‘FIFA wil contracten verlengen en transferdeadline verschuiven’

Donderdag, 26 maart 2020 om

De aflopende contracten van trainers en spelers zouden verlengd moeten worden tot aan het einde van de uitgestelde binnenlandse competities. Dat is een van de belangrijkste conclusies die is gedaan door een coronaviruswerkgroep van de FIFA, zo schrijft Reuters. Het persbureau heeft de vertrouwelijke documenten ingezien en meldt dat er ook een aanbeveling is gedaan over het verschuiven van de transferdeadlines.

De werkgroep van de wereldvoetbalbond is van mening dat de transferperiodes aangepast moeten worden, nu de kans bestaat dat het nieuwe seizoen in alle competities in een later stadium zullen aanvangen. Contracten van spelers en trainers lopen doorgaans af op 30 juni, de datum waarop het seizoen normaliter ten einde is. De UEFA hoopt dat de competities voor deze datum zijn afgerond, maar gezien de ontwikkelingen rond het coronavirus bestaat de kans dat zelfs in juli en misschien nog later gevoetbald wordt. Door de contracten automatisch te verlengen kunnen de competities op een normale manier worden afgewerkt. Wat dit zal betekenen voor spelers die al bij een nieuwe club hebben getekend en het contract op 1 juli in zien gaan, is vooralsnog onbekend.

De zomerse transferperiode loopt in de meeste landen tot eind augustus. Door de deadline uit te stellen, wil de werkgroep de clubs meer tijd geven om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Wanneer de jaargang 2020/21 van start gaat is afhankelijk van het einde van het huidige seizoen. De voorstellen van de werkgroep, die door de FIFA op 18 maart werd opgericht om de gevolgen van het coronavirus in de voetbalwereld te beperken, worden donderdag besproken. De FIFA zal hier volgens Reuters in een later stadium een besluit over nemen.

'Donny intiem met Bergkamp, bijzondere legday voor De Bruyne'
Meer video's


46 reacties (laatste reactie door hansje1969)

"Door de contracten automatisch te verlengen kunnen de competities op een normale manier worden afgewerkt." Ik vraag me nog steeds af of hiertoe wel een mogelijkheid bestaat. Spelers hebben toch een contract getekend met een club? Dat kan dan toch niet zomaar verlengd worden door een derde partij (hoe begrijpelijk ik de oplossing ook zou vinden overigens)?

26 maart 2020 om 15:10

Volgens mij bepaalt de FIFA de regels, niet de clubs? En de clubs die een speler gecontracteerd hebben zullen hier toch wel begrip voor hebben, mag ik hopen.

26 maart 2020 om 15:18

Volgens mij bepaald de Fifa niet de transferwindow en hoe de persoonlijke arbeidsrelaties van werknemers en werkgevers lopen. Waarom kan men bijvoorbeeld in Turkije of Rusland langer spelers kopen vanwege een andere transferwindow? In de VS hebben ze ook een andere transferwindow, waardoor ze nog op een ander moment spelers kunnen aantrekken. Oost-Europa is echt een lappendeken van verschillende transferdeadlines. Dat is echt niet vanuit de Fifa gereguleerd.

26 maart 2020 om 15:18

De FIFA en UEFA moeten zich natuurlijk ook aan bepaalde regels houden. Ik ben zeker geen juridisch expert, maar het lijkt me sterk dat een derde partij zomaar mag ingrijpen in een contract tussen twee andere partijen.

26 maart 2020 om 15:19

Ik vraag me wel af of die contracten niet gewoon eerst wettelijk bindend zijn. In zo'n geval lijkt het me niet dat een organisatie buiten de overheid zomaar over die contracten kan beslissen. Het lijkt me dus niet dat de Fifa zo'n besluit zomaar kan nemen. Spelers waarvan het contract afloopt zullen ongetwijfeld ook dwars gaan liggen.

26 maart 2020 om 15:22

Heb je gelijk in. Dan word het een juridisch verhaal. Lastige situatie. Maar ze zullen dit niet zomaar verkondigen zonder daar een regeling voor te hebben bedacht die ze met de clubs af kunnen spreken?

26 maart 2020 om 15:31

De FIFA regelt de inschrijving van spelers. Niet de contracten met de club. Zo zouden dus wel kunnen zeggen als een club spelers laat gaan (geen contract verlenging) mogen ze geen nieuwe spelers registreren voor x tijd. Hierdoor hebben ze veel macht over de club.

26 maart 2020 om 15:37

Ze verkondigen ook niks, het lekt uit naar buiten dat dit de insteek van de werkgroep van de Fifa is. Of ze dit al juridisch hebben laten uitzoeken weten we nog niet en al helemaal niet of ze dat zorgvuldig genoeg hebben gedaan. Vergeet niet dat ooit ene Bosman persoonlijk ervoor zorgde dat het hele transfersysteem werd opgeblazen. De internationale spelersvakbond heeft laten weten dat het niet zomaar kan. Dus zo simpel als ''we gaan alle contracten automatisch verlengen tot het seizoenseinde'' zal het ongetwijfeld niet zijn.

26 maart 2020 om 17:03

In de Knvb reglementen Betaald Voetbal Artikel 53 lid 6 staat letterlijk: " Het spelerscontract dient op 30 juni van enig jaar te eindigen, tenzij er krachtens de wet sprake is van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ". Die tekst is letterlijk over genomen uit de Fifa / Uefa reglementen en het zou zomaar kunnen dat men daarop doelt als men het heeft over " het verlengen van de contracten ". En dan het je het gewoon over het verlenen van dispensatie/ontheffing inzake dit artikel. Door die ontheffing zou een speler ook nog in actie kunnen komen na 30 juni zonder dat zou dat niet meer mogelijk zijn. Als zijn contract letterlijk zou worden verlengd, zou dat beteken dat hij daartoe contractueel verplicht zou zijn. En daartoe is de Fifa/uefa niet bevoegd.

26 maart 2020 om 18:29

Klinkt meer als: spelers die een contract hebben voor bepaalde tijd daarvan moet het contract op 30 juni aflopen. Voor spelers die een contract hebben voor onbepaalde tijd geldt deze regel niet.

26 maart 2020 om 19:00

De Fifa bepaalt wel de regels binnen het voetbal. Maar spelers contracten zijn gewoon arbeidscontracten, waar die juridisch aan voldoen e.d daar heeft de Fifa niets over te zeggen. Dat valt allemaal onder het arbeidsrecht in de verschillende landen. Dus ze kunnen dit voorstellen, alleen heel praktisch lijkt het me niet.

26 maart 2020 om 15:19

"door de contracten automatisch te verlengen kunnen de competities op een normale manier worden afgewerkt." Ik vraag me nog steeds af of hiertoe wel een mogelijkheid bestaat. Spelers hebben toch een contract getekend met een club? Dat kan dan toch niet zomaar verlengd worden door een derde partij (hoe begrijpelijk ik de oplossing ook zou vinden overigens)?". Natuurlijk kan de Fifa geen contracten verlengen, daar bestaat geen enkele twijfel over. Dit is waarschijnlijk het bekende verhaal van de klok en de klepel. Wat de Fifa nl. wel kan doen en wat hiermee hoogstwaarschijnlijk bedoeld wordt, is spelers wier contract is beeindigd en die daardoor niet meer speelgerechtigd zijn, dispensatie verlenen zonder dat ze ze hun contract verlengen. Als een speler daar geen zin in heeft, kan de Fifa hoog en laag springen, maar dan heeft ze echter geen poot om op te staan. Bovendien is het ook nog maar de vraag wat daarvan bij een eventuele blessure de juridische consequenties zijn. Als ik profvoetballer zou zijn geweest, mijn contract zou zijn verlopen en ik op zoek zou zijn naar een nieuwe club zou ik er niet over peinzen om zonder contract te gaan spelen met het risico een blessure op te lopen.

26 maart 2020 om 15:27

"Wat de Fifa nl. wel kan doen en wat hiermee hoogstwaarschijnlijk bedoeld wordt, is spelers wier contract is beeindigd en die daardoor niet meer speelgerechtigd zijn, dispensatie verlenen zonder dat ze ze hun contract verlengen."Volgens mij ligt die bevoegdheid dan weer bij de organisator van de competitie. Zo staat in de reglementen van de Premier League dat de FA in voorkomende gevallen kan besluiten tot dispensatie, mits club én speler dezelfde intentie hebben. Daar wordt met geen woord over de FIFA gerept.

26 maart 2020 om 16:04

" Volgens mij ligt die bevoegdheid dan weer bij de organisator van de competitie. Zo staat in de reglementen van de Premier League dat de FA in voorkomende gevallen kan besluiten tot dispensatie, mits club én speler dezelfde intentie hebben. Daar wordt met geen woord over de Fifa gerept ". De competities mogen inderdaad autonoom besluiten nemen, mits ze zich daarbij aan de Fifa/uefa regels houden. Als dat niet het geval was zouden de regels overal anders zijn. En 1 van die Fifa/uefa regels is dat alleen spelers mogen worden opgesteld die speelgerechtigd zijn. En die speelgerechtigdheid loopt bij contractspelers doorgaans parallel met het contract. Als dat niet zo zou zijn zou een speler in 1 competitie voor meerdere clubs kunnen uitkomen. Daarom heeft een club een transfercertificaat nodig om een speler te mogen opstellen. Bovendien hebben officiele documenten met elkaar gemeen dat ze een einddatum hebben en als die datum is overschreden, hun geldigheid verliezen. Dat kan ook niet anders bij een seizoensgebonden sport. Dat er in de reglementen van de nationale bonden geen verwijzing naar de Fifa/uefa staat, heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat die regels letterlijk met de Fifa/uefa reglementen overeenkomen, waardoor een verwijzing niet noodzakelijk is. Dat is in ieder geval zo bij de Knvb reglementen. In de Knvb reglementen Artikel 53 lid 6 staat letterlijk: " Het spelerscontract dient op 30 juni van enig jaar te eindigen, tenzij er krachtens de wet sprake is van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ". Zo staat het ook in de Fifa/uefa reglementen en het zou zomaar kunnen dat men daarop doelt als men het heeft over " het verlengen van de contracten ".

26 maart 2020 om 16:01

@diegelbereds: Dat kunnen ze ook helemaal niet. Daar gaat de landelijke wetgeving over plus de indiviudele clubs. Die kan de Fifa helemaal niet bepalen. Ik begrijp ook volkomen de wens, maar qua uitvoering lijkt me dat niet te doen. En dan heb je ook nog te maken met huurcontracten en transfercontracten.

26 maart 2020 om 16:33

Dit is precies wat ik in geachte had en het komt misschien ook gewoon uit. Dit is inderdaad een hele goeie manier om mee af te sluiten, want anders zou je alleen nog meer paniek zaaien. Het zou wat zijn als je spelers in je team hebt dragende krachten die ineens uit hun contract lopen, of je speelt nog voor een prijs en een speler die verkocht is en moet vertrekken. Ik vind dat dit zeker door moet gaan tenminste mijn voorkeur gaat hier zeker naar uit.

26 maart 2020 om 17:04

De FIFA heeft echter wel de bevoegdheid om te bepalen voor welke club een speler speelgerechtigd is.

Tsja, leuk op papier. Als deze crisis tot september aanhoudt en er dus tot die tijd niet kan worden gevoetbald, moet ik het allemaal nog maar zien hoe dat in de praktijk standhoudt. Ook met het oog op de OS, het EK en de overige uitgestelde evenementen.

26 maart 2020 om 15:23

Ik denk dat het wel mogelijk is. In China gaat de lijn nu de daling inzetten en ik denk dat over drie weken dat ook gaat gebeuren in Europa. Dan is de corona crisis van midden mei voorbij en kan er in de maanden juni en juli de competities afgemaakt worden. Het nieuwe seizoen moet dan vanaf 5 september starten i.p.v. 4 augustus, zodat de spelers ook een zomerstop hebben met rust. De voorrondes EL en CL, dat normaal begin juli begint, kun je dan verplaatsen naar begin augustus. Deze voorrondes moet je dan spelen volgens het Knvb beker model, zonder returns dus. Daar win je een maand tijd mee en blijft de laatste wedstrijd van voorronde CL en EL op dezelfde dag als oorspronkelijk, ondanks dat je pas op 4 augustus begint met voorrondes. Om de voorkomen dat je bij het nieuwe seizoen in de knel komt met het EK voetbal, is het slim om League Cup af te schaffen en FA Cup zonder replays te spelen. Dan creã«er een hoop ruimte om het seizoen op tijd af te ronden voor het EK en kun je prima pas op 5 september beginnen met het nieuwe seizoen.

26 maart 2020 om 15:30

Door mensen die zo vreselijk naïef zijn blijft het aantal wereldwijd gestaag groeiende. Dit is tot echt in mei niet voorbij. Daar wil ik best een groot bedrag om wedden. Dat lijkt mij uitgesloten.

26 maart 2020 om 15:33

Of jij bent gewoon overdreven bang en sceptisch. Hoe weet je nu in vredesnaam dat dit in mei niet voorbij is? Heb je een glazenbol thuis?

26 maart 2020 om 15:38

Zermatt, dit speelt als sinds december en is pas sinds kort in Europa. Dit is in mei nog niet voorbij! Heeft niks met angst te maken, maar puur grafieken bekijken en je weet dat dit nog niet voorbij is. Of er moet ineens een medicijn voor zijn, maar de schatting is dat dit niet op korte termijn gaat gebeuren.

26 maart 2020 om 15:39

Ik neem met alle respect de mening van geleerden en wetenschappers iets serieuzer dan een random guy op internet. Ik ben niet bang doordat ik goed voor mijzelf zorg. Heb je je wel eens verdiept in de reden waarom de cijfers in China en andere landen naar beneden gaat? Onder anderen door de volledige lockdowns. Zodra die lock down voorbij is stijgt het aantal besmettingen ook weer als dat niet goed en doordacht wordt gereguleerd. En jij wilt over 5 weken weer voetballen? In Nederland alleen al duurt de huidige situatie tot minstens begin Juni, waarna alles in het meest gunstige geval dus pas begin juni langzaam! op gang moet komen. Ik help het je hopen maar die kans is niet veel groter dan 2%.

26 maart 2020 om 15:42

In China neemt het inderdaad af, maar ze hebben daar nog steeds het probleem van buitenlandse besmettingen. In de getroffen regio’s denkt men trouwens absoluut nog niet na over massa-evenementen zoals voetbalwedstrijden terug op te starten hoor. Midden mei is echt wel optimistisch. In België spreekt de minister van volksgezondheid namelijk nog over een periode van 7-8 weken als het over de huidige maatregelen gaat.

26 maart 2020 om 16:00

Momenteel verwachten wij in Nederland dat we eind mei die piek bereiken in het aantal patiã«nten op de IC. Dat betekend dat ons zorgsysteem behoorlijk onder druk staat tot juni (en misschien wel langer). Dat is nog even gerekend buiten het opheffen van alle maatregelen, waardoor de kansen op besmettingen weer gaan toenemen. De maatregelen zullen dus langzaam afgebouwd gaan worden, want als morgen alles weer plots open gaat en 5 mensen met besmettingen stappen in de volle treinen dan begint de ellende weer. Nog helemaal niet meegenomen dat als een speler of trainer besmet raakt een hele ploeg in isolatie komt te zitten. Wat de zaken ook moeilijk maakt. Tel daarbij op dat er nog weken training nodig is om de spelers weer wedstrijdfit te krijgen. Je voorbeeld met China is misschien wel een aardige vergelijking : de ingrijpende lockdown in de stad Wuhan gaat opgeheven worden na 2,5 maand. Ik denk daarom ook niet dat we eind mei er vanaf zijn. Als dit 30 - 40 jaar geleden was gebeurd was het allang einde oefening geweest. Maar inmiddels is het allemaal zo commercieel geworden dat de voetbalwereld zich moeilijk kan neerleggen bij de huidige realiteit.

26 maart 2020 om 16:03

@zermatt_person: Ik zou wat beter naar de virologen en artsen luisteren dan mensen zomaar zonder bewijs bang en sceptisch noemen. Dr Mario's mening is compleet in lijn met wat deze mensen zeggen. Daarmee ben jij gewoon enorm naief. Dat kan en mag, maar ga hem niet overdreven bang en sceptisch noemen, want dat slaat nergens op.

26 maart 2020 om 18:03

Het heeft inderdaad niets met bang te maken. Als je ook nog eens nagaat dat men in Nederland de piek probeert af te vlakken betekend dat automatisch ook dat deze langer is/duurt. De maatregelen zoals ze nu zijn , zullen dan wat versoepeld kunnen worden na 1 juni. Echter maar meteen 50000 mensen bij elkaar zetten die daarna ook het nachtleven ingaan is vragen om problemen. Dat gaat niet gebeuren.

26 maart 2020 om 19:12

In China duurde de complete lockdown 2 maanden om te komen waar ze nu zijn... En daar gaan ze nu de maatregelen terug schroeven, niet in een keer schrappen, want ook daar zijn nog steeds nieuwe gevallen. In Europa zijn we net 10 dagen bezig met een halve lockdown.inmiddels is het verhaal dat dit in de zomer minder wordt wel de wereld uit. Ik hoop dat je gelijk hebt, maar op basis van wat er in andere landen gebeurd is het wel heel erg wishful thinking.

26 maart 2020 om 20:13

Ik verbaas me ook nog steeds dat mensen hier denken dat we nog verder voetballen. Alles hierboven is wel gezegd over pieken etc. Maar ook dat met die contracten is alleen mogelijk als alle clubs hier akkoord op geven. Daarbij zullen ook spelers akkoord moeten gaan. Zonder dit kan de fifa hoog en laag springen maar dan gaan t niet lukken

Kunnen clubs wel eenzijdig de aflopende contracten verlengen? Daar zullen de spelers toch zelf ook akkoord mee moeten gaan? Zeker spelers die al elders een contract hebben getekend (en hun nieuwe werkgevers) zullen hier niet zo makkelijk mee akkoord gaan dunkt me.

Lijkt me niet bepaald een optie die makkelijk uit te voeren is.Clubs die transfervrij spelers laten gaan om het salarishuis te verlagen, kunnen ineens nog 2/3 maanden voor de kosten opdraaien Of een club die speler X van 31 heeft gekocht voor 30 miljoen, verliest misschien wel 2/3 maanden de aankoop. Dat zijn maanden dat de speler in zijn prime zit en waar je een groot deel van de transferwaarde op gebaseerd hebt. En zo kan je nog wel doorgaan met voorbeelden. Maar ik zie niet in hoe de fifa al deze zaken gaat compenseren of oplossen.

26 maart 2020 om 15:54

Ik vraag me ook af of dat juridisch wel mogelijk is. Zeker aangezien alle contracten in voetbal voor bepaalde tijd zijn. En kijk naar bijvoorbeeld Ziyech: Hij gaat nu per 1 juli naar Chelsea, maar wat gaan ze daar dan mee doen?

26 maart 2020 om 16:15

Wua transferwaarde maakt het weinig uit met Ziyech, maar je hebt natuurlijk we een probleem als hij in die maanden geblesseerd raakt. En heeft de speler zelf wel de behoefte om 2/3 maanden voor een veel lager salaris te blijven spelen. Uiteindelijk heb je maar een X aantal jaar om je pensioen bij elkaar te krijgen.

26 maart 2020 om 19:16

Ik denk niet dat ze daar iets op gaan vinden. Die is 1 juli gewoon van Chelsea. De Fifa kan van alles willen, maar ook zij staan niet boven de wet.

Volgens mij moet je eerst eens gaan bepalen tot wanneer je probeert dit seizoen af te ronden en wanneer je besluit om naar een nieuw seizoen te gaan. Je kan hier ook geen eeuwigheid over gaan doen. Ik dacht dat ze die deadline al hadden staan op 30 juni, maar schijnbaar is dat toch nog vloeibaar. Het liefst speel je dit seizoen uit natuurlijk, maar het nieuwe seizoen moet ook nog een keer starten, met eerst vakanties, tig Europese voorrondes en een voorbereiding voor alle clubs. Je hebt niet eeuwig de tijd, wetende dat het EK 2021 al is gepland en het seizoen 20/21 dus voor aanvang van het EK (11 juni 2021) dient te zijn afgerond.

26 maart 2020 om 15:39

"maar het nieuwe seizoen moet ook nog een keer starten, met eerst vakanties, tig Europese voorrondes en een voorbereiding voor alle clubs. Je hebt niet eeuwig de tijd, wetende dat het EK 2021 al is gepland en het seizoen 20/21 dus voor aanvang van het EK (11 juni 2021) dient te zijn afgerond." __________________________________________________... in voorrondes EL en CL kun je flink in snijden. De meest ideale oplossing hiervoor zou zijn dat je dan zonder returns speelt in voorrondes EL en CL en dat de club die als eerste uit de koker komt, het thuisvoordeel krijgt. Hetzelfde als bij Knvb beker. Op deze manier win je tijd van dik een maand en hoef je pas 11 augustus te beginnen met 1ste voorronde CL en EL. Binnen 4 weken kun je die voorrondes dan afronden en dan ben je nog voor september hiermee klaar. Het nieuwe seizoen kun je ook flink in snijden door de nationale beker toernooien af te slanken en de 2e nationale beker toernooien, zoals League Cup in Engeland, zelfs helemaal af te schaffen. Dan win je ook een hoop tijd om et seizoen tijdig af te ronden. Zo'n League Cup in Engeland neemt, t/m finale, neemt al liefst 8 wedstrijden in beslag. De FA Cup replays neemt liefst 5 wedstrijden in beslag en dat kun je dus ook afslanken door zonder replays te spelen en je bespaard weer 5 wedstrijden. Met een hoop creativiteit, kun je een flink eind komen.

26 maart 2020 om 15:48

Dat is in theorie een goede aanpak waarmee je zowel het aantal Champions League wedstrijden vermindert, als clubs dwingt om op de overwinning te spelen. Wel moet ik er de kanttekening bij plaatsen dat je dan geen uit en thuisvoordeel qua goals moet toepassen, maar elke goal even zwaar moet laten wegen.toch is dat iets wat ik niet zie gebeuren. De Uefa en diens sponsoren hebben er financieel veel te veel bij te baten dat de Champions League zoveel mogelijk doorgang vindt in de vorm zoals 'ie nu bestaat. Maximale exposure voor de sponsoren, maximaal financieel gewin.

26 maart 2020 om 16:04

Ik bedoel eigenlijk te zeggen dat alleen de voorrondes EL en CL zonder returns gespeeld moeten worden. De groepsfase en knockoutfase EL en CL moeten gewoon volgens traditie blijven. In voorrondes EL en CL zijn de belangen bij Uefa niet zo heel groot. Daar kun je dus prima vier wedstrijden van schappen en dus zonder returns spelen. In groepsfase en knockoutfase zou dat een stuk lastiger zijn.

Ik vind het allemaal prima, maar ergens moeten we toch de verloren tijd inlopen lijkt mij. Ik denk dat dat alleen maar kan door te strepen, zeker als je nog wat tijd over wilt houden voor selecties om ingespeeld te raken. Het lijkt mij ook niet wat als je op 20 juli je laatste wedstrijd speelt met de selectie van dit seizoen en je mag 2 augustus aantreden met een volledig nieuwe selectie. Stel dat je 1 juni weer mag voetballen (in heel Europa), dan moet je toch al ergens wat gaan schrappen. Misschien enkele confrontaties in alle Europese knockout rondes ofzo?

Ik zou alle contracten gewoon laten lopen zoals zij zijn. Dan wanneer er weer gevoetbald kan worden een transferperiode en ''zomer stop'' laten gelden waarin iedereen weer voorbereid kan worden. Daarna speel je geen nieuw seizoen, maar alle competities spelen dan een x wedstrijd durende afrondende fase van de huidige competitie. Dus stel je voor, het is weer veilig in December om te voetballen. Dan hou je een voorbereiding/transferperiode vanaf 1 januari tot 6 februari. Iedereen begint dan tot aan maart seizoen 2019/2020 af te maken. Seizoen 2020/2021 bestaat dan niet. Stel je voor je kunt alweer in september voetballen, dan schrap je ook seizoen 2020/2021 en maak je eerst dit huidige seizoen af, dus met nieuwe transfers erbij. Als je daar dan al in October klaar mee bent kun je eventueel seizoen 2020/2021 een doorstart laten maken. Of je stelt dat de eerste 3 wedstrijden van ''2020/2021'' een ''finale'' is van 2019/2020. Dan wordt Liverpool bijvoorbeeld kampioen, kunnen zij hun feestje vieren in September of October en moeten daarna direct door met de nieuwe competitie. Maar ga er niet van uit dat de wereld al virus vrij is na de zomervakantie. Corona blijft nog wel een tijdje. Misschien, als je weer terug gaat naar een bewoonde wereld, moet je minder mensen toelaten op bepaalde plaatsen. Dus als je een stadion hebt van 50 duizend man, laat je de eerste mensen slechts een fractie daarvan toe. We moeten na een wereldwijde lockdown naar mijn mening, niet allemaal tegelijk massaal weer naar bepaalde plaatsen gaan. Stel er is over 3 maanden een goed werkend medicijn en het helpt in het terug draaien van bezette IC bedden en doden, dan kun je weer gefaseerd terug het normale leven in. Wel zou ik zoveel mogelijk mensen nog thuis laten werken, supermarkten een deurbeleid laten hanteren en sportevenementen niet overladen met mensen.

26 maart 2020 om 15:51

Ik heb een vergelijkbaar idee inderdaad: het nieuwe seizoen laten beginnen op 1 januari. Heb je alle tijd om deze periode na de zomer in te halen en kan erna het seizoen een kalenderjaar worden. In de 'zomerstop' is er dan tijd voor het EK.

Dat is een goed, beginnend initiatief. Dit seizoen moet gewoon uitgespeeld worden, ook al zal er nu een lange stop zijn.

(voor het gemak gebruik ik in de voorbeelden hieronder even Ajax, Chelsea en Ziyech omdat dat de eerste bevestigde zomertransfer is die bij zo te binnen schiet. Je mag hier uiteraard elk ander voorbeeld bij bedenken) Het is mooi dat de Fifa dat vind, maar ik vraag mij af in hoeverre dat haalbaar is. De Fifa heeft in feite helemaal niks te vertellen over de arbeidscontracten die voetbalclubs en voetballers onderling afsluiten. Men heeft bij de Fifa dus niks te vertellen over de deal tussen Ajax, Chelsea en Ziyech en kan men Chelsea niet verplichten Ziyech na 1 juli aan Ajax af te staan, noch kan men Ziyech verplichten om na 1 juli nog voor Ajax uit te komen. De Fifa kan wel clementie verlenen door te stellen dat spelers die op 1 juli transfervrij of getransfereerd zouden zijn, nog na 1 juli voor hun oude club mogen uitkomen zonder dat dat van invloed is op de regel dat je maximaal twee clubs per seizoen mag vertegenwoordigen. Dat is iets wat licentietechnisch geregeld moet worden, en ligt dus wel binnen de macht van de Fifa. De Fifa kan ook het transfer management system (tms) later openstellen, waardoor Ziyech per 1 juli wel werknemer van Chelsea is, maar nog niet voor de club mag uitkomen in officiã«le wedstrijden, om zo deals te bemoedigen waarbij Ajax Ziyech een paar weekjes langer mag houden en hij pas naar Chelsea vertrekt als de Eredivisie is uitgespeeld. Maar vanuit de Fifa beslissen dat Ziyech na 1 juli ook nog enkele weken voor Ajax moet spelen? Dat kan de Fifa niet. Als zo'n deal zou plaatsvinden, zou dat echt iets tussen Ajax, Ziyech en Chelsea zelf zijn.

Idealiter de beste oplossing, ik vraag me af of dat juridisch mogelijk is.in theorie is Chelsea bijvoorbeeld vanaf 1 juli werkgever van Ziyech. Leuk dat de competitie dan doorloopt, maar zij kunnen Ziyech dan verbieden om nog voor Ajax te spelen.de enige reden waarom ze dat wel zouden doen is uit coulance. Maar ja, hij zal maar net die laatste wedstrijd geblesseerd raken. Het is en blijft een risico.

Ook al heb ik het liever niet, lijkt mij het beste om een streep door dit seizoen te zetten. We weten niet wanneer we weer kunnen voetballen en de agenda is ivm het EK volgende zomer erg krap als we eerst deze competitie af moeten maken en dan nog aan de volgende competitie te beginnen. Tuurlijk zal er wel ergens ruimte zijn om uit te lopen, maar als we al zien hoeveel problemen het oplevert als ploegen door Europees voetbal 2x in de week moeten voetballen kan het toch erg lastig worden. Daarnaast moeten ploegen ook eens weten waar ze aan toe zijn. Hier kunnen ze hun financien misschien nog wat op aanpassen of in ieder geval inzicht verschaffen over financien in de komende tijd. Alle ploegen willen duidelijkheid maar ze worden telkens maar aan het lijntje gehouden.

Huidige seizoen uitspelen zodra het weer kan. Zodat we kampioenen krijgen over een volledige competitie. Idem dito wat degredanten betreft. Zodat er zo min mogelijk gezeur over de eindrangschikking ontstaat. Daarna volledig nieuw seizoen maar dan wel een jaar zonder UEFA club voetbal. Dat laatste om de kalender minder vol te maken. Bespaart de UEFA ook nog eens miljoenen aan prijzengeld dat gebruikt kan worden voor andere zaken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Maandag 6 april
Chelsea is bereid om tachtig miljoen euro te betalen voor Philippe Coutinho. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren