Ferdinand betreurt mislukking bij Man United: ‘Was 100 miljoen waard geweest’

Dinsdag, 28 april 2020 om 15:38Rian Rosendaal • Laatste update: 15:48

Ravel Morrison speelde in de jeugdopleiding van Manchester United samen met onder meer Paul Pogba, Adnan Januzaj en Jesse Lingard en toenmalig manager Sir Alex Ferguson zag in de aanvallende middenvelder een sterspeler voor de toekomst. Een definitieve doorbraak bij the Red Devils bleef echter uit, al had dat volgens oud-verdediger Rio Ferdinand niet alleen maar met het gedrag van Morrison buiten het veld te maken.

"Ik zei altijd tegen Ravel dat hij bij mij thuis moest langskomen, maar Sir Alex Ferguson stak daar een stokje voor", blikt Ferdinand, die tussen 2002 en 2014 uitkwam voor Manchester United, in de Beautiful Game Podcast. "Hij vond dat de club wel voor Ravel kon zorgen. Maar dan kom ik weer terug op mijn eerder uitspraak over Gavin Rose (boezemvriend van Ferdinand en de huidige manager van Dulwich Hamlet, red.). Als hij toentertijd bij Manchester United had gewerkt, dan was Ravel zeker niet ontspoord. Dan was hij zeker uitgegroeid tot een speler met een marktwaarde van ruim honderd miljoen euro."

"Maar zo iemand als Rose was destijds niet aanwezig bij Manchester United en dergelijke types zie ik helaas nog steeds niet bij clubs rondlopen", verzucht Ferdinand. "Mensen uit de achterbuurten die op straat zijn opgegroeid. Die hebben dezelfde achtergrond als zulke spelers, wat het contact een stuk makkelijker maakt. Ik weet dat Ravel destijds in contact was met iemand van Manchester United, maar die kreeg alleen maar positieve dingen te horen. Ravel ging vervolgens zijn eigen gang, want hij wist dat hij er mee zou wegkomen."

"Iemand als Gavin zou zoiets echter nooit accepteren en gelijk tegen Ravel zeggen: ‘Rustig aan, op deze manier moet je je gedragen", aldus Ferdinand, die weet dat het een gecompliceerde situatie kan zijn voor clubs. "Het privéleven van zulke spelers is soms heel anders dan je zou verwachten. Velen van ons komen uit een achterbuurt, maar wat er daadwerkelijk achter de voordeur gebeurt weet je nooit. Je hebt dus zeker iemand met ervaring op dat vlak nodig om het beste uit zo’n speler te halen." Morrison, die in de afgelopen jaren regelmatig negatief in het nieuws kwam, speelde na zijn tijd bij Manchester United onder meer voor West Ham United, Lazio en Cardiff City. Voor de coronacrisis werd de 27-jarige aanvaller door Sheffield United uitgeleend aan Middlesbrough.


Poll

Ben jij het eens met Rio Ferdinand over Ravel Morrison?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

19 reacties (laatste reactie door ajaxcunian)

Toch bizar dat zelfs bij een club als Man Utd de begeleiding niet goed loopt, zeker als het om een toptalent gaat.

28 april 2020 om 16:45

Tja, vind dat wel redelijk makkelijk. Uiteindelijk heeft Morrison gewoon letterlijk niks van zijn carrière gemaakt. Daarvoor is hij zelf de grootste verantwoordelijke. Mentaliteit van lik-m'n-vestje en uiteindelijk in de vergetelheid geraakt.

28 april 2020 om 16:49

Muah Jackie, de voetballers van tegenwoordig vinden zichzelf helemaal geweldig. (alleen al door het salaris en de mensen eromheen die allemaal zeggen hoe fantastisch je bent) Wanneer ze enige vorm van tegenslag krijgen, zie je ook vaak dat het alleen maar bergafwaarts gaat. En juist na die tegenslag is enige begeleiding essentieel. De wereld vergaat niet wanneer je geen speelminuten krijgt. Geduld is een schone zaak.

28 april 2020 om 18:00

Ferdinand geeft letterlijk aan wat er verkeerd ging. Een speciaal geval kreeg geen speciale begeleiding

28 april 2020 om 16:48

Het is gewoon een heel specifiek geval met Morrison want voor de rest is er geen enkele potentiele topper ontspoord bij United. Begeleiding zit dus wel degelijk heel goed in elkaar maar zoals Ferdinand zegt was het voor Morrison beter om een uitzondering te maken en niet op standaard begeleiding te vertrouwen.

28 april 2020 om 16:48

Dit riep ik al bij een topic over Everton, clubs zijn hierin echt belachelijk slecht en totaal niet up-to-date! Ik kan mij dat dus echt niet voorstellen, bedoel je legt tegenwoordig 40mil voor 17 jarige??! Als die geen begeleidingen hebben ( ik weet dat 17 jarige die krijgen, ma bedoelde spelers als balotelli die net 18/19 zijn en op zichzelf wonen en miljoenen hebben ter beschikking ) dat soort spelers zouden vaste begeleiders moeten hebben tot hun 23 of ouders etc. Ma goed uiteindelijk zijn ze zelf verantwoordelijk... sommig redden zichzelf in zoke situaties en sommige niet, ma dat lijkt me echt een investering weggooien gewoon

Je kunt je altijd afvragen hoe groot het talent van een speler nou werkelijk is als hij het op een relevant niveau eigenlijk nooit heeft laten zien. Het gros van zijn wedstrijden heeft hij gespeeld in de Championship en zelfs jongens als Tjaronn Chery hebben daar meer indruk gemaakt dan deze Morrison. Als hij echt zo'n talent was geweest die 100 miljoen waard was geweest onder de 'perfecte' omstandigheden, had hij wel heel wat meer laten zien naar mijn idee. Ik denk dat die jongen een typisch gevalletje van een hype is die omhoog geschreven werd, nog voordat z'n carriere daadwerkelijk begon. Er zijn meer dan genoeg voorbeelden te noemen van zogenaamde toptalenten die uiteindelijk bij lange na niet aan de verwachtingen konden voldoen.

28 april 2020 om 17:24

Dat heb ik ook inderdaad. Als dit echt zo'n groot talent was, had hij zelfs onder deze omstandigheden meer laten zien bij zijn verschillende clubs. Kijk naar Balotelli die ook heel veel fratsen heeft. Toch heb je bij al zijn clubs (op Liverpool na) vlagen van zijn talent gezien. Weliswaar niet structureel, maar bijna niet dat het echt helemaal niks was. Een redelijk talent kan in Engeland echt wel aan een carriere komen zoals een Marvin Emnes die heeft gehad. Dik 200 wedstrijden verdeeld over Championship en de PL.

28 april 2020 om 17:35

Het is niet de schuld van de speler dat een speler omhoog wordt geschreven.
Mensen weten vaak niet wat een talent echt is en bombarderen zomaar voetballers tot talenten. Wanneer deze voetballer niet aan de verwachtingen van deze mensen voldoet dan ligt het aan de mentaliteit van de speler.
Het is immers niet mogelijk vanwege de ego dat hun verwachtingen en meningen over deze voetballer niet klopte.

29 april 2020 om 10:52

Daar heb je inderdaad een goed punt. Mensen geven hun ongelijk niet graag toe en verzinnen er dan vaak argumenten bij zodat ze hun mening niet bij hoeven te stellen. Ik heb namelijk gewoon het idee dat die jongen vroeger beter was dan z'n leeftijdsgenoten, maar dat uiteindelijk niet kon vertalen in het volwassen voetbal. In de Championship heeft hij namelijk ook nog nooit geimponeerd.

29 april 2020 om 13:25

Op jonge leeftijd hebben sommige spelers fysieke voorsprongen zoals snelheid, versnellingen. Dat kan later ingehaald worden door andere spelers. Daarna is het aan de brein van de speler hoe deze zich aanpast aan de veranderde omstandigheden en hoe daar mee om te gaan qua spel.Je brein kun je niet uitkiezen. Dus als je geen goede processor hebt dan verzuip je als je fysieke voorsprong weg is.De beste spelers zijn de slimste spelers die zich het best aanpassen. Daar herken je een talent aan.

28 april 2020 om 20:12

Je hebt hem ook waarschijnlijk nooit zien spelen in de jeugd, wordt gezien als een van de grootste United talenten in de jeugd aller tijden en was nog een niveau hoger dan Pogba tot een vrij redelijke leeftijd, ongeveer 18. Maar ja, talent alleen is gewoon niet alles. Is amper gegroeid sinds jong volwassenheid.

28 april 2020 om 20:42

Dat is nog altijd “Big” Duncan Edwards. Ook al was hij gehaald in de jeugd en Ravel echt naast OT opgroeide. SAF heeft ook wel eens aangegeven dat hij achteraf het anders zou hebben gedaan met Ravel als hij het allemaal wist maar dat geld voor menig talent die het net niet haalt denk ik.

28 april 2020 om 20:42

Dat is nog altijd “Big” Duncan Edwards. Ook al was hij gehaald in de jeugd en Ravel echt naast OT opgroeide. SAF heeft ook wel eens aangegeven dat hij achteraf het anders zou hebben gedaan met Ravel als hij het allemaal wist maar dat geld voor menig talent die het net niet haalt denk ik.

29 april 2020 om 10:49

Allemaal leuk hoor, maar Tahith Chong speelt de Premier League 2 ook aan gort en presteert vooralsnog niets in de Premier League. Genoeg spelers die fratsen hebben en wel enkel op hun talent kunnen vertrouwen. Schijnbaar waren de kwaliteiten toch niet zo geweldig als men destijds dacht. Ik baseer het talent van een speler liever op wedstrijden op een relevant niveau in plaats van wat jeugdwedstrijden. We hebben het hier niet over een jongen die ineens ver terugzakte, maar over een jongen die nog nooit heeft geimponeerd in het profvoetbal. Als je in de Championship al niet echt potten kunt breken, ben je naar mijn mening simpelweg niet zo'n extreem groot talent.

1 mei 2020 om 18:49

Had een periode in de PL waarin hij enorm snel furore maakte. Je kan Chong niet vergelijken met Morrison want dat is een enorm verschil, het spel ging helemaal door Ravel. Chong doet het prima overigens maar niets wonderbaarlijk.

28 april 2020 om 20:39

Zoals RIO ook zegt weet je niet wat er achter de deuren van zijn huis gebeurd. Ik heb echt op menig niveau jeugd wedstrijden gezien en in verschillende landen. En met alle eerlijkheid heb ik behalve Messi nooit een groter talent gezien in de leeftijd tussen 14 en 16 jaar. Wat deze jongen kon op een veld was ongelofelijk.

Wel is talent niet alleen wat je met of zonder een bal kan maar ook het mentale aspect, juiste keuzes maken en een beetje geluk hebben op de juiste momenten. Deze jongen heeft alles om het veld heen verkeerd gedaan waardoor we het nooit zullen weten.

Wel ben ik het volledig met RIO eens. Clubs moeten spelers beter begeleiden, vooral op het mentale aspect en situaties goed inschatten.

Maar het is wel bijzonder dat van zijn groep in mijn ogen de beste lichting sinds de originele babes er maar twee het echt hebben gehaald. Pogba en Lingard terwijl ik had verwacht dat Pettruci, Macheda, Thorpe en de gebroeders Keane minstens 100+ wedstrijden hadden staan voor de club. Het zelfde gold trouwens voor James Wilson. Beetje pech met blessures (stil stand in ontwikkeling) en de foute keuzes maken waardoor ze het niet redden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Manchester United

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden

3 fans
Middenvelder, 28 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren