‘Ik heb zijn overstap naar Ajax nooit begrepen, hij komt kwaliteit tekort’

Woensdag, 15 april 2020 om 12:53Robin Bruggeman • Laatste update: 13:14

Ajax betaalde sc Heerenveen afgelopen zomer vijf miljoen euro voor Kik Pierie. De negentienjarige verdediger wacht echter nog op zijn debuut in de hoofdmacht van de Amsterdammers en maakt zijn minuten dit seizoen met Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie. Het verbaast voormalig Heerenveen-middenvelder Maarten de Jong niet dat Pierie het moeilijk heeft bij Ajax.

“Ik zal eerlijk zijn: ik heb zijn overstap naar Ajax nooit begrepen, omdat hij eigenlijk kwaliteiten tekortkomt. Hij had beter naar Ajax kunnen gaan en dan bij Heerenveen blijven voetballen. Maar je moet hem nu niet terughalen”, laat De Jong, die in het verleden zes jaar deel uitmaakte van de hoofdmacht van de Friezen, optekenen bij FeanOnline-podcast Radio Camataru.

De Jong noemt Heerenveen ‘geen club die spelers terughaalt’: “Kijk, je haalt Gerald Sibon terug als pinchitter, maar zo'n jongen als Pierie moet ook spelen en dat past niet meer”, gaat hij verder. Volgens De Jong is het grootste probleem nu dat de verdediger in een ‘andere cultuur’ heeft gespeeld: “Die jongens gaan daar heel anders met elkaar om, die leven daar heel anders.”

“Als je dan nu weer terugkomt, is het weer heel anders. Je hoort veel jongens zeggen dat het hier zo rustig is, dat hier niets te beleven is. Die overstap terug, dat moet je echt niet willen”, sluit hij af. Pierie tekende vorig jaar een vijfjarig contract bij Ajax en is zodoende nog geruime tijd aan de club verbonden.


Poll

Denk jij dat Kik Pierie in de toekomst uit gaat groeien tot basisspeler bij Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

59 reacties (laatste reactie door glennn)

Ik snap de keuze ook niet. Van de eredivisie, het hoogste niveau van Nederland, naar de 2de League. Dat is gewoonweg een stap achteruit. Had veel beter hij Heerenveen kunnen blijven.

15 april 2020 om 13:28

dat was wel beter geweest voor zijn ontwikkeling idd

15 april 2020 om 13:46

" Ik snap de keuze ook niet. Van de eredivisie, het hoogste niveau van Nederland, naar de 2de League. Dat is gewoonweg een stap achteruit. Had veel beter hij Heerenveen kunnen blijven ". Uit je reactie blijkt duidelijk dat je het inderdaad niet snapt. Bij Heerenveen gaat hij nl. nooit leren wat er nodig is om bij een club als Ajax te kunnen slagen, al blijft hij er tien jaar. Bij Jong Ajax kan hij dat wel, ook al moet hij daarvoor eerst tijdelijk een stapje terug doen. Dat hij beter bij Heerenveen had kunnen blijven, is dan ook onzin, dan had hij geen contract bij Ajax moeten tekenen. Precies hetzelfde werd vorig jaar over Schuurs gezegd en de metamorfose die hij in een jaar tijd heeft gemaakt, heeft aangetoond aan dat ook dat onzin was. Mensen vergeten wel eens dat Pirie nog maar 18 jaar was toen hij voor Ajax tekende en het is helemaal geen schande om op die leeftijd in de KKD competitie te spelen. Om zich goed door te kunnen ontwikkelen, moet een talent veel aan spelen toekomen, dat dat perse in de Eredivisie zou moeten gebeuren, is natuurlijk klinkklare onzin. Als hij tegoed zou zijn voor de Kkd, had hij er met kop en schouders bovenuit moeten steken en dat is allesbehalve het geval. Het is duidelijk dat hij veel talent heeft, maar ook nog veel moet leren en dat is absoluut geen schande voor een speler van nog maar 19 jaar. Hier wordt af en toe net gedaan alsof je carriere al zo goed als voorbij is als je op die leeftijd nog niet geen selectiespeler bent. En dat is natuurlijk niet zo, al helemaal niet bij een club van het niveau van Ajax. Daley Blind was al een jaar ouder toen hij door Ajax werd uitgeleend aan Groningen, terwijl die bovendien de hele jeugdopleiding had doorlopen. En ook met hem is het uiteindelijk allemaal goed gekomen.

15 april 2020 om 13:51

Leuk zo’n lap tekst. Maar het klopt niet wat je zegt. Het belangrijkste van een jeugdspeler is spelen en op het hoge niveau is dat veel belangrijker. Dat je zegt dat het onzin zegt genoeg lijkt mij. Als je een club als Ajax wil behalen dan zul je jezelf moeten laten zien op hoog niveau niet op laag niveau zoals KKD. Lijkt mij duidelijk.

15 april 2020 om 13:58

Jongens als Pierie, Schuurs en Scherpen krijgen meer weerstand als ze in de Eredivisie spelen dan tegen clubs als bijvoorbeeld Oss en Dordrecht. Door de weerstand kunnen ze zich beter ontwikkelen dan een beetje rondkijken bij een topclub. Ajax had ze uit moeten lenen aan hun oude club. Daar hadden ze alledrie een basisplek gehad, daar ben ik van overtuigd. Heb ook meer het idee dat Ajax ze heeft gekocht om de concurrenten voor te zijn.

15 april 2020 om 14:01

Hij heeft zichzelf laten zien op het hoogste niveau, dat jaar bij Heerenveen. Op basis daarvan heeft Ajax hem gehaald. Sommige spelers ontwikkelen zich erg goed in de keukenkampioen divisie. Vanuit dat team kun je wennen aan de speelstijl van Ajax. Als speler die Ajax 1 wilt halen, kan het een betere stap zijn om Jong Ajax te kiezen boven nog een jaar bij Heerenveen. Pierie is gewoon niet goed genoeg, maar andere spelers die in vorm zijn uit Jong Ajax, krijgen gewoon kansen

15 april 2020 om 14:51

Bij Heerenveen was hij al een brekebeen en jonge juffer in de defensie. Kregen met hem veel meer doelpunten tegen dan nu met Botman - ook al niet de bovenstebeste, maar degelijk. Dus ik heb de aankoop van Pierie door Ajax ook nooit en te nimmer begrepen. Het is niks en het wordt niks. Maar dat was al lang duidelijk. Maar je moet het wel zien (overmars).

15 april 2020 om 15:28

Als je zekerheid wil hebben omtrent een verdediger dan moet je bedragen van 70 mio uittrekken. Als je dat niet uit kan geven aan verdedigers, dan heb je de keuze, gaan gokken met tientallen miljoenen voor een enkele speler of gaan spreiden over meerdere spelers. Dus een Kiki, een Per Schuurs, een Alvarez en een matrinez en dan hopen dat eentje het CL niveau haalt.

15 april 2020 om 15:34

Nou ja of je scout goed en weet dat een pierie en alvarez niet goed genoeg zijn of niet past bij het team. Je kon al zien dat hij niet goed genoeg was en of hij zo’n ontwikkeling doormaakt waardoor hij dat wel is bijna niet te doen. Je hebt zeker spelers die zich ongelooflijk ontwikkelen tot een andere speler maar een Pierie niet.

15 april 2020 om 15:46

De Keuken Divisie is leuk voor je jeugdspelers om langzaam naar een hoger niveau toe te groeien. Niet voor spelers die eigenlijk al Eredivisie ervaring hebben....

15 april 2020 om 16:23

@speedyafc de fout die veel mensen maken in Nederland is dat er vaak word gedacht dat alles wat jong is automatisch een groot talent is. ze kijken lijkt het wel soms meer naar de leeftijd dan naar de daadwerkelijke kwaliteiten die een speler wel of niet heeft

15 april 2020 om 16:29

" Het belangrijkste van een jeugdspeler is spelen en op het hoge niveau is dat veel belangrijker ". Dat geldt voor een jeugdspeler die bij Heerenveen speelt, niet voor een jeugdspeler van Ajax. Als je bij Ajax wilt spelen, moet je onder een torenhoge druk kunnen presteren. Dat wordt de talenten in de Ajaxopleiding van jongs af aan bij gebracht. Bij Heerenveen mag je winnen, bij Ajax moet je dat. En daar kan niet iedere speler mee omgaan. Aangezien er bij Heerenveen geen druk is, gaat een speler daar bij Heerenveen ook niet mee om leren gaan. Daarom is het heel verstandig van Ajax en Pirie om in Jong Ajax te beginnen. Daar kan hij net als dat bij Schuurs het geval was, rustig leren wat er bij een topclub gevraagd wordt. Ook Frenkie de Jong en Donnie van der Beek speelden op hun 18e nog in Jong Ajax en die hebben allemaal de top gehaald. De Ligt heeft Jong Ajax over geslagen en heeft dat ook gedaan. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Als hij niet genoeg talent had, had Ajax hem niet gehaald. Voetballen hoeft hij niet meer te leren, wat hij wel moet leren, is wat profvoetbal bij een topclub inhoudt. En ik denk dat een topspeler als Winston Bogarde beter in staat is om hem dat bij te brengen dan met alle respect - met alle respect - Johnny Jansen. Ook op een lager niveau.

15 april 2020 om 17:19

Dat het voor jeugdspelers van Ajax 'niet belangrijk' zou zijn om (veel) te spelen, dat is natuurlijk grote onzin. Uiteraard moeten die jeugdspelers juist heel veel spelen en zeker niet een divisie lager de show stelen. Sowieso, zelfs in de kkd breekt die Pierie geen potten. Kun jij wel leuk beweren dat hij zoveel leert omdat hij onderdeel is van de Ajax organisatie en dus nu dagelijks de levenslessen according to Ajax te eten krijgt, maar het verhaaltje dat hij daar beter van wordt dan dat hij wekelijks zou spelen bij een andere cubs is gewoon een fabel. Want dat Donny vd Beek en Frenkie de Jong ook in jong Ajax speelden én (ook??) de top gehaald hebben is mooi maar die zestien of twintig teamgenoten die zij hadden (ik tel Nouri even niet mee, waarvan nota bene jij vorige week nog zei dat het helemaal niet zeker was of die ooit de top zou halen, godbetert), hebben die ook allemaal die top gehaald?? Of weet jij waar Danny Bakker, Dragi Gudelj, Stan van Bladeren, Terry Sanniez, Damon Mirani, Maro Savastano, Django Warmerdam en Robert Muric tegenwoordig spelen?

15 april 2020 om 17:25

@scepticus38 "als hij niet genoeg talent had, had Ajax hem niet gehaald." in dat kader zijn Babel en Siem De Jong dan ook geweldige transfers geweest

15 april 2020 om 17:27

@constant Kante er zijn blijkbaar mensen die serieus geloven dat een jeugdcoach van Ajax je een betere speler maakt dan wanneer je elke week speelt en ervaring doet op een veel hoger niveau tegen een zwaardere weerstand.

15 april 2020 om 18:48

Nou, ik geloof echt wel dat jeugdcoaches bij Ajax goed en belangrijk zijn voor jonge spelers en dat die trainers spelers echt wel iets kunnen bijbrengen (al moet die invloed ook niet overdreven worden, dat je een speler echt 50% 'beter' zou kunnen maken is een fabel). Maar als dat niet gepaard gaat met speeltijd om het geleerde onder échte wedstrijd condities te testen (en geloof me, hoe hard je ook traint en met welke topspelers ook, niets kan een echte wedstrijd nabootsen qua intensiteit en energie output), dan wordt je als speler echt niet beter 'omdat je bij Ajax traint'.

15 april 2020 om 19:48

@costant Kante, dat jongere broertje van Gudelj was ook totaal niet om zijn kwaliteiten gehaald en heeft ook nooit een wedstrijd voor jong ajax gespeeld. Stan van Bladeren heeft ook amper gespeeld. Onana was keeper bij Jong Ajax in de tijd van vd Beek en Nouri. Die is wel hard op weg om top te worden. Kluivert speelde toen ook in Jong, maar heel kort eigenlijk. De Ligt ook, al heeft hij wel wat langer gespeeld in Jong. Mazraoui speelde ook een jaar samen met vd Beek, Nouri en de Jong. Bakker en Warmerdam zijn toch gewoon basisspelers in de Eredivisie? Niet alles kan top worden

15 april 2020 om 23:37

Op muric na werd geen van de spelers die jij noemt gezien als optie voor Ajax 1. Ik zie in Pierie wel een type F. De Boer, maar het is nog zo'n watje.. met Schuurs en Pierie heb je wel echt een zachtaardig centrum. Dat is wat anders dan een sanchez, de ligt, vertonghen of alderweireld.

Lekker makkelijk om zo'n jongen na 1 seizoen al af te schrijven voor Ajax 1. Pierie zal niet de eerste zijn die wordt afgeschreven en er toch komt. Ik zeg niet dat hij straks onbetwiste basisspeler wordt, maar nu al zeggen dat hij kwaliteit te kort komt is me ook te kort door de bocht.

15 april 2020 om 13:11

En als je het nu niet zegt is het weer lekker makkelijk achteraf praten. Zo mogen we nooit een speler beoordelen. Dit terwijl je voordat ie ook maar een stap bij Ajax binnengezet had al kon zien dat het niks was. Vorig seizoen gewoon iets van 70 tegentreffers moeten incasseren. Dat was niet omdat meneer Pierie zo lekker bezig was en de boel zo goed neerzette.

15 april 2020 om 16:43

" Vorig seizoen gewoon iets van 70 tegentreffers moeten incasseren. Dat was niet omdat meneer Pierie zo lekker bezig was en de boel zo goed neerzette ". Als je van een debutant van 18 jaar verwacht dat hij het wel even neer zet en als je hem ook nog eens als enige verwijt dat zijn elftal 70 doelpunten tegen krijgt, terwijl een blinde met zijn stok heeft kunnen zien dat dat het onvermijdelijke gevolg was van de kamikaze speelwijze die werd gehanteerd icm een chronisch gebrek aan kwaliteit, heb je erg weinig realiteitsbesef. Dat is ook precies wat ik in mijn bijdrage heb aangegeven, het verwachtingspatroon bij Ajax is zo volstrekt onrealistisch hoog dat het helemaal niet gek is dat zelfs ervaren spelers die vanuit de provincie naar Amsterdam komen er vaak niet tegen bestand zijn. Laat staan een speler die het vak nog moet leren.

15 april 2020 om 17:12

Misschien moet je gewoon je feiten kennen Scepticus. Pierie was vorig seizoen geen debutant, toen had ie er al een jaar opzitten in de Eredivisie. Ik verwijt het hem niet alleen, want er stond achterin alleen maar brandhout bij Heerenveen. Tussen dat brandhout heeft Pierie zich totaal niet kunnen onderscheiden, dat ie zogenaamd beter was dan meneer Floranus of Woudenberg. Ik heb geen hoog verwachtingspatroon van Pierie, want hij kan niks.toen Ajax hem haalde riep ik al dat ze hem lekker in Friesland moesten laten. Waarom kan Botman (ook geen hoogvlieger) overigens wel stabiel spelen met precies dezelfde medespelers naast hem in wel een debuut seizoen? Wellicht dat het ook aan het gebrek aan talent van Pierie lag dat het zo slecht ging. Die kamikaze tactiek viel onder Jan Olde Riekerink ook wel mee overigens.

15 april 2020 om 13:20

Hetzelfde geldt voor Perr Schuurs. Hij heeft nu in 2 jaar Ajax 7 wedstrijden in Ajax 1 gespeeld. Bij Fortuna Sittard of een een tussenstap had hij veel meer gespeeld dan die wedstrijdjes op het 2e niveau. Je ziet dat van mijlenver aankomen. Je zou toch denken dat zo'n zaakwaarnemer ook in het belang van zijn cliënt handelt. Dit is gewoon slecht voor hun carrières. Nu maar hopen dat Micky van de Ven (volendam) wel de verstandige keuze maakt en niet de volgende wordt in dit rijtje.

15 april 2020 om 15:30

Het is maar de vraag waar je het meeste leert wat je later kan toepassen. Bij Ajax en ook bij jong Ajax speel je met name in balbezit, dus moet je meevoetballen. Bij Fortuna in de eredivisie is het vooral tegenhouden, degradatie voetbal.

15 april 2020 om 16:29

Schuurs had beter voor PSV kunnen kiezen (als ik het me goed herinner was PSV nl ook in de race voor hem). Gezien de verdediging afgelopen seizoen had hij daar zeker zijn kansen gekregen.

15 april 2020 om 18:53

Haha, dat zei ik destijds bij de overgang van Schuurs naar Ajax al. PSV betere optie voor hem. Bij Ajax zal hij moeten concurreren met dure buitenlandse aankopen en kennelijk overtuigt hij nog steeds onvoldoende, want als iedereen fit is, zit Schuurs gewoon op de bank bij Ajax. En het is echt niet zo dat zijn kansen beter gaan worden. Ajax heeft de bakens verzet, de concurrentie van Schuurs bestaat niet meer uit Botman, maar uit een dure aankoop, waar druk op zal staan om die te laten spelen. Dus het is totaal niet te verwachten dat Schuurs het aat maken bij Ajax. Ach, het kan toeval zijn maar in heel veel gevallen loopt het echt niet goed af als een speler de keuze heeft uit PSV of Ajax en dan naar Ajax gaat.

15 april 2020 om 13:29

@zlatan65 de beste man geeft in het artikel toch duidelijk aan dat hij destijds al niet snapte dat Ajax Pierie haalde omdat hij vond dat die toen al de kwaliteiten miste om bij Ajax van meerwaarde te zijn

15 april 2020 om 14:40

@japie_krekel: Ik kan alleen nergens een interview van toen vinden dat deze beste man dat beweerde. Daarom lijkt het wel heel makkelijk zeggen nu. Of Pierie het gaat redden is maar de vraag. Zijn beslissing om naar Ajax te komen waarbij hij wist dat hij in Jong Ajax terecht kwam, vind ik wel getuigen van lef en moed. Ik zie in hem nu zeker geen basisplaats voor Ajax, maar weet niet hoe lang hij de tijd wil nemen om verder te groeien (als het al gaat lukken).

15 april 2020 om 15:31

Klopt net zoals de Visser achteraf altijd zegt dat hij de speler al jaren geleden gescout had. Het moeilijke in sport is vooraf iets correct voorspellen.

15 april 2020 om 16:20

@speedyafc in sommige gevallen wel misschien maar normaliter zie je al na 2 of 3 wedstrijden wel momenten of glimpsen van een speler waardoor je weet die heeft speciale kwaliteiten. zie je die niet dan weet je vaak al dat het waarschijnlijk geen hoogvlieger gaat worden. toen bv een Van Dijk op leeftijd bij FC Groningen speelde zag je al een bepaalde flair, je zag dat hij lang en sterk was en dat hij redelijk goed aan de bal was. dan weet je dat kan misschien een goede gaan worden ook al is hij er nu nog niet. bij Pierie heb ik persoonlijk niet echt speciale dingen gezien bij Heerenveen

15 april 2020 om 14:23

Er zijn zeker spelers die toch nog doorbreken en belangrijk worden. Echter zijn er veel meer spelers die het toch niet waar gaan maken. Wat ik zie (en hoor en lees) van hem doet hij het gewoon niet goed en is hij vaak 1 van de mindere spelers bij Jong Ajax. Hij lijkt dit jaar totaal geen ontwikkeling doorgemaakt te hebben. Dit terwijl je bijvoorbeeld Botman wel stappen ziet maken (op een hoger niveau).

15 april 2020 om 18:52

Is niet op basis van 1 seizoen hoor. Bij Heerenveen speelde hij ook dramatisch. Was de zwakste schakel in een defensie met 75 tegengoals. Dat wil wel wat zeggen. Ajax heeft hem blind gehaald, puur op basis van aantal wedstrijden en zijn leeftijd. Die gaat het nooit redden

Heerlijk snel afschrijven die spelers. Geef ze toch een beetje de tijd. Ajax heeft veel goede en veel slechte transfers gemaakt afgelopen jaren, maar spelers een beetje tijd gunnen is er tegenwoordig niet meer bij. Volgens mij is het ook vrij duidelijk gecommuniceerd dat Pierie voor de toekomst gehaald wordt. Wellicht was een directe terughuuractie wel handiger geweest van Ajax. Zij doen soms wel dat zij uniek zijn in hun spel en spelers alleen bij Ajax beter worden, terwijl hij bij heerenveen gewoon eredivisie ervaring op had kunnen doen

15 april 2020 om 13:11

Ik ben Heerenveen supporter en geloof mij, ik was blij dat Pierie weg ging omdat hij gewoon slecht was, ik lachte mij om eerlijk te zijn kapot dat 'we' ook nog 5 miljoen voor hem kregen

15 april 2020 om 13:30

@29er als mensen een speler beperkt vinden mogen ze hem niet afschrijven? alsof een beperkte voetballer over 2 jaar opeens een geweldige speler gaat worden. of de man gelijk gaat krijgen zullen we in de toekomst gaan zien maar ik vind er niks mis mee dat als je niks in een speler ziet je verwacht dat het niks gaat worden

Ajax heeft hem puur en alleen gekocht omdat hij zo jong was en op eredivisie niveau speelde. Maar centraal in de verdediging stond het zo verschrikkelijk slecht bij Heerenveen met Hoegh en Pierie de vorige twee seizoenen dat ik niet begrijp dat je als Ajax daar een speler van koopt. Dit jaar staat het overigens heel wat sterker met Botman en Dresevic centraal. Als Heerenveen supporter heb ik 100x liever Botman ipv Pierie

15 april 2020 om 14:37

Ik niet. Botman is groot maar verder totaal lenig. Te lomp en ook niet sterk in de duels. Trage opbouw. Ik snap ajax wel dat ze Pierie hebben gehaald. Jongen heeft een goede inspeel pass en durft middenvelders aan te spelen.niet voor niks dat Pierie op 17 jarige leeftijd Bulthuis uit de basis speelde. Bij heerenveen hebben ze wellicht meer aan sterke verdediger dan een voetballende verdediger maar bij ajax waar ze meer op bal bezit spelen wordt er ook wel voetballende kwaliteiten verwacht als verdediger. Dat heeft Botman amper tot niet daarom heeft ajax hem ook verhuurd.wanneer Botman bij ajax zou spelen zou hij zo hard door de mand vallen aangezien ajax vaak meer dan 60% de bal heeft en het liefst de opbouw voetballend van achteruit verzorgt. Pierie heeft die eigenschappen meer dan Botman.botman deed in het begin van het seizoen heel aardig maar kreeg vervolgens daarna ook een slechte periode met veel persoonlijke fouten.. Een omhaal in de verdediging doen, rare glij partijen. Ik als Heerenveen supporter heb 100x liever Pierie dan een Botman.

15 april 2020 om 14:45

Sorry maar Bulthuis uit de basis spelen is niet echt een geweldige prestatie ofzo haha. En alleen al kijkend naar de cijfers waar Heerenveen vorig seizoen 2,2 tegengoals kreeg per wedstrijd en dit seizoen 1,6 zegt mij al erg veel over dat het nu gewoon veel beter staat. Ook kijkend naar de individuele cijfers zegt genoeg: Pierie had na 34 wedstrijden minder geslaagde tackles, minder onderscheppingen en minder geslaagde passes dan Botman in 26 wedstrijden

Ik heb het ook nooit begrepen. Een hele matige verdediger, die totaal niet kan verdedigen. In balbezit is het aardig, maar ook niet heel bijzonder. Hij heeft al 2 jaar basis gespeeld bij Heerenveen, dan kun je wel een inschatting maken of hij iets bijzonders heeft. Dat heeft ie dus niet. Zelfs bij Jong Ajax heeft ie het moeilijk en maakt ie blunders. Dan is 5 miljoen erg duurbetaald. Voor Pierie zelf is zo'n overstap op zich niet dramatisch, want die komt over 1 of 2 jaar vast wel weer aan de bak bij een andere mooie club uit de Eredivisie. Zo gaat dat namelijk als je mislukt bij een topclub. Dan kun je het altijd een niveau lager proberen.

nou kik print hem uit, plak hem boven je bed en laat het elke dag een inspiratie zijn om te zorgen dat ene Maarten de jong (?) geen gelijk krijgt.

15 april 2020 om 13:12

iemand met jouw leeftijd zou De Jong toch moeten kennen?

15 april 2020 om 13:43

Want hij is zo populair? Hij is jaren materiaalman geweest na zijn relatief korte (en matige) carriere.

15 april 2020 om 13:45

nee sorry. heb ooit het geboortejaar en de geboorteplaats van Maradona ingevuld bij dit profiel. maar zou oud ben ik niet. heb het mijn vader gevraagd en die kende deze legend ook niet. dus heb hem maar even gegoogled en wat blijkt, de beste man maakte op zijn 26 zijn debuut in de eerste divisie en schopte het daarna zowaar nog tot FC Groningen. Kik, terecht of niet, zit op zijn 19 al in de Jupiler League, op de loonlijst van de grootste en meest succesvolle club van het land. Snap dat Maarten de Jong in zijn positie als nobody het podcastpodium grijpt om wat van zijn inzicht tentoon te spreiden. Zelf hoorde ik een podcast met de Ajax scout nationaal en het spijt me maar vertrouw toch meer in hem en zijn team. In die leeftijdscategorie zoeken ze niet alleen naar totaalpakketjes, spelers die alles al hebben. Ze kunnen ook een bepaalde unieke kwaliteit zien in een speler en groeipotentieel. Arrogant misschien maar bij Ajax denken ze de kennis, ervaring en kwaliteiten in huis te hebben om zo’n jongen beter te maken. Dan kan je het mishebben natuurlijk en hem voor de helft van het geld moeten te zien slijten, maar dat valt Ajax niet meer van om. Hoe dan ook, als voor Kik werkelijk alles tegenzit en hij schopt het tot laten we zeggen Willem II, VVV, Beerschot, NEC, en een paar duistere oost Europes clubs, zelfs dan heeft hij op 26 jarige leeftijd alsnog een carrière die niet onderdoet voor die van ene Maarten de Jong, die op die leeftijd nog bij VV Nieuweschoot liep te amateuren.

15 april 2020 om 13:51

Geen idee hoe populair hij is, maar heeft wel eredivisie gevoetbald met Heerenveen paar jaar. Als je oud genoeg bent kwam je hem vast wel eens in een samenvatting tegen. Dat hij geen legend is, doet hier niet zoveel aan af.

15 april 2020 om 18:57

Maarten de Jong was in zijn tijd een bekende naam zoals nu een Willem Janssen 'bekend' is. Speler van een modale club in de eredivisie dus. Zeg maar, het niveau dat 90% van de betaald voetballers in Nederland haalt. Prima om daar laatdunkend over te doen maar als we in Nederland één miljoen voetballers hebben waarvan er 1250 betaald voetbal spelen, dan is niet die enkeling die Real Madrid en Manchester United haalt de norm, maar dan is Maarten de Jong dat.

15 april 2020 om 16:45

Ene Maarten de jong. Zegt meer over jou.maarten de Jong oftewel Mister Heerenveen. Ruim 11 jaar in de a-selectie van Heerenveen gezeten de laatste 2 jaar van zijn carriã¨re heeft hij afgebouwd bij Groningen.daarna jarenlang jeugdtrainer bij Heerenveen geweest. Bekend is hij vooral om het vieren van zijn doelpunten doormiddel van een radslag, en bij vrije trappen van de tegenstander dook hij er steeds voor,waardoor de bal dan tegen zijn rug aankwam.

Als Pierie en Schuurs wel succes hebben bij Ajax dan waait de wind weer anders...Dan heeft de Amsterdamse club het simpel gezegd geflikt om jongens eerder naar de club te krijgen zo dat ze minder geld kosten. Het punt is dat Ajax door financiële betere tijden dit soort risico's de laatste jaren kan nemen. Zo moeilijk is dat niet te begrijpen. Helaas is het (nog) geen succes, maar niemand heeft hier een glazen bol, toch?

15 april 2020 om 13:53

goh, dat is toch logisch dat iemand een mening heeft over de mate van succes? Dat is helemaal de bedoeling van dit stuk

15 april 2020 om 14:50

Het klopt dat Ajax dit risico kan lopen. Echter is het wel iets wat wij bijna allemaal jaren belachelijk hebben gevonden als buitenlandse (voor Engelse) clubs dit deden. Daarnaast vraag ik mij af of het voor het Nederlans voetbal een goede ontwikkeling is. Je ziet dat Ajax zowel in de jeugd als ook op latere leeftijd de concurrent minder maakt. Hierdoor in de jeugd ook minder weerstand, maar je ziet vooral dat clubs uit de ere en eerste divisie heel vaak spelers van grote clubs uit het buitenland halen. Hierdoor spelen buitenlandse talenten vaak op een hoger niveau dan Nederlandse talenten.

15 april 2020 om 19:01

Ik ga er hoe dan ook van uit dat dit soort deals nu van de baan zijn. Ook Ajax zal de Coronacrisis voelen. Wat betreft de rest van jou reactie. Ajax is vooral bezig met hun eigen ambitie, net zoals elke andere club dat ook doet. Als er duidelijk bewijs is dat het voor Ajax geen goed doet dan stoppen ze met het kopen van jongens als Pierie of Schuurs. Ze hoeven in principe geen rekening te houden met andere clubs toch? De rijkste clubs in Europa houden toch ook geen rekening met ons? Het is eten of gegeten worden. Het Nederlandse voetbal kent meerdere manieren om te slagen. Genoeg clubs die het anders doen en ook succes hebben. PSV en AZ hebben de laatste tien jaar genoeg bewezen, ook in Europa. Ajax gaat de competitie niet domineren zoals Bayern dat in Duitsland doet (of PSG in Frankrijk). Ja, Ajax heeft het meeste vermogen, maar de verschillen zijn niet onoverbrugbaar. Dat hebben we de laatste maanden toch allemaal gezien?

16 april 2020 om 11:03

Het klopt dat ze geen rekening hoeven te houden met de concurrentie, maar ik vind het voor het Nederlandse voetbal geen goede ontwikkeling.

Dit is toch gewoon beleid van Ajax. Jonge spelers kopen (de Jong, Schuurs, Scherpen, Pierie) die nog niet goed genoeg zijn maar wellicht wel uitgroeien tot aanwinsten. Ajax heeft het geld om die gokjes te wagen en met de Jong voorlopig allang terug betaald. Ik denk dat ze gewoon incalculeren dat de meeste niet het niveau halen. Maar door die enkele die het wel halen, levert het alsnog bakken met geld op.

15 april 2020 om 15:17

Valt reuze mee. Siem en Babel hebben nauwelijks iets gekost dus die tellen niet mee. Scherpen, Pierie en Schuurs zijn met het oog op de toekomst gehaald en wanneer er 1 doorbreekt, heb je je investering er al uit. Alvarez en Marin komen van ver, dus die zou ik het komende seizoen pas gaan wegen. Jaartje aanpassen is heel normaal voor buitenlanders.

15 april 2020 om 16:00

Zoals Nl_modric zegt, die miskopen vallen ook wel mee. Blind en Tadic kun je nu niet echt miskopen noemen. Scherpen, Pierie en Schuurs zijn alledrie nog piepjonge spelers, die kun je nu nog niet afschrijven. Schuurs heeft al wat stappen gezet, al maakte hij ook een paar behoorlijke blunders. Alvarez verwacht ik komend seizoen wat meer van. Al zie ik hem toch liever in de verdediging dan op het middenveld. Marin lijkt van deze lijst idd nog het meest op miskoop. Of hij wordt verkeerd gebruikt bij Ajax of hij kan idd het baltempo niet aan.

15 april 2020 om 16:16

Niet met je eens.scherpen is duidelijk voor de toekomst gehaald, evenals Pierie & Schuurs.schuurs heeft al het één en ander laten zien in Ajax 1. Tevens was hij ook niet eens zo duur. Alvarez heeft nog weinig op zijn originele positie (cv) gespeeld. Ik denk dat wanneer hij de taal beter onder de knie heeft en op de CV positie gaat spelen, hij het nog wel gaat laten zien.marin is voor mij een miskoop op dit moment. Speelt een Gravenberch er niet eens uit, terwijl ik die zeer matig vind op het middenveld tot heden (ondanks dat ik erken dat hij een grote potentie heeft). Marin heeft gewoon een te lage handelingssnelheid voor die positie en lijkt een beetje te ongepolijst.siem de Jong is een ''miskoop''. Speelde weinig, maar in het eerste seizoen heeft hij toch nog zijn waarde gehad met wat doelpunten en assists. (2017/2018). Tevens was hij ook relatief goedkoop.babel is notabene gehuurd. Deed het prima in Turkije & met name het Nederlands Elftal voordat hij naar Ajax kwam. Heeft het nu nog niet laten zien bij Ajax. Maar om een huurspeler nu een miskoop te noemen, gaat mij wat te ver.

15 april 2020 om 19:01

Per Schuurs heeft in ruim twee jaar dat hij bij Ajax zit exact zeven wedstrijden in de eredivisie mogen spelen. En daarin één of twee keer indruk gemaakt. Als jij vindt dat dit voor het niveau Ajax al 'het één en ander' is, dan stel ik vast dat de norm in Amsterdam kennekijk nogal naar beneden is bijgsteld. En dat is extra vreemd omdat we overal lezen dat het niveau bij Ajax zo enorm omhoog gegaan is sinds de geldkraan open gegaan is en niet de eigen jeugd de eerste kansen krijgt maar dure buitenlanders. Sorry, maar ik vind het geen reclame wat je hier stelt.

16 april 2020 om 12:17

Ik vind dat Perr voldoende potentie laat zien en in een paar wedstrijden gewoon goed gespeeld heeft voor Ajax 1. Het is ook niet handig om telkens van Cv's / spelers te wisselen voor een jonge speler. Laat hem eens 15 wedstrijden achter elkaar spelen met een Blind naast hem en een Martinez voor hem. Vast dat hij beter gaat presteren dan hij ''op dit moment'' doet.de Ligt had ook zijn slippertjes op het begin (evenals Perr). Overigens maak ik nergens reclame. Ik baseer mij gewoon op het feit wat ik van Perr gezien heb en wat ik van hem verwacht.

Geef ze toch de tijd. Hij zit in een hele andere cultuur nu. Uit zijn minuten bij SC Heerenveen bleek dat hij heus wel voldoende potentie heeft als CV. Een Perr Schuurs was het eerste jaar ook niks in Ajax 1 en speelde voornamelijk bij Jong Ajax. Dat doet Pierie op dit moment ook. Perr Schuurs heeft ook een goede stap richting Ajax 1 gezet. Hij is er (natuurlijk) nog niet, maar je ziet ook bij hem de potentie.ik denk dat Pierie een soortgelijk pad gaat bewandelen. Enige nadeel is dat er buiten hem om, nog meerdere Cv's zijn gehaald in de naam van Blind, Alvarez en dat Martinez tegenwoordig ook als CV speelt (vaak).daarnaast heeft Timber ook al zijn minuten gepakt en is Schuurs er ook nog. Er is gewoonweg veel concurrentie. Hij moet volgend seizoen proberen er bij te komen zoals Schuurs (in de voorbereiding) en als dat niet lukt, moet hij een jaar verhuurd worden aan een middenmoter in de Ed.ik schrijf Pierie nog niet af. Geef hem de tijd. Die jongen is echt niet in een opwelling gekocht lijkt mij. Daar zijn ook voldoende scoutingrapporten aan verloren gegaan neem ik aan.evenals een Bandé bijvoorbeeld. Die heeft tot nu toe enorme pech gehad, maar kan je toch ook nog niet afschrijven?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

sc Heerenveen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
8.AZ237
11.NEC19-4
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. van EwijkVerdediger151
T. HalilovićMiddenvelder153
J. VeermanMiddenvelder153
H. VeermanAanvaller155
B. NygrenAanvaller120
N. MadsenMiddenvelder110
F. StevanovićAanvaller111
Voor de complete selectie: Clubpagina sc Heerenveen.

2 fans
Verdediger, 21 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 7 december
João Félix overweegt een vertrek bij Atlético Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren