John de Jong geeft mislukte aankoop toe: ‘Niet de speler die ik ken’

Woensdag, 25 maart 2020 om

PSV verbrak afgelopen zomer zijn eigen clubrecord door vijftien miljoen euro over te maken aan RB Leipzig voor Bruma. De 25-jarige vleugelspits heeft in Eindhoven echter nog weinig potten kunnen breken: na achttien Eredivisie-duels, waarvan twaalf als basisspeler, staat de teller van Bruma op drie goals en drie assists. Ook John de Jong, als technisch manager van PSV hoofdverantwoordelijk voor de aankoop van de Portugees, had meer verwacht.

Bruma kende een goede start bij PSV en maakte bij zijn debuut in de voorronde van de Champions League tegen FC Basel (3-2 winst) direct zijn eerste doelpunt. Naarmate het seizoen vorderde werden de prestaties van de negenvoudig international steeds minder: exemplarisch is dat de buitenspeler in zijn laatste zeventien optredens slechts één keer scoorde. In zijn invalbeurt in de laatste wedstrijd van PSV voor de coronabreak, uit bij FC Groningen (0-1 winst), maakte Bruma een desolate indruk en grossierde hij in balverlies.

John de Jong verheugd met aanstelling Roger Schmidt

"Hij is een speler die ik al heel lang ken, maar in alle eerlijkheid: de Bruma die ik ken, heb ik de laatste maanden niet gezien", erkent technisch manager De Jong in een uitgebreid interview met Voetbal International. "Bruma is een grillige en soms wisselvallige speler, maar hij kan extreem makkelijk een man passeren. Bovendien heeft hij veel snelheid. Ook had hij in een competitie die qua niveau vergelijkbaar is met de Eredivisie scorend vermogen bewezen."

De Jong doelt op het seizoen 2016/17, waarin Bruma tot elf doelpunten in dertig Süper Lig-duels kwam voor Galatasaray. Daar kan overigens de kanttekening bij worden geplaatst dat de aanvaller gedurende zijn loopbaan in geen enkel ander seizoen boven de vier competitietreffers uitkwam. De Jong wil Bruma nog niet afschrijven, maar vindt dat de vleugelspits vooral bij zichzelf te rade moet gaan als het gaat om zijn prestaties voor PSV.

"Ik vind dat hij op een leeftijd is (25, red.) dat het ook uit hemzelf moet komen. Bruma is international van Portugal, het is niet voor het eerst dat hij in het buitenland speelt. We doen er alles aan om hem te helpen, zoals we dat bij al onze spelers doen. Ik zie dat Bruma zelf ook onder de situatie gebukt gaat, hij voelt feilloos aan dat hij niet levert wat er van hem wordt verwacht", besluit De Jong.


Poll

Gaat Bruma nog slagen bij PSV?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

33 reacties (laatste reactie door kohaku)

Bruma is gewoon een van de belangrijkste redenen van het mislukte seizoen van Psv. Als je een speler voor 15 miljoen haalt en iedereen zegt op dat moment dat het een prima investering is dan is het wel logisch dat je ergens in maart teleurgesteld bent in de drie treffers die hij geproduceerd heeft. De Bruma van dit seizoen is nog maar amper de helft van zijn transferbedrag waard.

25 maart 2020 om 19:45

Alleen riep de hele voetbalwereld toen al dat het idioot veel geld was voor een soort veredelde Narsingh...niemand vond het een goed idee. Behalve John blijkbaar.

25 maart 2020 om 20:06

Daar ben ik het mee oneens. De meeste hier vonden het een hele goede aankoop en verwachtte dat hij de eredivisie kapot zou spelen.

25 maart 2020 om 21:50

Ben ik het ook niet mee eens. Ik vond de speler Bruma zelf interessant en dacht inderdaad dat hij goed zou spelen, maar toch had je hem nooit moeten halen, zeker niet als je ook nog Doan haalt, want je versterkt de sterkste linie van je elftal en laat t middenveld en de verdediging in de steek.

26 maart 2020 om 07:15

Ach, het merendeel snapte ook de aankoop van Promes door Ajax niet.

Het feit dat Bruma 1 seizoen 11 doelpunten heeft gemaakt, maakt niet dat hij daarmee automatisch zijn scorend vermogen heeft bewezen. Dat seizoen kan ook een uitschieter zijn. Voorbeelden genoeg van spelers met uitschieters. In Nederland hadden we Bjorn Vleminckx die uit het niets topscorer werd met 23 treffers. Daarna nooit meer in de buurt geweest van ook maar de helft van dat aantal. Juist omdat je Bruma al heel lang kent had ik dit niet verwacht. Natuurlijk speelt ie zonder vertrouwen inmiddels, maar zelfs al had ie zijn niveau van Galatasaray gehaald kun je je afvragen of je daar tussen de 12 en 15 miljoen voor had moeten betalen.

26 maart 2020 om 12:39

Vleminckx heeft later nog 12 goals in 26 wedstrijden in 2012/13 gescoord... Kom met feiten, niet met onzin.

Zeer benieuwd waar De Jong “de echte Bruma” dan wel gezien heeft. Uiteindelijk is het gewoon een speler die het 1 seizoen degelijk gedaan heeft en voor de rest een vrij anonieme speler was. En daar betaal je als PSV 15 miljoen voor. Gewoon een miskoop en het ergste was dan nog dat het echt wel te voorzien was.

25 maart 2020 om 19:41

Toch gek dat iedereen zo positief was toen hij gehaald werd. Maar achteraf is het altijd makkelijk om te zeggen dat dit wel te voorzien was.

25 maart 2020 om 19:45

Ik ben nooit positief over deze transfer geweest en met mij ook velen. Mensen die dachten dat dit een succes ging worden kijken eerder naar het palmares dan naar prestaties. Bij Leipzig was hij echt geen speciale speler hoor. Ook daar was hij al een snelle speler met een matig eindproduct.

25 maart 2020 om 20:23

Nee hoor, ik vond het toen ook al een hele slechte aankoop van Psv, net als heel veel anderen. Weet niet waar je ''íedereen'' vandaan haalt.

John De Jong heeft wel meer als "een" miskoop gedaan. vrijwel geen enkele van zijn aankopen heeft PSV sterker gemaakt. Van Bommel was kop van jut voor de slechte resultaten, maar deze man zijn aankoopbeleid had daar ook een heel groot aandeel in

Het treurige is dat ook Marcel Brands deze jongen altijd wilde binnenhalen. Kennelijk had de directie van PSV een soort van obsessie met hem. Ook Diego Reyes was zo'n naam die je elke transferperiode wel voorbij hoorde komen. Daarom vind ik deze aankoop niet per se de schuld van de Jong. Wat hem wel kwalijk kan worden genomen is dat hij de voorkeur gaf om een onnodige aanvaller te halen terwijl de huidige verdediging ruk was. Dat kan wel op zijn conto worden geschreven. Verder moet PSV maar misschien de scouts ontslaan. Een technisch directeur gaat toch gewoon uit van de rapporten die scouts opstellen?

25 maart 2020 om 19:42

Een aanvaller was gewoon noodzakelijk na het vertrek van Lozano. Een verdediger werd gehaald in de vorm van Baumgartl. Je kan hem vooral kwalijk nemen dat hij de overbodige Doan haalde in plaats van een fatsoenlijke centrale middenvelder.

25 maart 2020 om 20:15

Leuk verhaal, alleen van je volgorde klopt niks. Eerst werd Bruma gehaald, daarna pas Baumgartl en daarna werd Lozano pas verkocht. Een vleugelspeler halen in de vorm van Bruma was gewoon niet de eerste prioriteit en toch deed ie het. Dat ie geen centrale middenvelder haalde terwijl er al 6 rondliepen begrijp ik nog wel.

25 maart 2020 om 21:28

Volgorde maakt ook niet uit. Het was duidelijk dat Lozano weg zou gaan. Dat er al genoeg middenvelders waren maakt ook niet uit. Als geen van allen goed genoeg is, moet je daar versterkingen halen.

25 maart 2020 om 22:42

John de Jong is zelf hoofd scouting geweest van PSV. En ik neem aan dat een technisch directeur zelf ook naar een speler kijkt voordat deze gekocht wordt

26 maart 2020 om 00:25

Als je hem eerst als hoofd-scouting grondig scout en vervolgens als technisch directeur 15 miljoen euro neertelt om hem binnen te halen, kun je gerust stellen dat het de schuld van John de Jong is. Dat Marcel Brands hem ook wou doet daar niets aan af. In dit geval is Marcel Brands de dans ontsprongen, John de Jong niet. Bovendien heeft hij in totaal meer dan 50 miljoen euro verdampt aan spelers die niets toevoegen aan Psv. Een capabele technisch directeur haalt voor minder geld minstens vier spelers die een meerwaarde zijn voor Psv. Verder zie ik in zijn aankoopbeleid ook niet echt een tactisch plan of een visie.

Het is zeker niet alleen de schuld van De Jong. Ik denk dat er genoeg mensen hadden verwacht dat een Portugees international met veel snelheid en ervaring in het buitenland (o.a. Bundesliga) in de Eredivisie wel zou renderen. Ik vind ook dat dit los staat van het vertrek van Van Bommel, een trainer beslist namelijk altijd mee over een aankoop. Als een trainer een speler niet wilt dan komt die speler echt niet.

25 maart 2020 om 19:44

Als je hem wat gevolgd had en verder kijkt dan zijn palmares, denk ik dat je zeker tot de conclusie zou zijn gekomen die nu gemaakt kan worden. Het is zeker geen barslechte speler, maar 15 miljoen was/is hij echt niet waard. Natuurlijk kan niet iedereen spelers in de Portugese/Turkse/Duitse competitie volgen, maar zeker van een scoutingscel kan je toch verwachten dat ze verder kunnen kijken.

25 maart 2020 om 20:25

De Jong is eindverantwoordelijke. Hij heeft heel veel miskopen binnen gehaald en heeft totaal geen idee wat die aan het doen is. Hij had eigenlijk weg moeten worden gestuurd en niet Van Bommel.

26 maart 2020 om 00:16

Steven Berghuis is een betere speler, heeft bijna twee keer zoveel interlands voor Oranje gespeeld en komt eigenlijk bij geen enkele bondscoach in aanmerking voor een basisplaats ondanks het feit dat we voorin kwetsbaar zijn. Bruma komt nauwelijks in de plannen voor bij de nationale ploeg en kleinere landen hebben wel vaker pure middelmaat in de selecties zitten. Landen als Nederland en Portugal hebben geen 23 topspelers ter beschikking. Natuurlijk is John de Jong schuldig. Hij was hoofd-scouting toen ze heb gescout hebben en als technisch directeur heeft hij hem naar de club gehaald. Veel duidelijker kan het eigenlijk niet.

Als we deze 15 miljoen toch in een goede cv en goede linksback hadden gestoken waren we nu nummer 1 geweest en hadden we wss nog in Europa mee gedaan. Als als als...

25 maart 2020 om 20:55

Dan nog niet. Daarvoor had er nog een CV moeten Komen, minimaal 2 andere middenvelders , een rechtsbuiten, een linksbuiten , en met de afwezigheid van Malen ook een andere spits. Eigenlijk zijn Allen Dumfries, na de winterstop Dan Rodriguez en voor de winterstop Malen en Bergwijn kampioenwaaedig en Dan geef ik Unnerstall en Hendrickx het voordeel van de twijfels als nuttige opvulling

25 maart 2020 om 21:18

Unnerstall slechts “nuttige opvulling”?

26 maart 2020 om 00:19

Laten we niet gaan overdrijven. Aanvallend zit PSV erg dun, het middenveld heeft nauwelijks tot geen creativiteit en PSV heeft eigenlijk alleen maar redelijke centrale verdedigers. PSV is dit seizoen gewoon heel kwetsbaar en dat komt omdat er binnen de scouting en het technische beleid schijnbaar niemand was die op de rem trapte en zei dat deze selectie balans en kwaliteit ontbeert.

26 maart 2020 om 00:41

Hoe bedoel je ‘psv zit aanvallend heel dun’. Als je 2 beste aanvallers geblesseerd raken, dan wordt het als Eredivisie club wel een lastig verhaal ja. Dat geld ook voor Ajax en al helemaal voor AZ. Die sterkte in de breedte van Ajax is heel relatief gebleken dit seizoen. Tuurlijk is Bergwijn nu vertrokken, maar hadden ze eerste gestaan met een leuke Europa League campagne dan was Bergwijn echt niet in de winterstop naar Mourinho gegaan. Middenveld ben ik met je eens, maar op een gegeven moment waren ze voorin zo goed dat ze niet eens creatieve aanvoer nodig hadden, laten we niet vergeten dat PSV er op een gegeven moment echt heel goed uitzag en ze leken echt op een mooi seizoen af te stevenen. Linksback is natuurlijk drama, dan hebben ze wel de beste rechtsback van de eredivisie met een middelmatig centrum en een prima keeper. Als je dan zoals cuco10 zegt een goeie linksback en cv haalt, en je enorm sterke aanval fit blijft, dan doe je mee om het kampioenschap.

Scorend vermogen??? De man scoorde overall 3 of 4 doelpunten per seizoen, met een Klein uitschietertje in Turkije. Nou is dat nog geen ramp alls hij op andere gebieden waardevol was. Nee het was een speler die op jonge leeftijd veelbelovend was Maar daarna volledig stagneerde. Oliedom om daar 15 miljoen voor te betalen. En Als dat nou zijn enige misser was , a la iedereen heeft misperen. Maar 8 miskopen op 8 zomer aankopen ....dat kan gewoon niet

Maar ze hebben hem toch wel gescout? Iedereen ziet dat hij een slechte traptechniek heeft en bovendien zeer onrustig is in de afrondende fase. Dan haal je hem toch niet op basis van een uitschieter in een middelgrote competitie terwijl hij daarvoor en daarna niet eens boven de 4 doelpunten per seizoen kwam? Dan geef je als technisch directeur van PSV dus eigenlijk aan dat je hem hebt gehaald op basis van 1 seizoen, 3 tot 4 jaar geleden.

Ik weet niet welke speler dan de Bruma is die de Jong kende, maar volgens mij heeft hij het nergens zo uitmuntend gedaan om zo'n hoge transfersom te rechtvaardigen. Dat kan natuurlijk ook gewoon aan mij liggen, maar ik heb nooit een hoge pet van hem opgehad. Ik hoop toch ook dat de scouting van PSV meer heeft bekeken dan video's op Youtube..

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5645
2.AZ5637
3.Feyenoord5015
4.PSV4926
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
P. RosarioMiddenvelder262
C. GakpoAanvaller257
BrumaAanvaller183
D. MalenAanvaller1411
K. MitroglouAanvaller131
L. UnnerstallKeeper140
S. LammersAanvaller72
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

15 fans
Middenvelder, 25 jaar

In de wandelgangen

Zondag 5 april
Op dit moment wordt de strijd om Harry Kane gevoerd tussen Manchester City en Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren