Van Persie: ‘Hij zei: 'Als we geen kampioen worden, komt het door die twee‘’

Dinsdag, 31 maart 2020 om 07:26Chris Meijer • Laatste update: 08:14

Robin van Persie stond tussen 2012 en 2015 onder contract bij Manchester United. De 102-voudig Oranje-international werd met the Red Devils in 2013 kampioen van de Premier League, terwijl aansluitend ook de Community Shield werd veroverd. In gesprek met het Franse So Foot gaat Van Persie uitgebreid in op zijn periode bij Manchester United.

“Ik had met Juventus en Manchester City twee andere opties, dus ik ging de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. Mijn gevoel voor Sir Alex Ferguson en Manchester United was altijd al positief. Als je kijkt naar het team dat ze destijds hadden, met spelers als Vidic, Ferdinand, Scholes, Giggs, Carrick... Echte winnaars, ervaren spelers. Het was heel verleidelijk om met hen te spelen en ik heb me enorm welkom gevoeld. Bij Arsenal was ik een van de oudere spelers, maar bij Manchester Untied behoorde ik niet tot de meest ervaren jongens en had ik niet zoveel verantwoordelijkheid. Ik kon me alleen op mijn prestaties focussen. Tegelijkertijd was het duidelijk dat Scholes, Giggs, Carrick, Vidic en Ferdinand de baas waren”, geeft Van Persie te kennen. Manchester United nam hem in 2012 over van Arsenal, waar hij acht jaar had gespeeld.

Van Persie: 'Ben eigenlijk wel voorstander van de BeNeLiga'

“Deze jongens hadden de Champions League en de Premier League gewonnen. Patrice Évra was ook een echte leider, ik heb twee jaar later naast hem gezeten. Zijn honger om te winnen en positieve energie, dat was geweldig”, vervolgt de oud-aanvaller, die afgelopen zomer bij Feyenoord een punt achter zijn loopbaan zette. Hij doorbrak met zijn overstap naar Manchester United naar eigen zeggen een ‘glazen plafond’. “De intensiteit op de trainingen was ongelofelijk. Zelfs op simpele trainingen, al die jongens deden alles om te winnen. Deze spelers dreven elkaar naar het uiterste, ik hield van de omgeving en het stelde me in staat om het beste uit mezelf te halen.”

“Ik had acht jaar eerder een vergelijkbaar gevoel, toen ik als jonge speler bij Arsenal kwam. Toen ik zag wat Bergkamp deed, dacht ik: wow. Ik had nog nooit zoiets gezien. Hetzelfde had ik met Henry, Ljungberg en Pirès”, brengt Van Persie in herinnering. Hij kreeg acht jaar later bij Manchester United hetzelfde gevoel. “Toen ik later de keuzes van Scholes in balbezit ging observeren, realiseerde ik me dat hij een monster was. Bij Giggs vielen alle ballen op de juiste plaats, dat was magie. Het was echt geweldig om hem te zien trainen.”

Van Persie krijgt vervolgens de vraag wie de meest indrukwekkende speler is met wie hij heeft gespeeld. “Dat is moeilijk te beantwoorden, omdat iedere speler indrukwekkend was op zijn eigen manier. Vidic was een strijder, die plaatste zijn hoofd op plekken waar ik het eng vond om mijn voet te plaatsen. Hij deed alles om te winnen. Ferdinand was meer elegant: comfortabel aan de bal, sterk in de lucht, goede lange pass. Giggs was een flamboyante speler. Nog geweldig fit op zijn 39e, hij leefde met bijvoorbeeld yoga echt voor het voetbal. Évra maak tegenwoordig grappige filmpjes, maar je moet niet vergeten dat hij een op en top professional en een super intelligente jongen is. Hij spreekt vijf talen, zelfs Koreaans!”

Van Persie: 'Arteta nodigde ons allemaal uit voor het kerstdiner'

“Ferguson wist precies wanneer hij moest optreden. In mijn eerste seizoen stonden we vijftien punten voor en konden we tegen Manchester City het kampioenschap veiligstellen. We verloren, maar hadden nog steeds twaalf punten voorsprong. De meeste managers hadden er geen probleem van gemaakt, maar Ferguson was woest. Twee jongens gingen na die wedstrijd op stap. Een dag later werden er foto’s in de kleedkamer opgehangen van die twee jongens. Hij zei: ‘Oké jongens, als we geen kampioen worden, weet dat het dan door die twee assholes komt die op stap wilden’, zei Ferguson”, vertelt Van Persie. Hij wordt gevraagd naar de namen van de spelers in kwestie, maar noemt die niet.

“Ferguson ging verder: ‘De speler die ik nog buiten zie voor de beker omhoog wordt getild, kan vertrekken. Hij kende geen genade. ‘Het maakt me niet uit wie jullie zijn, hoeveel prijzen jullie hebben gewonnen. Als je het team voor het einde van het seizoen in de steek laat, kan je vertrekken’, zei Ferguson. Na die speech zijn we gaan trainen en dat waren de twee zwaarste workouts van mijn leven”, gaat de topscorer aller tijden van Oranje verder. Het was voor de selectie van Manchester United een grote shock dat Ferguson in 2013 zijn afscheid aankondigde. “Het was voor mij een teleurstelling, omdat ik vanwege hem bij Manchester United getekend had. Maar zo gaat het in het leven, coaches komen en gaan. Maar toen Ferguson vertrok, wist iedereen dat het moeilijk zou worden voor de club. Het is vergelijkbaar met het vertrek van Wenger bij Arsenal. Als één man zo lang zijn stempel op een club gedrukt heeft, ontstaat er bij zijn vertrek onvermijdelijk een groot gat.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

22 reacties (laatste reactie door klich)

Paul Scholes is misschien wel de beste controlerende middenvelder ever. Verdedigend fantastisch, dynamisch, spelverdeler, passing fantastisch, schot en scorend vermogen. Wat een speler was dat.

30 maart 2020 om 23:38

Absoluut! Paul is wat men in Nederland denkt dat Frenkie nu al is. Lachwekkend ja natuurlijk. Paul was een ongelofelijk goede voetballer. Balvaardigheid maar ook de Engelse over mijn lijk mentaliteit. Zo worden ze tegenwoordig niet meer gemaakt.

31 maart 2020 om 03:21

Verdedigend was hij zeer zwak, zijn tackles waren 90% van de tijd te laat of verkeerd geplaatst. Aanvallend daarin tegen was hij de beste in t spel verleggen, vooral voorwaartse passes of net dat tikkie breed om daarna 3 stappen vooruit te zetten om de bal weer in ontvangst te nemen. Xavi noemde scholes de beste op die positie waar hij ooit tegen gevoetbald heeft. Dat zijn mooie woorden van een grote jongen!

31 maart 2020 om 06:10

Ik snap ook niet dat mensen Scholen verdedigend sterk vonden. Van alle punten was het verdedigen wel het zwakst bij Scholes. Verder natuurlijk wel een geweldige middenvelder. Maar niet zo compleet als Holland8 omschrijft.

31 maart 2020 om 09:18

Scholes was goed maar niet foutloos. Als je hem vergelijkt met bijvoorbeeld De Bruyne dan is die toch echt wel een stuk beter dan Scholes... zelfde geldt voor Busquets, Siilva en nog wel een paar spelers die veel beter zijn dan Scholes ooit geweest is. Goede voetballer maar wordt door met name liefhebbers van Premier League nog al eens overschat. Vergeet niet dat het niveau van Premier League destijds veel lager lag dan tegenwoordig. Landen als Italie, Spanje en Duitsland waren toen echt beter dan de engelse teams.

31 maart 2020 om 09:35

Holy shit, noem je nu silva, busquets en de Bruyne beter dan Scholes? Amnesia? Scholes is door zelfs Xavi, Xavi die zelf beter was dan alle spelers die je daar noemt, bestempeld als meest complete middenvelder die hij ooit is tegengekomen. Scholes is over zijn gehele carriere top geweest ook op Europees niveau. Als Liverpool fan weet ik aardig wat over de concurrentie, ook dat het respect van andere top voetballers door heel Europa erg groot was voor deze man. Niks PL vs andere competities, Scholes was compleet en dat zou je nog moeten kunnen weten.

31 maart 2020 om 09:42

Bicyclekick, Ja die tackles van Scholes waren vrijwel altijd te laat en heeft menig maal tot hilariteit geleid bij veel United supporters! Verder helemaal eens met jouw lezing, en ik ben blij dat velen Scholes nog altijd op waarde schatten ter vergelijking met generatiegenoten van destijds, zo lees ik in de comments. Wat heb ik van die man genoten op het middenveld van United, dat mis ik nog altijd.

31 maart 2020 om 10:49

Ik heb Scholes bijna zn hele carriere zien spelen. Vond het voor het overgrote deel van de tijd absoluut geen bijzondere speler. Tot het jaar 2000/2001 speelde hij ook absoluut niet altijd. Hij zat vaak op de bank. Daarna, hoe ouder hij werd, hoe beter hij werd, speelde hij geweldig. Maar hij was nooit een top 5 middenvelder van de wereld ofzo. Zijn medespelers spreken heel lovend over hem en hij was ook zeker niet slecht, maar pas tot de laatste 4/5 jaar van zijn carriere was hij nooit echt bijzonder.

31 maart 2020 om 11:25

Ik denk dat dat met name komt omdat hij nooit op de voorgrond aanwezig was zoals een Gerrard, Zidane lampard bijvoorbeeld. Hij was natuurlijk wel een geweldige voetballer, ook veel langer dan die paar jaar dan jij schetst.

31 maart 2020 om 11:38

Eigenlijk bizar dat ze met Scholes, Gerrard en Lampard zo weinig gepresteerd hebben op de landentoernooien. Fenomenale middenvelders.

Terechte lovende woorden over deze United-lichting. Er zaten echt parels tussen, Scholes voorop. Ik heb weinig spelers gezien die, enigszins in de schaduw, zo'n gigantische impact hebben op alle facetten van het spel. Wel bijzonder trouwens dat ik Van Persie enkel over United hoor praten, hij probeert Arsenal zoveel mogelijk te mijden als gespreksonderwerp heb ik het vermoeden.

Die quote " Vidic was een strijder, die plaatste zijn hoofd op plekken waar ik het eng vond om mijn voet te plaatsen."is geweldig

Een trainer kan zo doen wanneer een club aan de top zit qua salarissen. Is dit niet het geval dan dienen zaakwaarnemers de een na de andere vertrekwens in.

31 maart 2020 om 09:38

Ja en nee. Heb je een selectie vol verwende nesten zoals Pogba, dan zijn ze binnen no-time weg. Heb je een team die al een echte ruggengraat heeft, dan kun je dat eisen van de spelers. Niet zozeer dus met salarissen te maken, meer met je selectie. Aston Vila was bijvoorbeeld voor hun degraderen zo'n team wat er met de pet naar gooide, maar een team zoals Sheffield gaat voor je door het vuur en die krijgen niet de top salarissen.

Kwam Rooney voorbij in het originele artikel? Vind het mooi hoe Van Persie zegt dat hij op zijn eigen prestaties kon focussen, er zijn talloze spelers die dat eigenlijk ook zouden moeten doen maar dan voor een bepaalde status of ... wat dan ook kiezen. Hoe Van Persie toen speelde toen ze kampioen werden, respect, want hij was zo goed toen.

Mooi interview en mooi om te lezen dit.en de namen die hij allemaal noemt: Vidic, Ferdinand, Scholes, Giggs, Carrick, Evra, Pires, Ljungberg, Bergkamp, Henry.. Daar kunnen we vandaag de dag alleen maar van dromen.

31 maart 2020 om 11:41

Dat soort spelers spelen er nog steeds, maar niet meer bij United en Arsenal. Wel bij City en Liverpool.

Krijg weer heimwee naar die tijd als die namen lees. Wat een geweldige periode was dat.

De tijd dat je op zaterdag thuis bleef om de het grote Manchester United te kijken. Heerlijk man! Ik mis de tijd. Aanvalsduo Rooney & van Persie heerlijk!

Het o zo gevreesde man United van weleer... En nu een lachertje

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Manchester United

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden

1675 fans
Aanvaller, 38 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 15 september
Lautaro Martínez gaat zijn contract bij Internazionale verlengen tot medio 2026. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren