Gözübüyük zet verhoudingen met Makkelie op scherp: ‘Ik zou zoiets nooit doen'

Dinsdag, 28 april 2020 om

Serdar Gözübüyük heeft er geen geheim van gemaakt dat zijn relatie met collega Danny Makkelie verstoord is. De twee scheidsrechters kunnen samen niet door een deur, zo lieten beiden eerder al blijken in de media. Gözübüyük vindt het jammer hoe Makkelie – zonder zijn naam te noemen – met hem en sommige collega’s omgaat. In gesprek met Özcan Akyol in het televisieprogramma De Geknipte Gast noemt hij een voorbeeld van uit het seizoen 2017/18, toen Makkelie tijdens een live-uitzending van FOX Sports een bericht stuurde naar analist Hans Kraay junior.

Op 15 december 2017 keurde scheidsrechter Pol van Boekel bij het duel tussen NEC en Helmond Sport een doelpunt af vanwege hands. In de rust van het duel kwam het moment voorbij, toen Kraay junior een appje kreeg van Makkelie. De analist gaf direct aan dat het afkomstig was van Makkelie, die concludeerde dat zijn collega in Nijmegen fout zat door het doelpunt af te keuren. Niet lang daarna zei Kraay jr. dat Makkelie erbij had geschreven dat hij niet wilde dat zijn naam werd genoemd. Het leverde een gênant moment in de studio op, maar het leidde vooral tot onbegrip bij Gözübüyük.

Tegenover Akyol haalt de arbiter het voorbeeld aan, zonder de naam van Makkelie te willen noemen wanneer het gaat over de verhoudingen in de scheidsrechterswereld: “Een voorbeeld is je collega voor lul zetten. Dan stuur je tijdens een wedstrijd een appje naar iemand die verslag doet, en dan zeggen dat diegene een fout heeft gemaakt. En dan onderaan het bericht zeggen: ‘Noem mijn naam niet’”, aldus Gözübüyük. “Ik noem geen namen, maar ik zou zoiets nooit doen. Dan zeg je ook nog eens onderaan: ‘Noem mijn naam niet...’ Zo ga je niet met mensen om.”

Gözübüyük heeft in de afgelopen jaren veel negatieve ervaringen opgedaan, ook aan het begin van zijn loopbaan als scheidsrechter. “Ik heb al die tijd mijn mond gehouden, maar het gaat wel ver. Ik heb dingen gezien waarvan ik denk dat dat niet geaccepteerd kan worden. Een waarnemer riep ooit over mij in het stadion: beter een Nederlander dan een Turk. Terwijl een waarnemer belangrijk is voor mij, want hij moet jou een cijfer geven en met goede cijfers kun je een contract verdienen. Ik weet niet waarom hij dat riep, ik heb hem nooit gesproken. Later bleek dat die waarnemer elke woensdag met een concurrent van mij trainde. Toen de KNVB dat hoorde, was het meteen ‘exit’. Dus dat vind ik wel supergoed.”

In zijn jongere jaren als scheidsrechter moest de inmiddels 34-jarige Gözübüyük wennen aan de woorden die hij in stadions naar zijn hoofd kreeg geslingerd. “Het gaat over je afkomst, het zijn ziektes. Als mens doet dat heel veel met me, zeker in het begin van mijn carrière. Als twaalfjarig jochie had ik de droom om de Eredivisie en Champions League te halen. Ik was toen nog niet voorbereid op de negatieve kant van het verhaal. Hoe bereid je je in de opleiding voor op tien- tot twintigduizend mensen die over je moeder gaan schelden? Men zegt dat het er onderdeel van is, maar ik heb het nooit als onderdeel geaccepteerd.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

20 reacties (laatste reactie door nico50)

Tja zolang de knvb zich blijft focussen op alleen het racisme verhaal, ipv het hele spectrum van beledigingen, zal je de ziektes en benoemingen over je moeder nog lang horen in het stadion. Racisme is slecht, maar blijkbaar zijn overige beledigingen niet erg genoeg om hier een heel programma voor te ontwikkelen? Zal een wedstrijd ook stil worden gelegd als er weer eens een dikker persoon op goal staat en het hele stadion ohhhhhhh pizza gaat roepen? Denk het niet, want dat is schijnbaar humor.

29 april 2020 om 00:22

Wat is jouw oplossing? Hoe zie jij het graag?

29 april 2020 om 00:24

Als knvb een campagne tegen beledigingen opstarten ipv 1 onderdeel eruit pakken. Hiermee geef je een signaal af dat er 1 ding niet door de beugel kan en de overige beledigen niet zo ernstig van aard zijn. Waarom alleen maar puntenaftrek als er racistische dingen worden geroepen en waarom niet als iemands moeder voor k...... Hoer wordt uitgemaakt door het halve stadion? Je geeft hiermede gradaties aan verschillende beledigingen, terwijl hier de scheids ook aangeeft dat beledigen richting zijn moeder hem heel veel doen. Er ligt nu een goed beginpakket klaar wat betreft racisme, maar trek dit gewoon een stuk verder ipv nu op te komen voor 1 bepaalde vorm van beledigen. Maar je merkt het in de maatschappij dat racisme op een bepaald voetstuk wordt gezet en alles daarvoor moet wijken, terwijl andere persoonlijke beledigen net zo hard of in sommige gevallen nog wel harder kunnen aankomen. Is de belediging niet racistisch? Dan is het helemaal niet relevant voor een talkshow. Mocht een speler het veld zijn afgelopen omdat zijn ouders voor alles en nog wat werden uitgemaakt (los van kleur) dan was er nooit zo'n heisa geweest. Daarom zie ik niet snel verandering komen wat betreft persoonlijke beledigingen om het stadion en zal iemands moeder nog lang het doelwit zijn. Het racisme in de stadions los je misschien met het pakket op (tot zover dat gaat bij een stel hersenloze), maar het grote probleem dat blijft.

29 april 2020 om 00:42

die campagne tegen discriminatie is toch ook niet serieus. Daar is ook nooit serieus werk van gemaakt. Hij wordt toch nog steeds beledigd om zijn afkomst. Je hebt een verschil in beledigingen volgens de wet. Dus niet elke belediging kan je aanpakken. Ik kan me bijvoorbeeld beledigd voelen door pannekoek maar dat is geen belediging.

29 april 2020 om 10:11

Ga idd racisme daar mee vergelijken ja! Wat een achterlijke reactie man. Jij hebt het begrepen in het leven.

29 april 2020 om 10:37

@dneres Hij geeft zijn mening en daar heeft hij best een punt. In de tijd dat Van der Vaart nog bij Ajax speelde werd regelmatig in spreekkoren zijn toenmalige vrouw voor "de hoer van Amsterdam" uitgemaakt. Wat puntnaarachter hier bedoelt, denk ik, is dat door je te richten op louter het discriminatie issue andere beledigingen ondersneeuwen, terwijl die ook onsmakelijk zijn. Hij vergelijkt hier niet in mijn ogen maar vraagt juist aandacht voor andere zaken die kwalijk zijn. Overigens is jouw reactie ook niet al te netjes, maar goed, ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is.

29 april 2020 om 17:15

Uiteindelijk hadden ze wel gelijk.

Gozubuyuk, moet eens een voorbeeld nemen aan Blankenstijn. Een scheidsrechter die alsmaar werd beledigd vanwege zijn geaardheid. Maar deze scheidsrechter bleef doorknokken en haalde het hoogste podium. Wat dat betreft geef ik Rutte toch wel gelijk. ' je moet je invlechten in de maatschappij' Daarnaast vind ik Makkelie ook maar een kwal. Meest overschatte scheidsrechter. Kan ook niet omgaan met spelers. Wel enigszins verstand van spelregels. Dus geknipt als Var. Tot slot, Gozubuyuk, veel succes met je carrière. Vecht gewoon door.. Wellicht tot 2022 in Qatar (Engeland)

Gozubuyuk heeft gewoon gelijk.

Wat een gezeur, ik vind het wel goed dat Makkelie zijn mening geeft als hij er echt van overtuigd is dat er een fout werd gemaakt. En hij wil juist niet zijn collega afvallen door zijn naam te noemen zodat mensen zien dat een collega-scheids zegt dat er een fout werd gemaakt. Helaas is dat laatste niet gelukt.. overigens vind ik juist dat makkelie zijn naam best mag noemen. Als v Boekel een fout maakt moet dit toch gezegd kunnen worden, als het goed is leert v Boekel daar ook weer van.

29 april 2020 om 02:01

Corrigeer mij als ik fout zit, maar volgens mij is het probleem dat makkelie heeft gezegd dat serdar een fout heeft gemaakt en daarna ook nog noem mijn naam niet. Serdar werd hier boos om en ging verhaal halen en kwam erachter dat makkelie vaker zijn naam door lulde naar de media heen. Als dit waar is dan heeft hij groot gelijk dat hij zo pissed off is.

29 april 2020 om 06:21

Ok op dat moment ja. Maar nu komt het bij mij over als zeuren want hij komt met oude koeien. Alles wat hij benoemd is lang geleden. En een situatie noemen waar iedereen weet dacht over Makkelie gaat en dan zeggen ik noem geen namen dan ben je schijnheilig bezig. Dus in dit verhaal scoort Sedar geen punten.

29 april 2020 om 10:14

Dan had je eerder moeten opletten en weten dat het allemaal in zijn boek naar voren gaat komen, maar ja...

29 april 2020 om 10:03

@martijngerbrand "ik vind het wel goed dat Makkelie zijn mening geeft als hij er echt van overtuigd is dat er een fout werd gemaakt." Fout! Zoiets doe je tijdens het scheidsrechtersoverleg na het weekend waarin ze de zaken vh weekend evalueren. Desnoods had hij gelijk na de wedstrijd gelijk even gebeld om uit te leggen wat fout was en hoe je zoiets kan voorkomen. Dat is collegiaal zijn. Niet goedkoop scoren door een sms te sturen naar de tv. Achterbaks persoon is het!

29 april 2020 om 22:13

Tis maar net hoe je het bekijkt. Als je graag negatief wil zijn, leg je het uit zoals jij doet. Als je het positieve eruit wil halen, heeft Makkelie volgens mij geen slechte intenties hiermee en wat ik vandaag lees, dat in die bewuste uitzending bepaalde regels verkeerd uitgelegd werden. Eigenlijk triest dat hij er nog bij moet zeggen, noem mijn naam niet. Er zijn altijd triestelingen die zich meteen door zoiets aangevallen voelen en dit zien als naaien.

Tuurlijk heet SG gelijk dat je zoiets elkaar niet flikt. Geef elkaar minstens face to face feed back. Maar Hans Kraaij is ook een schatje. Die leeft van tips en contacten en geeft gewoon zijn bron prijs ten faveure van zichzelf. Nogmaals niet goed te praten hoe DM zicht profileert maar HK is ook niet te vertrouwen.

Serdar is wat mij betreft geen haar beter dan Makkelie. Ook hij gooit nu weer een collega scheidsrechter onder de bus zonder daarbij een naam te noemen, maar ondertussen weet wel iedereen over wie hij het heeft. Is dat wel collegiaal? Is dat respectvoller dan wat Makkelie gedaan heeft? Natuurlijk niet. Als je echt zo’n groot persoon bent, dan sta je er boven. Je hebt als scheidsrechter vanwege je afkomst al veel moeten slikken geef je aan. Dan ga je toch niet je tijd verdoen met prive oorlogjes met Makkelie. Hij profileert zich graag als zelfstandig en onafhankelijk persoon. Waarom ben je dan zoveel met anderen bezig?

Dit is precies wat mij een tikkeltje ergert aan Gözübüyük. Ik vind hem echt een prima scheidsrechter en ik vind het ook wel een mooie persoonlijkheid. Keiharde werker. Doet ook veel voor de samenleving. Maar hij toont zich ten opzichte van Makkelie wel wat rancuneus. Hij doet min of meer hetzelfde als wat hij Makkelie verwijt: namelijk hem in het openbaar afbranden. En dan zogenaamd 'ik noem geen namen', maar iedereen weet over wie hij het heeft. En wat Gözübüyük naar zijn hoofd geslingerd krijgt, is natuurlijk walgelijk. Dat geldt natuurlijk voor iedere scheidsrechter, maar altijd maar op je afkomst beoordeeld worden, is echt niet prettig. Maar dan heeft Gözübüyük weer niet zo'n sterk punt als hij aan de vermeende homoseksualiteit van Makkelie refereert, zoals hij onlangs bij Andy van der Meyde deed. 'hij loopt nog niet niet op hoge hakken'. Dat is gewoon net zo schofterig.

Dus nu jammeren over wat je naar je hoofd geslingerd krijgt qua afkomst en ziektes, maar zelf een opmerking op tv maken over "net niet op hakken lopen" en botox t.a.v. een collega die homo is. Typisch!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Woensdag 5 augustus
James Rodríguez ruilt Real Madrid in voor Atlético Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren