Ajax benaderde Robert Maaskant om FC Twente van titel te houden

Zaterdag, 2 mei 2020 om 15:34Daniel Cabot Kerkdijk

Robert Maaskant verzekert meerdere keren door Ajax te zijn benaderd om FC Twente in mei 2010 van de landstitel af te houden. Het is vandaag exact tien jaar geleden dat de club uit Enschede zich voor het eerst landskampioen mocht noemen. Dat gebeurde dankzij een 0-2 zege op NAC Breda, destijds de werkgever van Maaskant, op de laatste speeldag.

FC Twente sloot het seizoen af met 86 punten. Ajax, dat op de laatste speeldag met 1-4 bij NEC won, kwam een punt tekort en eindigde als tweede met 85 punten. ”Door allerlei kanalen werden we benaderd door Ajax, want zij hadden er natuurlijk een groot belang bij'', zo geeft Maaskant toe bij Radio Oost. “Spelers bellen elkaar en iedereen polst elkaar, maar wij waren daar helemaal niet mee bezig.”

Ver esta publicación en Instagram

Vandaag 10 jaar geleden won FC Twente de enige landstitel! ?? ???? ?? ? ?????????????????? ????????/????? ? 1. FC Twente 34-86 (63-23)? 2. Ajax 34-85 (106-20)? 3. PSV 34-78 (72-29)? 4. Feyenoord 34-63 (54-31)? 5. AZ 34-62 (64-34)? ? #fctwente #landskampioen #eredivisie #twente #enschede #oldmemories #nederland #kampioen

Una publicación compartida de Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone) el

“Wij waren bezig met een seizoenafsluiting en in een stadion met 20.000 man wil je gewoon een wedstrijd winnen”, benadrukte de voormalig trainer van NAC, dat destijds net naast de play-offs om Europees voetbal greep. “Als men mij vraagt, en tegen wie je dan ook speelt, wat wij gaan doen: spelen we voor de winst.”

Maaskant heeft een nare smaak overgehouden aan het kampioenschap van FC Twente. “Die ploeg verdiende het gewoon en speelde goed voetbal. Ze maakte verschrikkelijk veel goals en haalden heel veel punten. Maar als je er dan achterkomt wat het allemaal gekost heeft voor de club, dan blijft die smaak bij mij toch wel een beetje hangen”, doelt hij op de periode waarin de club er onder voorzitter Joop Munsterman een financiële puinhoop van maakte, maar dankzij allerlei omstreden constructies toch telkens een uitstekende selectie op het veld kreeg.Gerelateerd

Meer sportnieuws

77 reacties (laatste reactie door henkytenk)

Die puinhoop kwam juist daarna Maaskant. Het kampioenschap was juist een voorbeeld van goed beleid. Een basis met jongens uit de jeugd/regio, spelers uit de middenmoot/onderkant Eredivisie aangevuld met enkele toppers van buitenaf.

2 mei 2020 om 16:16

Goed beleid? Achteraf is wel gebleken dat Twente destijds gewoon boven haar stand leefde. De puinhoop kwam erna, maar de oorzaak was het beleid wat in de periode van het kampioensjaar is ontstaan.

3 mei 2020 om 00:08

Oorzaak was volgens mij juist dat Twente in 2011 met 3-1 van Ajax verloor en daardoor geen kampioen werd en niet de CL inging, terwijl ze wel al dure investeringen hadden gedaan. Het hek was na die 3-1 nederlaag tegen Ajax in 2011 dus pas van de dam.

3 mei 2020 om 10:23

De puinhoop kwam er jaren na, niet het jaar erna. En als je je doppen open deed had je kunnen zien dat de kampioensselectie destijds geen klap heeft gekost.

2 mei 2020 om 16:23

Dat weet niemand. De malversaties kwamen in 2015 aan het licht en in het onderzoek is maar drie jaar terug gekeken. Het is dus mogelijk dat de malversaties pas na het kampioenschap zijn begonnen, maar het kan ook dat Twente er in die periode mee is weggekomen omdat er geen onderzoek naar is gedaan.

2 mei 2020 om 18:04

@ twenteov: we hadden anders ook geen andere reactie van jou verwacht. Wat is je punt? Ik vind de punten van Orwell namelijk volledig valide.

2 mei 2020 om 18:19

Ik niet. Want geen bewijs en doyen kwam pas in 2013-2014 in beeld. Jij noemt deze stemmingmakerij valide. Daar valt jouw reactie hieronder ook de onder. Puur gebaseerd op onderbuikgevoel en aannames. Alsof we ons moeten schamen voor het kampioenschap.

2 mei 2020 om 18:25

Vergelijk het met Marco Borsato die tegen Leontien zegt dat hij niet vreemdgaat en vervolgens alleen de berichten in zijn telefoon van afgelopen maand laat zien. Als er niet gezocht is dan betekent dat niet dat het niet waar is. Dat is wat jij doet. Dat vind ik naïef. Helemaal als je bedenkt dat niemand die aan het onderzoek heeft meegewerkt er baat bij had dat ze ook nog gezeik over het kampioensjaar zouden krijgen. Dan roepen jullie altijd dat de Doyen-deal later tot stand is gekomen en daarom dat jaar volledig legitiem was. Maar vergeten daarbij dat deze deal niet de enige reden van de slechte financiële situatie was.

2 mei 2020 om 18:32

Ach twenteov. Dit is helemaal geen stemmingmakerij.... Of het nou in 2012 is begonnen of niet, het blijft gewoon net zo slecht wat Twente heeft gedaan. Het is meer dan logisch dat mensen denken dat de oorzaak al in 2012 ligt, maar het daadwerkelijke antwoord weten we niet en maken de acties van Twente niet opeens erger.

2 mei 2020 om 18:50

Nkufo, Perez, Stoch, Janssen, de Jong, Arnautovich, Elija.... jongens uit de regio?

2 mei 2020 om 18:57

Walvis ik vind het ook nogal naïef om te denken dat niemand onderzoek gedaan heeft naar het kampioenschap zonder dat wij het allemaal weten, juist na de lijken uit de kast denk ik dat iemand vast ook nog geprobeerd heeft te graven in het jaar 2010, denk je niet? Is een aanname van mijn kant, net als alles wat jij hierover neerkwakt dat ook is. Het gat tussen doyen en kampioenschap is 4! jaar. Nu was doyen niet het enige, dat weet ik ook, maar wel het meest tastbare. Wat ik vooral treurig vind is dat bepaalde lieden hier als het hierover gaat erop duiken alsof we het kampioenschap niet verdienden maar het politiek correct verklappen in een reactie. Maar denk vooral wat je wilt, doe ik ook en ik ben allang blij dat we nog bestaan.

2 mei 2020 om 19:04

@ TwenteOv: Dat kan ik je prima uitleggen. Niemand die betrokken was bij het onderzoek had er baat bij om de volledige beerput open te trekken richting de buitenwacht. Het Nederlands voetbal zou gezichtsverlies lijden, de KNVB idem en zou onbekwaam worden geacht door de andere clubs en tot slot zou Ajax natuurlijk 5 advocaten richting Zeist sturen om misgelopen miljoenen op te eisen die er niet meer waren. Financieel wanbeleid/creatief boekhouden ontstaat zelden in een korte tijd. Dat is een proces van jaren dat zich opbouwt tot het ploft. Het begint over het algemeen met boven je stand leven waarna je van de regen in de drup valt om alles recht te rekenen.

3 mei 2020 om 10:34

Ja, want er stond ook zo'n onbetaalbaar kampioenselftal vol afgedankte, gehuurde, transfervrije en jeugdspelers. Dat moet haast wel niet kloppen. Je kunt ook gewoon je doppen openen en kijken hoe de selectie destijds tot stand is gekomen financieel i.p.v. te blijven schuilen achter sprookjesverhalen.

2 mei 2020 om 17:27

Ik hoor dat FC Twente supporters altijd met een bepaalde trots zeggen. Het begon pas allemaal erna hoor. Ik vind dat nogal naïef om te denken en voornamelijk ijdele hoop. De KNVB is niet verder terug gaan kijken. Die hadden daar namelijk helemaal geen zin in om gezichtsverlies te lijden over iets wat al gebeurd was onder hun toezicht. Het kampioenschap ter discussie stellen was in niemands belang. Daarom is er over die periode bijna niets bekend. Ook toen de wanordelijkheden boven water kwamen is Twente gematst door de KNVB met een lichte straf en herhaaldelijk uitstel. Niemand had zin om de beerput volledig open te trekken met alle gevolgen van dien.

2 mei 2020 om 19:01

Flinke duim voor jou! Wat heerst er toch naïviteit onder Twente supporters. Ik snap het wel, het is best confronterend.

2 mei 2020 om 19:32

We zullen het nooit weten, toch denk ik dat het kampioenschap (grotendeels) op basis van goed beleid behaald is. De jaren voor het kampioenschap zijn de basisspelers grotendeels gekocht, de meesten voor zo'n 1 á 2 miljoen of transfervrij. Dan praat je over Wisgerhof, Janssen, Stam, Perez, Tiendalli en Tioté Echter is er elk jaar een dikke + in de balans te vinden door verkoop van Engelaar, Braafheid en Arnautovic. Het jaar zelf kwam Ruiz voor 5. Dat is een flinke smak geld, verantwoord? Elia ging wel voor 9 weg. Ruiz en Perez (McClaren) zullen ook wel een flink salaris gehad hebben. Deze transfers vind ik vallen onder beleid. Het jaar van het kampioenschap (2 miljoen) was wel het begin van een hele rits aan spelers die gekocht werden en totaal niets lieten zien. Het jaar erna kwam er voor bijna 14 miljoen aan spelers. Dat noem ik met de kennis van achteraf wanbeleid en hadden we ons misschien af moeten vragen of het niet te mooi was om waar te zijn.

3 mei 2020 om 10:37

Ik hoor dat er veel supporters zijn die altijd met een bepaalde haat blijven terugkijken naar het verleden. Geeft niets, dat is wat een kampioenschap met je doet. Het is wel heel bijzonder, en vaak lachwekkend, dat dit tegenwoordig nog steeds in elk Twente artikel wordt aangehaald, dus wat dat betreft; Chapeau Walvis_theo! Ik adviseer je, niet alleen in het geval van Twente, om je te houden bij feiten, en niet zielig te blijven doen over hoe jij denkt dat het gegaan is. Geen idee hoe oud je destijds was, en uberhaupt nog weet welke selectie er stond, maar dan kwam je zelf ook al gauw bij de conclusie dat er destijds geen geld in de selectie zat. Maar ga er lekker mee door, je hebt namelijk een groepje medestanders hier op VZ, dus die duimpjes krijg je wel.

och och de ooit zo gedoodverfde kroonprins van het nederlandse trainersgilde heeft ook weer wat aandacht nodig. Iedere competitie gebeurt dit weer tussen ploegen/supporters/sponsoren onderling, niets nieuws onder de zon. Lekker makkelijk scoren om de naam Ajax te gebruiken. Triest.

2 mei 2020 om 16:02

Ik denk dat je hier ietwat ‘op de pik getrapt’ bent juist omdat de naam Ajax valt. Wat hij zegt is niks mis mee, Ajax heeft NAC destijds verzocht zich te houden aan de sportieve plichten. Daar is niks mis mee. Het zou pas mis gaan als Ajax daar bijvoorbeeld een financiële vergoeding tegenover zou stellen. Iets wat niet aan de orde is. Dit is geen aanval op Ajax, geen poging de club in zwart daglicht te stellen, slechts een antwoord op de vraag hoe die periode er voor hem uit zag.

2 mei 2020 om 16:44

Puur uit nieuwsgierigheid, waarom zou het verkeerd zijn geweest als Ajax een financiële vergoeding zou beloven aan de spelers van NAC destijds?dit is volgens mij wel eerder gedaan door Ajax (destijds aan Excelsior) en Psv (aan de Graafschap).

2 mei 2020 om 16:52

Moreel verwerpelijk gedrag (is slechts mijn mening hoor). Ajax heeft destijds (2007 neem ik aan) inderdaad winstpremies beloofd aan de spelers van Excelsior. Mijn persoonlijke mening is dat je als club zijnde niet moet mengen met betalingen aan spelers die elders onder contract staan. Zeker aangezien Ajax naderhand geen kampioen is geworden. Ik doel overigens niet op matchfixing of iets dergelijks, dat zou alleen in de omgekeerde vorm het geval zijn (oftewel betalen om te verliezen).

2 mei 2020 om 17:14

Even opgezocht, aanmoedigingspremies zijn verboden volgens de Knvb. De geruchten rondom Ajax (2007) zijn nooit officieel bevestigd. PSV (2016) had op papier niks te maken met de iphone 7 kwestie, dit was een actie van een telcomsponsor van de Graafschap en Psv. Zo heeft de Knvb aangegeven dat Davy Propper zijn broertje geen vakantie aan mocht bieden als hij van Ajax zou winnen (was uiteraard met een knipoog, maar het stond in de reglementen opgenomen volgens de toenmalig woordvoerder.

2 mei 2020 om 17:22

Klopt, Ajax heeft het, uiteraard, nooit zelf officieel bevestigd. Waarom zouden ze? Maar het staat echt wel vast dat Ajax destijds een bedrag uitloofde aan Excelsior als het zou winnen van AZ, omdat Ajax ervan uit ging dat zij in dat geval de titel zouden grijpen. Iedereen weet dat. Maar het mooiste van alles is dat Ajax dat bedrag uiteindeljik dus nooit betaald heeft. Terwijl ze dat natuurlijk wel hadden moeten doen, dat was nu eenmaal wat zij hadden beloofd. Enfin, dát is natuurlijk ook de les in deze. Ajax is geen betrouwbare partner, als het op dit soort beloftes aankomt. ;0

2 mei 2020 om 17:42

@Comstant hoe betrouwbaar is jouw stelling dat Ajax dit heeft beloofd aangezien je zegt dat dit vaststaat terwijl het niet meer is dan een gerucht? Mocht dit waar zijn dan verlaag je jezelf natuurlijk en ben je ook bijzonder naïef aangezien spelers niet beter kunnen spelen als je een extra motivatie krijgt. Daarom is het ook ongeloofwaardig. Enige wat er bekend is dat er destijds veel spelers elkaar voor de grap gek aan het maken waren.

2 mei 2020 om 18:10

Een iPhone???? Je denkt toch niet dat de graafschap en excelsior zich de laatste wedstrijd de longen uit het lijf spelen voor een iPhone, notabene vlak voor de nacompetitie. Nee daar zijn volgens mij flinke bedragen beloofd en betaald door respectievelijk ajax en psv. Ik schat bedragen boven de 4 nullen per speler.

2 mei 2020 om 18:12

Ik zal jouw behoefte om je te wentelen in de gedachte dat ik me hier heerlijk 'verlaag' (tot wat dan ook?) nooit ente nimmer in de weg staan Thamike. Maar je opmerking plaats ik in dezelfde categorie als die Ajaxfans die in 2018, PSV was net kampioen geworden en Ziyech werd uitgekostt door de eigen Ajaxfans, helemaal lijp werden toen er na die zomer gerefereerd werd aan dat gedrag van Ziyech in het kader van dat rugnummer dat hij aan Tadic af moest staan. Opeens was dat allemaal verzonnen, geruchten die niet klopten en natuuurlijk hielden alle Ajaxfans van Ziyech. Collectieve selectieve geheugens, al waren er voldoende Ajaxfans die wel zo sportief waren het ruiterlijk toe te geven. Ja sorry Thamike, ik wil best in discussie maar hierover doe ik dat lekker niet. En niet wat ik zei is bijzonder naief, maar de de suggestie dat spelers niet beter kunnen spelen en niet gemotiveerd zijn door geldelijke prikkels is dat. Uiteraard prikkel je daarmee spelers. Of ga je nu van je eigen karakter uit. Ajax heeft die premie beloofd maar toen puntje bij paaltje kwam, zijn ze niet doorgekomen. Zo is dat gegaan en als jij er liever in gelooft dat het fake news is allemaal, dan heb ik daar echt geen enkel probleem mee.

2 mei 2020 om 18:13

In het geval van Ajax - Excelsior ging het om een bedrag van tussen de 2 en 7 duizend per man.

2 mei 2020 om 18:22

Constant, wat is er aan de hand, je bent de laatste tijd veel Ajax aan t bashen met niet-feitelijke dingen. En dat is niks voor jou. Je feitelijke kennis is juist je kracht.

2 mei 2020 om 18:43

Formus. Ik zal je een geheim verklappen. Met mij is niets aan de hand. Punt is vooral dat PSV fans boos worden als ik mijn mening ventileer en hier PSV afzeik omdat het team dat onder Cocu kampioen werd het slechtste team was dat ik had gezien sinds 1994, Twentefans boos worden als ik een mening heb over hoe de club onder Munsterman met vals spel heeft geprobeerd om de topclubs te evenaren en dat Ajaxfans het lastig vinden om kritiek op hun club te aanvaarden. En tja, dat er mensen boos worden als ze lange tenen hebben, dat is vervelend en zeker niet mojn intentie. Maar het zal mij er niet van weerhouden mijn mening of visie op zaken te geven. En dat er, in dit specifieke geval, sprake zou zijn van 'niet feiteljikheden' of dat ik me 'verlaag' of wat dan ook, daar herken ik mijzelf niet in. Ik beweer hier niet dat een speler of trainer aan jonge meisjes of jongetjes heeft gezeten. Evenmin beweer of insinueer ik dat er iemand vreemd gaat of dat er sprake is van ernstige malversaties of corruptie. Dus die, in dit geval overduidelijk zogenaamde, verontwaardiging vind ik niet heel erg indrukwekkend. En dat ook Ajaxfans moeten tolereren dat er kritiek op de club is, al is het maar dat dit ook gewoon hoort bij de grootste en belangrijkste club van ons land, dat spreekt echt voor zich. Overigens ben ik wel heel erg benieuwd met welke niet feitelijkheden ik Ajax dan zoal heb gebashed de laatste tijd. Want dat ik ben uitgevaren tegen een deel van de Ajaxfans vanwege hun houding inzake de bijdrage die Ajax gaat leveren uit de inkomsten uit de komende CL editie dat klopt zeker. Maar dat is toch geen niet feitelijkheid?

2 mei 2020 om 19:03

De regel waar jij het hier over hebt is volgens mij pas na deze ophef in het leven geroepen door de KNVB. Ten tijde van Excelsior AZ was het volgens mij dan ook nog “legaal”

2 mei 2020 om 19:13

Precies ja! Wat Tukkertje hierboven zegt, de invoering van die regel, is ontstaan naar aanleiding van de ophef over de door Ajax aangeboden winstepremies aan Excelsior. Kennelijk denken mensen dat de Knvb dat zomaar heeft bedacht, uit het niets. Maar inderdaad, wat Ajax heeft gedaan was 'legaal'. Ik heb me ook nergens druk gemaakt om het karakter van wat Ajax heeft gedaan. De consternatie hier wordt veroorzaakt door hen die reden hebben aan te nemen dat dit kennelijk allemaal verzonnen zou zijn en nogal fel reageren (jij niet Formus, jouw reactie is absoluut te billijken).

2 mei 2020 om 19:17

Enig correspondentie wat ik er over kan vinden is inderdaad na 2014 Misterafca, dus ik ga er vanuit dat het destijds inderdaad niet strafbaar (of beter gezegd: tegen de reglementen) was.

2 mei 2020 om 19:20

@ Constant, wow alstublieft niet mijn reactie plaatsten ergens in een vaag verhaal die totaal irrelevant is op mijn vraag op je feitelijke gerucht please. Is zo jammer dat je dan nu met een zwak antwoord komt en zaken erbij haalt die niets van doen hebben met mijn reactie. Ook goed dat je voor mij gaat invullen wat ik bedoel en dat je mijn karakter daar uit probeert te halen. Sterk hoor. Je had ook gewoon kunnen zeggen dat je geen zin hebt om je beschuldiging kracht bij te zetten. Dan was het weer klaar geweest.

2 mei 2020 om 19:32

Thamike, meestal kan ik je uitstekend volgen. Waar je nu allemaal heen wilt, ik heb werkelijk waar geen idee. Zeker niet als je eerst begint over invullen voor een aner om dat af te sluiten met een invulling voor mij over de 'zin' die ik heb in wat dan ook. Deze discussie gaat nergens meer toe leiden. Ik tref je binnenkort ongetwijfeld wel in een andere discussie, die vast wel zal lopen.

2 mei 2020 om 19:55

@ Constant, zou best eens aan mij kunnen liggen. Ik heb het niet over dat jij naief bent maar dat Ajax naief zou zijn als ze denken dat je Excelsior tot zo n prestatie kan brengen dat ze wel zouden winnen van AZ. Jij wekt de suggestie, althans voor mij, dat het mijn karakter is om geen prikkels te krijgen en nog beter mijn best te doen. Ook niet relevant trouwens. En je spreekt voor mij als je denkt dat ik behoefte heb om jouw te zien verlagen. Enige wat ik aangeef is dat jij iets aangeeft als een feit en ik dit nergens als een feit heb gezien maar als een slechte grap cq opmerkingen van spelers. Ook de reden dat er nooit iets is betaald en dat Ajax ook zelf ontkend heeft dit serieus te hebben aangeboden. Deze hele consternatie heeft er wel voor gezorgd dat de Knvb deze situatie meteen heeft aangegrepen hier duidelijker in te zijn. Nogmaals, als Ajax dit echt heeft gedaan zou mij dat zwaar tegenvallen en past niet bij een Nederlandse club.

2 mei 2020 om 20:00

"jij wekt de suggestie, althans voor mij, dat het mijn karakter is om geen prikkels te krijgen en nog beter mijn best te doen. "als jij vindt dat ik die suggestie heb gewekt, dan mijn excuses daarvoor. Want die suggestie heb ik geenszins willen wekken.

2 mei 2020 om 20:08

Zoals ik net zei was mijn stukje misschien niet helder. Ik vind jou niet naïef maar Ajax mocht dit waar zijn. Ik heb dit nooit als feit gezien aangezien die periode er echt veel onzin rond ging en jij erg stellig was en dit als feit bracht en jij zelf aardig feitelijk bent normaal was ik wel erg benieuwd. Fijne avond.

4 mei 2020 om 12:47

Het is meer dan een gerucht. Het is destijds door de Knvb onderzocht en het bleek dat het klopte. De Knvb besloot destijds, tot ieders verbazing, dat het 'niet strafbaar was'. Het kwam aan het licht toen Excelsior-spelers aanklopten bij Ajax omdat ze wel degelijk hadden gewonnen, en Ajax weigerde te betalen.

Veel goals? Twente maakte toch maar 63 goals? Het was een elftal gebouwd op degelijkheid, ervaring en sluwheid.

2 mei 2020 om 16:01

Precies. Psv, AZ en Ajax scoorden meer goals dan Twente dt seizoen. Was inderdaad vooral een degelijk team, dat er heel vaak in wist te slagen om laat een winnende treffer te scoren.

2 mei 2020 om 17:50

Wat wel een kwaliteit was. Heel stabiel elftal, heb net de wedstrijd tegen nac terug gekeken, op elke positie een topper en toen misten we ook nog Douglas en Michaylov als keeper. Kan wel janken als ik zie wat er nu nog v over is.

2 mei 2020 om 18:02

Twente had die titel zwaar verdiend, in mijn ogen. Was inderdaad een stabiel team met een paar geweldige spelers. Maar persoonljik heb ik niets met de bewering dat vaak laat scoren een 'kwaliteit' is. Hoezo is dat een kwaliteit? Dat je het zo uit kunt kienen dat je het tot de laatste minuut rekt en dan pas scoort of zoiets? Dat is natuurljik geen kwaliteit. Heb me ook mateloos gestoord in 2018 toen PSV fans beweerden dat het een 'kwaliteit' van dat kampioensteam onder Cocu was dat het zo vaak erg laat een winnende goal maakte. Dat vond ik onzin. Toeval is nooit een kwaliteit. En vele keer toeval achter elkaar is dat ook niet. Alsof toeval niet bestaat. PSV had een zeer armoedige en kwalitatief arme selectie in dat seizoen en dat PSV desalniettemin nagenoeg elke week weer een nieuwe manier vond om de wedstrijden te winnen, hoewel PSV in dat seizoen zowel uit als thuis vaak volledig werd weggespeeld door de tegenstander, had echt niets te maken met een soort 'kwaliteit'.

2 mei 2020 om 18:25

Dat PSV toch altijd door kon knokken om in de laatste minuten te scoren vond ik toch echt wel een kwaliteit.

2 mei 2020 om 18:49

Ja, dat werd inderdaad toen elke week gezegd ja. Maar nogmaals, ik vind het een kwaliteit als je een tegenstander gewoon de baas bent door spel en scoreverloop en die kwaliteit druk je uit in ruime zeges en niet met benauwde overwinningen die, opvallend vaak, heel laat en ook veelvuldig met het nodige geluk tot stand kwamen (en ook zeer vaak compleet tegen het wedstrijdbeeld in). En sure, geen enkel succesvol team vaart wel zonder dat het op enig moment een beetje geluk of wat hulp van het toeval krijgt. Maar dat was in het geval PSV 2018 wel heel erg het geval.

2 mei 2020 om 19:02

Wat forums zegt bedoel ik ook. Maar ik volg je wel hoor, is niet een directe kwaliteit. Maar het geeft wel aan dat de focus er altijd was om er nog maar een vaag begrip in te gooien 😁

2 mei 2020 om 19:06

Dat vind jij een kwaliteit. Maar doet dit niks af aan wat Formus zegt. Doorzettingsvermogen is ook een kracht en kwaliteit. Zelfs een statistiek op Football Manager. Probeer je mening niet als feit te brengen. Als je op basis van doorzettingsvermogen kampioen wordt. Is dat verdiend.

3 mei 2020 om 10:42

Andrevidigoal. Als je een heel seizoen scoort in de laatste 10 minuten is dat een kwaliteit. Kun je wel zielig zitten doen over het verschil tussen een mening en een feit maar schijnbaar heb je zelf al geen idee.

3 mei 2020 om 12:09

Soms heb je ruime overwinningen, soms krappe. Je hebt verdiende overwinningen op basis van spelbeeld, maar ook onverdiende. Wat is nou t verschil tussen een doelpunt in de 88e minuut of in de 2e minuut? Noem je die vlak voor tijd vallen dan geluk?

3 mei 2020 om 13:17

Ik noem het eerder toeval, master Yoda. Maar het toeval is de laatste tijd, ook in onze samenleving als geheel trouwens, een groot taboe geworden. Wat ik wel begrijp. Maar dat wil niet zeggen dat toeval niet meer zou bestaan.

3 mei 2020 om 13:30

Een goal in de 88e minuut is toeval en in de 2e minuut niet? En wat als je elke wedstrijd in de 88e minuut scoort i.p.v. de 2e? Is dan het scoren in de 2e minuut toeval of?

2 mei 2020 om 16:09

Idd, Twente won vooral frustrerend vaak heel nipt met 1-0 en vaak nog laat in de tweede helft ook. Frustrerend seizoen was dat.. (voor Ajax fans)

Wat een hoop gebakken lucht zeg. Alsof het zo bijzonder is dat Ajax destijds graag wilde dat NAC won, alsof het zo bijzonder is dat je voetbalt om te winnen, alsof het zo bijzonder is dat je daar per definitie persoonlijk voor wordt benadert. Meneer Maaskant heeft wat veel tijd om handen geloof ik, kan beter gewoon echt iets anders gaan doen dan trainen

Non-nieuws. Het was pas gek geweest als ajax had gevraagd om maar extra te gaan verliezen. Natuurlijk kan het als extra motivatie dienen, maar wie wil nou niet voorkomen dat een club kampioen wordt in je stadion. Twente was op dat moment niet meer te stoppen, nog steeds ontzettend trots op die periode.vindt het wel vervelend dat elk berichtje over het kampioenschap van Twente wordt gelinkt aan het mismanagement van de jaren daarop. Dit is toch helemaal niet nodig... ook de vinger naar Joop Munsterman... Ja die heeft wel wat verkeerd gedaan, maar zeker niet zoveel als een aantal van zijn opvolgers.

2 mei 2020 om 16:33

Ik kan mij niet herinneren dat de opvolgers van Munsterman aan valsheid in geschriften deden, door verschillende contracten en sideletters op te stellen om zo een externe financierder als Doyen macht te geven. Kan mij niet herinneren dat zijn opvolgers riepen een gezonde club achter te laten, waarna er nog 20 lijken in een kast verstopt lagen. Ik vind dat je wel heel gemakkelijk over dat criminele gedrag heen stapt. Ja, een Jan van Halst was een waardeloze bestuurder die er een janboel van maakte. Echter vind ik dat nog altijd minder kwalijk dan bewust in strijd met allerlei reglementen te handelen en door list en bedrog de hele wereld een rad voor ogen te draaien.

2 mei 2020 om 17:08

Wie weet als Twente het jaar erop wel kampioen was geworden dan was Joop waarschijnlijk de held want daar gokte hij op en het ook zomaar gekund

2 mei 2020 om 17:17

Nee. Want dan had hij de tweede ring helemaal willen doortrekken naar ruim 40.000 zitplaatsen. Daarnaast had hij waarschijnlijk een miljoenenaankoop gedaan.

Niet echt spannend nieuws Robbert. Vreemder vond ik de totaal onnodige overtreding van Fehér in de 21ste minuut bij een 0-0 stand op de middenlijn...

Hoe serieus moet je de man nog nemen na de woorden " Ze maakte verschrikkelijk veel goals en haalden heel veel punten"..... Twente haalde idd de meeste punten maar zie zo al 3 teams die meer scoorden dan Twente deed...... hoe dom kun je uit je nek l#llen Maaskant.
Twente heeft kampioenschap verdient maar niet met verschrikkelijk veel goals in ieder geval

Even voor Maaskant wat leuke cijfers. Ajax scoorde 106 keer, Twente 63..."Ze (Twente) scoorde ontzettend veel". Het verschil wat de schaal aan de Tukkers gaf was hun kwaliteit om laat de winnende 1-0 te maken. Ruiz deed dat volgens mij laat in de competitie regelmatig. Twente waren mentaal heel sterk en zijn terecht kampioen geworden. Voor mij als Ajacied was het een frustrerend jaar maar wat was was.

2 mei 2020 om 17:19

Inderdaad. Zulke jaren heb je nu eenmaal soms. AZ had het met Van Gaal een keer en Ajax de laatste 10 jaar twee keer.

2 mei 2020 om 17:24

Niet provocerend gedoeld maar Ajax had het 3x. Jaar dat PSV kampioen werd met 1 doelpunt verschil en keer met 1 punt verschil. Plus die van Twente.

2 mei 2020 om 17:29

Denk dat Falcao bedoelde dat Ajax twee keer in tien jaar had dat álles aan alle kanten meezat en Ajax vaak laat een winnende treffer scoorde.

2 mei 2020 om 19:10

Dat kan ik me niet heugen. Volgens mij won Ajax een van de mooiste titels in een laatste wedstrijd tegen FC Twente. Was volgens mij het jaar nadat FC Twente kampioen was geworden. Siem de Jong was dat seizoen van geweldige waarde. Daarnaast won Ajax de titels vaak op een saaie manier. Zodra het close was, zaten ze er een paar keer op 1 punt of doelpunt naast. Dus dat lucky Ajax was regelmatig bad luck;-).

2 mei 2020 om 19:15

Siem de Jong heb ik nog steeds nachtmerries van. Die was toen echt goed idd.

2 mei 2020 om 19:21

@socceroos. Die 3e was ik inderdaad vergeten. Een keer met Henk ten Cate, een keer met Martin Jol en een keer met Frank de Boer.

2 mei 2020 om 19:34

En vergeet die in 1991 niet he. Toen mistte Ajax de titel ook op twee doelpunten.

2 mei 2020 om 20:58

Ach, het seizoen daarvoor had ik nachtmerries van die sneaky overwinningen van FC Twente, vaak in de laatste minuten van een wedstrijd. Ook PSV flikte dat een twee seizoenen geleden keer op keer. Mee stoppen!!;-)))

3 mei 2020 om 09:30

Als Falcao de laatste 10 jaar zegt, dan kan 2007 natuurlijk niet meetellen

Kloppen die doelsaldi van Ajax en Twente wel?

2 mei 2020 om 19:16

Jazeker.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4856
2.PSV4622
3.Feyenoord4227
5.AZ3613
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder201
D. TadićAanvaller207
S. BerghuisAanvaller195
D. KlaassenMiddenvelder173
R. PasveerKeeper170
S. HallerAanvaller1712
AntonyAanvaller167
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

Nederland
18 fans
Coach, 53 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 26 januari
Een overgang van Álvaro Morata naar Barcelona is uitgesloten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren