Cultuurshock voor Moreno na vertrek bij PSV: ‘Waarom wist ik dat niet?’

Maandag, 13 april 2020 om

Héctor Moreno droeg tussen 2015 en 2017 in totaal tachtig keer het shirt van PSV. De Mexicaanse verdediger werd vervolgens voor zes miljoen euro opgehaald door AS Roma, dat echter slechts een halfjaar de beschikking had over de ervaren mandekker. Moreno begon al met de nodige schrik aan zijn avontuur in de Serie A, zo blijkt enkele jaren later in een interview met Multimedio Deportes.

"Toen ik bij AS Roma had getekend kwam ik tot de conclusie dat ik helemaal niet wist hoe ik moest verdedigen", aldus de openhartige Moreno, die tegenwoordig actief is bij Al-Gharafa in de Qatarese competitie. "Toen ik op vijftienjarige leeftijd terechtkwam bij Pumas in Mexico was dat al het geval. Toen ik de overstap maakte naar AS Roma bedacht ik me dat dat gevoel nog steeds niet verdwenen was."

In Rome ging vervolgens een wereld voor hem open. "Ik heb nooit zoveel geleerd als in die zeven maanden bij AS Roma", beaamt Moreno. "Ik kreeg op trainingen dingen uitgelegd waarvan ik dacht: Hoe is het mogelijk dat ik dit nog niet wist? Ik had altijd met trainers gewerkt die de focus doorgaans op aanvallend voetbal hadden liggen." Ondanks de leerzame oefensessies kwam de voormalig PSV’er tot slechts zes optredens in de hoofdmacht van i Giallorossi.

Moreno koos in januari 2018 voor een vertrek bij AS Roma, dat uiteindelijk zes miljoen euro overhield aan de tussentijdse transfer van de verdediger richting Real Sociedad. In Spanje kwam hij weer geregeld aan spelen toe en mede daardoor werd Moreno opgenomen in de Mexicaanse selectie voor het WK in Rusland. Vorig jaar zomer werd de routinier, die eerder in Nederland drie seizoenen voor AZ uitkwam, de eerste speler ooit uit Mexico die in de hoogste divisie van Qatar ging spelen.


Poll

Had PSV Héctor Moreno langer voor de club moeten behouden?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

9 reacties (laatste reactie door ajax/barca2014)

Tja, niveauverschil van competities. Anderzijds was Moreno een van de beste verdedigers die ik in een PSV shirt heb zien spelen tussen 2010-2020. Echter, hij liet wel eens een steekje vallen en puur verdedigend wat hij geeneens zo bijzonder, maar ik weet nog dat hij in het sterke team van destijds bij druk zetten soms zelf zo ver opkwam dat hij bijna als extra aanvallende speler fungeerde. Scoorde in 16/17 volgens mij 7 doelpunten als CV. Hij paste uitstekend in het systeem en met Bruma naast hem had hij een tijd lang ook de ideale sloper partner die het bikkelwerk voor hem opving. Het duo Bruma - Moreno was fantastisch, en o.a. de reden dat we de CL knockouts haalden toen.

13 april 2020 om 15:40

Een erg sterk duo inderdaad. Naast dat agressief drukzetten staan zijn geweldige lange ballen mij ook nog bij. Bruma was voetballend niet geweldig maar ook verre van een bambi waardoor het voor de verandering een keer niet zo stroperig verliep in de opbouw. Met de Marcelo's en Zanka's en de Luckassens en Schwaabs zijn we daarin niet verwend in de laatste jaren.

13 april 2020 om 15:55

Maar de man had potverdorie ook al 4 (vier!) jaar in de Primera Division gespeeld toen hij bij PSV kwam dus puur alleen het niveauverschil van competitie kan het niet zijn. Is het verdedigen in Italië zoveel revolutionairder dan in Spanje? Zo ja, dan kan ik beter begrijpen waarom De Ligt voor Juventus koos.

13 april 2020 om 16:38

@buitenspelgoal: Die conclusie ("niveauverschil van competities" ) zou je kunnen trekken als Moreno destijds inderdaad alleen in Nederland en Mexico had gespeeld. Maar toen hij naar Roma ging, had hij wel al twee Wk's, 80 interlands, 28 Europese wedstrijden en vier seizoenen in La Liga op z'n CV staan.

13 april 2020 om 17:08

Niveauverschil is het probleem niet, zoals andere ook al aangeven had hij ook al ervaring in de Primera Division. De manier van voetballen is in Italie gewoon anders, eerst moet de verdediging goed staan en dan volgt de rest, de verdedigers worden dus gewoon nog opgeleid als in eerste instantie verdedigers. Als je die taak perfect uitvoert dan kan er gedacht worden aan aanvallend iets toevoegen, in Nederland lijkt het vooral dat we willen dat verdedigers mee opkomen, inschuiven en een goeie crossball kunnen geven. Dit is de redenen waarom we geen echte verdedigers meer opleiden, van Dijk was dat ook niet tot die in Schotland in het fysieke voetbal terecht kwam en echt ook moest leren verdedigen. De Vrij bijvoorbeeld heeft pas leren verdedigen in Italie, ging daarvoor altijd als een jonge juffrouw de duels aan en kijk wat voor kerel er nu staat. Iets meer terug naar de basis, dus echt verdedigen zou helemaal niet verkeerd zijn, we slaan ietwat door in de opleiding qua voetballend vermogen van een verdediger.

13 april 2020 om 17:44

Nou moeten we dat ook niet gaan overschatten. De Vrij liet bij Feyenoord en het Nederlands elftal al een heel behoorlijk niveau zien. Niet voor niets dat Lazio hem al voor het WK wilde binnenhengelen. Het enige waarom hij zich in Italie heeft verbeterd is omdat het niveau van de competitie hoger is. Ik geloof echt niet dat ze hem nog dingen bij hebben kunnen brengen. Ik vind juist dat wij in de eredivisie de beste verdedigers opleiden. Bij ons moeten verdedigers ook kunnen opbouwen, en laat dat juist het moeilijkste zijn. Verdedigen kan je altijd wel nog leren door bijvoorbeeld fysiek wat sterker te worden, maar opbouwen moet je al vanaf jongs af aan leren en je moet natuurlijk ook gewoon het talent hebben.

13 april 2020 om 18:23

Was het grotendeels met je eens, tot je begon over het opleiden van de beste verdedigers. Hoewel we nu met de Vrij, van Dijk, de Ligt en, in mindere mate, Aké goed vertegenwoordigd zijn, zijn dat toch vooral jongens die het in het buitenland hebben geleerd. De ligt is hier natuurlijk de uitzondering op en ook de Vrij tike een goed niveau aan bij Feyenoord, maar heeft zijn wereldwijde doorbraak pas bij Lazio gehad. Niet alleen het opleiden ben ik met je oneens, maar ook het 'verdedigen kan je altijd nog leren' geloof ik niet in. Dat is juist het moeilijkste in het voetbal. Iedereen kan met de bal aan de voet naar een goal lopen en tussen de palen schieten. Niet iedereen kan m dan ook tegenhouden. Het is iets wat je zeker kan bijschaven en al helemaal in Italië, waar het echt een kunst is, maar juist je techniek, lange trappen en inspeelpasses zijn makkelijker te trainen dan je verdedigende acties. Goed, je hebt daar ook inzicht voor nodig, dat is wat lastiger te trainen, maar dat geld net zo goed voor je verdedigend inzicht.

Ik vind het vreemde uitspraken van een verdediger die voordat hij naar PSV kwam 4 jaar naar behoren gepresteerd heeft in La Liga. Dan zou je verwachten dat ie daar gewend is om tegenstanders van een hoog niveau te treffen en te leren verdedigen. Qua tegenstanders een hoger niveau dan de Serie A waar ie later terecht kwam. Wat ie ook geleerd heeft in Rome, veel extra's heeft het zijn carriere niet gebracht, want in Italie kwam ie ondanks het vele leren niet aan de bak. Daarna heeft ie anderhalf jaar bij Sociedad gespeeld, wat gewoon vergelijkbaar is met zijn tijd bij Espanyol.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV138
2.Ajax128
3.Vitesse127
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
C. GakpoAanvaller53
N. MaduekeAanvaller52
D. MalenAanvaller53
J. PiroeAanvaller20
M. RomeroAanvaller11
Y. MvogoKeeper50
E. ZahaviAanvaller10
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

33 fans
Verdediger, 32 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 20 oktober
Hendrik Van Crombrugge en Anderlecht gaan met elkaar om de tafel. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren