Boëtius verrassend slachtoffer komst landgenoot: ‘Hij ging er niet op vooruit’

Zondag, 17 mei 2020 om 22:22Robin Bruggeman • Laatste update: 22:22

Zaterdag vond de herstart van de Bundesliga plaats en de ogen van miljoenen voetballiefhebbers verspreid over de hele wereld waren gericht op de ontwikkelingen in Duitsland. Voor de Nederlandse voetbalfans spelen er met onder meer Bas Dost, Daley Sinkgraven, Davy Klaassen, Joshua Zirkzee en Wout Weghorst bovendien een flink aantal bekende gezichten in de Duitse hoogste afdeling. Van een andere Nederlander is het echter nog maar de vraag of hij in actie komt: Jean-Paul Boëtius belandde in de laatste wedstrijden voordat het voetbal stil kwam te liggen door de coronacrisis op de bank bij FSV Mainz 05 en het lijkt erop dat hij voorlopig geduld zal moeten tonen. De aanvallend ingestelde middenvelder is bij die Nullfünfer het slachtoffer geworden van de komst van een landgenoot die op het eerste gezicht helemaal geen directe concurrent zou moeten zijn.

Door Robin Bruggeman

Boëtius is sinds de zomer van 2018 actief in Mainz, dat Feyenoord destijds 3,5 miljoen euro betaalde voor zijn komst. De aanvaller sloot daarmee een teleurstellende tweede dienstverband in Rotterdam af, nadat hij een jaar eerder was overgekomen van FC Basel. Bij de club waar hij ook zijn opleiding genoot wist Boëtius in het seizoen 2017/18 geen potten te breken en zijn laatste weken in De Kuip werden overschaduwd door een aantal aanvaringen met toenmalig trainer Giovanni van Bronckhorst. Een overgang naar Mainz gold dus als een win-winsituatie voor alle betrokken partijen en Boëtius beleefde een geslaagd eerste jaar in de Bundesliga, waarin hij veel speeltijd kreeg en ook aanvallend zijn stempel wist te drukken. In dertig competitiewedstrijden produceerde hij vier doelpunten en zeven assists, waarmee hij laatstgenoemde categorie aanvoerde onder alle spelers van Mainz.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

De enkelvoudig international van het Nederlands elftal trok deze lijn ook door in de eerste seizoenshelft van het huidige seizoen en geldt op papier als een van de meest waardevolle spelers van Mainz in de huidige voetbaljaargang. Met drie doelpunten en vijf assists kan Boëtius, die een rol op de vleugels inmiddels heeft ingewisseld voor de nummer 10-positie, op het eerste gezicht prima cijfers overleggen voor een speler van een degradatiekandidaat en alleen Karim Onisiwo leverde van alle spelers van Mainz net zoveel assists af als Boëtius. Wat betreft het creëren van kansen slaat de geboren Rotterdammer ook bepaald geen gek figuur, aangezien alleen Daniel Brosinski met 38 gecreëerde kansen zijn ploeggenoten vaker in stelling bracht dan Boëtius, die 31 kansen creëerde.

Boëtius in het seizoen 2019/20
Wedstrijden 21
Goals 3
Assists 5
Gecreëerde kansen 31
Dribbels 57

Naast zijn aanvallende bijdrage laat een nadere bestudering van de statistieken van Opta zien dat Boëtius ook niet te beroerd is om in defensief opzicht veel werk te verzetten. De 26-jarige Nederlander voerde tot nu toe maar liefst 54 tackles uit en staat daarmee als aanvallende middenvelder bovenaan het lijstje van spelers van Mainz in deze categorie. In de gehele Bundesliga tackelden slechts elf spelers vaker dan Boëtius en een blik op dit lijstje laat zien dat het hierbij vooral om verdedigers en defensief ingestelde middenvelders gaat. Wat betreft balveroveringen zijn de cijfers van Boëtius nog indrukwekkender. Bij Mainz kunnen alleen centrale verdediger Moussa Niakhaté (137) en rechtsback Ridle Baku (130) betere cijfers overleggen dan Boëtius, die op 115 balheroveringen staat. Qua balheroveringen in het ‘meest aanvallende derde van het veld’ staat hij met achttien stuks zelfs op een zevende plek voor de gehele Bundesliga, tussen grote namen als Robert Lewandowski, Thomas Müller, Philippe Coutinho, Jadon Sancho en Timo Werner.

Meeste balheroveringen in meest aanvallende derde van het veld Aantal
Filip Kostic 30
Robert Lewandowski 21
Thomas Müller 21
Philippe Coutinho 20
Jadon Sancho 19
Marco Richter 19
Jean-Paul Boëtius 18
Alassane Pléa 18
Timo Werner 18
Marcel Sabitzer 18
Wout Weghorst 18

Deze cijfers garanderen Boëtius echter geen basisplaats, zo hebben de laatste vijf wedstrijden voor de stillegging van de Bundesliga uitgewezen. Nadat hij tegen topclubs Borussia Mönchengladbach en Bayern München nog de negentig minuten volmaakte, volgde tegen Hertha BSC de eerste tegenvaller toen hij de gehele wedstrijd op de bank moest blijven zitten. Tegen Schalke 04 kwam hij eveneens niet in actie, waarna hij tegen VfL Wolfsburg bij een 2-0 achterstand in de rust in mocht vallen. Dit waren zijn laatste 45 minuten in competitieverband tot nu toe, aangezien hij de wedstrijden tegen SC Paderborn en Fortuna Düsseldorf eveneens vanuit de dug-out moest aanschouwen.

Trainerswissel
De rol op het tweede plan van Boëtius hangt samen met veranderingen achter de schermen bij Mainz, zo stipt Goal-journalist Falko Blöding aan in gesprek met Voetbalzone. “Terwijl hij bijna elke wedstrijd speelde onder voormalig trainer Sandro Schwarz, is hij er niet op vooruitgegaan toen er van coach werd gewisseld.” Schwarz haalde Boëtius bijna twee jaar geleden naar Mainz en is ook verantwoordelijk voor de transformatie die hij door heeft gemaakt in Duitsland: “Hij heeft hem vroeg in het afgelopen seizoen een rol als aanvallende middenvelder gegeven. Er zijn een aantal wedstrijden geweest waarin hij als linksbuiten, of rechtsbuiten, speelde, maar het merendeel van zijn wedstrijden speelde hij centraal op het veld”, vervolgt Blöding. Schwarz werd echter in november van het afgelopen jaar door Mainz opzijgezet en vervangen door Achim Beierlorzer. Hoewel het in eerste instantie voor Boëtius business as usual leek onder de nieuwe trainer, is de situatie inmiddels flink veranderd.

Trainer Sandro Schwarz moest na negen punten uit de eerste elf wedstrijden van het seizoen in november het veld ruimen

“Ik ben na die mededeling bij hem gaan zitten. Zaten we samen in zijn trainerskamer. En geloof me, allebei zaten we te huilen”, blikte Boëtius eerder dit jaar in gesprek met het Algemeen Dagblad terug op de trainerswissel. “Schwarz stak tijd en energie in mij, in een periode dat ik het als voetballer echt lastig had. We belden elkaar vaak, hij had altijd tijd. Deze trainer zal altijd weer een mooie club vinden, want hij heeft kwaliteiten. Hij moest weg bij de club waar hij was opgegroeid. Vergelijk het met Mario Been bij Feyenoord. Dat doet pijn. Mainz slaagt er steeds weer in goede trainers voor de groep te hebben. Jürgen Klopp, Thomas Tuchel, Sandro Schwarz. Nu hebben we Achim Beierlorzer, die eerder werd weggestuurd bij FC Köln. Ook al zo’n trainer die bezeten is van het spelletje. Ook hij laat me lekker voetballen.”

Tijdens de winterse transferperiode werd met Jeffrey Bruma echter een speler binnengehaald die Boëtius uiteindelijk naar de bank zou verdrijven. De komst van een centrale verdediger heeft op het eerste gezicht niet zoveel te maken met de kansen op speeltijd voor een aanvallende middenvelder, maar het aantrekken van Bruma, op huurbasis van VfL Wolfsburg, heeft Beierlorzer de kans gegeven om zijn spelsysteem op de schop te gooien. Met Bruma durft de oefenmeester met drie man achterin te gaan spelen, waardoor er meer defensieve zekerheid ingebouwd kan worden op het middenveld. In deze 3-4-2-1-opstelling is er vooralsnog geen plek voor de nummer 10 die Boëtius is geworden, zo stipte Beierlorzer voor de coronacrisis aan.

“Jeffrey is een echt goede en ervaren centrale verdediger en hij maakt het mogelijk dat onze beide andere centrale verdedigers, Jeremiah St. Juste en Niakhaté, actiever op de bal kunnen jagen en meer naar voren kunnen verdedigen. We hebben er op deze manier voor gekozen om de verdediging te stabiliseren en dat gaat natuurlijk ten koste van een offensieve speler. Dat weten we allemaal. We spelen met een echte spits en twee hangende spitsen (Robin Quaison, Ádám Szalai en Levin Öztunali, red.) voorin en momenteel zonder nummer 10. Dit is extreem belangrijk voor de fase waar we nu in zitten”, gaf hij Boëtius in februari weinig hoop op een snelle kering van zijn kansen.

Jeffrey Bruma speelt sinds januari voor Mainz

‘Tot dusver zijn er ook geen geruchten geweest’
Beierlorzer heeft de resultaten ook aan zijn kant staan, zo benadrukt Blöding: “Mainz heeft een aantal aardige resultaten gehaald en er is geen noodzaak om grote wijzigingen door te voeren. Mainz heeft geen van de vier wedstrijden waarin Boëtius niet mocht beginnen verloren, dus het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat Beierlorzer in de komende tijd voor een andere aanpak zal kiezen. Zeker als je ziet dat de club op de vijftiende plek staat en nog tegen degradatie strijdt.” De vier wedstrijden die Boëtius vanaf de bank moest bekijken leverden namelijk overwinningen op Hertha en Paderborn en remises tegen Schalke en Düsseldorf op, terwijl de enige wedstrijd waarin hij wel in actie kwam met 4-0 werd verloren van Wolfsburg. Mainz heeft inmiddels een gat van vier punten weten te slaan met Düsseldorf, dat op dit moment de zestiende plek bezet en als het zo blijft nacompetitie moet spelen. Werder Bremen en Paderborn bivakkeren momenteel onder de rode streep.

Met nog negen beoogde speelrondes in nog geen anderhalve maand tijd zal Boëtius de komende tijd waarschijnlijk wel weer zijn minuten krijgen van Beierlorzer. Een basisplaats lijkt er voorlopig echter niet in te zitten voor de offensieve middenvelder en dit zou ook van invloed kunnen zijn op zijn toekomstplannen. Boëtius ligt momenteel nog twee jaar vast bij Mainz, dat zondagmiddag in actie komt tegen 1. FC Köln en liet eerder dit seizoen al doorschemeren niet onwelwillend tegenover een transfer te staan. Een reserverol in het restant van het seizoen zal zijn kansen waarschijnlijk echter geen goed doen en Blöding is van mening dat ook zijn prima statistieken uit de eerste seizoenshelft hem geen stap omhoog zullen garanderen: “Hij speelde oké, dat klopt. Maar hij was niet zo goed dat je kan zeggen dat hij de aandacht trok van grotere clubs. Tot dusver zijn er ook geen geruchten geweest over een mogelijke transfer.”


Poll

Denk jij dat Jean-Paul Boëtius volgend seizoen nog steeds bij FSV Mainz 05 speelt?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

14 reacties (laatste reactie door japie_krekel)

Als ik naar teams kijk die met een ‘3 mans verdediging’ spelen zie ik gewoon 5 verdedigers. Ik heb echt een hekel gekregen aan dit soort opstellingen. Je offert gewoon een voetballer op voor een verdediger, zo simpel is het. En dan vaak ook nog gewoon 2 defensieve middenvelders opstellen. Ik kijk liever naar teams die echte voetballers opstellen in plaats van alleen denken aan verdedigers.

16 mei 2020 om 11:56

Vroeger maakte we van minder getalenteerde buitenspelers backs, nu maken we van backs buitenspelers. Je gaat mij niet wijsmaken dat je dan meer voetbal in je ploeg krijgt. Gelukkig spelen clubs als barca real Liverpool en city nog gewoon 4-3-3 moet er niet aan denken dat zij ook alleen maar verdedigers gaan opstellen.

16 mei 2020 om 14:36

Met 5-3-2 kun je aanvallender spelen dan 4-3-3 hoor. Grappig dat jullie alleen maar naar de formatie kijken. Ga met 2 zeer aanvallende backs spelen, dan speel je met 3 verdedigers. Bah wat is 4-3-3 toch verdedigend

16 mei 2020 om 14:49

Want die centrale verdediger die je extra opstelt is heeft meer voetballende kwaliteiten dan een middenvelder of een aanvaller? Grappig hoe jullie denken dat een extra verdediger meer voetbal in een ploeg brengt. Marcello en Carvajal zijn natuurlijk pure verdedigers die nooit opkomen? Zelfde geldt voor Alba en Alves? Een aanvallende back is nog steeds een slechtere aanvaller dan een echte aanvaller, vertel mij hoe je aanvallender kan spelen met meer verdedigers op t veld? De enige reden dat er met 3 centrale wordt gespeeld is om verdedigend sterker te zijn.

16 mei 2020 om 15:15

@pedro; zo moeilijk is die discussie niet. Als je met 352 de oplossing snel naar voren zoekt en vindt, kan dat prima aanvallender zijn dan een slecht/langzaam op balbezit uitgevoerde 433.

17 mei 2020 om 09:33

Pedrovasquez ik vind Dortmund anders aardig leuk voetballen, jij niet? Die spelen ook met een 3 mans verdediging en daar zit veel voetbal in. Je moet je niet blind staren op een formatie. 3-5-2 (of 5-3-2, hoe je wil) met aanvallende intenties is leuker dan bijvoorbeeld 4-4-2 met verdedigende intenties.

17 mei 2020 om 09:42

Je zegt t al, snel naar voren. 5-3-2 is gwn een verdedigende opstelling waarin je lekker countervoetbal kunt spelen. Vandaar ook dat die Duitsers er verzot op zijn, die spelen altijd countervoetbal.

17 mei 2020 om 09:53

Je kunt er countervoetbal mee spelen ja. Je kunt er ook prima hoog druk mee zetten. Wat is nou jouw definitie van aanvallend voetbal? Een aanvaller/middenvelder opstellen ipv een verdediger? Tot nu toe is je onderbouwing flinterdun.

17 mei 2020 om 10:45

Je staart je nogal blind op de formatie. Wij spelen sinds dit jaar onder Conte ook 3-5-2 en ik kan je verzekeren dat het een stuk aanvallender/verzorgder is dan de 4-2-3-1 onder Spalletti. Daarnaast staan er bij ons nog steeds 4 verdedigers, 3 middenvelders en 3 aanvallers op het wedstrijd formulier. Candreva is namelijk een buitenspeler die als rechtervleugel in de huidige formatie wordt gebruikt. Atalanta is, wat mij betreft, één van de leukst spelende ploegen van Europa. Jawel, in een 3-5-2. Een formatie zegt eigenlijk helemaal niks, de veldbezetting wel.

17 mei 2020 om 15:38

Klopt uitvoering en tactiek is veel belangrijker dan de formatie.

17 mei 2020 om 23:18

@falanso vergeet Atalanta niet. die spelen ook superaanvallend in een 3-5-2 systeem en vind ik leuker om naar te kijken dan bv het huidige Barca in hun 4-3-3 systeem

17 mei 2020 om 15:37

Tja Leipzig speelt ook best vaak zo en vind het altijd erg aanvallend. Het is maar net hoe het uitgevoerd wordt.

Hij stond gisteren in de basis. Bruma was geslachtofferd. Zo zie je maar.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FSV Mainz 05

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: 1. Bundesliga
SpelersPositieW
J. BurkardtAanvaller94
K. OnisiwoAanvaller71
M. IngvartsenAanvaller62
Ádám SzalaiAanvaller51
O. HaninKeeper00
L. RießKeeper00
R. ZentnerKeeper90
Voor de complete selectie: Clubpagina FSV Mainz 05.

222 fans
Middenvelder, 27 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 27 oktober
Manchester City wil met Barcelona de strijd om de handtekening van Antony aangaan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren