Eredivisie mogelijk rest van 2020 in lege stadions: ‘Echt niet zo irreëel’

Donderdag, 26 maart 2020 om

De overheid maakte begin deze bekend alle grote evenementen tot en met 1 juni af te gelasten vanwege de uitbraak van het coronavirus. In eerste instantie werd aangenomen dat het voetbal hier ook onder viel, maar uit een verklaring van de KNVB op dinsdag werd duidelijk dat dit niet het geval is. 6 april blijft voorlopig de einddatum voor de stillegging van de voetballerij, al lijkt het niet aannemelijk dat er over twee weken weer getraind kan worden. Fortuna Sittard-trainer Sjors Ultee vraagt zich af of dit überhaupt wel verstandig zou zijn.

“Sommigen roepen: laat het voetbal zo snel mogelijk weer beginnen. Ik vind dat geen verstandige uitspraak”, begint hij in gesprek met het Algemeen Dagblad. “Gezondheid van ons allemaal, daar gaat het nu om. Het valt niet uit te leggen dat we niet naar de kapper mogen en anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden, maar wel snel weer met elf man naast elkaar op een reservebank moeten zitten. Ik denk dat we pas moeten gaan voetballen als de maatschappij weer opengaat. Eerder niet. Hoe jammer dat ook is.”

Directeur Eredivisie: 'Op dit moment hebben we drie scenario's in het hoofd'

Hij krijgt bijval van sc Heerenveen-directeur Cees Roozemond, die echter ook begrip toont voor opvattingen van andere clubs. Voor de Friezen staat er momenteel niet zoveel meer op het spel, wat niet het geval is bij de clubs die nog strijden om de landstitel, het behalen van Europees voetbal of om het ontlopen van degradatie: “Oké, wij maken nog een kans op de play-offs, maar dat is natuurlijk relatief vergeleken met de landstitel, waaraan de Champions Leaguemiljoenen zijn gekoppeld.”

“Hetzelfde geldt voor clubs die promoveren of degraderen. Ik kan me heel goed voorstellen dat die clubs willen dat de competitie wordt afgemaakt”, stelt Roozemond. Een van de opties zou kunnen zijn om de Eredivisie achter gesloten deuren te hervatten. Hoogleraar medische microbiologie Bert Niesters geeft in gesprek met de ochtendkrant aan dat dit mogelijk niet alleen voor het lopende seizoen zal gelden, maar ook voor de rest van 2020: “Het zou zeker kunnen, dat is echt niet zo irreëel. Voetbal in lege stadions lijkt me dit najaar wél een optie.”

Volgens RIVM-onderzoeker Jacco Wallinga zal er ook gekeken moeten worden naar de rol die het voetbal speelt in het om zich heen grijpen van het virus: “Hoe belangrijk is voetbal voor de verspreiding van het virus? Verder ga ik mee met de woorden van Ronald Koeman: ‘Dit is voetbal en niet het belangrijkste in het leven.’ Of de Eredivisie in augustus weer van start kan gaan: ik durf er geen harde voorspelling op los te laten.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door scarafax)

Als je weet dat Valencia en Bergamo nu brandhaarden van Corona zijn omdat de wedstrijd tussen Atalanta en Valencia een paar weken geleden in Milaan moest worden gespeeld kan je niet anders dan concluderen dat supporters in een voetbalstadion enorm bijdragen aan de verspreiding van het virus. Als er dan toch gevoetbald moet worden moet dit echt in lege stadions gebeuren. En aangezien dit ook niet direct wenselijk is, laten we nog maar een flinke poos wachten met het weer beginnen danwel hervatten van de competitie.

26 maart 2020 om 09:48
0

Nouja, als het op een gegeven moment vrijgegeven wordt om weer kleine evenementen te organiseren, dan gaat het voetbal wel door denk ik (maar dan zonder publiek). Financiã«le belangen zijn te groot.

26 maart 2020 om 09:51
0

Een thuiswedstrijd van Ajax of Feyenoord (of eigenlijk elke voetbalwedstrijd in de ED) is geen klein evenement. Daar komen tussen de 10K en 50K mensen op af. Als je weer van voor af aan wilt beginnen, moet je vooral voor een paar Euro een voetbalwedstrijd organiseren. Ik ben van nature een optimistisch mens, maar ik ben het hier met RIVM-onderzoeker Jacco Wallinga eens dat voetbalwedstrijden voorlopig uit den boze kunnen zijn.

26 maart 2020 om 09:55
0

Ik bedoel dan wel zonder publiek. Dan zit je met honderd man bij elkaar in een groot stadion waarvan er ook maar een stuk of dertig (spelers en scheidsrechters) echt met elkaar in aanraking komen. Ik kan mij voorstellen dat we dat op een gegeven moment weer acceptabel gaan vinden. Je kunt ook best nog wel wat doen om de voetbalwedstrijden wat eenvoudiger te maken. Wisselspelers die als ballenjongen fungeren, minder camera's, beperkt aantal coaches/assistenten, verzin het maar.

26 maart 2020 om 13:00
0

@njfromvol; dan begin je niet van voren af aan. Dan wordt het te druk op de IC. Verder ben ik met je eens dat we nog lang niet moeten gaan voetballen. Zeker niet met publiek.

27 maart 2020 om 07:59
0

En dan gaan vrienden bij elkaar voetbal kijken als ze het stadion niet in mogen...

Dat zou wel een gigantische klap zijn, dat we ook de helft van volgend seizoen zonder publiek zitten met alle voetbalclubs. Helemaal op het perspectief dat de economie in een recessie komt en dat seizoenskaarthouders voor volgend seizoen nog moeten verlengen bij alle clubs. Die kun je onmogelijk vragen de volle mep te betalen. Die 3/4 wedstrijden dit jaar zonder publiek zullen veel supporters wel voor lief nemen, maar volgend jaar de volle mep betalen voor de helft van de wedstrijden is een ander verhaal. Tegelijk moeten we ook niet te ver vooruit lopen op de zaken, we zitten nog in maart en dan is het doen voor uitspraken over de situatie over een maand of 5 een beetje voorbarig.

Wie heeft hier nu zin in?! Spelers weer extra kans op blootstelling virus, geen passie vanaf de tribune wat in zekere zin ook door zal slaan op de spelers en natuurlijk de fans die hun ploeg niet (live) kunnen steunen. Ik zie ook meteen taferelen zoals recent bij PSG gebeuren. Supporters die alsnog massaal richting het stadion gaan en buiten het stadion de ploeg steunen.

26 maart 2020 om 10:52
0

Ik heb er wel zin in. Zodra het besmettingsgevaar tijdens de wedstrijd is afgenomen en het verantwoord is voor de spelers hoop ik dat er snel weer gevoetbald wordt. Met publiek is weer een stap verder dus dan maar zonder. Voetbal gaat mij persoonlijk om het voetbal. Het liedjes zingen, vuurwerk gooien, sjaaltjes zwaaien vind ik niet zo interessant.

26 maart 2020 om 11:05
0

Als dit een alternatief vormt voor helemaal niet spelen, heb ik er zin in. Ja, het zal minder sfeervol zijn. Maar als er daardoor gewoon gevoetbald kan worden, en we allemaal thuis kunnen meekijken, lijkt het me een prima idee.

27 maart 2020 om 08:00
0

Geloof me. Na 2 wedstrijden ben je er klaar mee of je bent in slaap gevallen

De optie dat ze achter gesloten deuren gaan spelen is niet haalbaar want wat ga je doen met seizoenskaarthouders? Daar hoor je niemand over.

26 maart 2020 om 09:59
0

Die nemen het momenteel allemaal voor lief is mijn inschatting. De club(s) kunnen hier niets aan doen. Geld is al betaald en persoonlijk hoef ik niet in een stadion te zitten momenteel, en zo denken er velen over. Zijn maar centen.

26 maart 2020 om 10:06
0

Dat is jou mening en denk niet dat je voor anderen hoeft te praten. Ik betaal mijn seizoenskaart en snap de regels maar zonder publiek geen voetbal. Dat is wat ik altijd zeg en bij blijf. Dan stop je maar tot het zo ver is dat je controle hebt.

26 maart 2020 om 10:34
0

'mijn inschatting en persoonlijk hoef ik niet in een stadion te zitten' is voor anderen spreken? Daarbij denken er inderdaad velen zo over... Uiteraard is er zonder publiek geen voetbal, maar momenteel zal er weinig anders opzitten als ze het seizoen af willen maken.

26 maart 2020 om 11:13
0

Goed plan. En dan de clubs dus nog langer zonder de inkomsten uit uitzendrechten laten zitten. Dan gaan er echt clubs omvallen en is er in ieder geval geen voetbal zonder publiek.

26 maart 2020 om 11:27
0

Persoonlijk kijk ik dan nog liever naar voetbal op TV, omdat er dan tenminste iets is om te kijken. Je kan ook stug niet willen kijken zonder supporters maar daar help je echt niemand mee hoor..

26 maart 2020 om 13:37
0

Ben het wel met je eens, zelf al jaren een seizoenskaart. Gezien het onmacht is, neem ik het wel voor lief, het 'verlies' dat ik nu gemaakt heb met het niet kunnen bezoeken van de wedstrijden. Ben wel van mening dat als we tot eind van het jaar niet met publiek voetballen, dat Ajax wel wat mag gaan doen met de prijzen van de seizoenskaarten. Want ga niet de volle mep betalen als ik nu al weet dat de een halve seizoen bijvoorbeeld niet mogen bezoeken.

26 maart 2020 om 10:00
0

Je zorgen maken over de seizoenkaarthouders in plaats van de gezondheid van een heel land, continent of de wereld. Ik ben blij dat de regering en het Rivm zich meer druk maken over de gezondheid van iedereen dan wat er gaat gebeuren met seizoenkaarthouders. Voetbal is op dit moment bijzaak.

26 maart 2020 om 10:09
0

Hou toch je mond vriend als je me niet kent. Voetbal is voor publiek en niet in een leeg stadion. Klaar. Mensen betalen en dienen gecompenseerd te worden. Of moet de horeca en zo ook maar geen stuiver krijgen? Dus als iets wil zeggen moet je niet lekker met dit soort populaire bullshit komen. Ik hoor hier niemand over terwijl er mensen zijn die er veel voor betalen. In mijn ogen moet je dit seizoen dus niet meer uitspelen. Klaar. En volgend seizoen is misschien een ander verhaal. En ik snap best dat meer dan de helft hier niet of nauwelijks in een stadion komt. En dat merk je ook aan alles.

26 maart 2020 om 10:18
0

Die compensatie zal heus wel in een later stadium komen, maar nu zijn er andere prioriteiten. Wat dacht je van de gezondheid en gesteldheid van het eigen personeel? Ik om al jaren in het stadion en maak mij hier momenteel alles behalve druk om. Vergeet ook niet dat je club die je support zelf in de financiele problemen komt, omdat zij een compensatieregeling gaan treffen terwijl zij wel de vaste lasten hebben. Lijkt mij niet dat je dat je favoriete club wilt aandoen. Het lijkt mij ook zeer opmerkelijk als de Nederlandse bevolking binnen moet blijven, 1,5 meter afstand van elkaar moet houden, maar vervolgens wel 22 spelers op een voetbalveld worden losgelaten. Zojuist kunnen ze toch niet door laten gaan als je even nadenkt?

26 maart 2020 om 13:05
0

Het chagrijn van anderhalve week thuiszitten komt hier naar boven lijkt het. De sfeer in een voetbalstadion telt voor jou dus zwaarder dan dat wanneerer helemaal niet wordt gevoetbald wordt de clubs in nog zwaarder weer geraken, banen op de tocht komen te staan of clubs zelfs in hun voortbestaan bedreigd worden. Let wel: niemand vindt het leuk om wedstrijden in lege stadions af te werken, maar het is te allen tijde beter dan helemaal geen wedstrijden meer in het restant van 2020. Je stelt jezelf als stadionbezoeker boven het belang van de clubs.

26 maart 2020 om 10:34
0

Ik hoef geen cent te zien van de club voor de wedstrijden die ik daardoor misloop. De clubs hebben het al zwaar zat met de losse kaartverkoop die niet door kan gaan. Als ik vanuit clubbelang zou kijken zou ik natuurlijk zeer tevreden zijn met de huidige stand aanhouden of de degradatieregeling dit seizoen laten vervallen. Toch ben ik een voorstander van uitspelen zonder publiek. Dit voornamelijk omdat ik dat een eerlijkere methode vind dan dit nu als eindstand pakken. Ook al is het een gekke situatie, elke club heeft dan tenminste twee keer tegen elkaar gespeeld.

26 maart 2020 om 12:01
0

Ik ben het je eens vwb dit seizoen, de persoonlijke schade voor die paar wedstrijden is persoonlijk niet zo groot, maar alles bij elkaar voor de clubs enorm. Als iedereen zijn geld terug wil voor de gemiste wedstrijden loopt dat in de tonnen.

Kijk dit wil ik zien VZ! Vragen stellen aan hoogleraren en experts mbt de crisis is een verademing. Dan krijg je namelijk antwoorden met intelligente en wetenschappelijke onderbouwing. Meer van dit graag!

26 maart 2020 om 09:57
0

Ik vind zo'n hoogleraar die puur gaat speculeren over hoe de vlag er over 6 maanden bijhangt met spelen zonder toeschouwers helemaal geen verademing. Men kan er geen zinnig woord over zeggen hoe dit zich herstelt en wat de eventuele gevolgen zijn. Toch gaat deze man er al op vooruitlopen, waar al zijn collega's zich nog niet aan dergelijke voorspellingen wagen.

Ik ben het hier wel eens mee, gezondheid voorop. Het huidige seizoen is gewoon klaar wat mij betreft, hoe jammer ook. Maar een eventueel kampioenschap/promotie van clubs moet je in de nabije toekomst niet willen. Zorgt alleen maar voor meer problemen met (on)officiële feesten en voor je het weet heb je weer een besmettingshaard. In augustus evalueren en wellicht starten in lege stadions. Hopelijk na de winterstop licht aan het eind van de tunnel en zicht op een eventueel vaccin. Volgend seizoen maar starten

Al zou het met publiek zijn, dan zou ik zelf wel wegblijven

Het is schandalig dat de sport buiten de regels valt. Alleen de Fifa /uefa en Knvb doen er moeilijk over en niemand van die bobo's daar denken aan wat het virus de wereld aan doet en nog kan doen. Het is echt niet 1-2- 3 weg en dan maar stellen we kunnen weer gaan voetballen terwijl alle overige instanties zich moeten houden aan de regels die door de regering zijn opgedragen.. 2 x 11 spelers plus leiding is ook een samenkomst die verbonden moet komen anders kunnen we met ons alle wel weer naar de standen, parken enz gaan. Laat ons niets wijs maken en stop de gehele competities zoals meer bonden hebben gedaan. Ik snap heus wel dat dit niet voor een ieder leuk en aardig is en men denkt aan een kampioenschap maar is kampioen worden belangrijker dan dat er duizenden doden vallen.

26 maart 2020 om 12:47
0

1 juni is alleen evenementen met een vergunningsplicht. Al de rest, horeca/sport/scholen wordt vlak voor 6 april weer bekeken

Het is wellicht niet irreëel, maar wel nog erg voorbarig allemaal. Vooralsnog weet niemand waar we precies naartoe gaan.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Fortuna Sittard

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
14.FC Twente27-12
15.PEC Zwolle26-18
17.ADO Den Haag19-29
18.RKC Waalwijk15-33
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
B. SambouAanvaller222
S. UlteeUnknown
R. KarjalainenAanvaller151
N. FrederiksenAanvaller20
J. DonkorAanvaller10
A. KoşelevKeeper260
G. AmiotVerdediger90
Voor de complete selectie: Clubpagina Fortuna Sittard.

0 fans
Coach, 32 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 28 maart
Juventus is van plan om Aaron Ramsey aan te bieden als wisselgeld voor Paul Pogba. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren