Gullit fel op ‘profilerende’ burgemeester Eindhoven: ‘Makkelijk scoren’

Zaterdag, 11 april 2020 om

Ruud Gullit vindt het te voorbarig om nu al te zeggen dat er een einde gemaakt moet worden aan het huidige Eredivisie-seizoen vanwege de uitbraak van het coronavirus. De oud-international verbaast zich om de roep om het seizoen acuut te beëindigen en geeft aan dat het volgens hem beter is om af te wachten en mee te gaan in het advies van deskundigen. Gullit is bovendien kritisch op John Jorritsma, burgemeester van Eindhoven, die zich deze week fel uitsprak tegen het hervatten van de Eredivisie op 19 juni: “Wat de KNVB ook wil, het gebeurt niet.”

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

53 reacties (laatste reactie door zermatt_person)

Wellicht moet Ruud een kijkje nemen in de ziekenhuizen in Eindhoven en omgeving.het is juist zeer goed dat de burgemeester het nu al aangeeft. Als hij de beslissing al genomen heeft kan iedere andere betrokken partij er rekening mee houden. De Knvb wilt dat er nog gevoetbald wordt. Is het toch juist gunstig om nu al te weten dat dat niet in Eindhoven kan. Anders maken ze straks een plan waarbij er wel in Eindhoven gevoetbald kan worden..daarbij heeft de burgemeester gewoon hele logische argumenten.

11 april 2020 om 07:25

Maar deze man is toch geen onderzoeker? Straks bepaalt deze burgemeester dat er in heel 2020 niet gevoetbald mag worden. En wat dan? Doet psv dan niet mee? Ik vind dat hij echt voor z'n beurt praat, er zijn niet voor niks maatregelen tot 1 juni. En deze maatregelen worden ook niet voor niks door de overheid bepaalt en niet door elke burgemeester. Dat zou wat zijn... Elke burgemeester met z'n eigen regels.

11 april 2020 om 07:40

Als er iemand is die wat mag vinden over de veiligheid in Eindhoven dan is het de burgemeester. Daar gaat de KNVB, de UEFA, de FIFA noch de landelijk overheid over. En ja iedere burgemeester heeft zijn eigen regels omdat iedere stad ook zijn eigen situatie heeft met zijn eigen problemen en middelen. Ook deze man hoopt echt wel dat er zsm gevoetbald kan worden maar heeft met belangrijkere zaken te maken. Hij heeft gewoon valide argumenten. Hij kan bijv geen samenscholingsverbod handhaven als PSV gewoon met 22 man gaat trainen of een wedstrijd gaat spelen. Hij geeft ook aan dat hij te weinig mankracht heeft om de orde te houden als supporters ipv in het stadion wedstrijden in de stad gaan kijken of op een andere manier samenkomen. Eerlijk gezegd verwacht ik ook dat het houden van evenement en en activiteiten met meerdere personen een van de laatste maatregelen is die weer vrij worden gegeven. Ik denk dat je al blij mag zijn als je de nieuwe competitie op een gegeven moment kunt starten.

11 april 2020 om 07:43

" Maar deze man is toch geen onderzoeker? Straks bepaalt deze burgemeester dat er in heel 2020 niet gevoetbald mag worden. En wat dan? Doet psv dan niet mee? Ik vind dat hij echt voor z'n beurt praat, er zijn niet voor niks maatregelen tot 1 juni. En deze maatregelen worden ook niet voor niks door de overheid bepaalt en niet door elke burgemeester. Dat zou wat zijn... Elke burgemeester met z'n eigen regels ". Ik raad je aan om in het vervolg het nieuws te volgen, voor je iets opschrijft. Er klopt nl. helemaal niets van wat je zegt. Een burgemeester behoort ook tot de overheid en voor het handhaven van de openbare orde in de stad, is hij verantwoordelijk en heeft hij bevoegdheden. En ja in deze tijd kan iedere burgemeester zelf bepalen wat hij nodig acht om de regels in zijn stad te handhaven, daar heeft hij van het kabinet speciale bevoegdheden voor gekregen. Dat de regels tot 1 juni gelden, zegt niet automatisch dat ze daarna worden versoepeld, de kans dat ze verlengd gaan worden is vele malen groter dan dat ze gaan worden verlicht. De belangrijkste voorwaarde daarvoor is dat de situatie in de ziekenhuizen weer onder controle is en het gaat maanden duren voordat het zover is. De keren dat is uitgesproken dat de 1,5 meter afstand maatregel nog maanden blijft gelden, zijn al niet meer te tellen, terwijl het onmogelijk is om onder die omstandigheden te spelen. En dan heeft Gullit het over voorbarig. In de voetbalwereld gaat men pas geloven dat er niet meer gespeeld gaat worden als het mathematisch niet meer kan. Terwijl iedereen die wel bereid is om de realiteit onder ogen te zien, nu al begrijpt dat dat onder de huidige omstandigheden volstrekt onmogelijk is en die omstandigheden nog maanden zullen blijven zoals ze nu zijn.

11 april 2020 om 07:50

Grapjas , de burgemeester bepaalt wat er in zijn stad mag al gaat de tweede kamer op zijn kop staan daar is hij burgemeester voor , en wat Gullit zegt neem ik niet serieus die denk dat er weer gewoon gespeeld kan worden na 1 juli koekoek is hij wetenschapper of zo we zitten in een van de ergste besmettingen en hij zit te raaskallen En zegt dat de burgemeester zich aan het profileren is wat een vent pff

11 april 2020 om 08:03

De burgemeester mag niet zomaar alles bepalen wat er in zijn stad gebeurd. Dan krijg je een vrijstaat binnen het land. De burgemeester kan wel verdergaande bevoegdheden krijgen.

11 april 2020 om 08:18

" De burgemeester mag niet zomaar alles bepalen wat er in zijn stad gebeurd ". Natuurlijk mag hij dat wel zolang hij zich maar aan de wet houdt. Maar het lijkt mij evident dat alles en iedereen daaraan is gebonden, zelfs de Staat.

11 april 2020 om 08:22

Die burgemeester roept moord en brand voordat er ook maar iets officieel is. Mensen vergeten even dat dit slechts een scenario die zich af kan gaan spelen als het weer is toegestaan. Wacht tenminste tot half mei, en kijk dan opnieuw of het wel of niet kan.

11 april 2020 om 08:39

Ik kan er naast zitten, maar ja hij bepaalt of er gevoetbald wordt in Eindhoven. Hij is verantwoordelijk voor de veiligheid van Eindhoven niet van Zeist. Hij zal de politie in die maanden anders in hebben gezet en kan ze misschien niet vrij maken. Daarnaast heeft hij een sterk punt door te stellen dat spelen zonder publiek, het verplaatsen van het probleem is.

11 april 2020 om 09:32

Die burgemeester wil inderdaad alleen zichzelf profileren en gooit alles op het makkelijkste wat je nu kunt bedenken: 'de gezondheid'. De column van Sjoerd Mossou vandaag in het AD slaat de spijker op z'n kop. Het op de gezondheid gooien is het makkelijkst wat je kan doen want daarmee zit je nooit fout, maar waar is de burgemeester van Eindhoven om de lokale kapper te berispen die na 28 april weer open wil? Waar is de burgemeester van Eindhoven om theaters op het matje te roepen die in juni en juli weer voorzichtig shows aan het inplannen zijn? Waar is de burgemeester van Eindhoven om te roepen dat de horeca in Eindhoven dicht moet tot minimaal september om 'de gezondheid' te waarborgen? Daar hoor je hem niet over, het is nu juist makkelijk om te scoren over het voetbal. Dan kan hij wel de gezondheidsredder van Eindhoven spelen, maar dan zal hij zich misschien ook eens op de andere sectoren moeten gaan beraden in plaats van alleen het voetbal. Of is de gezondheid en veiligheid van de gemeente Eindhoven dan opeens niet meer belangrijk?

11 april 2020 om 10:11

Ik wist niet dat de lokale kappers in Eindhoven ook zo'n grote politie-inzet nodig hadden dat de burgemeester daar iets van te vinden had. Je hebt me de ogen geopend !

11 april 2020 om 10:25

Dus je kent het kapperspubliek niet? Dat zijn namelijk ook doorgesnoven louche types die zich door overmatig alcoholgebruik verplaatsen naar geweld. On; pijnlijk te zien hoe het Nederlandse voetbalwereldje zichzelf overschat. Bij elke opmerking als deze verliest het bij mij aan waarde en respect.

11 april 2020 om 10:49

Ik wist niet dat je bij de kapper immuun bent voor het virus. Je hebt me de ogen geopend.

11 april 2020 om 11:47

Wat ik bedoel te zeggen is dat het voor de openbare orde geen gevolgen heeft dat de kappers opengaan maar wel als er een voetbalwedstrijd gespeeld wordt. Daarom is de burgemeester zo fel. Zelfs als het veilig wordt bevonden om naar de kapper te gaan of te trainen acht hij het niet haalbaar dat er op korte termijn een voetbalwedstrijd gespeeld gaat worden omdat dat tot samenscholing van grote groepen mensen gaat leiden en de inzet van zijn hulpdiensten al geruime tijd zo dun wordt uitgesmeerd. Bij de horeca zou dat ook zo zijn, maar daar staan in Eindhoven 6.000 banen op het spel en bij PSV misschien 60, dus dat is een factor 100 verschil, daar zal een burgemeester eerder begrip voor hebben.

11 april 2020 om 12:07

Dan zijn er dus in de horeca ook 6.000 banen die een gezondsheidsrisico lopen wanneer je dat wel toestaat in tegenstelling tot de 60 banen bij Psv. Dan moet hij gewoon eerlijk zijn en het op de werkgelegenheid en het inkomen van de mensen gooien en niet gaat koketteren over de gezondheid van de gemeente Eindhoven, want de gezondheid bij de kapper, bij een theater of in de horeca wordt net zo hard aangetast als bij het voetbal. Tegelijkertijd is het voetbal ook net als de kapper, het theater en de horeca een bedrijfstak die gebaat is bij inkomsten en omvalt wanneer de kosten te hoog zijn. Dus waarom moet je het voetbal anders behandelen dan de andere bedrijfstakken?hij vindt dat het voetbal geen uitzonderingspositie moet krijgen, maar hij is juist zelf degene die die uitzonderingspositie creëert door het voetbal op een andere manier te behandelen dan andere bedrijfstakken. Als hij het voetbal gaat verbieden 'om de gezondheid' dan moet hij het hele leven in Eindhoven plat gooien, en niet alleen het voetbal.

11 april 2020 om 12:22

Deze man praat helemaal niet voor zijn beurt. Deze man is verantwoordelijk voor de orde en veiligheid in Eindhoven. Elke burgemeester en wethouder bepalen de lokale spelregels via de gemeente verordening. De overheid heeft geen speciale Corona wetten gemaakt. Dus inderdaad, de burgemeesters bepalen.

11 april 2020 om 13:08

@metaalverf "die burgemeester roept moord en brand voordat er ook maar iets officieel is. Mensen vergeten even dat dit slechts een scenario die zich af kan gaan spelen als het weer is toegestaan. Wacht tenminste tot half mei, en kijk dan opnieuw of het wel of niet kan." Tot nu toe degene die moord en brand schreeuwen zijn de voorstanders van de competitie hervatten. Als het al mogelijk zou zijn dat het hervat zou kunnen worden, omdat mogelijk de maatregelen zijn versoepeld dan zit je nog met juridische kwesties (zoals contracten e.d.). Maar daarnaast is het logistiek ondoenlijk om in een kort tijdbestek alles geregeld te krijgen om de competitie te hervatten. Hoe zit het bijvoorbeeld met de door de Knvb 'geplande' speeldagen? Kunnen die wel. Bereid jullie maar voor op een teleurstelling, want de voetbalcompetitie gaat echt niet hervat worden.

11 april 2020 om 09:06

Wellicht moeten mensen eens stoppen de semi viroloog uit te hangen. We hebben het over 2 màanden terwijl juist in brabant het aantal patienten snel daalt, er is nog niet eens gesproken over hoe het allemaal zou werken en het rivm geeft aan dat het kan en in Duitsland is de herstart al bepaald. Wie is een burgemeester dan om in dat stadium al te gaan roepen dat het niet kan.

11 april 2020 om 09:18

En wat denk wat er gebeurd als we de maatregelen versoepelen? Hint; kijk de technische briefing maar na van het RIVM. Als we de maatregelen versoepelen rond mei/juni schieten de besmettingen weer omhoog en hebben we ic bedden te kort. Voetballen in juni/juli is een onhaalbare utopie in het midden van een pandemie.

11 april 2020 om 13:24

Gullit heeft gewoon gelijk. De situatie nu is, dat er niet gespeeld kan worden. Dat gebeurd ook niet en daar is ook niemand op tegen. Maar er komt leven na corona. Al is nog niet bekend wanneer we weer een beetje richting normaal gaan. Maar om nu al te roepen dat in juli niks kan is gewoon voorbarig. Dus gelul dat hij even in een ziekenhuis moet kijken. Daar heeft hij nu niks te zoeken en daar is nu ook nog steeds sprake van een dalende trend. Nog steeds te druk, maar dat zegt niks over hoe het er over een maand uitziet.

Er zijn mensen met een vitale beroepen die rustiger aan willen doen, zeker na een heftige periodes. We moeten ook aan ze denken? Voetbal kan echt wat mij betreft even in de kast tot alles voor iedereen rustig is en duidelijk is, volgens deskundigen waarschijnlijk in de maand augustus. Juni is veel te vroeg, voor mensen met een vitale beroepen is dat de perfecte maand om te rusten na een heftige periode. Wat Duitsland betreft staan ze beter onder de controle, ze testen voortdurend. Dat is hier in Nederland nog niet. Ze zijn nog steeds bezig.Gewoon dit seizoen vergeten en werken aan een nieuw seizoen is de beste optie dat er is... Bij een nieuw seizoen alle inkomsten (75% of zo) van UEFA gaan dan naar alle clubs, dus beetje verdelen in het percentage of zo...

11 april 2020 om 08:00

Gewoon alle inkomsten (100%) uit de champions league en europa league gelijk verdelen over alle teams. Maar komen die inkomsten er wel? Kan er komend seizoen wel weer gevoetbald worden en zo ja sluit de UEFA de Nederlandse clubs dan niet uit wanneer ze nu al eigenhandig de stekker uit de competitie trekken?

11 april 2020 om 21:15

Ik zou als Uefa zijnde het gehele Europese seizoen 2020/21 schappen en vanaf maart 2021 het huidige Europese seizoen afmaken. Dan heb je ook geen discussies over wie wel of niet recht heeft op Europees voetbal en benadeel je niet de teams die nu ver zijn gekomen in CL. Ook geef je dan de nationale bonden veel meer ademruimte om de nationale competities af te ronden of eventueel zelfs later te beginnen.

11 april 2020 om 08:01

" Wat Duitsland betreft staan ze beter onder de controle, ze testen voortdurend. Dat is hier in Nederland nog niet ". Er zijn in NL niet eens genoeg testen om het zorgpersoneel te testen. Voetballers komen na de training weer in contact met mensen die niet getest zijn en het virus onder de leden zouden kunnen hebben, waardoor je ze dus of weken quarantaine zou moeten houden of voor iedere training zou moeten testen om de veiligheid te kunnen garanderen. En dat is natuurlijk volstrekt onuitvoerbaar. En bovendien volstrekt nutteloos omdat zonneklaar is dat er door de 1,5 meter maatregel de komende maanden niet gespeeld kan gaan worden en trainen dus ook geen enkele zin heeft. Het is veel zinvoller om de spelers nu op vakantie te sturen ook al kunnen ze nergens heen, zodat je de handen helemaal vrij hebt als er wel weer gespeeld kan gaan worden.

11 april 2020 om 08:05

Die kun je nu al beginnen met onderzoeken wat de beste aanpak is voor een nieuw seizoen. Dat kan nu erg prima... Toewerken aan een nieuw seizoen. Dus de KNVB en UEFA moeten daar aan werken en niet bezig houden met verder gaan met voetballen dit seizoen. KNVB en UEFA zijn daar kennelijk helemaal niet bezig maar wel voor het verder gaan met dit seizoen. Dat vind ik echt triest!

11 april 2020 om 21:23

"en bovendien volstrekt nutteloos omdat zonneklaar is dat er door de 1,5 meter maatregel de komende maanden niet gespeeld kan gaan worden en trainen dus ook geen enkele zin heeft." Jij denkt dat voor alle sectoren de 1,5 meter maatregel geld? Tot juni misschien wel ja, maar vergeet niet dat het kabinet ook kan beslissen om in sommige sectoren, zoals tandartsen, fysiotherapeuten en kappers een uitzondering kan maken bij versoepeling. Misschien komt het voetbal ook wel onder deze uitzondering te vallen, omdat het besmettingsgevaar in het voetbal best klein is (zonder publiek en social distancing in stadions met media en tv). De overheid gaat die 1,5 meter maatregel echt niet voor alles en iedereen laten gelden. De economie moet ook weer draaien. De 1,5 meter regel zal vooral bedoelt zijn voor mensen in vrije tijd, zoals wandelen in parken, centra's, noem het maar op.

11 april 2020 om 08:12

" Bij een nieuw seizoen alle inkomsten (75% of zo) van Uefa gaan dan naar alle clubs, dus beetje verdelen in het percentage of zo... ". Net zo onzinnig als het plan van AZ. Omdat er alleen naar de inkomsten wordt gekeken en geen enkele rekening wordt gehouden met de uitgaven. Als AZ en Ajax volgend seizoen een gelijkwaardige prestatie zouden leveren zouden ze in het plan van AZ hetzelfde bedrag kwijt zijn aan het noodfonds. Terwijl de uitgaven van Ajax meer dan vier keer zo hoog zijn als die van AZ. Dat is natuurlijk volstrekt belachelijk en daar gaat Ajax dan ook nooit mee instemmen. Als je met percentages wil werken, moet je die percentages rekenen over het bedrijfsresultaat en niet over de inkomsten. Dus hoe meer winst hoe meer je betaalt en niet hoe meer inkomsten je hebt, hoe meer je betaalt. Ik vind een noodfonds prima, maar laat clubs dan zelf bepalen hoeveel ze daar in willen en kunnen stoppen en ga daar geen verplichting aan koppelen. Je kunt niet van een club verwachten dat die zichzelf in de rode cijfers gaat helpen om een andere club te helpen en dat heeft ook geen enkele zin.

11 april 2020 om 08:21

Als het goed is nemen de clubs de champions league inkomsten niet op in de begroting. Je moet wek rekening houden met de kosten die de wedstrijden met zich meebrengen. Maar het is nu nog de vraag of die wedstrijden er uberhaupt gaan komen. Overigens kan deze crisis wel eens veel clubs en bedrijven de kop gaan kosten. Je hebt de andere clubs wel nodig om een competitie te kunnen spelen.

11 april 2020 om 08:34

" Als het goed is nemen de clubs de champions league inkomsten niet op in de begroting. Je moet wek rekening houden met de kosten die de wedstrijden met zich meebrengen ". Ajax doet dat ook niet, maar is wel afhankelijk van de inkomsten ervan. Omdat haar begroting die feitelijk verliesgevend is en het verlies moet worden voorkomen door CL inkomsten en/of uitgaande transfers. Het bedrijfsresultaat wordt berekend aan de hand van de omzet en niet aan de hand van de begroting. De begroting is feitelijk niet meer dan een raming van de omzet.

Ruudje, Ruudje Ruudje wat ben jij dom. Volgens mij heeft hij weinig meegekregen van de actualiteiten en zich verschuilt achter Netflix of ietsdergelijks. Iemand die op de hoogte is van wat er zich nu allemaal afspeelt, roept zulke dingen niet. Maar goed Ruud, ook jij hebt je podium gekregen met deze uitlatingen.

Mooi dat Ruud hier doorheen prikt, stijgt daarmee toch wat in mijn achting. Laten we nou maar gewoon de deskundigen volgen, en het verder in perspectief plaatsen. Er gaan jaarlijks 9 miljoen mensen dood door honger, en dat kun je grotendeels voorkomen met een fractie van deze huidige wereldwijde investering waarmee je nu een aantal coronadoden voorkomt. Verontwaardig je daar maar over, Jorritsma.

11 april 2020 om 09:13

Juist. Massahysterie. Nog altijd ruim 70 procent minder doden Dan de griepgolf van 2018. Maar nu er heel voorzichtig wordt gekeken om de draad Indien mogelijk en met goedkeuring van experts weer een Klein beetje op te pakken, rolt de ene zelfbenoemde viroloog over de andere

11 april 2020 om 09:24

Je hebt echt een gigantische plaat voor je hoofd als je denkt dat we een klein beetje de draad nu kunnen oppakken. China is al 4/5 maanden in complete lockdown en begint nu pas het langzaam op te heffen. Terwijl wij nog elke dag nieuwe besmettingen erbij krijgen. En je vergelijking met de griep is al helemaal belachelijk. In 2018 waren er geen maatregelen zoals deze, wat denk wat er gebeurd als we nu geen lockdown hadden? Dan hadden we nu al ic bedden te kort.

11 april 2020 om 19:07

Laat ik nou net wat meet vertrouwen hebben in de RIVM Dan in doen92. Als de RIVM zegt dat het kan, dan ben ik weinig geinteresseerd in de mening van doen92, weer zo een zelfbenoemd viroloog kenner

11 april 2020 om 15:47

Volgens mij ben je of heel dom of je provoceert ga je 9 miljoen doden door honger vergelijken met een wereldwijd virus jonge jonge ik geloof bijna niet wat ik lees , ik zou mij schamen als ik zo zou reageren onvoorstelbaar .

Ik vind Ruud Gullit altijd wel goede dingen zeggen. Maar nu slaat hij even de plank mis. Kom dan met oplossingen voor de bezwaren die de burgemeester heeft.beetje hetzelfde als de knvb. Probleempunten die door tegenstanders benoemd worden uit de weg gaan, maar wel roepen dat we kunnen voetballen. Is juist makkelijk scoren zo.

Helemaal eens Ruud. Laat de burgemeester kijken hoe het wel kan, ipv roepen dat het niet kan. Natuurlijk als het veilig kan, desnoods zonder publiek. Zegt de burgemeester nu ook, juni en juli de contactberoepen mogen ook niet in Eindhoven.ondanks de trieste situatie, we zullen ook vooruit moeten. nu gewoon alle regels volgen die zijn opgelegd.

Voetballen zonder publiek over een paar maanden moet prima kunnen. Ideaal is het allerminst maar het is nou eenmaal behelpen. We moeten op den duur maatregelen gaan versoepelen. We moeten groepsimmuniteit creëren maar als er elke dag maar een paar 100 gevallen bijkomen dan zitten we pas over een jaar of 5 op die 60%.

Worden er prominente voetballers ingehuurd door de KnvB om hun gelijk te krijgen of zo? Wel opvallend dat uitgerekend Kieft en Gullit, die niet vies zijn van een schnabbeltje ineens een burgemeester die het beste met zijn stad voor heeft ongenuanceerd af lopen te maken.

Komt die ook weer wat zeggen geld op zeker , de Burgermeester heeft gewoon gelijk al dat gezeik over wel of niet doorgaan sta zelf ook elke zaterdag en zondags langs het veld maar nu even maar niet vind gewoon dat de KNVB nu moeten zeggen het is gebeurt alle sporten zeg dat behalve het voetbal

De oud AZ coryfeeën Kees Kist en Barry Van Galen zeggen het heel goed. Voetbal interesseert me op dit moment totaal niet meer. Laten we het seizoen stoppen dat we alle discussies over voetbal even opzij kunnen zetten totdat er echt weer gevoetbald gaat worden. De mensen hebben nu wel iets anders aan hun hoofd. Las net weer dat 70% van de genezen corona patiënten gewoon blijvende last zullen ondervinden van het virus. Geniet dus van het leven want het kan zomaar voorbij zijn.

Het is toch echt om kotsmisselijk van te worden deze Ruud Gullit. Wie denkt hij wel niet wie die is om de beoordeling van een burgervader in twijfel te trekken? Deze mensen staan met hun voeten elke dag in de spreekwoordelijke klei terwijl Ruud zit te genieten in Qatar. Geef deze gevaarlijke mensen zoals Ruud Gullit geen podium meer om dit soort maatschappelijke kwesties te vergiftigen want ze hebben helemaal nergens verstand van.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Woensdag 5 augustus
James Rodríguez ruilt Real Madrid in voor Atlético Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren