‘Cristiano Ronaldo heeft niet de creativiteit waarover hij beschikte’

Donderdag, 9 april 2020 om 10:09Chris Meijer

Hernán Crespo was begin deze eeuw actief bij onder meer Lazio, Internazionale, Chelsea en AC Milan. De 44-jarige Argentijn, tegenwoordig actief als trainer van Defensa y Justicia, zette in 2012 een punt achter zijn actieve loopbaan. Op verzoek van Sky Italia trekt de oud-spits een vergelijking tussen Ronaldo Luís Nazário de Lima, een speler uit zijn generatie, en Cristiano Ronaldo.

“Cristiano Ronaldo en Lionel Messi hebben het geluk gehad dat ze elkaar tot grote hoogte konden stuwen, ze maakten elkaar beter. Ronaldo was in mijn dagen anders, we hebben hem waarschijnlijk niet dezelfde motivatie gegeven om de lat hoger te leggen. Niemand kan aan Ronnie tippen: de schoonheid van zijn bewegingen, de creativiteit om te ontsnappen aan verdedigers. Cristiano Ronaldo heeft zijn carrière gecreëerd door keihard te werken, maar hij heeft niet de creativiteit waarover Il Fenomeno beschikte”, stelt Crespo.

“Het is heel moeilijk om Messi te zijn, omdat niemand weet hoe hij denkt en leeft. Het maakt me blij om hem in het Argentijnse elftal te zien, hij zou geweldig zijn als hij wereldkampioen kan worden”, gaat de oud-spits verder. “Leo is een jongen die al jaren een hoog niveau haalt, trappen moet incasseren en constant weer opstaat. Als je erover nadenkt, is het voetbal iets verschuldigd aan Messi.”

Crespo is onder de indruk van de prestaties van Argentijnse aanvallers in Europa. “We kennen Mauro Icardi en Paulo Dybala, terwijl we te zien krijgen wat Lautaro Martínez kan. Hij kan de nieuwe Sergio Agüero worden. Lautaro is niet zo scherp in zijn dribbels, maar hij is wel meer een teamspeler. Agüero lijkt afgeleid en ongeïnteresseerd als hij niet scoort. Lautaro is altijd in beweging, waardoor hij in verschillende systemen uit de voeten kan. Ik ben heel erg gecharmeerd van zijn mentaliteit.”


Poll

Ben jij het hiermee eens?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

86 reacties (laatste reactie door kenner1986)
9 april 2020 om 10:34

Mooie discussie is het, ook gewoon smaak en voorkeur. Maar toch, persoonlijk kan ik niet begrijpen hoe mensen voor CR7 gaan. Messi doet in 1 wedstrijd meer geniale dingen dan CR7 in een jaar. Nu scoort Ronaldo wel echt belachelijk veel, en dwingt zijn mentaliteit/prijzenkast natuurlijk veel respect af. Maar dat je bv. liever een jaar elke week 90 minuten naar CR7 kijkt dan naar Messi, daar kan ik met m'n pet niet bij.

9 april 2020 om 10:58

''messi doet in 1 wedstrijd meer geniale dingen dan CR7 in een jaar''. Wat is je definitie van geniaal? Een lekker subjectieve term.

9 april 2020 om 11:13

Misschien moet je eens op Youtube naar Ronaldo kijken en vooral in zijn Man Utd tijd. Of misschien beter niet reageren als je pas 2 jaar voetbal kijkt of alleen samenvattingen. Ik kan er met mijn pet niet bij dat mensen net doen alsof Ronaldo nooit iets moois doet of een of andere techniekloze houten klaas is.

9 april 2020 om 11:42

Men doet alsof Ronaldo in zijn United tijd zo'n goede techniek had. In die tijd deed hij niets anders dan nutteloze schaartjes om vervolgens een bal opzij te passen. Het zag er leuk uit, maar had 0,0 effectiviteit. Ook ging de bal regelmatig over de zijlijn door mislukte trucjes.

9 april 2020 om 12:14

@raad van State als je vind dat Ronaldo geen goede techniek heeft heb je imo echt geen verstand van voetbal. denk je dat je zonder goede techniek zo absurd veel goals maakt op absoluut topniveau? Ronaldo heeft vaak heel de CL aan flarden geschoten

9 april 2020 om 12:18

@Raad van state, waar jij het over hebt is met name zijn eerste seizoen idd. Daar heb ik mij destijds ook aan geïrriteerd maar ook toen had hij al een geweldige techniek hoor. Anders moet je maar ff wat filmpjes terug kijken als je het niet meer kan herinneren.

9 april 2020 om 13:17

Och och, wat was dat genant zeg. 12x een schaar en dan niks. Verdediger hoefde toen letterlijk niks te doen want ronaldo deed gewoon een schaar, zomaar. Voor niks.

9 april 2020 om 13:18

Niet alleen zn eerste seizoen, hij leerde het langzaam af maar het is pas helemaal compleet verdwenen in zijn tijd bij real madrid. Van alles wat cristiano verbeterd heeft is dat zzijn mooiste ontwikkeling voor mij want dat was gewoon genant

9 april 2020 om 14:50

Raad van State, inderdaad. Om vervolgens zich te ontwikkelen tot een speler die 1000 nutteloze trucjes doet en er dan op kracht en snelheid langs gaat en dus tijd verliest. Daarna kwam pas de scoringsdrift. Ronaldo bij United was echt niet zo geweldig en helemaal niet creatief. Koos altijd dezelfde opties, langs de speler en pass je naar het midden of er langs en voorzet.

9 april 2020 om 16:56

Hij kan wel goed voorzetten. Hij was niet zo creatief als messi, verre van maar het is ook niet zo dat hij geen creativiteit had. Zijn trukjes lukten soms wel soms niet. Ik denk dat hij toen gewoon een fan van ronaldinho was. Maar heeft in de loop der tijd steeds meer naar zijn eigen krachten gevoetbalt

Ja ik ga zo weer veel mensen over me heen krijgen, want die halen dan weer het begrip consistentie er bij. Maar als zelfs een Argentijn dit al over een Braziliaan zegt dan bevestigt het maar weer eens des te meer hoe buitenaards R9 in zijn toptijd was. In mijn optiek niemand die daar bij in de buurt komt. Diego en Leo zijn een goeie 2de en 3de. En Zidane was op zijn manier dan weer de beste. (over de Pele's en dergelijke kan ik helaas niet goed genoeg oordelen).

9 april 2020 om 10:56

Zidane zit daar voor mij toch net onder samen met spelers als Iniesta en Figo.

9 april 2020 om 11:06

Zidane was 3 klassen beter dan Figo.

9 april 2020 om 12:33

"R9 in z'n toptijd"..... daar komt Messi in z'n toptijd zeker wel bij in de buurt. Als je dat gaat ontkennen, kom je, zeker met jouw nickname, wel erg ongeloofwaardig over.

9 april 2020 om 14:28

Vond Ronaldo vooral in 1997 en 1998 buitenaards. Jammer dat hij de finale tegen Frankrijk zo drastisch slecht was mede door een epileptische aanval dag er voren. Dat vond ik nog beter dan Leo in 2012. Maar ieder zo zijn ding.

9 april 2020 om 16:45

Zizou staat daar mijns inziens echt ver boven. Figo en Iniesta waren weergaloos, maar Zizou had iets magisch. Daarnaast kun je Iniesta qua positie en stijl bijna niet vergelijken met Z10. Zizou staat wat mij betreft echt veel dichter bij R9, Cr7, Messi en Maradona dan die andere 2. Ik zou Zizou eerder naast een speler als Gullit plaatsen. Dat was wat mij betreft net zo'n grote in zijn toptijd.

9 april 2020 om 16:46

2002? 9 goals op een Wk....

9 april 2020 om 17:03

Ja weet ik wel maar hij had dat magische niet meer van periode 96 tm 99.

9 april 2020 om 18:19

Spijtig van Ronaldos langdurige blessure bij Inter. Zonder zijn blessuregevallen en her feit dat hij snel verdikte zou hij misschien een plaats gehad hebben. In mijn all time top 5. Maar zoals je zelf aanhaalt, consistentie is een te belangrijke factor om zomaar te negeren. Zonder naar consistentie te kijken zou ik eerder voor Ronaldinho gaan.

9 april 2020 om 11:02

Ronaldo was een fenomeen. Echter werd hij op 29/30 jarige leeftijd wel rap minder. Neemt niet weg dat hij alsnog zo’n 10 jaar op absoluut wereldniveau heeft gepresteerd, bij PSV was hij al een geweldenaar en toen was het niveau in Nederland echt een heel pak hoger. Ik blijf het altijd een lastige discussie vinden wie de beste ooit was. Zo krijgen verdedigers zelden de waardering van aanvallers. Voor mij is Messi absoluut de beste ooit. Maar wat mij betreft kan je daar ook Ronaldo, Cristiano, Maradona, Cruijf of Pelé neerzetten. Ook Zidane en van Basten in zijn besten jaren waren absurd goed. Ronaldinho en Adriano heb ik echt geweldige periodes zien afwerken.

9 april 2020 om 11:08

Daar zijn genoeg discussies over hoor. Beckenbauer en Maldini zijn dat in mijn optiek. Met daarachter een groep met Passarella, Cafu, Zanetti, Nesta, Baresi, Fachetti, Moore, Carlos en Desailly.

9 april 2020 om 11:17

Ik vind de keuze tussen Beckenbauer, Maldini, Nesta en Baresi echt een hele lastige. Mijn voorkeur gaat toch uit naar Maldini en Nesta, maar dat is omdat ik deze bewust heb meegemaakt. Zulke ongelooflijk sierlijke verdedigers heb ik daarna nooit meer gezien.

9 april 2020 om 11:18

Ben in ieder geval blij dat je die 3 verdedigers noemt en geen Cannavaro. In mijn optiek zwaar overschat omdat hij de gouden bal heeft gewonnen.

9 april 2020 om 11:24

Helemaal mee eens. Fabio heeft 2 weergaloze seizoenen gekend, vooral in 2006 was hij ontzettend goed. Maar zijn verdere carrière kwam niet in de buurt van een Nesta of Maldini. Cannavaro was overigens wel een uitstekende verdediger, maar hoort wat mij betreft niet bij de aller beste ooit.

9 april 2020 om 11:30

Probleem van Ronaldo is dat ie het minder lang heeft kunnen laten zien. Hij werd inderdaad rap minder op 29/30 jarige leeftijd en van 1999 tot en met begin 2002 heeft ie door zware blessures amper kunnen spelen. Dan blijft de grootsheid van zo'n speler nu eenmaal minder hangen dan een Christiano die het meer dan 10 jaar op rij kan laten zien. Dit terwijl de voetballer Ronaldo meer talent had dan Cristiano. Aan de andere kant valt de mentaliteit van Cristiano ook onder talent. Je moet het maar kunnen zoveel aan jezelf werken om de top te bereiken en er jarenlang te blijven. Echter maakt hem dat geen beter voetballer dan Ronaldo. Wel iemand die qua prijzen, doelpunten en invloed meer bereikt heeft. Maar dat lag dan weer aan de omstandigheden.

9 april 2020 om 11:57

Het grappige is dus dat mensen altijd Maldini, Zanetti, Baresi etc er in zetten, ook ik. Maar een deel van de mensen vind Messi dan weer niet de beste omdat hij het alleen voor Barcelona speelt.

9 april 2020 om 12:12

@marcoverratti zeker waar maar dat kwam natuurlijk ook door zijn vele blessureleed

9 april 2020 om 13:34

Pele heeft alleen in Brazilië gevoetbald en met hele goede spelers om zich heen 3 Wk's gewonnen (waarvan 1 met nauwelijks speeltijd vanwege blessure)zwaar overschat

9 april 2020 om 13:54

@kenner1986 soms moet je je voorkeuren ook even opzij zetten en neutraal kijken. als Argentinie het goed doet ligt het aan Messi. doet Argentinie het slecht en Messi speelt slecht dan ligt het aan zijn medespelers. dat slaat natuurlijk nergens op. iemand die zijn team leid naar een WK zege is overschat maar Messi speelde op bv het Wk2014 ook met goede spelers om zich heen en hij won dat WK niet. daarom kan je imo nooit zeggen dat Pele overschat is want je moet het maar even doen zo een WK winnen en de belangrijkste speler zijn die de hele boel op sleeptouw neemt op zo een toernooi. dat is Messi nooit gelukt

9 april 2020 om 14:05

Jij doet precies hetzelfde japie. Bij de winsten van brazilie en argentinie lag het allemaal aan maradona en pele. Dat is precies hetzelfde doen als zeggen dat het niet aan messi lag. Dat je dit zelf niet inziet is wel apart.

9 april 2020 om 14:12

Inter is nooit absolute top geweest alleen onder Mourinho eventjes in die 20 jaar dat Zanettin daar speelde. En Maldini was bij Italie ook gewoon waanzinnig goed, evenals Baresi. Pech gehad dat ze steeds na strafschoppen verloren. Maar Maldini was altijd goed en constant, jammer dat jij er in 2006 niet bij was.

9 april 2020 om 15:04

@japie_krekel okee je hebt een punt. mijn punt is alleen dat ik het teveel vind om Pele hetzelfde in te schalen als genoemde personen. met name het feit dat hij in Brazilië heeft gevoetbald en dat een WK in de vorm waarin het toen werd gespeeld, allemaal wat makkelijker was dan tegenwoordig. Zeker credits voor met name zijn prestaties in 58 en 70. Ik vind wel dat hem teveel eer wordt aangedaan met "beste ooit etc" . Los van statistieken/prestaties vind ik ook dat op beelden van Pele je nou niet echt denkt van "die was significant beter dan de rest in zijn tijd"

9 april 2020 om 16:29

de grote ster uit die tijd was misschien wel garrincha. helaas heeft hij dankzij zijn levensstijl een kortere piek gekend. pele mag de veters van r9 niet strikken.

9 april 2020 om 16:36

Kenner slaat de spijker op zijn kop Japie. een WK winnen in die tijd staat in geen enkele verhouding tot deze tijd. El Phenomeno presteerde in een tijd waar iedere Europese topclub wereldsterren had. zoek de lijst van de gouden bal van 1998 bijvoorbeeld maar eens op. R9 is de beste nummer 9 die de wereld ooit heeft gezien, met misschien daarna zelfs wel Van Basten als 1 na beste 'pure nummer 9''. Pele komt wat mij betreft pas in de categorie na Messi, Cr7, Maradona, v Basten R9 en Zidane.

9 april 2020 om 16:39

1. Maldini 2.baresi 3.nesta 37. Beckenbauer. Beckenbauer had de sierlijkheid wel, maar lang niet de verdedigende capaciteiten die bovengenoemde 3 hadden. Sierlijker dan Maldini zijn ze er niet. Daarnaast lag het tempo in de tijd van Beckenbauer zoveel lager, dat. het er al gauw sierlijk uit zag. Overigens natuurlijk een pure klasbak die duitser, dat wel.

9 april 2020 om 17:10

@bf1994 je snapt wel wat ik bedoel denk ik. als Higuain een kans mist ligt alles aan hem, mist Messi een penalty tegen Ijsland ligt het aan zijn ploeggenoten dat er puntverlies word geleden. het ligt nooit aan 1 speler maar als je de impact van een Mardona zag die toch omsingeld was door een alles behalve indrukwekkend Argentijns elftal kan je er niet omheen dat ze die WK titel grotendeels aan hem te danken hadden. Messi is natuurlijk een absolute fenomenale speler maar op de Wk's heeft hij het nooit echt laten zien met Argentinie. misschien heeft dat ook met een bepaalde drive te maken. Maradona en Zidane waren arme gasten uit de achterstandswijken en hadden een ongelofelijke honger en dat zag je terug in hun spel in het nationale elftal. niet iedereen heeft die zelfde achtergrond. dat zie je ook bij zo een Suarez die echt een ongelofelijke drive heeft

9 april 2020 om 17:13

@kenner1986 in die tijd was het misschien idd makkelijker. als we het puur over Wk's hebben dan denk ik vooral aan een Zidane, R9, Maradona of Cruyff die me echt zijn bij gebleven als spelers die hun elftal naar een veel hoger niveau tilden, al was Robben tijdens het Wk2014 ook echt belachelijk goed in misschien wel een van de slechtste Oranje selecties van de afgelopen paar decennia

9 april 2020 om 18:42

mee eens.robben had in 2014 eigenlijk de gouden bal verdiend. in ieder geval die van beste speler op het wk. valt inderdaad samen met de prestaties van bovengenoemde namen die echt hun land bij de hand hebben genomen op een wk, geldt voor robben ook.

9 april 2020 om 18:58

mee eens.robben had in 2014 eigenlijk de gouden bal verdiend. in ieder geval die van beste speler op het wk. valt inderdaad samen met de prestaties van bovengenoemde namen die echt hun land bij de hand hebben genomen op een wk, geldt voor robben ook.

Wat kon die man koppen zeg. Éã©n van de beste spitsen die ik heb mogen aanschouwen. Edit: Ik heb het hier over Crespo :D, R9 natuurlijk ook een fenomeen.

9 april 2020 om 12:15

Crespo was een geweldige spits idd die een beetje de pech had dat hij werd overschaduwd door die andere Argentijnse spits Batistuta die nog beter was

9 april 2020 om 14:25

Ja dat was nog zo'n klasbak. Zo compleet zie je ze tegenwoordig nog maar zelden.

Als we het over R7 hebben vind ik het belangrijk dat we het onderscheid maken tussen de machine die hij nu is en de dribbelaar die hij was in zn jongere jaren. Dat zijn gewoon 2 totaal andere spelers. Vroeger was R7 namelijk net zo frivool als R9 al moet ik zeggen dat R9 voor mij de beste SPITS ooit is, maar het is niet zo dat R7 niet ontzettend creatief was ooit.

9 april 2020 om 10:33

Nou CR7 was zekers niet zo frivool als R9, maar zekers wel wat frivoler dan hedendaags. Echter heb ik wel veel respect voor Cristiano. Bij de term talent hoor je weinig mensen die hem koppelen aan Maradona, Pele, Messi en R9. Maar meneer staat al ruim 15 jaar aan de top in het internationale topvoetbal. Ik heb weinig spelers gezien die zo vaak beslissend zijn op grote momenten. Zijn knock-out-fase statistieken zijn echt heel indrukwekkend. Uiteindelijk is mentaliteit ook gewoon een kwaliteit en daar staat Cristiano by far op 1.

9 april 2020 om 10:42

Net zo frivool als R9 was niemand inderdaad, alleen was hij zeker wel een talentvolle dribbelaar destijds, daarom vind ik het ook altijd vreemd dat men altijd zegt dat Messi aangeboren talent heeft en R7 niet. In mijn ogen heeft die ook gewoon ontzettend veel talent. Het komt echt niet alleen door het harde werken. Dat harde werken heeft hem juist tot een soort machine gemaakt.

9 april 2020 om 10:59

Stel je toch eens voor. R9, Adriano of Ronaldinho met de mentaliteit van Cristiano. Dan kan de rest wel inpakken. Maar om te zeggen dat Cristiano onder doet kwa talent vind ik wat kort door de bocht, hij heeft wel degelijk ongekend veel talent natuurlijk.

9 april 2020 om 11:09

Dat Brazilie speelde samen in 2006. Was geen succes. Kaka had je ook nog, hij en Ronaldinho lieten het toch wel afweten dat WK. Vond persoonlijk Ronaldo, Rivaldo en in mindere mate Ronaldinho een veel beter trio.

9 april 2020 om 11:15

Het is ook lastig te vergelijken aangezien de faciliteiten door de jaren heen steeds beter zijn geworden en het spel sneller en verfijnder is geworden. Maar R9 stond in zijn tijd ver boven de rest. Gewoonweg ongrijpbaar. Maar zoals R7 en Messi gedomineerd hebben, dat is gewoon absurd (2010-2017). Zoveel hatticks en zoveel topduels beslist met ontelbaar bijzondere goals. Het is lastig om R9 daarboven te stellen..

9 april 2020 om 11:20

Ook vergeten mensen idd dat R7 in zijn tijd bij Man U al een beest was met veel meer snelheid en creativiteit dan de laatste 5 jaar. Als je Man U 2008 opzoekt zie je hoe dominant hij in het veld was in zijn laatste seizoen. Het is gewoon niet te doen om deze spelers in hun beste vorm als beste ooit te bestempelen.

Beste mensen welke voorkeur je ook hebt ,er zijn in de voetbalgeschiedenis maar 2 spelers die 14 -15 jaar achter elkaar gepresteerd hebben .
CR7 en MESSI

1 ding is zeker als ronaldo r9, dezelde hardwerkende mentaliatiet zou hebben van cr7 dan was het de beste speler ooit geweest

Alweer iemand die alleen gaat doen alsof CR7 alleen met hardwerken dit bereikt heeft, met zo'n uitspraak doe je hem echt tekort. Men vergeet even voor het gemak dat de CR7 die bij United speelde, verdedigers helemaal zoek speelde, Dat kwam niet alleen door hardwerken maar ook talent en technische vaardigheden. Hij heeft later op tijd beseft dat trucjes en dollen niet alles is mede door Saf, dat hij hard werkt weten we allemaal wel maar komt niet alleen daardoor.

9 april 2020 om 12:41

Hij is pas bij real madrid veranderd tot de speler die hij nu is. Zijn hele tijd bij utd gooide hij de trukendoos vaak open.

9 april 2020 om 13:36

Nee hij stopte al bij United, anders had hij nooit die 35 goals ofzo in zijn laatste seizoen gehaald.

9 april 2020 om 13:44

Nee. Je hebt duidelijk niet gekeken. Bij united deed hij het nog vollop. En haalde daarmee ook 40 goals. Bij cristiano is het nooit een trade off geweest mensen denken dat om geen echte reden. Ronaldo is gewoon gestopt met trukjes omdat hij het punt ervan niet meer inzag. Niet zodat hij meer kon scoren. Dat is bullshit

Het valt me op dat veel mensen uit de voetballerij, zij het (ex)spelers, analisten of andere figuren uit de media, het vaak nodig vinden om Cristiano Ronaldo ergens te kleineren, zijn kwaliteiten te bagatelliseren. Zoiets van, ja hij werkt hard, maar als hij dat niet zou doen zou hij er eigenlijk niets van kunnen. Ik vind dat toch vrij opmerkelijk. Hij moet ergens lof krijgen voor wat hij heeft bereikt, maar het kan niet zonder een flinke steek onder water. Vraag me sterk af waar dat vandaan komt, ik blijf er dan ook bij dat hier een ik-mag-je-gehalte een duidelijke rol speelt. Messi en hij blijven voor mij de spelers die het voetbal de afgelopen tien a vijftien jaar naar een nieuw niveau hebben getild, en dat doe je niet enkel met hard werken lijkt me toch.

9 april 2020 om 12:10

Precies dit dus. En altijd wordt ook het stokpaardje van stal gehaald. "Zijn balbehandeling is niet zo mafisch als die van een Messi, R9, Maradona etc.En dat klopt ook. Maar CR7 heeft iets wat geen enkele voetballer ooit in deze mate heeft gehad en dat is dat het een winnaar van ongekende klasse is. Dat gekoppeld aan uitstekende techniek (niet exceptioneel, zoals een Messi bv) maakt hem alsnog minstens top 2 allertijden.Is het toeval dat R9 nooit een cl heeft gewonnen? Is het toeval dat Messi nooit met zn nationale team heeft gewonnen?Vraag maar eens aan elke voetballer of ze liever een speler met een magische touch hebben of een die aan het eind van de rit de hoofdprijzen zowat hoogstpersoonlijk voor je binnen haalt.

9 april 2020 om 12:50

@moniqueverschoor. Ik ben het eens met je argumentatie aan het begin, maar je argumenten over R9 nooit CL gewonnen en Messi nooit nationale team gewonnen zijn in mijn optiek pure kolder. Zijn ze daarom minder? Wat een onzin. Voor zulke prijzen heb je medespelers nodig. Ook CR7 heeft niet hoogstpersoonlijk Portugal kampioen gemaakt. Daarvoor had hij teamgenoten. CR7 heeft het EK gewonnen en daarin 3 doelpunten gemaakt in het hele toernooi, waarvan 2 in de groepsfase en 1 in de halve finale. Dat zegt mij het volgende: CR7 was een belangrijk onderdeel van het team (!) Portugal, niet degene die hoogstpersoonlijk ze de titel bezorgde. Daarom vind ik dat geen valide argumentatie om hem boven R9 en/of Messi te plaatsen. Uiteindelijk komt het wat mij betreft gewoon op voorkeur aan en ontlopen R9, CR7 en Messi elkaar voor geen meter.

9 april 2020 om 14:17

R9 speelde Europa Cup II en Uefa cup wedstrijden met PSV, Barca en Inter. En won daar gewoon Europese prijzen. Tegenwoordig gaan alle topspelers naar de beste teams dus een CL nu winnen is niet meer zo moeilijk als topspeler. Maradona en R9 speelden in hun top periode gewoon bij subtopteams. Real had die het moeten winnen misschien, maar de defensie was te zwak. Je had toen ook wel wat meer weerstand. In plaats van 8 teams konden toen gewoon 15 a 20 ploegen de CL winnen. Italie had 5 a 6 titelkandidaten ipv 1 , Duitsland en Frankrijk same. In Spanje waren Depor en Valencia echt ijzersterk. Porto, Benfica en de Ned topteams waren stukken beter. Alleen Engeland is er op vooruit gegaan (alleen United en Arsenal niet). Het was toch geweldig dat een Batistuta (niveau Lewandowski) bij een Fiorentina speelde of een Shearer bij een Newcastle. Dat kan je nu haast niet meer inbeelden. Roberto Baggio deed het zelfs bij Brescia of Bologna.

9 april 2020 om 14:40

Hahahaha alles wat ronaldo niet heeft gewonnen noem jij dat het veel makkelijker is nu en dat het toen moeilijker was. Ik ga helemaal stuk. Ronaldo zat in een sterk real madrid man. Speelde nog zelfs samen zidane. Je weet wel het galacticos waar jij helemaal op verliefd was 3 artikelen terug. Dat team won de champions league voordat ronaldo kwam. En je zegt doodleuk dat nu alle sterren naar de zelfde club gaan maar wat was het real madrid van de galacticos tijdperk dan? Figo, zidane ronaldo robero carlos makelele, dat waren min of meer de grootste sterren van die tijdperk.

9 april 2020 om 15:38

Ja eens maar R9 na zijn blessures vond ik niet heel indrukwekkend meer. Dat bedoelde ik ook te benadrukken.

9 april 2020 om 17:25

@elphenomeno begrijp me niet verkeerd, ik vind Lewa een geweldige spits maar Batistuta en Adriano in hun prime vond ik nog betere spitsen. dat versterkt idd wel je punt dat het voetbal destijds misschien nog wel van een hoger niveau was als dat het nu is

9 april 2020 om 17:45

Ja misschien wel maar Lewandowski heeft ook waanzinnige dingen laten zien. In mijn optiek de beste spits van de afgelopen 10 jaar. Al speelde Batistuta nooit bij de absolute top, dat maakt het misschien wel wat uitzonderlijker.

9 april 2020 om 17:51

@elphenomeno dat zal ik zeker niet ontkennen. als het gaat om pure centrumspitsen dan is Lewa misschien wel de beste ter wereld op dit moment. een Falcao vond ik in zijn FC Porto en Atletico Madrid ook bizar goed trouwens alleen dat is alweer een tijdje geleden

9 april 2020 om 18:50

Falcao was voor zijn blessure opweg de beste spits van Europa te worden inderdaad in de door Japie genoemde porto Atletico jaren.batistuta was een topper, Adriano heeft nooit echt constant gepresteerd dat is jammer (nooit 20+ goals gehaald) . Denk dat je in die jaren ook gewoon van Nistelrooy, Sheva, Vieri en zelfs Makaay niet moet uitvlakken. Dat waren wel echt topspitsen, waarvan zeker de eerste twee in de CL en bij hun clubs jarenlang constant hebben gepresteerd.

9 april 2020 om 19:04

Adriano heeft maximaal 2 a 3 seizoenen buitengewoon gepresteerd. verder is Lewandowski natuurlijk vele klasses beter dan Adriano. Lewa presteert al 11 seizoenen lang constant op een topniveau. Adriano heeft dit nooit gedaan. Wel een gouden linker poot natuurijk.

9 april 2020 om 12:11

@dejan ik snap dat ook niet. dat je Messi beter vind kan ik nog begrijpen want dat is natuurlijk ook een fenomenale speler maar tegenwoordig doen mensen net of Ronaldo ergens in de categorie Lingard valt ofzo. naast Messi is er echt geen betere aanvaller als Ronaldo geweest de afgelopen 10 jaar. zoja, wil ik die voetballer zijn statistieken wel eens zien

Ronaldo Luã­s Nazã¡rio de Lima was en is nog steeds mijn held. Qua prijzen is hij niet de allerbeste, maar voor mij blijft hij op nummer 1 staan. De man had een schitterende techniek en mechaniek. Z'n manier van bewegen was mooi en sierlijk. Ik weet niet wie van jullie hier de serie Dragon Ball Super heeft gekeken, maar Ronaldo R9 doet me denken aan Goku die Ultra Instinct heeft bereikt. Bij alles wat hij deed koerste hij op zijn intuã¯tie. Probeer voor jezelf te beseffen hoe sterk zijn (bal)controle was als hij op snelheid was... Hij had alles: Inzicht / Techniek, snelheid én kracht. Waar ik bij hem ook enorm van kon genieten, was dat je hem niet (eenvoudig) van de bal kon krijgen. Soms zag je een horde tegenstanders die letterlijk als leeuwen aan hem trokken of achter hem aan zat, maar Ronaldo was de Impala die vaak wist weg te komen, mã©t bal. Jammer dat zijn gezondheid hem niet meezat. De knieblessures hebben er denk ik toch wel voor gezorgd dat zijn explosiviteit als sneeuw voor de zon verdween. Veel mensen denken dat hij niet volledig voor de sport leefde, o.a. omdat hij redelijk vaak (lelijk) geblesseerd raakte en dat hij zichzelf na zijn voetbalcarriã¨re volledig liet gaan, omdat de kilo's eraan vlogen. In zijn tijd bij, ik dacht, AC Milan, werd Hashimoto bij hem vastgesteld. Als je een beetje weet wat dit inhoudt, is het een wonder dat hij toch zo heeft mogen schitteren op het hoogste podium... Ik vraag me af hoe lang hij hiermee rondliep, want de diagnose Hashimoto wordt doorgaans niet (snel) vastgesteld, ondanks de (individuele) klachten vaak al langer aanwezig zijn.

Ronaldo9 was een pure spits, Ronaldo7 is een buitenspeler die veel in de 16 te vinden is, Messi is een aanvallende middenvelder en valse spits, ik word zo moe van spelers vergelijken die niet te vergelijken zijn!

logisch dat de discussie er is want mensen zullen altijd een beste willen aanwijzen. mijn favoriete (niet perse de besten allertijden) voetballers waren altijd Batistuta, R9, Adriano, Bergkamp, Ivanov, Redondo, Ronaldinho en Cafu maar van voetballers als Messi, Cristiano en Maradona bv heb ik natuurlijk ook vaak genoten. Cristiano, R9 en Messi zijn idd de 3 beste voetballers die ik live aan het werk heb gezien en horen imo bij de beste voetballers ooit

9 april 2020 om 14:20

De naam Ivanov heb ik even moeten google . Voor de rest mooie namen vooral Redondo wordt zo vreselijk onderschat. Meest complete defensieve middenvelder die ik ooit gezien heb.

9 april 2020 om 14:29

Ja bizar goede speler. Evenals de andere namen die hij noemt. Alleen Cafu hoort niet in dat rijtje thuis. Dat was wel een hele goede vleugelverdediger, maar die andere spelers, daar zette je vroeger de tv voor aan. Daarnaast was ik meer fan van Rivaldo dan Adriano, maar ieder zn smaak gelukkig

9 april 2020 om 16:24

@nl_modric ik snap wat je bedoeld wat betreft Cafu want voor een back ga je idd niet naar een stadion maar Cafu had wel een bizarre techniek voor een verdediger. die lobte een keer in 1 actie 3 keer de bal over Simeone heen langs de zijlijn, die er duizelig van werd en vervolgens was hij weer onderweg richting de helft van de tegenstander. Rivaldo vergat ik idd, dat was ook echt een geweldige speler

9 april 2020 om 17:05

@elphenomo dat hoofd alleen al van die Ivanov normaal ben ik niet zo snel fan van een verdediger maar dit was echt een cultfiguur. Redondo had idd een geweldige techniek voor een controleur. dat Argentijnse elftal had ook echt een veel leuker elftal als nu imo. Batistuta, Crespo, Ortega, Redondo, Simeone etc. daar had ik echt meer mee als met wat er nu in staat, Messi uitgezonderd natuurlijk

9 april 2020 om 17:44

Heel zonde dat Redondo er in 1998 niet bij was wegens zijn lange haren.

9 april 2020 om 17:55

@elphenomeno die coach uit '98 hadden ze echt uit zijn functie moeten ontheffen. dat lange haar was juist een van de kenmerken van het Argentinie elftal in dat tijdperk. dat in combinatie met die prachtige tenue maakte juist dat ze echt wat uitstraalden. sowieso hoor je ook te selecteren op kwaliteit en niet op een kapsel. die man zou nu onwel worden als hij pakweg een Babel onder zich kreeg

9 april 2020 om 18:46

Haha maar echt hoor. Volgens mij was Passarella de coach, die zal nog wel van de old school methodes zijn.

Cristiano heeft zijn trukendoos zelf afhandig gemaakt door puur aan efficientie te gaan werken: doelpunten maken. De Cristiano van Sporting Portugal en Manchester United was een entertainer. Daar ging de trukendoos iedere wedstrijd open. Dat was echt genieten destijds.

9 april 2020 om 14:32

Alleen won hij met zijn trukendoos geen 4 cl titels in 5 jaar tijd. Bij Madrid werd hij 6 x topscorer van de CL op rij. Dan ben je gewoon een hele, hele grote meneer geworden en kan je zeggen dat zijn aanpassingen goed hebben geholpen.

Heb ze allemaal gezien, ik vind messi de beste. Met name omdat hij completer is dan ronaldo en cristiano. Cristiano scoort enorm veel doelpunten en ronaldo was een geweldige spits. Messi scoort enorm veel doelpunten (per wedstrijd meer dan beide ronaldo’s) en daarnaast is die een betere spelverdeler dan allebei. Voor mij staat messi op 1. De keuze voor nummer 2&3 tussen deze spelers is moeilijker. Want ronaldo heeft het niveau niet zo lang volgehouden. En terwijl ik meer kon genieten van ronaldo heeft cristiano veel meer rendement behaald voor zijn teams. Ik kan niet echt objectief kiezen tussen cristiano en ronaldo. Wel is het duidelijk dat cristiano meer heeft gewonnen op individueel vlak en met teams. Ik ben wel geneigd om te zeggen dat cristiano een betere carriere heeft gehad dan ronaldo.

Crespo was geweldig. Vooral in dat mooie shirt van Lazio destijds!
Maar voetballen kon hij niet. Goals maken zeker en een spits pur sang! Net zoals Gerd Müller, Inzaghi, Van Nistelrooy etc. Geweldige spitsen! Geen beste voetballers..

Van Basten, Ronaldo9, Kluivert, Henry etc waren spitsen én geweldige voetballers..een hele andere categorie..

Ronaldo R9 tussen 1996-1999 is het beste wat we gezien hebben. Hij had gewoon iets wat de rest niet had. Wie lang voetbal kijkt, ziet dat gewoon. namen als Figo, Adriano, Redondo etc, die hier genoemd worden waren allemaal goed, maar wel vervangbaar en vergelijkbaar met een andere topper uit het verleden. Als we heel eerlijk zijn geldt dat niet voor Ronaldo , daar is er echt maar 1 van. Ronaldo R9 presteerde in een tijd dat de top veel breder was in de meeste landen, ipv 1 a 2 superteams (teams die alles leegkopen) per land. zoveel souplesse, snelheid met en zonder bal, een unieke explosiviteit, perfect tweebenig . wat een geweldenaar, en we mogen dankbaar zijn dat we hem hebben meegemaakt. Ga maar eens op internet kijken wat andere voormalig en huidige spelers/trainers zeggen over R9. Dan concludeer je hetzelfde. Over Messi/cr7messi heeft het als clubvoetballer natuurlijk waanzinnig gedaan, maar heeft toch in zijn carrière met name de laatste 5/6 jaar op de grote momenten niet thuis gegeven,(wk finale 2014, kans missen die hij de 6 jaar daarvoor nooit miste, AS Roma uit, Liverpool uit etc. ). CR7 heeft daarentegen zijn team echt gedragen in de CL met vitale goals in bijna de hele knock outfase.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

45 jaar
640 fans
Coach

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren