‘Echt een klap, ik heb Eredivisie-clubs afgezegd omdat ik uitging van promotie’

Vrijdag, 15 mei 2020 om 11:23Rian Rosendaal • Laatste update: 12:43

Branco van den Boomen maakt zich op voor nog een seizoen in de Keuken Kampioen Divisie met De Graafschap. De Superboeren hadden samen met SC Cambuur een kort geding aangespannen tegen de KNVB om alsnog promotie af te dwingen, maar de rechter legde de eis vanuit Doetinchem en Leeuwarden naast zich neer. De middenvelder baalt van de beslissing, omdat hij dolgraag in de Eredivisie wil uitkomen.

"Het is balen, maar je zag het aankomen", verzucht Van den Boomen, die de uitspraak van de rechter donderdagavond via een livestream volgde, vrijdag in gesprek met het Eindhovens Dagblad. "Ik had al het gevoel dat dit de uitkomst zou zijn, omdat de KNVB in principe bepaalt. Ze hebben sportief gezien misschien niet de beste keuze gemaakt, maar ze hebben wel het recht om deze beslissing te nemen."

Van den Boomen, met een verleden in de jeugdopleiding van Ajax, vreesde eind april al het ergste, toen de KNVB besloot om de promotie-degradatieregeling voor het seizoen 2019/20 te schrappen. "Dat was toen echt een klap", erkent de ex-speler van onder meer sc Heerenveen en Willem II. "Ik heb vorige zomer Eredivisie-clubs afgezegd, omdat ik er eigenlijk wel vanuit ging dat we met De Graafschap zouden promoveren. We leken het ook te gaan redden en voor mijn ontwikkeling was dit precies wat ik voor ogen had. Het besluit van de KNVB viel dan ook rauw op mijn dak."

Ondanks alles blijft Van den Boomen positief naar de toekomst kijken. "Het zit dan niet mee, maar oké, ik kan het goed relativeren. Als we het kunstje nu in tweede instantie alsnog flikken, is dat ook mooi." De 24-jarige middenvelder gaat ervan uit dat hij na de zomerstop aan zijn tweede seizoen bij De Graafschap begint. "Ik zou niet zo snel een transfer maken naar een andere club in Nederland om per se in de Eredivisie te kunnen spelen. De Graafschap is echt een grote club, ik voel me hier thuis en ik denk dat we volgend seizoen alsnog kunnen promoveren. Dat is wat ik nu het liefst wil."


Poll

Branco van den Boomen is goed genoeg voor de stap naar de Eredivisie


Gerelateerd

Meer sportnieuws

37 reacties (laatste reactie door orwell)

Ben wel benieuwd wat hij had gezegd als ze 7de waren geindigd. Helaas zullen we dit nooit weten.

15 mei 2020 om 11:46

ik zou wel willen weten wat de spelers van nummers 1 en 2 Ajax en AZ hadden gezegd als ze geen CL voetbal toegewezen hadden gekregen maar helaas zullen we dat ook nooit weten

15 mei 2020 om 11:54

@japie_krekel. Wie hadden die plaatsen dan moeten krijgen?

15 mei 2020 om 12:12

Dat lijkt me duidelijk voor Japie: Feyenoord

15 mei 2020 om 12:18

Niemand,de competitie is niet afgemaakt, dus we schrijven niemand in.

15 mei 2020 om 12:29

@onside @nl_modric dat is mijn punt niet. het gaat erom dat je normaal een club beloond voor een eerste of tweede plek en als dat niet gebeurd dat je dan clubs hebben die ontevreden zijn. je bent nummer 1 maar je wordt niet benoemd tot kampioen dus ik snap dat je daar dan misschien tegenin wil gaan. de Knvb had ook best kunnen zeggen we gaan met 20 clubs de Eredivisie in bv. nu worden de nummers 1 en 2 uit de Eredivisie wel beloond en de nummers 1 en 2 uit de KKD die zoeken het maar lekker uit verder en gaan niet promoveren op basis van de ranglijst daar

15 mei 2020 om 12:39

@Japie gevolg van de Corona crisis. Denk je niet dat de KNVB liever de competities hadden afgemaakt? Een uit nood geboren situatie waarin ze moesten beslissen in een grijs gebied. En ze hebben er voor gekozen om geen kampioen toe te kennen voor een niet afgemaakt seizoen.

15 mei 2020 om 12:54

En de nummer laatst en voorlaatst uit diezelfde eredivisie worden niet bestraft, dus je punt snijdt geen hout. Had de KNVB dan moeten zeggen: we doen volgend jaar niet mee in Europa, dan lopen we het jaar erop nog maar wat verder achter. Of wat is je punt?

15 mei 2020 om 12:55

@fct_tuulk wat ik een rare beslissing vond. als je de nummer 1 en 2 van de Eredivisie wel aanhoudt voor Europees voetbal maar bij andere ranglijsten hanteer je willekeur ben je niet consequent. of dan moet je met 20 clubs verder of net zoals ze in Ligue 1 en 2 hebben gedaan ook de degradanten en promovendi aanwijzen op basis van de huidige ranglijst imo

15 mei 2020 om 13:23

@Japie op aanbevelen van de UEFA is dat inderdaad gebeurt. Maar zoals Onside al aan gaf wat had er dan moeten gebeuren volgens jou? De trein denderd door met of zonder promovendi. De KNVB heeft voor deze oplossing gekozen. Daar kan en hoef je het niet mee eens te zijn. Maar het is wel een begrijpelijke beslissing die niet zomaar uit de lucht gegrepen wordt zoals velen suggereren vanwege het feit dat de Europese tickets verdeelt worden.

15 mei 2020 om 13:28

@fct_tuulk wat er imo had moeten gebeuren is wat ik net al aangaf. of met 20 clubs verder of ook de huidige ranglijst aanhouden voor de promovendi en degradanten

15 mei 2020 om 13:39

@Japie aan een Eredivisie met 20 clubs hadden ook haken en ogen aan gezeten. Meerdere burgemeesters zagen dat absoluut niet zitten. Het schema zou vol komen te zitten met duels ook ivb met de KNVB beker en Europees voetbal. De eerste divisie had compensatie geëist vanwege het mis lopen van inkomsten van vier speel rondes. De KNVB heeft met meer belangen te maken als alleen die van Cambuur en De Graafschap. En geen degradatie door voeren is ook verdedigbaar omdat je niet tijdens het seizoen zomaar kan zeggen wie na 26 wedstrijden onderaan staat degradeerd terwijl we van te voren hadden afgesproken na 34 wedstrijden. Maakt niet uit dat ADO en RKC vrijwel zeker gedegradeerd zouden zijn. Je kan niet tijdens de wedstrijd de spelregels veranderen dus ook die keuze is verdedigbaar.

15 mei 2020 om 15:23

Het meest rechtlijnige besluit, ook gelet op de kernwaarde van de sport ‘presteren’, zou het veel logischer en begrijpelijker te zijn wanneer clubs werden beoordeeld op geleverde prestaties. Dan had je voor de eredivisie dezelfde clubs Europa in kunnen sturen, had je tegen RKC en ADO kunnen zeggen ‘jammer, had je maar meer punten moeten behalen’ en tegen Cambuur en De Graafschap ‘welkom terug in de eredivisie’. Het zijn allemaal professionals die spelen die betaald krijgen om te presteren, dan zou het begrijpelijker zijn om hen daarop te beoordelen.

15 mei 2020 om 15:26

Hoogstens de burgemeesters van Almelo, Arnhem, Groningen en Heerenveen kunnen tegen zijn. De andere burgemeesters hebben allemaal al meer dan eens te maken gehad met 19 thuiswedstrijden. Dus dat punt van die burgemeesters snap ik niet echt.

15 mei 2020 om 16:21

@teetje dat is een kwestie van perspectief. De competities konden niet afgemaakt worden. Door een onvolledige competitie hebben de nr 17 en 18 geen eerlijke kans gehad om degradatie te ontlopen. Je kan niet zomaar op basis zeggen van een incomplete competitie 'jammer maar dan had je maar meer punten moeten halen'. Ik bedoel niemand zag aankomen aan het begin van het seizoen dat de competitie wel eens een abrupt einde kon hebben. Je kan niet de spel regels veranderen tijdens de wedstrijd. Ik ben heel benieuwd hoe je er over gedacht zou hebben als de Graafschap in de schoenen van ADO zou hebben gestaan. Want het is gewoon echt een kwestie van perspectief in een grijs gebied. Niemand ontkent dat het heel zuur is voor beide clubs. Maar het is de realiteit. Misschien zal dit in de toekomst nog wel vaker voorkomen. Maar het zijn geen ondoorgrondelijke beslissingen en afwegingen.

15 mei 2020 om 16:46

@fct_tuulk nee maar je kan imo toch ook niet zomaar zeggen je promoveert niet terwijl je eerste staat? weet je wat voor financiele gevolgen dat heeft voor zo een KKD club? bovendien gaan de bestaande regels over een normale competitie en niet over een afgebroken competitie dus daar hoef je je als Knvb zijnde helemaal niet aan vast te houden. het is echter wel zo dat op het moment dat je je er wel aan vasthoudt voor andere clubs je het ook consequent moet doortrekken naar alle andere clubs imo

15 mei 2020 om 17:04

@Japie je zegt het heel goed. Er bestaan geen reglementen voor een niet afgemaakt seizoen. Geen enkele regel die gaat over het niet afmaken van een seizoen. Daarom heeft de KNVB nu een malig de macht om te kunnen zeggen we promoveren/degraderen een malig niet. En betreft het Europees voetbal zie mijn posts hier boven dat had ik dacht ik al duidelijk uitgelegd.

15 mei 2020 om 17:08

@fct_tuulk ja maar ik vond het maar een zwakke beslissing van de Knvb. in de Ligue 1 en Ligue 2 hebben ze het veel consequenter en eerlijker aangepakt imo

Hij heeft helaas nog niet gebracht wat van hem verwacht werd toen hij kwam. Volgend seizoen een nieuwe poging dus.

15 mei 2020 om 11:59

Hoe bedoel je? Vind hem prima spelen.

15 mei 2020 om 12:30

ik vond het zeker in de begin periode niet sterk spelen. toen hij later iets verder naar achteren ging ging het beter. Zeker in de begin periode miste je de aansluiting voor de goal.

Hij zegt "ik heb vorige zomer Eredivisie-clubs afgezegd, omdat ik er eigenlijk wel vanuit ging dat we met De Graafschap zouden promoveren'' om daarna te zeggen "ik zou niet zo snel een transfer maken naar een andere club in Nederland om per se in de Eredivisie te kunnen spelen''. Wat is het nou?

15 mei 2020 om 11:41

Beetje gal spuwen om het gal spuwen lijkt dit.
Hij heeft niet eens gebracht wat ie moest brengen.
Ben benieuwd welke eredivisie clubs dan hebben gebeld.
Zoals je zegt, hij weet het zelf ook niet meer.

15 mei 2020 om 11:58

9 goals en 10 assists in 27 wedstrijden is toch gewoon uitstekend? Hoezo heeft hij niet gebracht wat hij moest brengen?

15 mei 2020 om 12:12

Wij RKC wilden hem hebben maar hij koos voor De Graafschap en wij huurden Leemans vervolgens

15 mei 2020 om 12:22

Wat moest die brengen dan? Hij speelt echt prima bij de Graafschap.

15 mei 2020 om 12:26

Speelt gewoon prima, is belangrijk. Middenveld met Breinburg-Vet-Van der boomen is echt prima en ik zie veel liever Branco op die plek dan een Nijland.

15 mei 2020 om 13:11

Met dat middenveld zou je in de eredivisie kunnen spelen.

15 mei 2020 om 13:05

@Onside hij wil spelen op eredivisie niveau met de Graafschap. Hij koos ervoor de Graafschap te helpen promoveren en was al uit gegaan van promotie. Hij blijft liever bij de Graafschap om alsnog promotie af te dwingen, dan dat hij nu naar een club in de ED wil.

Ik had niet de tijd gehad om te achterhalen waarom de Graafschap het idee had dat ze überhaupt de rechtzaak zouden winnen. Met maar 7 punten voorsprong en 9 wedstrijden te gaan was dat allerminst zeker. Van Cambuur kan ik dat nog redelijk begrijpen, maar van de Graafschap echt totaal niet. Dus waarom vind de Graafschap dat zij wel gepromoveerd zouden zijn? Ik vind het ook een bepaalde manier van "arrogantie" om dit zo te spelen via de rechter en te zeggen dat ze wel gepromoveerd zouden zijn. Of dat stralen ze zo uit, imo. Nu ook wat Van Den Boomen zegt, dat hij er wel vanuit ging. Sorry hoor, maar waarom ging hij daar wel vanuit? Hoe goed was de Graafschap tegenover de rest van de teams?. Natuurlijk zullen we het nooit te weten komen of ze het hadden gered of niet. Maar om het zo te spelen en maar even te roepen, gaat mij iets te ver. De spelers van Graafschap en beetje de club zelf vind zich overduidelijk beter dan de rest, dat is nu wel duidelijk. Dit is eerste indruk van de afgelopen tijd wat ik heb meegekregen.

15 mei 2020 om 12:24

Beter dan de rest? Je speelt al de hele tijd rond de bovenste plekken, haalt een periode dan is toch niet zo raar om te denken dat je promoveert? Ja er zaten wedstrijden bij dat je denkt van wat doen wij op plek 2 maar je staat niet voor niks op plek 2. Dat jij die indruk krijgt van ons betekend ook wel dat je eigenlijk helemaal geen KKD wedstrijden volgt en kijkt want dan had je de meerderheid van de vragen zelf wel kunnen invullen.

15 mei 2020 om 12:31

De club voelde zich onrecht aangedaan net zo goed als Cambuur. Waarom zou je Cambuur dan wel begrijpen?zij stonde nota bene maar 4 punten boven de graafschap. En met 9 wedstrijden had dit ook anders kunnen aflopen toch?ik begrijp niet dat je denk dat de graafschap zich beter voelt dan de rest, op basis waarvan baseer jij dit? Ik zie het namelijk zo, je speelt zoveel wedstrijden en je werkt er als team hard voor.vervolgens komt Knvb met een wazige constructie en volgen ze de Uefa wel voor de Europese plaatsen maar zetten zichzelf als een onafhankelijk bond als het betreft promotie en degradatie.zo komen dan nog met een onduidelijke dubieuze peiling onder de clubs om vervolgens zelf te beslissen.ze hebben de clubs behoorlijk gefrustreerd achter gelaten en daar zijn ze zelf debet aan.

En toch is het nog geen uitgemaakte zaak. De rechtbank heeft bepaald dat de knvb het recht heeft om een beslissing te nemen en dat er bij elke beslissing clubs gedupeerd zouden worden, zodat er geen aanleiding is om de beslissing terug te draaien. Het heeft geen zin om daartegen in beroep te gaan, want elke rechter zal deze uitspraak bekrachtigen. FC Utrecht bewandelt echter een andere weg. Zij hebben bezwaar gemaakt bij de Uefa en zullen zonodig een procedure starten bij het Cas. Als FC Utrecht door een van deze partijen in het gelijk wordt gesteld, hebben Cambuur en De Graafschap wel een reële slaagkans bij een hoger beroep, omdat er dan een beslissing ligt van een hoger orgaan dan de knvb waar zij naar kunnen verwijzen.

15 mei 2020 om 13:35

Uefa heeft geen inspraak over promotie/degradatie bij de aangesloten nationale bonden, noch schept dit een precedent voor de zaak Cambuur en de Graafschap. Het is juridisch aantoonbaar dat het twee volstrekt los van elkaar staande besluiten zijn. Het gevolg van het ene is dus niet onlosmakelijk verbonden met die van het ander. Knvb en Uefa hanteren immers andere reglementen.

15 mei 2020 om 15:10

Eerlijk gezegd geef ik FCU nog minder kans dan ik op voorhand Graafschap en Cambuur heb gegeven. Enig argument die FCU zou kunnen gebruiken is dat WII een wedstrijd extra heeft gespeeld. Grappig genoeg heeft WII in speelronde 22 een verlies geleden. Dus zelfs al had je die ronde eraf gehaald, dan stond WII er nog steeds beter voor.

16 mei 2020 om 02:59

Er zijn nog wel een paar meer argumenten, maar dit topic gaat over De Graafschap.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

De Graafschap

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
J. SchuurmanMiddenvelder220
H. AcheffayAanvaller220
G. KorteAanvaller214
H. JurjusKeeper220
D. HaenAanvaller183
J. KoningsAanvaller186
D. GravenberchAanvaller174
Voor de complete selectie: Clubpagina De Graafschap.

3 fans
Middenvelder, 26 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 21 januari
AC Milan heeft de hoop op de komst van Sven Botman nog niet opgegeven. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren