‘Hij heeft het gezicht van een engel, maar is een son of a bitch’

Donderdag, 2 april 2020 om

Andrea Pirlo gaat volgend seizoen waarschijnlijk officieel terugkeren in de voetballerij. De elegante oud-middenvelder wordt volgens diverse media de nieuwe trainer van de Onder-23 van Juventus, de topclub die hij van 2011 tot 2015 diende. Het Italiaanse voetbal verheugt zich op de hereniging met de maestro, die met zijn voetbalkwaliteiten, nederige persoonlijkheid én scherpe humor het hart van menig voetbalfan wist te veroveren. Gennaro Gattuso, bij AC Milan en Italië jarenlang teamgenoot van Pirlo, kan over de streken van de oud-spelmaker meepraten.

Door Tim Siekman

"Of ik naar Juventus Onder-23 ga? Nee, ik heb veel andere aanvragen", antwoordde Pirlo met een kwinkslag op Instagram Live op de geruchten. "Nee, serieus, ik heb mijn technische staf al samengesteld, want misschien bellen ze me in het buitenland wel eerder. Barcelona wacht op mij. Ik wil mijn eerste keus niet missen. Ik heb al wat aanbiedingen ontvangen." Zoals wel vaker maakt Pirlo een dolletje, dit keer met zijn miljoenen volgers op Instagram. De 116-voudig Italiaans international mag dan wel een grote naam in de voetbalwereld zijn, hij blijft immer nuchter.

Zes keer de landstitel, tweemaal de Coppa Italia, twee keer de Champions League en in 2006 het WK: het palmares van Pirlo is indrukwekkend. De driemalig Italiaans Voetballer van het Jaar groeide vooral vanaf 2001, toen hij Internazionale inruilde voor AC Milan, uit tot een icoon van de Serie A. In de tien jaar voor AC Milan en de vier seizoenen bij Juventus die daarop volgden, betoverde Pirlo het voetbalpubliek met zijn passing. Bijna altijd was de verdedigende middenvelder zijn tegenstander te slim af. Zijn fragiele fysiek compenseerde hij in iedere wedstrijd ruimschoots met een snelle geest, een geweldig inzicht en een fabuleuze (trap)techniek.

'Pirlo liet de bal zingen'
Pirlo had in zijn jeugdjaren al snel in de gaten dat hij beter was dan de rest, zo schreef hij in zijn autobiografie Ik denk dus ik speel. De introductie van de middenvelder bij Brescia was tekenend. Teamgenootjes waren zo jaloers op zijn talent dat ze weigerden de bal naar Pirlo te passen. De ouders uitten eveneens hun gal: denkt deze knul dat hij Maradona is? Vader Luigi, die zich geen raad wist met de tranen van zijn zoon na afloop, zou de daaropvolgende jaren bar weinig wedstrijden bezoeken. Pirlo was echter gedecideerd en vertrouwde op zijn talent, zo schreef hij. "Pak de bal. Toucheer 'm maar. De bal is van jou. Het jaloerse volk verdient het niet."

Talent had Pirlo zeker, maar zoals iedere voetballer werd hij pas van waarde toen hij op de juiste manier gebruikt werd, namelijk als centrale spelverdeler vlak voor de defensie. Bij Internazionale kreeg de middenvelder maar niet het volledige vertrouwen van de technische staf, waarna hij zich in januari 2001 op huurbasis aansloot bij zijn oude club Brescia. Trainer Carlo Mazzone had voor de 21-jarige Pirlo een sleutelrol in gedachten: als regista vlak voor de verdediging. Pirlo bleek een formidabele dirigent van het orkest. "Pirlo liet de bal zingen", vertelde Mazzone jaren later. "Hij was jong, maar wist precies wat hij wilde. Ik vertelde de ploeg dat ze moesten vertrouwen op Pirlo als regisseur van het spel."

Pirlo wilde geen tweede viool meer spelen bij Inter en verkaste medio 2001 voor zeventien miljoen euro naar stadsgenoot AC Milan. In tien jaar tijd groeide de middenvelder uit tot een legende in het San Siro, maar aan ieder sprookje komt een eind. Massimiliano Allegri, van 2010 tot 2014 coach van Milan, gaf in 2011 de voorkeur aan anderen. "Dat was de echte reden van mijn vertrek. Hij wilde kiezen tussen Massimo Ambrosini óf Mark van Bommel om vóór de verdediging te zetten. Ik moest van positie veranderen. Ik bedankte voor de eer." Pirlo verliet de toenmalig landskampioen om de vier daaropvolgende jaren de scudetto te pakken met Juventus. De laatste titel van Pirlo met la Vecchia Signora werd nota bene gewonnen met Allegri aan het roer.

'Laten we Nutella niet met poep verwarren!'
Nu staat Pirlo voor een officiële hereniging met Juventus. Velen zijn overtuigd dat de oud-middenvelder als coach een goed oog zal hebben voor talent. Pirlo zal als trainer onder meer kijken naar de chemie tussen spelers, een speciale connectie die de creatieveling zelf met veel oud-voetballers op het veld etaleerde. Een wat onverwachte bromance koesterde de koelbloedige Pirlo met Gattuso, die niet vanwege zijn sierlijkheid en technische kwaliteiten, maar om zijn inzet en emotie bekendstond. Twee compleet verschillende spelers die elkaar uitstekend aanvulden. Gattuso is blij dat hij jarenlang in hetzelfde team heeft gespeeld als Pirlo, maar beseft maar al te goed dat de twee niet dezelfde wapens in hun arsenaal hadden.

Na de pensionering van Pirlo in 2017 werd Gattuso gevraagd of zijn harde werken op het veld de spelmaker een betere speler maakte. "Praat geen onzin!", reageerde de voormalig pitbull. "Laten we Nutella niet met poep verwarren! Hij heeft mij veel meer geholpen in mijn loopbaan dan ik hem. Maar in de kleedkamer is hij vreselijk. Hij heeft het gezicht van een engel, maar is een son of a bitch, met alle respect naar zijn moeder. Hij plaagde me continu", lachte Gattuso. Pirlo ging in zijn autobiografie veelvuldig in op zijn bijzondere band met Gattuso, waarbij pesterijen bijna dagelijkse kost waren. Hoewel ploeggenoten doorgaans proberen te voorkomen een ander te pijnigen en te blesseren, werd Gattuso tot waanzin gedreven met een tegenovergestelde uitwerking tot gevolg.

"Tijdens maaltijden op het complex van Milan bedachten we manieren om hem uit te dagen", schreef Pirlo over Gattuso. "Bijvoorbeeld als hij weer eens een woord verkeerde vervoegde. Als hij het juist had, zeiden we dat hij nog steeds verkeerd zat, gewoon om hem te tarten. Je zag hem woedend worden, hij kon het niet verbergen. Ik, Ambrosini, Nesta, Inzaghi, Abbiati, Oddo: dat was de groep klootzakken. We speelden in op zijn razernij door meteen alle vorken te vorderen, maar dan pakte Gattuso wel een vork om ons te prikken. Een keer raakte hij zijn doelwit zo goed dat de vork in het vlees verdween. We waren zo zacht als tonijn. Sommigen van ons moesten weleens wedstrijden missen vanwege de 'vorkaanvallen' van Rino. De officiële verklaring van de club over de absentie was dan 'overbelasting van de spieren'."

Memphis scoort likes met nieuw project, Ajax-target doet het onmogelijke
Meer video's

Poll

Verwacht jij dat Andrea Pirlo een topcoach gaat worden?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

34 reacties (laatste reactie door garriesteas)

Zijn panenka op Joe Hart in 2012 ga ik nooit vergeten, heerlijk om dat arrogante gezicht te zien als hij weg loopt. Hij blijft voor altijd mijn meest favoriete speler vanwege die elegantie en uitstraling maar nog meer vanwege zijn geweldige inzicht en passing.

1 april 2020 om 12:11

Dat arrogante gezicht blonk vooral uit in bescheidenheid ondanks het feit dat hij een van de beste middenvelders ooit was op het gebied van spelinzicht en een fluwelen trap, verdient niets dan respect.

1 april 2020 om 12:49

Geweldig, ongekend! Ik vond zijn elegantie ook steeds beter tot uiting komen naarmate hij ouder werd. Heeft gelukkig zijn verdiende respect toch gekregen. Dat EK zat hij ook ná elke wedstrijd met Buffon in een bar 'n biertje te drinken. Heerlijk toch..

1 april 2020 om 12:59

Ik houd van elegante spelers. Pirlo, Thiago, Berbatov, Bergkamp, Zidane heerlijk. Pirlo was idd een van de beste middenvelders ooit. Hoe ouder hij werd, hoe mooier het eruit zag. Maar de meest elegante speler blijft voor mij toch Bergkamp. Speelde natuurlijk op een andere positie maar man, leek bijna alsof je naar James Bond keek als die man voetbalde. De stiftjes, het wegdraaien, de passing. Ongelofelijk was Dennis.

1 april 2020 om 16:53

Pirlo is pirlo geworden tijdens zijn laatste 5 seizoenen, hoe raar het ook klinkt.

1 april 2020 om 16:56

Denk dat mensen zich de laatste 5 seizoenen zich gwn het best herinerren toen Juve een topploeg werd. Maar in die 10 jaar bij Milan heeft ook o.a. 2 CLs gewonnen en was het al een wereldspeler. Onzin dat die alleen bij Juve de Pirlo is die we nu met zn allen missen

1 april 2020 om 22:59

Bij milan was het geen uitblinker maar een hard werkende middenvelder terwijl hij bij juve echt een maestro is geworden. Je zaf pirlos stempel vele malen sterker bij juve dan mij milan.

1 april 2020 om 23:42

Klopt. Eigenlijk waren de 2 laatste seizoenen iets minder verder was die altijd top.

2 april 2020 om 00:41

Carsi_1 Je hebt duidelijk nooit naar Milan gekeken in die tijd. Zijn inbreng bij Juve zou hij alleen meer 'opvallen' doordat hij dingen liet zien terwijl hij op leeftijd was.

Voor de mensen die hem niet hebben zien spelen: dit was de Frenkie van toen met een geweldig charisma en talent! Zelden zo genoten van een speler die geen aanvaller is. Zijn spelinzicht, bewegelijkheid, timing én flair waren echt briljant. De vergelijking met Frenkie komt omdat ik hem de eerste speler vind die hem enigzins evenaart qua spel/positie. Pirlo was naar mijn idee sierlijker.

1 april 2020 om 00:51

Mmh zit wat in maar evenaart is nog wel een snelle conclusie. Pirlo staat er voor mij nog wel wat stapjes boven (op dit moment). Frenkie heeft een snellere dribbel maar Pirlo zag het spelletje toch nog net wat sneller (op het niveau van Xavi). Ook kon Pirlo scoren met een heerlijk afstand schot of vrije trap, iets wat Frenkie echt nog moet gaan ontwikkelen.

1 april 2020 om 11:31

Vergeet ook de traptechniek niet. Ik heb Pirlo tal van (steek&cross)passes zien geven, die ik Frenkie nog nooit heb zien geven. En dan heb ik het nog niet eens over zijn vrije trappen

1 april 2020 om 12:05

@consy, volledig met je eens! Evenaart is niet het juiste woord. Wat ik probeer aan te geven is dat je na Pirlo niemand meer hebt gehad van dat niveau en Frenkie de eerste is die enig vergelijkbaar spel laat zien, al staat hij er nog ver vanaf op de punten die je aangeeft. En dan te bedenken dat je in de tijd van Pirlo ook nog middenvelders als Zidane, Xavi, Gerrard, Viera en makelele hebt gehad. Ongeloofelijke klasse destijds , maar bovenal personality als ik dat vergelijk met de diva's van nu.

1 april 2020 om 12:54

Nou er is 1 wonderkind die niet alleen qua spel op Pirlo lijkt maar ook hetzelfde haar heeft. Sandro Tonali, ik vind hem meer weg hebben van Pirlo. Pirlo staat voornamelijk bekend om zijn buitengewone crosspasses en dat kan Frenkie niet. Pirlo is een deeplying playmaker, hij was de spelverdeler. l. Frenkie s rol is diep zakken een sprintje maken en de bal spelen naar een spelverdeler. Frenkie is een goeie speler, ik houd van die jongen, maar hij lijkt echt niet op Pirlo.

1 april 2020 om 01:32

De inzicht die pirlo heeft/had, heeft geen enkele speler die nu op de velden rondloopt.

1 april 2020 om 09:40

Messi

1 april 2020 om 10:00

Ook niet inderdaad

1 april 2020 om 16:15

Messi kan je vergelijken als het gaat om techniek, maar qua visie staat pirlo wel vooropde.

1 april 2020 om 02:25

Frenkie scoort 1x in de 4 maanden,pirlo maakte schitterende doelpunten..

1 april 2020 om 23:26

Deed pirlo dat ook op zn 22e? Beetje vreemd om frenkie nu als spelverdeler af te gaan rekenen op het aantal doelpunten dat hij maakt. Je kan pirlo en frenkie sowieso niet echt met elkaar vergelijken vind ik, maar op basis van doelpunten slaat al helemaal nergens op. Gaan we dan ook keepers op het aantal assists afrekenen?

1 april 2020 om 05:22

Hij had ook een dodelijke vrije trap...

Hahaha, dat van die vorken is toch te gek voor woorden? Dus dan moet je je voorstellen dat je een wedstrijd van Milan keek, en dan ineens een Nesta of Pirlo niet in de wedstrijd zag omdat hij een vork in zijn arm of been heeft gehad door Gattuso. Dat zou echt wel frappant zijn.

Wat een geweldige speler dit. Mijn favoriete speler aller tijden. Nooit zoveel genoten van een speler als hem. Hij maakte het spel zo simpel, dat het leek alsof iedereen kon doen wat hij deed. Ik denk dat het heel lang gaat duren om weer een speler als hem te zien spelen. Misschien tonali, maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken.

1 april 2020 om 01:47

Persoonlijk meer genoten van Pantelic, Suarez en Huntelaar. Maar goed, Pirlo was ook niet verkeerd.

Pirlo schijnt qua afkomst een Roma & Sinti te zijn. Er zijn veel spelers met een dergelijke afkomst die erg creatief zijn en daarnaast een beetje maf, in de positieve zin van het woord. Cantona, Stoichkov, Quaresma, Zlatan, Reyes, Hagi, Van der Vaart, Mihajlovic, Pirlo. Best een mooi rijtje als je dat zo ziet.

Wat een koning was deze man op het veld. Boek is ook echt een aanrader! Weet niet of het momenteel al beschikbaar is in het NL, maar in het Engels goed te doen, is geen dik boek

Zat laatst toevallig een complicatie van deze man te bekijken en toen besefte ik weer wat een geweldige speler het toch was. Zo sierlijk, laat alles er zo makkelijk uitzien. Hoe hij wegdraait bij zijn tegenstander en vervolgens altijd de juiste oplossing kiest. Zijn steekbal maar ook zijn lange bal die hij tot op de cm nauwkeurig kon plaatsen.Zijn positionering en dan ook nog een heerlijke (vrije) trap. Voor mij de beste middenvelder die ik heb zien spelen (ben 23).

1 april 2020 om 11:35

Het is ook een beetje een uitstervend ras. De trage spelmaker op het middenveld. Power en snelheid willen de meeste trainers daar zien. De spelmakers worden tegenwoordig weggemoffeld op de flanken, zodat de backs eroverheen kunnen denderen. Eeuwig zonde als je het mij vraagt.

1 april 2020 om 12:11

Dat was destijds ook al zo, alleen had je toen 6/7 middenvelders die zó technisch waren dat ze, ondanks hun sprintsnelheid, het spel altijd versnelden. Tegenwoordig zijn het inderdaad meer lopers, alleen Barca speelt met de Jong / Busquetes nog met soortgelijke spelers. Hoe Pirlo op 10m2 bij Juve het spel maakte op 35 jarige leeftijd is voor mij tekenend dat een speler met die technische kwaliteiten zelfs een meerwaarde is als hij geblinddoekt meedoet.

1 april 2020 om 12:41

Klopt ook wel. Als ik de namen afloop heb je toch nog een hoop van dat soort spelers. Modric, Eriksen, Pjanic, Isco, David Silva en Ozil hebben die kenmerken ook, maar ik heb toch het idee dat die niet altijd de waardering krijgen die ze verdienen. (op Modric en Silva na) Daar waar ze vroeger (riquelme, Recoba, Valeron etc) wel allemaal bewierookt werden.

1 april 2020 om 13:08

Heb je helemaal gelijk in in mijn opinie. Zeker de laatste jaren bij juve legde pirlo niet veel meters af per wedstrijd. Toch bepaalde hij het hele spel. Tegenwoordig willen veel trainers loopwonders hebben die voortdurend gaten dochtlopen en de 16 in komen. Vraag me af of we ooit een soortgelijke speler als pirlo gaan zien. Mijn hoop is gevestigd op Tonali maar het is maar afwachten hoe die zich ontwikkeld.

Wat mis ik Pirlo als voetballer zeg! Heb hem helaas pas echt bewust meegemaakt rond zijn tijd bij juve, maar heb alsnog niemand zo mooi zien voetballen als hoe hij dat deed. Mijn mentor van de beveiligingsopleiding zei altijd “zoals Pirlo de wedstrijd leest, moeten jullie leren om het evenement te lezen, alleen dan zul je weten welke aanpak de beste is”

Een paar jaar geleden was ik in New York, en toevallig speelde NY City thuis. Wat was ik blij dat ik hem nog live heb zien spelen! Een genot om deze man te zien.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Juventus

1064 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Juventus6326
2.Lazio6237
4.Atalanta4836
5.AS Roma4516
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
L. BonucciVerdediger253
P. DybalaAanvaller247
G. HiguaínAanvaller235
M. OlivieriAanvaller00
G. BuffonKeeper70
C. PinsoglioKeeper00
W. SzczęsnyKeeper190
Voor de complete selectie: Clubpagina Juventus.
Programma 
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Juventus.

In de wandelgangen

Vrijdag 29 mei
Borussia Dortmund is absoluut niet van plan om de vraagprijs voor Jadon Sancho te verlagen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren