‘Nederland zit nu niet echt in mijn hoofd, tenzij het om een topclub gaat’

Donderdag, 9 april 2020 om 20:45Chris Meijer • Laatste update: 20:45

Met een bescheiden berichtje op de website maakte Ludogorets vorige week het einde van de samenwerking met Jody Lukoki bekend. Beide partijen bereikten een overeenstemming om de aflopende verbintenis van de 27-jarige aanvaller per direct te beëindigen, zodat hij na vijf succesvolle jaren kon terugkeren naar Nederland. “We hebben elkaar de hand geschud. Of nou ja, een elleboogje. Ik ben door de voordeur weggegaan en ik heb te horen gekregen dat de deur bij Ludogorets voor mij altijd openstaat”, vertelt Lukoki in gesprek met Voetbalzone.

Door Chris Meijer

Lukoki verontschuldigt zich als hij iets later dan gepland de telefoon opneemt. “Ik was even met die kleine bezig”, zo verwijst hij naar zijn zoontje, met wie hij een week geleden weer herenigd werd in Nederland en die op de achtergrond hoorbaar in de weer is. “Familie is heel belangrijk. Vooral mijn kleine, ik heb hem enorm gemist. In Bulgarije deden we door de uitbraak van het coronavirus gewoon niks, ik zat de hele dag thuis. Het had wat dat betreft voor mij geen zin om in Bulgarije te blijven, waardoor we besloten hebben mijn contract per direct te beëindigen. Ik ben blij, heel blij om terug te zijn in Nederland.” Lukoki was bij Ludogorets in het bezit van een aflopende verbintenis en had in een eerder stadium al besloten dat hij die niet ging verlengen, omdat hij toe was aan een nieuwe uitdaging na vijf seizoenen in Bulgarije te hebben gespeeld.

Het artikel gaat verder onder de video
'Zlatan solliciteert voor nieuwe Matrix-film, Rose Bertram showt skills'
Meer videos

‘Het is ook mijn droom om samen met hem bij Ajax te spelen’

Voetbalzone sprak in november 2017 uitgebreid met Jody Lukoki en diens tweelingbroer Madjer.Lees artikel

Ludogorets nam de door Ajax opgeleide Lukoki in de zomer van 2015 over van PEC Zwolle. Nadat de eerste twee seizoenen nog wat stroef verliepen, vond hij zijn plaats in het noordoosten van Bulgarije. De balans na bijna vijf jaar: 151 wedstrijden, 29 doelpunten, 20 assists, 4 landstitels, 2 Bulgaarse supercups en Europese wedstrijden tegen onder meer Paris Saint-Germain, Arsenal en AC Milan. “In het begin had ik een moeilijke tijd, alles was nieuw en ik speelde weinig. Mijn doel was om te slagen bij Ludogorets en ik denk dat het gelukt is. Uiteindelijk heb ik mooie dingen laten zien. Ik heb een geweldige tijd gehad in Bulgarije, met Champions League- en Europa League-voetbal, en heel veel geleerd. Ik heb tegen grote spelers en grote clubs gespeeld, dat was een jongensdroom. Niet iedereen kan dat voor elkaar krijgen in zijn carrière. Wat dat betreft heeft het uitgepakt zoals ik dat verwacht had. Ik ging naar Ludogorets als een jongen en ben daar een man geworden.”

Lukoki zag Ludogorets zich tijdens zijn verblijf stormachtig ontwikkelen. De Bulgaarse topclub stond op het punt om zijn negende landstitel op rij te veroveren, tot de competitie voorlopig stilgelegd werd wegens de uitbraak van het coronavirus. “Ze hebben een nieuw stadion gebouwd en het trainingscomplex is enorm mooi en professioneel geworden, in dat opzicht heeft de club zich enorm ontwikkeld. De laatste twee seizoenen hebben we de groepsfase van de Europa League overleefd, dat laat zien dat we op dat niveau kunnen meedraaien. Je zou Ludogorets inmiddels wel het Ajax van Bulgarije kunnen noemen. Mensen hebben heel veel respect voor Ludogorets”, vertelt Lukoki. Zijn prestaties bij Ludogorets bleven niet onopgemerkt, want in de zomer van 2018 was er al belangstelling vanuit Spanje, Italië, Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten. Hij koos er destijds echter voor om zijn contract bij Ludogorets te verlengen en door de tot 2020 lopende verbintenis kwam het een jaar later ook niet van een transfer, ondanks dat Lukoki al wel openstond voor een nieuwe uitdaging.

Ludogorets viert een doelpunt van Lukoki in de Europa League-wedstrijd tegen Ferencváros (0-3 zege).

“Mede door de vraagprijs van Ludogorets is het er nog niet van gekomen. Dat vind ik niet erg, ik heb uiteindelijk mooie dingen beleefd met Ludogorets. Maar nu was ik wel echt toe aan een stapje hogerop, ik wilde iets nieuws na vijf jaar in Bulgarije. Ik was goed bezig, mijn statistieken in de Europa League waren goed”, legt Lukoki uit. Dit seizoen verzorgde hij 9 doelpunten en 1 assist in 23 officiële wedstrijden. Ludogorets trachtte hem in januari nog van de hand te doen. Omdat hij weigerde om zijn aflopende contract te verlengen, behoorde Lukoki vanaf half december niet meer tot de wedstrijdselectie van Ludogorets. “Het gaat wel vaker zo bij clubs. Ze hebben me geprobeerd te verkopen, maar dat is niet gelukt. Ik had al het besluit genomen dat ik niet zou bijtekenen, zodat ik klaar was voor een nieuw avontuur. Ik vind het jammer dat de club niks aan mij heeft kunnen verdienen, maar bepaalde dingen heb je niet in de hand. Het is wel het enige minpunt, denk ik.”

De naam van Lukoki gonst met name in Turkije. Er werden in januari gesprekken gevoerd met Trabzonspor, maar van een overgang naar de Turkse Süper Lig kwam het (nog) niet. “Ik sta er goed op in Turkije”, glimlacht Lukoki. “Er zijn verschillende clubs met belangstelling, maar voor mij is het even afwachten. Het is belangrijk dat ik nu even met familie ben en als er iets concreet wordt, of dat nu Turkije, Spanje, Frankrijk, Engeland of Italië is, neem ik mijn tijd om de juiste keuze te maken. Ik ga nu niet overhaast ergens tekenen. Ik heb eigenlijk geen voorkeur, ik sta overal open voor. Natuurlijk wil ik in een grote competitie spelen, al kom ik niet zo snel bij Real Madrid of Barcelona terecht. Duitsland en Spanje lijken me wel hele mooie competities, het zou een droom zijn om daar te spelen. Ik zie wel wat er op mijn pad komt, maar natuurlijk wil ik spelen en moeten de sportieve perspectieven goed zijn. Alles moet kloppen, ik wil het perfecte plaatje en daar wacht ik gewoon op. Er is nog niks concreet, er is hier en daar wel belangstelling. Mijn telefoon staat roodgloeiend, allerlei zaakwaarnemers bellen me. Maar ik wacht gewoon tot mijn zaakwaarnemer met de juiste optie komt, hij is op de achtergrond bezig en we hebben een goede samenwerking.”

Lukoki keerde in november terug bij de nationale ploeg van de Democratische Republiek Congo, voor wie hij reeds twee interlands speelde.

Behoort een terugkeer naar Nederland dan ook tot de mogelijkheden voor Lukoki? “Op dit moment wil ik liever nog actief zijn in het buitenland, maar ooit zou ik sowieso wel weer in Nederland willen spelen. Nederland zit nu niet echt in mijn hoofd. Tenzij het om een topclub gaat, dan bedoel ik Ajax, PSV, Feyenoord of AZ. Maar dat zie ik nu niet zo snel gebeuren, eerlijk gezegd. Dan is het logisch om Nederland uit je hoofd te zetten”, klinkt het realistisch. Lukoki brengt nu wel voorlopig de tijd door in Nederland, tot zich een nieuwe uitdaging aandient. Hij beaamt dat de uitbraak van het coronavirus de situatie bemoeilijkt. “Het is nu door de coronacrisis afwachten of er iets moois op mijn pad komt. Dat maakt het zeker moeilijker, maar mijn zaakwaarnemer is bezig. Het is voor mij belangrijk dat iedereen gezond is en blijft. Ik hoop dat ik bij een mooie club kan tekenen als dit allemaal achter de rug is.”

Voor Lukoki staat één ding vast: hij zal bij zijn nieuwe club in ieder geval topfit arriveren. Hij heeft contact gezocht met oud-prof Iwan Redan, die als personal trainer een eigen sportschool heeft. “Even kijken of hij voor mij een schema kan opstellen. Alles is dicht, dus ik moet het op die manier goed zien te regelen.” Lachend besluit Lukoki: “Ik heb geen andere keuze, ik wil in ieder geval zo fit mogelijk blijven.”


Poll

Zou Jody Lukoki een aanwinst zijn voor een Nederlandse topclub?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door sirius)

Lukoki.... Soms geniaal, maar helaas vaak een blind paard die zijn voetbalkwaliteiten vaak deed verbloemen door de motor die die heeft. We hebben in zijn periode bij PEC vaak nog net niet rollend op de grond gelegen van het lachen omdat die voor de zoveelste keer weer met bal en al de achterlijn overliep.

@myloki Daarom is hetook logisch wat Lukoki zegt. Terug naar Nederland ? Alleen naar de top. Tja, die zit niet op hem te wachten en dat weet hij zelf ook wel. Misschien een Turkse middenmoter wel.

7 april 2020 om 14:42

Ik heb sterk het gevoel dat jullie niet weten hoe Lukoki inmiddels voetbalt. Ik vind het een hele andere speler dan jaren geleden. Het zou bij Feyenoord een van de weinige zijn met CL ervaring.

7 april 2020 om 18:36

Bij Ajax na dit seizoen ook dus wat is je punt?

9 april 2020 om 22:08

Je hebt niet veel aan CL-ervaring als je het vereiste niveau voor Feyenoord niet hebt. Er loopt genoeg pure middelmaat rond met CL-duels, doelpunten en/of assists achter hun naam. Ik vind het altijd zo overdreven als men denkt dat een speler plots aanzienlijk beter is geworden na een transfer. Ook middelmatige spelers kunnen doelpunten maken of assists geven in de Europese toernooien en qua niveau is de Hongaarse competitie zelfs een stuk lager dan dat van de Eredivisie. Laten we het niet overdrijven...

Die zien wij dus voorlopig nog niet in Nederland voetballen....

7 april 2020 om 14:39

Daar moet niemand rouwig om zijn. De topclubs worden vooral genoemd door zijn salaris verwacht ik. Lukoki kan er echt geen hout van. Bij zowel PEC als Cambuur vond ik het 10x niks. Hij kan rennen ja, maar na zijn 30e heb je hier een heel beperkte speler aan. De panna op de cler, dat was het enige voor mij.

7 april 2020 om 15:08

Waarom praat je over PEC en Cambuur? Hij speelt al 5 jaar in Bulgarije en heeft het ook en de EL laten zien een veel betere speler te zien geworden dan hij was in Nederland.

7 april 2020 om 15:31

Waarom praat jij dan over Bulgarije of die competitie wat voorstelt?? Niveau van helemaal niks.hij heeft EL gespeeld….so what? Mick van Buren heeft bij Slavia Praag CL gespeeld en komt op de training bij ADO handelingssnelheid en techniek te kort om het bij te benen.en je zegt dat hij een 'veel betere speler'is geworden na zijn tijd in Nl...tsja veel slechter kon hij ook niet worden natuurlijk.echt nog steeds niveau PEC deze speler….maximaal.

7 april 2020 om 18:37

Omdat Bulgarije iets meer recenter is dan Zwolle en Cambuur... waarom praten over een periode van meer dan 5 jaar toen doen die jong was? Smh

8 april 2020 om 10:56

Denk dat alle spelers van PEC als Cambuur wel zouden willen ruilen. Om het kampioenschap voetballen, ieder jaar leuke Europese wedstrijden spelen. En dat voor een speler die er niks van kan.

Lekker daar blijven, lichtgewichten genoeg hier!

Hij ziet het zelf niet zo snel gebeuren dat een topclub zich meldt. Nou maak daar maar gewoon Niet van hoor.

7 april 2020 om 15:43

Wist jij ook te voorspellen dat Van Dijk tweede zou worden bij de verkiezing van de gouden bal?

7 april 2020 om 18:38

Altijd grappig om te lezen dat mensen zelf nooit hoog hebben gespeeld bepalen of iemand kwaliteiten heeft en ook nog afkraken.

@aadmaat Zomaar een vraag: hoe vaak heb jij hem de laatste jaren zien spelen ?

7 april 2020 om 16:18

In de afgelopen vier jaar ben ik er drie keer geweest en heb ik hem twee keer zien spelen. Verder keek ik in 2017/2018 bijna alles, maar sinds dit seizoen niks meer.

Wat een negativiteit hier. Ik vind dat Lukoki bij Ludogorets zeer respectabele resultaten heeft neergezet en denk dat menig Eredivisie voetballer hier jaloers op zal zijn. De landstitels en resultaten in de Europese toernooien spreken wat dat betreft voor zich. Iedereen die hier zijn negatieve beeld over Lukoki denkt te moeten ventileren zal denk ik hetzelfde moeten concluderen. Dit is absoluut niet meer de Lukoki van bij PEC en Cambuur.

9 april 2020 om 22:03

We moeten natuurlijk wel in acht nemen dat de Hongaarse competitie van een (veel) lager niveau is dan de Eredivisie. Ik denk dat menig Eredivisie voetballer dat soort cijfers ook moeiteloos kan halen. Over dat negatieve beeld ben ik het wel met je eens. Die jongen komt gewoon met een realistisch betoog en sommigen doen alsof die jongen het te hoog in z'n bol heeft. Schijnbaar lezen sommigen enkel de titel en niet het hele artikel.

@aadmaat dan kun jij het beter weten dan ik. Maar '17/18 bijna alles is via TV o.i.d. neem ik aan ? Trouwens ook geen voor de hand liggende keuze om naar Ludogorets af te reizen. Was dat speciaal voor die club of meer prive en dan de wedstrijd er bij pikken ?

@richard Praha Ik heb Mick van Buren een half uur mee zien doen op vrijdag 1 december 2017 tijdens Slavia Praag - Banik Ostrava. In de 2-1 stand kwam geen verandering meer in dat laatste halve uur. Hij viel ook niet op, maar dat had wellicht ook te maken met het feit dat Banik nog probeerde de achterstand ongedaan te maken en Slavia het spel in handen van de bezoekers had gegeven.

Eerste keer dat ik van hem hoorde was het nog een jonkie, met die panna bij de Cler. Wat gaat de tijd snel zeg. Lukoki vind ik wel iets voor de Turkse competitie. Toch een slag hoger dan Bulgarije. Jongen mag best met voldoening terugkijken, gewoon nette statistieken en prijzenkast gevuld. Tegen Europese grootmachten gespeeld, CL & EL, en lekkere doekoe gepakt. En zo een supertalent was het niet.

Zou leuk zijn om hem weer bij Cambuur te zien.. Ook top, in de KKD!

Tja, die jongen is gewoon realistisch. Hij verdient beter in het buitenland en heeft niet het vereiste niveau om bij een Nederlandse topclub te spelen. Ook voor AZ en Utrecht acht ik hem niet goed genoeg. Hij is transfervrij, dus er zal vast wel een leuke uitdaging voor hem komen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ludogorets


2 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
C. KeșerüAanvaller2517
B. TekpeteyAanvaller252
E. ManuAanvaller224
P. SotiriouAanvaller91
V. StoyanovKeeper60
P. IlievKeeper90
Voor de complete selectie: Clubpagina Ludogorets.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ludogorets.

28 jaar
54 fans
Aanvaller

In de wandelgangen

Vrijdag 14 mei
Chelsea hoopt Benjamin Mendy te verlossen van de bank bij Manchester City. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren