Manchester United moet knoop doorhakken over ‘beste aanwinst van 2019/20’

Zaterdag, 9 mei 2020 om 12:00Dominic Mostert • Laatste update: 12:00

Als de Premier League in navolging van de Bundesliga wordt hervat, staat Manchester United voor een moreel dilemma. Op dit moment wordt doelman Dean Henderson door the Red Devils verhuurd aan competitiegenoot Sheffield United, waar hij een ijzersterk seizoen doormaakt. Verrassend genoeg zijn de twee clubs concurrenten van elkaar geworden op de ranglijst: zowel Manchester United als Sheffield United dingt serieus mee om de Europese tickets. En omdat Manchester United de doelman vanaf 1 juli mag terugroepen, is het nog maar de vraag bij welke club Henderson het seizoen gaat afmaken.

De 23-jarige Henderson werd vorig seizoen al verhuurd aan Sheffield United en stond in alle 46 wedstrijden in de Championship onder de lat. Met zijn ploeg eindigde de keeper als tweede in de competitie, waardoor Sheffield United na twaalf jaar terugkeerde in de Premier League. Vervolgens signeerde Henderson een nieuw contract bij Manchester United tot de zomer van 2022. Desondanks was er op Old Trafford nog altijd geen plek voor de voormalig jeugdinternational van Engeland. Hij werd zodoende opnieuw verhuurd aan Sheffield United, met een huurcontract tot en met 30 juni. Vanaf 1 juli meldt hij zich in principe weer in Manchester. De Premier League zou, indien een herstart mogelijk is, echter langer voortduren: de competitieorganisator hoopt het seizoen 2019/20 op zondag 2 augustus af te ronden.

Dean Henderson is bijzonder populair geworden bij de aanhang van Sheffield United.

Vorige week vrijdag gingen de betaaldvoetbalclubs in Engeland met elkaar in gesprek over het lot van verhuurde spelers. Clubs uit de English Football League, ofwel de drie niveaus onder de Premier League, zijn van mening dat verhuurperiodes automatisch verlengd moeten worden indien de betrokken speler en diens tijdelijke club daarmee instemmen. De meerderheid van de Premier League-clubs wil echter dat de eigenlijke werkgever, ofwel de parent club. een doorslaggevende stem heeft. Maandag wordt door de clubs gestemd over de kwestie. The Sun verwacht dat de uitkomst neerkomt op een compromis: huurcontracten kunnen automatisch verlengd worden, maar de parent clubs kunnen een veto uitspreken en individuele spelers terugroepen.

Henderson is een van de acht spelers die door een Premier League-club wordt verhuurd aan een competitiegenoot, en wiens huurcontract volgende maand afloopt. Spelers die in hetzelfde schuitje zitten, zijn bijvoorbeeld Danny Rose en Kyle Walker-Peters, die door Tottenham Hotspur worden verhuurd aan respectievelijk Newcastle United en Southampton. Een ander voorbeeld is Harry Wilson, de middenvelder van Liverpool die wordt ondergebracht bij Bournemouth. Er lijkt voor hun eigenlijke werkgevers weinig reden om voortijdig een einde te maken aan hun verhuurperiodes. Cédric Soares, door Southampton verhuurd aan Arsenal, en Ryan Bennett, door Wolverhampton Wanderers verhuurd aan Leicester City, zullen mogelijk wel terugkeren naar hun club. Zij hebben sinds hun komst in januari immers allebei nog geen minuut gespeeld op huurbasis.

Het zijn allemaal veel minder controversiële kwesties dan het dossier-Henderson. Toen Ole Gunnar Solskjaer hem afgelopen zomer naar Sheffield United liet gaan, hoopte de manager van Manchester United in de zomer van 2020 een keeper te verwelkomen die het klappen van de zweep kent in de Premier League. Maar Henderson heeft de verwachtingen overtroffen. In oktober werd hij al opgeroepen voor de nationale ploeg van Engeland voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië (2-1 nederlaag), en in november nog eens voor de duels met Montenegro (7-0 zege) en Kosovo (0-4 zege). Hij profiteerde van blessureleed bij concurrent Tom Heaton, maar zijn oproep was vooral het gevolg van zijn rappe ontwikkeling. Verwacht werd dat hij in maart opnieuw opgeroepen zou worden voor oefenwedstrijden tegen Italië en Denemarken, maar vanwege de coronacrisis hoefde bondscoach Gareth Southgate zijn selectie nooit bekend te maken.

Dit seizoen incasseerde Henderson slechts 22 doelpunten in zijn 27 optredens. Hij werd op 12 maart 23 jaar; daarvoor noteerde hij al tien clean sheets in het seizoen 2019/20, waarmee hij de vierde Engelse keeper ooit werd onder de 23 jaar die zo vaak zijn doel schoon hield in een seizoen. Scott Carson, Joe Hart en Jack Butland gingen hem voor. In een verkiezing van de BBC werd Henderson donderdag zelfs verkozen tot beste aanwinst van de hele competitie: 25 procent van het publiek koos voor de huurling, die spelers als Danny Ings (Southampton, 22 procent) en Bruno Fernandes (Manchester United, 19 procent) voorbleef. Zijn uitverkiezing heeft hij mede te danken aan meerdere heroïsche reddingen dit seizoen, zoals een katachtige ingreep op 7 maart tegen Norwich City (1-0 zege), in de laatste competitiewedstrijd tot dusver. Die ingreep is te zien in onderstaande video. Vijf dagen eerder publiceerde Sheffield United al een compilatie van de beste reddingen die Henderson dit seizoen produceerde.

Manchester United zal zijn ontwikkeling toejuichen, maar krabt zich tegelijkertijd wellicht achter de oren. In het slot van de competitie kan Sheffield United immers een geduchte concurrent worden van Manchester United in de strijd om de Europese tickets. Op dit moment staat de grootmacht uit Manchester met 45 punten op de vijfde plaats in de Premier League. Omdat nummer twee Manchester City is uitgesloten van Europese deelname, zou een vijfde plaats net voldoende zijn voor kwalificatie voor de groepsfase van de Champions League. De club wordt echter op de huid gezeten door Wolverhampton Wanderers en Sheffield United, die allebei 43 punten hebben. Sheffield United heeft zelfs nog een wedstrijd tegoed en kan de vijfde plek dus gaan innemen. Het resterende programma is wel uitdagend, met wedstrijden tegen onder meer Manchester United (uit), Tottenham Hotspur (thuis) en Chelsea (thuis). In de wedstrijd op Old Trafford zou Henderson als huurling van de topclub sowieso niet mogen meedoen.

Hoewel hij zijn eigenlijke werkgever dus niet direct pijn kan doen in een onderlinge wedstrijd, kan hij Sheffield United wel bijstaan in de jacht op misschien wel een Champions League-ticket. En als dat ten koste gaat van Manchester United, zo berekende The Sun, dan loopt die club minstens zeventig miljoen euro mis. Toch vindt Chris Wilder, de succestrainer van Sheffield United, dat Manchester United ‘moreel verantwoord’ zou handelen door Henderson op Bramall Lane te laten spelen. Wilder tempert de verwachtingen, door te stellen dat Sheffield United niet hoger zal eindigen dan Manchester United. “Wij zijn geen bedreiging voor Manchester United”, verzekert hij in gesprek met beIN Sports. “Ik ben ervan overtuigd dat ze tevreden zijn over de spelers die ze op dit moment hebben. Een Ford Fiesta gaat een Ferrari echt niet inhalen.”


Poll

Wat moet Manchester United doen met Dean Henderson, vind je?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

17 reacties (laatste reactie door binny)

Gewoon terugroepen. Hij zou je maar een Europese plek kosten. Je bent toch geen liefdadigheidsinstelling?

8 mei 2020 om 18:31

Precies. Andere keuze is gewoon dom. Volgend jaar mag Sheffield hem weer huren. Echt een leuke keeper deze Henderson, met potentie ook!

8 mei 2020 om 18:35

De vraag is of Sheffield dat dan nog wel wil. Ze zijn dichtbij Europa en als united dan 1 van hun beste spelers ‘afpakt’ om zo Sheffield voor te blijven op de ranglijst maken ze geen vrienden.

8 mei 2020 om 18:37

Het gaat om Europees voetbal, als Sheffield hem volgend jaar niet meer wilt huren dan, prima. Their loss. Zal wel een andere club komen dan.

8 mei 2020 om 21:38

Beetje oneerlijk vind je niet? Sheffield en united gaan beide een overeenkomst in met de bedoeling dat Henderson het hele BPL seizoen voor Sheffield uitkomt. Die rekenen dus op die speler en hebben 1 juli niet de kans om een vervanger te strikken voor het restant van het uitgestelde seizoen. Dat ruikt naar competitievervalsing. Daarnaast ook gewoon heel laag als united zulke foefjes nodig heeft met hun begroting om de strijd van oa Sheffield te winnen. Als dat zo is hoef ik persoonlijk dat hoopje verdriet echt niet in Europa te zien hoor

8 mei 2020 om 21:58

'Sheffield en united gaan beide een overeenkomst in met de bedoeling dat Henderson het hele BPL seizoen voor Sheffield uitkomt.' In de tekst staat dat ze een huurovereenkomst hebben gesloten, waarbij Henderson t/m 30 juni bij Sheffield speelt. Niet dat hij t/m de laatste wedstrijd van het seizoen bij de club zit. United heeft dus alle recht om Henderson terug te roepen. Zie hierin niet hoe dit dan competitievervalsing is. Dat jij het laag zou vinden, kan. Maar zoals DeBroerVanTheo zegt is United of elke andere voetbalclub geen liefdadigheidsinstelling. Het gaat hier wel om miljoenen aan inkomsten die elke club in deze crisistijd goed kan gebruiken.

8 mei 2020 om 22:37

Ach doe nou niet zo flauw. Jij en ik weten beide dat een huurcontract altijd een einddatum heeft i.p.v. iets vaag als ‘tot na de laatste competitiewedstrijd’. Jij en ik weten ook dat die datum altijd na het speelschema is en jij en ik weten ook dat men na die einddatum meteen de transfermarkt op kan. Iets dat ze nu niet willen toestaan waardoor Sheffield dus wel een speler moet afstaan maar er geen voor mag terug halen zoals normaal het geval is waardoor ze zometeen onvoorzien zonder eerste doelman komen te staan omdat united dat beslist. Daarom vind ik dat competitievervalsing. Het restantje goed imago dat united heeft zou hier weer een flinke deuk oplopen imo. Wat nou met een club die 7-8 spelers op huurbasis heeft rondlopen (en die zijn er in de lagere divisies in Engeland). Als die allemaal teruggehaald worden terwijl de club geen nieuwe spelers mag aantrekken en/of inschrijven dan hebben ze niet eens genoeg spelers voor een wedstrijdselectie maar de competitie wil men nog wel uitgespeeld zien. Zie je hoe idioot deze maatregel is? Ofwel speel je de competitie uit en pas je alles daar op aan (uitstellen interlands, uitstellen transfermarkt, uitstellen aflopende contracten, verlengen huurcontracten etc) ofwel speel je de competitie niet uit, je kan echter niet maar halve maatregelen nemen en arbitrair beslissen over wat er mee wordt opgeschoven en wat niet, dan is de rest van de competitie imo helemaal niets waard omdat iemand zomaar even midden in het speelschema beslist dat er dingen veranderen. Je hebt helemaal gelijk dat het contract tot 30 juni loopt en United Henderson volgens dat contract terug mag halen. Echter is het clubs ook toegestaan om op 1 juli nieuwe spelers aan te trekken en in te schrijven (dit willen ze wel uitstellen) en zijn er zat spelers die maar tot 30 juni een contract getekend hebben en dus op 1 juli gratis bij een nieuwe club mogen tekenen en zich daar melden (dit willen ze ook uitstellen). Door deze beslissing ben je bepaalde clubs dus aan het tegenwerken en andere aan het helpen. Dan kan je naar mijn mening inderdaad spreken van competitievervalsing.

8 mei 2020 om 22:53

En ja dat vind ik laag. Alsof niet iedereen het daar over eens is. Iedere club wordt hard genoeg getroffen door de huidige crisis en dan gaat een van de rijkste clubs met bijna een miljard euro aan spelers op het veld een cluppie als Sheffield onder de bus gooien en naaien voor eigen gewin. Dat is best zielig en het feit dat het toegestaan wordt toont weer maar eens hoezeer de topclubs door de bonden gematst worden.

8 mei 2020 om 23:35

Mag je zielig vinden, maar als het andersom was had Sheffield wrs hetzelfde gedaan. Was het dan niet meer zielig? Omdat United een grotere club is? Het is ongelukkig voor Sheffield, helemaal mee eens. Maar als ik de manager was van de concurrentie, United in dit geval, had ik gewoon Henderson terug laten komen. Dus ik hoop ook dat MU dit doet en niet de held gaat uithangen.

8 mei 2020 om 23:59

Leuk en aardig allemaal, maar op de overeenkomst staat nog steeds t/m 30 juni. Het is contractueel vastgelegd, dus United heeft gewoon het recht om Henderson terug te roepen in deze. Heeft niets met topclubs matsen te maken.

9 mei 2020 om 02:31

In welke wereld huren clubs als Man Utd spelers van clubs als Sheffield ?

9 mei 2020 om 14:50

Arsenal huurt Cedric van Southampton.

Zou heel begrijpelijk zijn als united hem eerder terugroept, maar het is wel heel ironisch dat het grote Manchester united een keeper van Sheffield laat terugkomen in de strijd om een champions league plaats.

Hahaha het grote United, dat een speler terug moet roepen van Sheffield United voor de plaatsen in Europa... man man man.toch moet je die keeper terug roepen, je bent een bedrijf.

Terugroepen en dan? Gaat ie basis staan zolang De Gea er nog speelt ? Als United CL plek ten koste van Sheffield laat lopen hebben ze echt aan zichzelf te danken echt niet aan Dean Henderson.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Manchester United

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.Liverpool3416
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
A. TraoréAanvaller00
David de GeaKeeper160
L. GrantKeeper00
D. HendersonKeeper30
S. RomeroKeeper00
E. BaillyVerdediger60
P. JonesVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Manchester United.

0 fans
Keeper, 23 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 19 januari
De gesprekken tussen Everton en Bayern München over een transfer van Joshua Zirkzee zijn nog altijd gaande. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren