Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Andries Jonker baalt: ‘Spelers Telstar moeten 1000 tot 1500 euro afdragen’

Laatste update:

Werkgeversorganisatie FBO, spelersvakbonden VVCS en ProProf en de vakvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV) bereikten donderdag een akkoord over noodmaatregelen naar aanleiding van de coronacrisis. Er komt onder meer een centrale regeling over het inleveren van salaris. De afspraken zullen naar schatting zeker 35 miljoen euro aan besparingen opleveren voor de clubs in het betaald voetbal.

Spelers en trainers die een bruto jaarsalaris hebben van 25.000 euro zullen 2,5 procent inleveren. Vervolgens loopt dit voor de hogere salarissen progressief op naar maximaal 20 procent. Hoewel veel partijen begrip tonen voor de maatregel om collectief salaris in te gaan leveren, vindt Andries Jonker dat er een enorme rekening moeten worden betaald voor de verdeeldheid in Nederland. Telstar is de club met de laagste begroting uit het betaald voetbal en de oefenmeester vindt het gezamenlijke loonoffer van de aankomende maanden ‘een onzalig idee’. “Is er één bedrijfstak die dit wel collectief doet?”, vraagt Jonker zich openlijk af in gesprek met De Telegraaf.

“De branches van slagers, vakkenvullers en taxichauffeurs heb ik dit niet zien doen. Volgens mij zijn wij de enigen die collectief salaris inleveren. En waarom? Omdat we er nu achter komen dat het niet goed gaat als je de competitie vroegtijdig beëindigt.” Jonker was in het verleden in diverse functies werkzaam voor clubs als Barcelona, Bayern München en Arsenal. Clubs waar spelers miljoenen verdienen. “Die kunnen het dragen. Maar ik vind niet dat je de onderkant van het betaald voetbal, waar negentig procent minder verdient dan de gemiddelde Tweede Divisie-voetballer, nog om salarisverlaging moet bedelen. Dat kan toch niet waar zijn?”, vraagt hij zich af.

“Ik vind dat er ergens een grens moet worden getrokken bij een bepaald inkomen. Het is onvoorstelbaar dat spelers die met pijn en moeite 25.000 euro per jaar verdienen, om een loonoffer worden gevraagd. Ik ben blij dat wij in de categorie aanbevelingen vallen, de collectieve afspraken gelden niet voor Telstar. Ik zat trouwens net even snel met een potloodje uit te rekenen wat de maximale bijdrage van de gehele spelersgroep van Telstar zal zijn. Wat denk je? Ergens tussen de duizend en vijftienhonderd euro. Je lacht erom, maar je hebt nog gelijk ook”, benadrukt de trainer van de Keuken Kampioen Divisie-club.

De selecties van onder meer Juventus, Real Madrid en Barcelona bereikten in een eerder stadium een individueel akkoord met hun club over salariskortingen, maar de vakbonden zetten in Nederland vanaf het begin in op een regeling voor de hele bedrijfstak. Het pakket salarismaatregelen in Nederland geldt in eerste instantie tot 1 januari 2021. Spelers en trainers zien daarnaast af van eventuele resterende vakantiedagen over het seizoen 2019/20. Clubs krijgen de mogelijkheid om de vakantietoeslag over het seizoen 2019/20 in juni in plaats in mei uit te betalen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik snap de frustratie, de verschillen zijn enorm in deze branche. Maar de onderkant in deze branche is misschien wel de bovenkant in andere branches. En omgekeerd de topverdieners verdienen enorm. Misschien moeten zij wel afstaan aan de mindere goden. Al met al denk ik dat je voor die 25000 wel rond kan komen, maar de levensstijl en hypotheek lasten zijn daarin ook bepalend. Al met al denk ik dat heel veel mensen in Nederland niet dat percentage kunnen missen, maar geen baan meer hebben geeft meer ellende. Lastige situatie.

7 mei 2020 om 20:13

25000 bruto op jaarbasis is echt weinig. Zelfs ik verdien met een simpel baantje in de fabriek meer

7 mei 2020 om 20:13

Precies. De topverdieners zullen meer afdragen, al hebben die ook meer speling natuurlijk. Maarja volgens mij is het ook een richtlijn en geen dwang. Als je niet rond zou komen dan kan je het nog kunnen weigeren lijkt me. Zeker spelers van telstar zullen weinig vet op de botten hebben. Denk dat je nog beter in de hogere regionen van de amateurs kan zitten wat dat betreft.

7 mei 2020 om 20:21

Met 25K zit je echt aan de onderkant als dat je totale inkomen is. Modaal ligt op ongeveer 36.5k. Verder is het een gegeven dat hoe lager je inkomen, hoe hoger je relatieve vaste lasten.

7 mei 2020 om 20:48

Welke hypotheek met 25k per jaar? Dat is echt geen vetpot hoor. Tijdens mijn studententijd zat ik al tegen de 20k aan met alleen een bijbaan.

7 mei 2020 om 21:02

Escort service betaalt naar verluidt goed, ja ...

7 mei 2020 om 21:41

Tja, 25000 euro kun je bij een supermarkt als fulltime afdelingsmanager of iets dergelijks al verdienen. Je kunt het bijna niet maken om te vragen of zij iets in moeten leveren.

7 mei 2020 om 22:18

Pardon? 25000 per jaar is gewoon mager. Hypotheek en levensstijl.. Je hebt een op je centen letten levensstijl als je 25000 bruto verdiend.

Het voelt vreemd om te schrijven, maar ik ben het van A tot Z met Andries Jonker eens. Ondanks dat deze jongens zowel in absolute als in relatieve zin minder inleveren worden ze wel harder geraakt dan de topverdieners, hoe gek dat misschien op het eerste gezicht ook lijkt. Deze jongens hebben de centen veel harder nodig.

7 mei 2020 om 20:41

Dat komt omdat je eerste duizend of 2 duizend euro nodig is voor je noodzakelijke lasten (dat is natuurlijk voor iedereen weer anders). Hoe dichterbij je dat bedrag komt, hoe lastiger je het krijgt. Dat ben ik dus helemaal met jou en Jonker eens. Had gehoopt dat ze pas vanaf een 30.000 euro per jaar een daling zouden voorstellen. Een club kan dit trouwens wel naast zich neerleggen, het akkoord is jurisch niet bindend.

7 mei 2020 om 22:18

Maar dan zou toch iedereen in Nederland dit moeten doen? Pure discriminatie om voetballers dit te laten doen.

8 mei 2020 om 07:28

Ik weet bij andere getroffen sectoren dat werkgevers ook met werknemers in gesprek zijn hoor, niet alleen bij het voetbal.

7 mei 2020 om 21:45

De beste man vergeet dat hij hiermee zijn eigen bedrijfstak redt. In zekere zin is het een onbenullig bedrag, maar als door dit akkoord ook de rijkere voetbalclubs meedoen onder de noemer van collectiviteit kun je dit alleen maar als een slimme investering zien.

Jonker heeft het over een bijdrage van 1000 tot 1500 euro van de totale spelersgroep. Dit zou betekenen dat de hele groep samen bij elkaar 40.000 tot 60.000 per jaar zou verdienen. Lijkt me niet juist toch? Of heeft het merendeel vd spelers echt zo’n klein contractje?

7 mei 2020 om 20:27

Dat geloof ik dus niet. Het staat inderdaad in de tekst en jouw conclusie over de totale loonsom is correct. Er zijn genoeg amateurclubs die meer betalen.

7 mei 2020 om 20:45

Denk dat het om 1500 per maand gaat. Dus 60.000 per maand voor alle spelers.

8 mei 2020 om 10:30

Dat lijkt me niet. Met 25.000 bruto per jaar verdien je netto misschien rond de 1800 euro. Als het niet minder is. Daar kan je dus geen 1500 euro van afhalen.

Ik ben het absoluut met delen eens, zijn vergelijking met de slagers etc loopt alleen mank. Het voetbal is afhankelijk van sponsoren en slagers van hun verkopen. Slagers die minder verkopen, verdienen een stuk minder en op dit moment gemiddeld meer dan de 2,5% die zijn spelers moeten inleveren. Het mkb heeft het in bepaalde sectoren heel zwaar.

7 mei 2020 om 23:59

De meeste spelers verdienen 2000 euro per maand netto maar hebben daarnaast nog alle tijd om na een ochtend training bij te klussen

Natuurlijk geen vet pot en ik snap de frustratie. Echter, hoeven ze er ook vrij weinig voor te doen op dit moment. Ij ken zat mensen die net begonnen zijn met ondernemingen die jaren hebben ingeleverd , bijna kapot gaan of mensen die onbetaald thuis zitten.

Tja, voetbal vergelijken met andere sectoren kan je beter niet doen. Denk dat je in andere sectoren al lang ontslagen was omdat er geen 'werk' is. De inkomsten die clubs nu missen en zeker in de toekomst veel minder zullen zijn (sponsering, kaartverkoop), bedragen veel meer als 2,5% van de inkomsten. Wat dat betreft is 2,5% misschien nog wel te weinig als je alle clubs overeind wilt houden.

Als al die voetbal ego's van voorzitters en trainers van al die individuele clubs nou eens gewoon hun mond dicht houden. Het voetbal staat aan de rand van de financiële afgrond. Zonder externe steun is het voetbal failliet. Schik je in het collectief nu, andrs is het te laat voor iedereen. Die noodzaak en ernst lijken nog niet bij iedereen door te dringen. Alleen als er als collectief wordt op getreden kom je hier uit, uit je kritiek verder intern en schik je daarna in het compromis. Overigs geldt dit net zo goed voor Ajax en PSV die d hele tijd naast de pod pissen als voor Telstar.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren