Verbeek spreekt over ‘slangenkuil’: ‘Hij bood spelers gewoon weer tonnen’

Zaterdag, 9 mei 2020 om 12:44Robin Bruggeman

Gertjan Verbeek streek in oktober 2017 neer bij FC Twente, maar een lang dienstverband voor de oefenmeester in Enschede was niet weggelegd. Vijf turbulente maanden later volgde alweer zijn ontslag en Verbeek kreeg in deze tijd veel over zich heen. De onlangs bij Adelaide United vertrokken trainer spreekt zaterdag in gesprek met de Volkskrant onder meer over ‘doodsbedreigingen’ en ‘de meest afschuwelijke verwensingen’.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Denk jij dat het een goede keuze is van FC Twente om afscheid te nemen van Ted van Leeuwen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

23 reacties (laatste reactie door master d)

Ik hoop dat de clubs (niet alleen in Nederland uiteraard) die zo bizar veel aan salarissen betalen nu echt eens gaan voelen waar ze eigenlijk de afgelopen jaren mee bezig zijn geweest. Van mij mag in het hele mondiale voetbal eens goed de pleuris uitbreken. Komen ze misschien eens achter dat ze al jaren ziekelijke salarissen betalen aan spelers en directie leden. Ik ben echt wel een voetbalfan en ik ga graag naar mijn club maar het gaat echt te ver. Overigens vind ik dat niet alleen bij het betaalde voetbal hoor, ook grote bedrijven etc. Maar goed, als dit toch leest van Verbeek over Twente dan valt je mond toch open van verbazing.

9 mei 2020 om 13:00

Je bent je ervan bewust dat er nu al een crisis is voor zowat iedere voetbalclub ter wereld toch? Verder ben ik het met je eens dat de bedragen gewoon echt te ver gaan

9 mei 2020 om 13:00

Ik weet zo niet wat ik er van moet denken. Verbeek heeft duidelijk zijn sociale pet op gezet in dit interview, maar het is door de hele bedrijfstak natuurlijk marktwerking. Natuurlijk er zijn altijd clubs die de huishouding niet onder controle hebben en gokken met hun budget, dat zijn mijn insziens ook de clubs die dan aangepakt moeten worden. Maar over de hele linie verdienen de clubs zo veel geld vanuit sponsoren, televisie gelden etc., dat ik het niet gek vind dat de spelers die voor die enorme inkomsten zorgen ook vorstelijk betaald worden. Als televisie gelden en sponsoren nu minder worden, dan zullen ook de salarissen weer minder worden.

9 mei 2020 om 13:08

Ja en nee. Als je een grote lening hebt lijkt het mij dat die afbetalen belangrijk is, misschien wel belangrijker dan spelers veel geld bieden. Want er zijn genoeg spelers te vinden die het voor minder dan een ton doen.

9 mei 2020 om 13:26

Stravven. Ik denk dat dat valt onder de clubs die de huishouding niet onder controle hebben in mijn verhaal.

9 mei 2020 om 13:03

Waar zijn de clubs dan afgelopen jaren mee bezig geweest? De markt laat het toe dat er zulke salarissen worden betaald. Nu er in heel de wereld de pleuris is uitgebroken, zal iedereen dat voelen en dus ook het voetbal. Grote bedrijven betalen ook grote salarissen, omdat het nu eenmaal grote bedrijven zijn en hier de middelen voor hebben. De salarissen worden gewoon ergens op gebaseerd en zijn dus niet zomaar uit de lucht gegrepen. Je hoop komt op mij over als een bepaalde jaloezie jegens deze grote salarissen? In alle sectoren liggen nu de gesprekken over salarisverhoging stil, komt dat ook omdat zij de afgelopen jaren ergens mee bezig zijn geweest? Nee, dat komt gewoon door de crisis, maar dat de gesprekken er waren over salarisverhogingen kwam deels omdat de markt zich positief ontwikkelde. Dus eigenlijk pleit jij over een wereldwijde salariscap binnen alle beroepen? Op hoeveel zou die cap volgens jou dan moeten liggen?

9 mei 2020 om 13:08

Grote salarissen is niet het probleem, maar bijvoorbeeld Barcelona geeft meer dan 70 procent van de begroting uit aan salarissen, dat is gewoon heel erg veel.

9 mei 2020 om 13:31

Het is helemaal geen jaloezie. Best een treurige opmerking van je. Jij weet ook helemaal niet wat ik verdien. Je hoeft geen zorgen te maken over mij. Maar daar gaat het ook helemaal niet om. Dan snap je er werkelijk helemaal niks van. Ik gun iedereen een mooi salaris waarmee iedereen goed rond kan komen en leuke dingen kan doen. Het punt is dat clubs nu allemaal in paniek zijn en begrijpelijk maar je kunt ook eens kijken naar het gene wat je uitbetaald aan mensen. En wat Verbeek hier zegt betreft Twente is toch te ziek voor woorden. Je gaat smeken bij de gemeente voor geld en vervolgens ga je spelers grof geld betalen en niet je schulden aflossen. Ja ik begrijp dat niet. Ik zie het vrij simpel en misschien zwart wit maar ik heb geleerd om eerst eens te kijken hoe je je schulden af gaat betalen en dat dan ook doen en dan eens gaat kijken wat er allemaal nog kan.

9 mei 2020 om 13:34

Voor een deel is dat ook publieke druk. Zo’n Messi wiens contract elke 2 jaar verlengd moet worden en verhoogd, omdat Ronaldo een paar miljoen extra is gaan verdienen en Messi vindt dat hij meer dan Ronaldo zou moeten krijgen en viceversa. Barca kan niet zeggen tot ziens Messi. Dan heb je als bestuurder de hele wereld tegen je.

9 mei 2020 om 13:56

Het punt dat je nu maakt dat clubs nu in paniek zijn, dat kan je toch ook over 9 van de 10 bedrijven zeggen? Iederen valt nu over de hoge salarissen en dat clubs daar problemen mee hebben om nog te kunnen betalen, nou zonder dat NOW had haast geen bedrijf de salarissen kunnen doorbetalen. Was de voetbalmarkt 10x zo klein geweest, ook dan kon er haast geen club de salarissen betalen. Overigens ben ik het compleet met je eens over FC Twente, maar je algemene punt beaam ik gewoon niet. In elke sector wordt aan de top gewoon hoge salarissen betaald, en wij zien alleen de top in het voetbal. Je leest nergens in het nieuws wat een speler verdient in de 2e divisie, dan is het echt een heel stuk lager. De top kappers in de wereld, verdienen ook flink meer dan de kapper om de hoek. Zelfde geldt dus voor voetballers.

9 mei 2020 om 14:11

@Nick_10 de hoogte van de salarissen zijn het probleem niet als je ze kan betalen. Twente voert al jaren wanbeleid en leeft op te grote voet. Gezonde clubs kunnen die salarissen gewoon betalen er komt over het algemeen voldoende binnen. De manier waarop het effect zoals jij wenst bereikt kan worden is door niet meer naar het stadion te gaan, niet betalen voor sportkanalen en geen merchandise aanschaffen. Dit moet door wel heel veel mensen gedaan worden, dan krijg je dat effect zoals jij wenst.

9 mei 2020 om 18:43

Nou Verbeek wijst naar iedereen hij liep.daar als een dictator rond en werd door iedereen uitgekotst .maar goed Nick jij gelooft dat dit allemaal waar is ? Dan word het os tijd dat je is wat meer leest want de laatste jaren was 4 ton de max (waar praat je over) hahaha maar goed Gert Jan is als echte tukker nu zielig aan doen .beetje jammer als echte geboren Enschedeer maar ben wel met je eens dat dit wel eens goed kon zijn normale salarissen en een beetje gelijk Tot 5 ton

Tsja Gertjan dat is de voetballerij. Als je in de financiele problemen zit dan houdt je als club je handje op bij iedereen. Zodra het geld vervolgens binnen is ga je weer gewoon verder waar je mee bezig was. Voorbeelden zijn legio. Het eerste wat PSV deed na de deal met de gemeente was naar FC Utrecht rennen om voor 14 miljoen Strootman en Mertens te kopen. Vitesse jarenlang in de financiele problemen, het eerste wat ze deden met Jordania was 14 nieuwe spelers halen die niet voldeden. ADO had geen cent te makken, het eerste wat meneer Hamdi deed toen de Chinezen wat geld over maakten was Pardew aantrekken die 8 spelers die niks toevoegden mee nam. Men gaat het niet leren, dus dat FC Twente ook vergelijkbare zaken doet, mag geen verrassing zijn.

9 mei 2020 om 13:06

Ja en dan zijn dat nog kleine bedragen als we naar Spanje kijken. Real madrid ontving in 2001 zo'n 1 miljard gulden voor hun trainingscomplex van de stad Madrid. Wat begonnen ze vervolgens te doen? Juist galactico's kopen van overheidsgeld. Dan hoor je tegenwoordig veel over oneerlijke concurrentie door rijke eigenaren, maar dit gebeurt al sinds jaar en dag.

9 mei 2020 om 13:36

Maar was het een goede investering van psv? Aangezien ze een veelvoud terug hebben verdiend. Het blijven voetbal clubs kapitaal hoort ook grotendeels op het veld te staan.

9 mei 2020 om 14:20

Moet je als je net gered bent met gemeenschapsgeld weer meteen hetzelfde beleid waardoor je in de problemen bent gekomen voortzetten? Is dat acceptabel alleen maar omdat het gokje toevallig goed heeft uitgepakt? Bij Mertens viel het overigens wel mee qua veelvoud met die 10 miljoen die hij heeft opgeleverd en die 0 landstitels die in zijn periode gewonnen zijn. Ik vind dat je best vraagtekens mag stellen met hoe clubs om gaan met financiele injecties die ze hebben gekregen nadat het water aan de lippen stond.

9 mei 2020 om 14:16

Dat is helaas ook de voetballerij. Ze hopen altijd dat ze dat pareltje binnenhalen die ze voor veel geld kunnen verkopen of een verrassing op de ranglijst worden in positieve zin. Vaak werkt het niet, maar clubs blijven die risico's nemen.

Waar ik Verbeek over Ihattaren te ver vond gaan (het zijn zijn zaken niet hoe iemand anders zijn eerlijk verdiende geld uitgeeft), vind ik dat hij hier wel recht van spreken heeft. Hij heeft er zelf gewerkt en zelf kunnen zien hoe het eraan toe ging. Nu ben ik het ook deels met Verbeek eens. De uitgaven waren, voor eerste divisie begrippen, erg hoog. Er werd veel risico genomen bij een club die veel schulden had en hulp kreeg van de gemeente. Zelf had ik waarschijnlijk ook meer geld gebruikt voor het aflossen van schulden, maar een alles of niets poging om gelijk te promoveren begrijp ik ook enigszins. Voor een grote club als Twente, met al veel schulden, is het niet rond te rekenen in de KKD en wellicht had niet promoveren het einde van de club kunnen betekenen.

9 mei 2020 om 14:10

Ik snap ook nog steeds niet dat de begroting van Twente vorig jaar goed gekeurd is. Als je ziet dat je zelfs in de winterstop nog spelers haalt maar uiteindelijk gewoon meer dan 1 miljoen verlies draait, je eigenlijk failliet bent maar blijft bestaan door steun van de gemeente, dan kun je je afvragen hoe is het mogelijk dat een knvb dit goedkeurend heeft.

9 mei 2020 om 14:14

De KNVB kijkt waarschijnlijk niet naar de oorsprong van het geld, althans niet vanuit die financierders. Verder vind iedereen het denk vreemd dat het zo kan, maar niemand zal het vreemd vinden dat de KNVB er geen punt van maakt.

9 mei 2020 om 14:19

Het gaat erom of een begroting haalbaar is en schijnbaar voldeed de begroting van FC Twente aan de reglementen. De Knvb mag dan een puinhoop zijn, maar die keuren echt geen begrotingen goed die niet aan de eisen voldoen. Verder ben je pas eigenlijk failliet als het faillissement is aangevraagd en er geen perspectief is op herstel. Ik vind dat dus nogal kort door de bocht, al ben ik het wel enigszins eens met jouw strekking.

9 mei 2020 om 14:28

@Sirius, je hebt gelijk. Twente was niet failliet en kreeg groen licht van de licentiecommissie van de KNVB. Dan is alles oké.

Verbeek heeft Twente laten degraderen. Heeft bovendien in de winterstop nog niets presterende spelers binnengehaald. Hij is denk ik de laatste die wat moet zeggen. Over die tonnen kan hij niet zoveel weten, want het seizoen KKD was hij al weg. Ik vind hem niet zo heel betrouwbaar vanuit zijn rancune. Deed ie bij andere clubs waar hij weg moest ook. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Twente

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
5.AZ3115
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
V. ČernýAanvaller166
DaniloAanvaller1611
Q. MenigAanvaller146
J. DrommelKeeper160
D. RotsAanvaller20
D. DumićVerdediger70
T. EbuehiVerdediger160
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Twente.

118 fans
Coach, 58 jaar
SeizoenClub
2019-2020 Adelaide United
2017-2018 FC Twente
2014-2017 VfL Bochum
2013-2014 1. FC Nürnberg
2010-2013 AZ

In de wandelgangen

Vrijdag 15 januari
Feyenoord zet alles op alles voor de handtekening van Aliou Balde. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren