PSV laat acht spelers vertrekken; Ibrahim Afellay in onzekerheid

Zaterdag, 28 maart 2020 om 07:29Yanick Vos • Laatste update: 07:38

PSV neemt na dit seizoen afscheid van acht spelers. De clubleiding van de Eindhovenaren heeft Daniel Schwaab, Yanick van Osch, Maxime Soulas, Robin Lauwers, Oliver Horvath, Steven Theunissen, Baggio Wallenburg en Amar Catic laten weten dat er geen toekomst meer voor hen is bij de huidige nummer vier van de Eredivisie. Over het al dan niet verlengen van de aflopende verbintenis van Ibrahim Afellay neemt de club in een later stadium een besluit.

Op de clubwebsite meldt PSV dat Schwaab en Van Osch, twee spelers uit de A-selectie van trainer Ernest Faber, mogen uitkijken naar een nieuwe club. Het tweetal heeft een aflopend contract en technisch manager John de Jong heeft hen niet nodig in het nieuwe seizoen. Schwaab was vorig jaar vertrokken bij PSV toen hij op voorspraak van toenmalig trainer Mark van Bommel terug werd gehaald. Dit seizoen kwam de ervaren kracht tot achttien Eredivisie-duels; zijn totaal voor PSV staat op 103 competitieduels.

Ook Afellay heeft een aflopend contract, maar de clubleiding heeft nog geen besluit genomen over de toekomst van de aanvoerder in het Philips Stadion. Mike van de Meulenhof en Youri Roulaux hebben eveneens een contract tot medio 2020 en ook in deze gevallen neemt PSV de tijd om een besluit te nemen. Soulas, Lauwers, Horvath, Theunissen, Wallenburg en Catic hebben voor 1 april een aangetekende brief gehad, waarin duidelijk wordt gemaakt dat hun contracten worden opgezegd. Dit moest voor deze datum gebeuren omdat de verbintenissen anders met een jaar verlengd zouden worden.


Poll

Vind jij dat PSV nog een jaar door moet gaan met Ibrahim Afellay?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

68 reacties (laatste reactie door sirius)

Keepers van de traditionele top drie vinden altijd wel een nieuw onderkomen. Of ze het daar uiteindelijk gaan redden is dan de volgende vraag. Schwaab hadden ze dit jaar al niet terug moeten halen en Affelay is gewoon op. Ik hoop voor het Nederlands voetbal dat Schmidt daarin goede keuzes gaat maken. Nu is de afstand tussen PSV en Ajax wel erg groot.

28 maart 2020 om 09:10

Affelay zou mits topfit zeker nog wat toe kunnen voegen aan PSV, maar of dat dit ooit gaat gebeuren is nog maar de vraag. Tot en met oktober heeft PSV gelijke tred kunnen houden met ajax. Na het wegvallen van Bergwijn en Malen stortte het in. Bij ajax ging het vanaf januari minder en minder. Dus van een groot gat en ongenaakbaar is absoluut geen sprake. PSG is ongenaakbaar in hun competitie verder zijn weinig ploegen dit in eigen land. Ajax heeft vorig seizoen toevallig een leuk seizoen gehad in de CL, dit seizoen staan ze weer met beide beentjes op de grond.

28 maart 2020 om 10:28

Voor het wegvallen van Bergwijn en Malen waren er al haarscheuren. Dat is vervolgens alleen maar erger geworden toen die twee daadwerkelijk wegvielen.

28 maart 2020 om 13:24

Maar Afellay is al jaren niet meer topfit en is inmiddels ook al 33 jaar. Ik snap wel dat hij gehaald is, maar ik denk dat de meesten wel aan zagen komen dat het 'm niet meer ging worden.

28 maart 2020 om 13:57

Tot en met oktober. Dat is dus 2,5 maand en ongeveer 10 speelrondes. Dat vind ik nou niet heel indrukwekkend.

28 maart 2020 om 14:37

Ik heb geloof ik nooit iets over ongenaakbaar gezegd. En PSV kon Ajax bij blijven tot oktober... Ja.. dat zijn 8 wedstrijden xD

28 maart 2020 om 17:02

Tot en met oktober zijn er 11, na de nederlaag tegen AZ ging het bergafwaarts. Is iets minder dan de helft van de gespeelde wedstrijden tot nu toe.

28 maart 2020 om 13:29

De afstand tussen Ajax en PSV is veel kleiner dan sommige mensen denken. De selectie van vorig jaar was al een uitzondering en ook toen moest Ajax tot het einde scherp blijven om het kampioenschap binnen te slepen en we kunnen wel concluderen dat Ajax er alleen maar op achteruit gaat. De spelers die ze namelijk verkopen kun je niet 1 op 1 vervangen en ze vissen min of meer uit dezelfde vijver.

28 maart 2020 om 14:00

Vergeet niet dat psv ook enorm veel heeft ingeleverd met angelino, lozano, bergwijn, pereiro en luuk de jong. Die kunnen ze ook niet 1 op 1 vervangen. Buiten malen, ihattaren en dumfries om vind ik de selectie van psv echt heel pover als je het vergelijkt met de afgelopen jaren.

28 maart 2020 om 14:28

Van dat rijtje vind ik alleen Angelino en Luuk de Jong erg moeilijk te vervangen. Dat zijn geen spelers van de categorie Ziyech, Onana, F. de Jong en De Ligt. Haal nu nog Onana, Tagliafico en Van De Beek weg en dan heeft ook Ajax een bijzonder povere selectie. Die zullen ook weer opnieuw moeten gaan bouwen.

29 maart 2020 om 14:25

Maar dan heb je nog steeds wel een Neres, Promes, Tadic, Blind en Martinez. Ajax heeft met die bovengenoemde nog steeds 10 topspelers voor de Eredivisie op dit moment, psv maar 3. Daarnaast is een Veltman bij Ajax ook altijd veel beter dan viergever geweest en bij Gravenberch of Schuurs komt het er nog niet helemaal uit, maar dan lijkt het nog steeds beter dan wat rosario en schwaab doen.

29 maart 2020 om 16:41

Maar zijn dat nou echt zulke geweldige spelers? Een Nederlandse topclub moet altijd spelers van dat niveau kunnen vinden. Dat zijn geen spelers die de kar gaan trekken. De handelingssnelheid van Tadic gaat zo langzamerhand omlaag en Ziyech vertrekt. Promes is alleen lastig te verdedigen als je iemand hebt die de ballen achter de verdediging kan leggen. Hetzelfde geldt in mindere mate voor Neres. Spelers van het niveau van die 5 moet je als Nederlandse topclub wel kunnen halen.

Affelay zie ik niet meer terugkomen op zijn oude niveau. Hij zal een aardig salaris hebben, te hoog om alleen van waarde te zijn in de kleedkamer. Zeker het power voebal dat Schmidt zou voorstaan is niet aan hem besteed.

28 maart 2020 om 08:32

Ben verbaasd dat je 7 likes krijgt voor het vertellen van een leugen. Affelay heeft een prestatiecontract, dus krijgt alleen betaald als hij speelt. Speelt die niet krijgt hij ook niets. Dus behalve een onkostenvergoeding heeft PSV hem bijna nooit hoeven te betalen. Dus hoe kan hij 'een aardig salaris' hebben. Edit: 28 likes zelfs. Dan zie je maar weer hoe makkelijk mensen te manipuleren zijn. Iemand roept wat en zelfs als de eerste reactie eronder vermeldt dat het niet waar is worden er nog 21 likes uitgedeeld. Ben ik nu gek of?

28 maart 2020 om 09:14

Heb je hier een bron bij? Ben oprecht benieuwd wat dit is de eerste keer dat ik dat hoor.

28 maart 2020 om 10:42

Dit kan ik met 100% zekerheid bevestigen. Afellay heeft een prestatiecontract. Heb ik al eens geruime tijd geleden in een post gemeld.

28 maart 2020 om 14:37

@ Dedonnie als je dit googled: "lach PSV terug op emotionele avond van ‘mo’ en ‘ibi’" dan krijg je een artikel van het Brabants Dagblad. In dat artikel wordt vermeld dat Afellay een prestatiecontract heeft. Over het algemeen meldt PSV niet veel over de contracten van spelers omdat ze dit simpelweg niet hoeven (itt bijv. ajax die dit wel moeten omdat ze een beursgenoteerd bedrijf zijn).

28 maart 2020 om 09:15

We wisten allemaal 10 maanden geleden al dat Ibi niet meer op zijn niveau zou komen. Leuk voor in de kleedkamer maar voetballend niks toegevoegd in die maanden. Ik zou als ik PSV was bedanken.

28 maart 2020 om 13:58

Ik denk dat Affeley moet gaan nadenken over het leven na zijn actieve voetbalcarrière. Als PSV slim is dan behouden ze hem voor de club , maar niet meer als voetballer

Hier zitten geen gekke namen tussen. Komen allemaal tekort dus een prima besluit.

28 maart 2020 om 11:37

Alleen Catic vind ik opvallend, die heeft begin dit seizoen onder MvB nog een paar keer mogen invallen waaronder in de Europa League.. Had toch wel het idee dat daar meer in zat..

28 maart 2020 om 14:00

Is niet heel opvallend. Je hebt Malen, Romero, Lammers, Gakpo, Bruma, Ngonge, Vertessen, Doan, Madueke, Sidibe, Ihatarren, Ledezma, Mauro Jr, Piroe etc. Al deze spelers zijn (in)directe concurrenten van hem en ze hebben allemaal betere statistieken in jong PSV en de rest is ook beter.

28 maart 2020 om 15:25

En die Horvath dan? Ik dacht dat dat wel een talentje was?

29 maart 2020 om 14:26

Mwah. Begon bij Ajax wel leuk destijds, maar scheurde zijn kruisbanden af en speelde vervolgens geen wedstrijd meer voor Ajax. Daarna op zijn 19de naar psv gegaan, maar schijnbaar ook geen indruk gemaakt.

28 maart 2020 om 15:34

Wel balen voor van Osch, stond vroeger als een best groot talent bekend maar heeft echt wat zware blessures gehad.

28 maart 2020 om 18:39

@TVL11 Snap je en daarom onzin als mensen roepen dat Ihattaran uit morele oogpunt verplicht moet tekenen. Als hij een zware blessure had en niet meer op niveau terugkomt, zou hij ook zo aan de kant gezet worden. Dan is PSV (terecht natuurlijk) ook niet loyaal naar spelers toe en zelfs in deze onzekere tijden zeggen ze contracten op en laten zulke jonkies aan hun lot over (ze kunnen komende tijd nergens proef komen)

Psv heeft een goed recht om dit op dit tijdstip te doen maar hoe voelt het voor deze jongens in qwarantene? De wereld zoals de man die kan is aan ut draaien en twitchen en alles zou over een ander boegje moeten zoals ook uitstel van de wedstrijden is! Een soort dergeilijke regelling als met trainers die niet ontslagen kunnen worden in de kerstvakantie. Een soort bosman arresst maar dan voor bezonderlijke gevallen binnen de voetbalwerelden zoals nu is.

28 maart 2020 om 09:21

PSV geeft nu op tijd duidelijkheid en zaakwaarnemers kunnen aan de slag. Als je contracten niet op tijd aan geeft op te zeggen zit je nog minimaal een verlenging van ik gok een jaar aan deze spelers vast. Dus lijkt me lastig om dat uit te stellen

28 maart 2020 om 13:31

Je kunt als voetbalclub niet het volledige beleid richten op het virus. Dat zou namelijk ontzettend dom zijn. Dit soort zaken moeten gewoon gebeuren rond deze tijd en op die manier verschaf je ook ruim van tevoren de duidelijkheid die je als speler wilt.

Ik weet niet of er überhaupt spelers op het middenveld bij FC Utrecht zullen gaan vertrekken. Maar dan zou Ibi voor de club uit zijn stad zeker een versterking kunnen zijn als hij helemaal fit is. Afellay was ooit een geweldig talent die te vroeg naar Barcelona is gegaan. In deze tijd en met de selectie die Barça nu heeft zou ik Ibrahim gelijk geven. Maar niet in de tijd van toen hij die transfers van Eindhoven naar Barcelona maakte. Toen waren ze echt top en hadden zoveel goede spelers waardoor Afellay niet of nauwelijks de kans kreeg om te spelen. En zo gaat het dan bergafwaarts.. Maar ik denk dat hij nu voor Utrecht of voor Groningen, Twente, Willem II, Heerenveen zeker nog van waarde zou kunnen zijn. Mits hij dan ook echt 100% fit en ritme heeft.

28 maart 2020 om 08:51

Te vroeg naar Barcelona? Hij had al 7 volledige seizoenen bij PSV gespeeld, was 24, won 4x de eredivisie.

28 maart 2020 om 09:48

29 wedstrijden gespeeld in het eerste seizoen. Waarschijnlijk wel vaak als invaller. Maar was 12/13 man in het aller beste team. Na zijn blessure is het bergafwaarts gegaan.

28 maart 2020 om 11:04

Klopt, in zijn eerste seizoen was Ibi echt wel goed bij Barca, kon aardig mee in het team. Alleen toen kwamen die blessures.... Daarna heeft hij nooit meer op niveau gekomen, laat staan dat niveau.

28 maart 2020 om 13:37

Afellay heeft in de laatste 3 seizoenen nog geen 1.000 minuten bij elkaar gespeeld, terwijl een gemiddelde speler meer dan het dubbele aantal minuten maakt in slechts 1 seizoen. Afellay is allang niet meer fit en gezien zijn leeftijd is de kans klein dat dat nog gaat gebeuren. Verder gaan die laatstgenoemde clubs niet zoveel salaris betalen voor een speler waar je qua fysieke gesteldheid niet op kunt bouwen en zeker FC Twente momenteel niet. Overigens was Afellay gewoon niet goed genoeg voor dat Barcelona. Hij was absoluut een uitstekende speler, maar Pedro was gewoon net wat beter. Om dan te stellen dat hij te vroeg naar Barcelona is vertrokken gaat er bij mij niet echt in. Hij was 24-25 jaar toen hij naar Barcelona verkaste en had er al tig seizoenen bij PSV opzitten. Zo ontzettend jong is dat niet.

Goed besluit, geen echte toppers of toppers in wording. Schwaab was vorig seizoen goed, maar dit seizoen is hij slechts redelijk, ik hoop dat Schmidt Baumgartl aan de praat krijgt. Dat kan een fijn duo zijn van viergever-baum of Obispo-baum, hoewel ik Obispo nog niet een geweldige indruk vind maken bij Vitesse, maar prima als back-up denk ik. Affelay moeten ze ook gewoon laten gaan, heeft pas enkele wedstrijden gespeeld en voor de kleedkamer alleen zal hij er ook niet zo blij van worden.

Allemaal voor de hand liggende namen. Van Osch was jaren geleden nog wel hopen op iets beters, maar kan het (o.a. door blessureleed) niet waarmaken. Met Delanghe staat er nu een talentvollere keeper klaar in de jeugd en die moet klaar zijn derde keeper te zijn als Ruiter volgend jaar weer weg is.schwaab is wel zonde, kon dit seizoen niet brengen wat hij een jaar eerder wel kon. Wel netjes dat hij schijnbaar genoeg voor de club voelde om toch terug te komen nadat hij al weg was.rest krijgt allemaal een labeltje met was nooit goed genoeg, zal nooit goed genoeg worden.

Zitten geen verrassingen tussen. Snapte Van Bommel wel dat hij Schwaab erbij wilde halen, maar hij is voor komend seizoen overbodig. Doorselecteren achterin. Ben vooral nieuwsgierig naar de ontwikkeling van Baumgartl in het centrum van de defensie.

28 maart 2020 om 11:03

Ik dacht dat die Catic bekend stond als groot talent. Toch verrassend dat deze nu gratis de deur uitloopt.

28 maart 2020 om 11:11

Valt wel mee. Heeft met name snelheid maar veel meer dan dat is het ook niet. Liet afgelopen seizoenen af en toe weleens wat zien maar nooit echt constant helaas.

28 maart 2020 om 11:15

Ah oke, dan heeft hij dus stil gestaan in zijn ontwikkeling. Toch had ik hem eerder een jaartje verhuurd. Je ziet aan jongens als Nunnely en in het verleden Narsingh & Rommedahl dat je met alleen snelheid toch een gevaarlijke speler kunt zijn in de Eredivisie.

28 maart 2020 om 14:06

Moet ie zelf ook zien zitten natuurlijk. Kan me voorstellen dat hij het volgend seizoen wel bij een subtopper in de KKD wil laten zien om vanuit daar weer verder te kijken.

28 maart 2020 om 14:08

Aan wie moet je hem verhuren dan? Zijn statistieken over de afgelopen 2 seizoenen zijn gewoon matig. Het is echt geen speler zoals Mauro of Obispo die ergens 30 wedstrijden in de eredivisie kan spelen. Daarnaast zijn er nog een hoop jongere spelers in jong PSV met betere statistieken.

Jammer dat de terugkeer van Afellay op een fiasco is uitgelopen. Voor iemand die niet dagelijks de trainingen volgt, is het moeilijk om te begrijpen dat Afellay zo weinig kansen heeft gekregen. In de thuiswedstrijd tegen Twente, zijn enige basisplaats, vond ik hem toch niet zo slecht spelen. In die wedstrijd heeft hij ongeveer even veel laten zien als Rosario in het hele seizoen. Zonde dat hij toen een onterechte rode kaart kreeg (2x geel), anders was het misschien anders gelopen.

Ik heb de terugkomst van Afellay nooit begrepen en indertijd al meteen gezegd, ook in deze rubriek dat hij al jarenlang ver onder het niveau zat dat PSV na jaagt. Of Afellay nou zo'n grootverdiener was weet ik gewoon niet, maar dat zou dan meteen de tweede fout zijn geweest. Ze wisten dat ze een chronisch blessuregeval binnenhaalden. Overigens zie ik geen rare namen in de rij spelers die mogen vertrekken.

Allemaal spelers uit de jeugd waar geen stijgende lijn in zit. Leuke spelers voor de Kkd, vooral een speler als Catic wie met zijn snelheid wel van pas kan komen bij dat soort clubs. Schwaab ben ik ook wel blij van trouwens, wat speelt die slecht dit seizoen en hij blijft boven Baumgartl gekozen worden onder Faber, erg opmerkelijk. Baumgartl wie ik toch echt wel een toekomst zie hebben bij PSV met Schmidt.

Daarnaast zullen Dumfries, Pereiro en Schwaam dus vertrekken. Ik denk dat Sadilek zijn laatste kans moet grijpen aankomend seizoen, maar ik denk dat het lastig wordt. Misschien verhuren? Rosario gaat zich herpakken onder de duidelijke visie van Schmidt. Thomas zal ook de verwachtingen waar moeten maken aankomend seizoen nu hij fit is. En een andere keeper is ook erg belangrijk al denk ik dat Zoet gewoon de beste optie is. Daarnaast moet de verdediging op de schop. Het zou mooi zijn als Rodriquez kan en wil blijven. Daarnaast een rechter centrale verdediger en een linker. Ik zit aan Hoogma, Dresevic en van der Ven te denken. Voor rechtsachter kun je denken aan namen als Tete en misschien Janmaat, maar die verdient een hoog salaris. Uitgaande transfersie 8 namen is de tekst, Dumfries, Mitroglu, Bruma, Pereiro, Guiterezstoppenffelay, Schwaabinkomende transfers:hoogma/dresevic, Tete, Veerman, Van bergendan heb je als bank:lammers, Hendrix, Sadilek, Baumgartl, Van bergen, Doan, Madueke

28 maart 2020 om 13:53

Pereiro is al vertrokken.

28 maart 2020 om 14:07

Lijkt me een uitstekend plan inderdaad. Wellicht dat PSV dan directe degradatie kan ontlopen. Kolere wat een middelmaat kom je mee aan haha.

29 maart 2020 om 16:47

@skede - Hoeveel is er deze zomer beschikbaar dan? Er zal namelijk nogal wat bij moeten komen, want de huidige selectie strookt absoluut niet met de spelopvatting van Schmidt. De verdediging is te traag, het middenveld is veel te statisch en de aanval is te dun bezet. Ik ben wel nieuwsgierig hoe John de Jong dat aan wil gaan pakken.

28 maart 2020 om 14:33

Lang geleden dat ik zoveel onzin in een bericht gezien heb. Op basis van wat gaat Rosario zich herpakken. Thomas heeft alles in zich om op het middenveld van PSV te komen. En de spelers die jij opnoemt zijn echt totaal geen versterking.

Denk ook dat Viergever mag vertrekken bij belangstelling. Die zie ik niet meegaan in Schmidts volgassfussball. Op z’n best is hij volgend jaar reserve.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4145
2.Vitesse3818
3.PSV3722
4.Feyenoord3519
5.AZ3416
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller169
E. ZahaviAanvaller93
R. SchmidtUnknown
J. PiroeAanvaller71
M. RomeroAanvaller11
Y. MvogoKeeper160
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

6 fans
Verdediger, 32 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 19 januari
De gesprekken tussen Everton en Bayern München over een transfer van Joshua Zirkzee zijn nog altijd gaande. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren