FIFPro ziet uitweg voor ‘Ziyech-gevallen’: ‘Dit is niet in geest van contract'

Dinsdag, 31 maart 2020 om 22:24Jeroen van Poppel • Laatste update: 22:39

De FIFPro werkt hard aan een oplossing om de op 1 juli aflopende contracten van voetballers tijdelijk te verlengen. De wereldwijde spelersvakbond erkent dat vooral situaties zoals die van Hakim Ziyech, die op 1 juli de overstap maakt van Ajax naar Chelsea, gecompliceerd zijn, maar hoopt op een 'harmonieuze collectieve oplossing' tussen clubs.

Door de uitbraak van het coronavirus worden de diverse voetbalcompetities mogelijk verlengd tot na 1 juli, wat leidt tot problemen voor spelers wiens contract bij een bepaalde club op die datum afloopt. De FIFPro denkt dat het in ieder geval mogelijk moet zijn om de contracten voor voetballers die nog geen nieuwe club hebben gevonden met een korte periode te verlengen. De vakbond is daarover in overleg met zowel de UEFA als FIFA.

Jonas Baer-Hoffman, de algemeen directeur van de FIFPro, is van mening dat het in het belang van competities, clubs en spelers is om hierover consensus te bereiken. "Onze voorkeur zou zijn dat we tot een zo geharmoniseerde oplossing wat betreft de contractverlengingen komen", zegt Bear-Hoffman in de Engelse media. Het is wat de directeur betreft dan ook niet uitgesloten dat Ziyech ook na 1 juli nog voor Ajax uitkomt.

"Je zou kunnen zeggen dat het niet in de geest van het contract is om met een nieuw contract te beginnen, terwijl het oude seizoen nog niet beëindigd is", zo stelt de Duitse bestuurder. "Maar er zijn zeker juridische obstakels bij het verplicht stellen van een dergelijke verlenging, waarbij we proberen om een zo eerlijk mogelijke oplossing te vinden. We willen in ieder geval niet in de situatie terechtkomen waarbij de ene speler wél een paar maanden langer wordt vastgehouden door een club, en de andere niet."

De FIFPro zit extra in zijn maag met spelers van wie vastligt dat ze per 1 juli transfereren, zoals Ziyech. "Dat maakt het nóg lastiger", zegt Bear-Hoffman. "Je zou kunnen zeggen dat de speler die ergens een contract heeft getekend het risico loopt om geblesseerd te raken, maar je kunt ook zeggen dat de speler het contract met zijn volste verstand getekend heeft en dus op de hoogte is van hoe lang die risicoperiode is, namelijk tot eind juni. Ik heb geen antwoord over hoe dit het beste aangepakt kan worden."


Poll

Verwacht je dat Hakim Ziyech na 1 juli nog voor Ajax uit zal komen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

20 reacties (laatste reactie door scepticus38)

Alsof ziyech of Chelsea de kans op een blessure willen lopen.. Lijkt mij zeer onwaarschijnlijk

31 maart 2020 om 22:34

Ja en daarbij is het gewoon einde contract dus weg. Als ik wegga bij mijn werk maken ze ook liever het jaar af, maar dan moeten ze ook schakelen. Het is enorm vervelend, vooral als je nu ineens voor de concurrent komt te spelen in het restant van de competitie. Helaas is het dan maar zo.

31 maart 2020 om 22:45

Nou, ik ben heel eerlijk wel benieuwd hoe Ziyech hierin staat hoor. Ik denk dat hij het seizoen met Ajax gewoon af wil maken, om kampioen te worden.

31 maart 2020 om 22:55

Heb jij ziyech de laatste paar wedstrijden over dat veld zien lopen? Die zit echt niet er wachten om nog een maandje bij Ajax te spelen, met een kans op een blessure. Die wilt gewoon meteen voor zijn kans gaan bij Chelsea. Los van het feit dat dit gewoon een kansloos plan is van de fifa.

31 maart 2020 om 23:04

Dat zegt niks, zo heb ik hem wel vaker erbij zien lopen als het niet loopt. Ik kan me haast niet voorstellen dat hij niet met een mooi afscheid door de voordeur wil vertekken. Ik denk dat het inderdaad vrij kansloos is om Ziyech gevallen bij hun club te houden, omdat de kopende partij het niet zou willen. Maar de competitie afmaken is geen onverstandig idee. Dat je er dan eenmalig coor zorgt dat clubs spelers voor een hele korte termijn een contract aan kunnen bieden of dat huurcontracten met een korte periode verlengd worden, lijkt mij dan ook alleen maar iets goed. Als we puur kijken naar wat het eerlijkst is, dan is dat toch wel echt de beste oplossing.

31 maart 2020 om 23:47

Ik denk dat het voor iedereen eraan gelegen is om het seizoen zo mogelijk met wat concessies gewoon af te maken?

1 april 2020 om 07:56

" Ik denk dat het voor iedereen eraan gelegen is om het seizoen zo mogelijk met wat concessies gewoon af te maken? ". " Wat "concessies is daarvoor waarschijnlijk niet voldoende. De gevolgen zouden bijv. voor spelers die ontslag is aangezegd en voor volgend seizoen nog geen nieuwe club hebben gevonden, heel verstrekkend kunnen zijn als ze geblesseerd zouden raken voor ze die nieuwe club hebben gevonden.

1 april 2020 om 13:11

Hetzelfde geldt voor spelers met aflopende contracten die een normaal seizoen af moeten maken. De concessies die hoogstwaarschijnlijk ook echt gedaan zullen worden zijn het automatisch verlengen van contracten totdat de competities uitgespeeld zijn (+1 of 2 maanden). Daar wordt op dit moment ook hard aan gewerkt.

1 april 2020 om 07:45

" Alsof ziyech of Chelsea de kans op een blessure willen lopen.. Lijkt mij zeer onwaarschijnlijk ". Dat is in mijn ogen nog niet eens het grootste probleem. Het grootste probleem vormen in mijn optiek de spelers die ontslag is aangezegd en die dus voor volgend seizoen op zoek moeten naar een nieuwe club. Als die zonder contract door zouden moeten spelen en geblesseerd zouden raken voordat ze een nieuwe club hebben gevonden, zouden die zonder inkomen komen te zitten of aangewezen kunnen zijn op een bijstandsuitkering. Het lijkt me niet dat een speler bereid is dat risico te nemen zonder dat daar iets tegenover staat, zoals doorbetaling van hun salaris als ze geblesseerd raken, ook al is hun contract beeindigd. De risicos die daar aan zijn verbonden, kunnen veel clubs zich waarschijnlijk niet veroorloven, waardoor de oplossing daarvoor van de Fifa/uefa zal moeten komen. Die hebben enorme reserves en zouden dat wel moeten kunnen financieren.

En maar zoeken, zoeken, zoeken. Speculeren en regels ombuigen. Ik weet het, de verschillende belangen zijn groot. Maar kap er gewoon mee. Zet een punt achter dit seizoen en accepteer het verlies dat we hebben. Ik hoop dat ze dit morgen ook besluiten...

Ik snap dat een Uefa/FIFA per se het seizoen wilt uitmaken omdat het ze anders veel te veel geld gaat kosten maar met al die berichten proberen ze echt alles op alles te zetten zeg. Kijk ook eens naar misschien wel de belangrijkste factor in dit en dat is de speler zelf, waarom zou Ziyech een maand doorgaan bij Ajax en kans op een zware blessure oplopen en daarmee dan de start bij Chelsea missen? Wat moet je daarmee doen? En stel de speler mag nog een maand bij Ajax blijven en hij raakt geblesseerd wie gaat dan zijn salaris betalen? Plus het feit dat in Nederland al niet gespeeld kan worden tot 1 juni en als je dan ook nog 3 weken training moet inlassen kan je wel tot eind juli door voetballen. Hoe gaat het dan met de voorbereiding op volgend seizoen en dat hele seizoen? Je kan tenslotte niet dat seizoen doorspelen want er is dan ook een EK en de Olympische spelen.

Je kunt 100 kromme redeneringen bedenken, maar feit is dat je niks te vertellen hebt over arbeidsovereenkomsten tussen clubs en spelers. Contracten kunnen op elk moment in gaan. Heel veel landen hebben immers andere transferdeadlines. Wat je er ook van maakt het blijft arbeidsrecht en die denkt niet in de geest van de betreffende beroepsgroep,

Het is heel simpel. Op 1 juli hebben spelers als Ziyech een nieuwe werkgever. Ze kunnen wel allerlei zaken verzinnen en willen, maar zo gaat dat niet in de echte wereld. Ingangsdatum op de arbeidsovereenkomst is bindend.

1 april 2020 om 00:08

Precies. Ajax heeft in dat geval grwoon pech. Ik ben sowieso een tegenstander van transfers dir rond komen buiten transferperiodes om. Puur omdat er altijd wel een benadeelt wordt. Vaak is een speler dan niet meer gemotiveerd rn benadeelt hij zijn huidige club (voorbeeld de vrij naar inter). Gewoon transfers binnen de transferperiode verrichten.

1 april 2020 om 07:49

" Precies. Ajax heeft in dat geval grwoon pech ". Ajax heeft niet gewoon pech, de Knvb heeft pech omdat in de reglementen duidelijk staat dat het de competitie moet zijn afgewerkt voordat de contracten aflopen.

1 april 2020 om 07:51

" Het is heel simpel. Op 1 juli hebben spelers als Ziyech een nieuwe werkgever. Ze kunnen wel allerlei zaken verzinnen en willen, maar zo gaat dat niet in de echte wereld. Ingangsdatum op de arbeidsovereenkomst is bindend ". Dat klopt. Maar datzelfde geldt voor het einde van de competitie, in de Knvb reglementen staat dat ook die voor 1 juli moet zijn afgewerkt en dus is ook dat is bindend.

1 april 2020 om 13:37

Dat zijn andere regels dan het arbeidsrecht en Ajax kan toch ook zonder Zyiech de competitie uitspelen?

DIe mensen hebben geen ndere hobby's en denken dat de wereld om hun draait. Morgen weer twee of drie andere proefballonnetjes ....

Als je niet alle wedstrijden voor 1 juli kan afwerken moet je het seizoen gewoon afkappen. Waarom tot augustus september doorgaan, dan moeten alle competities. Weer opnieuw beginnen en nog sneller worden afgerond omdat in 2021 het EK is.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8577
2.PSV7139
3.AZ6829
4.Vitesse6116
5.Feyenoord5625
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3314
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

310 fans
Middenvelder, 28 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Chelsea 22 2 3 0
2019/2020 Ajax 21 6 1 0
2018/2019 Ajax 29 16 2 0
2017/2018 Ajax 34 9 4 0
2016/2017 Ajax 28 7 2 0
Laatste voetbalnieuws

Tielemans bezorgt Leicester City met wereldgoal eerste FA Cup ooit

Leicester City heeft zaterdagavond ten koste van Chelsea beslag gelegd op de FA Cup. Voor rust werd er niet gescoord, maar Youri Tielemans zorgde halverwege het tweede bedrijf op wonderbaarlijke wijze...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 14 mei
Chelsea hoopt Benjamin Mendy te verlossen van de bank bij Manchester City. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren