‘Barcelona neemt in maand verlies van 9 miljoen voor plaaggeest van Ajax’

Maandag, 11 mei 2020 om

Barcelona overweegt om Marc Cucurella terug te halen, zo weet Marca maandagochtend te melden. De 21-jarige vleugelspeler, die op de gehele linkerflank uit de voeten kan, werd vorige maand door Getafe voor een bedrag van zes miljoen euro definitief overgenomen van de Catalanen. De regerend kampioen van Spanje kan Cucurella voor een bedrag van vijftien miljoen weer terughalen naar het Camp Nou.

Catanlunya Radio meldt dat Barcelona komende zomer graag een versterking voor de linksbackpositie aan de selectie wil toevoegen. Júnior Firpo, die bijna een jaar geleden werd overgenomen van Real Betis, voldoet niet aan de verwachtingen en mag derhalve alweer uitkijken naar een nieuwe club. Barcelona wil graag een stand-in voor Jordi Alba hebben en is in de zoektocht naar een dergelijke kandidaat uitgekomen bij Cucurella.

Cucurella kent een uitermate goed seizoen bij Getafe, met 1 doelpunt en 5 assists in 34 officiële wedstrijden. In het tweeluik met Ajax was de van Barcelona gehuurde vleugelspeler een van de in het oog springende spelers aan de zijde van Getafe. Zijn prestaties zijn niet onopgemerkt gebleven, want zijn naam werd de afgelopen tijd gelinkt aan onder meer Chelsea, Napoli, Borussia Mönchengladbach en Bayer Leverkusen. Aan een eventueel toekomstig vertrek van Cucurella bij Getafe houdt Barcelona veertig procent van de transfersom over.

De afkoopclausule van Cucurella bij Getafe bedraagt nu 25 miljoen, maar er is een afspraak gemaakt dat Barcelona hem voor een gereduceerd bedrag terug kan halen. Indien de Catalanen Cucurella inderdaad willen terughalen, moet er binnen een maand echter wel een verlies van negen miljoen geleden worden. De jeugdinternational van Spanje werd opgeleid door Barcelona en verliet Catalonië eerder voor een huurperiode bij Eibar, alvorens hij afgelopen zomer bij Getafe terechtkwam.

La Liga hoopt op hervatting, Barcelona neemt maatregelen nauw
Meer video's

Poll

Zou dit een goede zet zijn van Barcelona?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door paaschkaal)

Als je hem niet terughaalt voor de selectie, kun je hem altijd terughalen omdat het een goede speler is die je kunt verkopen voor een paar miljoen extra, dan de 15 miljoen die je betaald om hem terug te halen.

11 mei 2020 om 10:20

Dat lijkt me ook inderdaad! Sowieso een bruikbare speler naar mijn mening, Speelde tegen Ajax los van heel irritant ook wel heel goed. Bleef maar gaan en qua techniek zit het ook wel goed. Komt daarnaast uit de opleiding dus doen!

Waarom laat Barça zo'n jongen in eerste instantie gaan? Enig verhaal achter zijn vertrek?

11 mei 2020 om 10:19

Je ziet het toch jaren? Heel de jeugd van barca loopt leeg, als je 0 kansen krijgt ben je ook niet veel waard lijkt me. Het hele bestuur maakt er een zooitje van, ik ben voor een transferban voor barca nadat ze in de zomer neymar terughalen of voor lautoro gaan. Daarna een ban zou veel betee zijn voor de club dan moeten ze weer waarde hechten aan La Masia

11 mei 2020 om 10:41

Ze gaan natuurlijk geen ban opgelegd krijgen wegens hun eigen wanbeleid. Dat city dat krijgt is nog logisch, maar Neymar en Martinez willen halen staat hier los van. Ik hoop met jou mee dat La Masia veel meer aandacht krijgt, maar nogmaals een ban heeft hier niks mee te maken

11 mei 2020 om 10:21

Ik denk dat ze op het moment van de deal met Getafe niet veel meer in hem zagen en 6 miljoen een mooi bedrag vonden. Achteraf blijkt hij zich goed ontwikkeld te hebben maar moest Barca zich aan de afspraak houden.

11 mei 2020 om 10:29

In de regel zie je al jaren dat er geen structurele plaats is voor jeugdspelers bij Barcelona. Een aantal jaar heeft Barcelona kunnen schermen met La Masia, maar je moet wel de voorwaarden creëren als club om de jeugdopleiding uit te blijven nutten. Dat gebeurt nu al een tijd in vele mindere mate dan tien jaar geleden. Natuurlijk is de kans klein dat er zomaar spelers doorbreken als Iniesta, Xavi en Busquets, maar Barcelona is nu niets anders dan andere grootmachten: gewoon veel kopen en kijken wat er slaagt.

11 mei 2020 om 10:32

Je ziet het vaker in Spanje. Real heeft het ook al vaker gedaan. Je verkoopt een speler die op korte termijn niets toevoegt. Doordat er een terugkoopclausule in het contract zit, is het aankoop bedrag voor andere clubs aantrekkelijk (want die is laag). Mocht de speler zich niet ontwikkelen dan heb je je geld al binnen. Mocht de speler zich wel ontwikkelen dan kan de club die relatief goedkoop weer terugkopen. Geen gek beleid dus.

11 mei 2020 om 10:42

Wel als je vorig seizoen duidelijk een linksachter nodig had en de oplossing was het eigen jeugdtalent voor een schijntje te laten gaan en een ander talent voor 25 miljoen te kopen.

11 mei 2020 om 10:50

Maar als Barcelona op dat moment vaststelt dat hij er niet klaar voor is. Of zich dusdanig ontwikkelt (ontwikkeling die hij als back-up niet doormaakt) dan is het mijns inziens geen slecht beleid.

11 mei 2020 om 10:51

@lierse1997 je hebt een punt maar Cucurella was vorig jaar bij Eibar wel degelijk maar zeker niet op het niveau van dit jaar. Daarnaast maakte Firpo vorig jaar wel een goed seizoen door en hebben ze hem gekocht voor 18 miljoen en Cucurella verhuurd met optie tot koop van 6 miljoen met behoud van 40 procenten van de transferrechten. Opzich was dit vooraf niet eens zo slecht gedacht want je kon met Cucurella nog alle kanten op alleen Firpo heeft natuurlijk minder uitgepakt. Desondanks Firpo is jong en misschien niet van het niveau van Barcelona maar wel degelijke een goede speler dus daar krijg je toch zeker nog wel 10-15 miljoen voor.

11 mei 2020 om 10:59

Vonden jullie Firpo dan zoveel indrukwekkender dan Cuccurella vorig seizoen? Ik alleszins niet in die mate om meteen veel geld uit te gaan geven. Daarnaast heeft Cuccurella nooit echt een kans gekregen bij Barcelona. Achteraf is het natuurlijk makkelijk lullen maar hem gewoon een seizoen de kans geven was ook niet zo een vreemd idee.

Ik vind het beleid rondom deze speler ronduit belachelijk. Barcelona worstelt al jaren met een goede concurrent voor Jordi Alba. Digne was te licht. Firpo wordt ook door een hoop al afgeserveerd, en deze jongen stond tot afgelopen zomer gewoon onder contract, afkomstig uit de jeugd. Dit was afgelopen zomer al de beste kandidaat om te concurreren met Alba, had een uitstekend seizoen gehad bij Eibar. Maar in plaats daarvan wordt hij voor een schijntje verkocht aan Getafe en wordt Firpo gekocht. Terwijl die laatste komende zomer met een verlies wordt verkocht en Cucurella voor 15 miljoen wordt aangekocht. Het jeugdbeleid bij Barcelona is de laatste jaren om te janken...

11 mei 2020 om 12:01

Makkelijk achteraf praten. Firpo was bij Betis net zo indrukwekkend als Cucurella nu bij Getafe is. Firpo had zich vorig jaar dus op een hoger niveau bewezen dan Cucurella. En dus was het geen gekke aankoop. Dat het allemaal anders uitpakt is jammer, en Barcelona doet veel gekke dingen, maar dit was er niet een van.

11 mei 2020 om 12:44

Heeft niets te maken met makkelijk praten. Zoals je zelf al zegt Cucurella en Firpo hebben vorig jaar ongeveer gelijkwaardig gepresteerd, echter geef jij aan dat Firpo op een hoger niveau speelde, maar dat vind ik een raar argument. Betis en Eibar speelde beide in dezelfde competitie, Betis is 10e geworden met 50 punten en Eibar 12e met 47 punten. Het enige verschil is dat Firpo minimaal 18 miljoen kostte, en Cucurella vanwege de hele constructie met Eibar voor een fooi was over te nemen. Ik vind het dus zeker vreemd (wan)beleid.

11 mei 2020 om 12:53

Hij zegt dus dat Firpo vorig seizoen goed was en Cucurella dit seizoen.

11 mei 2020 om 13:02

Je hebt gelijk! Daar heb ik overheen gelezen. Overigens vond ik Cucurella vorig seizoen bij Eibar ook al erg sterk presteren. Los daarvan.

11 mei 2020 om 12:07

Barca is echt het perfecte voorbeeld van hoogmoed komt voor de val. Cucurella en ook Miranda (nu verhuurd aan Schalke) zijn twee jongens die qua talent absoluut niet onder doen voor Reguillion van Real. Maar omdat die twee constant naar mindere ploegen werden gestuurd of geen speeltijd kregen door jongens als Firpo en Digne hebben ze niet kunnen groeien. Cucurella is echt letterlijk een Jordi Alba light. Hij heeft vrijwel dezelfde characteristieken als Albal. Speelt daarom nu ook gewoon links mid bij Getafe, Alba begon ook ooit als linksbuiten. Cucurella zou het echt heel goed doen als LB bij Barca. Dat ze Digne en Firpo hebben aangetrokken is echt eeuwig zonde geweest

11 mei 2020 om 12:49

Daar ben ik ook van overtuigd, hij is ook pas 21 dus voldoende ruimte om nog stappen te maken. Helaas is het bestuur de afgelopen te veel gefocust op de korte termijn, waardoor de opleiding een ondergeschoven kindje was. Perfect voorbeeld is die gozer die van Leganes wordt overgenomen afgelopen winter, terwijl een paar weken daarvoor Carlos Perez werd verkocht aan Roma. Zal me niks verbazen dat komende zomer een Neymar of Lautaro wordt gekocht en dat dat ten koste gaat van Ansu Fati.

11 mei 2020 om 16:05

Het is echt zonde dat het bestuur het imago zo hard naar beneden helpt. Jongens die het Barca van Xavi, Iniesta en een jonge Messi nog hebben gezien, Of mijn persoonlijke favoriet nog het elftal met Ronaldinho en Deco, zullen echt een heel ander idee hebben bij de droomclub barca. Lautaro zou ik wel bij Barca willen zien. Maar jongens als Griezmann en Neymar vind ik toch niet bij de clubcultuur passen. Het hele La Masia idee is eigenlijk weg. Het zou tof zijn als Ansu Fati gewoon de kans krijgt om door te groeien

Ik kan enkel met deze beslissing leven indien we Firpo zonder verlies verkopen, want anders is dit echt pure wanbeleid. Ik kan mij ook niet voorstellen dat Barca Cucu meteen weer gaat doorverkopen, want de regeling met Getafe was best lucratief. Ook zie ik hem niet voor een hoger bedrag vertrekken dan eerst met Getafe was afgesproken. Ik denk dat dit een laatste poging van Bartomeu is om de socio's nog voor zich te winnen.

ben benieuwt wat Cucurella kan betekenen voor het eerste van Barca denk namelijk wel dat er nog meer potentie in deze jongen zit en is eigenlijk elke week één van de uitblinkers bij Getafe al wil ik Junior Firpo nog niet afschrijven na één seizoen

11 mei 2020 om 10:47

Ze kunnen liever Grimaldo terughalen dan. Die is voetballend nog beter en heeft een geweldige voorzet in huis en afstandsschot.

11 mei 2020 om 10:52

Denk dat je realistisch moet zijn in deze tijd. Barcelona heeft gewoon minder te besteden en dan is Cucurella natuurlijk de beste optie.

11 mei 2020 om 11:01

Dat zou nog beter zijn die hadden ze natuurlijk nooit weg moeten doen

In mijn ogen zou een Angelino mogelijk een goede opvolger van Alba kunnen zijn. Zelfde soort speelstijl en Angelino zit nog niet aan zijn plafond.

14 mei 2020 om 14:51

Maar Angelino gaat je een godsvermogen kosten. Daarnaast had hij erg veel moeite om in een viermans-defensie van Guardiola te voetballen. Dat zou toch heel dicht bij zijn rol bij Barca moeten liggen. Dus dan betaal je weer 30 mil + voor een gokje. Dan blijkt hij het vervolgens weer niet aan te kunnen en kan het bestuur nog een miljoenenverlies op een linksback aan de fans verkopen. Nee doe mij cucurella maar. Dan heb je toch eigen jeugd en toch ook een prima back. Daarnaast kan zijn strijdlust ook een hoop betekenen voor dit vaak lamlendige Barca. Dan hoef je Vidal niet meer op te stellen en komt misschien ook de passie terug in de Clássico’s

Heb het al eerder gezegd, maar onder het huidige bestuur is Barcelona de enige club ter wereld die het voor elkaar krijgt om 34.5 miljoen uit te geven aan Lucas Digne en Junior Firpo, terwijl ze een jeugdopleiding hebben die al generaties achter elkaar talentvolle linksbacks uitspuugt. Denk bijvoorbeeld aan Alejandro Grimaldo, Marc Cucurella en Juan Miranda. Maar om nou te stellen dat het beleid rondom Marc Cucurella niet heeft gedeugd gaat me te ver. Er zijn meer dan genoeg fouten gemaakt in het beleid op de linksbackpositie, maar in het geval van Cucurella denk ik dat het verdedigbaar is. Voorafgaand aan het seizoen 18/19 mochten Juan Miranda en Marc Cucurella in een onderlinge concurrentiestrijd uitvechten wie er dat seizoen stand-in mocht zijn van Jordi Alba. In die periode speelde Juan Miranda duidelijk beter en werd Marc Cucurella uiteindelijk uitgeleend aan Eibar. Dat was een verstandige beslissing aangezien hij niet meer de leeftijd en status had om voor Barcelona B te spelen. Door zowel Eibar als daarna Getafe een optie tot koop aan te bieden in het huurcontract hadden zij de incentive om hem veel te laten spelen. Ze profiteerden er namelijk in financieel opzicht van als ze hem later weer tegen een vastgesteld bedrag terug konden verkopen aan Barcelona. Op die manier betaalt Barcelona een vorm van opleidingsvergoeding voor een speler die ze later nog kunnen gebruiken voor de breedte van de selectie. Dus het probleem ligt in mijn ogen niet aan het verkoopbeleid of de constructie rondom Cucurella, maar aan het aankoopbeleid en eerder gemaakte fouten met Alejandro Grimaldo. Want laten we eerlijk zijn, van de drie oud-jeugdspelers van Barcelona is Grimaldo met afstand de meest getalenteerde en had zonder problemen de gehele toekomstige problematiek op de linksbackpositie op kunnen lossen.

11 mei 2020 om 12:05

Ja je kan ook alles recht praten wat krom is. Dit is toch beleid van niets of wel? Letterlijk gewoon 9 miljoen weggeven. Barcelona was altijd de club van eigen jeugd en Real was meer de koopclub. Er is niets meer van dat Barcelona over. Ter Stegen € 12 miljoen. neto 26 miloen lenglet € 36 miljoen umtiti € 25 miljoen. alba (wel eigen jeugd maar ook nog voor € 14 miljoen van Valencia) pique(wel eigen jeugd ook € 5 miljoen voor betaald aan Manchester) firpo 18 miljoen. sergio Roberto (eigen jeugd) semedo 35 miljoen Busquets eigen jeugd frenkie de Jong 75 miljoen arthur 31 miljoen raketic 18 miljoen vidal 18 miljoen puig eigen jeug dfati eigen jeugd arda 35 miljoen messi eigen jeugd dembele 125 miljoen griezman 120 miljoen suarez 81 miljoen braithwate 18 miljoen. Ze hebben dus 4 spelers in de hele selectie waar ze niets voor betaald hebben. Dat is dan een club die streeft naar spelers uit eigen opleiding.

11 mei 2020 om 12:25

Volgens mij heb je geen woord gelezen van wat ik aangeef over de situatie van Marc Cucurella. Of wel soms? Lees nou eerst eens even de eerste vijf regels van mijn reactie en kijk dan nog eens naar je eigen reactie.

11 mei 2020 om 12:44

Waarom zou je die clubs een verder incentive geven? Dat doet toch niemand? Als ze dat nodig hebben om de speler in kwestie voldoende te laten spelen dan kies je toch gewoon de verkeerde club uit? Je kiest gewoon een club uit die geen goede linksback heeft en er eentje wil lenen voor een seizoen, moeilijk is het niet. Als je dan al een incentive biedt is 9 miljoen wel echt belachelijk veel voor een linksback die je zelf hebt opgeleid. Imo gewoon een blunder.

11 mei 2020 om 14:16

Denk dat het niet eenvoudig is om de juiste club te vinden voor jeugdspelers van Barcelona, voornamelijk omdat er in een zeer specifieke speelstijl wordt gespeeld in La Masía. Meestal zijn de totaalvoetbal-principes jarenlang ingeslepen bij jeugdspelers die het eerste elftal uiteindelijk halen. Natuurlijk heeft dat z'n voordelen op het moment dat jeugdspelers direct doorstromen naar een permanente plaats in de selectie, maar voor het uitlenen van dat soort spelers is het enorm lastig om een ideale club te vinden waar ze vanuit hun opleiding in La Masía zich verder kunnen ontwikkelen. Welke clubs hanteren soortgelijke principes of spelen in een soortgelijke speelstijl? Manchester City, Ajax en voorheen het Real Betis van Quique Sétien of het Napoli van Maurizio Sarri. En vaak zijn dat soort principes ook nog eens in hoge mate afhankelijk van de oefenmeester, denk bijvoorbeeld aan Paco Jémez in La Liga. Sergi Samper werd eens aan hem uitgeleend bij Las Palmas, maar na een sterke start werd Paco Jémez ontslagen en raakte Samper zwaar geblesseerd. Maar wat hebben die clubs die ik eerder noemde met elkaar gemeen? Ze proberen allemaal hun eigen spelers op te leiden in hun eigen spelsysteem. Waarom zouden ze een huurling van Barcelona de kans geven voor een eigen jongen waar ze financieel veel meer baat bij hebben? Ja, dan denk ik dat zo'n incentive absoluut kan helpen. Maar goed, Barcelona is al jarenlang op zoek naar een sattelietclub waar ze dit soort jongens onder kunnen brengen.

11 mei 2020 om 19:20

Helemaal met je eens... Grimaldo was een grote fout, maar ook jongens als Dani Olmo hadden echt wel bij Barce meegekund, beter dan miskopen als Firpo, Gomez etc. Ik ben ook echt bang dat dit bestuur het gaat verprutsen met Alena en Puig (twee geweldige talenten) als ze de club niet eerder failliet weten te krijgen door elke aankoop direct een enorm salaris te bieden (coutinho, Dembele, Griezzman, De Jong etc.). Met zo'n hoog startsalaris van ruim boven de 10 miljoen, gaan ze in de toekomst alleen nog maar meer eisen...

14 mei 2020 om 14:45

Ik ben het ermee eens dat het beleid van dit bestuur nergens op slaat en dat er grote fouten worden gemaakt met betrekking tot het (te makkelijk) laten gaan van jeugdspelers. Echter vind ik het ietwat ver gaan om ze af te rekenen op transfers van Firpo en Andre Gomes. Dat waren hele logische aankopen, die helaas niet goed hebben uitgepakt. Maar als zij de lijn van respectievelijk Betis en Valencia hadden doorgetrokken hadden we nu van absolute koopjes gesproken. Dat is het risico van het vak.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4915 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Barcelona5832
3.Sevilla4710
5.Getafe4612
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
A. GriezmannAanvaller268
A. VidalMiddenvelder226
L. MessiAanvaller2219
M. ter StegenKeeper260
L. SuárezAanvaller1711
Jordi AlbaVerdediger171
Ansu FatiAanvaller164
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.
Programma 
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Barcelona.

1 fan
Verdediger, 21 jaar

In de wandelgangen

Maandag 25 mei
Everton is met een openingsbod van 45 miljoen euro concreet geworden voor Allan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren