Eredivisie CV erkent: ‘Dat scenario wordt een stuk minder realistisch’

Zondag, 29 maart 2020 om

De kans is klein dat het restant van het seizoen in de Eredivisie wordt uitgespeeld met publiek op de tribunes, zo beaamt Mattijs Manders zondagavond. De algemeen directeur van de Eredivisie CV, het overkoepelende orgaan waarin alle Eredivisie-clubs zich hebben verenigd, erkent bij Studio Sport dat er veel onzekerheid heerst en staat dagelijks in contact met de clubs. Manders zegt te wachten op meer duidelijkheid over eventuele aanvullende maatregelen van het kabinet, die dinsdag aangekondigd kunnen worden.

Iedere dag heeft de Eredivisie CV een conference call met de clubs, vertelt Manders. "Er zijn iedere dag nieuwe ontwikkelingen, op basis waarvan je moet plannen en scenario's moet maken", legt hij uit. De directeur benadrukt dat er op de een of andere manier een einde moet komen aan het huidige seizoen. Nagenoeg alle competities in Europa worstelen met hetzelfde vraagstuk; donderdag had Manders nog een gesprek met zijn internationale collega's van andere competities.

"Toen heb ik expliciet de vraag gesteld of er leagues spelen met het idee om te stoppen. Er is niet één competitie geweest die daarop ja heeft gezegd", verzekert Manders. "Dus alle landen in Europa willen toch een modus bedenken om tot een eerlijke eindstand te komen. De saamhorigheid is enorm. Dat zie je in Nederland al, maar dat is ook over de grens zo. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en kunnen niemand de schuld geven."

Het kabinet heeft bij monde van premier Mark Rutte aangekondigd dat er dinsdag een besluit wordt genomen over hoe Nederland verdergaat met de bestrijding van het coronavirus. Op dit moment wordt er tot 6 april niet gevoetbald. "Het scenario waar we in eerste instantie op afkoersten - het uitspelen mét publiek - wordt natuurlijk steeds minder realistisch", weet Manders. "Als je nu kijkt naar de ontwikkelingen... Het zou zomaar kunnen dat áls de competitie al wordt uitgespeeld, dat dat zonder publiek is."


Poll

Als het seizoen alleen zonder publiek kan worden uitgespeeld, moet dat dan gebeuren?


41 reacties (laatste reactie door carlo35)

Zonder publiek geen voetbal. Beëindig dan de competitie maar.

29 maart 2020 om 20:29

Mee eens. Iedereen wil het seizoen uitspelen, maar niemand durft dat te beslissen. Logisch gezien de financiële impact. Het zou raar zijn als je met publiek gaat spelen terwijl festivals en andere evenementen afgezegd worden en ook grote financiële verliezers hebben. Dus bonden en in het bijzondere de Uefa en Fifa, kap al het het voetbal af. Iedereen weet waar die dan aan toe is. Gebruik de huidige ranglijst voor het verdelen van de Europa cup plekken en start volgend seizoen niet met 6 rondes CL en El, want in juli zal er waarschijnlijk ook nog geen bal rollen.

29 maart 2020 om 20:33

Juist, ik wil geen kampioen worden op deze waardeloze manier. Maar ik pleit voor rechtstreekse cl plaatsing, vcl voor Az. En de rest van de verdeling van tickets, op de basis van de huidige ranglijst. Gezondheid van de maatschappij en voetballers staat op de eerste plek, de rest is absolute bijzaak.

29 maart 2020 om 21:01

Je had iets anders gezegd als de ranglijst anders was...

29 maart 2020 om 21:08

Wat voor gel*l is dat? Dit is nu de huidige stand van de ranglijst, wat stel jij voor dan als er niet meer gevoetbald kan worden? Ik had jouw opmerking nog begrepen, als ik had gezegd dat Ajax als kampioen uitgeroepen moest worden. Maar ik luister, wat is jouw oplossing? 🙄

29 maart 2020 om 21:16

Ik vind het eerlijk gezegd geen gelul. Die directe plaatsing levert Ajax 30 miljoen euro op terwijl het nog allerminst zeker is dat ze kampioen worden. Als ze nou 10-15 punten voor hadden gestaan dan kon ik er nog inkomen. Misschien is tv gelden voor CL verdelen een optie, want een Feyenoord bijvoorbeeld wordt gewoon zwaar genaaid door dit virus.

29 maart 2020 om 21:22

@memphisdepay Of Feyenoord krijgt hierdoor een gratis ticket voor de poulefase EL en de miljoenen die daaraan vast hangen. Waarom hoeven ze dat geld niet met Psv, AZ en Ajax te delen dan? Ik vind het allemaal heel mooi dat omdat degene die nu op kop staat wat wrevel opwekt bij anderen, dat er maar allemaal kunstzinnige grepen bedacht moeten worden om er maar voor de te zorgen dat ze niks of zo min mogelijk krijgen. Alsof iemand dit had geroepen als AZ op doelsaldo 1e had gestaan. Dan was het mantra geweest dat men bij Ajax niet moest zeiken en dat ze met hun miljoenen selectie maar beter hadden moeten presteren. Als de ranglijst anders was hadden jullie ook allemaal iets anders geroepen.

29 maart 2020 om 21:50

@sulejmanii, nou hij heeft deels gelijk Ajax heeft wel de meeste thuis wedstrijden gehad van de top 3 dus is het ook wel logisch dat zij bovenaan staan dus dit moet je ook meenemen. Maar het is een heikel punt op basis van een tussenstand een eindstand bepalen waar sommige clubs het voordeel van een thuis wedstrijden meenemen en bijvoorbeeld een uit wedstrijd niet heeft gespeeld. Ik ben voorstander als je hiermee de Europese plekken gaat verdelen dat het geld dan eerlijk verdeeld word. Want je krijgt op basis hiervan dus gewoon miljoenen toegestopt terwijl je daar misschien nooit aanspraak zou hebben gehad bij een volledig uitgespeelde competitie. Maar ik denk dat er volgend seizoen geen CL of EL zal plaatsvinden en ja dat kost veel geld maar kijk naar china duurde 5 maanden voor ze het onder controle kregen en gezien de situatie in Spanje en Italie zie ik geen andere oplossing dan geen el of cl. Ik vind die hele discussie ook beetje verdwaald raken tussen rivaliteit en een oneerlijke competitie.

29 maart 2020 om 22:25

@jouses Pure onzin wat je hier verkondigd. Zowel Ajax, AZ als Feyenoord hebben 13x thuis en 12x uit gespeeld. Daar zit hem dus voor geen van de ploegen ook maar enig voordeel in. PSV die heeft 14x uit gespeeld en is wat dat betreft dus wel benadeeld. Echter hebben die aan de andere kant weer een wedstrijd extra mogen afwerken, dus dat nadeel vervalt weer.

29 maart 2020 om 22:30

Volgens mij is het niet zo moeilijk. Omdat het seizoen niet uitgespeeld is kijk je naar wie de beste club is op het moment van stopzetten. Zowel Ajax als AZ hebben evenveel punten, had een van beide meer punten gehad dan was het gemakkelijk geweest. De club met de meeste punten was dan kampioen/krijgt het CL ticket. Echter gaat het nu om 2 clubs die samen 1e staan. Het meest logische is dat je dan alle andere uitslagen schrapt en alleen kijkt naar het onderlinge resultaat van de 2 clubs die samen 1e staan. Dan zie je wie de beste van de twee is. Doelsaldo zegt niets over de krachtsverhouding tussen beide teams. Het zegt iets over de teams tegen wie er gespeeld is. Ik denk dat dit het meest eerlijke is. (Hier zal niet iedereen het mee eens zijn vermoed ik)

29 maart 2020 om 22:45

Wat een logica. Als een Ajax of AZ 1 punt meer had gehad zegt dat plotseling wel iets over de krachtsverhouding tussen beide teams. Dan zegt het plotseling niks over de teams waar tegen gespeeld is en wat dat mogelijke ene punt van verschil verklaard had kunnen hebben. Pure gelegenheidsargumentatie.ook voor jouw geldt. In Nederland doet onderling resultaat er niet toe, heeft het nooit gedaan. Echter nu de koploper je niet uitkomt, moet het er wel toe doen. Dan is het plotseling wel eerlijk. Als deze situatie omgekeerd was, had niemand geroepen om onderling resultaat. Dan had Ajax maar meer moeten scoren.

29 maart 2020 om 22:49

Feyenoord krijgt helemaal geen gratis ticket, zij moeten gewoon voorrondes gaan spelen. En als AZ eerste had gestaan dan hadden ook zeker mensen gezegd dat het oneerlijk is, ik had het zelfs gezegd als PSV eerste zou staan. Ik geef heel eerlijk toe dat de gunfactor voor AZ natuurlijk stukken hoger is, maar het blijft oneerlijk. Ik snap dat deze situatie misschien niet te voorkomen is, maar een competitie is pas beslist als hij afgelopen is dat hebben we meerdere keren gezien de afgelopen jaren. Al met al wacht ik het wel af en mij interesseert het sowieso niet veel, na dit waardeloze seizoen van PSV maar als ze 3 punten achter hadden gestaan dan was ik er toch echt goed ziek van geweest. De competitie af maken lijkt mij hoe dan ook het beste, zelfs zonder supporters.

29 maart 2020 om 23:00

@masterD volgens mij heeft Ajax nog het moeilijkste uit programma dus hebben ze voordeel ... pure onzin dus niet

29 maart 2020 om 23:02

@houtapp! Ik vind het best goed bedacht!

29 maart 2020 om 23:38

Jouses volgens mij vergis je jezelf daarin, kijk het schema gespeelde wedstrijden er maar op na. En als ik je goed begrijp zou Ajax de cl miljoenen moeten verdelen? Waarom ik vredesnaam? Niemand heeft om deze situatie gevraagd, en net als na 34 westrijden is diegene die boven in staat tot zover de beste.

30 maart 2020 om 00:16

@sulejmanii, wat je vergeet is te vertellen dat je na 34 wedstrijden allemaal een kans hebt gehad over 2 wedstrijden uit en thuis je plaatst op de ranglijst te bemachtigen. Dus een eerlijk speelveld waar iedereen gelijke kansen had! Dus dat scheelt wel met de tussenstand van nu. En na 34 wedstrijden ben je de beste na alle onderlinge wedstrijden niet na een drie kwart afgewerkte en voordeel dragende tussenstand. Ik denk namelijk dat AZ als het niet had stil gestaan inmiddels op punten eerste had gestaan!

30 maart 2020 om 08:29

Feyenoord wordt niet genaaid. Niemand wordt genaaid. Dit is de stand en realiteit.

30 maart 2020 om 09:16

@afca0cbs, toch lees ik de angst in je zin. Aan je naam te zien snap ik dat jij hoopt dat deze tussenstand de eindstand is. Zegt veel over je gevoel van rechtvaardigheid.

30 maart 2020 om 14:09

@houtapp dat is de meest kromme manier van rekenen welke er bestaat.dan ga je namelijk meer gewicht aanbrengen op 2 wedstrijden welke al verwerkt zijn in de stand. Krommer dan dat kan je het niet verzinnen.en dan hoeven we niet eens in te zoomen op de details van die 2 wedstrijden:blessures - schorsingen - welke scheids floot er - waaide de wind uit het oosten of het westen (lekker toch om ongenuanceerd allerlei baggerideeen / baggerargumenten op internet te gooien).

29 maart 2020 om 20:46

Niet mee eens. Indien de plekken sportief verdeeld kunnen worden dan moet je dat m.i. altijd prefereren. Je krijgt anders extreem veel discussie. Degradeert Fortuna bijvoorbeeld omdat ze een slechter doelsaldo hebben dan Zwolle, terwijl er ook nog een kleine kans is dat de nummer 16 op eigen kracht de nacompetitie zou winnen? Clubs laten promoveren zonder een degradant is ook geen wenselijke optie, dan hebben de kkd teams volgend seizoen 4 wedstrijden minder tegen met name commercieel interessante clubs!

29 maart 2020 om 21:16

Er zullen altijd voor en nadelen aan zitten. In het uiterste geval degradeert niemand en kom er er 2 clubs uit kkd bij en speel je met 20 clubs. Waar je voor.moet waken is het aantal wedstrijden, zeker met het EK volgend jaar. Andere optie is de ranglijst aan te houden die na 17 rondes is afgewerkt misschien nog wel eerlijker. Er zijn belangrijkere zaken dan alleen voetbal. Er komt een hoop sentiment bij kijken maar gezondheid en economie staat onderdruk. Dus zonder bedrijfsleven krijgen de clubs ook geen inkomsten en blijven de supporters ook weg doordat bedrijven omvallen.

29 maart 2020 om 20:59

Wat een onzin. Een afgemaakte competitie met negen wedstrijden zonder publiek is te allen tijde beter dan de competitie niet afmaken. Je maakt je druk om de stadionbezoekers - waarvan de overgrote meerderheid zich ongetwijfeld naar de situatie kan schikken - terwijl er clubs direct in hun voortbestaan kunnen worden bedreigd.

29 maart 2020 om 21:41

Daar ben ik het helemaal mee eens. Het is verschrikkelijk om 9 rondes zonder publiek te spelen, maar nog altijd sportief 100x beter dan niet meer spelen. Vrees alleen dat er gewoon geen wedstrijden voorlopig gespeeld kunnen worden (ook niet zonder publiek). In andere topics zei ik ook al: trek de stekker eruit en ga als knvb met clubs om de tafel om afspraken te maken over Europese plaatsen, promotie/degradatie en financiële afwikkeling. Dan creeer je duidelijkheid en heb je ook nog eens de tijd om alles goed te regelen voor komend seizoen.

Had sowieso niet het idee dat er nog met publiek gespeeld zou worden, dus dat scenario was al doorgestreept. Als je de cijfers ziet en de maatregelen die tot 1 juni gelden in ogen schouw neemt, dan hoef je niet de illusie te hebben dat ze dinsdag gaan roepen dat het betaald voetbal de trainingen kan hervatten en hun wedstrijden zonder publiek mogen afwerken vanaf half april of begin mei. Je kunt wel blijven roepen dat iedereen het seizoen wil uitspelen (logisch dat willen we allemaal), maar het is niet heel realistisch dat het ook gebeurd voor 30 juni. Beter kom je zo snel mogelijk duidelijkheid. Dus met het scenario van 'uiterlijk deze datum willen we de competitie hervatten.' en 'als we de competitie niet voor deze datum kunnen hervatten doen we dit m.b.t. het uitroepen van een kampioen, degraderen/promoveren van clubs, bekerfinale en verdelen Europese tickets'. Dat moet vanaf dinsdag of woensdag je lijn zijn.

29 maart 2020 om 21:01

Zelf zonder publiek zit je zo op 50 man. Die moet je dan door het stadion gaan verdelen en in groepjes van 5 a 10 omkleden, de warming up en dergelijke. Snap er echt geen hol van dat ze bij de KNVB denken dat de bijeenkomst en evenement regels niet voor het betaalde voetbal gelden. Echt met 2 selecties zit je zo op 50 man. Misschien nog wel meer afhankelijk van de staf die je meeneemt.

29 maart 2020 om 21:31

Ik denk dat je eerder richting de 100 gaat.alleen de selecties zijn inderdaad al 50 man (23 selectie spelers, 1 coach en een arts per club, en dan laten we alle assistenten thuis), dan heb je nog de scheidsrechters, camera ploegen (tenzij we zonder publiek en ook zonder de TV gaan spelen), bus chauffeurs beveiliging, mensen van het stadion (misschien dat die tijdens de wedstrijd ook voor ballejongens kunnen spelen dan hebben we die niet ook nog nodig), medisch personeel (die mensen die de brancards dragen e.d., die waarschijnlijk op dit moment ook nog wel iets anders te doen hebben) en dan vergeet ik er vast nog wel een paar.

Zonder publiek, kunnen we mooi FOX steunen. Het is niet het mooiste. Maar nood breekt wetten. Als de specialisten die het kabinet adviseren, het verantwoord vinden dat teams weer kunnen trainen na 6 april, dan zou voetballen misschien zonder publiek mogelijk zijn in mei. Dat voetbal voor het publiek is, is geen economisch argument om dan maar een einde aan het seizoen te maken. Het zou een hoop discussie bij clubs onderling wegnemen als in ieder geval de competitie wordt uitgespeeld. Daarom moeten we dinsdag afwachten waar de politiek mee komt. Iedereen heeft zijn mening prima, maar de politiek besluit en dat gaan we mee maken.

29 maart 2020 om 21:26

Trainen na 6 april? Zijn daar nog werkelijk mensen die daar in geloven? De piek is nog lang niet bereikt, de IC capaciteit komt de komende week onder massale druk te staan en zelfs het voorzichtige Rivm is nu wat minder positief gestemd. Geloof je werkelijk dat er ook maar 1 procent kans is dat het kabinet zegt '''tijd om de maatregelen te verminderen, sportclubs open u deuren en ga weer lekker trainen. Anderhalve meter afstand de prullenbak in, lekker weer contactsporten beoefenen.'' Dat maatregelen dinsdag gaan sowieso verlengd worden. Maar misschien moet de politiek nog wat duidelijker zijn naar de voetbalwereld toe : er gaat hier de komende 2 maanden geen wedstrijd gespeeld worden. Misschien dat er dan wat meer besef gaat indalen in de Nederlandse voetbalwereld.

29 maart 2020 om 22:16

Ik zeg niet dat ik dat geloof. Ik zeg alleen dat de politiek op basis van specialisten dinsdag een besluit neemt waarbij ik mij niet kan voorstellen dat ze afwijken van veel andere landen zoals bv België die de maatregelen heeft verlengd tot 20 april.

29 maart 2020 om 22:16

Dus mijn gevoel zegt dat het niet gaat gebeuren na 6 april. Maar we weten het niet.

Ik begin iedere week steeds meer het gevoel te krijgen dat ik naar een combinatie van bedroevende naïviteit en een slecht toneelstukje zit te luisteren. Wat betreft de bedroevende naïviteit : op een of andere manier lijken sportbestuurders totaal niet doordrongen van de realiteit. Als alle deskundige praten over een piek op de IC rond eind mei, dan denken de voetbalbestuurders schijnbaar dat dit niet zo'n relevant gegeven is. Alle evenementen zijn tot 1 juni afgelast, maar voetbalwedstrijden denkt de Knvb wel te kunnen laten doorgaan. Terwijl iedereen met zelfs ook maar het geringste beetje verstand weet dat de maatregelen van 6 april verlengt gaan worden roept de Knvb ''we gaan nog altijd uit van 6 april''. De Uefa had al doodleuk nieuwe data voor de CL finale bedacht (die ze inmiddels ook alweer geschrapt hebben). Tegelijk geloof ik niet dat alle uitspraken en reacties serieus zijn. Tal van clubbestuurders denken ''ik wil niet de zwarte piet toegeschoven krijgen als er niet gespeeld gaat worden, dus speel het spel maar mee''. Achter de schermen houden ze allang rekening met dat scenario en bereiden ze zich er ongetwijfeld op voor, terwijl ze de opportunistische gekken rustig hun gang laten gaan. Tot het moment zover is dat zelfs daar de realiteit gaat doordringen. Schijnbaar zitten ze nu in de fase dat uitspelen met publiek vrij lastig gaat worden, ze lopen qua ideeën stappen achter op de modale voetbalsupporters.

29 maart 2020 om 21:45

We zeiden het gisteren al eerder tegen elkaar in een ander topic. Ze komen stapsgewijs tot de ultieme beslissing: stoppen met de competitie. Ik begrijp de tactiek wel, maar ben er geen voorstander van. Wat mij betreft de pleister in 1x van de wond trekken en zorgen dat er goede afspraken komen voor komend seizoen (als we dat wel gaan halen).

29 maart 2020 om 21:45

Niet alleen de sport bestuurders. er zijn nog zo veel mensen die denken dat we over 2 of 3 weken weer gewoon buiten rond kunnen lopen. Ik, en heel veel mensen met mij, heb heel lang gedacht dat het allemaal wel los zou lopen en dat het niet uit maakte wat er in China aan de hand was want dat dat hier toch niet zou gebeuren. Alleen komt er een punt dat je ook een keer naar de realiteit moet kijken. Ik krijg vanuit Londen niet allees mee in Nederland, ze gaan hier nog steeds uit van een week of 12, en alles eerder is meegenomen, maar daar komt steeds vaker de waarschuwing bij dat het maar zo kan dat sommige maatregelen misschien wel 6 maanden of langer gaan duren.ik hoop het niet.maar met dat soort tijdslijnen heeft het in ieder geval geen zin om te gaan kijken hoe we voor 30 juni de competitie af kunnen maken.ik denk ook dat alle bonden op dit moment naar elkaar aan het kijken zijn, wie durft er als eerste een streep te zetten. Dan volgt de rest waarschijnlijk van zelf.

29 maart 2020 om 22:23

Ik zou ook voor zijn om de kogel zo snel mogelijk door de kerk te hebben. Alles stop zetten en kijken of je vanaf 1 juli kan starten met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Maar dat gaat heel veel geld kosten. Ik ben het uiteraard 100% eens dat gezondheid voor gaat en dat is ook wel leidend voor de bonden. Maar zolang er hoop is om evt financiële gevolgen te beperken, kan ik me voorstellen dat ze nog steeds de stekker er niet uit trekken.

29 maart 2020 om 23:01

Helemaal mee eens. Niemand durft door te zetten vanwege de belangen. Als de regering zegt dat deze lockdown tot bijvoorbeeld eind augustus van kracht blijft kunnen de heren van de knvb zich daar achter verschuilen. Zo simpel is het gewoon. Wat er ook beslist word, er zullen altijd clubs benadeeld worden.

De uefa wil dat de competitie in augustus verder gaat. En dan het nieuwe seizoen heel strak plannen vanwege het EK

Alleen al vanwege de zinloze discussies hier hoop ik dat we gauw weer gaan ballen. Al denk ik dat die kans rond de 0% ligt gezien de tijd dat verwacht wordt dat het virus hier nog huis houdt.dinsdag gaan de maatregelen verlengd worden. Waarschijnlijk is de knvb dan ook een beetje klaar met verstoppertje spelen

De vraag is of het seizoen 2020/2021 wel door kan gaan. ik vrees dat dat virus nog gaat huishouden in landen als India, Brazilië en de Verenigde Staten en dus altijd op de loer blijft liggen. Het zou mij niks verbazen als dit kalenderjaar er niet meer wordt gevoetbald voor publiek. Ga er maar vanuit dat er een gigantische financiële strop aan zit te komen. Gaat een bedrijf straks een club sponsoren of een aantal werknemers in dienst houden? Kleine (amateur)clubs zonder grote multinationals of geldschieters achter zich krijgen het heel moeilijk. De Uefa kan zoveel willen, ik vraag me af wat er mogelijk is.

Het is heel eenvoudig. Je moet als fifa de transfer periode uitstellen tot na dat de competities zijn afgewerkt. Hoe clubs en spelers omgaan met aflopende contracten is aan hunzelf. Maar een speler als zyech mag niet naar Chelsea voordat de huidige competitie is afgemaakt. Zyech mag natuurlijk wel uitkomen voor ajax maar hoeft dat niet omdat hij dan officieel niet meer onder contract staat. Het is dus niet helemaal eerlijk maar het is de beste oplossing. Om een overvolle agenda te voorkomen zal europees voetbal geschrapt worden volgend seizoen maar dit is financieel een veel m8ndere strop dan de competities niet afmaken vooral voor de kleinere clubs.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Zondag 24 mei
In navolging van Lazio en Olympique Lyon heeft nu ook Olympique Marseille interesse in Chidera Ejuke. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren