Salaris Gertjan Verbeek stopgezet: ‘Terwijl we toch ook moeten eten’

Woensdag, 1 april 2020 om 11:25Robin Bruggeman • Laatste update: 14:32

Vanwege de uitbraak van het coronavirus is ook de Australische competitie stilgezet en dit heeft grote gevolgen voor Gertjan Verbeek. De trainer van Adelaide United heeft dinsdag te horen gekregen dat staf en spelers tot 22 april, de dag dat de A-League normaal gesproken weer van start zou moeten gaan, geen salaris krijgen. Verbeek is niet te spreken over de gang van zaken en overweegt juridische stappen te nemen.

“Niet alle Australische voetbalclubs doen dit, maar een paar wel, waaronder Adelaide”, vertelt hij in gesprek met VTBL. De Australische spelersvakbond heeft inmiddels laten weten dat Adelaide dit niet zomaar kan beslissen: “Zij hebben bijvoorbeeld een rechtszaak aangespannen tegen de club Perth Glory. Ik zet er ook mijn vraagtekens bij. We kregen een brief van Adelaide waarin we 'per direct zijn ontheven van onze voetbaltaken'.”

Verbeek geeft echter aan dat de spelers en de staf elke dag druk in de weer zijn, aangezien zij wel fit moeten zijn als de competitie inderdaad op 22 april hervat wordt: “We kunnen moeilijk ineens ongetraind op het veld verschijnen. Dat is natuurlijk onverantwoord.” De staf en de selectie hebben daarom een brief opgesteld aan de club: “We zijn het niet eens met deze gang van zaken.”

“De club kan wel zeggen: 'Je doet nu veel minder dan normaal'. Maar het tegenovergestelde is juist waar. Voor alle spelers individueel schema's maken, die ze per dag moeten afwerken, is veel meer werk dan een groepstraining leiden”, gaat Verbeek verder. Dat deze beslissing is genomen zonder onderling overleg steekt de oefenmeester: “We gingen meteen van honderd naar nul procent.”

“Terwijl mijn vaste lasten gewoon doorlopen en we toch ook gewoon moeten eten. Heel vreemd.” Verbeek hoopt ondanks de onvrede onder de staf en de spelers wel in gesprek te kunnen blijven met de clubleiding: “Anders kom je misschien in een juridisch gevecht terecht.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

33 reacties (laatste reactie door amazingninja)

Ik zie op zn shirt een mooie sponsor staan waar hij wellicht kan aankloppen voor zijn eten

Ik denk dat het wel rechtvaardig is dat mensen met een hoog inkomen (vanaf 5000 per maand?) gekort mogen worden in deze tijden. Helemaal als geld door overheid wordt doorbetaald, maar ook in gevallen als in het voetbal is wel iets te zeggen voor een limiet in loon.

1 april 2020 om 12:26

Het is toch ongelofelijk dat dit uit zijn mond komt. Je kan het bijna niet geloven.

1 april 2020 om 12:30

Ach hij was maandag aan het beeldbellen bij VI, daar gaf hij aan dat het voor hem niet zo'n ramp is echter zijn er ook werknemers die helemaal niet veel geld hebben bij de club, daar maakt hij zich meer zorgen over.

1 april 2020 om 12:30

Nee ben ik niet met jullie eens. Je wordt als werknemer (en voetballer) gewoon betaalt per maand/jaar via een contract. In de zomervakantie worden voetballers toch ook gewoon op de loonlijst gehouden?

Korten op salaris op dit moment zie ik het nut niet van in, we blijven toch werken en verrichten dezelfde werkzaamheden als eerst

1 april 2020 om 13:29

@Panna-Nanna, jij krijgt toch ook salaris doorbetaald tijdens je vakantie?(dat recht bouw je op). Het is niet dat wanneer de competitie stil ligt dat spelers en staff hele dagen op het strand liggen. Een speler traint door, maar heeft meer vrije tijd dan in een normaal beroep. Dat is het leven, deal with it. Sporten op niveau is een levensstyle.

1 april 2020 om 12:45

Iemand die 5000 per maand verdient heeft waarschijnlijk ook meer kosten. Hypotheek alleen al kost zo iemand de helft van zijn salaris? Ik heb zelf nog nooit zoveel verdient, maar 5000 per maand is tegenwoordig ook bijna modaal geworden. Alles is verschrikkelijk duur in dit land. Gert Jan daarentegen moet natuurlijk niet zeuren. Die man heeft echt wel een paar miljoen op de bank en heeft bij elke club minimaal een ton of twee peer jaar verdient.

1 april 2020 om 13:43

5000 euro per maand modaal geworden? Daar kun je gewoon heel mooi van leven. Zelfs bruto is dat een heel aardig maandloon. Ervan uitgaande dat veel gezinnen tegenwoordig twee inkomens hebben, kun je daar moeiteloos van rondkomen en nog behoorlijk luxe leven.

1 april 2020 om 15:17

Modaal is misschien iets teveel van het goede, maar met een HBO of WO afgestudeerd koppel zit je na een paar jaar werkervaring toch al snel richting die 5000 euro die per maand binnenkomt. En dan zijn er uiteraard beroepssectoren waarin schaarste een rol speelt en je dus net even wat hoger in de boom kunt gaan zitten als werkzoekende.

1 april 2020 om 15:48

Ik ga er ook vanuit dat de bankrekening van Gertjan Verbeek wel tegen een stootje kan.maar of hij miljoenen heeft betwijfel ik. In zijn tijd als voetballer verdienden die gasten nog niet zo veel, zeker niet in de eerste divisie, dat waren toen nog veredelde amateurs en in de eredivisie heb je het op dat moment over een modaal salaris tenzij je bij de top speelt.hij zal als trainer wel aardig verdienen, alleen ook daar heeft hij op een half jaartje bij Feyenoord nooit in de top gewerkt natuurlijk. Bij clubs als Heracles, Heerenveen en AZ heb je het over tonnen 1,2, misschien 3 waarvan de helft naar de fiscus gaat. met die bedragen moeten we verbeek natuurlijk ook niet zielug gaan vinden maar miljoenen zal hij ook niet hebben. En wanneer hij bijvoorbeeld zijn spaargeld in een duur huis gestopt heeft zonder hypotheek zou het best kunnen dat hij zonder inkomen ook even zuinig aan moet doen.

1 april 2020 om 17:11

Maar laat een HBO/WO koppel (!) met een paar jaar werkervaring nou net niet de modus (weet je wel, waar modaal van is afgeleid) zijn.

OT: wellicht kan GJ het wel lijden maar zijn assistent, verzorgers of 'mindere' goden in de selectie niet. Al met al niet een eenzijdig recht om salaris te stoppen

1 april 2020 om 12:56

Gekort is één ding maar helemaal niets uit betalen is natuurlijk een ander verhaal. Natuurlijk hebben mensen reserves (hoewel dat ook niet voor iedereen vanzelfsprekend is) maar men heeft nog altijd directe vast lasten.

1 april 2020 om 13:34

Ieder natuurlijk zijn persoonlijke situatie. Je kan allemaal wel stug vasthouden aan doorbetalen maar dan is dadelijk de club failliet binnen maand. Sta je dan op straat met nog geen salaris. Ik zou zeggen zoals Verbeek, blijf in gesprek en kijk naar noodmaatregelen. We kunnen wel stellen dat er vrij weinig clubs nu zijn die een trainer gaan aantrekken, dus ondanks deze tegenslagen moet je wel (tactisch) blijven nadenken. Ook Down Under zullen we werknemers bescherming hebben.

1 april 2020 om 13:51

Het is wel ontzettend abrupt dat een club vrij snel helemaal geen salaris meer uitbetaalt. Dat vind ik eerder verdacht dan dat ik er begrip voor heb. Wat nou als spelers en personeel besluiten om zelf ook niets meer te doen? Inkorten in overleg zou ik dan nog in kunnen komen, maar niets meer uitbetalen is onacceptabel.

1 april 2020 om 13:18

Sorry maar mensen hebben toch gewoon vaste lasten. Worden die ook gekort dan? Iedereen gaat er maar vanuit dat mensen dan ook gelijk een bak geld op de rekening hebben staan. Dat profvoetballers gekort worden voor een maand of twee maanden kan ik in komen. Maar deze club betaald NIKS uit en wie dat oke vind begrijpt er helemaal niks van.

1 april 2020 om 14:52

lekker logisch Joopie88. Ik vind dat in goede tijden bedrijven werknemers die minder dan 3000 euro verdienen 2000 euro per maand extra moet geven. Ik vind dat wel rechtvaardig. Dit is net zo'n kromme redenering als wat jij doet. Gewoon alle contracten en afspraken negeren, vaste lasten van mensen negeren en voor anderen beslissen dat zij wel even gekort kunnen worden. Als de rijkere mensen willen helpen bij crisis, moeten ze maar doneren of vrijwillig een deel van het salaris afstaan, maar hier is geen enkele vorm van overheidbemoeienis bij nodig

1 april 2020 om 15:31

Het prombleem is dat iemand met inkomsten van 5.000 euro per maand ook vaak een uitgave patroon heeft van 5.000 euro per maand. Die mensen hebben ook huur of een hypotheek en een auto de betaald moeten worden, alleen zijn die gebaseerd op dat in plaats van een modaal inkomen. Dan is het ook zo weer op.voordat je echt financieel onafhankelijk bent moet je nog heel veel meer verdienen.

Profvoetballer zijn betekent niet dat je miljonair bent. Het minimum dat een A-League voetballer moet verdienen is $64,113 voor een speler van 20 jaar of ouder. Dit is 16 000 meer dan het gemiddelde salaris in Australië. In totaal mag er 3.2 miljoen aan salaris worden betaald door één club per jaar en moet er minimaal $2.880 miljoen aan salaris worden betaald aan de selectie. Van die 3.2 miljoen (of 2.8 miljoen) moet een selectie samengesteld worden van minimaal 20 spelers. Het gemiddelde salaris in de A - League is $182,159. Ook zijn er nog wat uitzonderingen in de regels waardoor een club meer salaris mag uitkeren aan een speler. Bij het salaris horen trouwens ook zaken zoals een auto van de club of een huis van de club. Dus als bijv. Toivonen een miljoen verdient (kijkend naar wat hij eerder in zijn carriere verdient heeft is het niet onlogisch dat hij dat nu verdient), dan moeten andere spelers dat compenseren. Kijkend naar bijvoorbeeld Melbourne Victory waar en Toivonen en Kruse spelen (spelers die een carriere in Europa hebben gehad en dus bijbehorend salaris) zullen er veel andere in het team niet zoveel verdienen om hun salaris te compenseren. Dus conclusie: dat er zomaar gestopt wordt met betalen zal Gert Jan verbeek niet zoveel doen, en ook Toivonen zal er niet wakker van liggen, maar er zijn genoeg spelers die met net wat meer dan modaal nu opeens zonder inkomsten zitten. Voor die spelers is dit een catastrofe.

1 april 2020 om 15:30

Wel even een kleine aanvulling: Het gebeurt steeds vaker dat salarissen in Australië gefinancierd worden. Zo verdiende Honda een slordige 2.9 miljoen per seizoen en zijn teamgenoot James Troisi 1.2 miljoen. Dan zit je al aan de 4.1 miljoen voor 2 spelers.

1 april 2020 om 15:49

@isco dat staat ook in mijn stukje: er zijn een paar uitzonderingen op de regel waardoor een speler meer kan verdienen. Maar inderdaad ook in Australië zijn ze daar wat creatiever in. Honda wordt daar gezien als een" marketable world class player". Eentje die het dus goed doet voor de naamsbekendheid en attractiviteit van de competitie en mag dus meer verdienen.

Je kunt toch niet zomaar stoppen met het uitbetalen van de salarissen? Dat zijn allemaal contractuele verplichtingen en het lijkt mij dat niet elke speler daar een een kapitaal op de bank heeft staan. Sowieso vind ik het een schande dat deze club dat soort zaken niet overlegt met het personeel alvorens ze zo'n besluit nemen. Dan kun je ervan uitgaan dat mensen dwars gaan liggen en/of een rechtszaak aan gaan spannen.

Ik vind het prima wanneer clubs hun doorgaans goedbetaalde spelers en trainers korten om ervoor te zorgen dat de kantinejuffrouw, de schoonmaakploeg, de mensen van de ticketing en al die anderen die geen tienduizenden euro's of zelfs tonnen per maand verdienen ook doorbetaald krijgen. Maar dan wel op een fatsoenlijke manier, niet zonder overleg van 100% salaris naar 0% salaris zoals Adelaide United nu doet.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Adelaide United

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: A-League
SpelersPositieW
R. KittoMiddenvelder90
S. MaukMiddenvelder92
C. GoodwinAanvaller95
B. OliveiraMiddenvelder80
IsaíasMiddenvelder80
J. CavalloMiddenvelder70
L. D'ArrigoMiddenvelder70
Voor de complete selectie: Clubpagina Adelaide United.

116 fans
Coach, 59 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 22 januari
Ajax laat Nicolás Tagliafico onder geen beding op huurbasis naar Napoli vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren