Litmanen hard getroffen door coronavirus: ‘Conditie was nog nooit zo slecht’

Maandag, 11 mei 2020 om 12:42Rian Rosendaal • Laatste update: 12:59

De coronacrisis treft ook de voetbalwereld behoorlijk hard, want bij verschillende clubs door heel Europa zijn besmettingsgevallen openbaar gemaakt en moeten spelers verplicht in quarantaine. Oud-speler Jari Litmanen raakte onlangs ook besmet met het virus en de voormalig Finse spelmaker van Ajax rept in een interview met Unibet over een van de zwaarste periodes uit zijn leven.

"Ik had koorts, hoofdpijn, spierpijn, kortademigheid en nog wat andere klachten", geeft de inmiddels 49-jarige Litmanen een inkijkje in het ziekteproces. "Ik heb uiteindelijk vier weken nodig gehad om te herstellen van het coronavirus en enkele weken later ben ik nog steeds niet helemaal de oude." De oud-middenvelder hoefde desondanks niet naar het ziekenhuis. "De pijn en de kortademigheid was gelukkig nooit zo ernstig. Ik kon thuis herstellen, al waren het zeker geen gemakkelijke weken."

Litmanen heeft vanwege het coronavirus behoorlijk veel ingeleverd op fysiek gebied, zo geeft de voormalig Ajacied ruiterlijk toe. "Het was ontzettend vermoeiend en zwaar om te doorstaan. Ik ben op fysiek vlak waarschijnlijk nog nooit in zo’n slechte conditie geweest." Litmanen hield zich tijdens de herstelperiode nauwelijks bezig met voetbal. "Ik heb het ook niet echt gemist en daarnaast had ik ook wel belangrijkere zaken aan mijn hoofd."

Bij Ajax beleefde Litmanen zijn grootste successen, met de wint van de Champions League in 1995 als absoluut hoogtepunt. Na avonturen bij Barcelona en Liverpool keerde hij in 2002 terug bij de Amsterdamse club. In 2011 zette Litmanen, die tot 137 interlands kwam voor Finland, een punt achter zijn actieve loopbaan.Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door jows)

Herkenbaar. Eind maart heb ik het waarschijnlijk ook gekregen door voor de universiteit in Utrecht te zijn, een dag voor de universiteiten dicht gingen. Ik ben fysiek in principe gezond, maar heb wel onderliggende vermoeidheidsklachten. Ik ben nooit getest, want dat was alleen nodig als het echt niet goed zou gaan. Ik had lichte koorts, een paar nare nachten met aanvallen van kortademigheid en daarna nog ruim anderhalve week afwisselend lichte koorts en vermoeidheids/kortademigheidsaanvallen. Ik was ook nog nooit zo moe. Ik kon geen trap op zonder het gevoel te hebben dat je hart uit je borstkas ontploft. Al mijn borstspieren deden flink pijn en ademen voelde alsof er een klein gewichtje aan mijn longen hing. Hoesten viel mee, mijn longen deden het verder ook prima, maar het was geen pretje. Het duurde voor mij ook zeker een maand om echt weer het gevoel te hebben dat ik het ergste achter mij heb gelaten. Sinds twee weken kan ik weer hersteloefeningen doen en die helpen het genezingsproces, inmiddels begin ik mij eindelijk weer de oude te voelen. Mijn tip: onderschat het niet. De onzekerheid als je het krijgt en het krijgt ook vat op je is naar, twee weken in isolement zitten is zelfs voor mij als relatief introvert (''kan goed alleen zijn'' ) persoon niet leuk. Ik heb twee nachten gehad waarop de vermoeidheid zoveel werd dat ik wel even het gevoel had dat het mis zou gaan. Sommige mensen hebben amper klachten, bij anderen is het erger. En ja, ik ken ook nog meer leeftijdsgenoten die er ook niet met een ''verkoudheidje'' vanaf kwamen. Neem het risico maar niet. Je weet nooit welke dingen in je lichaam waar je zelf niet zo'n last van hebt de effecten van het virus versterken en in welke hoedanigheid. Dit was voor mij fysiek maar eigenlijk vooral mentaal een hele zware 1-1.5 maand. Blij dat het weer de goede kant op gaat.

11 mei 2020 om 13:11

Klinkt als een nare periode, mooi dat het weer de goede kant op gaat en nog veel sterkte gewenst! Ik vind het bizar hoe groot het verschil is per persoon hoe veel klachten deze ontwikkeld. Mijn vriendin werkt in de zorg en is getest omdat ze keelpijn kreeg en licht hoestte. Ze bleek corona te hebben en heeft verder behalve het hierboven genoemde geen klachten gehad. Ikzelf moet haast door haar wel besmet zijn en ben in totaal 3 dagen koortsig geweest.

11 mei 2020 om 13:13

Heftig om te lezen, laat staan om mee te maken. Fijn dat je er weer bovenop begint te komen. Dit virus mag niet onderschat worden. Ongelooflijk hoe bijv. Jensen dit aangrijpt om vol tegen de maatregelen in te gaan en op te roepen tot een stop op de "lockdown". Levensgevaarlijk. Luister naar de regering, de virologen, Rivm. Het is het allemaal waard.

11 mei 2020 om 13:25

Jensen is gewoon een act geworden. Toen die op tv was, was die nog een beetje te houden, nu is het gewoon een hele slechte clown geworden. Hij is echt van het niveau van die gasten die in Den Haag staan de demonstreren. Komt een hoop geluid uit, maar weinig zinvolle informatie.

11 mei 2020 om 14:18

Jensen is een charlatan die een leuk verdienmodel heeft bedacht o.b.v. complottheorieën en complotdenkers, omdat hij geen cent meer kan verdienen met zijn quatsch bij normale tv-zenders.

11 mei 2020 om 14:33

@arie Vink, Jensen heeft kortsluiting, die man is gek geworden. Maar "luister naar de regering"? "het Rivm"? Dat gaat mij ook een beetje te ver. Zij hebben vanaf het begin eigenlijk achter de feiten aangelopen. Het zou niets zijn, was niet besmettelijk, zou niet naar Nederland komen, etc. Naar deze mensen zou ik nu moeten luisteren?er moest iets gebeuren om de IC capaciteit op korte termijn te kunnen verhogen, om een beeld te krijgen van de ziekte, etc. Dus de eerste lockdown was m.i. zeer terecht. Nu de cijfers een beetje bekend zijn ben ik van mening dat de lockdown met name moet gelden voor ouderen, aangezien de klachten bij mensen onder de 50 over het algemeen te overzien zijn (is ook onderzocht door Vu). Wel moet iedereen onder de 50 dat voor zichzelf weten. Wil je thuisblijven en werken prima, verstandig wellicht.ik snap dat het lastig is hoor, ik ben gelukkig niet diegene die de verantwoordelijkheid moet dragen. Wat dat betreft heb ik op dit moment diep respect voor Rutte en zijn team. Maar naar ze luisteren? Mwoah.... ik neem nooit klakkeloos aan wat anderen zeggen, wie die persoon ook is. Ik lees me altijd in (lees voors- en tegens) en maak op basis daarvan beslissingen. Zo krijg ik ook een hoop conspiracy theorie dingen door die je (na even kort zoeken zo kunt ontkrachten), bijv. het stuk over het Wuhan-400 virus uit het boek van Dean Koontz. Puur toeval, maar er zijn mensen die echt geloven dat het allemaal een vooropgezet plan is. Iedereen moet gewoon doen wat voor hem/haar goed voelt. Ik heb nog geen last gehad. Wel hebben mijn kinderen alle drie een longontsteking gehad (eind februari). Zou het Corona zijn geweest? Wie weet....ontopic: fijn dat het weer goed gaat met Jari trouwens.

11 mei 2020 om 14:48

Heel goed Jows, je hoeft ook echt niet alles voor waar aan te nemen. Maar het gaat erom dat je je verantwoordelijkheid pakt tegenover de zwakkeren in de samenleving. Daarom kunnen die maatregelen prima functioneel zijn. En hoe meer kennis we krijgen, hoe beter we die maatregelen kunnen toespitsen op de kwetsbare gebieden en zo een maatschappij kunnen creëren die zo goed als het gaat functioneert. Nou maar hopen dat er snel een vaccin komt.

11 mei 2020 om 15:25

Ik neem ook niet zomaar alles klakkeloos over. Ik weet alleen wel dat de maatregelen die de regering nu neemt, maatregelen zijn die goed doordacht zijn. Wellicht later dan de bedoeling was, maar er wel voor zorgen dat de piek op de Ic's of het virus in het algemeen zo goed mogelijk onderdrukt kan worden. Er zijn fouten gemaakt en daar mag over gesproken worden, maar juist nu is het de kunst om met zijn allen 1 kant op de kijken, er samen voor te knokken dat het zsm weer "normaal" kan worden. Luister dus nu maar naar wat er wordt voorgeschreven, hou je daar aan en later kijken we er kritisch op terug. Als iedereen dat doet, dan zijn we sneller uit deze crisis. Dus: nee, de regering is niet heilig. Ja, er worden fouten gemaakt, ook door het Rivm en de virologen en ja; daar moet later naar gekeken worden. Maar niet nu. Nu houden we ons aan de regels.

11 mei 2020 om 16:10

@arie daar ben ik het dan ook helemaal mee eens. Iedereen maakt immers fouten. Als we allemaal scherp, rationeel en helder blijven nadenken met zijn allen komt het allemaal goed.

11 mei 2020 om 13:22

Heel herkenbaar voor mij ook inderdaad, ook al heb jij sommige symptomen zwaarder gehad dan ik. Ik heb sinds half maart symptomen gehad en inmiddels bijna twee maanden verder en ik kan nog steeds hondsmoe zijn van lage inspanning. Vooral het idee dat doktoren niet weet hoe lang je herstel gaat duren en dat je continu terugslagen krijgt bij het minste of geringste inspanning is frustrerend. Had jij daarnaast ook last van gewichtsverlies? Ik ben 6 kilo verloren (terwijl ik normaal al redelijk mager ben).

11 mei 2020 om 14:05

Gewichtsverlies viel wel mee. Ik bleef redelijk op gewicht, waarschijnlijk door meer te eten dan gemiddeld, want ik had heel veel honger. Ik ben een lang en van nature zwaarder persoon, hoewel niet van de zware obesitas categorie. Gewichtsverlies is overigens normaal bij veel ziektes, want je lichaam gaat in overdrive om de energie vrij te maken om te vechten tegen de infectie. De terugslagen heb ik ook gehad, en die zijn inderdaad vervelend. De enige tip die ik je kan geven is om hersteloefeningen te gaan doen, wat ik dus sinds twee weken doe. Trainen met een weerstandsband om de borstspieren te versterken, en verder core training doen. Licht beginnen en langzaam uitbouwen als je voelt dat je het aankan. Ik lijk daar voor alsnog baat bij te hebben. Ik merkte dat toen de virusklachten over waren en ik alleen nog zat met de nasleep (conditie is zwaar achteruit gegaan, borstkasspieren doen nog flink pijn etc) heel rustig aan doen juist niet hielp. Je conditie gaat alleen maar verder achteruit en in combinatie met de al vermoeide spieren lijkt je lichaam dan vatbaarder voor een terugslag. Jij ook sterkte met het herstel trouwens!

11 mei 2020 om 15:08

Hier zo'n 6 kg afgevallen. Voelde me helemaal niet ziek trouwens, dacht ook totaal niet aan Corona. Was alleen compleet mijn smaak en reuk kwijt terwijl ik echt een gruwelijke zeikerd ben met eten, destijds werd het nog niet als symptoom benoemd. Eerlijk gezegd dacht ik vooral, misschien kan ik net zo goed nu geen junkfood en alleen maar vieze gezonde groentes eten zoals bittermeloen nu ik niks proef. Zocht er verder ook niks achter en ben gewoon 4/5 x gaan trainen in die week. Wss opgepikt van een college waarmee ik behoorlijk intensief werk en in Italie was gaan skiã«n die positief getest was. Inmiddels sta ik alleen alweer op 14 kg...

11 mei 2020 om 13:28

Ah, kerel, klinkt als een heel vervelende tijd! Je hebt het mooi verwoord en ben erg blij dat het weer de goede kant op gaat. Zulke verhalen zijn aan de ene kant heel jammer om te horen, maar belangrijk dat ze verteld worden want ik heb het idee en heb ook ervaren dat men te snel denkt dat we weer dichtbij elkaar kunnen komen. Dit wil je gewoon niet krijgen, ook niet als je twintiger-dertiger bent. Ik word overigens morgen getest gezien ik als videograaf werk voor onder andere een grote reisorganisatie. Ik kom op erg veel plekken en doorgaans ook met veel verschillende mensen in contact, dus voor mij is wel van belang om te weten of ik het al dan niet gehad heb.

11 mei 2020 om 14:09

Ik ben overigens 26, en hoewel mijn onderliggende vermoeidheidsklachten het versterkt zouden kunnen hebben viel het mij ook vies tegen hoe hard ik erdoor geraakt werd.

11 mei 2020 om 14:43

Het idee dat het voor mensen buiten de risicogroep altijd maar een griepje is, is onzin. Dit is een meer dan een griepje. Het kan bij sommigen echt hard aankomen. Ik hoop iig dat je er snel weer helemaal bovenop bent!

11 mei 2020 om 15:17

@feye88, wat wel zo is, tegenwoordig is het begrip 'griep' echt zwaar gedevalueerd. Mensen lijken tegenwoordig alles wel griep te noemen zonder echt te weten wat een echte griep is. Keelpijn, wat hoesten en verkoudheid noemen velen al een griep.

11 mei 2020 om 15:28

Dat komt omdat het vaak gevolg is van een infectie met het influenza (griep) virus. Maar je hebt gelijk. Ik erger me ook kapot aan mensen in mijn omgeving die met een lichte hoofdpijn thuis ziek gaan zitten zijn.

11 mei 2020 om 15:18

@buitenspelgoal: Ai, wat naar man. Fijn om te lezen dat het inmiddels wel de goede kant op gaat en dat je aan de betere hand bent. Gelukkig hoefde je het ziekenhuis niet in, een vriend van mij (42 jaar) heeft 2 weken op de IC gelegen zonder andere ziektes of aandoeningen te hebben en zal nog maanden moeten 'revalideren' voordat hij weer op het normale niveau zit. Ik kan dan ook echt boos worden op mensen die dit afdoen als een griepje en dat we alleen maar zwakke mensen beschermen die toch wel dood zouden zijn gegaan.

11 mei 2020 om 16:02

Heel veel sterkte aan die vriend van je. En ja, dat gaat ook door je hoofd heen als je het krijgt. ''wat als het wel fout gaat? Wat als ik naar de IC moet en straks een jaar lang moet gaan revalideren zonder zekerheid dat je dan uberhaupt ook nog de oude wordt?''. Kan mij niet voorstellen hoe mentaal zwaar het moet zijn om dat traject in te moeten. Wat dat betreft ben ik zelf dankbaar dat het niet zover hoefde te komen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3414
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

50 jaar
285 fans
Aanvaller

In de wandelgangen

Donderdag 17 juni
De club uit de Ligue 1 die belangstelling heeft voor André Onana is bekend. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren