Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Hoe ‘de saaiste wedstrijd ooit’ het voetbal voor altijd beter maakte

Laatste update:

Niemand gaat naar het stadion in de hoop dat er niet gescoord gaat worden, dus verdwijnen gezapige ‘nulnulletjes’ vaak snel uit ons geheugen. Er is echter een uitzondering: de wedstrijd tussen Ierland en Egypte, op het WK van 1990. Dat wereldkampioenschap is sowieso de boeken ingegaan als het saaiste WK ooit en het absolute dieptepunt van het toernooi leidde ertoe dat de spelregels voorgoed veranderd werden. In aflevering 3 van de rubriek Spelbepalers lees je er alles over.

Door Thijs Verhaar

Met een gemiddelde van 2,2 goals per wedstrijd is het mondiale eindtoernooi van 1990 nog altijd de editie met de minste doelpunten. In vijf wedstrijden werd nul keer gescoord en liefst vijftien confrontaties eindigden met het minimale verschil van 1-0. Ierland haalde de kwartfinales zelfs zonder ook maar één wedstrijd te winnen zonder strafschoppenreeks en de betonploeg scoorde in het hele toernooi maar twee doelpunten, terwijl de eindstrijd tussen West-Duitsland en Argentinië (1-0) over het algemeen wordt gezien als de minst spannende WK-finale ooit. De groepswedstrijd tussen Ierland en Egypte spande qua niveau echter de kroon.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

In die wedstrijd werd het spel dusdanig vertraagd dat de Ierse doelman Packie Bonner de bal in totaal meer dan zes minuten in zijn handen had. Daarmee kun je hem als een extreme tijdrekker bestempelen, maar gek genoeg waren het vooral de Egyptenaren die de term wedstrijd dood maken naar een heel ander niveau tilden. De ultra defensieve formatie liet de bal constant achterin rondgaan en speelde de bal terug naar de keeper zodra er een tegenstander in de buurt kwam. De sluitpost mocht de bal toen nog gewoon oppakken en na even stuiteren weer naar een ploeggenoot gooien, waarna het spelletje weer opnieuw begon. De spelregels boden hiertegen geen oplossing en ook Ierland had er geen problemen mee, want bondscoach Jack Charlton wist dat zijn ploeg aan een punt waarschijnlijk genoeg had om de volgende ronde te bereiken. De enige verliezers waren dus de fans op de tribunes.

Aan het einde van het toernooi had de IFAB, de instantie die gaat over de spelregels, er genoeg van. De sport was te traag geworden om het publiek te vermaken. Het spel veel lag te vaak stil en verdedigen was te makkelijk als de keeper terugspeelballen op mocht rapen, terwijl het ook tijdrekken en onsportiviteit in de kaart speelde. Het mondiale voetbal had niet meer de spelvreugde van de jaren tachtig en was hard aan verandering toe. Het hele WK stond in het teken van dit soort matige wedstrijden en na afloop van de finale werd er op de burelen eindelijk ingegrepen door de officials. Veel mensen denken dat de terugspeelbal werd afgeschaft vanwege het overmatige gebruik van Denemarken op het EK van 1992, maar het papierwerk was voor dat toernooi al officieel getekend. Het is dus duidelijk dat Ierland tegen Egypte de druppel was die de emmer deed overlopen.

Denemarken groeide in 1992 zeer verrassend uit tot EK-winnaar. Dit hadden zij voor een groot deel te danken aan de sterke defensie, die er een meester in was om wedstrijden dood te maken met terugspeelballen. Kort na het toernooi werd dit afgeschaft.

De beslissing om de terugspeelbal te verbieden is vermoedelijk de belangrijkste verandering in tactisch opzicht ooit geweest. Het heeft de sport vele malen sneller gemaakt en de amusementswaarde enorm verhoogd. Opeens moesten keepers hun voeten gebruiken bij een pass van een verdediger en de defensie kon zich dus niet langer uit een lastige situatie redden door een bal simpelweg achteruit te spelen. Dit resulteerde in meer lange ballen van nerveuze spelers, die daarmee veel vaker de bal verloren dan eerst. Verdedigers en keepers werden gedwongen om hun techniek te verbeteren en middenvelders en aanvallers kregen eindelijk reden om de tegenstander op te jagen, waardoor het niveau en het tempo zienderogen omhoog ging.

Michael Cox analyseerde daarnaast ooit in zijn boek The Mixer dat verdedigers verder naar achter moesten spelen omdat de ruimte in hun rug vaker gevaar opleverde zodra de keeper hun terugspeelballen niet meer in de handen mocht pakken. Zodoende kwam er ook meer ruimte op het middenveld, wat zorgde voor meer positiespel, dribbels en inschuivende spelers. De dynamiek van de sport veranderde dus volledig door één simpele regelwijziging. Daarnaast had het als bijkomend voordeel dat het spel veel minder vaak werd onderbroken, terwijl de grotere ruimte tussen de linies het ook makkelijker maakte om een counteraanval te lanceren.

Het Manchester United van Sir Alex Ferguson was een van de eerste teams die dit kunstje onder de knie kreeg. Hij stelde zijn tactiek af op snelheid en individuele acties en dat resulteerde plots veel meer effect toen de defensies en keepers opgejaagd konden worden. Elders floreerden ook andere teams die voortborduurden op Johan Cruijff’s filosofie van balbezit, doorjagen en dominantie op het veld. Het Ajax van Louis van Gaal en het Barcelona van Josep Guardiola zijn perfecte voorbeelden van hoe belangrijk pressie en combinatievoetbal zijn geworden. Het oogstrelende voetbal waar we allemaal de vingers bij af likken, hebben we dus eigenlijk te danken aan die oersaaie wedstrijd. Soms heb je nu eenmaal een 0-0 nodig om verder te komen...

Heb jij nog meegemaakt dat het keepers was toegestaan om terugspeelballen met de handen aan te raken?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Je kan het slim vinden toen, maar het toonde ook de lelijke kant van het spelletje. Je moet toch echt een schijter eersteklas zijn als je 6 minuten in totaal aan terugspeelballen doet. Vond dat altijd grappig om terug te zien die beelden van toen, zou je als tegenstander wel gek van worden als je achter staat.

2 mei 2020 om 15:28

Met slim of niet slim heeft het helaas niets te maken, meer het feit dat de angst en het gebrek aan kunde en zelfvertrouwen het winnen van de ethiek om zo te durven spelen. Maar gelukkig zijn we daar in ieder geval vanaf. Ben in dat licht wel benieuwd hoeveel Getafe's er nog langs moeten komen voordat de voetbalbonden besluiten tot zuivere speeltijd.

2 mei 2020 om 18:15

Hoe chill zou het zijn als er een selfpass in het voetbal zou zijn, waardoor spelhervattingen 10x zo snel zouden verlopen als nu. Dat is binnen hockey echt de grootste verandering (met afschaffen buitenspel en doorwisselen samen in de top 3). Hopelijk wordt de selfpass en het doorwisselen ook snel bij t voetbal ingevoerd.

Of het voetbal er beter door is geworden is maar zeer de vraag. Het is absoluut waar dat het aantrekkelijker is geworden. Soms verzinnen die spelregelcommissies dus ook wel goede dingen.

2 mei 2020 om 17:57

Aantrekkelijker is toch ook beter?

In mijn ogen de beste spelregelwijziging van de laatste decennia. Vroeger ging er echt heel veel speeltijd verloren aan rondspelende verdedigers. Je kon als aanvaller eigenlijk geen druk zetten, omdat dan altijd de terugspeelbal naar de keeper volgde. Weet nog dat ik zelf voetbalde en deze regel werd geintroduceerd, dat zorgde in het begin voor veel verwarring. Er werd enige tijd gedacht dat je nog wel met de knie mocht terugspelen, maar dat werd later ook verboden (misschien dat dit vanaf het begin al wel zo was, maar scheidsrechters wisten dat niet altijd). Nu nog tijdstraffen in plaats van gele en rode kaarten en we zijn klaar.

2 mei 2020 om 11:27

Druk zetten kom uiteraard wel, maar dan moet iedereen door schuiven en heeft de keeper geen mogelijkheid meer om een verdediger de bal te geven en moet het dus lang.

Was ook een raar toernooi. Iedereen had hoge verwachtingen van teams met wereldspelers. Het Nederlands elftal met Van Basten, Gullit, Rijkaard, en Koeman. Duitsland met Matthaeus, Klinsmann, Argentinië met Maradona, maar er was eigenlijk weinig aan. Voor ons was het natuurlijk een grote teleurstelling dat we niks klaar maakten met onze beste groep spelers die allemaal op hun top waren. Dat gelul over Cruijff achteraf maakte het extra zuur. Dat we van die terugspeelbal af zijn is het beste wat dat WK heeft gebracht. Er was trouwens nog iets vreemds dat wk volgens mij. Er was een Afrikaanse ploeg waar een speler bij een vrije trap tegen uit de eigen muur gerend kwam om de bal keihard weg te trappen nadat de scheidsrechter floot. Iedereen stond raar te kijken want de speler die de trap moest nemen, ik dacht van Schotland of Ierland, had de bal nog niet geraakt. Samen met een vertwijfeld publiek volgde een gele kaart. Ben niet zeker of het dit wk was.

2 mei 2020 om 22:49

plus dat het Nederlands elftal percies tegen dezelfde landen speelde, Ierland, Engeland en Duitsland als twee jaar daarvoor met vrijwel dezelfde selecties met dezelfde spelers die Ek88 hadden gewonnen. Er wordt altijd geroeptoetered dat de sfeer in de groep zo goed lag tijdens 88, maar 1990 weinig nieuwelingen in de selectie.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren