Waar of niet waar - Teert ‘tactisch zwakke’ Zidane op geluk bij Real Madrid?

Vrijdag, 10 april 2020 om

De voetballerij ligt voorlopig stil door de uitbraak van het coronavirus, maar uit het oog is niet uit het hart. Als echte liefhebbers grijpen we massaal naar oud beeldmateriaal, piekeren we ons suf of en hoe de competities hervat kunnen worden en natuurlijk zijn er ook nog de eeuwige discussies om op terug te vallen. Voetbalzone neemt deze week zeven veelgehoorde beweringen onder de loep en aflevering 4 gaat over een van de beste voetballers ooit, die tegenwoordig trainer is bij Real Madrid: Zinédine Zidane. De Fransman leidde de club tussen 2016 en 2018 driemaal op rij naar de eindwinst in de Champions League, maar er wordt toch getwijfeld aan zijn tactische capaciteiten.

Aan de vooravond van de CL-finale van 2018 bevond Liverpool-trainer Jürgen Klopp zich in een tamelijk bizarre positie. Zijn ploeg had al elf jaar niet in de eindstrijd van het miljardenbal gestaan en zelf had hij de belangrijkste clubwedstrijd van Europa verloren toen hij in 2013 ten onder ging als keuzeheer van Borussia Dortmund. In alle opzichten was hij dus de underdog tegen het Real Madrid van Zidane, die de eerste trainer kon worden die een club naar drie eindzeges op rij leidde. Toch voelde Klopp de noodzaak om zijn vakgenoot te verdedigen. “Mensen denken van Zidane dat hij geen tactische kennis heeft en hetzelfde zeggen ze over mij. Hoe bizar zou het zijn als beide trainers geen idee hebben wat er nou eigenlijk gebeurt tijdens de finale? Wat zegt dat dan over de voetballerij?”

Toch vormt precies deze wedstrijd de basis waarom veel mensen geloven dat Zidane tactisch zwak is en vooral op geluk en een geweldige selectie teert. Real Madrid begon bijzonder afwachtend en verdedigde dichtbij de eigen doelmond om Liverpool’s aanvallers Mohamed Salah, Roberto Firmino en Sadio Mané op de vangen. Dat werkte echter van geen meter, want de Engelsen dicteerden het eerste half uur tot sterspeler Salah zich geblesseerd moest laten vervangen na een charge van Sergio Ramos. Daarna ging het van kwaad tot erger bij the Reds, die doelman Loris Karius zagen blunderen door de bal tegen de uitgestoken voet van Karim Benzema aan te gooien en hem zo de openingstreffer cadeau te geven.

Klopp’s mannen kwamen terug via Sadio Mané, maar Gareth Bale bracht Real andermaal op voorsprong met een weergaloze omhaal – enkele secondes nadat Zidane hem liet invallen – en de wedstrijd ging definitief op slot toen de invaller van grote afstand op doel schoot en nogmaals scoorde dankzij weer een blunder van Karius. Daarmee was de derde eindzege op rij van Real Madrid en van Zidane een feit, maar critici zagen een perfecte afspiegeling van Zidane’s carrière als coach. Zijn team speelde zeker niet geweldig, maar won dankzij een combinatie van geluk en individuele klasse, zoals het eerder in zijn loopbaan als oefenmeester ook allerminst tegen heeft gezeten.

Tijdens Zidane’s eerste CL-zege in 2015/16 was de loting bijzonder gunstig voor de Koninklijke, die in het hele toernooi niet één oud-winnaar tegen kwam. In de eindstrijd had stadgenoot Atlético Madrid het betere van het spel. Diego Simeone’s ploeg stond toen al bekend om haar defensieve voetbal, maar had toch meer balbezit en grotere kansen. Toch ging Real na strafschoppen met de winst aan de haal. De ploeg overtuigde wel in de finale van het volgende jaar tegen Juventus. De Italianen werden daadkrachtig met 4-1 opzij gezet, maar er is wat voor te zeggen dat Real de finale nooit had mogen halen.

In de kwartfinale had het al mis kunnen gaan tegen Bayern München. De Duitse grootmacht kwam twee keer met tien man te staan, miste in de heenwedstrijd in de Allianz Arena een strafschop bij een 1-0 voorsprong en hadden in de return nogmaals een penalty kunnen krijgen toen Marcelo hands maakte, maar Real Madrid zwijnde. Toch sleepte der Rekordmeister er nog een verlenging uit, hetgeen uiteindelijk een brug te ver bleek voor het moegestreden tiental. Hetzelfde Bayern was een jaar later opnieuw de betere, maar diverse keepersblunders van Sven Ulreich gooiden roet in het eten. De enige troost voor de Duitse reservedoelman was dat Karius drie weken later nog opzichtiger in de fout ging tegen het Real Madrid van Zidane.

Toch is deze lijst meevallers zeker niet de volledige verklaring voor het succes van de Fransman, die in januari 2016 een bijzonder sterke selectie kreeg voor zijn eerste klus als hoofdtrainer. Wel moet worden opgemerkt dat het team volledig uit vorm was geraakt onder voorganger Rafael Benitez. De Koninklijke had drie van de acht voorgaande competitieduels verloren, waaronder met 4-0 tegen Barcelona. Nadat Zidane het roer overnam, eindigde nog maar één wedstrijd in LaLiga in een nederlaag. Real won uiteindelijk twaalf duels op rij en kwam slechts één punt tekort om Barcelona nog te achterhalen in de vaderlandse competitie. Wel was er internationaal succes met de gewonnen CL-finale tegen Atlético Madrid.

De grote kracht van Zidane bleek dat hij in staat was om stabiliteit en rust te brengen in een ontevreden kleedkamer. De oud-winnaar van de Ballon d’Or had als speler al een groot verleden bij de club en was al assistent-trainer geweest onder Carlo Ancelotti, dus kende hij de club al door en door. “Real en Zidane waren gemaakt voor elkaar”, verkondigde Ancelotti daarom aan Corriere dello Sport. Zidane benutte zijn rijke ervaring als speler en haalde het beste uit zijn manschappen die voorheen bepaald niet bekend stonden als ideale schoonzonen. “Niet iedereen is in staat om een kleedkamer te managen”, meldde ook aanvoerder Sergio Ramos aan RMC. “Of in ieder geval niet op zo’n natuurlijke wijze als hij. Of een speler nu vaak aan bod komt of niet; iedereen is gemotiveerd door hem. Dat is een van zijn grootste pluspunten.”

Zidane’s belangrijkste verdienste is vermoedelijk de persoonlijke aanpak met Cristiano Ronaldo. Real scoort lang niet meer zo makkelijk sinds de Portugees in de zomer van 2018 vertrok naar Juventus en dat zorgt voor beweringen dat Real en Zidane niets klaarspelen zonder Ronaldo. Het is echter net zo makkelijk om vast te stellen dat Ronaldo in de Champions League geen grote rol meer speelt zonder Zidane. De aanvaller heeft zelfs toegegeven dat de Franse keuzeheer hem heeft doen inzien dat het goed is soms een wedstrijd rust te pakken, hetgeen beslist geen eenvoudige taak is geweest bij iemand ie zo gefixeerd is op het maken van goals en breken van records.

“Ik denk dat Zidane perfect weet hoe hij een team slim moet managen”, aldus de Juventus-aanvaler. “Het is niet eenvoudig omdat iedereen vaak wil spelen, maar hij weet hoe hij iedereen betrokken moet houden.” Ronaldo stond altijd al bekend als iemand met veel zelfvertrouwen, maar voelde toch dat hij bevestiging nodig had en kreeg dat ook van Zidane. “Je moet waardering voelen en hij laat iedereen zich speciaal voelen. Hij heeft me daarmee enorm geholpen. Ik respecteerde hem als speler al enorm en dat is alleen maar meer geworden toen we samen werkten; gewoon door hoe hij me behandelt als persoon, hoe hij praat en hoe hij het team leidt.”

Er worden vooral vraagtekens bij Zidane’s tactische keuzes geplaatst omdat Real in zijn eerste periode als coach bijzonder lastig te analyseren was. De ploeg richtte zich vooral op het verzorgen van een georganiseerde chaos. Voor Zidane is voetbal simpel. Het gaat om het minimaliseren van risico’s. Daarom is zijn aanpak allerminst revolutionair. Laat Marcelo en Dani Carvajal de vleugels bestrijken, zet Casemiro als extra slot op de deur voor de defensie, laat de bal rondgaan via de creatievelingen Toni Kroos en Luka Modric, zorg dat het leer zo snel mogelijk bij Ronaldo terecht komt zodat hij de tijd heeft om af te werken. Dan komt het wel goed.

Zidane is zoals oud-speler en sportief directeur Jorge Valdano het bij Time stelt een ‘versimpelaar’. “Hij gelooft in talenten, weet wat de krachten en zwaktes van zijn spelers zijn en denkt logisch na over het spel. Hij weet alles over voetbal en houdt het spelletje in essentie simpel.” Dat wil echter niet zeggen dat hij geen tactische aanpassingen heeft gedaan. Gareth Bale’s aanhoudende blessures hebben er misschien een rol in gespeeld, maar het was toch echt Zidane die zag dat Isco zijn plekje moest krijgen zodat er geschoven kon worden van 4-3-3 naar 4-4-2, wat de sleutel bleek voor de dubbel in seizoen 2016/17.

Het was al sinds 1958 niet meer voorgekomen dat Real zowel de landstitel als de Champions League won. Extra knap was het dat Zidane zoveel spelers gebruikte. Hij viel niet steeds terug op dezelfde elf, maar liet ook mannen als Lucas Vazquez, Marco Asensio en Nacho vaak spelen in LaLiga. Zidane schonk de hele selectie zijn volle vertrouwen en werd daar buitengewoon gul voor beloond. Het is duidelijk dat hij dat kunstje heeft afgekeken van Ancelotti, die van mening is dat de relatie met spelers het allerbelangrijkste wapen van een coach is. “Je kunt praten wat je wilt over tactiek of techniek, maar als de spelers niet achter je staan, lukt het je nooit om collectief succes te boeken met jouw ideeën.”

Tegenwoordig zijn er veel trainers succesvol die hun spelers maximaal oppeppen, maar zelfs Julian Nagelsmann heeft als nieuwe kroonprins van het trainersgilde aangegeven dat coaching maar voor dertig procent om tactiek draait en voor zeventig procent om sociale vaardigheden. Zidane is wellicht het beste voorbeeld om die stelling kracht bij te zetten. “Ik ben achttien jaar speler geweest en heb met veel coaches en goede spelers en grote ego’s gespeeld”, verhaalde hij voor de CL-finale tegen Liverpool. “Zodoende ken ik de ins en outs van een kleedkamer en ik weet precies wat er door het hoofd van een speler gaat.”

“Dat is erg belangrijk voor me, maar het draait om meer dan dat. Er zit veel werk en een groter idee achter. Ik ben niet de beste coach en ik ben niet de grootste tacticus, maar ik heb iets anders te bieden: passie en hoop. Dat is veel meer waard.” Er zullen altijd critici blijven die zich niet kunnen vinden in die uitleg, maar de waarheid is dat Zidane zich niet meer hoeft te verdedigen tegen de bewering dat hij enkel op geluk zou teren. Ook Ronaldo, Ramos en Klopp hoeven dat niet voor hem te doen. Zijn reeks van gewonnen Champions League-titels zegt genoeg. Zo simpel is het. Precies zoals Zidane het graag ziet.

Real Madrid-sterren roepen op om het Santiago Bernabéu te vullen met solidariteit
Meer video's

Poll

Behoort Zidane tot de 5 beste trainers ter wereld?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

74 reacties (laatste reactie door japie_krekel)

Het is makkelijk om te presteren met een selectie waarin elke linie minimaal twee spelers heeft die behoren tot de werldtop. Ik heb niet het idee dat Zidane zijn stempel op een elftal drukt. Hij oogt ook iets te rustig en ongeïntereseerd. Een beetje saai.

Zie geen poll maar eens, hij teert op “geluk”. Vind het geen tacticus. Heeft en had gewoon heel erg goede spelers.

8 april 2020 om 01:41

Barcelona, Manchester City, PSG, Liverpool, Bayern en Juventus hadden dan maar allemaal pottestampers in hun selectie of wat? Real had inderdaad een topselectie, maar de voorgaande deden daar geen haar voor onder in bepaalde periodes.

8 april 2020 om 07:58

Het is geen tacticus vind ik wat sterk uitgedrukt, hij zal heus wel tactisch inzicht hebben. Is hij echter een tactisch meesterbrein? Nee maar hij is wel een meesterlijk people manager en motivator volgens mij. En als je de beste spelers ter wereld onder je hoede hebt is dat mogelijks belangrijker dan een tactisch meesterbrein zijn. Maar je moet wel de kwaliteiten hebben om al die ego’s scherp te houden... en dat kan Zidane blijkbaar. En daarnaast heeft elke topmanager ook dat tikkeltje geluk nodig op de juiste momenten.

8 april 2020 om 13:16

Maar guardiola is dat wel(die.meester brein) keep.on dreaming, vangaal dat is een meester brein, met minder materiaal presteren

10 april 2020 om 13:00

Met datzelfde team sloeg benitez nog geen deuk in een pakje boter. En dat wordt toch gezien als tactisch meesterbrein. Zidane was gewoon precies wat het team met zoveel ego's nodig had. Alle neuzen dezelfde kant op

Wat een enorm eenzijdige verslaggeving van de wedstrijden tegen Bayern. In de heenmatch miste Vidal inderdaad een penalty, maar het was al een schande dat die gegeven werd. Ik dacht dat het zogenaamd hands was van Carvajal, maar dat was absoluut niet het geval. Martinez kreeg toen twee keer geel en dat was zijn eigen schuld en zeker niet onterecht of iets dergelijks. Na de rode kaart was Real heer en meester en niemand had er iets over kunnen zeggen als die wedstrijd toen op 1-3 of 1-4 was geëindigd. Heel dat verloop komt totaal niet tot uiting in de beschrijving die gegeven wordt. Het lijkt daar net alsof Real van het kastje naar de muur getikt, wat dus absoluut niet het geval is. Dat er in de terugwedstrijd twee offside goals vallen zal niemand ontkennen, maar dat betekent niet dat Real “er uit had moeten liggen”. Daarnaast speelden ze in 2017/2018 achtereenvolgens tegen PSG, Juventus, Bayern München en Liverpool. Als dat makkelijk is weet ik het ook niet meer... Uiteindelijk heeft Zidane dus 3 CL’s na elkaar gewonnen en daarin zowat elke topploeg die er is, heeft hij verslagen (alleen Barcelona niet als ik het goed heb). Dat kan dus echt geen geluk zijn.

8 april 2020 om 01:57

Klopt inderdaad, carvajal kreeg de bal op zijn borst en daarvoor werd een penalty gegeven.

8 april 2020 om 07:49

Sorry Maar nog nooit in de historie is een club zo absurd genaaid door de scheids als Bayern daar. Het was een absolute schande

8 april 2020 om 08:21

Barca- Psg vergeet ge gemakkelijkheidshalve zeker?

8 april 2020 om 10:06

Zoals Eydie Cee aangeeft doen Barca-PSG en Chelsea-Barca (zijn nu toevallig de twee eerste matchen waar ik op kom) niets onder voor Bayern-Real. Ik had het trouwens niet over de terugmatch, want daar had Bayern inderdaad redenen genoeg om over te klagen. Maar het beeld dat in dit artikel geschept wordt over die heenmatch is gewoon incorrect.

8 april 2020 om 10:15

Nou Chelsea - Ajax doet toch ook een aardige gooi naar die titel. Ontopic: als je 3 x op rij de CL wint en zo goed als alle topteams bent tegengekomen, dan doe je iets uitzonderlijks. En ja, geluk en pech zijn factoren die bij de sport horen.

8 april 2020 om 10:22

@PieterPrims 773 makkelijk om naar de scheids te wijzen. Heb je destijds die Ulreich zien keepen bij Bayern?

8 april 2020 om 10:28

Ajax-Real zouik bovenaan zetten. Twee ten onrechte afgekeurde goals. Lyon die wint met 7-1 en natuurlijk de knipoog Kroaat....

8 april 2020 om 21:37

Japie, dat van Ulreich was het seizoen daarna in de halve finale. Dat van de buitenspelgoals was in 2017, Ulreich 2018

9 april 2020 om 01:03

Ok er zijn meerdere nominaties, Maar we zijn. Het er over eens dat real Bayern zeker een topnotatie krijgt in absurde scheidsrechterlijke naaien van een team (Bayern dus)

8 april 2020 om 16:22

Knap dat je dezelfde conclusie trekt als het artikel. Je snapt toch zelf ook wel dat de uiteenzetting van de wedstrijd tegen Bayern in het grotere verhaal van het artikel een rol speelt om juist te kunnen weerleggen dat Zidane alleen maar geluk heeft gehad? Het eerste gedeelte van het artikel zet gewoon uiteen waarom mensen beweren dat hij alleen maar geluk heeft en vervolgens wordt uitgezocht of die bewering klopt (antwoord: nee). Als je de opzet van dit soort artikelen niet kan waarderen snap ik dat, maar dat maakt je reactie een beetje overbodig.

8 april 2020 om 17:13

Het kan dan wel de opzet zijn, maar dan moet je het duidelijk maken. Nu is het totaal niet duidelijk dat dat de bedoeling is namelijk. Als je de wedstrijd nooit gezien hebt, kan dit perfect overkomen als een wedstrijdverslag van een neutraal medium als VZ.

10 april 2020 om 10:48

Geweldig omschreven Lierse, het zat bij Real in die 3 seizoenen idd vaak ontzettend mee op bepalende momenten maar toch hebben ze dit zelf geflikt, wat betreft Zidane, is natuurlijk gewoon een geweldige coach

10 april 2020 om 11:42

De dubbele ontmoeting met Real was wel heel discutabel hoor. Betreft de penal ben ik het met je eens die had nooit gegeven moeten worden. Maar rood (twee keer geel) kan je over discussiëren natuurlijk en daarnaast scoorde Real een of twee maal vanuit buitenspel. De wedstrijd in Madrid was natuurlijk helemaal bizar. Net als de laatste CL wedstrijd van Buffon toentertijd in Madrid.

10 april 2020 om 12:02

Real scoorde twee keer uit buitenspel in de verlengingen van de terugwedstrijd. Ze hadden dus zelfs al waren die beide goals terecht afgekeurd er niet uitgelegen (en waren veel beter in de verlengingen dan Bayern). Het twee keer geel voor Martinez was inderdaad voor discussie vatbaar, maar het was zeker niet onterecht. Dat je over die match tegen Juventus begint is ook gewoon selectief. Ten eerste duwde Benatia Vázquez in de rug, is het dan een 100% penalty? Nee dat niet, maar je kon em zeker geven. Daarnaast wordt ook echt elke keer als er over die match gesproken wordt, vergeten dat een goal van Isco (de 1-1 dacht ik) onterecht voor buitenspel afgekeurd werd. Als dat niet gebeurt, had Real die penalty niet eens nodig gehad.

10 april 2020 om 13:16

Je vergeet alleen dat Vidal wel zwaar onterecht rood kreeg tegen in Madrid en dat in de heenwedstrijd C.R. Sowieso een keer vanuit buitenspel scoorde. Juventus kan ik me niet exact meer alles voor de geest halen maar wel wat voor een enorme chaos dat was omdat er betreft de duw met twee maten gemeten werd.

10 april 2020 om 14:17

De 1-2 van Ronaldo was echt geen buitenspel hoor, Boateng hief die gewoon op. De kaart van Vidal was inderdaad discutabel, maar als je zo een tackle inzet als je al een gele kaart hebt (en hij neemt Asensio gedeeltelijk mee), neem je een risico. Ik ga niet doen alsof het Real niet meezat, maar het is niet zo dat de scheids hen tot dan toe enorm hard bevoordeelde of iets dergelijks.

Zidane heeft gedaan wat geen een coach gedaan heeft in CL veel topcoach Dromen van 1 CL, Deze man heeft 3x oprij gewonen. Zidane heeft van alle top coaches gewonen. Zidane heeft in de CL, 3 keer tegen Juve gespeld 0-3 uit gewonnen, 4-1 Finale CL gewonen, en 1-3 verloren, 4 keer tegen Bayern gespeld, 1-2 gewonen 1-2 gewonen 4-2 gewonen, 2-2 gelijkspel ,3 x tegen het Atletico van Simone gespeld 3-0 gewonen, 1-2 verloren, Finale gewonen, en Atletico schakelde telkens maar weer top clubs uit vraag het aan Barca fans die weten hoe moeilijk Atletico is in CL en trouwens Liverpool ook hahaha, 2 keer tegen PSG 3-1 gewonen, 1-2 gewonen, Finale van Liverpool gewonen 3-1, van Man City gewonen en een gelijkspel, Trouwens toen Zidane 4-1 van Juve won Juve was heel goed ze hadden Barca helemaal zoek gespeld en won 3-0 van Barca!!Noem maar wat jullie willen geluk en dit en Dat hahaha, dit is alles behalve geluk!! Z I D A N E IS BIG BOSS!!!

8 april 2020 om 10:34

Nee dat deed niet Zidane dat deed Ronaldo Zidane had het geluk trainer te mogen zijn van dat elftal.het zelfde Als bij Ajax en Peter bosz en ten hag....geen super en wereld trainers maar wel het geluk dat er een hele goede generatie op dat moment speelde

8 april 2020 om 10:47

Onder Rafa Benitez speelden al die topspelers ook en dat werkte totaal niet. Ik vind het echt grappig hoe hard velen de prestaties van Zidane bagataliseren. Hij heeft echt een onwerkelijke prestatie neergezet.

10 april 2020 om 11:44

Hij heeft dat fantastisch gedaan en er is niemand die dat nog van hem zal afpakken. Alleen als de var er toen was hadden ze maar 1 CL gepakt met alle discutabele momenten die in hun voordeel uit zijn gevallen. Daarnaast vind ik Zidane tactisch niet best maar aan de andere kant kan hij wel al die sterren managen wat ook een fantastische kwaliteit is natuurlijk. Maar hij staat niet in mijn top 5 momenteel.

10 april 2020 om 12:06

Dan ben ik wel eens benieuwd welke matchen er over twee (!) wedstrijden echt in het voordeel beslist zijn voor Real Madrid. Real - Juventus al niet bijvoorbeeld want dan was de goal van Isco (die onterecht afgekeurd werd) beslissend geweest. Bayern-Real ook niet want die twee buitenspel goals vielen in de verlengingen, dus ze waren niet 100% zeker uitgeschakeld geweest mochten die afgekeurd zijn.

10 april 2020 om 16:55

De beiden Rode kaarten vielen toch niet in de verlenging? Vooral de rode kaart van Vidal in Madrid. Bayern speelde Real Madrid tot en zelfs na dat moment helemaal zoek. Casemiro die geen 2e kaart krijgt. Komop je kan niet ontkennen dat ze echt voordeel hebben gehad ivm arbitrage 2 van de 3 CL jaren? En het zijn niet veel wedstrijden maar Bayern 2017 en Juve 2018 op cruciale momenten. En die rode kaart en penal waren echt belachelijk.

De rol van een coach wordt altijd overschat. Tuurlijk Ben je als coach afhankelijk van je material. 3 keer op rij de CL is natuurlijk wel een absurd goede prestatie. Ik denk dat zidane de juiste man op de juiste tijd was. Zijn kwaliteit is zijn relaxdheid. Hij had ontzag bik de spelers van Real, bracht rust, bracht eenheid en gaf de spelers zelfvertrouwen. Ik zie in hem geen meester tacticus Maar bovengenoemde zaken zijn bij een topclub minstens net zo.belangrijk.

8 april 2020 om 08:02

Ik denk dat je gelijk hebt. Bij een topclub moet je de spelers niet gaan uitleggen hoe je moet voetballen, ze moeten het alleen wel samen willen doen. En ik denk dat dat is wat Zidane heel goed is gelukt. Iedereen dezelfde kant op, en gewoon de poppetjes op de juiste plek. Noem het geluk, noem het wijsheid, hij heeft het goed gedaan

Drie keer de CL op rij winnen en dan spreken van geluk. Dat is nog nooit een coach gelukt. Ook andere coaches met een dreamteam niet. Als hij toevallig Guardiola had geheten was hij meteen de grootste coach ooit geweest na zo een prestatie. Nu hij terug is bij Real gaat het ook weer een stuk beter als onder de laatste twee coaches.

8 april 2020 om 10:23

Vooral dat laatste punt is een goede indicatie dat Zidane echt een goede coach is. Zowel onder Lopetegui als onder solari was het huilen met de pet op en onder Zidane gaat het al veer beter.

8 april 2020 om 12:35

Beter? Hij staat 2e in de competitie achter het slechtste Barcelona sinds 15 jaar. Daarnaast ligt hij zo goed als uit de CL.. maar goed bezig hoor ! Oh ja ook al uit de Copa even vergeten.

8 april 2020 om 12:57

Als je niet opmerkt dat het terug beter gaat sinds dat Zidane terug is, kijk je niet genoeg naar Real. Verder heeft hij ook niet veel geluk met de blessures van Hazard en Asensio en zijn de rest van de aanvallers te inconsistent (Benzema) of te jong (Rodrygo, Vinicius).

8 april 2020 om 13:51

@Garrincha10 alsof Real momenteel zo een geweldige selectie heeft. Hij doet het gewoon prima

8 april 2020 om 19:28

Mensen wisselen dus veel van kant hier wat betreft de selectie van Real madrid. Ene keer wordt er gezegd dat ze alleen een Mbappe missen en andere keren weer dat de selectie gewoon niet geweldig is op dit moment,

8 april 2020 om 20:36

De selectie is goed maar als Hazard en Asensio geblesseerd zijn, weet je dat het niet eenvoudig gaat worden.

8 april 2020 om 21:17

@bf1994 dat is idd het grote probleem van dit Real. ze hebben te weinig scorend vermogen. er is geen aanvaller in de selectie die er elk jaar 25+ goals in legt

8 april 2020 om 10:40

Ik snap het ook niet. Natuurlijk speelt geluk een rol bij het winnen van prijzen, maar het is natuurlijk doorgaans niet de belangrijkste factor. We kunnen van elke coach een prijs devalueren door de geluksmomenten gedurende het toernooi eruit te lichten. Dan blijft er van het tactisch vermogen van Guardiola en Klopp ook niet veel over. Je moet trainers de credits geven als het goed gaat, aangezien ze ook de hoon krijgen als het minder gaat. Bij dat laatste heeft de trainer plotseling wel invloed.

8 april 2020 om 21:18

@master D mee eens en vergeet niet dat City de duurste selectie ter wereld heeft en dat Guardiola nooit nog die kwartfinale voorbij is gekomen. zo makkelijk is het winnen van de CL niet, laat staan drie keer op rij

Zidane is gewoon een absolute topcoach, hij weet de sfeer binnen misschien wel de grootste club ter wereld rustig te houden, geeft vertrouwen aan zijn spelers en wisselt altijd op de juiste momenten. Real heeft zeker een geweldige selectie maar die hebben Barça, Bayern, Juventus, PSG, Liverpool en City ook dus dan is het wel heel makkelijk om over geluk te spreken.

Deze vraag lijkt me toch wel een overduidelijk antwoord te hebben: Ja, natuurlijk is Zidane zo overschat als de pest! De beste man kreeg een selectie in de schoot geworpen die door Mourinho, Ancelotti en Perez in een groep winnaars was getransformeerd die met zo’n beetje elke speelstijl wel een beetje bekend was. Daarnaast was de tijd van het beste Barcelona ooit voorbij en kwam er dus op nationaal en internationaal niveau meer ruimte voor meer dan incidenteel succes! Hij heeft goed werk geleverd door de groep lang bij elkaar te houden en vooral op tijd weg te gaan. Ik vind eigenlijk dat hij het nu wel redelijk op de rit heeft, maar je ziet toch ook wel dat Zidane’s invloed op dit team te verwaarlozen is! Het ging heel goed met hem en dat bleef zo, maar het ging ook erg slecht onder hem en dat kreeg hij ook niet ongedaan. Ik vraag me af of Real wel gebaat is bij deze trainer, zeker nu er gewoon wat anders moet gebeuren dan het hele clubje blij en content houden.

8 april 2020 om 16:30

Verder alles oké? Mourinho brak het team af en liet een gevallen kaartenhuis achter, Carlo Ancelotti had er een hecht team van gemaakt maar Perez stuurde Ancelotti weg, toen kwam Benitez de spelers wouden hem sinds dag 1 niet, en dat team was ook niet geweldig. na 3 maanden kwam Zidane en begon hij aan een nieuw project, de rest is geschiedenis. 3 CL’ op een rij. Doe hem na

8 april 2020 om 17:13

@CMG-, Mourinho zorgde ervoor dat Real in 2011 voor het eerst in 6 of 7 jaar weer in de halve finale kwam, Mourinho won het kampioenschap met een recordaantal punten en doelpunten van wat veel mensen omschrijven als het beste clubteam ooit.. Je doet die man echt te kort als je zegt dat hij het team afbrak, HIJ heeft dat team juist gesmeed! Ancelotti heeft met zijn warme manier van werken die gasten over de streep getrokken waardoor ze Europees kampioen zijn geworden. Benitez was een hele slechte keuze, de zure appel in een verder goede keuzes van Perez! Ik zeg niet dat Zidane alles verkeerd gedaan heeft of een slechte manager is, maar de lof die hij krijgt is zwaar overtrokken.

8 april 2020 om 18:12

Mourinho heeft meer fout gedaan, dan goed. Hoe hij Real Madrid achterliet was een puinhoop, het maakt mij niet uit hoe hij was begonnen. Hij liet een puinhoop achter, dus alsjeblieft ga niet zeggen dat Mourinho aandeel heeft in de gewonnen prijzen van Zidane. Van Ancelotti kan ik het ergens begrijpen.

8 april 2020 om 17:04

@yoericfc en waarom heeft een Guardiola dan met het dreamteam van Barcelona niet drie keer op rij de CL gewonnen? als Zidane overschat is na 3 CL winsten hoe slecht moet die Guardiola dan wel niet zijn? of een Wenger bv die bij Arsenal ook een gouden generatie had. ook coaches met dreamteams en het is deze coaches met die dreamteams niet gelukt om 3 keer op rij de CL te winnen. iets wat Zidane als debuterend coach zonder ervaring destijds wel is gelukt, wat deze prestatie nog indrukwekkender maakt. die andere coaches kunnen er dan echt helemaal niks van als Zidane overschat is

8 april 2020 om 17:09

@Japie_krekel, dan kun je dus juist stellen dat Zidane alle geluk van de wereld gehad heeft of niet? Als trainers die het voetbal veranderd hebben, hoe het spelletje wereldwijd gezien wordt of een nieuwe standaard aan de term “dreamteam” hebben gegeven, de Champions League niet drie keer op rij wisten te winnen, dan kun je toch alleen maar stellen dat Zidane echt alle geluk van de wereld heeft gehad dat hij die trofee drie keer omhoog heeft mogen houden?

8 april 2020 om 17:15

Dat is naar mijn idee een nogal voorbarige conclusie, die je misschien vooral trekt omdat die in je straatje past. De verklaring dat Zidane gewoon een uiterst bekwame coach is lijkt me een stuk aannemelijker dan het allemaal op geluk te steken.

8 april 2020 om 17:21

Je kan niet met alleen geluk 3 x op rij de CL winnen, want dan was dat vaker gebeurd. Zelfs 2 x achter elkaar is uniek. Alleen de allerbeste teams, met de allerbeste coaches is dat gelukt: AC Milan, N Forrest, Liverpool, Bayern, Ajax, Inter, Benfica en Madrid. (en dan nu dus weer met Zidane en Real) En dat in een tijdsbestek van 63 jaar.

8 april 2020 om 17:31

@yoericfc of Zidane was gewoon tactisch sterker als die andere coaches op CL niveau. ik geloof best dat je 1 keer geluk kan hebben, maar niet drie keer op rij. dan is het gewoon een kwaliteit. ter vergelijking, de alom gehypte Guardiola kwam de afgelopen jaren met de duurste selectie ter wereld drie keer op rij niet eens voorbij de kwartfinale

8 april 2020 om 17:34

@Lierse1997, hij is een goede people manager dat zal echt niemand ontkennen. Maar we moeten niet doen alsof hij een ongelofelijke visionair is of een echte top coach die zijn hele team getransformeerd heeft in iets wat we nog nooit gezien hebben. Want dan schaal ik hem toch echt in onder mensen als Cruijff, Pep, Mourinho en zelfs Klopp. Zidane heeft niet echt een herkenbare manier van spelen en is vooral een opportunist. Dat vind ik erg leuk, want dat is wat een goede trainer doet! Zidane is wat dat betreft misschien wel de meest pure vorm van een resultaatcoach die we ooit gezien hebben! Ik zeg niet dat hij het slecht gedaan heeft, maar ik zie gewoon niet de visionair die mensen af en toe wel heel graag in hem willen zien omdat hij de manager is bij (vaak hun lievelingsclub) Real Madrid! Zoals hierboven ook beschreven is zijn er best wat wedstrijden waar ik persoonlijk van zeg dat Real die gewonnen heeft ondanks de tactische missers van Zidane dan dankzij zijn tactisch geweldig uitgedachte plannen!

8 april 2020 om 17:52

@yoericfc van mij hoeft ook niet elke coach een visionair te zijn. Mourinho zijn anti voetbal heeft ook niks met een visie te maken en die doet ook maar wat maar die word wel neergezet als een of ander tactisch meesterbrein

8 april 2020 om 17:56

Als je domme termen zoals “anti voetbal” blijft gebruiken dan laat je alleen maar zien hoe beperkt jij bent in je manier van denken over de sport. Je hebt je blijkbaar niet verdiept en hebt geen idee waar je over praat.. De naam Mourinho alleen al werkt weer eens als een rode lap bij Japie..

8 april 2020 om 17:59

@yoericfc kom op! iedereen weet dat Mourinho zijn teams de bus laten parkeren. wat maakt Mourinho tactisch zo geniaal dan volgens jou want jij hebt je er blijkbaar wel in verdiept? er is voor Mourinho geen andere coach ter wereld geweest die op het geniale idee kwam zijn team zich te laten ingraven op de eigen helft en te loeren op een spaarzame counter? zo speelden teams als Estland 30 jaar geleden al. Otto Rehagel is er zelfs een keer Europees kampioen mee geworden met Griekenland

8 april 2020 om 18:09

Dat Zidane een tactisch meesterbrein is zul je mij niet horen zeggen. Maar hij is wel een topcoach. Ik hoor hier allemaal dingen als “hij had geluk” en “hij had het beste team”, maar daarmee win je echt geen 3 CL’s na elkaar. Ik zie niet echt in waarom je een tactisch genie moet zijn om een wereldcoach te zijn?

8 april 2020 om 18:39

Er zit een enorm verschil tussen hersenloos counteren of verdedigen en wat Mourinho (vooral in het vorige decennium) met zijn tegenstanders deed. De wedstrijden van Inter in de KO fase van de CL, zo’n beetje elke topwedstrijd in zijn tijd bij Chelsea waren stuk voor stuk door het team geweldig uitgespeelde tactische plannen van Mourinho. Bekijk voor de grap eens zijn masterclass op Youtube over hoe zijn Inter Barca onschadelijk maakte in de halve finale. Dan krijg je een inzicht in dat het niet alleen maar mindless verdedigen was!

8 april 2020 om 19:11

@yoericfc je kan wel een masterclass geven maar Barca hielp de ene na de andere kans om zeep in die wedstrijden. dan win je zo een tweeluik imo niet op basis van de tactiek. ik zeg niet dat het geen goede prestatie was en je moet een beetje geluk hebben maar het was nou niet zo dat Inter in dat tweeluik Barca versloeg op basis van een tactiek

Ik vind het lastig om Zidane als trainer te beoordelen. Drie Cl's op rij is natuurlijk ongekend, maar het was meer een exceptionele Ronaldo die er telkens voor zorgde dat het kwartje de goede kant op viel. Ik was er zelf erg benieuwd naar geweest als Zidane was ingestapt bij een andere club dan Real, ik denk dat we dan pas goed hadden kunnen zien wat hij in huis heeft.

8 april 2020 om 17:33

@meliora Messi is ook exceptioneel maar geen coach van Barca heeft drie keer op rij de CL gewonnen

8 april 2020 om 20:20

Dat hangt natuurlijk ook af van heel veel andere factoren. Daarnaast is Ronaldo veel meer dan Messi iemand die in de grote wedstrijden opstaat. Hoevaak heeft Ronaldo ze in die drie jaar niet over een dood punt heen getild? Hij was degene die er telkens voor zorgde dat Real boven zichzelf uitsteeg. Ik zeg overigens niet dat Zidane een slechte trainer is. Hij zal zeker weten kwaliteiten hebben, maar ik zou hem nog lang niet op dezelfde hoogte zetten als bijvoorbeeld Guardiola of Klopp. Dát zijn trainers die een team helemaal kunnen opbouwen en naar hun hand kunnen zetten en dat is iets wat ik voor mijn gevoel nog niet gezien heb bij Zidane.

11 april 2020 om 19:00

Daarom faalde CR ook altijd in de finales

12 april 2020 om 13:39

@meliora ik weet het niet. Klopp vind ik idd beter als Zidane maar Guardiola word altijd wel erg gehypt imo. met de duurste selectie ter wereld drie keer op rij in de kwartfinale CL uitgeschakeld worden vind ik persoonlijk een wanprestatie. dat je kampioen word van de competitie door veel meer geld uit te geven als de directe concurrentie vind ik ook geen uitzonderlijke prestatie. dat doet PSG ook in Frankrijk en als je dan ziet dat City nu geloof ik 25 punten achter stond op Liverpool terwijl de selectie veel meer geld heeft gekost vind ik dat ook een wanprestatie. ik geniet vaak van het voetbal van de teams van Guardiola maar bij City en Bayern heeft hij imo niet hele uitzonderlijk gepresteerd. bij Barca deed hij het wel heel goed maar wel met een team dat waarschijnlijk nog meer kwaliteit had als het elftal van Real dat drie keer op rij de CL won

Mensen die Zidane tactisch zwak vinden kunnen het woord tactiek volgens mij niet eens spellen. Let op, hij is geen Mourinho, jup, Pep of iets dergelijks. Geen genie, gewoon goed. Er zijn duizenden voorbeelden voor iedereen die ogen en verstand van voetbal heeft. De eerste twee die zo in me opkomen zijn allereerst de wedstrijd in Parijs, waar psg gewoon de betere was totdat Zidane ingrijpt door vazzie en asensio in te brengen in een platte 4-4-2 om de backs van psg te overbemannen. Tegen dat Psg ingreep en doorhad dat mbappe meer mee terug moest lopen omdat de backs anders tegen vazzie/asensio en benz kwamen te staan was het kwaad al geschied. Niet alleen kan hij het verloop van spel lezen en bijsturen maar ook gewoon in de spelopvatting maakt hij vaak genoeg goede beslissingen. Zo was het Zidane die Casemiro hoger op het veld zette dan kroos in balbezit. Een cvm hoort natuurlijk diep te staan voor de verdediging. Echter had kroos op deze manier meer ruimte om de bal op te halen en te verdelen maar stond Casemiro met zijn goed afstandsschot ook dichter bij doel. Zo kon case bij balverlies ook meteen druk zetten en de bal heroveren of het spel stil leggen met een foutje. Dat foutje was vaak zo hoog op het veld dat een scheids nauwelijks geel gaf terwijl ze dat wel doen voor hetzelfde vergrijp in de omschakeling rond de middellijn waardoor men zo vaak grapte dat die kerel immuun is voor kaarten. Zoals ik zei zijn er genoeg voorbeelden, zijn ingrijpen bij rust in de ‘17 finale tegen Juve oa. Maar ik geloof dat deze twee voorbeelden een aardig beeld schetsen

9 april 2020 om 08:34

Idd daar dacht ik ook aan, maar ook wat matches tegen een barca. Dit slaat nergens op joh. Straks gaat men nog roepen dat Zidane veel geluk heeft gehad als voetballer. Agh, vele vinden Italiaanse coaches niet wat, vooral deze tijdperk met het gegenpress en tiki taka speelstijl als bekenden maar Italiaans voetbal is voor velen onbekend of enigszins saai. Zidane houdt ervan en het komt dan wat saai over, de speelstijl maar er zit wel degelijk veel meer achter. Het is eigenlijk schandalig dat men dit zo bespreekt. Geluk pff, ja Real en wij fans hebben het geluk dat de beste man als voetballer legendarisch was en vervolgens ook als trainer.

Je hoeft het artikel niet eens te lezen. Geen enkele club of trainer heeft het eerder gepresteerdom 2 keer op rij de CL te winnen. Zidane heeft het meteen 3x gedaan. Dat je dan zijn tactisch vermogen in twijfel trekt lijkt mij echt heel erg belachelijk. Het is een wereldprestatie!!!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Real Madrid

4243 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Barcelona5832
3.Sevilla4710
5.Getafe4612
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
K. BenzemaAanvaller2614
Vinícius JúniorAanvaller192
L. JovićAanvaller152
T. CourtoisKeeper240
CarvajalVerdediger221
G. BaleAanvaller142
RodrygoAanvaller122
Voor de complete selectie: Clubpagina Real Madrid.
Programma 
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Real Madrid.

3838 fans
Aanvaller, 35 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Juventus 22 21 2 0
2018/2019 Juventus 31 21 3 0
2017/2018 Real Madrid 27 26 1 0
2016/2017 Real Madrid 29 25 4 0
2015/2016 Real Madrid 36 35 3 0
Laatste voetbalnieuws

Ryan Giggs kiest Nederlander in ‘six-a-side-team’ met beste medespelers

Op verzoek van het clubkanaal van Manchester United heeft Ryan Giggs een ‘six-a-side-team’ met zijn beste medespelers bij the Red Devils samengesteld. De huidige bondscoach van Wales kwam tussen 1990 en...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 29 mei
Borussia Dortmund is absoluut niet van plan om de vraagprijs voor Jadon Sancho te verlagen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren