Als grote meneer van 21 op weg naar de Bundesliga: ‘Oranje is een droom’

Zondag, 17 mei 2020 om 12:15Thijs Verhaar • Laatste update: 12:19

Rick van Drongelen stapte in de zomer van 2017 over van Sparta Rotterdam naar Hamburger SV, waar hij in drie jaar tijd is uitgegroeid tot een grote meneer in het Duitse voetbal. Als 21-jarige draagt hij al geregeld de aanvoerdersband en is hij een boegbeeld geworden van de club die wanhopig graag terugkeert in de Bundesliga. Zondag begint de jeugdinternational na de corona-onderbreking eindelijk aan de reeks van negen wedstrijden die al maanden door zijn hoofd spookt. “Ik ben zo blij dat we de kans krijgen om het seizoen af te maken.”

Door Thijs Verhaar

Om klokslag 13.00 uur neemt hij de telefoon op. Afspraak is afspraak en als centrale verdediger heeft hij er nu eenmaal een hekel aan om te laat te komen. Van Drongelen zit alleen op zijn hotelkamer in Fürth en heeft nu nog alle tijd voor een interview met Voetbalzone. Daarna gaat het vizier weer op de competitie, want Duitsland is dit weekend het eerste Europese land waar de competitie weer wordt hervat. Voor de talentvolle Nederlander wacht op zondag een ontmoeting met Greuther Fürth. Die ploeg vormt als nummer vijf meteen een serieuze test voor HSV, dat in een felle strijd is verwikkeld om promotie naar de Bundesliga. Van Drongelen heeft de wedstrijd in zijn hoofd al honderd keer gespeeld. Ook de rest van het programma kan hij moeiteloos opdreunen. Winnen en dan nog acht finales is het mantra voor de hele selectie, die al op maandag afreisde naar het zuiden van het land. De club probeert de zaken zo normaal mogelijk te benaderen, maar het blijft een onwerkelijk beeld om straks in een leeg stadion aan te treden.

Het artikel gaat verder onder de video
De Bundesliga begint weer: Wint Bayern de titel voor de achtste keer op rij?
Meer videos

De hele voetbalwereld heeft de ogen dit weekend gericht op Duitsland, waar we voor het eerst in twee maanden tijd weer een bal zien rollen. De voetbalbond en de politiek achten het veilig genoeg om de competitie te hervatten, al werden er deze week nog besmettingen geconstateerd bij tweedeklasser Dynamo Dresden. Van Drongelen probeert zich niet af te laten leiden en staat ondertussen te trappelen om eindelijk weer te voetballen, al waakt hij voor onnodige risico’s. “Op straat is het veel rustiger dan normaal, maar je ziet ook mensen die het niet zo nauw nemen met de regels. Zelf doe ik zo voorzichtig mogelijk. Voor de veiligheid zitten we in het hotel allemaal op onze eigen kamer en op de gang en zondag in de spelersbus en kleedkamer dragen we maskers”, verhaalt hij. “We worden meerdere keren per week gecontroleerd en tot nu toe is iedereen negatief getest. Ook op de dag voor de wedstrijd wordt alles nog eens gemonitord, dus kunnen wij ons relatief zonder zorgen focussen op ons werk. Het gaat ten slotte toch om het voetbal en het is lekker dat het weer mag. De competitie afmaken is ook het eerlijkst voor iedereen.”

In zijn eerste seizoen in Hamburg degradeerde de club uit de Bundesliga en vorig seizoen lukte het net niet om direct terug te promoveren. De ploeg kende een dramatische slotreeks en zag FC Köln, Paderborn en Union Berlin in de laatste weken passeren. “Daarom moeten we het dit jaar wel klaarspelen”, aldus Van Drongelen, die met zijn club nu de derde stek bezet, die aan het einde van de rit recht geeft op een promotie/degradatieduel met de nummer zestien van de hoogste divisie. De ploeg heeft zeven punten minder dan Arminia Bielefeld, terwijl VfB Stuttgart één puntje meer heeft dan HSV. Nummer vier Heidenheim hijgt met een achterstand van drie punten ook nog in de nek, maar van Drongelen wil enkel omhoog kijken. “We treffen onze grootste concurrenten nog in een directe confrontatie, dus dat zijn de wedstrijden waar ik echt naar uitkijk. Hopelijk kunnen we de club terugbrengen waar we horen.”

Van Drongelen's reactie na de degradatie in 2018? "Dit biedt ons wel de gelegenheid om de derby tegen St. Pauli te spelen. Die gaan we in ieder geval proberen te winnen."

Van Drongelen bezit de gave om exact de juiste dingen te zeggen en heeft de afgelopen jaren furore gemaakt bij de fans, die talloze fanaccounts voor hem hebben opgericht op sociale media. Met zijn inzet en passie voor de club is hij een echte publiekslieveling geworden. Zo krijgt hij geregeld een megafoon in de hand gedrukt na een overwinning en dan is het aan hem om de supporters op te zwepen. “Dat is zo ontstaan toen we in mijn eerste seizoen de kwartfinale van de beker haalden. De ultra’s hadden zo’n ding bij zich en mijn teamgenoten pushten me een beetje om hem op te pakken, dus daar ging ik in mee en sindsdien doe ik dat af en toe. Het is niet dat ik het opzoek, maar het blijft wel leuk om het met de fans te kunnen vieren als we iets winnen. Wie weet wat er gaat gebeuren als het lukt om te promoveren, haha.” Een volksfeest zit er met de huidige coronaproblematiek sowieso niet in, maar voor Van Drongelen is een rentree op het hoogste niveau ook zonder festiviteiten een droom.

“Ik heb drie jaar geleden heel bewust voor deze club gekozen en heb daar geen seconde spijt van. Ik speel eigenlijk alles en heb me goed kunnen ontwikkelen. Door de blessure van onze eerste captain (Aaron Hunt, red.) mag ik zelfs vaak de aanvoerdersband dragen, dus dat is een enorme eer voor mij. Het zou geweldig zijn om volgend jaar weer op het hoogste niveau te spelen. Dat is nu de eerste prioriteit. In de toekomst hoop ik Europees voetbal te halen, langdurig in een topcompetitie te voetballen en ook Oranje is natuurlijk een droom.” De jeugdinternational beseft dat de concurrentie op zijn positie met spelers als Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt, Nathan Aké en Stefan de Vrij moordend is. “Daarom ben ik er nu ook niet echt mee bezig. Het enige wat ik kan doen is het maximale uit mezelf halen en dan zou het mooi zijn als ik ooit mee mag. Ik denk in ieder geval dat ik op de goede weg ben en ik weet dat ik steeds dichterbij kom als ik me zo blijf ontwikkelen.”

Van Drongelen speelde tot nu toe achttien keer voor Jong Oranje. Een oproep voor het 'grote Oranje' bleef vooralsnog uit.

Van Drongelen is naar eigen zeggen vooral op fysiek vlak enorm gegroeid, sinds hij drie jaar geleden voor drie miljoen euro overstapte van Sparta. Destijds kon hij ook naar Freiburg, maar HSV veroverde zijn hart en hij heeft ondanks de degradatie geen moment spijt gehad van zijn keuze. Bij die Rothosen geniet hij volop van de beleving van de fans en zijn teamgenoten. “In Duitsland wordt het voetbal anders beleefd dan in Nederland. Van nature wil ik al altijd winnen, maar ik steek toch nog heel veel op van de jongens met wie ik nu speel, zowel voetballend als mentaal. Zij pakken een potje kaarten net zo fanatiek aan als een wedstrijd en de trainingen zijn altijd hard en zwaar. Het is hier heel intens allemaal en ik word daar alleen maar beter van. Gelukkig heb ik die mentaliteit ook meegekregen van mijn ouders.” Vader Frank voetbalde op hoog amateurniveau en zijn moeder Heleen was zeer fanatiek met basketbal. “Zij kon zich in wedstrijden wel eens verliezen in frustraties en mijn vader was juist heel stoïcijns. Hij mekkerde helemaal nooit. Ik moet daar proberen een mix in te vinden en zorgen dat ik stappen blijf maken.”

Een mogelijke vervolgstap is een zomerse transfer, maar clubs zullen naar verwachting wel diep in de buidel moeten tasten voor de centrale verdediger. Hij heeft nog een contract tot medio 2022 en wordt door transfermarkt.nl getaxeerd op 7,2 miljoen euro. Maar zelfs als dat bedrag overtroffen wordt, zal HSV er niet happig op zijn om zijn uithangbord te laten gaan. Van Drongelen zag zijn naam deze week opduiken in het Italiaanse geruchtencircuit, waar hij door diverse media werd gekoppeld aan Torino. “Leuk om te lezen natuurlijk, maar ik focus me gewoon op mijn club en op de resterende wedstrijden”, luidt zijn professionele antwoord. “Ik heb het hier enorm naar mijn zin en kan nog genoeg leren”, benadrukt de in het verleden ook bij PSV genoemde mandekker. “Ik laat me niet afleiden en zie wel wat er gebeurt. Ik krijg er alleen maar meer motivatie van. Dit jaar moeten we gewoon promoveren, dus eerst zondag winnen en daarna van wedstrijd tot wedstrijd. Het is echt heerlijk om weer zo met voetbal bezig te kunnen zijn.”


Poll

Zie jij Van Drongelen uitgroeien tot Oranje-international?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door asroma8)

Blijven toch echt gewoon hele mooie clubs, VFB Stuttgart en HSV. Hoop ze volgend jaar weer terug te zien waar ze beiden thuishoren: de 1.Bundesliga. Bielefeld erbij zou ook wel leuk zijn. Hebben ook al aardig lang niet meer in de 1.Bundesliga gespeeld. We zullen zien. In ieder geval hopen dat alles goed zal verlopen de komende weken in Duitsland 🤞

15 mei 2020 om 01:00

Pas 21 en al behoorlijk veel wedstrijden gespeeld. Maakt een goede indruk altijd van wat ik heb gezien. Gaat het NL-elftal nog wel halen denk ik.
HSV blijft een mooie club en hopelijk promoveren ze

15 mei 2020 om 06:15

Dat Nederlandse elftal halen weet ik zo net nog niet. De Ligt is natuurlijk nog jonger en zal er de komende 12 jaar wel in staan. Ook Van Dijk (28) kan nog zeker 5 jaar mee schat ik. De Vrij is nu derde keus en is ook pas 28. De komende 5 jaar schat ik dat het lastig is om er tussen te komen voor Van Drongelen. Wat er daarna gebeurd is lastig in te schatten. Afhankelijk van de aanwas en de ontwikkeling van Van Drongelen.

15 mei 2020 om 06:36

Als die zo door gaat zie ik hem over 2 of 3 seizoen wel stap make denk je niet? Heb 3 wedstrijden van hem gezien en daar maakte hij goede indruk. Misschien kan hij wel stap naar Dortmund of Leverkusen doen. Of naar Engeland. Achja we zien het wel we zitten in ieder geval goed qua verdedigers

15 mei 2020 om 12:07

Dan heb je ook nog Ake die momenteel echt een hoog niveau haalt in de PL.. denk niet dat deze jongen daar zomaar tussen komt..

Goede speler met een goede mentaliteit, ik zie hem Oranje zeker wel halen op den duur. Van Dijk en De Vrij gaan nog wel een aantal jaar mee, maar met een leeftijdsverschil van 7-8 jaar zal hij het tijdperk na die twee ook nog wel meemaken. Ik zou niet weten waar het plafond van deze jongen verder ligt. Voor nu lijkt hij verstandig de weg van de geleidelijkheid te hebben gekozen. Als HSV geen BL speelt volgend seizoen zie ik hem wel een transfer maken. BL niveau kan hij denk ik wel aan. Benieuwd waar uiteindelijk zijn top zal liggen. Met Van Drongelen, Ake en De Ligt zie ik het tijdperk na Van Dijk (en De Vrij) ook wel positief in. Wat centrale verdedigers betreft zit Oranje het komende decennium wel goed.

15 mei 2020 om 07:03

Hij kan op termijn prima naast de Ligt spelen, die is van dezelfde generatie.
Maar iedereen heeft het over Vertonghen die terug moet keren bij Ajax, maar ik vind hem een betere optie. Eigenlijk de ideale opvolger van Blind.

15 mei 2020 om 19:38

Past qua spel wel bij Ajax maar qua karakter niet echt vind ik. Denk ook dat hij liever met HSV wil promoveren en een jaartje Bundesliga en dan direct naar een goede club in een topcompetitie.

17 mei 2020 om 14:41

Als je echt een grote bent, heb je aan 1 jaar CL genoeg. Kijk naar Davinson Sanchez

Grote meneer misschien bij Hsv, maar daadwerkelijk in heel Duitsland natuurlijk niet. Of ze moeten allemaal weglopen met hem, zoals ze dat doen met Virgil in Engeland, maar dan hadden we er wel wat van gemerkt. Om een grote meneer te worden in Duitsland moet hij meer als Werner,sancho, laat staan als Lewa,neuer, ect worden. Verder een mooi stuk en mooie speler

15 mei 2020 om 10:24

HSV maakt deel uit van het Duitse voetbal. Van Drongelen is een grote meneer bij HSV. Het is wat gechargeerd, maar ook weer niet zó vergezocht. T is een beetje wat je lat voor “grote meneer” is. Jouwe ligt duidelijk hoger.

Virgil ging btw pas op z’n 24ste naar de PL. Wat dat betreft speelt Van Drongelen jonger op een hoger niveau. Erg benieuwd hoe hij zich verder ontwikkelt!

15 mei 2020 om 10:42

Jezus. Wat is Reus dan? Een half god? Of wat dacht je van Lewa? als VZ had gezegd "goede speler in Duitsland" had ik niets gezegd... want het is in mijn ogen verre van een grote speler... we moeten de lat niet laag leggen. Maar wel denk ik dat hij ooit in de subtop kan voetballen. Maar voorlopig nog niet

15 mei 2020 om 15:59

Maargoed dan zou je moeten zeggen dat Muhren een grote meneer in Nederland is als topscorer van de kkd. En het is nou ook niet dat heel Nederland de namen van Musaba, Van de Ven en Van hecke van de daken schreeuwde tot de eredivisie ploegen een beetje interesse begonnen te tonen. Nou wordt voetbal in Duitsland nog wel iets breder geleefd en wordt de 2. Bundesliga meer bekeken. Maar ik denk niet dat half Duitsland een duidelijk profiel van Van Drongelen heeft

15 mei 2020 om 16:15

Moet zeggen dat ik er zeker mee kan leven om Lewa een halfgod te noemen maar je hebt ook gelijk hoor. T is overdreven, maar de denkstappen zijn niet gek. Voor nu is hij een grote meneer bij HSV, dat doet ie goed! Stel v Drongelen kan zich volgend jaar in de BL laten zien dan wordt t al een stuk interessanter. Voor z’n leeftijd heeft ie behoorlijk veel ervaring. Denk dat de subtop zeker binnen zijn bereik ligt, en als ik hem was zou ik nog n stapje hoger mikken

15 mei 2020 om 16:18

Hm ja goed punt. Voor fans van kkd clubs zal muhren misschien best een grote meneer zijn, en dat is op zich een behoorlijke groep. Maar de gemiddelde eredivisie-volger zal dat anders zien. De toevoeging “in Duitsland” is dus idd wat overdreven. Bij HSV en evt in de 2. BL is dat meer op z’n plaats.

15 mei 2020 om 10:51

Hsv is het feyenoord van Duitsland, 1 van de grootste clubs daar. Ze zijn wel afgezakt maar als je daar 1 van de dragende spelers bent en ze promoveren zijn enkel Bayern en Dortmund groter.

15 mei 2020 om 11:13

Wat zijn de gelijkenissen precies tussen HSV en Feyenoord?

15 mei 2020 om 11:29

Beide afgezakte grote clubs, havensteden, en kunnen beide veel beter

15 mei 2020 om 17:34

Feyenoord-publiek is voor mijn gevoel wel intenser. Lijkt wat dat betreft meer op Liverpool en Schalke vind ik dan op de wat koelere Hanseaten uit Hamburg.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Hamburger SV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: 2. Bundesliga
SpelersPositieW
R. GlatzelAanvaller116
M. WintzheimerAanvaller90
M. PolzinUnknown
T. WalterUnknown
Daniel Heuer Keeper110
M. KaufmannAanvaller70
R. MeißnerAanvaller10
Voor de complete selectie: Clubpagina Hamburger SV.

3 fans
Verdediger, 22 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren