Duitse Champions League-clubs tuigen noodfonds op van 20 miljoen euro

Donderdag, 26 maart 2020 om

Bayern München, Borussia Dortmund, RB Leipzig en Bayer Leverkusen gaan clubs helpen die het vanwege de coronavirus zeer lastig hebben, zo hebben de vier clubs donderdag wereldkundig gemaakt. Het viertal uit de Bundesliga, dit seizoen allen actief in de Champions League, stelt een totaalbedrag van twintig miljoen euro ter beschikking voor clubs uit de eigen competitie en 2. Bundesliga. Hiervan is 12,5 miljoen euro afkomstig uit de pot met televisiegeld van het miljardenbal. De overige 7,5 miljoen euro brengen voornoemde clubs zelf op.

"We hebben altijd gezegd dat we onze solidariteit zouden tonen als clubs in de financiële problemen komen door deze uitzonderlijke situatie", verklaart Dortmund-directeur Hans-Joachim Watzke. "Die clubs staan er niet alleen voor om dit allemaal te managen. Borussia Dortmund draagt op verschillende gebieden zijn steentje bij aan de Duitse maatschappij. Vanwege de economische gevolgen van de corona-pandemie willen wij nu ook professionele voetbalclubs de helpende hand bieden."

"Samen met de andere drie Champions League-clubs (Dortmund en Leverkusen zijn al uitgeschakeld, red.) willen we onze solidariteit tonen aan alle andere clubs in Duitsland", benadrukt Karl-Heinz Rummenigge in zijn rol als voorzitter van Bayern. "In deze lastige tijden is het belangrijk dat de sterkste schouders de zwakkere schouders ondersteunen. We willen graag laten zien dat de voetbalwereld samen één is in deze moeilijke tijd."

De actie van de Champions League-deelnemers kan op sympathie van onder meer BILD rekenen. "Een sterk signaal in moeilijke tijden", zo luidt het oordeel van de boulevardkrant. Onlangs werd al bekend dat de spelers van Bayern, Dortmund, Leverkusen en Werder Bremen bereid zijn om een gedeelte van hun salaris in te leveren, nu de Bundesliga voorlopig stil ligt. Hierdoor kunnen clubs miljoenen besparen en hoeven er geen banen geschrapt te worden.

Fredi Bobic: 'Veel mensen in de Bundesliga zijn direct en indirect getroffen'
Meer video's


Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door primetime)

Voordat we gaan roepen dat we het hier ook moeten gaan doen: De Nederlandse topclubs komen zwaar in de financiële problemen als ze dit ook zouden gaan doen. Ajax komt nu bijvoorbeeld al in de problemen doordat ze inkomsten missen doordat de competitie niet kan worden uitgespeeld. Ajax heeft een zeer dure huishouding, dus belangrijk dat er inkomsten binnen blijven komen. De Knvb moet de noodlijdende clubs gaan compenseren vind ik. De Knvb mag ook wel eens wat terug doen naar de Nederlandse clubs om ze te redden in tijd van crisis. Maar dit is wel een prachtig gebaar van de Duitse topclubs natuurlijk!

26 maart 2020 om 14:25

Ligt dat dan aan het feit dat de Duitse clubs zich zoveel beter organiseren op financieel vlak dan de Nederlandse clubs, lijkt me dan toch een reële vraag die de topclubs zichzelf mogen stellen. Al moet er natuurlijk wel rekening mee gehouden worden dat de Duitse clubs meer inkomsten hebben, al zullen de Duitse clubs in financiële moeilijkheden ook wel meer behoeftig zijn dan Nederlandse clubs in moeilijkheden.

26 maart 2020 om 14:27

Is een topcompetitie. Dus krijgen veel meer inkomsten binnen. Ook de Belgische topclubs kunnen dit niet doen.

26 maart 2020 om 14:40

Ja dat geef ik ook aan. Maar een bedrag van enkele miljoenen zou toch mogelijk moeten zijn voor de Nederlandse clubs die Europees spelen?

26 maart 2020 om 14:52

Dat wel maar liever dat de Knvb dat zelf doet. Ook een gebaar van de bond dan dat ze onze clubs niet laten stikken in deze crisis.

26 maart 2020 om 15:18

De meeste Duitse clubs hebben ook een top beleid. Die betalen niet zoals Spaanse en Engelse clubs lukraak meer dan honderd miljoen voor een speler en qua salarissen zijn ze ook niet zo gek.

26 maart 2020 om 14:27

Hoeveel geld heeft de knvb op de plank liggen? Ik heb daar echt geen kijk op, maar jij weet blijkbaar hoeveel miljoenen er op de plank liggen? Dit is niet aanvallend bedoeld hoor, maar echt uit interesse. Zie het namelijk nog wel gebeuren dat de belastingbetaler ook voor dit soort grapjes mag gaan opdraaien.

26 maart 2020 om 14:37

Dat weet ik ook niet. Maar had wel gehoord dat ze genoeg vet op de botten hebben. Hopelijk kunnen ze wat voor de Nederlandse clubs gaan betekenen.

26 maart 2020 om 14:50

aan het einde van het seizoen 2018/2019 had de Knvb een positief eigen vermogen van zo'n 63 miljoen euro. De vlottende activa bedroeg zo'n 80 miljoen euro (waarvan 55 miljoen cash) en de kortlopende schulden ongeveer 41 miljoen. Dat betekent dat er in het slechtste geval zo'n 14 miljoen 'over' zou moeten zijn. Dan vraag ik me wel af of de Knvb niet beter die 14 miljoen kan gebruiken om de amateurverenigingen overeind te houden (en de kosten van de Knvb zelf te betalen) dan de professionele clubs. Desondanks zou er wel iets mogelijk moeten zijn (garant staan bij leningen bijvoorbeeld).

26 maart 2020 om 14:50

Bron: jaarrekening van de Knvb via hun website.

26 maart 2020 om 18:40

@chrissie23, eerlijk gezegd zou ik het niet erg vinden als er een paar amateurverenigingen omvallen. Dan fuseren ze maar. Worden ze in mijn ogen juist sterker van.

26 maart 2020 om 14:34

Mitch, ik ben het met je eens dat als NL topclubs in de problemen komen, ze dit niet moeten (kunnen) doen, maar in deze tijden is solidariteit wel belangrijk. De topclubs kunnen nl. niet zonder de kleintjes. Waarom denk jij de Nederlandse topclubs zwaar in de financiã«le problemen komen. Dat leg je nu uit als een gegeven, maar ik mis een stukje onderbouwing.

26 maart 2020 om 17:59

Lijkt me ook sterk. Een Ajax bijvoorbeeld zou een miljoen meer of minder niet eens voelen, maar dat bedrag zou wel voldoende kunnen zijn om een Jupiler Club overeind te houden.

26 maart 2020 om 14:35

Je bent de financieel manager van zowel de nederlandse topclubs als de knvb? 20 miljoen is veel, maar no-way dat de Nederlandse topclubs niets kunnen doen. Al is het maar een fractie van die 20 miljoen. Niet dat ik vind dat ze het moeten doen hoor omdat het in Duitsland is gebeurd.

26 maart 2020 om 14:36

Tuurlijk kunnen de Nederlandse topclubs dit wel hebben alleen dan in mindere mate. Dit kan bijvoorbeeld een deel zijn van de Europese inkomsten. Samen met de KNVB kunnen ze echt wel een potje beschikbaar stellen.

26 maart 2020 om 14:42

Dat gaan ze hier ook niet kunnen doen, op Ajax na. Daarnaast is er een enorm verschil in inkomsten Eredivisie/Bundesliga qua tv geld alleen al.

26 maart 2020 om 16:06

Ben benieuwd hoeveel delen van de Europese inkomsten er nog allemaal weggegeven moeten worden. Het gebeurd al voor kunstgras, het moet dan hiervoor en je hebt ook nog mensen die roepen dat AZ gecompenseerd zou moeten worden als de competitie niet verder kan en Ajax de CL in mag. In dit tempo moet je straks gaan betalen om Europees te spelen.

26 maart 2020 om 14:42

Duidelijk dat Clubs en sponsors maar ook Knvb gaan bekijken hoe ze elkaar helpen kunnen.als Ajax niets doet,dan lijkt het me duidelijk dat seizoenkaarthouders massaal zullen afhaken volgend seizoen. Zo'n club ga je dan niet financieren met een seizoenskaart en al je andere uitgaven.

26 maart 2020 om 14:56

Ik denk dat jouw beeld van de NL supporter iets te rooskleurig is, maar ik kan er naast zitten.

26 maart 2020 om 16:30

Van welk geld zou de knvb dit moeten betalen dan?

erg netjes kan niet anders zeggen

En dit is dus waarom er geen club écht wordt gehaat in Duitsland...

26 maart 2020 om 14:27

Het gevoel dat ten opzichte van Leipzig heerst benadert haat toch echt wel hoor. Totaal ten onrechte trouwens naar mijn idee. Het is een club die zich altijd netjes gedraagt, een mooie visie heeft, jeugd de kans geeft en investeert in de regio Leipzig. Deze actie bevestigd alleen maar dat het de hevige reacties die het oproept, niet verdient.

Mooi gebaar van de 4 sterkste clubs van Duitsland!

Ik denk dat onze 'grote' clubs hier ook al aan denken. Quote van de woordvoerder van Feyenoord op 16 maart: "feyenoord heeft weliswaar de nodige financiële reserves, maar dat geldt niet voor alle clubs in het profvoetbal. Ook daar wordt rekening mee gehouden door de stadionclub. “We zitten allemaal in dezelfde situatie en moeten ook zorgen dat kleinere clubs niet failliet gaan.”

Top initiatief. In principe kon Bayern dit ook alleen doen. Waar blijven de grootverdieners van de Primera Division, Premier League en Serie A?

26 maart 2020 om 15:27

Barca heeft het al moeilijk genoeg en ik zou er ook niet vanuit gaan dat de topclubs buiten Duitsland het financieel makkelijker hebben in deze crisis. Die clubs hebben al moeite genoeg om de salarissen door te blijven betalen zonder dat er iets binnen komt.

26 maart 2020 om 15:41

Dit heet dan gewoonlijk wanbeleid. Met zulke topclubs die sportieve successen hebben bereikt via schuldenpolitiek ga ik geen compassie hebben als ze ooit in de financiële problemen zouden geraken.

Geweldig dat de Duitse topclubs opnieuw solidariteit tonen met de kleinere clubs in voornamelijk de 3. Liga. Dit hebben clubs als Bayern en BVB vaker gedaan wanneer een club dreigde failliet te gaan door oefenwedstrijden te spelen. Zo is Kaiserslautern bijvoorbeeld een keer gered door Bayern door een oefenwedstrijd.

26 maart 2020 om 15:26

De 3. Liga is nou juist net de Liga die ze niet gaan helpen. Dit geld is voor de 1. en 2. Bundesliga bestemd.

Weer eens wat anders dan personeel vragen salaris in te leveren..;-) Ja, ik weet dat Bayern dat ook heeft gedaan

Als het in Duitsland 20 miljoen is, kom je in Nederland met 5 miljoen al een heel eind denk ik. Is alsnog heel veel geld voor bijvoorbeeld Ajax, AZ, PSV en Feyenoord maar zou wel mooi zijn als andere clubs aanspraak kunnen maken op een fonds. Alleen weet niemand hoe lang het duurt.

Mooi initiatief van deze clubs. Als je deze bijdrage gaat doorzetten naar Ajax zouden ze 5 miljoen beschikbaar moeten stellen. Lijkt mij een prachtig gebaar. Wedden dat veel supporters dat niet genoeg vinden?

Jeroen , haha, je was mij net voor. Ik spreek eigenlijk alleen over Ajax omdat dat de enige club is die CL inkomsten heeft. Wat de 4 clubs in Duitsland ook hebben. Het is denk ik niet reeel om deze bijdrage te vragen van EL deelnemers.

26 maart 2020 om 18:06

Natuurlijk niet. Net zoals het onzin zou zijn wanneer alleen Ajax de centjes gaat betalen. Wellicht dat ze een model op kunnen zetten, waar de top 5 clubs een gelijkwaarde percentage afstaan van hun reserves.

"Hiervan is 12,5 miljoen euro afkomstig uit de pot met televisiegeld van het miljardenbal. De overige 7,5 miljoen euro brengen voornoemde clubs zelf op." 4 Duitse clubs in de CL. Nederlandse clubs kunnen dit niet nadoen, dus wat sommige mensen hier opperen is niet reëel. De tv gelden die Duitse clubs krijgen is daarnaast vele malen hoger. Eigenlijk zouden de salarissen gehalveerd moeten worden. Ze werken immers ook niet.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Bayern München

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: 1. Bundesliga
SpelersPositieW
M. NeuerKeeper250
T. MüllerAanvaller256
J. ZirkzeeAanvaller53
O. WriedtAanvaller00
R. HoffmannKeeper00
C. FrüchtlKeeper00
S. UlreichKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Bayern München.

In de wandelgangen

Maandag 6 april
Chelsea is bereid om tachtig miljoen euro te betalen voor Philippe Coutinho. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren