‘Ziyech zit als stilist tegen het rijtje Cruijff, Van Basten, Bergkamp aan'

Maandag, 18 mei 2020 om

Hakim Ziyech maakte in de afgelopen twee seizoenen met name in de Champions League veel indruk als spelmaker van Ajax. Het leverde de aanvallende middenvelder in februari een meerjarig contract op bij Chelsea, dat de international van Marokko deze zomer verwelkomt in Londen. In de voetbalpodcast van de NOS wordt overwegend positief gesproken over slagingskansen van Ziyech in de Premier League.

"Ziyech zal niet worden opgegeten in Engeland, hij beschikt over zoveel kwaliteit", voorspelt voetbalcommentator Jan Roelfs. "Als ik een rijtje van Ajacieden maak, denk ik aan Johan Cruijff, Marco van Basten, Dennis Bergkamp en Hakim Ziyech, in die volgorde. Ik vind echt dat hij daar als stilist dicht tegenaan zit." Volgens Roelfs is de middenvelder van een uitstervend ras. "Ik ga voor iemand als Ziyech naar het stadion, dat is voor mij een belangrijke voorwaarde. Daar zijn maar weinig voetballers van."

Drie op een rij voor Ziyech: 'Lille-uit was mooiste moment' | AJACIED VAN HET JAAR 2020

Roelfs weet dat de Premier League veel fysieke kracht vergt, maar hij hoopt niet dat Ziyech hierdoor extra veel aandacht zal schenken aan krachttraining. "Zoals Willem van Hanegem al zei: Hij blijft altijd zijn acties maken, ook als het niet lukt." Een bepaald spelonderdeel van Ziyech kan volgens Roelfs wel nog een stuk beter. "Dat balverlies zal naar beneden moeten, want daar zal hij op worden afgerekend. Ik denk dat hij in Engeland gaat slagen."

Collega-commentator Jeroen Elshoff is het roerend eens met de analyse van Roelfs. "Nu gaan we eindelijk zien wat hij waard is. Ik denk ook dat Ziyech het gaat redden, maar net zoals elke speler die naar de Premier League vertrekt zal het heus niet vanaf de eerste dag allemaal fantastisch zijn. Het zal bij Chelsea heus wel even aanpassen worden, maar dat kan Ziyech altijd heel goed. Dat heeft hij in het verleden wel bewezen." Ziyech, die in Nederland verder uitkwam voor sc Heerenveen en FC Twente, tekende bij Chelsea een contract tot medio 2025. Met zijn overgang is een transfersom van veertig miljoen euro gemoeid.


Poll

Heeft Hakim Ziyech de juiste keuze gemaakt met Chelsea?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

57 reacties (laatste reactie door constant kante)

Hoezo gaan we nu eindelijk zien wat hij waard is?hij heeft zich de afgelopen 2 jaar al bewezen in de Champions league

En deze meneer Roelfs lag in coma in de jaren dat v/d Vaart in Amsterdam speelde?Als je het over stylisten hebt hoort Rafael zeker erbij als je Ziyech tot die drie schaart.

18 mei 2020 om 17:26

Of ene Sneijder.... Die schijnt vroeger ook wel aardig tegen een balletje te kunnen trappen...

18 mei 2020 om 17:35

Litmanen niet te vergeten..

18 mei 2020 om 18:01

Ik vind sneijder niet echt een stylist. Meer iemand die ze de kruising in ramt dan ze bekeken in een hoekje legt. Niet dat het een mindere voetballer is maar wel met minder flair

18 mei 2020 om 18:19

De indeling van Ziyech bij het rijtje Cruijf, Van Basten en Bergkamp gaat mij echt veel te ver. Zullen we gewoon even heel erg realistisch doen met zijn allen? Ik vind het prima dat Ziyech momenteel in het zonnetje staat en dat zijn bijdrage aan Ajax in vier seizoenen zeer goed geweest, zeker in het voorlaatste seizoen toen Ajax zulke hoge ogen gooide in de CL. Maar we raken echt van het pad af als we, in een vlaag van blindheid, Ziyech op een podium plaatsen waar hij nog helemaal niet thuis hoort. Stylist? Tuurlijk. Maar qua stylisme in de buurt van het illustere drietal (misschien wel de beste drie Nederlandse voetballers áller tijden)? Nope, dat vind ik niet. Ziyech heeft in zijn eentje in vier seizoenen Ajax alleen al vaker de bal verspeeld dan die drie genoemde spelers in hun hele carriere gedaan hebben. En nee, het gaat niet om die tien keer dat hij balverlies lijdt, maar die ene keer dat hij een briljante assist geeft of een goal maakt. Tuurlijk. Maar dan nog. Ik vind het teveel eer voor Ziyech. Er zijn wel meer Ajacieden die ik voor hem rangschik. Kluivert, Jonk, Keizer, Gerry Muhren, ....

18 mei 2020 om 19:48

Ik ben Marokkaans en voor Ajax en zelfs ik vind dit te ver gaan. Van Basten en Bergkamp waren echt grootheden en over Cruijff hoeven we niet eens te praten. Ziyech is gewoon een speler met heel erg veel kwaliteiten maar mensen moeten niet gaan overdrijven. Spanje heeft de laatste jaren genoeg spelers met Ziyechs kwaliteiten gehad (David Silva, Iniesta, Fabregas, etc.) gaan we die nu ook in het zelfde rijtje plaatsten als Cruijff?

19 mei 2020 om 14:43

Goede vergelijking. Laat Ziyech, in mijn optiek, eerst maar het niveau van spelers als Iniesta, Silva en Fabregas halen. Daar is hij ook nog een tijdje niet namelijk. Het zou zeker kunnen, gaan we vanaf daar verder kijken.

Qua impact maken op het spel van Ajax kan Ziyech in dat rijtje gezet worden, maar als het over kwaliteit op zich gaat vind ik dit een hele gewaagde. Voor zover ik weet is een Ziyech in goede doen een pain in the achterwerk voor welke tegenstander dan ook, maar tikt hij dat niveau lang niet elke wedstrijd aan. Ben benieuwd of dat kan veranderen in de PL waarin je elke wedstrijd 150% moet geven voor een resultaat, en er geen ‘rustige middagjes ADO en RKC uit’ meer voorkomt.

18 mei 2020 om 17:35

Hij zou ook meer moeten scoren voor iemand met die kwaliteiten.

18 mei 2020 om 18:14

Ziyech scoort juist belachelijk veel voor iemand die zoveel creëert voor een ander...

Cruijff en Van Basten zijn beiden drie keer uitgeroepen tot beste voetballer ter wereld. Bergkamp werd een keertje tweede en een keertje derde. Laten we realistisch blijven en Ziyech voorlopig echt nog niet in dat rijtje zetten...

18 mei 2020 om 17:21

Ja, je hebt volledig gelijk. Het is de vraag of Ziyech het überhaupt gaat redden in Engeland. Om vergeleken te worden met deze spelers, dan zou hij de absolute ster moeten worden bij Chelsea.

18 mei 2020 om 17:28

Gaat over stilist niet beste voetballer van het jaar

18 mei 2020 om 17:57

Als nog mag of kan Ziyech niet in dát rijtje opgenomen worden. Die heren waren absolute top, zover is hij 'nog' niet.

18 mei 2020 om 18:02

Gaat ook niet gebeuren. Sterker nog, ik vraag me oprecht af of hij het gaat maken in Engeland.

18 mei 2020 om 18:04

Alsnog, hin mag er niet tussen johan Cruiff dat absolute top was bij toen wereldtop Ajax en Barca,Marco die absolute top was bij wereldtop Milan. En dan komt Ziyech er leuk bij staan die zich nog nergens heeft laten zien dan de nietszeggende eredivisie, kom op zich

18 mei 2020 om 18:43

Nou ook in de CL. Maar dat neemt niet weg dat Ziyech blij mag zijn de veters te mogen strikken van bovengenoemde trio. Ziyech is echt een geweldige voetballer maar gaat geen van de drie overstijgen imo. Is nu in de kracht van zijn leven en komt niet in de buurt.

18 mei 2020 om 18:59

Ik ben het er ook niet mee eens, vind Cruijff, Van Basten en Bergkamp van een ander kaliber. Neemt niet weg dat Roelfs recht heeft op z'n mening en die weet hij ook nog prima te onderbouwen. Zelf plaats ik Ziyech in de stilist-index overigens wel boven Litmanen (hoewel dat ook een held was).

18 mei 2020 om 19:08

@maurootje: Ziyech was ook wereldtop bij een Ajax dat wereldtop was. Hoezo 'vergeet' jij ineens dat Ajax op 10seconden na in de finale CL stond? De man speelde Real, Juventus, Bayern en Chelsea zelf helemaal tureluurs. Dat was niet in die nietszeggende Eredivisie met je selectieve verontwaardiging.

19 mei 2020 om 10:54

Mooi om te weten dat Psv, in 2005, dus nog wereldtop was. Die waren ook één minuut van de finale CL verwijderd.

18 mei 2020 om 19:55

Betgkamp was twintig toen heel Ajax zo op hem draaide als op Ziyech nu. Van Basten en Cruijff gaan we het maar niet over hebben.

Als je het dan hebt over stilisten, dan mag Jari Litmanen niet ontbreken in dat rijtje. Schitterende voetballer was dat.

18 mei 2020 om 17:36

Jari was wel minder stylist dan de andere 3. Jari was toch meer een werker die ook nog een mooie techniek had.

18 mei 2020 om 18:02

Vind je Jari echt meer een werker? Kan ik me totaal niet in vinden. Wanneer ik de beelden van Litmanen zijn tijd bij Ajax zie, dan is elke goal, pass en assist genieten en technisch bijna perfect.

18 mei 2020 om 19:02

Maar wel een stuk minder verfijnd dan Ziyech, naar mijn mening. Neemt niet weg dat Litmanen ook een gigant was... ach, dit soort discussies zijn oneindig. Maar ik kan me (als een van de weinigen blijkbaar) wel redelijk vinden in de woorden van Roelfs

18 mei 2020 om 19:40

Dat klopt ik ben een Feyenoorder maar zeg eerlijk ik kon genieten van Jari Litmanen. Wat was deze man goed dat was ook 100% 1 van de spelers waardoor Ajax in 95 de CL pakte.

18 mei 2020 om 19:48

Een stuk minder verfijnd lijkt me sowieso schromelijk overdreven, maar inderdaad ieder zijn mening. Ziyech heeft zich geweldig laten zien bij Ajax en alle supporters enorm laten genieten met zijn fantastische kwaliteiten. Daar doet geen vergelijking iets aan af.

18 mei 2020 om 20:20

Litmanen was vooral meesterlijk in zijn pasing. Die had ogen in zijn achterhoofd. Zijn techniek was erg goed, maar het was geen dribbelaar. Meer een aanvallende Zidane.

18 mei 2020 om 20:20

Maar vond je Litmanen verfijnd dan? Ik vond hem vooral veelzijdig (bikkelaar, neusje voor de goal, kopsterk, goed loopvermogen, hard schot), maar niet verfijnd. Ziyech zijn kracht zit 'm juist in het toveren op de vierkante centimeter en het neerleggen van de bal op iemands stropdas. Dat is volgens mij verfijndheid...

19 mei 2020 om 10:40

@voetbalvreugd,ik heb het idee dat je hem niet hebt gezien in de jaren 90. Bij zijn terugkeer in de jaren 2000 was hij minder. Maar in de jaren 90, was Jari alles behalve een bikkelaar! Ook een hard schot viel erg mee. Litmanen had zoals Moridin al aangaf ogen in zijn achterhoofd. Hij kon een bal aantikken met perfectie zoals een biljartbal werd gestoten.zijn ballen waren fenomenaal. Zo verfijnd, ongelofelijk. Ik heb beide spelers veel zien spelen, en Litmanen was gewoon beter dan Ziyech tot nu toe. Ik zeg niet dat Hakim het niet kan halen, maar als absolute stylist lijkt hij met meest op Bergkamp onze Jari.die 2 konden alles met een bal, maar vooral de passes waren ongehoord! Iets waar Hakim dicht in de buurt van komt...maar nog niet is.

19 mei 2020 om 15:19

Ik heb Litmanen ook in de jaren negentig al heel vaak aan het werk gezien en ben toen enorm fan van hem geworden. Samen met Ronaldo misschien wel de allerbeste die ik, naar mijn bescheiden mening, in Nederland gezien heb. Hij kon bijna alles, zoals ik eerder aangaf. Maar was wel een heel stuk minder verfijnd dan Ziyech, vind ik. Ziyech kan in de kleine ruimte nog meer en legt ze blindelings bij een medespeler neer. Dichtbij of veraf, met binnen- of buitenkant.

Ik vind de verafgoding voor iemand die op zijn 27e pas drie prijzen heeft gewonnen in vier jaar tijd bij de rijkste club van Nederland nogal doorslaan. En dan durven mensen hem te vergelijken met drie absolute wereldsterren! hahahahahwaar was Ziyech tijdens het WK 2018? Was toen misschien wel de zwakste speler van Marokko. Deze jongen gaat het nog erg zwaar krijgen in Engeland, die gasten zullen boven op hem zitten daar!

18 mei 2020 om 18:05

En die derde prijs is ook nog eens een J.C. schaal die beide ploegen niet serieus namen. Volgens mij stond Ziyech niet eens in de basis toen.. besef Jan-Arie van der Heijden heeft meer prijzen gewonnen dan Ziyech.. best vreemd.

18 mei 2020 om 18:30

Ik zal het je sterker vertellen: Miquel Nelom heeft even veel prijzen gewonnen dan Ziyech.

18 mei 2020 om 18:36

Had je nu echt geen beter argument kunnen noemen dan 3 prijzen in 4 jaar Ajax? Een Bergkamp kwam ook maar tot 5 prijzen in 7 jaar Ajax. Prijzen zeggen lang niet alles. Dan kun je beter kijken naar wat ze individueel doen. Een Bergkamp 3 jaar op rij topscorer en twee jaar op rij beste speler van Nederland. Dat geeft de verhouding wat beter weer dan prijzen tellen. Want inderdaad zoals Tilburg013 al aangeeft heeft zelfs Jan-Arie van der Heijden meer prijzen gewonnen dan Ziyech.

Wauw mensen beginnen nu wel echt helemaal door te draaien zeg. Ziyech is goed maar mag niet eens de veters strikken van spelers als Bergkamp, Cruijf of van Basten. En al helemaal niet als stylist..

Cruijff beste Nederlandse voetballer aller tijden top-10 speler aller tijden. Van Basten top-3 spits aller tijden beste spits die Nederland ooit gehad heeft. Bergkamp buiten deze 2 waarschijnlijk de beste Nederlandse speler ooit en een van de beste spelers in de jaren 90 en begin deze eeuw. Nee daar hoort Ziyech niet tussen.

19 mei 2020 om 07:29

Wat de eerste twee namen betreft ben ik het met je eens. Zou Gullit toch in de top drie van Nederland zetten (europees voetballer van het jaar) en ook Rijkaard en Ronald Koeman vond ik niet minder dan Bergkamp.

Okay ik vind Ziyech ook een heerlijke voetballer en jammer dat hij weg is, maar je kan ook overdrijven. Cruijff, van Basten en Bergkamp hoorden bij de beste voetballers van hun generatie wereldwijd (en Cruijff zelfs überhaupt, van alle generaties). Ziyech wordt niet gesuggereerd in lijstjes van beste voetballer van de wereld, en dat is natuurlijk ook terecht. Geweldige voetballer, sympathieke gozer, heeft Ajax superveel gebracht en respect afgedwongen door de fans eigenhandig voor zich te winnen ondanks de (grotendeels onterechte) negativiteit, maar komt niet in de buurt (tot nu toe) van het niveau van Bergkamp, Cruijff of van Basten. Ik vind dat je hem wel in een rijtje kan plaatsen met Litmanen, Sneijder, Eriksen, etc. Hij zou zeker een plaatsje hebben in mijn team van het afgelopen decennium in elk geval.

Ben echt een groot Ziyech fan, begrijp me niet verkeerd, maar vinden we de aandacht niet een beetje overdreven voor een speler die drie prijzen heeft gewonnen met zijn club (waaronder de beker en de JCS die vaak door Ajacieden als troostprijs wordt aangeduid). Ik bedoel, Miquel Nelom heeft meer prijzen gewonnen dan Ziyech.

Oef.. Ik weet het niet. Ik ben fan van Hakim, maar deze drie namen die hier worden genoemd zijn de beste stilisten van hun generatie. Niet alleen van Nederland maar van de wereld. de enige Nederlandse speler van de afgelopen 20 jaar die enigszins in aanmerking komt om bij dit gezelschap te horen als stilist is (sommige Ajacieden hier zullen dit lastig vinden) Robin van Persie. Naast dat je een grote trukendoos hebt, moet je het ook weten te gebruiken in grote wedstrijden in de grote stadiums tegen de grootste en gemeenste monsters. En om echt in dat rijtje te horen moet je op gegeven moment ook je eigen stijl ontwikkelen. Je eigen handelsmerk.

Oi oi oi, geweldige voetballer, maar dit gaat mij te ver, moet het even nog wat langer laten zien.

18 mei 2020 om 22:21

We leven gewoon in een andere tijdperk waar het voetbal op een hoog niveau wordt gespeeld dan de tijden van Cruijff en van Basten. Dus een speler als Ziyech die toch zoveel kan creëren en een team als Ajax kan dragen op een hoog Europees niveau dan behoort die gewoon tot dat rijtje. Want zoveel grote spelers heeft Ajax de afgelopen jaren toch niet gehad.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5645
2.AZ5637
3.Feyenoord5015
4.PSV4926
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

292 fans
Middenvelder, 27 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Ajax 21 6 1 0
2018/2019 Ajax 29 16 2 0
2017/2018 Ajax 34 9 4 0
2016/2017 Ajax 28 7 2 0
2016/2017 FC Twente 4 2 1 0
Laatste voetbalnieuws

Het Nieuwsblad streept naam Ajax door: ‘Hij is niet de vervanger van Ziyech’

De kans dat Jonathan David alsnog bij Ajax terechtkomt is te verwaarlozen, zo blijkt uit een uitgebreide analyse van Het Nieuwsblad over de Canadese aanvaller van AA Gent. Volgens de Belgische...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 10 juli
Arsenal ondervindt hevige concurrentie inzake de krabbel van Dani Ceballos. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren