Om één simpele reden is Joey Veerman een topspeler voor Feyenoord

Donderdag, 23 april 2020 om 21:13Dominic Mostert • Laatste update: 21:12

Deze week publiceerde Voetbalzone een uitgebreid artikel over het seizoen van Dusan Tadic, waarin onder meer werd stilgestaan bij het aantal kansen dat verschillende spelers in de Eredivisie creëren. Tadic bleek iedere 24 minuten een kans te creëren en verleent met dat moyenne alleen ploeggenoot Hakim Ziyech (iedere 21 minuten) voorrang. De top drie wordt gecompleteerd door de inmiddels uit de Eredivisie vertrokken Steven Bergwijn (iedere 30 minuten). Het zijn de enige drie spelers die gemiddeld vaker een kans creëren dan Joey Veerman, die in tegenstelling tot Ziyech, Tadic en Bergwijn pas bezig is aan zijn eerste seizoen op het hoogste niveau.

Door Dominic Mostert

In het elftal dat Voetbalzone eerder deze maand samenstelde met de beste aanwinsten van het seizoen in de Eredivisie, kreeg Veerman een plek op het middenveld toebedeeld. De jongeling van sc Heerenveen, 21 jaar, kwam afgelopen zomer over van FC Volendam. Met een transfersom van iets meer dan een half miljoen euro was hij een relatief goedkope gok voor Heerenveen, die goed uitpakte. De technicus draait moeiteloos mee in de Eredivisie en groeide uit tot de regisseur van Heerenveen. In Friesland evolueerde hij tot aanvallende middenvelder, nadat hij in de Keuken Kampioen Divisie een meer controlerende rol had op het middenrif. Met name na de winterstop is Veerman in vorm geraakt, en hij laat wekelijks zien dat er nog veel rek in zijn spel zit.

Het artikel gaat verder onder de video
'Toornstra upgrade zijn toverkunsten, Cassano houdt het niet droog'
Meer videos

Het team met de allerbeste aanwinsten van 2019/20 in de Eredivisie

Joey Veerman kreeg van Voetbalzone een plek in het team met de allerbeste aanwinsten van 2019/20 in de Eredivisie.Bekijk elftal

De ontwikkeling van Veerman is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Woensdagochtend schreef Voetbal International dat Feyenoord belangstelling heeft voor de geboren Volendammer, die in januari nog trefzeker was in De Kuip. Dick Advocaat is al enige tijd op zoek naar versterking in die linie, zeker omdat het contract van Renato Tapia afloopt, de huurperiode van Oguzhan Özyakup in de zomer ten einde komt en Orkun Kökcü begeerd is op de transfermarkt. Voetbal International meldde dat Feyenoord zich 'in eerste instantie' op ervaring richt, wat zou betekenen dat Veerman niet bovenaan het lijstje staat. Bovendien is er pas budget voor zijn komst als de Rotterdammers deze zomer spelers verkopen.

Ondanks de terughoudendheid vanuit De Kuip zou Veerman van grote waarde kunnen zijn voor Feyenoord. De doodeenvoudige reden daarvoor is dat er momenteel relatief weinig gevaar uitgaat van het middenveld van Feyenoord. Dit seizoen zijn Jens Toornstra en Orkun Kökcü de middenvelders die voor het meeste gevaar zorgen in de ploeg van Advocaat. Beiden creëerden 31 kansen. Volgens de statistieken van Opta hebben tien clubs in de Eredivisie minstens één middenvelder in dienst die betere cijfers kan overleggen. Zo creëerde Sergio Peña van FC Emmen in zijn eentje evenveel kansen (62) als Toornstra en Kökcü bij elkaar deden. Als de cijfers van Veerman worden afgezet tegen die van de huidige middenvelders van Feyenoord, wordt duidelijk dat zijn kwaliteiten goed van pas kunnen komen in Rotterdam-Zuid.


Joey Veerman versus de middenvelders van FeyenoordSPELER KANSEN GROTE KANSEN UIT OPEN SPEL UIT STAND. SITUATIE
Joey Veerman 56 4 43 13
Jens Toornstra 31 7 29 2
Orkun Kökcü 31 5 22 9
Leroy Fer 18 2 18 0
Renato Tapia 3 0 3 0

Het is belangrijk om minstens twee aspecten in ogenschouw te nemen. Allereerst is het relevant om na te gaan hoeveel speeltijd de verschillende middenvelders dit seizoen hadden. Met zijn 1724 gespeelde minuten staat Veerman ongeveer op gelijke hoogte met Kökcu (1710 minuten) en heeft hij een beperkte voorsprong op Toornstra (1673 minuten). In onderstaande tabel wordt daarom nagegaan hoe de verdeling van het aantal gecreëerde kansen er per minuut uitziet. De speler die dit seizoen het grootste aantal minuten op het veld stond is Leroy Fer (1925), maar hij heeft uiteraard een meer controlerende rol en is in eerste instantie niet de aangewezen man om gevaar te stichten bij Feyenoord. Hetzelfde geldt voor Renato Tapia, die bovendien aanzienlijk minder speelminuten had (752). Een andere relevante factor is dat Veerman het moet laten zien in een bijzonder wisselvallig draaiend elftal, dat op de tiende plaats staat in de Eredivisie.


Hoe vaak creëren Veerman en de Feyenoorders kansen?SPELER KANS GROTE KANS OPEN SPEL STAND. SITUATIE
Joey Veerman iedere 32 minuten iedere 442 minuten iedere 41 minuten iedere 135 minuten
Jens Toornstra iedere 55 minuten iedere 245 minuten iedere 59 minuten iedere 858 minuten
Orkun Kökcü iedere 56 minuten iedere 344 minuten iedere 78 minuten iedere 191 minuten
Leroy Fer iedere 109 minuten iedere 985 minuten iedere 109 minuten -
Renato Tapia iedere 251 minuten - iedere 251 minuten -

Meerdere uitkomsten vallen hierbij op. Veerman creëert in zowel absolute als relatieve zin veel vaker kansen dan de middenvelders van Feyenoord. Maar grote kansen zijn het niet vaak. Opta maakt onderscheid tussen ‘kansen’ en ‘grote kansen’: een grote kans wordt door het statistiekenbureau gedefinieerd als ‘een situatie waarin redelijkerwijs verwacht mag worden dat de speler scoort, meestal in een één-op-één-situatie of van dichtbij, waarbij er voor de bal een duidelijke weg richting het doel is en er weinig tot enige druk staat op de speler die schiet’. Veerman zet zijn ploeggenoten niet vaak één-op-één voor de keeper. Toch gaf hij dit seizoen al vijf assists, meer dan iedere middenvelder van Feyenoord. Veerman is aanzienlijk vaker betrokken bij treffers dan zijn potentieel toekomstige teamgenoten. Gemiddeld is hij iedere 196 minuten verantwoordelijk voor een goal of assist; geen middenvelder van Feyenoord doet dat beter.


Bijdrage aan goals: Veerman en de FeyenoordersSPELER GOALS ASSISTS BETROKKEN BIJ GOAL
Joey Veerman 4 5 iedere 196 minuten
Jens Toornstra 5 3 iedere 215 minuten
Orkun Kökcü 2 4 iedere 287 minuten
Leroy Fer 2 2 iedere 493 minuten
Renato Tapia 0 0 -


De wildcard: Oguzhan Özyakup


Er is nog één wildcard in het spel en dat is de toekomst van Oguzhan Özyakup. De clubleiding van Feyenoord beseft dat er weinig gevaar uitgaat van het middenveld en nam mede daardoor Özyakup in januari op huurbasis over van Besiktas, tot het eind van het seizoen. De middenvelder begon goed, met een doelpunt in zijn debuutwedstrijd tegen FC Emmen (3-0) bij de absentie van Orkun Kökcü, maar worstelde daarna met zijn fitheid en heroverde zijn basisplaats niet meer. In zijn huurcontract staat geen optie tot koop opgenomen, maar zowel Feyenoord als Özyakup zou wel oren hebben naar een definitieve transfer. Het is vooralsnog echter de vraag of de club wil voldoen aan de vraagprijs van Besiktas, die circa vijf à zes miljoen euro zou bedragen.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Feyenoord zowel Veerman als Özyakup koopt, tenzij er grote uitgaande transfers plaatsvinden. Met zijn 27 jaar en zijn zevenenhalve seizoenen aan ervaring bij Besiktas voldoet Özyakup beter aan het plaatje van 'ervaring' waar Feyenoord de voorkeur aan geeft. Maar is de komst van Veerman ook daadwerkelijk overbodig als de huurling definitief kan worden overgenomen? In onderstaande tabellen staan de cijfers van Özyakup over zijn gehele carrière, afgezet tegen de cijfers die Veerman daar dit seizoen tegenover stelde. Het is verre van een perfecte vergelijking, bijvoorbeeld omdat Özyakup zich moest bewijzen in veel meer wedstrijden, maar het geeft (tot slot) wel een indicatie van hoe beide spelers zich tegenover elkaar verhouden.


Oguzhan Özyakup versus Joey VeermanSPELER GOAL ASSIST KANS GECREËERD
Oguzhan Özyakup iedere 484 minuten iedere 237 minuten iedere 59 minuten
Joey Veerman iedere 442 minuten iedere 353 minuten iedere 32 minuten

Feyenoord hoopt een selectie samen te stellen die volgend seizoen kan meedoen om de landstitel. Voor het offensieve gevaar was de kampioen van 2017 deze jaargang echter veelal afhankelijk van de ingevingen van Steven Berghuis, van wie het aanblijven nog hoogst onzeker is. Qua gecreëerde kansen kan Berghuis zich meten met de besten in de Eredivisie, maar hij is de enige Feyenoorder voor wie dat geldt. Hoewel Veerman lang niet alle problemen zal oplossen, en dat ook niet gevraagd kan worden van iemand van zijn leeftijd, heeft hij wel de potentie om datgene te leveren waar Feyenoord behoefte aan heeft.


Poll

Joey Veerman zou een uitstekende aanwinst zijn voor Feyenoord


Gerelateerd

Meer sportnieuws

45 reacties (laatste reactie door derede)

Zal wel een omschakeling voor Feyenoord worden om straks een middenveld te hebben met 2 spelers die iets met een bal kunnen. Laatste paar jaar was 1 al teveel gevraagd en hoefde je voor creativiteit en voetballend vermogen op het middenveld niet naar Feyenoord te kijken. Zal wel een heerlijk middenveld worden met fer - kokcu - veerman. Als je ook nog Berghuis kan houden, dan heb je opeens voorin best wel wat voetbal staan.

t zou een leuke speler zijn die veerman, maar met Ozyakup heb je een prima alternatief

22 april 2020 om 18:12

Leuk hoor, maar Ozyakup is een gehuurde speler die het bij Arsenal niet heeft gemaakt, en de laatste tijd niet veel heeft laten zien. Veerman is een stuk jonger, en als je die aantrekt is de kans aannemelijk dat hij over een aantal jaar veel meer oplevert.

22 april 2020 om 20:34

ben erg sceptisch over 'grote talenten' van een middenmoter bij Feyenoord. kan me niet herinneren wanneer dat voor het laatst goed is gegaan. ayoub, larsson, basicoglu, haps, amrabat, Vejinović stuk voor stuk prima voetballers maar geen enkele kon echt overtuigen (al gaat het met haps de laatste tijd wel de goeie kant op) als je ozy voor 4 mil over kan nemen heb ik dat liever dan 7-8 mil voor weer zo'n 'talent' van heerenveen of utrecht.

23 april 2020 om 12:47

Ozyakup kost ook ongeveer het vijfvoudige aan salaris vrees ik hahaha

Hem en Ozyakup binnenhengelen en Feyenoord heeft een ijzersterk middenveld hoor! Dan nog een vleugelaanvaller strikken en hopen dat Sinisterra in september al weer bijna fit genoeg is. Ik ben benieuwd hoe Summerville het gaat doen. Hij zal toch echt wel genoeg kansen gaan krijgen volgend seizoen. Qua salaris zitten we goed met al die aflopende contracten. Alleen denk ik wel dat we iemand als Haps moeten verkopen. Anders zal Veerman een moeilijk verhaal worden. Misschien dat we Ramon Hendriks om kunnen toveren tot linksback? Die jongen heeft een hele goeie trap en zal fysiek nooit zijn mannetje kunnen staan centraal.

22 april 2020 om 15:33

Om die 2 middenvelders en nog een vleugelspeler binnen te halen heb je aan alleen Haps verkopen echt niet genoeg hoor. Ik zou sowieso Jørgensen de deur uit doen, aangezien hij op het moment niets toevoegt en je kan net zo goed Bannis doorschuiven. Misschien ook goed om jongens als Toornstra eens te verkopen als je er nog iets aan wil verdienen. Overigens zal Feyenoord ook een rechtsback aan moeten trekken, ik acht Nieuwkoop daar eigenlijk niet goed genoeg voor en Geertruida vind ik geen rechtsback maar een centrale verdediger.

22 april 2020 om 16:16

Linssen is transfervrij en Ozyakup zal gehuurd worden. Deze 2 hebben dan alleen effect op het salarishuis, die juist weer ruimte biedt voor dit, door de aflopende contracten.verder zouden we dan met de opbrengst van Haps, Veerman kunnen kopen.

22 april 2020 om 16:40

Jij zegt dat je voor de opbrengst van Haps, Veerman kunt kopen. Acht jij dat werkelijk realistisch?

22 april 2020 om 17:03

Linssen is allerminst zeker toch? Het zou wel een goede optie zijn voor Feyenoord. Je bent alleen wat tekengeld kwijt en een iets hoger salaris

22 april 2020 om 20:02

Mede daarmee ja, je denkt toch niet dat Feyenoord 0 euro uit eigen zak gaat spenderen? Dan zou Dick niet gebleven zijn. Dat zou namelijk betekenen dat er iemand verkocht moet worden die evenveel oplevert als de aankoop van 2 of 3 spelers. Dick wilt 2 middenvelders en een aanvaller erbij. Als je iemand wilt verkopen om dat te bekostigen kom je volgens mij in een vicieuze cirkel terecht omdat je dan de verkochte speler moet vervangen. Oftewel: Linssen + Ozyakup die alleen aan je salarishuis trekken. En dan 1 transfer voor de toekomst, of ze gaan toch opeens miraculeus met Tapia door omdat ze geen geld voor transfers hebben.

22 april 2020 om 15:36

Ozyakup heeft volgens mij toch een behoorlijk salaris. Dan zal hij flink in moeten leveren en gezien z'n transfervrije status deze zomer, zijn ervaring in combinatie met z'n nog altijd pas 27-jarige leeftijd maken hem een aantrekkelijke speler voor veel clubs. Ik denk dus dat je Ozyakup kunt vergeten, al zou het voor Feyenoord geweldig zijn als ze hem toch weten te strikken.

22 april 2020 om 16:17

Alleen heeft hij nog een contract tot medio 2022 haha.

22 april 2020 om 16:47

Mijn excuses. Ik keek verkeerd op transfermarkt.nl. Je hebt inderdaad gelijk. Maar goed, dan is hij waarschijnlijk nog moeilijker te halen. Bovenop een behoorlijk salaris dus ook nog eens een transfersom.

22 april 2020 om 18:24

Dat ligt eraan, als zijn club hem van de loonlijst wil hebben is een transfervrije overgang ook mogelijk.

22 april 2020 om 15:38

Sunmerville moet je in mijn ogen niet op voort gaan bouwen, lijkt mij niet veel meer dan een gevalletje Lukoki.

22 april 2020 om 16:19

Wat een onzin, zelfs Lukoki heeft een mooiere carriere dan menig Ajax gehad heeft/gaat hebben. Hij speelt al jaren europees met Ludogorets. Bovendien is dit zo'n ongefundeerde mening. Hoe kun je een 18-jarig jochie, die bij een degradatie kandidaat het enig licht puntje scheen te zijn, af schrijven door hem te vergelijken met een ander persoon? Vertel me ff wat hun vergelijkingen zijn behalve hun huidskleur? Summerville is namelijk super goed in de kleine ruimte.

22 april 2020 om 16:25

Laatst weer even wat Youtube beelden van Summerville opgezocht. Die jongen kan echt heerlijk ballen. Vooral zijn lichtvoetigheid is echt een wapen. Ben benieuwd hoe hij zich gaat manifisteren.

22 april 2020 om 17:17

Ik vind het, en dat is niet om zijn huidskleur, meer lijken op Cabral. Heel lichtvoetig en snel. Summerville iets sneller, Cabral een beter schot. Maar dezelfde stijl. Ben benieuwd, verwacht niet heel veel maar liet bij ADO interessante acties zien.

22 april 2020 om 20:06

Ja precies, hij is wel klein maar hij lijkt daar juist een voordeel uit te halen door wat je zegt zijn 'lichtvoetig'heid. Laten we hopen dat het een succes wordt Aanvallend kunnen we wel een impuls gebruiken nu sini out of the game is.

22 april 2020 om 16:23

We hebben Ozyakup niet perse nodig als Veerman komt. Het middenveld wordt dan Kokcu - Fer - Veerman wat al een heel sterk middenveld is. Fer is echt een onmisbare schakel in deze .

22 april 2020 om 16:40

Toornstra is inderdaad al sinds het kampioenschap afgeschreven, maar komt altijd weer terug in de basis. Zou dus niet zomaar uitgaan van dat middenveld dat je voorspelt.

22 april 2020 om 16:47

Denk eerder dat Veerman wordt gezien als opvolger van Kokcu of ipv Ozyakup. Geloof niet dat Feyenoord beide spelers gaat halen. Toornstra zie ik namelijk ook niet zomaar uit de basis verdwijnen, blijft enorm waardevol voor Feyenoord.

22 april 2020 om 20:11

Ah ja ik vind het ook prima om Burger en Bouchatoui (?) op de bank te zetten en zoals je zegt alleen Veerman (of Ozyakup gezien de financiele situatie) te halen. Ik baseer dit echter op de wens van Dick (althans zo suggereerde o.a. fr12)

Wellicht dat die buitenlandse clubs welke belangstelling zouden hebben voor Kokcu beter nog even doorscouten op Veerman...daar zit namelijk veel meer potentie in en is veelzijdiger.

Het is niet omdat ik ajacied ben hoor. Maar Joey Veerman is meer een Ajax-speler. Maar ik wil niet zeggen dat Overmars hem gelijk moet gaan halen.. Maar ik denk gewoon niet dat hij mee kan in het arbeidersspel van Feyenoord. Maar daar kan ik natuurlijk ook behoorlijk naast zitten.. Het zou overigens beter zijn als Feyenoord zich gaat richten op Linssen, Ejuke en van Bergen. En misschien kunnen ze dan Guzman terughalen uit Frankfurt. Want eerlijk gezegd denk ik dat men ik Alkmaar komende transferperiode (wanneer dat ook mag zijn) behoorlijk gaat cashen.. En dat ze dan gaan shoppen in Heerenveen, Breda en Volendam. En dan heb ik het over Joey Veerman, Jan Paul van Hecke en Micky van de Ven.. Maar het gaat over Feyenoord en die zouden zich moeten richten op de spelers die net genoemd heb. Die passen wel in het Feyenoord spel denk ik. Koopmeiners is te duur voor Feyenoord denk ik maar anders zouden ze hem moeten halen ipv Veerman. Overigens heb ik het nu wel over mogelijke Feyenoord aanwinsten maar Overmars kan straks ook aan de bak na de waarschijnlijke leegloop bij Ajax.. Ben erg benieuwd naar de elftallen van de Ajax, AZ, Feyenoord en PSV van volgend seizoen.

22 april 2020 om 22:56

@afca_babel Ajax is natuurlijk niet de enige club is die behoefte heeft aan technische spelers. omdat er een TD was met Van Geel die voornamelijk harde werkers haalde wil dat niet zeggen dat Feyenoord niet houdt van technische spelers. vergeet niet dat er genoeg technische spelers zijn geslaagd bij Feyenoord zoals bv de broertjes Kalou en Ono en nu Berghuis en Sinisterra. Veerman past imo prima bij Ajax, Psv, Feyenoord en AZ met zijn kwaliteiten. voor al die clubs kan hij van meerwaarde zijn. dat we in Rotterdam alleen houden van de mouwen opstropen is grote onzin. we hebben alleen de pech gehad dat er een tijdje mensen de leiding hadden die alleen maar harde werkers naar Feyenoord haalden. de oorzaak van dat we momenteel arbeiders voetbal spelen is omdat we juist een type Veerman missen. met Kokcu, Veerman, Berghuis en Sinisterra heb je straks 4 creatieve spelers waardoor je kan afstappen van dat arbeidersvoetbal. het ligt aan de spelers die je hebt. Ajax speelde ook betonvoetbal toen ze no met Bazoer, Klaassen en Gudlj op het middenveld speelden. pas toen Ziyech kwam kwam er weer voetbal in de ploeg. zo een effect kan Veerman ook op het spel van Feyenoord hebben

Veerman lijkt mij een type De Jong/Pirlo, een regisseur met visie, een type dat Feyenoord niet heeft. Wat Feyenoord nog meer ontbreekt zijn dynamische middenvelders à la Van de Beek.

23 april 2020 om 08:42

Feyenoord heeft met Toornstra zo'n beetje de meest dynamische middenvelder van de competitie in de ploeg.

23 april 2020 om 15:07

Hij blijft inderdaad gaan en is overal te vinden dankzij zijn uithoudingsvermogen en mentaliteit en komt ook in scoringspositie dankzij zijn gevoel voor positie maar exploderen in een kleine ruimte vanuit het middenveld naar de 16 meter zoals Van de Beek doet, nee, dat is niet zijn forte.

Maar waarom zou je Pena niet halen? Die lijkt mij goedkoper dan Veerman.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
B. LinssenAanvaller3413
L. SinisterraAanvaller3012
J. BijlowKeeper220
R. NelsonAanvaller212
T. JansenKeeper00
O. MarcianoKeeper120
D. RemieKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Feyenoord.

3 fans
Middenvelder, 23 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 12 mei
Internazionale en Tottenham Hotspur azen op de handtekening van Sofyan Amrabat. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren