‘Hij moet zelf uitzoeken of hij volgend jaar meteen in de basis staat bij Ajax’

Woensdag, 20 mei 2020 om 08:14Rian Rosendaal • Laatste update: 08:36

Sven Botman werd door Ajax voor de coronacrisis verhuurd aan sc Heerenveen, waar de centrumverdediger uiteindelijk tot dertig wedstrijden kwam. Met een vernieuwd contract tot medio 2023 op zak sluit de jonge mandekker in de voorbereiding op het nieuwe seizoen weer aan bij Ajax en Johnny Jansen, zijn trainer bij Heerenveen, heeft er vertrouwen in dat Botman gaat slagen in Amsterdam.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Sven Botman is goed genoeg voor een basisplaats bij Ajax


Gerelateerd

Meer sportnieuws

34 reacties (laatste reactie door asroma8)

Botman heeft het Fysieke en de snelheid al van een topverdediger, voetballend is hij ook echt goed alleen hij is soms nog wat te wild. Ik zou hem voor de rest echt vergelijken met de Ligt twee jaar geleden. Als hij die wilde en vreemde acties afleert wordt het echt een sensatie! Aanvulling: Om verwarring te voorkomen, ik denk dat hij een sensatie kan worden, ik denk niet dat hij op dit moment bij de twee beste Cv's van Ajax hoort.

20 mei 2020 om 08:49

Vreemd dat we nooit over hem hebben gehoord in de jeugd (ajax jeugd wordt relatief snel geprezen) als hij dit allemaal al heeft.ik ken het verhaal van Virgil, maar die stak er dan ook echt bovenuit. Hoe deed Botman het bij Heerenveen? Ja, goed. Maar ten opzichte van zijn andere ploeggenoten bedoel ik?

20 mei 2020 om 08:55

Hij speelde na twee wedstrijden onze aanvoerder uit de basis (moet ik wel zeggen dat ik dat geen geweldige voetballer vindt). De eerste 12/13 wedstrijden was hij weergaloos, toen had Heerenveen ook op Ajax na, de minste doelpunten tegen (terwijl Heerenveen er vorig seizoen nog iets van 70 tegen kreeg!) daarna maakte hij een paar wedstrijden een paar domme wilde fouten. Als hij die afleert weet ik zeker dat het een topverdediger wordt. Toen Heerenveen hem binnenhaalde had ik ook geen idee wie het was, wat inderdaad vreemd is omdat je over de jeugd van Ajax zoveel hoort, ben uiteindelijk erg blij dat we hem een seizoen hebben gehad!

20 mei 2020 om 09:12

Juist zijn mankementen gaan bij Ajax hem parten spelen. Zoals er aangegeven word heeft Botman heel veel moeite met ruimtes en risico’s inschatten. Exact hetgeen waardoor hij bij Jong Ajax hopeloos faalde en waardoor Pierie ook faalt tot op heden. Voetballen met veel ruimte in je rug op de middellijn is heel anders dan op de eigen 16.

20 mei 2020 om 09:45

Volgens mij kwam het omdat Hoegh geblesseerd raakte. Maar een geluk bij ongeluk denk ik dan maar. Want hij heeft het echt goed gedaan. In mijn ogen één van de belangrijkste spelers dit seizoen. Jammer dan hij niet nog een jaartje blijft.

20 mei 2020 om 10:14

Jeffreysch, hij was bij Ajax altijd gewoon basisspeler maar zijn twijfels bij zijn voetballend vermogen. Hij is voor zijn postuur snel en verrassend bewegelijk maar zijn passing was vrij beperkt tot een harde, strakke inspeelpass zonder risico en onder druk vaak een lange bal. Werd ook als Mike vd Hoorn wanneer nodig in de spits gezet om balletjes erin te knikken (future Cup bijvoorbeeld nog) en had het lastig bij Jong Ajax als laatste man i.p.v. voorstopper (ter ontwikkeling). Ik blijf erbij dat dit een ideale speler is voor bovenkant Championship tot meer defensieve PL teams. Het is gewoon een solide verdediger mits hij niet rond de middenlijn staat, is veel beter in duelverdedigen dan zoneverdedigen. Maar verwacht dat hij wel kans gaat krijgen bij Ajax kijkende naar de details rondom nieuwe contract, dat spreekt wel vertrouwen uit. Mocht het niet zo zijn kan Ajax er best leuk bedrag voor vangen en daar zal Heerenveen ook van mee profiteren.

20 mei 2020 om 08:55

Toen hij vertrok bij Ajax hoorde ik alleen maar verhalen als dat hij bij lange na niet goed genoeg was, en na 1 jaartje heerenveen is alweer de vergelijk getrokken met De Ligt. Deze jongen is een prima verdediger maar een sensatie worden? Lijkt me sterk

20 mei 2020 om 09:14

Ik ben het met je eens dat het wat raar klinkt dat ik het zo zeg, maar ik denk dat als hij de kans krijgt volgend jaar, hij heel veel mensen gaat verbazen hoe goed hij eigenlijk is.

20 mei 2020 om 11:16

Het zal best een goede speler zijn. Maar laten we even realistisch de zaak bezien. Voor hem om serieuze speeltijd te krijgen, zullen Blind én Martinez op de bank plaats moeten nemen (of elders in het team moeten spelen). De naam Kik Pierie schijnt al helemaal vergeten te zijn bij Ajax. Zelfs Schuurs en Alvarez komen al niet aan de bak als CV. Laat staan Botman dan.

20 mei 2020 om 11:42

Pierie heeft een zwaar seizoen gedraaid, was meeste wedstrijden de aanvoerder maar geregeld ontsteeg hij niveau zeker niet. Zakte met enige regelmaat door de ondergrens, iets dat je mag verwachten dat een speler met 60 wedstrijden in de Eredivisie niet dusdanig vaak gebeurd. De meest constante speler achterin dit seizoen was de jongere, minder ervaren Timber die achterin vaak puin moest ruimen. Ook JFC maakte een betere indruk ondanks dat hij defensief echt nog stappen moet zetten. Wat mij betreft is Pierie naar komend seizoen toe geen van de eerste 5 keuzes centraal achterin Blind, Martinez en Botman op lcv zullen hoger in pikorde staan en op rechts Schuurs en Alvarez (blijft Veltman dan hij logischerwijs ook). Magallan en Pierie zijn op dit moment serieuze missers, Schuurs kan nog wel boven komen drijven.

20 mei 2020 om 09:37

De fysiek en de snelheid van een topverdediger. Ik vind hem toch niet echt bovengemiddeld snel ofzo en ook zijn fysiek is niet overdreven imposant. Dan denk ik hierbij aan zijn eventuele voorgangers Davinson Sanchez en de Ligt. Botman kan best uit groeien tot een goede eredivisie verdediger of bijvoorbeeld middenmoot/onderkant Bundesliga. Maar topverdediger vind ik een beetje overdreven...

20 mei 2020 om 10:17

Botman was bij Ajax al één van de snelste op 50m, is alleen niet extreem snel op die eerste meters. Zelfde was met de Ligt, die twee hebben best een degelijke topsnelheid (niet zoals Sanchez) alleen missen die explosiviteit die bij de lengte komt kijken. Botman is voor een speler van net 20 wel redelijk imposant qua fysiek imo. Al is een groot deel ervan zijn lengte want met 1.93/1.94 ben je al snel imposant als CV.

20 mei 2020 om 15:41

Mensen vallen altijd voor de illusie waarbij lange spelers trager lijken dan ze eigenlijk zijn. Als je 1,90 bent is erg waarschijnlijk dat je sneller bent dan iemand van 1,70.

Hij heeft natuurlijk wel Blind en Martinez voor zich..Martinez kan doorschuiven naar LB of CM, Blind moet je laten staan.

20 mei 2020 om 08:49

Of je zet hem op de rechter cv-plek en laat het idee dat er een linkspoot op de linker cv en een rechtspoot op de rechter cv moet, vallen.

20 mei 2020 om 10:23

Dat gaan ze niet doen met een speler die redelijk op safe speelt met de bal aan de voet. Het is geen absolute must om met een linkspoot en een rechtspoot te spelen zoals met duo De Ligt - Sanchez al eens was. Maar het is wel noodzakelijk dat je kan openen met je zwakke been dan anders ben je zoveel makkelijker vast te zetten in de opbouw, zeker omdat de opbouw bij Ajax in eerste fase vanuit centrale duo is. In de jeugd spelen ook geregeld twee rechtspoten en soms twee linkspoten centraal maar dat is enkel als die speler bovengemiddeld goed zwak been heeft, zoals de Ligt dat had. De o19 speelde vaker met Kasanwirjo-Rensch, twee rechtspootjes maar Rensch heeft gewoon een solide pass in zijn linkerbeen, zowel in combinatie (als hij op middenveld staat) als met een lange bal. Dat betwijfel ik bij Botman nog. Hij zou bij een ploeg die via de back op doet bouwen rechts kunnen spelen maar dat dat gaat Ten Hag nooit doen. Het zou mij niets verbazen als Blind naar 6 gaat ipv Martinez en Botman met Martinez op LCV mogen concurreren waar die laatste ook op linksback kan.

20 mei 2020 om 10:57

Dan kan je veel beter Blind rechts zetten. Zijn rechter is beter dan Botman zn linker. Blind is misschien wel 1 van de beste op dat vlak die ik in jaren heb gezien. Pure linkspoten hebben natuurlijk ook veel minder noodzaak om hun chocoladebeen te trainen omdat er doorgaans nooit een gebrek is aan rechtspoten itt linkspoten. Blind is daar echt de uitzondering die de regel bevestigd.

20 mei 2020 om 11:20

Als Botman al meer kans heeft dan Schuurs, dan zijn de dagen van Schuurs in Amsterdam toch echt geteld lijkt mij. Of zal die jongen nog een jaartje of twee lekker op de bank gaan zitten?

20 mei 2020 om 14:23

Sorry, maar Ziyech was met afstand de beste speler van Ajax voor de winterstop. Geen enkele speler bij Ajax had zo veel impact als Hakim. Ook moet worden gezegd dat gebaseerd op statistieken, Veltman, ja inderdaad Veltmannetje, een hogere performance rating had van zowel Whoscored (Opta stats) als Sofascore. Dus dat gehype van Blind is niet gebaseerd op de feiten maar op "meningen". Mag natuurlijk, maar feit is dat Hakim de onbetwiste sterspeler was/is van Ajax. De rest was not even close.

21 mei 2020 om 01:07

Knap hoe je zoveel foute aannames in slechts enkele zinnen weet te proppen. Ik geloof dat jij niet helemaal snapt hoe de officiële performance ratings van Opta/Whoscored/Sofascore werken. Je verdraaid feiten met "ik concludeer dat jouw menig is" Het is simpelweg een FEITELIJKE CONSTATERING GEBASEERD OP STATISTIEKEN dat Hakim zijn taken als middenvelder beter uitvoert dan dat blind zijn taken als verdediger. Ziyech is daardoor dus een beter middenvelder dan dat blind een verdediger is. Grappig dat je de mening van 1 AD journalist, die dus niet gebaseerd is op statistieken, hoger inschat dan de bovengenoemde sites die worden geraadpleegd door topclubs om een transfer target te zoeken.Ziyech was de beste speler van de eredivisie, dat is niet "een mening" maar simpelweg een feitelijke constatering gebaseerd op statistieken, meerdere statistieken sites hebben zelfs speciaal commentaar geschreven op Ziyech omdat ze onder de indruk waren van zijn bizar hoge cijfers. (enige Eredivisie speler die richting de 9 gaat terwijl een 7 a 7,5 als goed wordt beschouwd) Blind komt letterlijk nog geen eens in de buurt van Ziyech. Dat jij Blind beter VINDT maakt je een minderheid onder Ajax fans aangezien Hakim voor het 3e jaar op rij tot beste Ajax speler is verkozen.

"jansen vroeg zich vorig jaar nog wel af wat voor soort speler hij op huurbasis naar Friesland had gehaald." Ben ik de enige die zich hier in verbaast? Dat weet je toch, voordat je hem haalt?

20 mei 2020 om 15:42

De trainer is meestal niet degene die deze beslissingen maakt.

20 mei 2020 om 09:06

Dit verbaast mij ook. Het pakte goed uit en ik vond het een hele fijne verdediger, maar zoiets zoek je toch van tevoren uit lijkt mij.

20 mei 2020 om 09:18

Bij sommige ploegen heeft de TD gewoon de zeggenschap over de spelers die gehaald worden. Het beste zou natuurlijk zijn als dat in samenspraak met de coach gebeurt, maar dat hoeft dus niet per se. Een coach moet in voorbereiding kijken wat voor vlees hij allemaal in de kuip heeft.

Ben benieuwd hoe Botman het gaat doen. Heeft het bij Heerenveen goed gedaan en heeft zich daar prima ontwikkelt. Dat hij nog verbeterpunten heeft is logisch als je jong bent, het gaat erom hoe je ermee omgaat om deze punten te ontwikkelen. Enige probleem is denk ik wel dat Blind op de lCV een plaats heeft die je niet snel zal vervangen. Dan kan je hem nog op rCV zetten (heeft die nog wel concurentie met Alvarez, Veltman en Schuurs), maar dan speel je dus met 2 linksbenige spelers centraal achterin. Ik zelf heb er geen problemen mee met 2 links of rechtsbenige spelers centraal, maar heb het idee dat Ajax hier wel een probleem van maakt en liever speelt met 1 rechtsbenige en 1 linksbenige speler centraal achterin.

Prima speler voor een ploeg dat gassies op de brommer voorin heeft en waar de verdedigers lekker met hun poeperd in de 16 blijven hangen. Voor het betere sloopwerk kan je hem er prima bij hebben, maar je moet niet verwachten dat hij met de bal aan de voet bijzondere dingen laat zien. Een goede crosspass, dat is zijn complete opbouwende pakket. Daarmee haal je het niet in Amsterdam, maar bij een mooie subtopper in een grote competitie kan je best eindigen, mits ze spelen zoals hierboven beschreven. Sommige spelers passen gewoon niet. Een counterspits past ook niet bij Ajax. Zivkovic had ook niks in Amsterdam te zoeken bijvoorbeeld. Die zou FdB wel 'ff' leren voetballen. Soms moet je spelers niet willen veranderen..

De concurrentie is hevig voor Botman met Martinez, Blind, Schuurs, Alvarez, Veltman en Pierie. Maar goed, hij heeft nu ervaring op gedaan bij Heerenveen. Wie weet.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3341
2.Feyenoord3219
3.PSV3113
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder141
D. TadićAanvaller146
S. BerghuisAanvaller135
S. HallerAanvaller139
David NeresAanvaller133
D. KlaassenMiddenvelder112
R. PasveerKeeper110
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

0 fans
Verdediger, 21 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 30 november
Scouts van Ajax, Manchester United, Borussia Dortmund, Internazionale, Southampton, Everton en Rangers waren zondag aanwezig bij Charleroi - Anderlecht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren