Eerste coronatests in Spanje: drie clubs in LaLiga niet coronavrij

Vrijdag, 8 mei 2020 om

Het is nog altijd niet helemaal duidelijk wanneer LaLiga zal worden hervat. Volgens de laatste berichten uit Spanje hebben de eerste coronatests in het Zuid-Europese land aangetoond dat de selecties van de clubs niet gevrijwaard zijn van de pandemie. Drie clubs uit LaLiga hebben een voetballer met het coronavirus in de gelederen, terwijl dat een niveau lager bij twee clubs het geval is. Nog niet alle resultaten zijn binnen, zo schrijft men.

De verwachting was dat 25 tot 30 voetballers van het eerste en tweede niveau tijdens de eerste medische onderzoeken positief zouden testen. Het is nog afwachten wanneer alle resultaten binnen zijn, alvorens men conclusies kan trekken. Barcelona zou een van de clubs zijn waar geen enkele voetballer het coronavirus heeft. Alleen de langdurig geblesseerde Ousmane Dembélé is nog niet getest. Hij komt dit seizoen sowieso niet meer in actie.

Barcelona zal de training naar alle waarschijnlijkheid een dezer dagen hervatten. De oefensessies mogen in Spanje, waar ruim 25.000 personen aan het coronavirus zijn overleden, sinds afgelopen maandag worden opgepakt. Dat gebeurt dan nog wel onder strikte voorwaarden, zoals ook in Nederland het geval is. In de eerste fase gaat het om individuele trainingen, waarbij maximaal zes voetballers op één speelveld mogen staan. In de tweede fase zal het gaan om groepstrainingen van maximaal zes voetballers.

Spaanse media speculeren ondertussen over de herstart van LaLiga, die op 12, 19 of 26 juni zou moeten plaatsvinden. De bedoeling zou zijn om de resterende elf speeldagen in een tijdsspanne van vijf weken af te werken, met twee speelronden in één week. Eind juli moet het seizoen ten einde zijn. Als de competitie wordt afgemaakt, zal dat sowieso zonder publiek zijn. Barcelona leidt de dans in LaLiga: de werkgever van Frenkie de Jong heeft twee punten meer dan Real Madrid.

'Hervatten Bundesliga hoeft geen groot risico te zijn'
Meer video's


Gerelateerd

Meer sportnieuws

13 reacties (laatste reactie door lucas1234)

Je zal toch continue haast wel iemand houden die positief getest gaat worden, het gaat namelijk om een grote groep. Of je moet haast zeggen iedereen die nu negatief test zet je ook in quarantaine zodat je sneller kan starten maar dat is niet te doen. Ben echt benieuwd hoe dat gaat ook in Duitsland bv.

8 mei 2020 om 09:22

Ja inderdaad. Ik ben zeer benieuwd naar het draaiboek van de Bundesliga en ook de protocollen die voorschrijven wat te doen wanneer er tijdens de competitie alsnog iemand de diagnose corona krijgt. Ga je dan alleen die speler isoleren, moet het hele team zich uit veiligheidsoverweging terugtrekken? En welke invloed heeft het op de teams waar je dan tegen gespeeld hebt? Is er nog ruimte om eventueel afgelaste wedstrijden die daardoor ontstaan in te halen of is het helaas pindakaas, reglementair 0-3 verliezen als je ploeg niet kan spelen? Ik hoop dat Duitsland snel met duidelijkheid komt over dat soort zaken.

8 mei 2020 om 09:46

En juist door alleen al de punten die jij hier aanhaalt zie ik het somber in. Er komt geen plan wat waterdicht is. Volgens mij houdt dat direct in dat je beter geen plan kan hebben en moet cancelen. Maar dan komen toch ook weer de financiële belangen(niet alleen de clubs he, want ook de cateraars, beveiliging etc etc). En misschien toch ook de (terechte?) Ethische discussie; tot wanneer gaat dit duren, want er is inmiddels ook wel aangetoond dat de crisis die hier uit volgt zeer zeer grote gevolgen kan gaan hebben. De 30ers van nu, gaan die rekening betalen. Willen we dat? En hoe hoog willen we die rekening dan op laten lopen. Het is zoveel groter dan alleen het voetbal, helaas..

8 mei 2020 om 09:46

Het Algemeen Dagblad, dacht ik, had een artikel met daarin de aanpak van de Bundesliga. Een speler die positief getest wordt, wordt direct in quarantaine geplaatst, maar teamgenoten en tegenstanders kunnen blijven voetballen door het grootschalig testen elke week. Dat is ook de grootste reden dat de Bundesliga weer van start kan gaan.

Ik denk dat de Knvb in deze toch de juiste beslissing heeft genomen. Los van of de hoe helemaal juist is. Maar het is toch compleet onrealistisch om in deze situatie de competitie af te willen maken, zeker als je al die berichten voorbij ziet komen van besmettingen bij FC Köln, Fiorentina, Sampdoria en nu ook weer 3 La Liga teams. Het levert allemaal onnodige verplaatsingen op, op het veld is afstand houden onmogeijk, spelers komen op allerlei plekken waar het virus kan worden opgelopen (supermarkten, winkels, tankstations, etc.) en kan dit allemaal weer worden doorgegeven tijdens trainingen en wedstrijden. Ik wil niets liever dat we weer lekker voetbal kunnen kijken, maar niet ten koste van alles. In dit geval de gezondheid van de spelers en de mensen om hen heen. En dan heb ik het nog niet eens over de onvermijdbare samenscholing van fans die de start van de competitie met zich mee gaat brengen.

8 mei 2020 om 10:21

Tuurlijk heeft de Knvb de juiste beslissing genomen. Deze competities willen door voor maar 1 reden. En dat is geld geld en meer geld. Gezondheid komt hier niet in terug.

8 mei 2020 om 10:28

Zeker waar. Al is de hele tendens in deze crisis de afweging tussen geld en gezondheid. In mijn ogen zou dat nooit een discussie mogen zijn. Dat is hetzelfde als een prijskaartje plakken op een mensenleven.

8 mei 2020 om 10:36

Klopt. Luister ik mis het voetbal ook niet alleen kijken maar speel het graag en ben ook trainer coach van een JO19-1 jeugdteam. Echter heb ik liever dat ze een maand te lang doen dan een maand te kort en je weer van voren af aan kan beginnen. En dan zegt iedereen dat ze dom waren zo vroeg te beginnen. Waar doe je goed aan?

8 mei 2020 om 10:43

Het missen van voetbal als spel moet je natuurlijk ook niet vooropstellen ten koste van mensenlevens. Echter is profvoetbal een bedrijfstak waar de belangen dusdanig groot zijn dat het logisch is dat ze hun bedrijf in leven willen houden. Als clubs omvallen kost dit banen en gaat dit uiteindelijk ook ten koste van de gezondheid. En dan heb ik t niet over dikbetaalde voetballers natuurlijk

8 mei 2020 om 10:44

En de negatieve gezondheidsgevolgen van het niet voetballen voor de spelers? Het schijnt dat profvoetballers ook mensen zijn, waarvan bovendien hun werk een groot deel van hun hele leven inneemt. Uit een onderzoek op 20 april bleek al dat er een verdubbeling was in het aantal profvoetballers met psychische klachten en dat is iets meer dan een maand na de vergaande maatregelen. Dit speelt natuurlijk bij veel mensen, maar er wordt vooral gekeken naar de gezondheidseffecten als direct gevolg van Covid-19 en over een jaar maar vreemd opkijken als het aantal mensen met depressies en burn-outs bizar stijgt om over andere ziekten en gezondheidsklachten maar te zwijgen.

8 mei 2020 om 10:45

Zeker, ik kan ook niet wachten om weer op het veld te staan. Al is het maar een beetje trainen. Wellicht mag het volgende week al. Met trainen is het nog prima haalbaar om die afstand te bewaren. Bij wedstrijden is dat niet realistisch. Laten ze daarmee nog maar lekker de tijd nemen!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4915 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Barcelona5832
3.Sevilla4710
5.Getafe4612
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
A. GriezmannAanvaller268
A. VidalMiddenvelder226
L. MessiAanvaller2219
M. ter StegenKeeper260
L. SuárezAanvaller1711
Jordi AlbaVerdediger171
Ansu FatiAanvaller164
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

204 fans
Middenvelder, 23 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Barcelona 26 2 2 1
2018/2019 Ajax 31 3 0 0
2017/2018 Ajax 22 0 2 0
2016/2017 Ajax 4 1 0 0
2016/2017 Jong Ajax 31 6 2 0
Laatste voetbalnieuws

Van Dijk, Wijnaldum en ploeggenoten komen met krachtig statement

De selectie van Liverpool heeft maandagmiddag met een krachtig statement gereageerd op de dood van George Floyd, die vorige week na een hardhandige arrestatie overleed in de Amerikaanse stad Minneapolis. Virgil...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 2 juni
Jan Vertonghen kan zijn loopbaan ook verder zetten bij een nieuwe club in de Premier League. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren