Getafe-spits spil in Spaanse omkopingszaak van bijna twee miljoen euro

Vrijdag, 15 mei 2020 om 16:08Rian Rosendaal • Laatste update: 16:42

De politie in Spanje heeft nieuw bewijs verzameld in de omkopingszaak daterend uit het seizoen 2018/19, met vermeende betrokkenheid van Getafe en Valencia. Voornoemde clubs waren destijds op de slotdag van het seizoen in de race om het vierde Champions League-ticket in LaLiga en in de jacht daarop zouden spelers van respectievelijk Villarreal en Real Sociedad zijn omgekocht.

In ‘Operatie Oikos’ wordt met de beschuldigende vinger gewezen naar Getafe-spits Jorge Molina, die zou hebben geweten van het aanbod dat zeven spelers van Villarreal hadden ontvangen. Bij verlies tegen Getafe zou het zevental een bedrag van 1,8 miljoen euro krijgen, zo klinkt het in de Spaanse media. Molina ontkent de aantijgingen en zou naar verluidt zeer ontstemd zijn over het verhaal omtrent zijn aandeel in de omkoping. Molina speelde in februari nog tegen Ajax in de tweede ronde van de Europa League.

Molina zou via WhatsApp contact gehad hebben met gehad met onder meer Miguel Ángel Tena, een jeugdcoach van Villarreal, over het geldbedrag. De Spaanse politie heeft inmiddels bewijzen gevonden hieromtrent, zo wordt gemeld in de Spaanse media. Er is inmiddels bij de rechtbank op aangedrongen om de telefoon van Molina in de komende weken grondig te laten onderzoeken, om zo eventueel nog meer bewijs naar voren te brengen en om te voorkomen dat eventueel bewijsmateriaal wordt gewist.

Valencia zou er ook alles aan hebben gedaan om het resultaat tijdens de laatste speelronde van de jaargang 2018/19 te beïnvloeden, daar zeven spelers van Sociedad een geldbedrag in het vooruitzicht was gesteld. De politie heeft ook in dit geval bewijzen gevonden voor matchfixing, al wijst Valencia alle beschuldigingen van de hand. De club van Jasper Cillessen pakte het laatste Champions League-ticket dankzij een 2-0 zege, terwijl Getafe niet verder kwam dan een 2-2 gelijkspel tegen Villarreal. De verwachting is dat er binnenkort een strafzaak volgt.

De clubleiding van Getafe staat in ieder geval pal achter Molina, zo blijkt vrijdagmiddag uit een verklaring op de clubsite. "We steunen hem onvoorwaardelijk. Dergelijke beschuldigingen zijn zeer schadelijk voor het imago van de speler en zijn familie. Gerechtelijke stappen worden door ons dan ook niet uitgesloten. We accepteren het als club niet dat onze reputatie op deze manier wordt aangetast", aldus het bestuur van Getafe. Inmiddels heeft ook Villarreal de aantijgingen door middel van een statement afgewezen. De beleidsbepalers benadrukken daarnaast dat juridische stappen niet bij voorbaat uit te sluiten zijn.Gerelateerd

Meer sportnieuws

10 reacties (laatste reactie door achmedn)

Tsja als je in bewijzen dat matchfixing echt aan de orde was dan moet je de betrokken clubs hard straffen en gewoon 5 jaar uitsluiten van Europees voetbal of elk seizoen minpunten geven zodat de kans op Europees voetbal kleiner wordt. Alleen hard straffen kan dit soort dingen uitsluiten.

15 mei 2020 om 17:54

Ik denk dat de Spaanse bond dan moet ingrijpen en niet per se de Uefa. Misschien enkel indien de Spaanse voetbalbond niet wenst op te treden, dat de Uefa dan sancties kan uitdelen zoals ze dat met Fenerbache in het verleden hebben gedaan.

Mijn god wat een slecht artikel is dit jongens, buiten het slecht vertalen van bepaalde zaken staan er ook nog eens redelijk wat verzinsels in. In het politierapport dat Cadena Cope heeft ingezien staat letterlijk dat er Geen aanwijzingen zijn van matchfixing in de wedstrijd tussen Valladolid(niet Sociedad.....) en Valencia. Het gaat hier verder om een whatsapp gesprek tussen Carlos Aranda(het ''brein'' achter dit omkoopnetwerk) en Paco Esteban waarin word gerept over een deal van 2 miljoen met 7 Villarreal spelers en tevens de naam van Jorge Molina valt.

16 mei 2020 om 00:50

Bedankt dat je de toelichting doet. Had jij het niet gedaan dan had ik het verhelderd en dit VZ artikel ook als slecht bestempeld. man man man..VZ kommop!

7 spelers omgekocht en toch wist Getafe niet te winnen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Getafe

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
16.Alavés9-8
17.Cádiz8-8
18.Granada 7-6
19.Levante5-9
20.Getafe2-13
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
N. MaksimovićMiddenvelder100
E. ÜnalAanvaller100
MataAanvaller80
David SoriaKeeper100
Sandro RamírezAanvaller82
J. MacíasAanvaller70
Florentino LuísMiddenvelder60
Voor de complete selectie: Clubpagina Getafe.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Getafe.

0 fans
Aanvaller, 39 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 26 oktober
Liverpool lijkt voorlopig af te haken in de strijd om Kingsley Coman. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren