‘Horrorscenario dreigt voor AZ door hoofdbrekens over CL-voorrondes’

Maandag, 11 mei 2020 om

De UEFA praat maandag over het afronden van de nog lopende Europese clubcompetities. Tegelijkertijd zal er bij de Europese voetbalbond vergaderd worden over het volgend seizoen in de Champions- en Europa League. The Times schrijft dat men bij de UEFA serieus overweegt om de voorrondes van de Europese toernooien aan te passen of zelfs te schrappen, wat vooral voor AZ een horrorscenario zou betekenen.

Er wordt door de UEFA geworsteld met de invulling van de Champions- en Europa League voor volgend seizoen. Allereerst zullen de nog lopende toernooien afgemaakt moeten worden, wat men van plan is in augustus te doen. Zoals het er nu naar uitziet, is het de bedoeling dat onder meer de Serie A, LaLiga en de Premier League tussen halverwege juni en eind juli worden afgerond. Doordat de Champions- en Europa League pas laat kunnen worden afgemaakt, is men voorlopig van plan om de Europese toernooien volgend seizoen te laten aanvangen op 20 oktober.

De voorrondes van de toernooien beloven echter een behoorlijk probleem te worden. In bijvoorbeeld Nederland en Frankrijk is het voorlopig tot 1 september verboden om profvoetbal te spelen. Bovendien moet er rekening worden gehouden met een break tussen het huidige en volgende seizoen. Het betekent dat de UEFA verschillende scenario’s hanteert voor de voorrondes van de Champions- en Europa League. Het volledig schrappen is volgens The Times zelfs een optie voor de UEFA.

Het is onduidelijk hoe de zes tickets voor de kwalificatiecyclus van de Champions League dan verdeeld moeten worden. Er bestaan overigens ook nog serieuze plannen om de voorrondes van het miljardenbal op de schop te gooien. Het waarschijnlijk meest ideale scenario is om de huidige voorrondes niet over twee, maar over één wedstrijd op neutraal terrein te spelen. Mocht dit niet haalbaar blijken, is men van plan om de kampioenen van de twaalf hoogstgeplaatste landen zonder club in het hoofdtoernooi over één wedstrijd de zes tickets voor de groepsfase van de Champions League te laten verdelen.

De clubs die geen kans krijgen om te spelen om een plek in het hoofdtoernooi kunnen een financiële compensatie tegemoet zien. Indien slechts twaalf clubs een kans krijgen om een plaats in de groepsfase van de Champions League te verdienen, betekent dat uitermate slechts nieuws voor AZ. De Alkmaarders besloten het Eredivisie-seizoen op de tweede plaats en kregen daarmee een ticket voor de niet-kampioenen-route richting de groepsfase van de Champions League. Ajax heeft het ‘beste’ Champions League-ticket. De Amsterdammers krijgen direct een ticket voor het hoofdtoernooi als de winnaar van de huidige editie zich ook via de eigen competitie plaatst. Zo niet, lijken de Amsterdammers in ieder geval aanspraak te maken op een plek tussen de twaalf clubs die nog mogen spelen om een plaats in de Champions League.

Het inrichten van de voorrondes van de Europa League belooft nog een groter probleem te worden. Slechts 17 van de 48 deelnemers aan het hoofdtoernooi plaatsen zich via de competitie, waardoor het gros een ticket moet verdienen via de kwalificatiecyclus. Bovendien dreigen er dus de nodige clubs bij voorbaat al af te vallen uit de voorrondes van de Champions League. Feyenoord heeft reeds een ticket voor de groepsfase van de Europa League, terwijl PSV en Willem II zich via de voorrondes moeten zien te plaatsen voor het hoofdtoernooi. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat de UEFA op 27 mei een besluit zal nemen over de inrichting van de Europese toernooien.Gerelateerd

Meer sportnieuws

121 reacties (laatste reactie door f-18/tacp)

Dus AZ kan zelfs de voorronde CL misschien op hun buik gaan schrijven. Dat zal het nog extra zuur voor AZ maken. Maar goed voetbal is nog steeds bijzaak in deze tijd. Verder staat er een fout in de tekst. Niet Utrecht maar Willem 2 mag voorronde EL spelen.

11 mei 2020 om 11:52

zeker erg zuur, maar laten we niet doen alsof AZ 75% kans had om zich te plaatsen. Denk eerder 20%. Maar erg zuur als dit zo zou gebeuren, je wilt er natuurlijk vol voor gaan

11 mei 2020 om 11:56

Denk eerder 5% omdat AZ waarschijnlijk veel van hun beste spelers gaat verliezen. Er zal veel belangstelling zijn voor Bizot, Wijndal, Midtsjo, Koopmeiners, Stengs, Boadu en Idrissi.

11 mei 2020 om 12:03

5%? Dat is erg overdreven. AZ komt elk jaar weer met een goede basiselftal, zelfs na een leegloop. Over Bizot gesproken: voor mij de nr 1 kandidaat die Onana kan vervangen. Trouwens, is het niet zo dat als er geen voorrondes cl el bestaan, dat AZ als 2e club gewoon de 2e beloning krijgt? Dus plaatsing EL ipv de nr 3/4 enz.

11 mei 2020 om 12:07

Nog steeds blijven voorrondes onmisbare ervaring. Kijk naar het Ajax van vorig jaar dat eerst een beetje moeite had met Standard en gegroeid was door uiteindelijk Juventus en Real uit te schakelen. Of wat te denken van het Twente dat in 2008 de CL-kwalifiactie ervaring meenam in de jaren daarna. Een Atalanta dat het eerste gedeelte van de groepsfase moest wennen. De CL is een heel andere competitie. Daar moet je als club aan wennen, ook al ben je zo goed. Al is het maar een kwalificatie. Daarnaast lopen ze een paar miljoen mis, dus terecht dat het zuur is.

11 mei 2020 om 12:10

Voor eredivisie begrippen komen ze met een goed basiselftal ja. Maar niet voor CL niveau.

11 mei 2020 om 12:17

ALs ze zich niet plaatsen moeten ze toch nog steeds 1 voorronde EL spelen? Het wordt echt 1 grote chaos al die voorronde wedstrijden.

11 mei 2020 om 12:31

@walleevans Ik denk dat AZ wel meer kans maakt dan 5%. De meeste spelers zullen wel blijven want andere clubs gaan in deze tijd geen grote transfersommen betalen. Daarnaast zal AZ een nummer 2/3 van een subtop competitie loten, waarbij ze niet onder doen voor de nummer 2 van bijvoorbeeld Belgie of Zwitserland. Alleen een Benfica of Porto zie ik als een brug te ver.

11 mei 2020 om 12:40

@Andres: Is de nummer 2 van Portugal (dus Benfica of Porto) niet direct geplaatst? Ik dacht dat de nummer 3 daar voorrondes CL speelde. Edit: excuus, nee ik zit er helemaal naast. Nummers 3 en 4 spelen direct EL in Portugal en de nummer 2 speelt inderdaad vCL. Dat zou inderdaad wel een erg moeilijke tegenstander zijn voor AZ!

11 mei 2020 om 12:45

Als Ajax direct geplaatst wordt zou AZ volgens mij 1 voorronde moeten spelen. Bij verlies zou dan automatisch plaatsing voor EL betekenen. We zouden dus in het slechtste scenario 2 clubs in de EL krijgen AZ en Feyenoord. Als Ajax niet rechtstreeks gaat. Zou AZ denk ik 2 voorrondes moeten spelen weet niet wat, dat dan betekend als er dus geen voorrondes komen. Want bij verlies zou AZ nog een voorronde EL moeten spelen om zich te plaatsen. Zou dus kunnen dat alleen Ajax en Feyenoord Europa in gaan volgend seizoen. Maar goed dat horen we dus 27 mei waarschijnlijk.

11 mei 2020 om 13:45

5 procent is misschien overdreven maar meer dan 20% zal het ook niet zijn.az moet de route in van de niet kampioenen in de CL kwalificatie. De afgelopen 10 jaar hebben we vanuit Nederland 10 keer een poging gedaan om via die weg in de CL te komen en het is maar 2 keer gelukt. Vorig jaar met het Ajax wat vervolgens de halve finale haalde. En 10 jaar geleden het Ajax van Jol (met o.a. Met Suarez, vd Wiel, de Zeeuw en Stekelenburg stonden daar 4 spelers in de net de halvefinale - finale van het WK hadden gespeeld en verder had je met Eriksen, Verthongen en Alderweireld een paar toptalenten). Daarnaast moest dat team ook maar 1 voorronde overleven en AZ drie. Daarin komen ze o.a. de nrs 2 van Portugal, Turkije of de nrs 3 van Frankrijk of Rusland tegen en doordat ze waarschijnlijk geen geplaatste status hebben komen ze mogelijk 2 keer zo'n team tegen.

11 mei 2020 om 14:44

Ik denk dat AZ ook wel EL gaat krijgen. Zijn de nummer 2 en staan boven Feyenoord, dat geen beker gewonnen heeft...

11 mei 2020 om 12:20

Leuk verhaal uit de Times. Maar, stel nou eens even dat dit waar zou zijn. Dan spreekt het uiteraard voor zichzelf dat in dat geval Ajax haar garantie op CL voetbal inruilt en AZ stuurt, zodat Ajax, als hoger gerangschikte club, wél die kwalificatierondes in zal gaan en zo te zorgen dat we als voetballand zoveel mogelijk clubs in de CL hebben, want dat is evident in het belang van het totale voetbal. Ik ga er daarbij voetstoots vanuit dat de Ajaxfans, die het nationale belang van ons voetbal altijd het hoogst in hun vaandel hebben staan, dit initiatief van harte toejuichen en zullen ondersteunen.

11 mei 2020 om 12:27

Wat een belachelijk voorstel. Ajax wordt het hardste getroffen van alle Nederlandse clubs met het meeste miljoenenverlies van alle Nederlandse clubs. Dan gaan ze toch niet sinterklaas lopen spelen in deze tijd?

11 mei 2020 om 12:33

Daar zit de rest van Nederland helemaal niet op te wachten. Straks moeten hele groepen vol haters plots waardering uitspreken en sympathie voor Ajax koesteren. Dat moet je niet willen in onzekere tijden, gun deze mensen hun structuur in onzekere tijden waarin Ajax altijd de boeman is. We nemen die rol wel op ons, in het algemene belang uiteraard

11 mei 2020 om 12:33

Volgens Chris Woerts gaat de top-4 in Nederland een solidariteitspot samenstellen zonder de hulp van de Knvb. Het Europese geld zal daarom al redelijk worden verdeeld.

11 mei 2020 om 12:34

Als je goed leest dan zie je dat de reactie licht sarcastisch is.

11 mei 2020 om 12:44

Dat is waar Adzevedo! Het is ook gevaarlijk als de gemeenschappelijke boeman opeens de troetelbeer wordt inderdaad. Vijandbeelden dienen een grote maatschappelijke functie dus die kunnen beter in stand blijven!

11 mei 2020 om 12:51

Wallaceevans. Sinterklaas? Nee! Dat vraagt niemand. Ik ook zeker niet. Ajax kan uiteraard, met het aanwezige kwaliteit, toch gewoon die voorronde(s) doorlopen en daarna gewoon die 40 mijoen opstrijken? Maar dat is niet eens het punt. Het punt dat ik maak is dat het voor het Nederlandse voetbal als geheel hier een belangrijk ding op het spel staat. Binnen dát belang (en dus niet puur het belang van één club alleen) stel ik voor om groter te denken. Om breder te denken. Om boven jezelf uit te stijgen. En dan vind ik het zeer teleurstellend dat er dan een reactie volgt die over Sinterklaas gaat. Ik bedoel, wie speel jij dan hier de Zwarte Piet toe?

11 mei 2020 om 13:04

@wallaceevans - Los van 'het feit' dat Ajax dat scenario van Constant kante vast niet in overweging zal nemen, is jouw argument natuurlijk echt een dooddoener in discussies. Natuurlijk hebben de grootste clubs de grootste kosten, maar daar tegenover staan ook de grootste inkomsten. Met dat argument doe je net alsof Ajax in de financiele problemen komt, wat natuurlijk helemaal niet waar is. Als er 1 club in Nederland financiele schade kan lijden, is het Ajax wel.

11 mei 2020 om 13:19

@Constant, ik vind het wel een goed idee echter kan het nog beter. We laten de CL plek naar PSV gaan en Ajax voorronde speelt aangezien PSV een betere kans heeft in CL en Ajax de voorronde. Is het Nederlandse voetbal helemaal bij gebaad. Verder Feyenoord niet sturen en ook geen Willem II zodat we de punten met minder delen en hoger in rangschikking komen te staan. Alles voor het Nederlandse voetbal.

11 mei 2020 om 13:19

Heel goed plan Constante Kante. Ik heb al een aantal keer geopperd dat Ajax nog veel verder moet gaan. En niet alleen Ajax,sowieso alle clubs die nu een Europees ticket hebben gekregen. In het belang van het nationale voetbal lijkt het me dan ook goed dat niet AZ, maar RKC het CL ticket toebedeeld gaat krijgen, dit om de kleinere clubs in de Eredivisie al op 'natuurlijke' wijze financieel extra te ondersteunen. Ado krijgt dan het ticket van Az, enzovoorts.. Verder al eens geopperd dat Ajax de kosten voor het kantinepersoneel van de gehele eerste divisie voor haar rekening moet gaan nemen, en dat het haar beste spelers best een jaar kan verhuren aan verschillende clubs in de tweede divisie. Lijken me goede eerste stappen in de ondersteuning van het nationaal belang.

11 mei 2020 om 13:28

@sirius: Wat een goed idee, omdat Ajax de laatste jaren goed beleid gevoerd heeft (en jouw Twente overduidelijk niet) mag Ajax gaan dokken. Meestal volgt er een beloning bij goed beleid, alleen in deze bedrijfstak is dat blijkbaar niet zo...

11 mei 2020 om 13:30

@ Inkemontana Dus zowel RKC als Den Haag krijgen de ticket van AZ? En welke club krijgt de ticket en de 40 miljoen dan?

11 mei 2020 om 13:33

@Michael heeft Sirius gewoon een punt. In dit soort specifieke situaties mag je als grote club best wat extra’s doen. Je moet alleen voorkomen dat andere dat gaan besluiten en dit voornamelijk zelf doen of een totaal plan hebben als clubs in collectief. Maar het is toch niet gek dat in tijden van crisis de grootste clubs de zwaarste lasten dragen?

11 mei 2020 om 13:39

Neenee Michael, wel zorgen dat je binnen de discussie blijft! Niemand heeft gezegd dat Ajax moet dokken. De sugestie is dat je het algemene belang van het Nederlandse clubvoetbal dient door je resoucres zo sterk mogelijk te verdelen. Zodat we er als clubs als totaal, en niet alleen maar éã©n of twee clubs alleen, beter van worden, ook in de toekomst. En dat doe je niet zoals Inkemontana hierboven voorstelt om dan RKC naar de CL te sturen. Dat is zinloos. Nee, je hebt Ajax en AZ. Je stuurt AZ naar de CL groepsfase (even uitgaande van het feit dat de eerst geplaatste in Nederland rechtstreeks naar die groepsfae gaat) en je stuurt van die twee clubs dan de club die het beste presteert en dus de meeste kans maakt om die voorrondes door te komen naar de kwalificatierondes. Omdat je anders maar éã©n ploeg in de CL hebt. En dat is zonde. En slecht voor het Nederlands voetbal. De gedachte, maar dat weet je zelf ook wel, is dat het altijd beter is om twee ploegen in de CL te hebben dan éã©n. En om dat mogelijk te maken, als AZ dus vanwege ranking buiten de boot zou vallen, moet je als geheel inzetten op het beste resultaat. En zeg nou zelf, welke club is als enige in staat in Nederland om een vooronde in de CL te overleven? Dat is toch niet Rkc, maar Ajax?? Of ben je het daarmee oneens? Is volkomen logisch én begrijpelijk, in mijn ogen. Voor iedereen. Dus het gaat niet over dokken. Het gaat over doen wat in het belang is van ons gehele voetbal. Wie zou zich daar nou niet direct achter scharen eigenlijk?

11 mei 2020 om 14:18

@constant kante: Dat veranderd niet veel. Omdat je dus goed beleid gevoerd heb in het verleden moet je maar extra risico lopen. De beloning van dat extra risico is vervolgens... ja wat eigenlijk? En wat als Ajax het nou onverhoopt niet haalt, krijgen ze dan een kaartje met "bedankt" erop vanuit Alkmaar? En ik zal je nog wat vertellen, ik denk dat AZ voor "het Nederlands voetbal" meer puntjes pakt in de EL dan in de CL. En ik zal je nog meer vertellen, AZ is op dit moment een directe concurrent van Ajax en uiteraard heeft Ajax belang bij een sterke competitie maar uiteraard net niet sterk genoeg om Ajax te kunnen bedreigen voor het seizoen erop. Daar gaat het natuurlijk wel op lijken als je gratis en voor niets directe CL-plekken gaat weggeven.

11 mei 2020 om 14:22

@thamike: Maar waarom "mag Ajax als grote club" best wat extra's doen? Worden er in ruil daarvoor wat eisen ingewilligd uit de veranderagenda bijvoorbeeld? Krijgt Ajax spelers of andere bezittingen als onderpand? Of moet Ajax maar betalen en stuurt de rest van de eredivisie een kaartje met "bedankt" erop? Ik zou werkelijk niet weten waarom je clubjes die in het verleden alleen maar dwars lagen en waarvan de supporters op de banken staan als Ajax niet wint ter wille zou moeten zijn. Dan zou ik zeggen: "u zoekt het maar uit".

11 mei 2020 om 14:32

Michael. Ik begrijp iets niet zo. Extra risico lopen? Wat? Hoe? Ik had het over Ajax he. Niet over Psv, of AZ of zo. Ajax. Beste spelers, geld klotst tegen de plinten omhoog, salarissen die alleen PL clubs kunnen betalen, bijna Europese top, mijlenver voor op de rest in NL, ------- ik mag dat niet meer zeggen, vinden sommigen want dat is dan misselijkmakend of zo ------- maar 'bayern van Nederland' en dan is het opeens een 'risico' om voorrondes te spelen?? Nou ja, en dan ook nog even zonder dollen: als ik jou lees dan ben je gewoon heel erg duidelijk. JIj zegt"collectief belang? Algemeen belang? Flikker maar op! Er is maar een belang: Ajax! En de rest zoekt het maar uit. Nou, ik heb de afgelopen weken vooral de discussies gevolgd voer afdracht van Europees geld en over de besluiten van de Knvb, in relatie tot de oproepen van iedereen om 'de handen ineen te slaan' en gezamenlijk een plan te maken om het voetbal, als geheel, te redden. Binnen die context is het zwaar telerustellend dat nu puntje bij paaltje komt het uiteraard maar enkel draait om het eigen kleine belangetje. Bah, bah en nog eens bah, wat een armoedigheid en trieste vaststelling zeg. Dan weten we weer waar we aan toe zijn dus.

11 mei 2020 om 14:40

@inke Zullen we anders de tickets aan Cambuur en de Graafschap geven. Die lopen nu promotie mis en hebben al geïnvesteerd in een eredivisie-waardig team, dan zullen ze vast ook wel een goed genoeg team hebben voor de Cl/el. Verder voorkom je dan ook dat zij failliet gaan, wat ze nu vrezen met hun investeringen, en krijgt Cambuur als leuke bijkomstigheid erbij dat ze hun nieuwe stadion in gebruik kunnen nemen met een CL-wedstrijd. Eind goed al goed lijkt me.

11 mei 2020 om 14:56

Lostintime. Lezen In mijn voorstel krijg niet Az krijgt het ticket van Ajax, zoals Constante kante oppert, maar Rkc krijgt het ticket van Ajax. Ado krijgt het ticket van Az, enzovoorts.

11 mei 2020 om 15:03

@constant kante: Het zou helpen als je een voorstel doet waarin niet alleen Ajax solidair is, maar de geholpen clubs ook solidair naar Ajax. Of moet solidariteit maar van 1 kant komen? Anders krijgen we inderdaad het scenario waarin de rest van de eredivisie een kaartje met “bedankt” erop naar Ajax stuurt, daar hebben we niet zo'n zin in.

11 mei 2020 om 15:11

@ Inkemontanadus je herschrijft je bericht en gaat dan beweren dat ik niet kan lezen. Grapjas.

11 mei 2020 om 15:13

@Michael omdat het heel normaal is dat als je het meeste eten hebt je ook de mensen zonder iets geeft. Je zit als Ajax niet alleen in een divisie. Nogmaals zeg ik niet dat iedereen voor Ajax moet bepalen dat ze geld geven maar Ajax mag als groot verdiener best wat meer afdragen dan de rest zoals je dat ook hoopt in het bedrijfsleven als er een crisis is. Dat de gun factor een rol moet spelen ben ik het niet mee eens. En als niemand Ajax iets gunt maar wel je geld aanneemt moet je toch alleen maar een glimlach tonen, dat is toch meer waard dan je gelijk proberen te halen. Zonder ED geen Ajax alleen niet ten koste van alles en graag zelf invloed in wat je doet. Lijkt mij aardig normaal en sociaal.

11 mei 2020 om 15:25

@thamike: Dit is echt een typisch gevalletje dat alleen de zon voor niets op gaat. Leuke beeldspraak overigens over dat eten, maar vragen we ons ook af waarom ze niets hebben? Risicocol beleid misschien, of de weigering tot fuseren?en mag Ajax ook iets eisen als men iets van Ajax vraagt? Want ik kan er ook wel een gezegde in gooien: "wie betaald, bepaalt" bijvoorbeeld. Zo mag Ajax best eisen stellen over bijvoorbeeld een veranderagenda of een onderpand. Wil je centjes krijgen dan mag je tekenen bij het kruisje en anders zoek je maar een andere manier om het hoofd boven water te houden.

11 mei 2020 om 15:46

Je vergeet alleen 1 klein detail Constante, Als Ajax haar plek afstaat aan AZ dan komt Ajax ook niet in de voorronde terecht aangezien dit naar de 12 kampioenen van landen gaat waar geen directe plaatsing in het hoofdtoernooi aanwezig is, dus je plan gaat niet op

11 mei 2020 om 16:39

Ah, okay. Nou, in dat geval dan, vergeet mijn hele plan!

11 mei 2020 om 17:22

@Michael jij doet alsof het een reguliere seizoen is en dat Ajax voor Roda betaald terwijl ze niet met MVV willen fuseren en dan heb je gelijk. We zitten in een pandemie met een crisis overal en dan kunde het over beleid hebben waar trouwens niemand rekening houdt met een pandemie maar datums de situatie helemaal niet. Je gaat niet vragen waarom iemand zijn zwemdiploma niet heeft terwijl ie verzuipt dat doe je erna. 😂. In een crisis mag je toch iets meer verwachten dan ieder voor zich want ze Mogen ons niet?

11 mei 2020 om 18:25

@thamike, doe eens een voorstel wat Ajax krijgt voor zijn solidair zijn. Misschien gaat Ajax er dan wat welwillender tegenover staan.en ga alsjeblieft niet het verzuipen van een persoon vergelijken met het verzuipen van een concurrende Bvo.

11 mei 2020 om 21:20

@Michael weet je wat je terug krijgt? Hopelijk wat NVO’s die normaal failliet zouden gaan nu overleven waardoor er vele mensen weer kunnen genieten van hun club. Als je van voetbal houdt is dat toch al fantastisch als je daar een bijdrage aan hebt kunnen leveren. En jij weet prima wat ik bedoel met iemand die verzuipt want schijnbaar blijf jij maar kijken naar whats in it for me. In crisis vraag je niet als eerste waarom iemand fouten heeft gemaakt maar help je eerst.

11 mei 2020 om 22:29

@thamike: "what's in it for me" doet de hele eredivisie nu. Men geeft namelijk niets aan Ajax, Ajax moet alleen maar aan hen geven. Je zult toch met iets concreets moeten komen voordat er miljoenen in zo'n potje gaan. En laten we niet doen alsof de helft van de clubs over een maand failliet is. Deze tijd kan mooi gebruikt worden om een plan op te stellen waar beide partijen (de gevende en ontvangende) iets aan hebben. Als het alleen maar ontvangen is en niets geven dan wijs ik de clubs die met het handje omhoog staan direct de deur.

12 mei 2020 om 11:04

Op zich een leuke gedachte, zodra duidelijk is of Ajax geplaatst zou zijn via een bepaalde regeling zoals club coefficiente kan de Knvb dat doen echter of de Uefa dat accepteert is dan natuurlijk wel de vraag. Het makkelijkst zou zijn als de Knvb haar eeerdere voorstellen intrekt, vervolgens een kampioenswedstrijd tussen Ajax en AZ zou organisereren en de winnaar wordt dan landskmapioen en mag direct de CL in.

Mijn definitie van een horrorscenario is toch echt anders.

11 mei 2020 om 11:43

Voor een club is dit natuurlijk wel een horrorscenario, dit gaat niet om 3 ton maar om eventueel kans op 40/50 miljoen. Dat is voor elke Nederlandse club een extreem hoog bedrag.

11 mei 2020 om 11:50

Hoe kom je aan 40/50 miljoen? Voor Ajax komt 40 miljoen in de buurt bij AZ zal het rond de 20 miljoen zijn als ze zich plaatsen. Dat heeft namelijk met europese ranking te maken. AZ staat 83ste op die ranking als het goed is en krijgt veel minder geld dan Ajax bij plaatsing.

11 mei 2020 om 11:50

Hoe kom je aan 40/50 miljoen? Voor Ajax komt 40 miljoen in de buurt bij AZ zal het rond de 20 miljoen zijn als ze zich plaatsen. Dat heeft namelijk met europese ranking te maken. AZ staat 83ste op die ranking als het goed is en krijgt veel minder geld dan Ajax bij plaatsing.

11 mei 2020 om 11:51

Mochten ze tot de finale komen 😉

11 mei 2020 om 11:54

Ik denk dat het prijzengeld, komend seizoen, mochten we Europese competities hebben in het niet zullen vallen met wat we gewend zijn van voorgaande jaren. Voorlopig wordt er zonder publiek gespeeld, alle sponsoren en bedrijven hebben grote klappen gehad. En Uefa heeft recent een steunpakket van ongeveer 250 miljoen beschikbaar gesteld voor Europese bonden. Dit alles gaat ten koste van evt. prijzengelden. Vergeet niet dat de Uefa ook de inkomsten van het EK dit jaar misloopt, vanwege de verschuiving.

11 mei 2020 om 11:57

Nou is 20 miljoen natuurlijk ook veel geld, maar ik snap inderdaad niet dat velen elke keer het geld dat Ajax zou ontvangen direct doorrekent naar wat AZ dan zou ontvangen..Dat is jezelf rijk rekenen op basis van niets.

11 mei 2020 om 12:14

Lucas.... normaal gesproken logische redenering. Ben echter van mening dat juist nu de Uefa dat niet wil. De grote clubs in Europa hebben het er al over gehad dat ze liever een eigen competitie buiten Uefa om willen. Als ze nu minder gaan uitkering (uefa heeft voldoende op de bank staan) dan wordt dat proces versneld dus ga er maar vanuit dat dat niet gedaan wordt. Komt bij dat er waarschijnlijk minder clubs actief zullen ziijn in hoofdtoernooien dus per saldo meer geld voor minder clubs beschikbaar is. Die compensatie per club zal minimaal zijn.ben wel benieuwd of AZ dan rechtstreeks geplaatst zal zijn voor Europa league als ze afvallen voor CL dat zou wel eerlijk zijn. Ook al betekent dat waarschijnlijk dat dat dan ten koste gaat van een andere rechtstreeks geplaatste club .......

11 mei 2020 om 12:59

@xajacfa Ik ben heel benieuwd. De Uefa had voor de hele crisis ongeveer 550 miljoen euro in kas. Vooral bedoeld voor onvoorziene omstandigheden. Ik vraag me vooral af hoe hun in hun begroting zijn geraakt. Het EK gaat dit jaar niet door, wat natuurlijk gigantisch veel oplevert, verder is het maar de vraag of de CL en EL dit seizoen nog kan worden afgemaakt, en in wat voor vorm. Ik vraag me ten zeerste af of de Uefa de komende jaren het prijzengeld van de afgelopen jaren in stand kunnen houden. Verder denk ik ook dat de Europese topclubs momenteel wel even wat anders aan hun hoofd hebben dan het opzetten van een eigen competitie.

11 mei 2020 om 13:27

Meen je dat serieus? Als lager geplaatste club krijg je minder CL geld? Wist ik niet. Wat is dat voor bullshit. 'Rich stay rich' qoute is dan wel op zn plaats. Dit kan toch niet?

11 mei 2020 om 16:31

@lucas1234 voorlopig zal er niet zo veel wijzigen in het prijzengeld. De 3 miljard die de Uefa binnen haalt voor de EL en CL komt allemaal uit langlopende sponsor en TV contracten. Die bedrijven zullen misschien in de toekomst, na afloop van het huidige contract geen sponsor meer willen zijn of minder willen betalen maar voorlopig verandert daar dus niet zo veel in.de 250 miljoen komt in principe uit de reserves fan de Uefa. Die zijn niet oneindig maar kunnen nog best een stootje hebben. Naast de 500 miljoen die je hieronder noemt hebben ze immer ook nog 1.3 miljard aan low risk beleggingen (obligaties e.d.)en het EK wordt volgend jaar in principe alsnog gespeeld maar buiten dat het een andere competitie is en ze niet zo maar met sponsor of TV-inkomsten tussen competities kunnen gaan schuiven maakt de Uefa zo wie zo geen winst op het EK. Bijna alle inkomsten worden als prijzengeld uitgekeerd aan de landen.

12 mei 2020 om 11:06

@nr.11 Dat is echt al een tijdje zo hoor, gaat allemaal op basis van de club coefficient. Dat is de reden dat Ajax zoveel krijgt, ze staan 21ste maar clubs met een hogere rating doen soms niet mee aan de Cl en dan stijgt Ajax nog meer.

PSV kan dus zelfs el mislopen?

11 mei 2020 om 11:54

Het ligt er allemaal aan. Uiteindelijk kunnen de club rating en landen rating erg belangrijk gaan worden indien de voorrondes geschrapt gaan worden.

11 mei 2020 om 12:15

Ga nou niet de zaak nuanceren of bagatelliseren. Gun hem zijn lolletje en op zijn minst de voorpret! ;

Daarom snapte ik die blijdschap en geruzie om dat laatste EL-ticket al niet. Die voorrondes nemen normaal gesproken 2 maanden in beslag, waar nu geen plek voor is op de kalender en waarvan je ook nog had moeten zien of ze gezien de omstandigheden gespeeld hadden kunnen worden. Ik geloof er niks van dat ze 4 voorrondes CL en EL gaan afwerken. Voor AZ zou het wel heel lullig zijn als hun voorronde CL geschrapt wordt. Echter is dat ook niet onrealistisc h, want 3 voorrondes is best veel om te organiseren. Zelfs al doe je dat over 1 wedstrijd op neutraal terrein. PSV zit in het meest ongunstige scenario dus ook op de wip met plaatsing voor de EL. Dat zou ook een flinke financiele klap zijn als zij hun voorrondes niet kunnen afwerken en daardoor niet in de groepsfase EL terecht komen.

11 mei 2020 om 11:43

1 wedstrijd op neutraal terrein zou natuurlijk ontzettend veel schelen. Dan kan je 2 ronde’s in 1 week spelen.

11 mei 2020 om 11:46

Dat lijkt mij ook de minst slechtste oplossing. Zo kan je in rap tempo die voorrondes doorlopen.

11 mei 2020 om 11:51

Ben het met je eens dat het veel zou schelen, maar ook in dat scenario zit je met een aantal lastige hordes. Er moeten nog steeds veel reisbewegingen plaatsvinden, in landen die allemaal andere regels hanteren inzake reizen tijdens corona. Overheden/steden moeten ook nog maar zin hebben om die wedstrijden op neutraal terrein te faciliteren, met het risico op extra besmettingen. Het is een oplossing, maar niet zo maar een oplossing die je makkelijk uitrolt.

Maar dit geeft al weer aan hoe verpest volgend voetbalseizoen gaat zijn. Met publiek voetballen is al bijna uitgesloten maar überhaupt voetballen staat al op losse schroeven. Aan de andere kant snap ik niet dat scholen open kunnen, seksclubs, terrassen/restaurants met 100 man maar geen voetbal.. hoeveel mensen zijn er nou aanwezig als er zonder publiek wordt gespeeld? Sowieso minder dan 100.. vooraf testen en dan is het gewoon prima te doen. Het normale leven wordt ook gewoon weer opgestart, je kunt onmogelijk 1 jaar binnen gaan zitten want dan is heel de economie naar de klote..

11 mei 2020 om 13:10

Eerder vandaag is er nog een artikel geweest en volgens de Telegraaf meer dan 250 mensen.

11 mei 2020 om 16:37

In de bundesliga kwamen ze op minimaal 300. En ik meen dat ik voor de eredivisie ergens een getal rond de 250 heb gelezen. Tenzij je het ook niet op TV wil uitzenden.

Iedereen die verder denkt dan een maand had dit al kunnen bedenken. Daarom ook bizar dat we de competitie beindigen en tegelijkertijd een nieuwe competitie op te starten terwijl het virus nog steeds onder ons is. Dat we tickets uitdelen aan clubs terwijl ze toch niet kunnen spelen in de zomer. Had je net zo goed even alles kunnen parkeren en wachten wat de toekomst brengt.

11 mei 2020 om 12:08

Ons kabinet heeft zich bij het opleggen en versoepelen van de maatregelen tegen verspreiding van Corona inderdaad niet laten leiden door zich af te vragen wat de besluiten zouden betekenen voor het betaalde voetbal. De volksgezondheid was de leidende factor. Ik lees dat jij dat bizar vindt. Ik niet.

11 mei 2020 om 12:12

Dan lees je het totaal verkeerd. Het kabinet heeft namelijk gezegd dat je niet mag vvoetballen. Ze hebben niks geroepen dat je daarmee ook de competitie moest beeindigen en hebben al helemaal niet geroepen of het verstandig is om een nieuwe competitie te moeten opstarten. Dus misschien moet je even goed lezen wat ik schrijf. Dat er niet gevoetbald mag worden vind ik logisch. Wat mij betreft is zelfs september/oktober optimistisch als er straks een 2e wave komt. Ik zou ervoor gekozen hebben om alle voetbal gerelateerde beslissingen te parkeren. Wat nu zijn er straks 2 seizoenen een probleem. eentje die je niet hebt afgemaakt en eentje die je niet kan starten. Je kan beter gewoon afmaken wanneer het weer kan. Is dat september, dan september, maar als het pas veilig is volgend jaar, dan volgend jaar. Smap je hem nu?

11 mei 2020 om 12:21

Ik begrijp genieterr wel. Hij stelt de vraag waarom we de huidige competitie hebben afgesloten en plannen maken voor een nieuwe competitie terwijl het tegen die tijd ook nog maar de vraag is of je weer kan voetballen. Volgens mij ben je juist met de volksgezondheid bezig als je alle beslissingen voorlopig geparkeerd had en pas bij zekerheid om weer te kunnen starten, dan pas definitieve besluiten nemen. Nu zijn er mogelijk straks 2 seizoenen verpest. Misschien is er pas zo laat een mogelijkheid om weer te voetballen, dat we beter dit seizoen konden afronden in het volgende seizoen

11 mei 2020 om 12:30

Ik zie dat je je reactie hebt aangepast in de tijd dat ik erop reageerde. Dus het is wel een gevatte opmerking dat ik 'goed moet lezen wat jij opschrijft'. Als ik inga op je aanvullingen: nee, de optie om alles even te parkeren is een valse optie. Clubs en de Knvb kunnen niet afwachten tot september/oktober en dan eens bezien wat kan en wat niet. Voor elke oplossing die je bedenkt is voorbereidingstijd nodig. Niet van dagen of weken maar maanden. En in de wetenschap dat je tot 1 september sowieso niet kunt voetballen, wat heeft dan wachten tot september voor zin exact? En je suggestie dat je, dus, ook eerst maar het huidige seizoen moet laten bungelen en het seizoen dan later af te kunnen maken, gaat voorbij aan alle praktische en feitelijke problemen die het afwachten gewoon onmogelijk maken. Er zijn clubs die niet eens spelers meer hebben in september. Ajax heeft Ziyech al verkocht. Anthony al aangekocht. Ga je dan in september van start met totaal verschillende teams om een seizoen af te maken? Nee, binnen dat kader heeft de Knvb gewoon gehandeld zoals een normaal denkend bestuur behoort te handelen. Het seizoen is voorbij. Afgelopen. Juist wat jij voorstelt, alles open houden en later maar zien wat we kunnen doen, veroorzaakt chaos, wanorde en rare toestanden waar niemand op zit te wachten. Nu heb je in ieder geval over één kwestie alles gewoon geregeld, dus de focus kan massaal op dat nieuwe seizoen, wanneer dat ook ooit moge beginnen. Want energie en tijd verspillen aan dingen die toch niet meer van de grond komen, het huidige seizoen, is zonde als je alle energie en tijd en geld nodig zult hebben om de clubs allemaal zelfs maar overeind te houden. Het is de keue uit twee minder goede opties om de slechts opties te vermijden. Dus ik snáp de Knvb. Jou snap ik niet nee.

11 mei 2020 om 12:39

Marke. Volksgezondheid dien je niet door alles open te houden. Die dien je door op voorspelbare grootheden in te schatten dat het al lastig genoeg gaat worden om het komende voetbalseizoen op enig moment aan te vangen. Laat staan dat je op dat moment in de toekomst eerst nog iets moet gaan afronden dat veel en veel beter gewoon direct afgesloten kan worden. Want in tegenstelling tot wat jij stelt breng je het verpesten van twe seizoen met deze suggestie zelf dichterbij. Het huidige seizoen is namelijk al verpest. Je kan het aanstaande seizoen alleen nog verpesten door je juist eerst nog bezig te houden met het huidige, toch al verpeste, seizoen. Juist als je dat gewoon afsluit, kan je verder. En hopelijk het komende seizoen, dat toch al gaat lijden onder Corona, want ga er maar vanuit dat er de eerste maanden echt geen toeschouwer bij aan te pas komt, zo goed en zo kwaad als dat gaat, aan te vangen.de geachte dat je als Knvb en clubs je het kunt veroorloven om rustig tot september te wachten is gewoon niet realistisch. Clubs moeten weten waar ze aan toe zijn, want hoe kunnen zij anders hun selecties samenstellen? Er zijn clubs die per 1 juli nog maar drie spelers onder contract hebben he.

11 mei 2020 om 12:55

ik heb om 11.45 mijn reactie aangepast, waar jij om 12.08 op reageerde. Staar er ook letterlijk bij, dus please lees eens eerst voordat je reageert. En helemaal wanneer je denk dat ik de volgsgezondheid niet op 1 zet. Het ie precies zoals Markerazzi zegt. Dus heb helemaal niks aangepast hoor wat jij niet hebt kunnen lezen. En je bent wel problemen aan het bedeken he? In de winter hebben we toch ook een transferperiode? Dan kan je je team toch ook versterken en de 2e helft vd competitie een andere selectie hebben? Maar nu het in de zomer is, is het opeens een probleem? Nou...als dat het enige probleem is....iedereen de kans om spelers te kopen / verkopen voor de laatste wedstrijden, mooi toch?

11 mei 2020 om 12:57

De pagina stond open, jouw aanpassing had ik dus niet gelezen toen ik reageerde. En ik herhaal nog maar een keer, er stond na je aanpassing iets wezenlijks anders dan in je eerste bijdrage, waar ik op gereageerd heb. Dat weet jij zelf ook wel. Los daarvan, ik lees in je laatste zin nu dat jij het best vind dat we dus gaan uitspelen met totaal verschillende selecties dan waarmee we aanvingen. Prima, dat is een mening. Ik deel die mening niet. Ik vind het nergens op slaan. En dit is niet het enige probleem nee. Dit is er eentje, in een serie van heel veel uitdagingen. De belangrijkste daarvan ben je niet eens op ingegaan. Hoe gaan clubs vanaf vandaag toewerken naar een hervatting? Nee, wachten tot september is dus gewoon gã©ã©n optie. En klaar. De gedachte dat je clubs maanden in onzekerheid kunt laten en dan opeens eventjes iets optuigt, is onrealistisch. Gaat niet gebeuren en zou ook ridicuul zijn. Ik snap de wens om dingen altijd volledig open te houden maar dat is in de gegeven omstandigheden gewoon niet te realiseren. Dit zijn geen problemen erbij bedenken. Dit is de uitdagingen die ontstaan onder ogen zien. Dus moest er een besluit komen. Kennelijk bevalt struisvogelpolitiek jou beter, maar ik kan je verzekeren dat de Knvb, de clubs en de stakeholders natuurlijk niet zoals jij semi zorgenloos achterover kunnen leunen. Die zullen die problemen gewoon moeten tackelen en hebben niets aan mensen die dan roepen dat het 'problemen verzinnen' is. Zij steken hun kop niet in het zand. Enfin, deze discussie is een achterhoede gevecht. Besluiten zijn genomen. Leef ermee.

11 mei 2020 om 12:59

Ik kan geen enkele reden bedenken waarom het beter zou zijn om het huidige seizoen af te breken dan om het uit te spelen. Ja, voor Ajax wel, natuurlijk. Want die hebben de buit inmiddels binnen. Voor Ajax het het seizoen geen twee weken langer moeten duren. Maar het seizoen bij het grof vuil zetten terwijl je niet eens weet wanneer je eventueel aan een nieuw seizoen zou kunnen geginnen, slaat natuurlijk nergens op. Misschien kan er pas in 2021 weer gevoetbald worden, Dan kun je gewoon doorgaan waar je nu gebleven bent. En dat je straks in het derde deel van de competitie met andere spelers verder moet, is helemaal niet zo vreemd. Dat kan na de winterstop ook gebeuren, want dan heb je immers ook een transferperiode.

11 mei 2020 om 13:13

Bij een winterse transferperiode lopen niet direct alle contracten van alle spelers in je selectie af. Het is daarnaast wel degelijk zeer vreemd om een competitie te willen afronden met totaal andere spelersgroepen dan waarmee je begon. Jouw voorbeeld van de wintertransfer is een slecht voorbeeld. Noem jij anders de club even op die in de zomer begon en na de winterperiode 20 nieuwe spelers onder contract had staan opeens? Je suggestie dat we dan in 2021 eens verder zouden moeten gaan met seizoen 2019/2020 is al helemaal bizar. En dan, wat daarna? Ga je dan in 2022 beginnen aan seizoen 2020/2021?? En je wilde beweren dat dát wél ergens op slaat? Laten we het erop hoduen dat jouw gebrek aan verbeeldingskracht natuurlijk nooit een reden kan zijn om een goed besluit te nemen. Ook voor jou, clubs doen er maanden over om hun selecties voor het begin van het seizoen op orde te krijgen. Dat betekent dus gewoon dat er nu besluiten genomen moeten worden. Niet over vijf maanden of zo. Want in die gehele tussenliggende periode kunnen e dus, als ik jou begrijp, geen beleid maken, moeten ze het maar zien te rooien en uitzoeken. Want dát is wat je voorstelt, als je alles open wilt houden. En hoe ga jij dat doen met die clubs met spelers die per 1 juli niet meer onder contract staan? Nee, je denkt gewoon veel te simpel over iets dat gewoon een groot probleem is. En wat dus billijkt dat die problemen gewoon in één keer worden vermeden en alles op het nieuwe seizoen gegooid kan worden. Waarom dat krampachtig vasthouden aan ballast, terwijl je op het punt staat te verzuipen? Ik snap die lichtvaardigheid gewoon niet.

11 mei 2020 om 14:25

Alle contracten van alle spelers die aflopen? Hoe kom je hierbij? De meeste spelers hebben langlopende contracten en gaat er helemaal niemand weg. En de spelers waar contracten aflopen zouden ook aflopen wanneer het seizoen zou stoppen en je een nieuw seizoen start. Ook dan moesten deze clubs weer een selectie optuigen. Waarom kan dat wel voor een nieuw seizoen, maar om een paar wedstrijden af te maken is het opeens een mega probleem.en je blijft elke keer maar terug komen over besluiten maken. Wat wil je nu besuiten jongen? Dat we komend jaar niet Europa ingaan omdat dat onrealistisch is? En daardoor het hele ticket verdeel systeem niet meer van toepassing is? Niemand kan voorspellen wat er met dat visus gebeurd, wat overheden besluiten en ook niet wanneer burgemeesters wedstrijden verbieden. Totaal onzin dus om nu iets te gaan gesluiten in deze onzekerheid. Zoals je nu ook ziet, alle genomen besluiten worden teruggedraaid of aangepast.

11 mei 2020 om 14:28

Nee hoor, ik heb in 4 minuten tijd echt niet mijn opmerking aangepast.je hebt gewoon niet goed gelezen. Wel opmerkelijk ook dat je de patina 27 minuten open hebt staan voordat je ergens op reageert. En daarna mij verwijt dat ik iets heb aangepast...jammer dit...

11 mei 2020 om 14:40

Okay, prima, dan is alles wat ik zeg onzin en heb jij gelijk: prima hoor dat alle bestuurders van clubs maanden lang duimen moeten draaien en dan in september horen dat ze de dingen die ze in de zomer moeten doen maar eventjes moeten doen. No problemo. Denk wat je wilt bedenken. En ik zeg het voor het laatst, je hebt je bijdrage aangepast en dat zag ik later pas. Jouw gebrekkige voorstellingvermogen en je gebrek aan fantasie en inlevingsvermogen mag jou in de weg staan, het betekent niet dat wat ik zeg onwaar is. Je eerste bijdrage was wezenlijk anders dan na je aanpassing. En dit was mijn laatste reactie op dit punt in jouw richting.

Volgend seizoen alleen de kampioenen laten spelen meteen vanaf de knockout fases. Je gaat een heel seizoen+EK +WK kwalificaties nooit in 6 maanden kunnen afronden zonder dat er veel spelers in het ziekenhuis belanden door overbelasting.

11 mei 2020 om 12:11

Eigenlijk zoals het hoort😉 de "champions" league

Lekker man. Nog dit jaar competities en EL en CL afronden. Dan nog een heel nieuw seizoen draaien met verkorte zomerstop. Een nieuw EL en CL seizoen vanaf oktober. En dan lekker in de zomer het EK. Iedereen helemaal uitgeput.

11 mei 2020 om 11:50

Ik denk dat we (zeker in Nederland) het beste kunnen kijken naar een verkort seizoen komend seizoen. Zonder publiek is er toch amper sprake van thuisvoordeel, dus laat iedereen 1x tegen elkaar spelen. Dat zijn 17 wedstrijden, dat geeft wat lucht in een overvolle planning. Wat er met het Europees voetbal gaat gebeuren weet ik niet, maar zolang het virus er nog is, lijkt het me behoorlijk onverantwoord, als je bedenkt hoeveel verplaatsingen door Europa er allemaal zullen zijn bij het spelen van Europees voetbal.

Maar hoe gaat het dan met de EL? Stel die voorrondes gaan eruit krijgt Az dan dat ticket van de EL en mogen Feyenoord, PSV en Willem2 zich dan in 1 duel kwalificeren? De Uefa zal wel gaan kijken wat ze het minste geld gaat kosten, daarom denk ik dat heel de CL/EL schrappen geen optie gaat worden. Kunnen ze niet gewoon zeggen de huidige CL editie is over en wordt nietig verklaard, dan kan je volgend seizoen iets later beginnen met de voorrondes van de Europese toernooien en moeten ze alleen de wedstrijden wat sneller op elkaar spelen. Kijkend of dit nog ingepast kan gaan worden in het verkorte speelschema omdat je natuurlijk nu alles gaat plannen maar je zal toch ook echt rekening moeten houden met wat als er een 2de fase gaat komen in bv oktober.

Ik denk dat er teveel van uit wordt gegaan dat komend seizoen gewoon weer op een normale manier gespeeld gaat worden. Dit lijkt me compleet uitgesloten, ik zou het niet gek vinden als er landen zijn in Europa waar de rest van het jaar geen betaald voetbal meer gespeeld gaat worden, dit zou ook zomaar Nederland kunnen zijn, momenteel is de indicatie 1 september, maar het virus is dan echt nog niet weg, ik zou niet raar opkijken als we pas in november weer voetballen in Nederland. Dus dit scenario is zuur voor AZ, maar ik denk dat alle clubs zich het beste kunnen voorbereiden op dergelijke scenario's, dan kan het alleen maar meevallen. Ik denk namelijk dat het een Utopie is dat er in september weer normaal gevoetbald kan worden.

11 mei 2020 om 12:18

Het virus blijft voor altijd hier. Als er straks een vaccin is dan is het alleen geen probleem meer. Dus dat zou betekenen dat er niks kan gebeuren tot er een vaccin is? Dat gaat hem natuurlijk niet worden.. als seksclubs, terrassen, restaurants, bioscopen, sportclubs, scholen etc. weer open kunnen. Waarom zou er dan niet gevoetbald kunnen worden zonder publiek? Het is natuurlijk altijd een gevaarlijke afweging tussen economie en gezondheid maar alles in lockdown dat gaat gewoon niet lang lukken. Op een gegeven moment gaat het leven ook weer door, hoe hard dat ook klinkt..

11 mei 2020 om 12:37

Ik zou er niet raar van op kijken. Ik zeg ook niet dat ik het graag zou willen, ik denk enkel dat het een logische verwachting is. Voorlopig houden veel Europese landen haar grenzen nog gesloten, en zijn er bijzonder strikte lockdowns. Ik verwacht dat het voetbal in veel landen als één van de laatste aan de beurt zal zijn.

11 mei 2020 om 13:09

Ik snap wat je bedoelt. Maar als ik kijk naar landen zoals Engeland, Spanje en Duitsland dan zie ik toch dat voetbal best veel prioriteit heeft. Uiteindelijk is het ook alleen maar speculeren omdat we gewoon niet weten wat de situatie is over een paar maanden. Het virus gaat sowieso niet weg dus dan moeten er alternatieven worden verzonnen. In ieder geval geen makkelijke beslissingen en ik ben blij dat ik er niet verantwoordelijk voor ben..

11 mei 2020 om 13:19

Vooralsnog is Duitsland, waar de competitie concreet hervat gaat worden. Logisch ook, Duitsland heeft (verhoudingsgewijs) de grootste IC capaciteit van Europa, en heeft de grootste klap van het virus inmiddels gehad. Spanje, Italië en Engeland moet ik nog maar zien, de situatie is daar nog allesbehalve onder controle. Frankrijk staat er gelijkwaardig in als Nederland. Ik moet het allemaal nog maar zien, maar het valt me op dat iedereen bijzonder hoge verwachtingen heeft voor het betaald voetbal, terwijl ik niet denk dat we gewoon weer op een normale manier kunnen voetballen na de zomer.

Het zou heel raar zijn als AZ Europees alles misloopt. Dan zouden we tenminste groepsfase Europa League moeten krijgen. Zou toch niet mogen dat in dit geval Feyenoord wel EL speelt en wij als nummer 2 niet?

11 mei 2020 om 11:56

Het is allemaal nog erg onduidelijk. De Uefa moet daar uitsluitsel over gaan geven.

11 mei 2020 om 11:57

In de huidige situatie als je wel voorronde CL speelt is het ook mogelijk dat je naast het ticket voor de groepsfase EL grijpt. Gebeurde in 17/18 ook toen Ajax als nummer 2 van de Eredivisie 2 voorrondes verloor, terwijl een Vitesse rechtstreeks de groepsfase EL in mocht. Verschil is natuurlijk wel nu dat AZ dan geen kans heeft gehad om een CL-ticket te verdienen als zij die voorronde niet mogen spelen.

11 mei 2020 om 13:29

Nee kan niet meer, AZ stroomt te hoog in in de CL voorrondes om nog geen europees voetbal meer te halen. We zijn sinds 17/18 een paar plaatsen gestegen op de coëfficiëntenlijst en daardoor stroomt de nummer 2 nu later in.

11 mei 2020 om 13:35

Dat kan wel. AZ stroomt op dit moment in bij de 2e voorronde CL. Als ze die winnen gaan ze door hebben ze sowieso groepsfase EL. Verliest AZ in de 2e voorronde CL komen ze terecht in de 3e voorronde EL. Verliezen ze die, dan hebben ze niks. Winnen ze in de 3e voorronde EL gaan ze naar de play-off ronde EL om te strijden voor een ticket in de groepsfase. Verliezen ze de play-offronde, hebben ze niks.

11 mei 2020 om 12:00

Ik denk niet dat dat gaat gebeuren, want een voorronde CL staat nog altijd boven groepsfase EL, dus mocht het gebeuren dat de voorrondes afgeschaft worden, dan zal de Uefa denk ik de groepsfase tickets verdelen obv de eindstanden in de competities. Dit lijkt me voor de rest best een lastige situatie voor de Uefa, want wie gaat bepalen hoeveel tickets er voor elk land in de groepsfase? Wordt de verdeling van vorig jaar aangehouden, in dat geval gaan er drie ploegen de EL groepfase in en een in de CL (dit lijkt mij eerlijk gezegd het eerlijkst), of zal er een nieuwe verdeling gemaakt worden? Het is hoe dan ook lastig, omdat er altijd weer verliezers zijn die gecompenseerd willen worden...

11 mei 2020 om 12:02

Feyenoord krijgt het ticket van de beker toegewezen, niet dat van de competitie. Daar kan je overigens eveneens van alles van vinden.

11 mei 2020 om 12:45

Die krijgen ze toegewezen op basis van hun competitieranking, niet op basis van hun prestatie in de beker.

11 mei 2020 om 12:56

Op basis van ranking, inderdaad, maar het ticket van de bekerwinnaar is wel het best beschikbare EL ticket. En de Knvb heeft dát ticket aan Feyenoord gegeven, als hoogst geranschikte op de ranglijst, omdat de bekerfinale niet meer gespeeld wordt. Zoals dat ook gaat als de bekerwinnaar zelf een beter ticket heeft (zie Ajax afgelopen seizoen).

11 mei 2020 om 13:09

Eerlijk gezegd vind ik directe plaatsing voor de groepsfase van de Europa League sowieso een betere beloning dan de tweede voorronde van de Champions League. Zeker voor een club als AZ of Feyenoord.

11 mei 2020 om 16:43

Er is nog niets beslist natuurlijk, maar de Uefa zal dan gewoon tickets doorschuiven. Het zal echt niet zo zijn dan de nr 3 in dat geval wel iets krijgt maar de nummer 2 niet.

Tja, AZ was heel vroeg met de wens om de competitie stop te zetten, want de volksgezondheid ging immers voor. Ik ben benieuwd of men dezelfde mening heeft als het gaat om de Europese voorrondes.

11 mei 2020 om 11:53

Dat was ook gewoon een terechte wens is wel gebleken. AZ komt hier ook wel weer overheen. Desnoods groepsfase EL spelen en een financiële compensatie krijgen als ze geen voorrondes mogen spelen. Er zullen nu eenmaal slachtoffers zijn door de coronacrisis. AZ kan daar ook 1 van zijjln omdat ze net buiten de boot vallen.

11 mei 2020 om 13:24

Ik snap niet dat je dit durft te schrijven. AZ is altijd zeer consequent in stellingname en vasthouden hieraan mits er goede argumenten op tafel komen.de volksgezondheid gaat voor. Nu, in het verleden en in de toekomst. AZ is niet de club die maar vaag iets roept en er vervolgens niet op terugkomt.

En Ajax dan? Ajax is ook nog niet zeker van directe plaatsing. Hangt toch van de winnaar af

En daar is de UEFA weer, in plaats van 1 plek van de grote landen in te nemen, nemen ze kansen van de plekken daaronder af, waardoor het gat in coefficienten na volgend jaar alleen nog maar groter wordt

Als ze al denken dat overal normaal vliegverkeer toegestaan is de komende 2 seizoenen wordt een kunst om alles weer regulier te gaan laten verlopen. Zou bijna zeggen plan het over een kalenderjaar volgend jaar een EK en jaar erop een winter WK

Ze zouden in ieder geval alle gekwalificeerden moeten toelaten. Ook die voorrondes zouden moeten spelen. Dan maar meer poules maken en een extra tussenronde (1/16e ipv direct naar de 1/8 finale te gaan).

Dit lijkt me een fictief scenario wat waarschijnlijk geen werkelijkheid gaat worden. Misschien zal er wel gesneden worden in het aantal voorrondes door de opzet iets te veranderen. Maar het lijkt me voor AZ niet nodig om nu te piekeren

Normaliter komen er toch 4kampioenen en 2 niet-kampioenen? Wat de logica ook wordt, het lijkt mij logisch en eerlijk dat diezelfde verdeling uiteindelijk wordt aangehouden (wat dan nog steeds geen garanties biedt voor AZ).

Apart dat dit verhaal nu pas wordt opgepakt aangezien het al een tijd terug door enkele specialisten werd benoemd. Iedereen sprak wel over de andere problemen maar dit scenario werd even over het hoofd gezien. Het scenario was iets anders maar ook daar was het resultaat dat AZ met lege handen zou achterblijven.wederom mist Nederland de Knvb die hierin toch een leidende rol zou moeten spelen? Eerlijk gezegd mis ik de Knvb niet want ik ben van mening dat het de Knvb werkelijk niets uitmaakt. Het sluit naadloos aan op mijn verwachtingspatroon. En dit is niet juist want dat maakt het onmogelijk open te staan voor goede ontwikkelingen en alles in een kwaad daglicht te zien.

De oplossingen die worden aangedragen zijn uiteraard weer om de grote clubs/competities te gerieven. De meest logische oplossing lijkt mij om de voorrondes gewoon te loten net zoals normaal, alleen de wedstrijden ook te loten. Dat lijkt mij het meest eerlijk. Dan heeft iedere club elke wedstrijd die hij speelt 50% kans om door te gaan.

Dat heb ik al een paar maanden geleden voorspeld. Er is gewoon geen ruimte op de kalender. We moeten ons er op voorbereiden dat Ajax CL speelt en AZ en Feyenoord EL. De rest zal niet mee doen...

Zowel Az als Ajax gaan geen bot breken in de CL (voorronde) omdat alle kanden/clubs straks topfit zijn ivm het afmaken van de huidige competities en "wij" met elftallen komen die nog geen eens 70 procent van zo'n wedstrijd volhouden conditioneel gezien.

Als de CL niet wordt uitgespeeld hangt het ervan af wat de Uefa dan doet met de plek die gereserveerd is voor de winnaar van de CL. Ze kunnen die plek dan aan Ajax geven maar ook aan een club die nu nog CL speelt en de plek niet haalt via de eigen competitie. Atletico Madrid bijvoorbeeld. Als er helemaal geen voorrondes gespeeld worden zal de Uefa de 6 CL voorronde plekken invullen aan de hand van de Uefa ranking. Niet dat ik daar iets over gelezen heb maar dat is mijn logische gedachte, je moet wã¡t. In dat geval gaat Ajax direct naar de CL en AZ, Feyenoord en PSV direct naar de groepsfase EL, via de Uefa ranglijst. Willem II krijgt dan niets. Per saldo wel gunstig voor Nederland. De top 4 mag dan punten binnenharken voor de Uefa ranglijst met allemaal groepsfaseplekken.

12 mei 2020 om 13:01

@ Paul-PeterTheu…"De top 4 mag dan punten binnenharken voor de Uefa ranglijst met allemaal groepsfaseplekken. "laten we hopen dat alle vier dit ook doen, want het is al jaren het geval dat periodiek een club het goed doet; en de rest het laat afweten. Op een of andere manier lijkt het nooit te lukken dat meerdere Nederlandse clubs in hetzelfde seizoen een goed Europees avontuur beleven.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
11.AZ40
12.Willem II4-4
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. BoaduAanvaller42
F. DruijfAanvaller30
A. GuðmundssonAanvaller20
M. BizotKeeper30
J. KarlssonAanvaller21
C. StengsAanvaller21
M. BakkerKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

In de wandelgangen

Donderdag 22 oktober
Brighton & Hove Albion hangt een hoog prijskaartje om de nek van Ben White wanneer Liverpool in januari aanklopt om hem over te nemen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren