‘Lastige opgave’ rond aan Ajax gelinkte doelman; forse vraagprijs bekend

Woensdag, 6 mei 2020 om 11:29Chris Meijer • Laatste update: 12:44

Hendrik Van Crombrugge werd eerder bij Ajax genoemd als de mogelijke opvolger van André Onana. De 27-jarige sluitpost is bij zijn huidige werkgever Anderlecht nog in het bezit van een tot 2023 lopend contract. Paars-Wit wil die verbintenis graag openbreken en verbeteren, maar volgens Het Nieuwsblad is het niet ‘evident’ dat het daadwerkelijk zover gaat komen.

Anderlecht nam Van Crombrugge afgelopen zomer over van KAS Eupen en in de 32 wedstrijden die hij voor de Belgische topclub speelde, liet hij een goede indruk achter. Ajax werd eerder genoemd als gegadigde voor de sluitpost, maar Het Nieuwsblad maakt nu melding van de concrete belangstelling van 1.FC Köln en Hertha BSC. Er wordt echter benadrukt dat Van Crombrugge bij Anderlecht de grootste kans op speeltijd heeft, wat gunstig is voor zijn kansen op een plek in de Belgische selectie voor het EK van 2021 en het WK van 2022.

Paars-Wit wil Van Crombrugge graag langer aan zich binden en was voor de coronacrisis al van plan om zijn verbintenis te verbeteren, alleen is het de vraag in hoeverre hij nu ‘topverdiener’ kan worden. Mede doordat de nodige spelers die nu amper gebruikt worden of zelfs verhuurd zijn - onder meer Adrien Trebel, Ognjen Vranjes, Isaac Kiese-Thelin, Knowledge Musona en Antonio Milic - in verhouding een torenhoog salaris ontvangen, moet Anderlecht bezuinigen en een ‘compromis’ zien te vinden om het contract van Van Crombrugge te verbeteren. Het wordt al met al bestempeld als ‘lastige opgave’.

Zelfs als men er in slaagt om het contract van de sluitpost te verbeteren, bestaat de kans dat Anderlecht genoodzaakt is hem te verkopen. In dat geval zal de Belgische topclub minstens tien miljoen euro verlangen voor Van Crombrugge, die bij Ajax werd genoemd als mogelijke opvolger voor Onana. De huidige doelman van de Amsterdammers liet onlangs weten dat hij komende zomer een transfer wil maken en werd recent gelinkt aan Barcelona, Chelsea, Tottenham Hotspur en Paris Saint-Germain.

Overigens zou de toekomstig opvolger van Van Crombrugge komende zomer weleens uit Nederland gehaald kunnen worden. Het Nieuwsblad meldt tegelijkertijd dat Jelle ten Rouwelaar, de nieuwe keeperstrainer van Anderlecht, Bart Verbruggen wil meenemen vanaf NAC Breda. De zeventienjarige doelman doorliep de jeugdopleiding van NAC en speelde recent interlands voor Oranje Onder-17 en Onder-18. Er wordt naar verluidt reeds gesproken over een overstap van Verbruggen naar België.


Poll

Zie jij Hendrik Van Crombrugge naar Ajax verkassen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

39 reacties (laatste reactie door doncoxxx)

Nou ik denk dat hij alleen naar Ajax gaat als Onana vertrekt en dan zal hij vast niet als 2e keeper gehaald worden. Dus dan zie ik hem bij Ajax ook wel speeltijd krijgen.

6 mei 2020 om 11:50

Ik denk dat hij gewoon bij Anderlecht blijft, heeft zelf al meerdere keren gezegd te willen blijven. En wat hier ook staat voor ze plekje bij het EK als 3de keeper.

6 mei 2020 om 12:09

Ik denk ook dat hij blijft, al weet ik net niet of dat een goeie zaak is met het oog op het EK. Hij is bij Anderlecht natuurlijk verzekerd van een basisplaats. Maar als er een club als Ajax 10 miljoen betaalt is dat ook niet om hem op de bank te zetten. Anderlecht is qua naam wellicht nog steeds de grootste in Belgie, maar doet niet mee om de prijzen en speelt zelfs geen Europees voetbal. Courtois en Mignolet blijven waarschijnlijk nummers 1 en 2. Als van Crombrugge als nummer 3 mee wil naar het EK en WK zal hij misschien toch naar een grotere, Europees spelende club in het buitenland moeten gezien de concurrentie van Sels en vooral Casteels.

6 mei 2020 om 13:58

Zeker ten opzichte van Casteels speelt dat lijkt me. Dat is gewoon al jaren een van de beste doelmannen van de Bundesliga. Persoonlijk acht ik hem dan ook beter dan Van Crombrugge.

6 mei 2020 om 14:49

Ik moet nog maar zien welke club Overmars kan overtuigen gezien de financiele situatie in het voetbal momenteel. Barcelona zou met gesloten beurs drie jonge spelers van het tweede willen aanbieden voor Onana, Alena, Puig en Pena, maar Overmars heeft dat bod schijnbaar al naast zch neergelegd. Het is overigens maar de vraag of de geruchten wat betreft deze namen kloppen, want Patrick Kluivert had middenvelders Alena en Puig reeds 6 maanden geleden aan Ajax gekoppeld en het kan best zijn dat een creatieve journalist daar de keeper van Barca O21 aan toegevoegd heeft, nadat Barca aangegeven heeft voornamelijk te willen ruilen aankomende transferperiode. Persoonlijk denk ik dat spelers als v/d Beek en Onana deze zomer te duur zullen zijn voor de topclubs; ik verwacht niet dat Overmars de discounter uit gaat hangen met Ajax' goudmijntjes. Onana is inmiddels al een jaar verlening aangeboden en ik hoewel Onana de stap wil maken, zie ik hem tekenen als droomclub Barcelona niet haalbaar blijkt.

Dan zie ik liever Cillessen komen of, natuurlijk het liefst, Onana blijven. Ik zie zelfs nog liever een keeper als Bizot komen.

6 mei 2020 om 11:57

Cilessen zou ik ook prima vinden, maar waarom zou je Bizot verkiezen boven van Crombrugge, zeker als het klopt als hij 'slechts' 10 miljoen zou moeten kosten (denk dat AZ meer voor Bizot zal vragen). Van Crombrugge vind ik echt een goede keeper. En deel het ook met je, liever blijft Onana natuurlijk!

6 mei 2020 om 12:08

Ik vind Bizot in alles beter dan deze 10 in een dozijn keeper van Anderlecht.. Gaat het niet redden in de sub-top van Europa en dat is toch waar Ajax zich wil scharen. Bizot is ook niet mijn eerste keuze, maar AZ is niet voor niks de minst gepasseerde ploeg van de Eredivisie. Daarbij komt dat hij gewoon Nederlander is. Of AZ hem na Ajax laat verkassen voor een degelijk bedrag trek ik zelf ook sterk in twijfel.

6 mei 2020 om 12:16

Vorige jaar was AZ dat niet, gaat om slechts enkele doelpunten. Ik kijk naar meer bij een keeper dan alleen tegendoelpunten. Daarbij geef ik niet aan dat ik Bizot een middelmatige keeper vind, die doet het meer dan behoorlijk, maar denk dat ik Van Crombrugge meer in zit. Zoals ik hierboven al zeg, heb ik liever dat Onana blijft. Ook heb ik vertrouwen in Scherpen. Ik weet nog goed hoe Onana in Jong Ajax speelde, en ik vind Scherpen afgelopen jaar bij JA echt stappen te hebben gemaakt. Zou het niet erg vinden als we hem voor de leeuwen gaan gooien mits de leiding vindt dat het kan natuurlijk.

6 mei 2020 om 12:20

Ik geloof best dat Bizot zich in Nederland heeft ontwikkeld tot een prima doelman. Maar in Genk flaterde hij toch bij wijze van spreken elke week en hij vertrok er met de staart tussen de benen. Een blunder hier en daar kan je een beloftevol, jong talent zoals hun 17 jarige Vandevoordt vergeven, maar Bizot blunderde toch iets te vaak was ook al een stuk ouder. Hij vertrok op zijn 26ste en was ook toen nog geen stabiele doelman. Van Crombrugge daarentegen is nu 27 (dus 2 jaar jonger) en is 1 van de beste doelmannen van de laatste jaren in Belgie. Tevens is ook hij een beetje een laatbloeier a la Bizot. Dus als hij nog een gelijkaardige groeicurve als Bizot zou meemaken tussen zijn 27ste en 29ste, zal hij Bizot ver overstijgen. Als hij nu al niet beter is dan Bizot. Daar kan ik me niet over uitspreken gezien ik AZ onvoldoende volg. Maar van Crombrugge is toch wel een heel stuk beter dan Bizot op zijn 26ste bij Genk. Het lijkt me dan nogal dom om hem dan af te schrijven. Argumenten breng je ook al niet naar voor, het enige wat je schrijft is dat hij een 10 in een dozijn keeper is wat niet eens de juiste uitdrukking is.

6 mei 2020 om 12:25

Van Crombrugge komt uit een ander land, moet wennen aan de taal en cultuur hier. Heeft duidelijk tijd nodig om te wennen aan Nederland. Daarom kun je beter Bizot strikken

6 mei 2020 om 12:32

Ik schat beide keepers even hoog in momenteel en kies dan liever voor een Nederlandse, stabiele keeper met ervaring bij Ajax. Wellicht is de Belgische doelman puur als keeper wat beter, maar het risico dat hij qua persoonlijkheid of stijl minder goed bij Ajax past schat ik hoger in. Daarbij moet ik zeggen dat ik beide keepers niet als goed genoeg beschouw, maar een keeper als Onana gaan we toch niet snel meer krijgen en andere jonge, haalbare, zeer talentvolle alternatieven zie ik niet.

6 mei 2020 om 13:59

@Ajaxlife96, heb je hem dan al veel zien spelen dan? Want persoonlijk zou ik hem zeker geen 10 in een dozijn doelman noemen.

6 mei 2020 om 12:05

Als Ajax enige ambities heeft zouden ze toch niet meer aan Cillessen moeten beginnen. Hij is als eerste keeper bij Valencia door de mand gevallen en dat hij nog eerste keeper in het NL-elftal is komt door de ontbrekende concurrentie. Een keeper als Bizot zal vrij duur worden omdat AZ niet aan de concurrenten meer wil verkopen. Misschien moet Ajax Scherpen de kans geven? Die hebben ze toch niet voor niets gekocht.

6 mei 2020 om 12:23

Ik begrijp dus helemaal niks van deze reactie. Ajax zou Cillessen niet terug moeten halen. Maar ze zouden wel Scherpen de kans moeten geven? Die is toch veel slechter dan Cillessen, hetzelfde geldt voor Bizot. Cillessen is inderdaad geen Onana maar het is wel een prima keeper voor Ajax. Als je iets beters kunt halen dan moet je dat zeker doen, maar ik zou zo niet weten wie, ook voorspel ik dat die zoektocht voor Ajax ook niet makkelijk is.

6 mei 2020 om 12:33

Met Memphisdepay eens. Cillessen zie ik als best mogelijke alternatief voor Onana. Als Ajax ergens anders een jonge keeper met veel potentie weet te vinden, is dat natuurlijk ook prima, maar met Cillessen zou ik niet ontevreden zijn.

6 mei 2020 om 12:38

Ik noem Scherpen omdat Ajax geld in hem heeft geinvesteerd en hem voor de toekomst heeft gekocht. Als ze hem niet de kans geven, is het toch zonde van alle inspanningen rondom die jongen. Cillessen gaat misschien wel 20 miljoen kosten, dus dan kun je als Ajax toch beter focussen op je talenten. Daarnaast heeft Cillessen ook geen restwaarde meer dus hij gaat alleen geld kosten.

6 mei 2020 om 13:01

Als je hem de kans geeft loop je ook het risico hard te falen volgend seizoen. Want toen hij bij Emmen zat waren er minstens 10 keepers uit de eredivisie beter en ik schat hem nog steeds niet hoger dan keepers als Unnerstall, Zoet, Bijlow, Paes, Hahn, Padt, Pasveer, Bizot, Drommel etc. Het zou inderdaad zonde kunnen zijn van het bedrag en de inspanningen, maar zo gaat dat nou eenmaal. Cillessen heeft inderdaad geen restwaarde, maar het is wel een goede doelman waar Ajax nog wel jaren mee vooruit kan.

6 mei 2020 om 13:03

Ik denk dat Ajax de fase van restwaarde een beetje voorbij is. Belangrijk maar niet zoals jaren geleden. De hoogste prioriteit heeft nu titels en CL spelen, zo lang mogelijk. Dat trekt betere spelers aan en brengt meer geld in het laatje. De stap van altijd een talent inpassen als je niet zeker weet of een buitenstaander het aan kan is allang overboord gegooid en je ziet duidelijk dat Overmars omdat hij meer geld ter beschikking heeft, op meerdere paarden tegelijk wed en zo risico minimaliseert. Er zijn dus meer buitenstaanders en minder talenten uit de eigen jeugd. Scherpen vonden ze interresant voor de bank als derde keeper, een keer die misschien uit kan groeien tot basisklant als hij het goed doet. Hij heeft goede eigenschappen als lengte en is cool in de goal maar heeft niet zulke hele goed ereflexen en is ook van dichtbij makkelijker te passeren. Die Varela heeft er weinig van gebakken maar heeft nog steeds de voorkeur van mensen die hem dagelijks zien over Scherpen, dus voordat hij misschien klaar is, moet je nog wel even wachten. Ik denk persoonlijk dat Kotlarski ook verder is als Scherpen maar wil je overleven in de CL heb je in ieder geval een keeper nodig die en goed is en ervaring heeft. Cilissen heeft dat duidelijk, Crombrugge ook, maar inderdaad, beter Cilissen, want die kent de club, is Nederlander en ook voor Ajax is het goed dat ze de keeper van Nl11 hebben. Dat heeft meer uitstraling opzich.

6 mei 2020 om 13:17

@Piranha, voor Ajax moet het nu een combinatie zijn van enkele stabiele, ervaren krachten en grote, rijpere talenten. Voor ervaring hebben we nu jongens als Tadic, Promes, Blind, Tagliafico. Rijpere talenten zijn op dit moment Neres, Van de Beek, Onana en daarnaast moet je dan opkomende talenten hebben als Dest, Martinez, Mazraoui, Traore, Gravenberch en volgend seizoen hopelijk Unuvar, Brobbey, Hansen etc. Er moet een hele stabiele kern zijn, zodat jongere spelers meer houvast hebben en niet al op jonge leeftijd (het gevoel hebben dat zij) het team moeten dragen. Dat gaat nu goed.

6 mei 2020 om 13:59

@piranha, Ajax is de fase waarin het op elke speler winst moet maken inderdaad wel voorbij. Alleen staan er in de basis met Tadic, Blind en Promes al drie spelers waar ze een flinke transfersom in hebben gestopt die ze waarschijnlijk niet of niet volledig gaan terug verdienen.wat dat betreft zie ik Cilissen toch een beetje als de noodoplossing. Wanneer ze niemand anders kunnen vinden ben ik blij als hij komt. Maar het is wel een dure oplossing zonder restwaarde en daarnaast is hij best een aardige keeper maar is hij toch ook vooral keeper van het Nederlands elftal bij gebrek aan beter en dat zelfde zou ik hebben bij Ajax.

6 mei 2020 om 14:25

Helemaal mee eens, die balans is zo belangrijk. In de 'donkere' jaren hadden we teveel talent en te weinig ervaring met klasse en te weinig wat ertussenin zat, met als gevolg dat talenten zich niet genoeg ontwikkelden door mindere resultaten. te goedkoop de der uitgingen en er weer een ander jonkie voor in de plaats kwam.oh en vergeet de Timbers niet, die zijn ook goed op weg.

6 mei 2020 om 12:25

Een keeper die in de buurt komt van Onana gaat Ajax helaas niet vinden. Als je dan toch bij AZ gaat winkelen lijkt het me dat er een aantal spelers hoger op het verlanglijstje staan dan een 29 jarige keeper die altijd veel potentie heeft gehad maar dat eigenlijk pas het laatste jaar (of anderhalf jaar) laat zien. Van Crombrugge zou ik best een aardige vervanger vinden, als je je staande kan houden bij dit Anderlecht dan lukt het je ook bij Ajax. Daarnaast heeft hij het voordeel dat Ajax hem over 3 of 4 jaar ook nog weer voor 10 miljoen of meer kan verkopen. Alles wat je uit geeft aan Cilissen verdampt en hetzelfde zal ook een gelden voor Bizot. Natuurlijk is het niet nodig om op elke speler winst te maken (of i.i.g. geen verlies te maken) maar Ajax heeft met Tadic, Promes en Blind eigenlijk al 3 van die spelers in de basis staan.

Van Crombrugge is echt een topdoelman. Bij Ajax zou die niet mis zijn: heeft echt uitstekende reflexen, parades en subliem voetenwerk. Heel lang ondergewardeerd in België geweest, eindelijk zijn kans gegrepen bij een topclub en het was meteen raak.

Ik zie vanwege Corona Onana niet snel weg gaan bij ons. Mocht hij wel gaan, dat is Van Crombrugge zeker wel een optie en voor 10 miljoen lijkt me dat ook wel redelijk. Maar denk eerlijk gezegd dat hij en Onana bij hun club blijven.

Zolang de corona virus er nog is, dan wordt er helemaal niet verkocht of gekocht denk ik want welke club gaat nu nog zijn kop uitsteken

6 mei 2020 om 13:09

Nouja misschien heb je het geld hard nodig. Ajax moet elk jaar een paar spelers verkopen om financieel gezond te blijven, en nu dus helemaal. Naast Ziyech zullen ook, mits de juiste prijs betaald wordt, waarschijnlijk Onana en Tagliafico vertrekken, eventueel van de Beek. Ookal zou ik nog een jaartje blijven als ik van de Beek was want hij is nog niet de bepalende man.met Martinez hebben ze al voorgesorteerd op het vertrek van Tagliafico, maar daar moet wel wat bij nog want Pirie, Blind en anderen die daar spelen zijn niet echt geschikt voor die positie.

6 mei 2020 om 13:52

Piranha maar de jackpot gaan clubs niet betalen voor Onana en van Beek vanwege de corona en begrijpelijk

6 mei 2020 om 14:22

Niet zoveel maar het is allemaal niet zo zwart wit als je denkt. Alles zal wat naar beneden gaan en Onana zal geen 40 maar 30 opleveren, vd Beek geen 50 maar 35 ofzo. Ajax zal ook minder betalen voor bepaalde spelers dus dat blijft wel in evenwicht.

Als Onana vertrekt en Ajax vindt Van Crombrugge een prima vervanger, dan is die 10 mln geen enkel probleem. Genoeg speeltijd in Amsterdam, altijd meespelen om het kampioenschap en goede kans op CL voetbal. Ajax volgt deze keeper al langere tijd, bij vertrek van Onana toch wel halen denk ik.

Onane verkopen voor 30 miljoen en deze keeper voor 10 miljoen kopen is toch prima. Heeft Ajax weer een goede doelman en heeft het wat verdient in deze tijd. Scherpen 2de keeper maken zodat hij het daarna kan overnemen en dan zit je de komende jaren goed met de keepers en hoef je daar niets meer aan uit te geven en kan je er geld mee verdienen.

Snap goed dat Van Crombrugge niet zomaar naar Hertha of Köln gaat, vind ik buiten de competitie nou ook niet echt een grote stap omhoog. Voor Ajax zou het wel een prima doelman zijn om Onana op te volgen, mits hij vertrekt. Toch zie ik liever Rajkoviv of Lafont komen dan Van Crombrugge

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Anderlecht

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Pro League
SpelersPositieW
J. ZirkzeeAanvaller3816
W. WeijsUnknown
B. RamanAanvaller359
C. KouaméAanvaller318
J. DuranvilleAanvaller10
Voor de complete selectie: Clubpagina Anderlecht.

0 fans
Keeper, 29 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 28 juni
FC Groningen is niet van plan om Jörgen Strand Larsen zomaar van de hand te doen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren