maar je keek ook naar Ziyech. Als Ziyech er niet bij was, was het een stuk minder interessant om naar Ajax te kijken. In het verleden had hij nog wel wat balverlies, maar dat is inherent aan de manier hoe hij speelt. Hij geeft passes over veertig of zestig meter en er wil er weleens een niet aankomen. Een voetballer als Ziyech kom je zelden tegen op de Nederlandse velden en ik hoop dat hij het bij Chelsea redt. Qua kwaliteiten zou dat moeten kunnen”, geeft Derksen te kennen.

In hetzelfde item komen de salarisverlagingen in het profvoetbal ter sprake. “Ik was het roerend eens met wat PSV gedaan heeft. Mensen die minder dan 50.000 euro bruto per jaar verdienen, die hoeven niks af te staan. Want voor zo'n salaris moet je je gezin runnen en je hypotheek betalen. Dan houd je niet zoveel meer over en kom je meteen in de problemen, maar de grootverdieners moeten echt inleveren.”

“Het is wat Ajax betreft natuurlijk heel onsympathiek dat ze er daar niet uitkomen. De buitenlandse spelers begrijpen niets van alle morele verplichtingen die je in Nederland hebt. Die buitenlandse spelers moeten ze daar maar eens wijsmaken dat de bomen niet tot in de hemel groeien”, gaat Derksen verder. Hij noemt dat een ‘morele verplichting’ richting de fans, ‘mensen die in grote problemen zijn, hun baan kwijt zijn, een bedrijf hebben dat omvalt en met de rug tegen de muur staan’. “Die worden dan gesteund als de voetballers zeggen: ‘Wij leveren tien of twintig procent van ons salaris in. Dan hoeven die voetballers echt nog niet naar de voedselbank, hoor.”


Poll

Ben jij het met Johan Derksen eens?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door constant kante)

Ik vind dat Derksen in beide gevallen te gemakkelijk redeneert. Ziyech is natuurlijk de beste speler van de Eredivisie in de afgelopen jaren, maar de geschiedenis leert ons dat er altijd weer goede voetballers opstaan/ontwikkelen. De Eredvisie is daarvoor een hele geschikte competitie. En de sneer die hij naar Ajax/de buitenlandse spelers uitdeelt vind ik ongepast. Hij schetst nu een aantal spelers af als mensen zonder moreel besef, terwijl helemaal niet bekend is wat er zich achter de schermen allemaal afspeelt. Komt op mij wat populistisch over van de heer Derksen.

21 mei 2020 om 08:36

Ik vind heel dat verhaal achter salarisverlaging onzinnig. Als een organisatie het kan betalen gewoon doen, als een organisatie het niet kan betalen dan moeten ze verkopen en heel ander beleid gaan voeren.

21 mei 2020 om 10:56

In beide gevallen heeft Derksen hier gelijk. Zonder Ziyech hebben we een middenveld dat niet om aan te gluren is. Geen enkele bijzondere speler. Ihatarren moet daarom sowieso naar Amsterdam. Daarnaast is het natuurlijk bizar dat Ajax zo een beetje als enige club geen akkoord bereikt met de spelersgroep. Daley Blind had namens de spelersgroep al zijn akkoord gegeven aan het voorstel van Ajax en zich solidair getoond. Totdat meneertje Guido Albers, jawel de zaakwaarnemer van Donny van de Beek, spelers ging opzetten tegen het bestuur en de club met slogans als: "als Donny moet inleveren mogen er geen nieuwe spelers bijkomen." onder druk probeert te zetten. Met dat soort simpele redeneringen stookt hij binnen de groep en de club ligt nu dus weer op zn gat want aanvoerdertje Tadic die inmiddels ook aan de hand loopt van deze wolf in schaapskleren Albers doet dus lekker mee en stookt samen met Donny de spelers op. De spelers waren allemaal akkoord maar willen geen ruzie met de aanvoerder. Nu Ziyech weg is zie je meteen dat er geen balans meer is in de groep. Ziyech was een eerlijke en betrouwbare jongen met aanzien binnen de groep en binnen de club (dat gold ook voor zn zaakwaarnemer). Hij had overwicht en zorgde voor balans binnen de selectie. Ook hierom is het goed dat Donny vertrekt en die vreselijke Albers meeneemt. Tien keer liever een type Raiola die recht voor zn raap is dan deze gladjakker die dit jaar weer een poging gaat wagen om ons te laten geloven dat Donny Gebakken Lucht van de Beek van hetzelfde niveau is als Frenkie en Mathijs, Pogba, Bruno Fernandes, beter dan Modric, beter dan Kroos, beter dan Casemiro, beter dan Ziyech (volgens hun vriendjes Van Hooidonk en Perez), Promes, Neres, Wijnaldum etc. Maar goed, dan hebben we straks in ieder geval weer wat om om te lachen.

21 mei 2020 om 11:13

Jij bent niet echt een fan van Donny van de Beek heb ik de indruk, klopt dat? Maar dat Ihattaren naar Ajax zou moeten, daar heb je wel een punt. Ik vrees alleen dat dit veel te duur voor Ajax wordt. Lijkt me ook niet heel verstandig om nu een speler te halen voor ruim 40 miljoen, plus een doorverkoop percentage van tussen de 30 en 50%. Daar krijgt Overmars, onder de huidige omstandigheden, ook nooit toestemming voor van de Rvc. Denk dat Ajax dan even moet wachten tot de markt compleet ingestort is. Dan zal de prijs wel gezakt zijn tot rond de 30 miljoen, plus 30% doorverkoop percentage. Dus ik denk dat Ajax veel beter af is ergens een veel goedkopere speler te halen.

21 mei 2020 om 11:48

Als het over Donny gaat, kan je Holland8 niet serieus nemen. Hij krijgt het nog voor elkaar om negatief over Donny te zijn, bij een artikel over de zimbabweese competitie.

21 mei 2020 om 12:07

@constant Kante Ik denk dat Ihatarren de enige middenvelder is op de Nederlandse velden die de kwaliteit en flair heeft om een beetje het gat te vullen dat Ziyech achterlaat. Zn manier van spelen past fantastisch bij het team en bij de club. Eigenlijk vind ik het een typische Ajax speler al realiseer ik me dat ze daar in Eindhoven anders over kunnen denken. Een middenvelder van buiten halen moet je altijd maar afwachten of het werkt. Dan maar liever iets meer betalen voor Ihatarren. En als ik toch een wens mag doen, doe Propper er dan ook maar bij. Dan zijn we echt klaar.

21 mei 2020 om 12:33

Propper lijkt me ook een stuk goedkoper dan Ihattaren. Misschien is dat wel een ideetje voor Ajax. Anderzijds, het zal niet meevallen om Propper naar Amsterdam te lokken. Okay, hij zal niet heel veel van zijn salaris in hoeven leveren, maar volgens mij aast hij op een move binnen de PL. Hij wil hogerop, naar de topclubs. Dan is een move naar Ajax een stap achteruit van waar hij nu staat. Maar voetballend is Propper zeker een aanwinst voor Ajax.

21 mei 2020 om 08:50

Het is nu te hopen dat een Ihattaren zich doorontwikkeld om de nieuwe Zyjech in de Eredivisie te worden bijvoorbeeld. Kan zomaar eens gebeuren. Want inderdaad, daar waar er 1 vertrekt, daar staat er echt wel weer 1 op

21 mei 2020 om 08:55

Het is natuurlijk ergens wel bijzonder dat Ziyech zolang in de Eredivisie heeft gespeeld. We moeten alleen ook niet doen alsof Ziyech al jarenlang de beste speler van de Eredivisie is. Daar is hij heel geleidelijk naartoe gegroeid en de laatste anderhalf jaar heeft hij die status bevestigd. Veel spelers verlaten de Eredivisie natuurlijk al veel eerder. Ik denk dat Ihattaren bijvoorbeeld veel eerder naar het buitenland verkast.

21 mei 2020 om 09:29

Ja maar dat is niet zo’n gedurfde uitspraak. Ihattaren is 18 en Ziyech is 26 of 27. Tuurlijk gaat Ihattaren eerder de stap zetten naar het buitenland. En die stap zetten vanuit PSV. Waarom denkt iedereen toch dat hij naar Ajax zou gaan

21 mei 2020 om 09:14

Vindt je? Feit is dat Nederlandse clubs al vele jaren weinig tot niets meer klaar speelden in Europa. Ook bij Ajax was het jaren kommer en kwel. Sinds Ziyech voor ze speelde haalden ze direct finale EL en later halve finale CL. Het voetballand schap is sterk veranderd en spelers die duidelijk het niveau van de Eredivisie ontstijgen of daar het talent voor hebben gaan vandaag de dag al weg voordat ze op Europees niveau een team echt aan de hand kunnen nemen. Derksen kan maar zo gelijk hebben op dat vlak.

21 mei 2020 om 09:19

Ach, het is al jaren zo dat vrijwel alle talentvolle spelers voor hun 23ste naar het buitenland verkassen. Ziyech is wat dat betreft echt een uitzondering. Maar verschraling van de Eredivisie, alleen omdat Ziyech weg gaat? Spelers blijven zich ontwikkelen en er komen echt weer nieuwe talenten aan. Die op hun beurt ook weer de stap naar het buitenland maken. Dat is helemaal niets nieuws. Of gaan we dan ook weer spreken over verschraling, want dan kunnen we wel bezig blijven.

21 mei 2020 om 11:46

Als de beste speler weg gaat is er weer een nieuwe speler de beste.fact of life

21 mei 2020 om 11:57

@diegelbereds natuuurlijk is dat zo maar dat kan wel even duren. met het vertrek van Ziyech lever je alle creativiteit op je middenveld in

ik vind het al een wonder dat Ajax deze speler 4 jaar heeft kunnen behouden want Ajax is komend seizoen zeker 30/40 procent minder zonder deze speler of ze moeten er nog een op het oog hebben die hem zou kunnen vervangen maar dat zal wel niet , ik zie er in Nederland niet een rondlopen met dezelfde kwaliteit .

21 mei 2020 om 09:35

Ben het met je eens hoor sloep. Maar Ziyech is natuurlijk ook langzaam naar zijn huidige niveau gegroeid. Ziyech één op één vervangen is simpelweg onmogelijk. Maar in Nederland lopen natuurlijk wel een aantal die de potentie hebben om op termijn het niveau van Ziyech te bereiken. Ihattaren en Stengs hebben bijvoorbeeld genoeg potentieel.

21 mei 2020 om 09:48

Stengs ben ik niet kapot van die hoeft voor mij zeker niet naar Ajax te komen , maar Ihattaren die zou ik wel graag bij Ajax zien maar a PSV laat die echt niet naar Ajax gaan en B zal hij wel het nodige kosten maar dat zou wel een goede voor Ajax zijn ,

21 mei 2020 om 09:52

Toch ben ik van mening dat Stengs momenteel verder is dan Ziyech was op die leeftijd. Ihattaren naar Ajax gaat niet gebeuren, maar ik doelde meer in het algemeen op een speler in de Eredivisie die het niveau van Ziyech kan bereiken.

21 mei 2020 om 11:20

Ik ben het ermee oneens dat Ajax, zonder Ziyech, 30/40% minder zou worden. Hoezo? Uiteraard lever je met zijn vertrek dingen in. Maar dat houdt niet in dat je als club dan opeens 30-40% minder zou zijn. Zou ook raar zijn, dat je als club zó afhankelijk zou zijn van één speler. Dat maakt je trouwens als club ook mega kwetsbaar. Maar na het vertrek van Ziyech gaan er gewoon andere spelers opstaan. Er komt ruimte, die eerder door Ziyech werd ingenomen. In die ruimte staan anderen op. En hey, dit is Ajax he, niet Veendam of zo. Alsof er niet voldoende andere topspelers rondlopen die de zaak naar een hoger plan kunnen tillen. Ziyech zal gemist worden, maar Ajax gaat gewoon verder. En k geef in dit verband altijd het voorbeeld van Gullit die PSV verliet in 1987. Gullit was op dat moment al een grote wereldster en leidde PSV naar twee opvolgende landstitels, dus toen die naar Milan vertrok zei ook iederen 'psv gaat instorten'. Prompt won PSV de Europa Cup in 1988! Niet getreurd, komt vast goed voor Ajax.

21 mei 2020 om 11:45

Ondanks dat hij door jou ‘langzaam’ naar zijn niveau is gegroeid is het nog steeds een wonder dat Ziyech zo lang bij Ajax heeft gespeeld. Onder Bosz had hij 3 wedstrijdjes op rechtsbuiten gespeeld om te kunnen ‘wennen’ aan het team. Vanaf dat moment is hij altijd de meest waardevolle speler van Ajax geweest. Tadic heeft het vorig jaar statistisch beter gedaan maar daar zaten een hoop penalty’s tussen. Ziyech had na die Europa League finale al kunnen vertrekken naar een club in een grotere competitie waar ze meer betalen.

21 mei 2020 om 12:00

@constantkante je bent als club niet helemaal afhankelijk van 1 speler maar haal een Neymar weg bij Psg, een Messi bij Barca of een Ronaldo bij Real (hebben we al kunnen zien) en het is dan toch echt een pak minder. ik verwacht dat Ajax het gemis van Ziyech ook gaat voelen. in de Eredivisie zal dat misschien nog niet zoveel uitmaken omdat je tegen een matige weerstand speelt maar zeker in Europa denk ik dat het een groot gemis gaat zijn

21 mei 2020 om 12:39

Messi, Neymar en Ronaldo staan op enzamen hoogte. Er zijn geen spelers die hen kunnen vervangen. Van dat niveau is Ziyech uiteraard (nog) niet. Eén op één vervangen van Ziyech gaat dan wellicht niet, maar je kunt uiteraard voldoende spelers vinden die zijn niveau op zijn minst benaderen. En dan wellicht niet precies de kwaliteiten van Ziyech hebben, zoals die unieke passing, maar dan bijvoorbeeld ook niet 30 keer per helft de bal verspelen. Dan is hun passing minder, maar je verspeelt als team ook veel minder energie omdat je heel vaak in balverlies situaties komt met Ziyech. En het is en hardnekking misverstand dat Ziyech veel balverlies lijdt 'omdat hij nu eenmaal veel risicovolle passes geeft'. Onzin. Een pass die niet aankomt, belandt meestal ver op de helft van de tegenstander. Dat is niet erg. Dat levert niet direct gevaar op. Nee, Ziyech leidt vaak balverlies in de duels of bij de aannames. Of omdat hij lichtvaardig met de bal omgaat. En dan is het wel gevaarlijk, omdat dat de inleiding van een counter kan zijn. Je zou echt eens beter naar het spel van Ziyech moeten kijken. Ik voorspel dat dit nog wel eens een dingetje kan worden in de PL.

21 mei 2020 om 13:23

@constantkante voor de absolute Europese top is dat hij dat idd niet maar voor een club als Ajax vind ik Ziyech wel degelijk net zo belangrijk. deze speler bracht structureel de aanvallers van Ajax in stelling. we hebben kunnen zien onder Bosz hoe belangrijk hij was. voordat Ziyech kwam leek het voetbal nergens op, na de komst van Ziyech speelde Ajax opeens geweldig voetbal. ook na het vertrek van een vergelijkbare speler als Eriksen zag je dat Ajax voetballend erg matig was. dit soort spelers zijn essentieel als je aanvallend dominant voetbal wil spelen

21 mei 2020 om 13:42

Precies! Niet voor de Europese top, wél voor Ajax. Ik weet dat ik hiervoor verketterd zal worden, maar ik ken echt simpelweg geen echte topspelers die naast hun geweldige kwaliteiten ook nog eens 40 keer per wedstrijd een bal verspeelden. Zidane, Bergkamp, Pirlo, Redondo, Vieira, Riquelme, enfin, al die topspelers hadden juist met elkaar gemeen dat ze bijvoorbeeld nooit van de bal te zetten waren. Als je oude beelden van Zidane ziet, is dat echt iets dat opvalt. Die raakte nooit een bal kwijt. Ik vind dat dit echt een separator is tussen échte topspelers van de Europese top en de topspeler van Ajax.

De vraag omtrent de salarisreductie bij Ajax ligt denk ik anders. Ajax valt bij lange na niet om en hoeft ook zeker geen personeel te ontslaan. We hebben zoveel vermogen. Daar kijken de spelers ook naar denk ik. Dat ligt toch anders dan bij andere clubs.

Ziyech word bij Chelsea net een bovengemiddeld voetballer, kan er heus wel wat van maar is echt geen wonderkind oid, vind ik dan hè.

Als de spelers salaris in leveren kom het ten goede van de club maar de kaartjes worden geen 10 procent goedkoper dus de supporters hebben er niks aan .

Johan Derksen heeft hier gewoon 100% gelijk. Zijn mening als simpel weg schuiven, of zeggen dat Ajax wel genoeg geld heeft doet er gewoon niet toe.het zijn idd de buitenlandse jongens met buitenlandse zaakwaarnemers die de hakken in het zand zetten.wat Derksen noemt "morele besef", dat is wat belangrijk is.deze voetballers verdienen prima, komen niet in de geld problemen (wat sommige wel beweren) als ze wat af staan en daarnaast werken ze ook niet hé. Laten we dat niet vergeten. De voetballers hebben niet hoeven werken, gewoon een simpel training schema uitvoeren. Noem dat maar werken zou ik zeggen, voor normale mensen is dat recreatie.ziyech gaat een gemis worden voor het Nederlandse voetbal. Hij was zo creatief, vaak zelfs zo creatief dat zijn medespelers hem niet begrepen. Hij gaf de paas al voor dat iemand liep, zo van daar had je moeten lopen en dan was je 1 op 1 gekomen met de keeper. Maar goed, op een gegeven moment als je te lang blijft hangen dan raak je ook wat motivatie kwijt. Goed moment om te gaan. Een voorbeeld van hoe iemand zijn loopbaan zou moeten opbouwen. Ik hoop dat hij het fysieke geweld aan kan, dat gaat even wennen worden. Hij gaat veel ballen verliezen, maar dat moeten ze voor lief nemen. Hij gaat daarentegen ook heel veel beslissende ballen geven. Het zou een gevecht met het publiek kunnen worden zoals bij Ajax. Ik ben benieuwd.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5645
2.AZ5637
3.Feyenoord5015
4.PSV4926
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

292 fans
Middenvelder, 27 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Ajax 21 6 1 0
2018/2019 Ajax 29 16 2 0
2017/2018 Ajax 34 9 4 0
2016/2017 Ajax 28 7 2 0
2016/2017 FC Twente 4 2 1 0
Laatste voetbalnieuws

Ziyech geeft Promes peperduur afscheidscadeau van meer dan 3.000 euro

Voetballers zijn anno 2020 meer dan ooit actief op social media. Topspelers als Memphis Depay, Cristiano Ronaldo en Zlatan Ibrahimovic geven bijna dagelijks via Instagram, Twitter of andere internetkanalen een kijkje...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 7 juli
Dat Barcelona bereid is om de vraagprijs voor Ivan Rakitic te laten zakken, heeft de aandacht van Manchester United getrokken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren