Waar of niet waar - Zijn vrije trappen de zwakte van Cristiano Ronaldo?

Woensdag, 8 april 2020 om 22:50Thijs Verhaar • Laatste update: 23:24

De voetballerij ligt voorlopig stil door de uitbraak van het coronavirus, maar uit het oog is niet uit het hart. Als echte liefhebbers grijpen we massaal naar oud beeldmateriaal, piekeren we ons suf of en hoe de competities hervat kunnen worden en natuurlijk zijn er ook nog de eeuwige discussies om op terug te vallen. Voetbalzone neemt deze week zeven veelgehoorde beweringen onder de loep en aflevering 3 gaat over niemand minder dan Cristiano Ronaldo. De vijfvoudig winnaar van de Ballon d’Or geldt als een van de beste spelers ter wereld, maar één aspect van zijn spel is voer voor discussie: is hij een vrije trappen-specialist?

De spits van Juventus scoorde in zijn lange carrière al 55 keer uit een directe vrije trap, maar zijn rendement is de afgelopen vijf jaar gekelderd. In dat opzicht is het interessant om te kijken naar ploeggenoot Paulo Dybala’s reactie, toen hij in de zomer van 2018 hoorde dat de Portugees de overstap zou maken van Real Madrid naar Turijn. “Sorry Mire (Miralem Pjanic, red.), maar ik denk niet dat jij dit jaar veel vrije trappen mag nemen”, stuurde de Argentijn naar de groepsWhatsApp van het eerste team. Maar hoe terecht is het dat hij en zijn teamgenoten zoveel vertrouwen hebben in de spelhervattingen van Ronaldo?

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Ronaldo stond bekend als een specialist voor dode spelmomenten en als duurste aankoop in de clubgeschiedenis kreeg hij meteen alle vrije trappen binnen schootsafstand van het doel aangereikt. “We weten hoe het werkt”, vervolgde Dybala in oktober 2018 aan La Gazzetta dello Sport. “Vanaf links schiet Cristiano. Wij staan alleen maar in de buurt om te zorgen voor goede foto’s!” De Argentijn - zelf ook gezegend met een uitstekende trap - en Pjanic hadden er geen enkele moeite mee dat de Portugees hun taak overnam. Ze hebben herhaaldelijk hun bewondering uitgesproken voor zijn traptechniek en dat is ook begrijpelijk als je weet dat hij liefst 55 keer raak schoot uit een vrije trap.

Dat is bijvoorbeeld drie keer vaker dan Lionel Messi. Toch verandert het beeld als je dieper ingaat op de statistieken. Ronaldo scoorde 33 vrije trappen in zijn negen seizoenen bij Real Madrid. Tussen 2009 en 2018 hield hij daarmee exact gelijke tred met Messi, al had hij er iets meer pogingen voor nodig (444 om 419). Sindsdien is de Portugees echter een stuk minder succesvol als hij achter de bal gaat staan voor een vrije trap. Sinds de zomer van 2018 scoorde hij er twee voor Portugal, waaronder een memorabele treffer tegen Spanje op het WK. Maar in de laatste vijf seizoenen zette Ronaldo in totaal slechts zeven vrije trappen om in een doelpunt, uit 144 pogingen.

Messi is op zijn beurt juist beter geworden in dit onderdeel. Liefst 30 van zijn 52 rake vrije trappen werden afgevuurd in de laatste vijf jaar. De aanvaller van Barcelona kreeg ook dubbel zoveel kansen om aan zijn moyenne te werken als Ronaldo, maar zijn succesratio bij club en land (elf procent) ligt hoe dan ook hoger dan dat van de Juventus-spits (vijf procent). En Ronaldo verliest niet alleen van Messi, want in de vijf topcompetities zijn er nog negen spelers die vaker scoorden uit een directe vrije trap: Neymar (11), Willian (11), Dani Parejo (10), Dimitri Payet (10), Angel di Maria (9), Aleksandar Kolarov (8) en Antoine Griezmann (8). Bovendien mochten zij ieder minimaal 43 keer minder vaak achter de bal staan dan Ronaldo.

Ook ploeggenoten Pjanic (12) en Dybala (11) staan de afgelopen vijf jaar boven Ronaldo qua benutte vrije trappen. Zodoende groeit de onvrede over de pikorde bij de fans van Juventus. Onderling maken de supporters online zelfs grapjes of Ronaldo misschien een bonus krijgt als hij de muur raakt, terwijl Pjanic recentelijk van Tuttosport de vraag kreeg of zijn fameuze ploeggenoot op de training wel af en toe raak schoot. Dat is weliswaar wat respectloos naar een van de grootste spelers ooit, maar heel verwonderlijk is het niet als je je beseft dat Ronaldo nog geen enkele vrije trap heeft binnengeschoten sinds hij voor Juventus speelt. Sinds juli 2018 heeft la Vecchia Signora 78 vrije ballen binnen schootsafstand gehad en Ronaldo ging 40 keer achter de bal staan, zonder succes.

Kansen missen is een ding, maar anderen kansen ontnemen is nog een argument tegen Ronaldo als aangewezen man voor vrije trappen. In februari van dit jaar mocht Dybala eindelijk weer eens aanleggen omdat Ronaldo al gewisseld was en tegen Brescia schoot de Argentijn fabelachtig raak. In het seizoen voor de komst van Ronaldo krulde Dybala ook al vier keer binnen uit 25 vrije trappen, terwijl Pjanic er drie benutte uit twintig pogingen. Dat zijn uitstekende gemiddeldes, dus zou het Ronaldo sieren om een stapje opzij te doen. De 35-jarige aanvaller is nog altijd een geweldige afmaker in open spel en heeft in het verleden veel succes gehad met zijn unieke ventieltrap, maar helaas lijkt hij het kwijt. Dat zeggen we voorzichtig, want met de Portugees is het nooit uitgesloten dat hij zich terug knokt. De vraag is alleen of Juventus hem die kans wil blijven bieden of dat zijn ploeggenoten eindelijk krijgen wat hen toekomt.


Poll

Wie zou jij de vrije trappen laten nemen bij Juventus?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door elphenomeno)

Dit lijkt mij een gemakkelijke. Ronaldo is verre van een vrije trappen specialist. v. Hooijdonk, Calhanoglu, Messi, Pirlo en ga zo nog maar even door, DAT zijn/waren specialisten.

7 april 2020 om 01:15

Schöne!! Die mogen we niet vergeten!!

7 april 2020 om 02:49

Degene die je eigenlijk niet mag vergeten in die lijst en als eerste zou moeten noemen zelfs is Juninho.

7 april 2020 om 13:12

juninho inderdaad de beste. Maar dat betekent niet dat die andere geen specialisten zijn

7 april 2020 om 13:37

Sinisa Mihailovic was ook een beest

7 april 2020 om 14:23

Juninho was wel echt hét voorbeeld van een vrije trap. Kracht, precisie en snelheid zat daar in. Ook roberto carlos kon ze aardig nemen, vraag maar aan barthez! En laten we Eredivisie specialist Ugur Yildrim niet vergeten!

8 april 2020 om 08:29

Niet slechts ook een beest. Ik durf zelfs te betwijfelen of er iemand boven hem geplaatst mag worden wat vrije trappen betreft. Iemand kan hoogstens even goed als hij zijn daarin.

8 april 2020 om 19:59

Lampard

7 april 2020 om 11:34

Volledig niet mee eens, ronaldo heeft een speciale trap en hij heeft veel te vaal gescoord om geen specialist te zijn. Het klopt wel dar het de laatste 3 jaar veel minder is geworden maar daarvoor waa het vaal raak.

7 april 2020 om 13:26

Maar hij heeft ook veel te vaak gemist. Als je op een gegeven moment 38x op rij mist, dan vind ik je geen specialist.. Er zitten veel en veel teveel missers tussen om hem een specialist te noemen.

8 april 2020 om 20:33

Maar in welke periode was dat. Eigenlijk begon het veel minde te worden tijdens zijn laatste seizoen bij real en zelfs 1 jaar ervoor.

7 april 2020 om 13:27

Wellicht ben ik als Japans voetbalfan niet heel objectief, maar Shunsuke Nakamura mag hier ook wel tussen! Heeft toch twee maal onze Van der Sar te kijk gezet vanaf +20 meter jaren geleden. Magistrale trap en in Japan en Celtic nog altijd een legende.

7 april 2020 om 14:20

Nakamura, wat een geweldenaar was dat bij Celtic zeg. Ongelooflijk sierlijke en vrolijke speler. In die tijd zag ik hem echt de top halen, maar dat bleek er niet in te zitten. Ik mis oprecht dat soort spelers nu. Het lijkt wel of persoonlijkheid en sierlijkheid volledig zijn verdampt in 15 jaar tijd. Juninho, nakamura, pirlo, en zo nog tal van middenvelders die je toen had. Ligt het aan mij of bestaan dit soort vedetten niet meer?

7 april 2020 om 19:37

Het rare is, is dat Ronaldo dat weldegelijk was in zijn beginjaren maar daarna, de afgelopen jaren, zeker niet meer idd. De spelers die je opnoemt zijn dat hun hele carriere geweest, en spelers als Juninho (tevens de nr. 1 voor mij).

Wat een vreemde stelling. “CR is (g)een vrije trappenspecialist” is natuurlijk altijd waar, op grond van de wet van de uitgesloten derde 😅

Tuurlijk is hij geen vrije trappen specialist. Schiet ze bizar vaak in de muur of over. Eind februari had hij volgens VI 38 keer op rij gemist. Als hij ze maakt dan zitten ze er wel heerlijk in natuurlijk, zeker die bij united tegen portsmouth was grandioos. Bij een specialist denk ik eerder aan juninho toentertijd bij lyon, beckham, ronaldinho, messi of van hooijdonk

7 april 2020 om 22:28

Pjanic was ook een specialist. Maakte meerdere doelpunten per jaar uit een vrije trap. Helaas is dat gestopt door de komst van Ronaldo. Je bent nu een wapen kwijt.

Ik blijf het onzin vinden. Het ligt toch echt aan de trainers die te bang zijn om in te grijpen. Waar ben je dan trainer voor, waar heb je dan ogen voor en statistieken. Gaat ff met die jongen om de tafel en leg uit dat hij meer kan winnen als anderen de vrije trappen benen nemen

7 april 2020 om 09:09

Met Pjanic hebben ze gewoon iemand in huis die ze vaak scoort. Echt bizar inderdaad.

7 april 2020 om 21:07

Ronaldo trapt gewoon de verre vrije trappen op doel. Pjanic (wanneer in vorm want dramatisch dit jaar) en Dybala trappen ze dichter bij de 16.

Hij is absoluut geen vrije trappen specialist, dat waren wel zeker Van Hooidonk, Messi en nog enkele namen, maar Ronaldo hij kan een vrije trap wel zo schieten, dat hij er een bepaalde curf aan geeft, maar dat wil nog niet zeggen dat hij een specialist is, merendeels gingen of meters naast of over, maar moet zeggen dat hij goed kan voetballen, je krijgt niet zomaar een gouden bal, dan heb je toch kwaliteit in huis, daar moeten we eerlijk in zijn,

7 april 2020 om 13:14

die curf van hem is zijn probleem. Hij kan de bal totaal niet plaatsen op die manier. Hij kon het vroeger enigzins wel. Maar tegenwoordig is hij dat techniek gewoon verleerd ofzo.

Ronaldo is zeer zeker een specialist, zijn vrije trappen zijn ongekend en speciaal. Hij heeft teveel gescoord uit vrije trappen om hem geen specualist te noemen. Wel zie ik duidelijk dat het hem de laatste 3 jaar veel minder lukt.

7 april 2020 om 13:28

Hij heeft hem te veel op de parkeerplaats geschoten om hem wél een specialist te noemen.

7 april 2020 om 13:52

Hij heeft ze nog nooit het stadion uit geschoten

7 april 2020 om 13:59

Nee, daar overdrijf ik inderdaad, maar dat heeft vooral met de grote van de stadions te maken ipv dat Ronaldo ze niet zo erg mist. Speelde hij in de KKD dan zouden ze wél op de parkeerplaats belanden.

7 april 2020 om 14:03

Een bal de stadions uit schieten waar ronaldo in komt is een prestatie op zich.

7 april 2020 om 14:25

Nou, die op het WK van 50 meter zoeken ze nog steeds...

7 april 2020 om 15:51

ahahhaa ik kon niet geloven dat hij die op doel wilde schieten. Totdat ik hem erachter zag met zijn loopje.

Ronaldo was naar mijn mening absoluut een specialist. Maar de afgelopen jaren lijkt hij het een beetje verleerd te zijn. Is verder ook geen schande denk ik, soms vliegen ze er nog prachtig in, maar geregeld ook meters over tegenwoordig. Ik heb zelf vooral het idee dat door zijn toename in spieren het een stuk lastig is geworden, ik vond hem bij United en in zijn eerste jaren bij Real stukken dunner en meer atletisch ogen, sinds een paar jaar is het echt een en all lean mass en dat lijkt toch iets te hebben beã¯nvloed in zijn bewegelijkheid en frivoliteit. Misschien dat dat ook zijn vrije trappen kan hebben beã¯nvloed.

Hoe kan je iemand een specialist noemen, helemaal als je na gaat hoeveel hij er gemist heeft en de volgende statistiek erbij pakt."hij heeft de afgelopen vijf jaar negen keer gescoord uit vrije trappen in alle competities op clubniveau ¨ Lijkt me duidelijk dat je dan geen specialist bent. Daarnaast heeft hij een scoringspercentage van 5, dat is veel lager dan bijvoorbeeld Pjanic met 14

Is toch een no-brainer dit. Lachwekkend zelfs om de Ronaldo van de laatste 5 jaar een specialist te noemen. Hij kan heel veel, maar vrije trappen nemen zeer duidelijk niet.het is een zwaktebod van Sarri dat hij hem niet verteld dat hij niet meer de eerste is die een vrije trap mag nemen, maar het is ook de ijdelheid van Ronaldo die hem ervan weerhoud om zelf eens tegen een ploeggenoot te zeggen dat hij de vrije trap moet nemen. Stel je toch voor dat er dan eentje ingaat, dan staat Ronaldo niet in de spotlights en dat is iets wat hij moeilijk vindt.

Hij was zeker waar een specialist vroeger. En zijn aantal doelpunten met vrije trappen zijn nog steeds vrij veel. Ik denk dat Messi ongeveer even veel heeft en die is ze pas de laatste paar jaar erin gaan trappen. Hij kan er veel meer uithalen als hij stopt met de zwabberbal techniek. Er zijn maar weinig spelers in de geschiedenis geweest die een zwabberbal kunnen plaatsen. En alhoewel ronaldo het vroeger wel kon, kan hij het nu niet meer. Ik denk dat een specialist nog wel in hem schuilt maar wel als hij ze gewoon erin draait en niet meer met die zwabberbal techniek

Men noemt Dybala meer lol, maar weten niet hoe goed Pjanic is met freekicks. Wat betreft Ronaldo, het is toch vreemd. In het begin van zijn carriere was hij top met vrijetrappen, maar zijn laatste jaren was het echt armzalig. Vreemd hoe dat zo is omgedraaid. Zijn vrijetrappen zijn echt matig gewoon en is nu ook zeker geen freekick specialist.

7 april 2020 om 22:51

Dybala is ook een specialist hoor. Kan ze net als Pjanic overal leggen waar ze willen.

vroeger wel maar tegenwoordig schiet hij alles hard over de goal de tweede ring in

Sneijder kon er ook wel wat van. Maar Van Hooijdonk en Schone daar ging ik altijd wel voor zitten want je wist eigenlijk wel gewoon dat de kans op een goal groter was dan een misser. Als kind was ik daarom ook niet blij met Van Hooijdonk. Alles leek er in te vliegen bij hem.

Hij had anders tegen Lokomotief gescoord, maar toen zat zijn medespeler nog aan. Inderdaad geen echte specialist. Kan beter het werk overlaten aan Dybala of Pjanic.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Juventus

1068 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Atalanta7845
3.AC Milan7531
4.Juventus7536
5.Napoli7343
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
A. RabiotMiddenvelder333
Cristiano RonaldoAanvaller3329
MorataAanvaller319
F. ChiesaAanvaller297
F. BernardeschiAanvaller260
W. SzczęsnyKeeper290
L. BonucciVerdediger252
Voor de complete selectie: Clubpagina Juventus.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Juventus.

3870 fans
Aanvaller, 36 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Juventus 33 29 3 0
2019/2020 Juventus 33 31 3 0
2018/2019 Juventus 31 21 3 0
2017/2018 Real Madrid 27 26 1 0
2016/2017 Real Madrid 29 25 4 0
Laatste voetbalnieuws

Juventus blijft na krankzinnig slot tegen Inter in de race voor CL-ticket

Juventus mag blijven dromen van een ticket voor de Champions League. De ploeg van Andrea Pirlo knokte zich zaterdag met grote moeite langs kampioen Internazionale, dat in de 83ste minuut nog...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 14 mei
Chelsea hoopt Benjamin Mendy te verlossen van de bank bij Manchester City. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren