Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Beste en slechtste Nederlanders bij Barça: opvallende no. 10, Afellay treurt

Laatste update:

Frenkie de Jong werd afgelopen zomer de twintigste Nederlandse voetballer in de geschiedenis van Barcelona. De middenvelder trad daarmee in de voetsporen van illustere landgenoten, maar ook van minder succesvolle voetballers. De Catalaanse grootmacht heeft een rijk verleden met spelers uit Nederland, maar niet iedere samenwerking liep uit op een succes. Planet Football heeft de voorgangers van De Jong bij de hoofdmacht van Barcelona gerangschikt van slechtste tot beste aanwinst, waarbij de nummer één geen verrassing zal zijn: Johan Cruijff.

De Jong weet in zijn eerste seizoen in het Camp Nou nog niet echt zijn stempel te drukken zoals hij deed bij Ajax, mede omdat hij niet op zijn gebruikelijke positie vlak voor de verdediging speelt, maar meer aan de zijkant. Tot op heden kwam de middenvelder tot 37 wedstrijden voor de Catalanen, met 2 goals en 4 assists tot gevolg. Het is afwachten wat de erfenis van De Jong bij Barcelona zal zijn. De kans is aanwezig dat De Jong, die over het algemeen wordt beschouwd als een 'typische Barcelona-speler', over enkele jaren hoog in dit lijstje van Planet Football zal staan.

19. Ibrahim Afellay (onder contract: 2011-2015, verhuurperiodes aan Schalke 04 en Olympiacos):
De periode van Afellay bij Barcelona werd, mede door blessureleed, geen succes, met in totaal slechts 35 optredens, 2 goals en 1 assist. Die ene assist bleek echter wel van groot belang. In de heenwedstrijd van de halve finale van de Champions League tegen Real Madrid (0-2) was Afellay verantwoordelijk voor het voorbereidende werk bij de openingstreffer van Lionel Messi. Toch is de huidige middenvelder van PSV de hekkensluiter in de lijst.

18. Ronald de Boer (1999-2000)
In januari 1999 sloten zowel Frank als Ronald de Boer zich aan bij het Barcelona van trainer Louis van Gaal. Laatstgenoemde beleefde echter een mindere periode bij de grootmacht dan zijn broer. De oud-international wist in het seizoen 1998/99 nog wel landskampioen met de club te worden, maar mocht vrij rap daarna vertrekken naar Glasgow Rangers.

17. Winston Bogarde (1997-2000)
Bogarde leefde op na zijn vertrek bij AC Milan en won met Barcelona de landstitel, de Copa del Rey en de Europese Super Cup. Zijn tijd in Catalonië werd echter ook gekenmerkt door blessureleed. De voormalig stopper verkaste in januari 2001 naar Chelsea, waar hij een langdurig financieel conflict had en nauwelijks speelde.

16. Richard Witschge (1991-1993)
Witschge maakte onderdeel uit van het strijdplan van coach Johan Cruijff begin jaren negentig. De oud-middenvelder speelde regelmatig, maar had ook flinke concurrentie, aangezien de club destijds slechts drie buitenlanders mocht opstellen. Michael Laudrup, Hristo Stoichkov en Ronald Koeman verlangden namelijk ook een plekje in het elftal.

15. Jordi Cruijff (1993-1996)
Cruijff junior stond altijd in de schaduw van zijn legendarische vader. De oud-middenvelder kon nooit aan de hoge verwachtingen voldoen, maar kwam toch tot een respectabel aantal van 53 wedstrijden in het shirt van Barcelona.

14. Jasper Cillessen (2016-2019)
Cillessen maakte medio 2016 de overstap naar Barcelona, maar kreeg al snel in de gaten dat hij Marc-André ter Stegen in de pikorde niet voorbij kon komen. De Oranje-international werd vooral veroordeeld tot duels in de Copa del Rey. Afgelopen zomer verkaste de doelman naar Valencia in de hoop op meer speeltijd, maar ook in het Mestalla moet hij vechten voor een plek onder de lat.

13. Michael Reiziger (1997-2004)
Zeven jaar lang was Reiziger een trouwe dienaar op de rechtsbackpositie. Alleen eind jaren negentig wist de back prijzen te winnen met Barcelona, zoals twee keer de landstitel. Opvallend: Reiziger was met 256 duels jarenlang de speler met de meeste wedstrijden zonder doelpunt. Dat record werd uiteindelijk gebroken door Javier Mascherano, die in 2017, na 319 wedstrijden, alsnog voor Barcelona wist te scoren.

12. Boudewijn Zenden (1998-2001)
In drie jaar tijd heeft Zenden 95 wedstrijden gespeeld voor Barcelona, voornamelijk aan de linkerkant als back, middenvelder of buitenspeler. De 54-voudig international speelde onder meer een belangrijke rol in de kampioensploeg van 1999.

11. Ruud Hesp (1997-2000)
Ook Hesp maakte onderdeel uit van de Nederlandse enclave rond de eeuwwisseling. De voormalig doelman, in 1997 overgekomen van Roda JC Kerkrade, pakte de plek onder de lat na een lange blessure bij Vitor Baia. Gek genoeg kwam Hesp nooit tot een officiële wedstrijd bij het Nederlands elftal.

10. Edgar Davids (2004)
Davids speelde slechts een halfjaar, twintig wedstrijden, op huurbasis voor Barcelona, maar wist daarin wel een zeer sterke indruk te maken. De oud-middenvelder was medeverantwoordelijk voor de comeback van de topclub dat seizoen in LaLiga. Uiteindelijk eindigde de ploeg van Frank Rijkaard als tweede achter kampioen Valencia.

9. Marc Overmars (2000-2004)
Overmars speelde vier seizoenen in het shirt van de Catalanen, maar kon geen eremetaal bij de club veroveren. De voormalig buitenspeler maakte onderdeel uit van een middelmatig Barcelona en was met onder meer zijn snelheid en behendigheid volgens menigeen een van de lichtpuntjes van deze generatie.

8. Mark van Bommel (2005-2006)
Van Bommel was geen typische Barcelona-speler zoals bijvoorbeeld Andrés Iniesta en Xavi dat wel waren. Desalniettemin speelde de oud-middenvelder een belangrijke rol in het seizoen 2005/06, toen Barcelona landskampioen werd en de Champions League pakte ten koste van Arsenal (2-1).

7. Johan Neeskens (1974-1979)
De oud-international was met zijn agressie en energie op het middenveld een gewaardeerde kracht. Neeskens wist bij Barcelona niet de grote hoogtes aan te tikken die hij bij Ajax en het Nederlands elftal bereikte, maar de tweede Johan speelde desalniettemin een belangrijke rol bij de introductie van het totaalvoetbal.

6. Giovanni van Bronckhorst (2003-2007)
Bij Arsenal stond Van Bronckhorst veelvuldig op het middenveld, maar bij het Barcelona van Frank Rijkaard ging hij weer als linksback acteren. Met 154 duels, twee landstitels en een Champions League als verleden wordt de huidige trainer van Guangzhou R&F nog altijd met open armen verwelkomd in het Camp Nou.

5. Phillip Cocu (1998-2004)
Cocu is de Nederlander met de meeste wedstrijden voor Barcelona: 293, 30 duels meer nog dan zijn andere liefde PSV (263). In 1999 pakte de voormalig middenvelder annex aanvoerder nog een landstitel met de club, maar daarna bleven de prijzen uit.

4. Frank de Boer (1999-2003)
Frank de Boer heeft het enkele jaren langer volgehouden dan broer Ronald, maar beiden hebben slechts één prijs met Barcelona gepakt, namelijk de landstitel van 1999. "Echt tevreden over mijn spel bij Barcelona ben ik nooit geweest", liet De Boer later weten. "Mijn carrière is bij Barcelona gestagneerd. Als ik het over mocht doen, zou ik het anders aanpakken."

3. Patrick Kluivert (1998-2004)
Net als Phillip Cocu verbleef Kluivert zes jaar in Catalonië, met slechts één landstitel tot gevolg. Waar Cocu de Nederlander is met de meeste optredens voor Barcelona (293), is de oud-spits de Nederlander met de meeste doelpunten voor de club: 123 goals in 259 wedstrijden. Tegenwoordig is Kluivert hoofd jeugdopleiding bij Barcelona.

2. Ronald Koeman (1989-1995)
De oud-verdediger wordt de laatste jaren veelvuldig genoemd als mogelijke trainer bij Barcelona. Mede door het rijke verleden van de huidige bondscoach van het het Nederlands elftal wordt hij gelinkt aan een terugkeer in het Camp Nou. Koeman was een veelscorende libero: 82 goals in 252 duels. De meest memorabele treffer is ongetwijfeld de vrije trap tegen Sampdoria in de gewonnen finale van de Europacup I (1-0) in Wembley.

1. Johan Cruijff (1973-1978)
Johan Cruijff bracht Barcelona bravoure, een geloof in eigen kunnen, maar bovenal goed voetbal. De beste Nederlandse voetballer aller tijden heeft een speelstijl geïmplementeerd en geperfectioneerd bij Barcelona, iets waar de club tot op de dag van vandaag op teert. ‘De Verlosser’ bracht in 1974 de club na veertien jaar weer de landstitel.

De Nederlanders bij Barcelona:
1. Johan Cruijff
2. Ronald Koeman
3. Patrick Kluivert
4. Frank de Boer
5. Phillip Cocu
6. Giovanni van Bronckhorst
7. Johan Neeskens
8. Mark van Bommel
9. Marc Overmars
10. Edgar Davids
11. Ruud Hesp
12. Boudewijn Zenden
13. Michael Reiziger
14. Jasper Cillessen
15. Jordi Cruijff
16. Richard Witschge
17. Winston Bogarde
18. Ronald de Boer
19. Ibrahim Afellay

Kan jij je grotendeels vinden in deze rangschikking?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ibbi heeft veel pech gehad door blessures,hij zou een ideale nummer 12 zijn,nooit meer dan dat...

2 mei 2020 om 11:47

Een ideale nummer 12 in het wereldelftal van Guardiola is natuurlijk alsnog geen ondankbare taak en zegt ook veel over hoe goed hij wel niet was. Zonde dat hij zoveel en zo vaakgeblesseerd is geweest. Dat Barcelona was een tijd een van de ploegen dat Europa deed domineren.

2 mei 2020 om 12:13

Dat is ook wel een beetje overdreven. Hoe kun je Afellay tot ideale nummer 12 bombarderen als hij misschien 10 wedstrijden fit is geweest en daarin misschien hooguit een handjevol wedstrijden aan minuten heeft gespeeld zonder echte inbreng? In z'n verhuurperiodes maakte hij ook niet bijster veel indruk. De blessures zullen daar ongetwijfeld een flinke rol in hebben gespeeld, maar buiten 1 assist heeft Afellay niets laten zien waaruit moet blijken dat hij de ideale 12de man voor dat Barcelona was.

3 mei 2020 om 11:59

Op Ronald de Boer en Bogarde na hebben eigenlijk alle Nederlanders wel een positieve en belangrijke bijdrage geleverd aan Barca. Sommigen zelfs een hele bijzondere impact die de club heeft veranderd. Mogen we best trots op zijn. Ibbi heeft gewoon pech gehad met blessures anders had ook hij in zijn goeie tijd een impact gehad.

Opvallend ... Kluivert boven de Boer. Neeskens m.i. te laag. Vanaf plaats 10 niet echt iets bijgedragen.

2 mei 2020 om 04:20

Wat is er opvallend aan? Kluivert was op dat moment 1 van de beste spitsen van de wereld.

2 mei 2020 om 10:31

@NJfromVOL Kluivert was zoals Musi ook aangeeft 1 vd beste spitsen in die periode. Zelfs RM was bezig om hem binnen te halen als grote naam.

2 mei 2020 om 18:21

Ruud Hesp heeft in 3 jaar ruim 140 wedstrijden gespeeld voor Barca, 2 keer kampioen geworden, nog een paar andere prijzen gepakt. Dan heb je echt wel iets bijgedragen en ben je zeker niet mislukt.

3 mei 2020 om 12:02

@njfromvol Goed om eens met wat socios te praten. Ze praten allemaal lyrisch over Kluivert en veel weten amper wie de Boer is. Zal toch ook met prestaties te maken hebben. En Frank de Boer op plek 4 boven Neeskens, Cocu, Davids en Overmars, hahaha dat is pas vervalsing van de geschiedenis.

3 mei 2020 om 13:44

Zo te zien zijn er inderdaad andere meningen. De Boer was op dat moment de op een na beste LB, maar op een wat minder opvallende plaats in het elftal.speelt vast ook mee

3 mei 2020 om 15:40

Wat te denken van Jordi Cruijff..

Wat heeft hij betekend voor Barca, behalve het naam dragen van zijn pa.

Halve finale assist momentje zoals Ibi heeft Jordi Cruijff zelfs nooit gehad.

Zou zelf Neeskens, Cocu en Gio boven F. De Boer plaatsen. Verder kan ik mij er wel grotendeels in vinden eigenlijk. Benieuwd waar Frenkie de Jong gaat staan aan het einde van zijn carrière. Als die de top 5 haalt heeft die het super gedaan.

2 mei 2020 om 08:23

Inderdaad Cocu en Neeskens als nummers drie en vier. Kluivert, Frank de Boer of Van Bronckhorst nummer 5.

3 mei 2020 om 09:22

Haha grapjas! Kluivert is in Nederland echt een matige voetballers voor de meeste Nederlanders zoals Seedorf dat is, maar in het buitenland weten ze hem gelukkig wel op waarde te schatten.

3 mei 2020 om 12:09

Seedorf wordt helemaal niet als een matige voetballer gezien in Nederland. Niet geweldig in het Nederlands elftal, door óók variabelen buiten zijn macht, is niet slecht als voetballer. En Kluivert was geweldig maar is niet populair als mens, aanrijding etc.

3 mei 2020 om 12:39

Blijft triest dat mensen dat ongeluk tegen hem blijven gebruiken om te oordelen als mens, maar Blind die met drank op achter het stuur iemand aanrijdt wordt nooit over gesproken. Zal wel toeval zijn dat beiden heren het tegenovergestelde uit zien van elkaar en dat de mensen in Nederland meer op Blind lijken dan op Kluivert....

3 mei 2020 om 17:58

Ik zei toch niet dat Kluivert een matige voetballer was. Ik zou hem mogelijk op nummer 5 plaatsen, in ieder geval bij de eerste 7. Kluivert is ook één van de 5 beste spitsen die Nederland gehad heeft.

3 mei 2020 om 23:22

Volgens mij wordt Blind door de meesten ook niet echt gepruimd

3 mei 2020 om 12:11

Frank de Boer heeft amper impact gehad in Barcelona. De socios kennen hem amper. Cocu is een veel grotere speler in Barcelona en dat geldt ook voor Neeskens en zelfs Davids die maar een half seizoen daar heeft gespeeld maar wel enorm veel indruk gemaakt. Cruyff staat boven de partijen en ook Koeman heeft een bijzonder plekje. Kluivert is de absolute nummer 3. Daarna zou ik zeggen Neeskens, Cocu, Davids, Overmars, Mark van Bommel, Reiziger, Frank de Boer. Dat De Boer op plek 4 wordt genoemd is natuurlijk een lachertje.

Leuke lijst om te lezen, maar... Cocu heeft meer betekent voor Barã§a dan Frank de Boer, had Cocu sowieso boven Frank geplaatst. Overmars staat toch bovenal bekend als de man van glas. Speelde 97 wedstrijden in vier seizoenen (competitie). En daarin viel ie ook nog weleens uit. Neeskens verdient een veel hogere plaats. Jordi heeft meer gebracht dan Zenden. Reiziger wordt ook zeer gerespecteerd, in Barcelona, zou absoluut hoger moeten staan.

Toen Davids naar Barca kwam, kon mijn geluk niet op. Mijn twee favoriete Nike reclame voetballers in een ploeg. Ronaldinho en Davids. Jammer dat het maar van korte duur was, want ze vonden elkaar op het veld vlekkeloos. Die shirts waren wat mij betreft de mooiste ooit. Nostalgische tijden...

2 mei 2020 om 02:56

Hahah die reclames van ronaldinho en edgar davids waren gruwelijk. Kon ik wel uren naar kijken vroeger.

2 mei 2020 om 03:47

Inderdaad! The cage met alle sterren in die tijd, Ronaldinho en die stickman, Davids en Van Gaal 'no! it's rounder!'. Was echt machtig. Die truuk van Davids blijf ik de mooiste ooit vinden, hoe kom je er op...

Ibbi ging naar barca in de tijd dat ze hun allerbeste middenveld allertijden hadden.
Daar kwam niemand tussen. Heeft dus ook wel de Pech gehad.

2 mei 2020 om 12:43

Afellay ging anders ook naar Barcelona, omdat ze hem voor een habbekrats op konden pikken. Baat het niet, schaadt het niet was de gedachte. Maar in Barcelona wist men ook dat hij eigenlijk niet goed genoeg was voor dat niveau. Zelf vond ik Afellay ook een overschat talent; zijn blik altijd omlaag en de bal altijd net wat te ver voor zich uit. Heb hem ook nooit beschouwd van het talentniveau als Van Persie, Sneijder, Van der Vaart en Robben. Qua techniek en spelinzicht schatte is zelfs Aissati hoger in, maar die had dan weer genoeg problemen wat betreft zijn fysiek en mentaliteit.

2 mei 2020 om 13:43

Ik snap serieus niet hoe je dat kan zeggen. Afellay was juist onderschat vaak in oranje ook echt mooie en goede wedstrijden gespeeld. Alleen vond ik hem niet sympathiek overkomen. Ik woonde destijds in Eindhoven was vaak in het stadion(geen fan). Maar dat was zo een beetje het enige lichtpunt van psv na de periode Cocu Etc. Een team als Barcelona haalt geen speler omdat je eigenlijk al weet dat hij niet goed genoeg is. Guardiola laat je niet vaak in vallen omdat hij denkt dat je niet goed genoeg bent. Zelfde guardiola die Ronaldinho en etoo zonder blikken of blozen op de bank zet. Verbaast me echt dat je dit als psv supporter zegt.

2 mei 2020 om 18:26

Een team als Barcelona haalt geen speler blabl... Boateng, Brathwaite, Alcacer, Murillo, Paulinho, Aleix Vidal, en ja ook Afellay. Zeker weten een prima speler in zijn prime bij PSV maar €3 miljoen euro? Duidelijke handelswaar.

2 mei 2020 om 19:27

Dat ik PSV-supporter ben, heeft niets te maken met hoe ik een speler observeer. Evenmin zegt de rest van het team na Cocu iets over Afellays geschiktheid voor Barcelona. Ik zeg niet dat Afellay slecht is, maar simpelweg dat hij voor Barcelona gewoon tekort kwam. Het is veel lopen met de bal aan de voet, kop omlaag en gaan, er zat iets houterigs aan die jongen, waardoor het in mijn ogen voor de absolute top gewoon niet overtuigend genoeg was. En dat Barcelona alleen maar spelers haalt voor het niveau Barcelona is volstrekte onzin. Zie de reactie van Suurbier. En als Afellay echt zo goed werd gevonden, zou hij niet bijna uit zijn contract zijn gelopen en had Barcelona graag 15 tot 20 miljoen neergelegd om hem eerder naar Camp Nou te halen.

3 mei 2020 om 16:54

Er zijn maar weinig spelers die er goed uitkomen wanneer je ze gaat vergelijken met Van Persie. Vialuna heeft gewoon gelijk naar mijn mening. Afellay was zeker niet overschat. Ja hij rende veel met de bal, maar spelinzicht had ie zeker. Hij was sterk in de omschakeling en een zeer gewaardeerde kracht bij Psv. Een van de weinige spelers waarvoor je speciaal naar het stadion kwam. En inderdaad bij het Nederlands elftal heeft ie ook naar behoren gepresteerd. Kan me nog de wedstrijd tegen Zweden herinneren waarin ie iedereen wegspeelde, met z'n koppie iets omlaag ja. Maar goed, dat hoorde bij zijn spel. Bij Barcelona heeft ie het niet eens slecht gedaan ondanks dat hij bij een van de beste teams ooit zat. We zullen nooit weten of er meer in zat als ie niet zo blessuregevoelig was.

Mooie lijst. Ik kan me er wel in vinden. Toch word ik wel weer een beetje droevig dat we in 98/00 niks met Oranje gewonnen hebben als je dat lijstje spelers ziet. Toen hadden we echt op iedere positie een wereldspeler staan met nog bijna de hele bank vol met goede spelers. Een beetje wat Frankrijk nu of Spanje paar jaar terug ofzo heeft eigenlijk.

2 mei 2020 om 17:16

Echt hè! Als je dat vergelijkt met 2010 en 2014 waar we met Edson Braafheid en Julian De Guzman aankwamen. 1998 had m moeten zijn, al had Frankrijk toch ook een paar namen om U tegen te zeggen (en een bank met daarop Vieira, Henry, Pires en Trezeguet (!), ook niet niks), we zullen nooit weten wie het gewonnen had.

3 mei 2020 om 09:11

Julian is de broer van Jonathan, Jonathan speelde voor oranje, Julian voor Canada

De lijst rammelt aan alle kanten. Een Mark van Bommel die slechts 1 topseizoen heeft gehad staat hoger als Bogarde, Witsche en Reiziger. Deze laatste 3 zijn nog steeds culthelden/legendes in Barcelona terwijl Van Bommel al lichtjaren vergetrn is door de fans.

2 mei 2020 om 18:44

Als je dat vindt rammelen heb je weinig kaas gegeten van voetbal, Van Bommel's statistieken spreken voor zich

3 mei 2020 om 09:28

Wat zijn die statistieken dan?

Afellay had natuurlijk enorm pech met die blessure. Ik weet niet in hoeverre die blessure ook later nog invloed op zijn prestaties had. Na vier jaar Barcelona lukte het hem uiteindelijk ook niet om bij Stoke City uit te blinken. Wat PSV nu uiteindelijk nog van hem verwachtte weet ik niet, maar ik begreep niet echt goed dat ze hem daar ineens weer rond hadden lopen. Vriendendienst denk ik ?

Blijf het jammer vinden dat Davids zo kort bij Barca heeft gespeeld. De lijst klopt wel.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren