‘Dat is een lastig verhaal, want hier verdient de bestbetaalde 3.500 euro bruto’

Dinsdag, 28 april 2020 om 10:12Chris Meijer

De coronacrisis heeft ook forse gevolgen voor de voetbalwereld. De inkomsten van de meeste clubs zijn vrijwel volledig opgedroogd, terwijl de kosten gewoon doorlopen. Sjoerd Overgoor, middenvelder van TOP Oss, vertelt in gesprek met TC Tubantia dat salaris inleveren bij zijn huidige werkgever niet echt een optie is.

“TOP heeft een kleine organisatie en geen scouting. Ik heb nog een netwerkje aan mijn carrière overgehouden en zo help ik de ‘td’ Peter Bijvelds. Ik sta voor acht uur per week op de loonlijst. Soms bezoeken we samen wedstrijden of nemen we spelers door. Zo heb ik Giovanni Bütnner getipt, die ik kende van Go Ahead”, vertelt Overgoor. De 31-middenvelder kwam in januari 2019 bij TOP Oss terecht, nadat hij vertrok bij Go Ahead Eagles. Overgoor zou net met de club in gesprek gaan over een contract, maar de coronacrisis heeft voorlopig een streep door die gesprekken gezet.

‘Ten Hag is de beste trainer die ik heb meegemaakt, onder hem speelde ik alles’

Voetbalzone sprak eerder dit seizoen uitgebreid met Sjoerd Overgoor over zijn loopbaan.Lees artikel

“Ik lees overal verhalen dat voetballers salaris moeten gaan inleveren. Maar dat is bij ons een lastig verhaal, want hier verdient de bestbetaalde 3.500 euro bruto”, zegt Overgoor, die zich al aan het oriënteren is op de periode na zijn loopbaan. “Mensen hebben een ander beeld van het betaalde voetbal”, beaamt ploeggenoot Cas Peters. “Maar van voetballen in de Eerste Divisie word je niet rijk. Ik heb bij een andere club meegemaakt dat een ploeggenoot na de training snel ging douchen, omdat hij nog naar zijn werk moest. Op dit niveau voetbal je vooral omdat je in jezelf wilt investeren.”

“Ik heb het geluk dat ik nog een eenjarig contract heb, maar ik kan me voorstellen dat jongens met een aflopende verbintenis zich wel zorgen gaan maken”, vervolgt Peters. TOP Oss besloot het seizoen in de Keuken Kampioen Divisie op de zestiende plaats. “Clubs gaan nu geen spelers onder contract nemen. Ze moeten eerst een beter inzicht in de financiële gevolgen hebben. Niemand kan daar op dit moment een zinnig woord over zeggen.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

48 reacties (laatste reactie door nederland79)

Ik denk dat het verzoek en het idee voor het korten van salarissen ook vooral betrekking heeft op de Eredivisie. In de KKD valt er inderdaad weinig te besparen op de salarissen omdat het al niet veel is. Het gemiddelde salaris in de Eredivisie bedraagt enkele tonnen. Daar zou je iets mee moeten kunnen. Aan de andere kant wordt dat gemiddelde ook weer erg verhoogd door de salarissen die met name een Ajax de laatste jaren is gaan betalen.

28 april 2020 om 10:41

@masterd: het gemiddelde salaris in de Eredivisie is alleen geen salaris die de meeste spelers krijgen (zeg maar de mediaan). Het gemiddelde salaris wordt enorm beinvloed door de topsalarissen die bij de topclubs (en vooral bij ons) worden vergeven. Als het ervan moet gaan komen dat spelers salaris moeten inleveren, zou ik dat hetzelfde doen als bij de inkomstenbelasting in Nederland. Een soort belastingvrije voet voor de eerste aantal euro's die je verdient om zo de laagste inkomens te laten behouden. Nu denk ik dat het juridisch gezien onhaalbaar is om dit door te voeren omdat je ook gewone regelgeving hebt. Dus zal je hier of iets op vrijwillige basis moeten afspreken, of het geldt voor het hele land. Zie het laatste echt niet gebeuren, dus zal het vooral op vrijwillige basis moeten.

28 april 2020 om 15:59

Is de mediaan van de salarissen in het Nederlandse voetbal bekend? Zou ik wel benieuwd naar zijn, zowel per competitie als gecombineerd.

28 april 2020 om 16:21

Geen idee, maar die zal logischerwijs lager dan het gemiddelde zijn. Is inderdaad wel een interessant gegeven.

28 april 2020 om 17:39

In de KKD zijn de salarissen niet zo hoog, waardoor ze allemaal binnen de loonsubsidie van de overheid vallen. Kortgezegd wordt tot 90% van de salarissen vergoed door de overheid, voor zover deze salarissen niet boven de (ongeveer) 10.000 per maand uitkomen. Daarom slaat het nergens op om spelers met een salaris van minder dan 10.000 per maand te korten. Voor spelers die meer dan dat verdienen (lees: bepaalde spelers in de Eredivisie) heeft het wel nut.

Een percentage van je salaris is toch altijd eerlijk? Waarom zou iemand in plaats van 3500 niet 2800 kunnen verdienen. 20% eraf. Als het alternatief is dat de club failliet gaat. En met 2800 euro heb je echt nog een prima salaris. In Nederland zijn genoeg mensen die dat niet verdienen.

28 april 2020 om 10:31

als jouw hypotheek en andere vaste kosten zijn ingesteld op 3500 euro bruto en zn vrouw werkt er niet bij. Dan is 20% eraf een hele hoop geld.lever jij ook 20% extra in, zodat we andere beroepsgroepen kunnen steunen?

28 april 2020 om 10:35

Ik snap dat zijn leven ingericht is op het salaris. Maar als het betekend dat zijn club failliet gaat als ze het niet doen, heeft hij niks. Als ons bedrijf zou omvallen als we niet iets met de salarissen zouden doen, ben ik daar niet op tegen.

28 april 2020 om 12:28

Waarom moet je hypotheek en vaste kosten hoger worden als je veel meer gaat verdienen. Nou gaat mijn punt niet om spelers uit de KKD, maar aangeven dat je niet kan inleveren omdat je au pair, 3e woning en 4e auto kosten hebben, tja dan moet je misschien iets aan die overbodige luxe doen. Ik snap dat niemand er blij van wordt, maar als het mij gevraagd wordt om mijn baan te behouden dan zou het een optie zijn om 20% in te leveren. Ik leef namelijk niet naar mijn Max.

29 april 2020 om 10:01

dat zeg ik nergens, maar stel dat zijn vrouw niet werkt en hij krijgt 3500 euro bruto.stel dat ie een huisje van 250.000 euro heeft, niks bijzonders. Met een hypotheek.even afhankelijk van de rente kan hij dat prima betalen en houdt ie geld over om gewoon te leven. Maar dan is 20% inleveren gewoon veel hoor.

29 april 2020 om 21:39

Ik zou het niet doen. Andersom als het goed gaat geven ze je er ook niet in 1x 20% bij. Plus als je inlevert en ze gaan na jaar alsnog failliet krijg jij je ww maar over die 2800 ipv die 3500.

28 april 2020 om 10:31

Vergeet niet dat het bruto is dus er gaat nog een bedrag vanaf. Daarnaast zegt hij dat 3500 bruto het hoogste is dus dan kun je begrijpen dat de meeste er (ruim) onder verdienen.

28 april 2020 om 10:37

Hoe minder je verdient, hoe minder eraf gaat. Dus netto is 20% misschien maar 10 of 15%. Een percentage is voor iedereen eerlijk. Als iemand voor 2000 voetbalt en dan dus 1600 overhoudt, kost hem dat netto misschien maar 100 euro per maand. Daarnaast heeft hij dan weer recht op toeslagen die dat stuk compenseren.

28 april 2020 om 10:40

Dat is dus niet haalbaar. Dat is hetzelfde als je bij alle medewerkers 20% eraf haalt. Hun kosten zijn ingesteld op het salaris dan kun je er niet zomaar 20% van af halen.

28 april 2020 om 11:15

Als ik 20 procent moet inleveren zou ik dat niet accepteren. Laat dan de overheid maar 90% van salaris doorbetalen en wergever de laatste 10 procent. Het is compleet van de pot gerukt dat Jeroen de gedachte heeft om 'even' het huis te verkopen, of de auto. Het is geen monopoly

28 april 2020 om 21:57

Als je nu al niet instaat bent om je broek op te houden moeten clubs en bedrijven misschien maar omvallen. Hoe kunnen clubs wel bezig zin met nieuwe contracten en transfersommen. Die 90% hebben wij al betaald. Dat is namelijk gewoon belasting geld. Die gaan we straks ook nog een keer terug betalen.

28 april 2020 om 10:35

Alles is relatief. Als je ipv 3500 euro nog maar 2800 euro gaat verdienen, kom je echt wel in de knel als je een gezin met bv 3 kinderen nog moet onderhouden, je partner geen werk heeft, de hypotheek moet betaald worden en de maandelijkse lasten die ingesteld zijn op de gedachte dat je 3500 euro krijgt.

28 april 2020 om 10:38

Misschien moet je dan wel je huis of auto verkopen en wat kleiner gaan wonen. Het is toch gewoon crisis. Dat geld toch voor alle werknemers die hun baan verliezen of salaris moeten inleveren.

28 april 2020 om 10:41

Ja want in deze crisistijd kun je zomaar je huis en/of auto verkopen? Je weet toch zelf ook wel dat dat niet haalbaar is.

28 april 2020 om 10:49

Sorry hoor, maar de keus is wat mij betreft makkelijk als het gaat om mijn huis waar mijn gezin van 4-5 woont of dat mijn werkgever failliet gaat. Wil je je werkgever helpen? Zoek dan een andere baan in deze lastige tijd. Dan kan je van de loonlijst af.

28 april 2020 om 10:54

@arsenal890: Je kan prima je auto verkopen, je zal alleen schrikken wat hij heeft afgeschreven. En huizen worden op dit moment nog prima verkocht, dus het is gewoon een excuus.

28 april 2020 om 10:56

Jeroen doe nou niehiet!!! Je praat echt onzin. Iemand met zo’n inkomen kan geen 20% missen. Auto en huis verkopen... man man, en dan ook zomaar even een ander huis kopen? Fietsen ipv autorijden? Het salaris inleveren gaat alleen op voor de grootverdieners, niet voor mensen met een modaal inkomen

28 april 2020 om 11:32

Jeroen, ik heb het gevoel dat jij nog totaal geen idee hebt hoe het is om krap te leven. Of je hebt t zelf gewoon goed of je bent nog niet in de fase van je leven dat je alle verantwoordelijkheid op je schouders ligt(kind, vrouw, hypotheek etc). Als je 3500 bruto verdient, kan je in praktijk voor de meeste gevallen echr geen 20% missen gast. En daarbij is 3500 de best betaalde. Gemiddeld 2200.

28 april 2020 om 11:34

Dan praat je over auto verkopen etc. Je weet echt niet hoe t werkt.. Soms is een auto ook gewoon een noodzaak. Praktosche redenen

28 april 2020 om 12:07

@Jeroen-AMF juist ja, je moet je huis verkopen, een ander kleiner huis terug kopen in een markt die voor de koper nog steeds niet gunstig is en alle daarbijextra komende kosten. Lijkt mij inderdaad een goede bezuiniging....uit eigen ervaring zeg ik gewoon niks doen voor je werkgever, als hij de kans heeft om jou te lozen doet ie het ook zonder aan jou te denken. Ik heb ooit bij een werkgever vakantiedagen en 10% salaris ingeleverd en vervolgens stonden we alsnog allemaal op straat en niemand die een vergoeding geeft voor wat je al misgelopen bent.

28 april 2020 om 12:32

Hee Jeroen heb je enig idee hoe moeilijk het voor starters is om er op de woningmarkt tussen te komen? Denk jij nou echt dat je met een salaris van 2800 even makkelijk een huis kan kopen op de huidige markt? Vraag het maar aan alle starters hoe lastig dat is. Auto moet je schijnbaar ook verkopen in jouw redenering, dus alle opties op plekken in dorpen waar slecht OV is en de prijzen goedkoper zijn vallen ook af. Dat soort plekken kun je namelijk het beste met de (helaas verkochte) auto doen.

28 april 2020 om 15:23

in de eredivisie wordt gemiddeld 290.000 euro per jaar verdiend en dan hebben de voetballers ook nog de luxe dat er door onze overheid speciaal voor hen een zeer lucratief pensioenstelsel is ontworpen waar enkel deze beroepsgroep gebruik van kan maken. Als je geld wil weghalen moet je het in de eredivisie doen, nergens anders. Door de krankzinnige marktwerking verdienen ze daar belachelijk veel geld, natuurlijk in zuid Europa verdienen ze nog meer krankzinnig belachelijk veel geld, maar als de bedrijfstak overeind gehouden moet worden, is het daar waar het vandaan gehaald moet worden.

28 april 2020 om 10:43

Nou het lijkt me niet prettig om ineens 700 euro bruto per maand in te leveren als je al niet te veel verdient. Zo iemand heeft niet dezelfde buffer als iemand die veel meer verdient en 20% inlevert. En dan is 3500 nog het max wordt er aangegeven.

28 april 2020 om 10:45

@Jeroen-AMF: In de basis heb je wel gelijk, maar hoe lager het inkomen, hoe minder je hebt kunnen sparen en hoe kleiner je buffers zullen zijn. Niet voor niets hebben we voor de inkomstenbelasting in Nederland een belastingvrije voet. De sterkste schouders dragen de sterkste lasten. Nu ben ik verre van een PvdA-er (ben VVD-er), maar vind het niet logisch om van jongens te vragen die max 3500 bruto per maand (er zijn dus genoeg spelers die nog veel minder verdienen) verdienen hetzelfde offer te vragen van iemand die een veelvoud ervan verdient, omdat ze het waarschijnlijk echt niet kunnen missen.

28 april 2020 om 10:51

@4ever4ajax: Voor elke club is het verschillend. Bij Ajax kan je zeggen dat alle spelers boven de 500.000 euro iets moeten inleveren. Maar bij Top Oss kan dat niet en moet je dus bezuinigen op de salarissen die er zijn. Het alternatief is omvallen. En misschien moet de KKD wel weer terug naar voetballers die ernaast moeten werken. Volgens mij moeten de regels dan wel worden aangepast. En als VVD-er weet je dan ook dat er genoeg voorzieningen zijn voor mensen die te weinig verdienen. Daarnaast is het alternatief dat de club failliet gaat en dat je via het UWV nog 70% van je loon krijgt.

28 april 2020 om 11:15

Ik vind alleen dat je wel 2 zaken zou mogen scheiden. Een normale exploitatie zonder Corona en de huidige situatie. Een club die zonder Corona zich prima kan redden, zou nu door de Knvb geholpen moeten worden met leningen. Daar kan je dan als Knvb prima voorwaarden over maximale salarissen etc aan verbinden. Een kleine club is gewoon niet in staat goede buffers op te bouwen, net als in het MKB met kleine bedrijven. Die worden nu deels door de overheid en deels door financierders geholpen (en hoeven medewerkers ook niet op salaris in te teren).

28 april 2020 om 11:33

Veel mensen vallen je nu aan, maar in de realiteit is dit al vaker gebeurd. In de zorg was dit jaren terug heel normaal. Of ieder personeelslid deed een stapje terug en de zorg kon doorgaan of de boel werd gesloten. Mensen in de zorg dromen van een bruto salaris van 3500 euro...

28 april 2020 om 12:36

@lunny, ik heb het idee dat je nu echt alleen een hele specifieke zorggroep denkt, verpleegtehuizen ofzo? Want in ziekenhuizen is ook zat personeel dat zo het dubbele pakt. Zorg is enorm breed.

28 april 2020 om 17:17

De zorg is uiteraard een erg ruim begrip. Doel dan niet op artsen e.d.
Begeleiding in de gehandicaptenzorg en GGZ bijvoorbeeld worden zwaar onderbetaald. Terwijl zij dagelijks bloot worden gesteld aan (passief) agressief gedrag.

28 april 2020 om 14:39

En als de club dan alsnog omvalt? Leuk uitkering aanvragen over 700 euro bruto minder pm.

Als de best betaalde 3.500 euro heeft, kun je dan nog spreken over serieus betaald voetbal?

28 april 2020 om 10:57

Volgens mij krijgen ze dan nog steeds betaald om te voetballen....

28 april 2020 om 11:12

Ik weet uit ervaring dat er al betaald wordt in de 3e klasse zaterdag bij een aantal clubs. Bij de 2e klasse en 1e klasse wordt het gros al betaald en dus bij hoofdklasse etc krijgen ze al KKD bedragen plus ze hebben er vaak nog een baan naast. Dus Wanny heeft zeker een punt door te stellen waar de grens ligt.

28 april 2020 om 11:22

Toch snap ik Wanny zijn opmerking. Bijvoorbeeld bij Kozakken Boys krijgen spelers ook betaald en voor sommige spelers is het salaris daar hoger dan in de KKD, maar toch wordt er daar gesproken over amateurs.

28 april 2020 om 11:45

Welke 3e klasse zaterdag club dan wel?

28 april 2020 om 12:26

@voetbalfreak, las een verhaal van Kharchouch op Voetbalzone: ‘als ik wat tegen Ajax kan doen, weet ik: hé, misschien hoor ik wel bij de top’ Blijkbaar 400/500 bij VVA Spartaan

28 april 2020 om 12:40

Wanny heeft geen punt. Ik weet uit eigen ervaring dat spelers in de 1e klasse worden betaald in premies. Dit zijn dus geen salarissen, dus wordt het niet geschaard onder betaald voetbal

28 april 2020 om 12:55

Inderdaad repuiztav, amateurclubs doen er alles aan om het vooral niet op salaris te laten lijken, vooral om te voorkomen dat ze als werkgever gezien worden. Bij voorkeur betalen ze ook uit met wat flappen in een envelop

28 april 2020 om 13:36

Het gaat me niet zozeer om de vergelijking met amateurs en wat daar betaald wordt.en ik snap ook dat er betaald wordt, dus dan is het betaald voetbal. Punt is dat met een best betaalde speler van 3.500 euro, je je kunt afvragen of er toekomst is voor zo'n club in de eerste divisie.

Misschien moet de overheid de komende tijd gewoon minimaal 50% minder loonbelasting heffen. Daar hoor je niemand over.

28 april 2020 om 11:51

Ik hoop dat dit een grap is? Hoe moet de staat dat ooit financieel rond gaan krijgen? Zich a la Italia zwaar in de staatsschulden steken?

28 april 2020 om 15:10

Dat klinkt altijd wel leuk, laat de overheid dit of dat maar betalen. Minder belasting, etc. Maar uiteindelijk moet de overheid ook heel veel kosten maken om ons land draaiende te houden. Die politieman of verpleegster moeten toch echt ergens van betaald worden.

Men kan je ook afvragen , of dit ‘betaald’ voetbal is !!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

TOP Oss

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
18.TOP Oss10-8
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
K. TejanAanvaller123
N. AlblasKeeper120
B. PrinssenKeeper00
L. van MeursKeeper00
N. AbdatVerdediger100
T. DavidVerdediger100
N. FleurenVerdediger60
Voor de complete selectie: Clubpagina TOP Oss.

6 fans
Middenvelder, 33 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 28 oktober
Xavi moet de nieuwe trainer van Barcelona worden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren