‘Scenario dat Ajax wordt uitgeroepen tot kampioen moet je voorkomen’

Woensdag, 25 maart 2020 om

Spelersvakbond VVCS wil dat de KNVB op zeer korte termijn duidelijkheid geeft over de invulling van het restant van dit seizoen in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie. Voorzitter Evgeniy Levchenko heeft in de afgelopen dagen al van verschillende profvoetballers vernomen dat ze vanwege de coronacrisis niet meer in actie willen komen. De kans is echter aanwezig dat er binnen enkele weken weer wordt gevoetbald, al zal dat wel grotendeels achter gesloten deuren zijn.

"De spelers zijn nu al een paar weken aan het trainen in thuisisolement, maar waar doen ze het eigenlijk voor?", vraagt Levchenko zich hardop af in een reactie aan NUsport. "Zij willen weten waar ze aan toe zijn en dat weet nu eigenlijk niemand. Wij hopen dan ook vandaag meer te horen van de KNVB." De voetbalbond heeft drie scenario’s voor ogen: de competities voor 30 juni afmaken en de wedstrijden tot 1 juni zonder publiek spelen, de competities pas in juli afronden, met toestemming van de UEFA, of de competitie per direct stopzetten.

"Als de competities na het einde van de eerste maatregelen op 6 april wordt hervat, dan staat dat haaks op het nieuwe beleid van het RIVM en het kabinet", brengt Levchenko zijn zorgen naar voren. "Met spelers, stafleden en cameramensen zit je bij een wedstrijd zonder publiek al snel op honderd aanwezigen. Dat is dan lastig te verantwoorden naar de maatschappij." De VVCS-preses snapt dat de KNVB graag het seizoen wil afmaken. "Ik vind dat je Ajax absoluut niet mag uitroepen tot kampioen. Dat scenario wil je te allen tijde voorkomen."

Eredivisie-aanvoerders: 'Nu klappen wij voor jullie'

"Dan nog eerder het seizoen ongeldig verklaren, maar dan zit je weer met de verdeling van de Europese tickets en worden AZ en Willem II waarschijnlijk gek", voegt Levchenko daaraan toe. Fortuna Sittard-trainer Sjors Ultee meldde dinsdag tegenover Voetbal International al dat hij van verschillende spelers heeft gehoord dat ze angstig zijn geworden door het coronavirus. "Ik heb die geluiden van spelers ook ontvangen en ik begrijp ze heel goed", vervolgt Levchenko. "Ze maken zich niet zozeer druk om zichzelf, omdat ze in goede conditie zijn, maar ze zijn wel angstig dat ze familieleden besmetten."

Levchenko denkt erover na om namens de VVCS met een standpunt naar buiten te komen, mocht er in de komende dagen geen uitsluitsel komen van de KNVB. "Maar dat is op dit moment nog een beetje te ver op de zaken vooruitlopen", stelt de oud-speler van onder meer FC Groningen, Sparta Rotterdam en Vitesse. "Als je weer gaat voetballen, moet je zeker weten dat er geen tweede golf van het coronavirus komt." In de Eredivisie staan nog acht speelronden op het programma. De spelers in de Keuken Kampioen Divisie hebben nog negen speelronden voor de boeg.

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.


Poll

Vind jij ook dat Ajax niet mag worden uitgeroepen tot kampioen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

195 reacties (laatste reactie door binny)
25 maart 2020 om 16:01

Je moet eigenlijk ook geen kampioen uitroepen als er niet verder gespeeld kan worden. Maar voor Europees voetbal en degradatie wel de stand van dit jaar tot nu toe gebruiken.

25 maart 2020 om 16:23

Helemaal mee eens Giannini. Het enige alternatief is om nog de inhaalwedstrijden (Utrecht-Ajax en AZ-Feyenoord) uit te spelen. Enige nadeel is wel dat Feyenoord dat echt voor spek en bonen zou doen, terwijl AZ dan wekenlang gaat toeleven naar die wedstrijd. Waar voor Utrecht het ook alles of niets is. Eigenlijk is dat een vorm van competitievervalsing. Maar om deze wedstrijden niet te spelen is weer nadelig voor Utrecht. Misschien compromis om bekerfinale nog wel te spelen?

25 maart 2020 om 16:25

Aan de andere kant is het op een gegeven moment ook gewoon onverantwoord om nog te spelen. Ongeacht wie er voordeel of nadeel van zou hebben, voetbal is bijzaak. Utrecht kan dan ook financieel vergoed worden.

25 maart 2020 om 16:36

Een financiële compensatie voor Utrecht lijkt me zeker op zijn plaats als dit de eindstand is. En misschien ook nog wel voor AZ. Scheelt toch circa 40 miljoen en om een niet-afgemaakte competitie op doelsaldo te beslissen (hoewel waarschijnlijk volgens de regels) vind ik wel heel erg zuur.

25 maart 2020 om 16:40

Het is een lastig verhaal en waar doe je goed aan?dat Ajax dit jaar kampioen zou worden was nog niet zo gezegd. Aan de andere kant staan ze bovenaan op het moment dat de competitie stop gezet is.dan kan je 2 dingen doen of je laat de punten van Ajax vervallen die ze tegen Feyenoord gehaald hebben of je laat de wedstrijd AZ-Feyenoord inhalen. Dan is het eerlijk.dan heb je nog de beker. Als Feyenoord derde word is het sowieso geplaatst voor de EL. Due je roep geen bekerwinnaar uit en laat Utrecht de plek van de bekerwinnaar innemen probleem ook opgelost. En daarnaast zorg je dat het geld van de CL verdeeld word. Het startgeld of het geld van de eerste ronde.

25 maart 2020 om 16:44

Hoe kom je erbij dat het 40 miljoen scheelt? Dat geldt dus alleen als AZ kampioen zou zijn geworden. Niemand weet of dat ook daadwerkelijk zou zijn gebeurd. Natuurlijk is het zuur en is het voor alle partijen een vreselijke oplossing wat er ook besloten mag worden. Maar om te stellen dat AZ 40 miljoen door de neus wordt geboord vind ik weer het andere uiterste. Dat weet je simpelweg niet.

25 maart 2020 om 16:50

Precies. Met een beetje geluk kan de competitie alsnog begin van de zomer worden afgerond.maar als dat niet het geval is, dan maar deze noodoplossing. En met de huidige top 5 in Europa sla je geen modderfiguur.

25 maart 2020 om 17:16

Gelukkig wordt AZ geen 40 miljoen door de neus geboord. Niet omdat ik er vanuit ga dat ze toch geen kampioen gingen worden, maar simpelweg omdat ze geen 40 miljoen van de uefa ontvangen. Alleen ajax krijgt zoveel geld i.v.m. de ranking. Of je moet mij nu gaan vertellen dat ze 40 miljoen aan sponsering gingen binnenhalen.

25 maart 2020 om 17:35

Zelfs als ze verder gaan spelen achter gesloten deuren hoop ik wel dat de hoge piefen nadenken over het feit dat met een kampioen je ook ongetwijfeld een (on)officieel kampioensfeest krijgt en hoe wil je dat allemaal gaan regulieren. Voor je het weet heb je weer een besmettingshaard.

25 maart 2020 om 18:13

@DR.Mario, mijn formulering was blijkbaar niet helemaal goed. Wat mij betreft sla je de spijker op zijn kop. Je weet simpelweg niet wat er zou gebeuren in die laatste wedstrijden. Dan vind ik het wel heel "alles of niets" om te zeggen dat dit de eindstand is. Met alle sportieve en financiële gevolgen die dit met zich meebrengt, waarbij AZ dan ten opzichte van Ajax volledig achter het net vist. Ik zeg niet dat AZ kampioen zou worden, maar de kans was natuurlijk wel aanwezig. Voor mij voelt het gewoon absoluut niet goed als dit de uitkomst zou zijn.

25 maart 2020 om 18:13

Over wie verdeel je de cl miljoenen dan? Over elke club die theoretisch nog kans heeft om 1e / 2e te worden? Dan krijg je de miljoenen van 4 clubs in een pot en daarna ga je die verdelen... wel een beetje raar lijkt mij

25 maart 2020 om 18:42

Misschien moet je de inkomsten uit Europees voetbal wel verdelen over alle 36 ploegen uit de Eredivisie en Jupiler League. Desnoods de amateurtak erbij, want er zijn ook genoeg verenigingen die momenteel zwaar gedupeerd worden. Solidariteit ten top in deze zware tijden.

26 maart 2020 om 08:36

Wat zou je vinden van een beslissingswedstrijd tussen Ajax en AZ? Persoonlijk als Ajacied zou ik dat wel zo fair vinden. Zeker omdat het om zoveel geld gaat.

25 maart 2020 om 16:04

Ajax zal het in dit seizoen prima vinden als ze geen kampioen worden maar wel direct de CL in mogen. Het hele wel of geen kamioen is in deze situatie helemaal niet zo belangrijk.

25 maart 2020 om 16:42

Ik snap eigenlijk ook niet zo waarom bij deze discussie zo vaak op ajax wordt gefocust, want:1. Het seizoen wordt ongeldig verklaard: Ajax CL op basis van vorig seizoen. 2. Deze uitslag is de einduitslag: Ajax CL op basis van huidige koppositie.3. De uitslag na 17 speelrondes (iedereen heeft tegen iedereen gespeeld): Ajax CL op basis van de toenmalige koppositie.het lijkt me daarom eerder relevant voor een AZ. Of voor een Cambuur vanwege wel/geen promotie. En Ado en RKC vanwege wel/geen degradatie.

25 maart 2020 om 17:25

Omdat Ajax schijnbaar zo relevant is dat men daar altijd als eerste bij uitkomt om iets van te vinden. De situatie rond FC Utrecht en wat te doen met degradanten vind ik veel interessanter. Dit alles natuurlijk als je het scenario neemt dat er niet wordt uitgespeeld. Echter schijnbaar vinden anderen het interessanter hoe het dan met Ajax gaat. Terwijl inderdaad zoals jij aangeeft je een heel bijzonder scenario moet gaan bedenken om Ajax die CL-plaats niet te geven, maar hem richting AZ te laten gaan.

25 maart 2020 om 18:17

Andersom is het ook wel zo dat reacties vaak naar Ajax toe worden gedraaid. In mijn reacties word ik regelmatig aangevallen dat ik Ajax hierin niets zou gunnen, terwijl ik enkel opteer voor een compensatie voor AZ. Dat Ajax de CL ingaat kan ik prima mee leven, maar om dan ook nog de volle mep qua inkomsten te incasseren én AZ er bekaaid af laten komen, dat steekt me wel in deze hele bijzondere situatie. Heeft dus niets met misgunnen van Ajax te maken of AZ naar een kampioenschap praten.

25 maart 2020 om 18:20

Nou omdat op het moment van stoppen de flow bij ajax volledig weg was. Daarbij had ajax dus het meest te verliezen in de resterende 8 wedstrijden. Dan had je daar ook nog de klassieker in de kuip bij tegen een feyenoord die in een goede flow zat... de odds dat het seizoen voor ajax net te lang zou duren werden steeds hoger. Werken met de huidige positie en 20 ploegen in de ed volgend seizoen (lastig met uitgesteld ek) zal nadelig zijn voor psv, willem2 en utrecht omdat die nog wel een kans hadden op directe plaatsing / europees voetbal mislopen na een goed seizoen.

25 maart 2020 om 18:41

@diegelbereds wat als az de cl haalt via de voorrondes.....moeten zei Feyenoord dan de helft van de inkomsten geven? keep in mind dat wanneer ze rechtstreeks de cl in zouden gaan AZ waarschijnlijk niet eens de helft aan startkrediet gaan ontvangen dan wat ajax krijgt vanwege de UEFA- ranking.

25 maart 2020 om 18:43

@hansje1969, aan dat laatste heb ik nog niet gedacht, goed punt! Misschien moet je de inkomsten uit Europees voetbal wel verdelen over alle 36 ploegen uit de Eredivisie en Jupiler League. Desnoods de amateurtak erbij, want er zijn ook genoeg verenigingen die momenteel zwaar gedupeerd worden. Solidariteit ten top in deze zware tijden

25 maart 2020 om 18:44

@diegelbereds AZ kan zich nog altijd via de voorrondes kwalificeren voor de CL. Geldt een eventuele compensatie voor AZ dan ook? We kunnen dus niet eens stellen dat AZ er bekaaid vanaf zou komen. Ik denk vooral dat dit een sympathie standpunt is dan dat je iets tegen Ajax zou hebben. Een kleine club als AZ onderweg om wellicht iets moois te bereiken, wat dan zonder hun schuld plotseling stopt door het coronavirus. Dan is het lullig dat Ajax er wellicht met het geld vandoor gaat omdat ze 'toevallig' op kop stonden op het moment dat het werd stilgelegd. Als de situatie andersom was, hadden we deze discussie niet [email protected] D We kunnen helemaal niks met bespiegelingen hoe het seizoen wellicht had gelopen als het niet was stilgelegd en wie het meest te verliezen had. Dit is de situatie waarmee we zitten en als er niet meer verder gespeeld kan worden moeten we iets met deze situatie en niet met scenario's van 'wat als'. Want dan kun je ook een scenario bedenken dat Ajax de titel had gepakt, of zelfs Feyenoord nog die 6 punten had goedgemaakt met de flow waarin ze zaten.

25 maart 2020 om 18:46

Ja en hoe zou az met de druk om gaan? En wat zou de uitslag az feyenoord worden? En statistisch gezien wint ajax vaker in de kuip dan andersom dus wat is wijsheid. Hoe dan ook zijn er meer ajax haters dan liefhebbers dus zal de neiging naar een negatief scenario hier de bovenhand voeren. Maar zoals al eerder hier vermeld is er geen enkel scenario te bedenken (behalve de competitie uitspelen) waarin ajax niet terecht als nr 1 uitgeroepen zou worden.

25 maart 2020 om 19:57

@siepie, ja even het uit en thuis voordeel na 17 wedstrijden. Ga dan een eindstand maken op basis van de teams die wel 2x tegen elkaar hebben gespeeld dus uit en thuis hebben gespeeld. Ipv een halve competitie waar de clubs die meer thuis hebben gespeeld voordeel halen. Doe anders een ranglijst per 1 Januari want ja het gaat allemaal om 2020 niet over 2019.

25 maart 2020 om 16:08

Daar ben ik het helemaal mee eens. Je hebt pas een kampioen als de 34 rondes zijn gespeeld, anders niet. Wat mij betreft annuleren ze het hele seizoen gewoon en moet er een oplossing gezocht worden voor de Europese tickets.

25 maart 2020 om 16:25

Eens. Met name voor de koppeltjes Ajax/AZ, Willem II/FC Utrecht moet een goede oplossing komen.

25 maart 2020 om 16:43

Je kan hem vrij snel oplossen. Je zorgt dat de competitie naar 25 ronde word gebracht. Die dan op 1 staat gaat rechtstreeks die dan op 2 staat speelt voorronde.feyenoord is als derde volgens mij geplaatst voor de El dus je laat Utrecht de plaats van de bekerwinnaar innemen. En daarnaast verdeel je het geld van de cl. Of van de eerste ronde of het startgeld en de eerste ronde.

25 maart 2020 om 17:36

" Eens. Met name voor de koppeltjes Ajax/az, Willem Ii/fc Utrecht moet een goede oplossing komen ". Je hebt de hele tijd mond vol over eerlijkheid, maar gaat daarbij voortdurend voorbij aan de belangen van clubs die ook veel te verliezen hebben zoals Feyenoord. Feyenoord staat op zes punten en moet nog tegen AZ en Ajax en heeft dus nog 9 wedstrijden om die zes punten in te halen en dat deels in eigen hand. Ik vind het af en toe bijna lachwekkend hoe selectief er met de belangen van de belangen van sommige clubs wordt omgegaan en hoe er met meerdere maten gemeten wordt. Er zijn natuurlijk maar 2 opties waarin iedere club gelijk behandeld wordt en dat zijn alle uitslagen schrappen of de huidige stand als eindstand bepalen. Al het andere is maatwerk om de club waar men een voorkeur voor heeft het best te dienen. Met eerlijkheid heeft dat helemaal niets te maken. Welke beslissing ook wordt genomen, er zijn zullen altijd clubs de dupe van zijn waardoor een eerlijke oplossing volstrekt onmogelijk is. Het enige dat dan overblijft, is een oplossing die de regels geen geweld aandoet en consequent is. Een oplossing waarbij de eindstand niet wordt gebruikt om de kampioen aan te wijzen, maar wel om de Europese tickets te verdelen, is niet alleen in strijd met de regels maar ook inconsequent. En daarmee geef je clubs die de dupe zijn van dat besluit nog een extra trap na. Als dat besluit consequent is en volgens de regels hebben die clubs in ieder geval nog het gevoel dat hun belangen gelijkwaardig zijn behandeld.

25 maart 2020 om 18:29

Scepticus, goede reactie. Er zijn inderdaad nog veel meer belangen. Te veel om hier neer te pennen naar mijn mening. Ik merk in al jouw reacties dat je voorstander bent van het strikt naleven van de bestaande regels. De regels zijn er niet voor niets, dus die moet je toepassen met alle sportieve en financiële consequenties van dien. Ik snap dat standpunt. Zelf ben ik van mening dat dit zo'n bijzondere siuatie is dat je inderdaad maatwerk moet gaan leveren, uiteraard zonder clubvoorkeur. Je gaat zelf voorbij aan de degradatieregeling. Dat is een heel concreet voorbeeld van het aanpassen van regels. Ik ben wel heel benieuwd wat jij daar van vindt? Als ik je opvattingen over het algemeen bekijk, dan zou het enkel passend zijn wanneer je vindt dat de huidige nummer 17 en 18 degraderen. Al het andere zou uiterst selectief zijn van je

25 maart 2020 om 19:16

" Ik snap dat standpunt. Zelf ben ik van mening dat dit zo'n bijzondere siuatie is dat je inderdaad maatwerk moet gaan leveren, uiteraard zonder clubvoorkeur. Je gaat zelf voorbij aan de degradatieregeling ". Ik ga niet voorbij aan de degradatieregeling. Dat hoeft helemaal niet. Waar het mij om gaat, is dat je een beslissing neemt die consequent is en waarbij je je niet laat leiden door sentimenten en al helemaal niet gaat marchanderen. Als je de reacties naleest, zie je dat er voortdurend wordt gemarchandeerd. Een flagrant voorbeeld van marchanderen is de huidige ranglijst, met als argument dat die niet volledig is, niet te gebruiken om de kampioen aan te wijzen, maar wel om Europese tickets te verdelen. Opzichtiger meten met twee maten, kan bijna niet. Als je een besluit neemt moet dat consequent zijn en genomen worden zonder met de gevolgen rekening te houden. Als dat wel doet, ben je feitelijk al aan het marchanderen. Dan heb je twee mogelijkheden en dat zijn de uitslagen te schrappen en te aanvaarden dat dat tot gevolg heeft dat AZ de EL in gaat ipv de CL en dat RKC en ADO in de Eredivisie blijven en Cambuur en De Graafschap in de Eerste Divisie. Of de huidige stand aan te houden als eindstand en dan is Ajax kampioen en gaat samen met AZ de CL (voorronden) in, terwijl Ado en RKC degraderen en Cambuur en De Graafschap (sorry Sjaak ) hun plaats in nemen in de Eredivisie. Omdat er geen Playoffs kunnen worden gespeeld, blijft de nummer 16 van de Eredivisie gehandhaafd. Dat zijn de enige twee mogelijkheden die genomen kunnen worden zonder te marchanderen en die hard maar in ieder geval consequent zijn. Mijn persoonlijke voorkeur gaat daarbij uit naar het schrappen van de resultaten om achteraf gezever te voorkomen. Consequent is zeker geen synoniem voor eerlijkheid, maar het komt er in ieder geval wel het dichtste bij.

25 maart 2020 om 19:23

@Scepticus. Helder verhaal van je. Ik ben heel benieuwd of er uiteindelijk toch nog een variant komt op de bestaande regels of dat één van de twee varianten die jij benoemt (varianten die consequent de regels toepassen) uit de bus komt rollen. Het zou mij namelijk helemaal niet verbazen als er tóch wordt gekozen voor een variant waarbij geen kampioen wordt uitgeroepen, terwijl tegelijkertijd de 'degradanten' in de Eredivisie mogen blijven én de nummers 1 en 2 uit de KKD tóch promoveren. Snap jij het dan nog?! (Haha)

25 maart 2020 om 19:41

" Ik ben heel benieuwd of er uiteindelijk toch nog een variant komt op de bestaande regels of dat één van de twee varianten die jij benoemt (varianten die consequent de regels toepassen) uit de bus komt rollen. Het zou mij namelijk helemaal niet verbazen als er tóch wordt gekozen voor een variant waarbij geen kampioen wordt uitgeroepen, terwijl tegelijkertijd de 'degradanten' in de Eredivisie mogen blijven én de nummers 1 en 2 uit de KKD tóch promoveren " . Dat ben je toch nog aan het marchanderen, al heb ik daar persoonlijk minder moeite mee omdat in dat scenario niemand de dupe wordt. Dan moet het tv geld wel met meer clubs gedeeld worden, maar daar heb ik op zich ook niet zoveel moeite mee omdat dat gecompenseerd wordt door het feit dat de clubs de tvgelden gewoon doorbetaald krijgen, terwijl de competitie stil ligt en mogelijk niet wordt uitgespeeld. Het levert bovendien vier extra speeldagen op, terwijl de kalender al overvol zit en er volgend jaar een EK is. Maar dat is in een periode als deze nog de minste zorg.

25 maart 2020 om 19:45

Dat is inderdaad nog steeds marchanderen, ben ik met je eens. Kan me wel voorstellen dat het een populaire variant is. Zoals je zelf aangeeft, niemand wordt in dat scenario sportief gedupeerd. Eerder omgekeerd, een aantal ploegen worden bevoordeeld.

26 maart 2020 om 17:56

Scepticus, vriend. Dat beslissingen 'consequent' zouden moeten zijn tot in detail en twee cijfers achter de komma is demagogische flauwekul. Niet alleen kã¡n dat niet eens in dit geval, ten tweede is de eis van 'consequentheid' totaal geen veriste voor wat dan ook. Consequentie slaat namelijk op het hetzelfde behandelen van exact dezelfde situaties. Daar is in dit geval, waar het gaat om diverse items die moeten worden opgelost (huidige competitie, uitspelen of niet, zo niet, wat dan met bekerfinale/europese tickets, etc. etc. etc.) simpelweg niet het geval. Er zijn namelijk helemaal geen regels opgesteld door de Knvb hoe gehandeld moet worden in geval een competitie, in crisis gevallen zoals nu, niet uitgespeeld kan worden. Laat staan dat de Knvb regels heeft opgesteld over hoe in dat geval de Europese tickets verdeeld zullen moeten gaan worden. Hier zal de Knvb dus alleen dingen kunnen oplossen door gewoon zelf, in overleg met de clubs, een besluit te nemen. En jij kunt het wenden of keren, maar welke variant jij ook kiest zal altijd inconsequent zijn voor de ene of andere clubs. Of dat nou Utrecht is dat als bekerfinalist geen Europees voetbal mag gaan spelen, Willem II dat vijfde staat maar geen Europees voetbal speelt omdat Utrecht Europa in mag omdat de Knvb ervoor kiest de vijf clubs van het huidige Europese seizoen af te vaardigen (top vier plus Utrecht), in allebei de gevallen is de beslissing niet 'consequent'. En nee, consequent is totaal niet synoniem voor eerlijk, het is al helemaal geen synoniem voor redelijk. Integendeel, zou ik zeggen. Sowieso, consequent staat voor rechtlijnigheid. Rechtlijnigheid is geen maatstaf om dit immense probleem op te lossen. Het gezonde verstand wel.

26 maart 2020 om 18:16

Vind die Levchenko trouwens niet echt goed bij zijn hoofd. 'als er vanaf 6 april a.s. weer gevoetbald kan worden, .....' dit meent deze man toch niet?? Gewoon een waanzinnige opmerking van hem, totaal wereldvreemd.

Als de competitie hier stopt, moet niemand tot kampioen worden bekroond. Ajax verdient dan wel het CL-ticket.

25 maart 2020 om 16:08

Ik weet niet of "verdienen" de juiste term is in dezen. Overigens zou ik het o.b.v. de huidige kennis het ook niet anders weten, maar misschien maken we ons wel heel erg druk en kan er pas weer in oktober gevoetbald worden. Dan zit een Europese campagne zoals we die nu kennen, er ook niet meer in.

25 maart 2020 om 16:12

Ik vind dat 'verdienen' wel de juiste term is in deze. Vorig jaar kampioen. In de winterstop bovenaan, nu bovenaan. Tevens heeft Ajax veruit het meeste punten binnengesleept Europees gezien de afgelopen jaren. Dus ja, 'verdienen' lijkt me hier zeker wel gepast.'

25 maart 2020 om 16:17

Dat Ajax vorig jaar kampioen was, winterkampioen was en voor Europese punten heeft gezorgd is in de toewijziging van het CL-tickect volstrekt irrelevant. Het enige wat evt. zou tellen is de stand per heden.

25 maart 2020 om 16:23

@njfromvol, inderdaad. Het enige wat evt. zou tellen is de stand per heden, en daarbij staat Ajax op nummer 1. Dus je ontkracht nu je eigen opmerking dat "verdienen" niet de juist term is. Of waarop zou jij baseren dat ze het niet verdienen dan ?

25 maart 2020 om 16:26

Ik heb moeite met de term "verdienen" in relatie tot een niet afgemaakte, afgebroken competie. C'est tout.

25 maart 2020 om 16:26

Helemaal met je eens. Ik zie heel vaak deze punten voorbijkomen, terwijl ze helemaal niet relevant zijn! Ajax verdient het enkel en alleen op basis van de huidige stand, al het andere is niet relevant.

25 maart 2020 om 16:30

Nou ja zeg, evt zou tellen? Jij zou het toch zeker niet logischer vinden dat de nummer 2 de eerste plaats gaat innemen voor de tickets?

25 maart 2020 om 16:32

Dat winterkampioem en dergelijke er bij gehaald worden komt ook doordat mensen onderling resultaat als nieuwe doorslaggevende regel willen omdat dit beter uitkomt. Huidige stand is enige realistische optie en winter kampioen of onderling resultaat is allebei precies even grote onzin.

25 maart 2020 om 16:33

Nee dat is het niet, de tickets worden verdeeld op basis van de ranglijst nadat de competitie volledig gespeeld is. Omdat dit dit jaar mogelijkerwijs niet gaat gebeuren is het logisch om te kijken naar alternatieven. Echter is er geen golden standard aanwezig waardoor het per persoon kan verschillen wat de voorkeur geniet. Resultaten die voor dit seizoen hebben plaatsgevonden staan volledig los van dit seizoen. RKC is het vorige decennium ook wel eens met 15 uit 5 begonnen. Laten we die datum als peildatum nemen en die stand nemen om de Europese plekken te verdelen. Dat is even logisch als de stand van vorig jaar pakken. Je dient enkel naar dit seizoen te kijken, en dan houdt je een ding over en dat is de stand op het moment van stoppen. Dit kun je op twee manieren bekijken: enerzijds is er geen beter alternatief aanwezig, anderzijds kun je niet zomaar een plek toewijzen aan een club (+30 miljoen aan CL inkomsten?) terwijl er nog 9 wedstrijden gespeeld moeten worden.

25 maart 2020 om 16:36

Niet logischer, maar ook niet minder logisch. Er is in de regels geen grens getrokken op het aantal wedstrijden dat representatief is voor de stand in de situatie dat de competitie niet afgespeeld kan worden. Er zijn nog 27 punten te verdelen, AZ en eventueel Feyenoord hadden beide nog een goede kans om Ajax in te halen. Om dan een streep te trekken op 9 wedstrijden voor het einde is gewoon totaal niet eerlijk.

25 maart 2020 om 16:37

Op de ranglijst van vorig seizoen komt RKC niet eens voor haha Terug naar de KKD dan maar! (grapje hoor) Ben het helemaal eens met je reacties hier!

25 maart 2020 om 16:44

Ajax had ook nog kampioen kunnen worden met 15 punten voorsprong. Ook dat is totaal irrelevant. Bijzonder (of ook juist wel weer verwacht gezien het chronische minderwaardigheidscomplex) om te zien dat het voornamelijk de Feyenoorders zijn hier die (verkapt) steen en been klagen. AZ-ers hoor ik nauwelijks, wat kan ik daar enorm respect voor opbrengen zeg. Je kan na zoveel jaar eindelijk weer kampioen worden en toch hebben de AZ-fans het in zich om de situatie te nemen zoals die is. Petje af. En mensen die 'het is niet eerlijk' in de wereld slingeren, brrr daar krijg ik echt de kriebels van. Maar ga maar los jongens, probeer het maar weer te ontkrachten. Trek de arrogante Ajacieden-kaart nog maar eens Ik zie de termen 'beslissingsduel' en 'onderling resultaat wint' wel komen!

25 maart 2020 om 16:48

En dan heeft Ajax hem ook verdien aangezien ze het meeste punten en het beste doelsaldo hebben.

25 maart 2020 om 16:48

Verdienen is het zeker niet. Maar ze staan wat gelukkig nog bovenaan. Dit is natuurlijk compleet anders dan bovenaan staan na 34 partijen, dan verdien je het. Nu is het erg gelukkig, maar geef de ticket maar aan Ajax. Is toch lood om oud ijzer. Voor AZ erg vervelend, maar het zij zo. Ben sowieso benieuwd hoe eenieder zich herpakken gaat na maanden niet effectief trainen. Hier ga je de mensen die er echt voor leven uit halen denk ik. Hier komt zeer veel mentaliteit bij kijken.

25 maart 2020 om 16:51

@jizzy: Het is gewoon zo dat het na 34 partijen, wanneer je echt de balans kan opmaken, heel anders kan zijn. Dat was dit seizoen mijn inziens zelfs erg waarschijnlijk geweest. Maar er is hier geen passende oplossing voor te vinden. Dus wat mij betreft gewoon op basis van de ranglijst een streep trekken. Ben je ook van het gezeur af. Het hoeft niet altijd terecht te zijn. Soms wordt een team ook wel onterecht kampioen, maar toch is het dan kampioen. Geluk valt het in deze niet te noemen, want die CL boeit volgens mij steeds minder. Het is sowieso afwachten hoe dat gaat worden ingevuld volgend seizoen.

25 maart 2020 om 16:57

Wat is er nou gelukkig aan? Op de laatste 3 wedstrijden na is Ajax toch gewoon heer en meester geweest in de comp?

25 maart 2020 om 17:07

@djabber - Als ze 6 of 8 punten voor hadden gestaan, viel daar meer voor te zeggen. Nu sta je op gelijke hoogte met de nummer 2, hebt twee keer van die nummer twee verloren en de vorm was er nou ook niet bepaald. Het was dus absoluut geen zekerheid geweest dat ze 'm zouden pakken. Ik denk dat je gewoon geen kampioen uit moet roepen en mocht het mogelijk zijn, in de zomer Ajax en AZ tegen elkaar laten spelen om uit te maken wie het rechtstreekse ticket krijgt.

25 maart 2020 om 17:14

Twente en Sparta ook niet!!

25 maart 2020 om 17:26

Whahahah! Jij bent grappig. Je haat komt weer boven drijven. Echt logisch man een beslissingsduel ( not )Had Az maar meer moeten scoren pik!

25 maart 2020 om 17:27

De tickets en het kampioenschap worden volgens mij verdeeld op basis van de einduitslag van de competitie. Volgens mij is er nergens vastgelegd dat er 34 wedstrijden moeten zijn gespeeld. Zal ik een kampioenschap gaan vieren? Nee absoluut niet, want mensen gaan namelijk altijd aangeven dat az anders kampioen was geworden.

25 maart 2020 om 17:30

De stand was na 34 wedstrijden exact hetzelfde geweest. Ajax heeft namelijk geen blessures meer.

25 maart 2020 om 17:51

" Ik heb moeite met de term "verdienen" in relatie tot een niet afgemaakte, afgebroken competie. C'est tout ". Dat is op zich een te billijken standpunt. Maar als de club die bovenaan staat geen recht op de titel heeft omdat de competitie niet kan worden afgemaakt, geldt dat zelfde natuurlijk voor de clubs die op een plaats staan die recht geeft op Europees voetbal en kan je de onderste clubs ook niet laten degraderen op basis van die ranglijst. Dat zou extreem inconsequent zijn. En moet je de uitslagen dus gewoon schrappen en de tickets verdelen op basis van de eindstand van vorig jaar. En de promotie/degradatie regeling dit seizoen laten vervallen. Dat is niet erg omdat als de clubs uit de Eredivisie het niet verdienen om beloond of gestraft te worden omdat de competitie niet kan worden afgemaakt, datzelfde natuurlijk zou moeten gelden voor de clubs uit de Eerste Divisie. Als je tenminste waarde hecht aan een consequente oplossing.

25 maart 2020 om 18:24

@ Djabber, in dat geval vind ik dat feyenoord het verdient op basis van de wedstrijden sinds we winterstop.... al het andere dat je erbij haalt os echt klinklare onzin, ajax verdient het niet maar heeft het geluk dat ze op het moment van stoppen nog net bovenaan stonden.

25 maart 2020 om 18:34

@scepticus. Ik heb het over de term "verdienen"; in mijn eerste post in dit lijntje, geef ik ook al aan "overigens zou ik het o.b.v. de huidige kennis het ook niet anders weten,".ik stel dus niet dat Ajax de CL plek niet zou moeten krijgen, maar val alleen de term "verdienen" aan. Gezien de polemiek die volgt, zie je dat velen reageren vanuit een voorkeur en niet de moeite nemen goed te lezen.

25 maart 2020 om 19:31

" Ik heb het over de term "verdienen". Dat snap ik. Ik weet wat het woord betekent. Ik vind het standpunt ook te billijken dat een club het niet zou verdienen om als kampioen aangewezen te worden terwijl er bijna nog een derde van de competitie afgewerkt dient te worden, maar dan verdient een club het om die zelfde reden ook niet om Europa in te gaan.

25 maart 2020 om 19:59

Hetgeen ik nergens betoogd heb. Ik had je verhaal over consistentie in je eerdere posting al gelezen, maar ik snap niet waarom je dit als reactie op mijn posting noemt.jij hebt je toch zeker ook niet aan niet goed lezen bezondigt?

25 maart 2020 om 21:02

Wel als je naar onderling resultaat gaat kijken.

25 maart 2020 om 23:49

Scepticus je vergeet wel even dat je dan az weer gaat duperen staan nu tweede, neem je de stand van vorig dan mag PSV opeens weer cl voorronde spelen en az niet. Trouwens die stand is al een keer gebruikt en dus bindend je kan niet tweede keer een stand gebruiken waarvoor dit seizoen niet gespeeld is, dus blijft over de stand die er nu staat is bindend.

26 maart 2020 om 18:05

Een competitie in Nederland duurt 34 wedstrijden. Als slechts 25 van die 34 wedstrijden zijn gespeeld, hoe slagen mensen er dan in om in termen als 'het kampioenschap verdienen' te praten eigenlijk? Laten we even doen of we niet allemaal compleet debiel zijn zeg! Uiteraard is er niks te 'verdienen' als je na 25 duels van die 34 bovenaan staat, Dat spreekt vanzelf. Dat er om praktische redenen uiteindeljik voor gekozen gaat worden om Ajax naar de CL te laten gaan komend seizoen, dat zou natuurlijk kunnen. En is ook een waarschijnlijk scenario. Maar dat dit 'verdiend' zou zijn, is evidente lariekoek. Of gaan we voortaan een gouden medaille uitreiken aan diegene die na 25 KM van een marathon vooraan loopt? Neen, uiteraard niet. Nou, om die reden verdiend Ajax dus ook nog helemaal niks, als er niks uitgespeeld wordt. Maar dat laat niet onverlet dat het ook in mijn optiek het beste zou zijn Ajax af te vaardigen naar de CL van komend seizoen. Al zullen er dan wel afspraken gemaakt moeten worden over het geld dat daarmee te verdienen is. Wederom: Ajax is geen kampioen en de competitie is niet uitgespeeld. Dan is afdracht van een deel van je CL inkomsten een vrij normaal en logisch gevolg op het besluit om Ajax naar de CL te laten gaan komend seizoen. Al hoor ik graag argumenten (want die gaan geheid komen nu) van Ajaxfans waarom Ajax uiteraard álle centen wél zelf mag opstrijken als dank voor het afvaardigen van Ajax naar de CL.

25 maart 2020 om 18:14

Misschien moet de UEFA maar besluiten om een jaar geen Europees te doen. In dit stadium van de competitie lijkt he me dat niemand er recht op heeft. Hetzelfde geld voor de promotie degradatie. Het seizoen ongeldig verklaren en volgend seizoen opnieuw starten.

25 maart 2020 om 18:25

Dan krijgen sommige clubs wel een uitdaging om de begroting sluitend te krijgen.

25 maart 2020 om 18:31

Lijkt ook wat voorbarig om je begroting te baseren op Europese gelden, volgens mij doe je dan iets niet helemaal goed. Feit is wel dat je geen enkele club hiermee tekort doet in deze fase. Hooguit een liverpool die slapend kampioen kan worden. Maar als je kijkt naar Nederland daar zijn de plekken nog niet verdeeld en ligt bijna alles nog open en dat geld ook voor andere landen. Op basis van nu heeft een AZ er net zoveel recht op als ajax, maar psv en feyenoord doen in principe ook nog gewoon mee. Europees gezien lijkt me dit het meest logische

25 maart 2020 om 19:45

" Misschien moet de Uefa maar besluiten om een jaar geen Europees te doen. In dit stadium van de competitie lijkt he me dat niemand er recht op heeft. Hetzelfde geld voor de promotie degradatie. Het seizoen ongeldig verklaren en volgend seizoen opnieuw starten ". Dan zou ik het een stuk logischer vinden om juist meer clubs toe te laten en bijv. 1 keer tegen elkaar te laten spelen ipv twee keer.

Als Ajacied ben ik het hier gewoon mee eens. Het is super zuur dat je gewoon bovenaan staat maar de titel aan je voorbij moet laten gaan. Ik vind ook echt dat mensen te makkelijk zeggen dat dit heel goed uit komt voor Ajax. Je staat wel gewoon bovenaan hé. Maar een titel wil je verdienen, door over alle wedstrijden gezien het beste te zijn. Als je het seizoen vroegtijdig gaat beëindigen dan ga je het nooit voor iedereen eerlijk krijgen. Kortom, in het scenario dat het seizoen niet afgemaakt kan worden, geen kampioen.

25 maart 2020 om 18:31

Je staat op doelsaldo bovenaan, gelijk in punten met az en 6 punten voor op feyenoord terwijl je nog naar de kuip mag. De odds gingen steeds meer de kant op dat het seizoen net te lang zou duren voor ajax, kijk maar hoeveel punten clubs als feyenoord en az zijn ingelopen de laatste periode. Ja je staat bovenaan maar ik hoor ajacieden hier opeens praten alsof het kampioenschap een zekerheidje was

25 maart 2020 om 19:06

Ik heb iedereen voor de winterstop horen zeggen dat het een appeltje eitje was. Alles kan verkeren en totaal irrelevant. Ajax staat bovenaan en lijkt erop dat veel daar moeite mee hebben. Mooienis dat alternatief dan is laat dit jaar schrappen maar dan is het niet goed voor AZ. Maar Ajax als 1e uitroepen is ook niet goed voor AZ. Nee, het is nooit goed voor AZ. Zou je de competitie weer hervatten met fitte selecties ook weer niet goed voor AZ. Ik ben oprecht benieuwd hoe de reacties waren geweest als AZ op doelsaldo nu bovenaan zou staan. Je kan de reacties bijna omdraaien van de meeste mensen. Maar ook dat is irrelevant. Ik snap emoties maar nu moet er een best next thing komen en dat gaat nooit iedereen een goede oplossing vinden.

25 maart 2020 om 21:05

De kansen zouden juist weer vergroot worden, omdat de beste spelers die terugkwamen van blessures steeds meer ritme zouden krijgen. We hebben aan het begin van het seizoen gezien dat de rest dan gewoon een maatje te klein is.

25 maart 2020 om 21:21

Met mijn eigen team staan we 4 punten los en een wedstrijd minder gespeeld. De nr.2 in eigen huis met 5-0 verslagen (hadden tot dat moment nog niet verloren) en we hebben zelf 1x gelijk gespeeld met een nog dramatischer scheids als Ajax had bij Chelsea. Afijn, niemand zou ons van het kampioenschap hebben gehouden dit seizoen. Maar het is niet anders. Ook als de Engelse competitie niet meer wordt hervat vind ik het ontzettend zuur voor Liverpool (mijn favo club in Engeland sinds beginjaren 80). Of ik Ajax haat of niet staat los van mijn mening. Als een competitie niet wordt uitgespeeld, dan moet deze nietig worden verklaard. Dat is het meest eerlijk, waarbij er altijd verliezers zijn. De eindstand van vorig seizoen (wel een geldig seizoen) bepaald welke clubs Europees zullen spelen en vanaf welke ronde ze zullen instromen. En dat geldt voor alle competities waar ook ter wereld die nietig worden verklaard. Maar ja, ik ben maar 1 van de 17 miljoen meningen in NL.

Of je ze nou kampioen noemt of niet, Ajax gaat direct naar CL, want competitie gaat niet meer door.als 1 speler corona heeft en die steekt een andere aan tijdens de wedstrijd en dat komt uit, is het natuurlijk over met de mensen die de keuze hebben gemaakt. Niemand gaat zijn handen daaraan durven branden. Dus dan lijkt mij de stand zoals die nu is het eerlijkst. Itt de Witte Chinees is het juist oneerlijker om de stand van vorig jaar te pakken. Maar dan is Ajax nog steeds 1. Dus dat maakt niet zoveel uit. Volgend seizoen geen Johan Cruijfschaal doen, en dan gewoon bekerfinale spelen.

25 maart 2020 om 16:19

afhankelijk of de rest van de champions league wel wordt afgemaakt anders mag je alsnog voorrondes spelen als nr. 1 van de eredivisie. er is dan geen winnaar van de champions league en dan gaat er niemand uit nederland rechtstreeks helaas.

25 maart 2020 om 16:26

Daar heb je een punt. Maar ook daar zitten weer wat haken en ogen aan. Want we moeten maar zien dat al die CL voorrondes gespeeld kunnen worden. In dat opzicht kijk je wellicht naar recente prestaties clubs. Maar ik doelde meer dat Ajax sowieso de privileges krijgt van een nummer 1 of je ze nou kampioen noemt of niet.

25 maart 2020 om 16:28

Is dat zo pamik? Heb je daar een bron van? Dat zou wel heel zuur zijn voor (hoogstwaarschijnlijk) Ajax

25 maart 2020 om 16:52

Diegelbereds: Ik ben ook wel erg benieuwd naar een bron daarvoor, volgens mij klopt dit namelijk niet. Normaal gezien is dit momenteel de situatie: De landen nummer 7, 8 en 9 krijgen allemaal éã©n plaats in de groepsfase en éã©n plaats in de derde voorronde. Land nummer 10 is het laatste land met een directe plaats in de groepsfase. Verder mag er nog een team ingeschreven worden voor de tweede kwalificatieronde. De kampioen van land nummer 11 op de ranglijst stroomt in de vierde kwalificatieronde in, tenzij de winnaar van de Champions League zich al via de eigen competitie heeft gekwalificeerd voor de groepsfase. In dit geval gaat de kampioen van land 11 ook direct de groepsfase in. Momenteel staat Nederland op plek 9 dus het lijkt me niet dat wel of geen CL-winnaar invloed zou hebben op ons startbewijs. Behalve als alle punten van 19/20 komen te vervallen, dat was voor Nederland met 9.400 punten een vrij goed jaar; hoger dan alle landen om ons heen (dus Belgie, Oekraine, Oostenrijk, Turkije). Maar ik neem aan dat de tot nu toe behaalde punten van dit seizoen 'gewoon' zullen blijven tellen en dan zie ik Nederland dus niet in de problemen komen. Help ons uit de brand met een artikel wat dit tegenspreek pamik17 (al heb ik liever dat het niet waar is wat je zegt! )

25 maart 2020 om 17:14

@GelbeReds: ja dat is sowieso. Ajax heeft recht op deelname in play-offs. Directe plaatsing is er alleen wanneer de winnaar van CL (die er dus wellicht niet komt), zich ook via de competitie plaatst (wat ook nog de vraag is).

25 maart 2020 om 17:15

Als 11e land krijg je 1x directe plaatsing Mits er geen plaats meer hoeft te worden toegekend aan de CL en EL winnaars.

25 maart 2020 om 17:33

En aan wie wordt de extra ticket dan gegeven? Met andere woorden Nederland kan nog steeds gewoon direct de CL in.

25 maart 2020 om 18:10

" Momenteel staat Nederland op plek 9 dus het lijkt me niet dat wel of geen CL-winnaar invloed zou hebben op ons startbewijs ". Die negende plaats gaat pas rechten opleveren in het seizoen 2021 - 2022. In het seizoen dat relevant is voor het komende CL seizoen is NL als 11e geeindigd. Bovendien gaat het CL seizoen met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet afgemaakt worden en zullen de uitslagen hoogstwaarschijnlijk geschrapt worden met als gevolg dat er ook geen nieuwe ranglijst opgesteld kan worden. En dan kan het bijna niet anders dan dat bij het aanwijzen van de CL tickets van komend seizoen de ranglijst van nog een jaar eerder gehanteerd gaat worden en daarin stond NL 14e. De enige andere oplossing is dat de ranglijst bevroren wordt en voor 2 seizoenen gaat gelden en dat kan ik me bijna niet voorstellen. Ik vrees dan ook met grote vreze dat Ajax ook komend seizoen voorronden moet spelen om zich te plaatsen voor de groepsfase, tenzij de Uefa besluit om de clubranglijst daarvoor te hanteren of een belangrijkere rol te geven. Je kan dus beter even wachten tot de beer echt geen stuiptrekkingen meer vertoont, maar definitief het loodje heeft gelegd voordat je zijn huid op Marktplaats te koop aanbied. En de Uefa bekend heeft gemaakt hoe de tickets volgend jaar worden verdeeld.

25 maart 2020 om 18:32

Thanks voor de aanvulling Scepticus38. Maar als de ranglijst van voorafgaand aan dit seizoen (ofwel eind 18/19) leidend is voor de CL van 20/21, dan staat Nederland op die ranglijst dus toch op plek 11. Ik zou niet weten waarom er NOG een jaar eerder (plek 14) gekeken zou worden, dat lijkt me sowieso nergens voor nodig, toch? Als we dan even uitgaan van die 11e plek is het inderdaad nog even spannend. Want dan kan de situatie niet voorkomen dat de CL-winnaar (die is er immers niet) al geplaatst is via de eigen competitie. Anderzijds is er zoals gezegd sowieso geen CL-winnaar, dus schuift die plek niet hoe dan ook door naar het 11e land op de Uefa Member ranking? Interssante materie, ik ben benieuwd wat het gaat worden. Hopen voor Nederland dat onze 'nummer 1' gewoon direct de CL in kan! PS: ik vind dat je wel een beetje doorslaat met je beren metafoor de laatste tijd hoor, die heb ik al een keer of 5 gelezen de laatste weken

25 maart 2020 om 19:00

Als de CL winner ticket niet wordt vergeven moet deze ticket ergens anders verbruikt worden. En dat zal dan gewoon op basis van landen coëfficiënt zijn dat alles een plaatsje opschuift en Ajax gewoon rechtstreeks poulfase heeft.

Goh, Levchenko heeft ook een open deur gevonden. Natuurlijk wil je liever niet dat Ajax op deze wijze tot kampioen wordt uitgeroepen. Ook wil je het seizoen niet ongeldig laten verklaren. Echter als je de competitie niet voor 30 juni kunt afronden blijven er maar weinig smaken over. Welke oplossing je dan ook kiest, er worden clubs flink benadeeld. Na 30 juni nog doorvoetballen levert zelfs met toestemming van de Fifa nog problemen op, die je ook niet zomaar oplost. Kortom er is geen leuke weg. Wat doe je bijvoorbeeld met de start van de Europese voorrondes als je nog midden in een seizoen zit?

25 maart 2020 om 16:29

De internationale spelersvakbond heeft gisteren al geroepen dat het absoluut niet zomaar kan dat spelers plotseling langer moeten blijven. Bovendien is de Uefa zelf ook flink te klos, de EL en CL dit seizoen uitspelen gaan bijna onmogelijk worden. Helemaal nu grenzen overal dicht zitten en de situatie per land verschilt. Als er door die toernooien een streep komt, dan zal de Uefa moeten inzetten op volgend seizoen alles door laten gaan. En dat kan alleen als competities afgerond zijn inderdaad, omdat de voorrondes in juli beginnen. Als de Uefa het verlies van tientallen / honderden miljoenen moet nemen voor het EK, de CL en de EL ... waarom kunnen nationale competities en clubs dat niet ook doen? Ga met elkaar om tafel en bespreek de situatie, juist nu in deze crisis is de noodzaak om er samen uit te komen groot. Ga je wachten tot de ellende voorbij is? Dan is het keihard iedereen voor zichzelf.

25 maart 2020 om 16:39

Helemaal mee eens. Op een gegeven moment moet je gaan kijken naar volgend seizoen en hoe je daar alles door kan laten gaan en dat je dan het lopende seizoen als verloren beschouwd. Dan kun je beter nu al als collectief proberen je verlies te nemen dan wanneer iedereen voor zichzelf gaat kijken .

Ik snap niet waarom je de ploegen die het vorig seizoen goed hebben gedaan dan weer beloont? die hebben de beloning toch al gehad? je hebt toch dit seizoen gewoon gevoetbald? beloon de teams die dit jaar goed hebben gedraaid dan gewoon voor hun prestaties. En of Ajax kampioen wordt of niet, is niet echt relevant. Het seizoen is toch al haar glans verloren. Maar je moet wel de ploegen die het nu goed hebben gedaan daar gewoon voor belonen. En waar de spelers voor blijven doortrainen? dat is toch gewoon hun werk? je traint toch om zelf fit te blijven zodat je komend seizoen of wellicht eerder (waar ik niet in geloof) de draad weer zo snel mogelijk op kunt pakken.

25 maart 2020 om 16:10

"Dat is toch gewoom hun werk?" Opzich wel ja, maar je wil ook trainen voor een doel bijv. Eerstvolgende wedstrijd of begin van de voorbereiding na een zomer/winterstop. Dan kan je daarop ook je trainingsprogramma op aanpassen zodat je weet wanneer je fit moet zijn. Andere mensen doen ook het werk om een doel te behalen bijv. Bouwbakkers werken elke dag aan een huis om hem op de afgesproken dag af te hebben.

25 maart 2020 om 16:27

Gaeajax94ja je werkt naar een doel toe maar als je toch fit moet blijven is dat toch een kwestie van onderhouden? je kunt thuis toch niet werken naar het niveau wedstrijdfit als je niet met de bal en tegenstanders traint. Dus je trainingsprogramma aanpassen zit er niet in als je de middelen niet hebt want je traint binnen in een ruimte veelal niet groter dan 10 bij 10. Dus die sprint of pass over 50 meter gooien zit er toch niet in.

25 maart 2020 om 16:10

Als het seizoen niet wordt afgemaakt, kan je de beloningen voor dit seizoen ook niet uitdelen mijns inziens. En dit geldt al helemaal wanneer er ook een streep gaat door de CL en EL; dan kan je het gehele seizoen als het ware als niet gespeeld beschouwen, wat inhoudt dat de clubs die zich in de meest recente legitieme competities hebben geplaatst zich opnieuw kwalificeren voor de komende edities. Maar goed, er is sowieso geen ideale oplossing.

25 maart 2020 om 16:32

Er gaat dan een streep door de europese competities maar het geld is toch al aan de clubs uitbetaald? En gaan we dan doen dat datgeen dat dit jaar is gepresteerd helemaal niet toe doet aan de verhoudingen in Europa? Gaan we PSV weer afvaardigen in de voorrondes Championsleague terwijl het het hele seizoen geen pepernoot heeft geraakt? Hoe deel je de boel dan weer in? Gaat Ajax dan weer opnieuw voorrondes spelen om het miljoenenbal te halen of zijn ze nu wel definitief geplaatst? Ik vind het totaal niet relevant om de teams die afgelopen seizoen goed hebben gepresteerd daar opnieuw voor te belonen. Ze hebben immers hun prijzengeld ook al mogen innen. Gaat PSV dan ook weer van Bommel aanstellen omdat de competitie nietig wordt verklaard? Persoonlijk gaat mij dat veel te ver. Dat de competitie niet is afgemaakt wil niet zeggen dat de stand niet relevant is. Die team staan daar niet voor niets.

25 maart 2020 om 16:46

Dat prijzengeld zou je over de hele competitie kunnen verdelen ter compensatie. Dat kunnen die clubs ook goed gebruiken. Ik weet trouwens niet of de Europese deelnemers de premies al uitgekeerd hebben gekregen, gebeurt dat niet aan het eind van het seizoen?

25 maart 2020 om 20:23

Dat zou zeker goed kunnen maar ik weet niet of de clubs daarmee akkoord zouden gaan. Clubs als psv en Feyenoord kunnen iedere stuiver goed gebruiken momenteel. Az in mindere mate en Ajax hebben geld over maar die investeren het ook liever in de spelersgroep. Je zult hierover goede afspraken moeten maken maar dat het een delicate kwestie is lijdt geen discussie. Ga er maar aan staan.

25 maart 2020 om 16:49

Ajax staat nu toch bovenaan, dan heeft Ajax het toch over het seizoen tot nu het allerbeste gedaan van alle clubs?

Idd, spelers moeten ook eens weten waar ze aan toe zijn. Ze trainen om fit te blijven, maar trainen heeft wel een doel nodig en het doel is onzichtbaar door de onduidelijkheid van de KNVB. Daarnaast mogen ze ook kijken hoe spelers en staf zich voelen bij het doorspelen van de competitie, hopelijk iets waar de VVCS iets mee gaat doen, door een punt te maken want de KNVB zal hier zelf waarschijnlijk niet naar kijken. Gewoon geen kampioen uitroepen en de europese plekken verdelen zoals ze nu op de ranglijst staan. De enige echte grote verliezer is dan Fc Utrecht.

Als de competitie nu stopt dan is er een ding duidelijk en dan speelt ajax in de cl. Tenzij de uefa de cl ook stopt en alle coëfficiënten van dit seizoen geschrapt worden.En zonder publiek is geen optie vind ik. Ik heb er voor betaald en wil er bij zijn als er gespeeld word.

25 maart 2020 om 16:10

maar waarom zou Ajax die plek verdienen en niet az, ik denk dat loten toch echt het eerlijkst zou zijn. RKC en ADO laten degraderen en Graafschap en cambuur laten promoveren want die zijn wel duidelijk.(niet dat er een optie is die voor iedereen eerlijk is maar je moet de weg van minste weerstand zoeken)

25 maart 2020 om 16:15

Krijgt ajax dan de titel uit 2007 als doelsaldo ineens niet belangrijker is?

25 maart 2020 om 16:23

Die titel uit 2007 kwam uit een volledig afgewerkte competitie. Daar nu is geen sprake van en daardoor is het afrekenen op doelsaldo schreef en oneerlijk omdat niet iedereen dezelfde tegenstanders hebben gehad.

25 maart 2020 om 16:30

mag je vinden. Het gaat om doelsaldo hier en niet om een loterij of wat dan ook.

25 maart 2020 om 16:41

Er is een stand en daarmee zullen we het moeten doen. We gaan niet nog eens de regels veranderen hoe we die stand samenstellen (dus plotseling kijken naar onderling resultaat boven doelsaldo). Dit is de stand en daarmee moeten we het doen.

25 maart 2020 om 16:50

Loten? Waarom dan? Ajax staat eerste. Az staat tweede.

25 maart 2020 om 16:50

Volgens mij gaat het helemaal niet om het doelsaldo want de spelersvakbond en de KNVB willen geen kampioen aanwijzen omdat ze vinden dat het niet eerlijk is. En terecht

25 maart 2020 om 16:56

@anders: Natuurlijk is het niet terecht. Normaliter speel je twee keer tegen alle teams. Uit en thuis. En dan kan je spreken van een kampioen. Heb je het vaak op meerdere fronten beter gedaan. Op dit moment was het AZ dat het best speelde en met nog 9 partijen te gaan de meest waarschijnlijke kampioen. Zeker is het niet, want een AZ kan ineens in elkaar zakken en Ajax had zich kunnen herpakken. Waarschijnlijk? Neen. Maar het had gekund. Er valt dus geen kampioen aan te wijzen mijn inziens. Zowel AZ als Ajax verdient het niet meer of minder dan de ander. De één heeft niet beter gepresteerd dan de ander over een seizoen. En kampioen word je over een seizoen.

25 maart 2020 om 17:37

Klopt ajax heeft al meer ploegen uit het linker rijtje gehad. Het is dus niet eerlijk dat ze meer hebben gescoord tegen "zwaarder tegenstanders". De enige reden om ineens van doelsaldo af te stappen is haat richting ajax. Het aantal punten is immers ook op minder wedstrijden tegen verschillende tegenstanders. AZ kan dus ook gewoon nog vierde worden. Onderling resultaat is dus helemaal niet van belang in dit geval.

Dit vind ik wel een beetje een vreemde opmerking: "de spelers zijn nu al een paar weken aan het trainen in thuisisolement, maar waar doen ze het eigenlijk voor?" Je bent verdorie prof, het is je beroep. Natuurlijk moet je koste wat het kost fit blijven. Ook in deze tijden.

25 maart 2020 om 16:54

Ik werk toch ook gewoon van huis

Stand van vorig jaar pakken? Belachelijker bestaat niet !

25 maart 2020 om 16:13

Hoezo? Dat is de meest recente afgeronde competitie, voor dit seizoen geldt dat niet. Er valt echt wel wat voor dat scenario te zeggen, en al helemaal als ook de Europese competities geschrapt worden. Dan is dit hele seizoen als het ware niet gespeeld en zijn de laatste resultaten die van vorig jaar. Alles schuift dan gewoon een jaartje op.

25 maart 2020 om 16:30

Dan moeten de ploegen ook alle inkomsten maar terugstorten naar UEFA, FOX etc. ben het eens met je reactie hoor!

26 maart 2020 om 08:54

Neen, want de uefa, fox etc hebben dit seizoen wel wedstrijden uitgezonden en dus ook geprofiteerd van de reclame incomsten en tv rechten.

Dat wil Ajax ook zeker niet. Dat lijkt me ook niet logisch. Het seizoen schrappen, of het laten voor wat het nu is (zonder echt een schaal naar Ajax te sturen) , dat zou het meest voor de hand liggend zijn. Er gaat echt niet meer gevoetbald worden dit seizoen.

De competitie laten zoals het is zit niemand op te wachten. Maar daar gaat het nu niet om. De tijd zal het leren wat mogelijk is. Dit seizoen sowieso geen play offs, toch? Dat is iig al een voordeel .

Ik en dat wil ik graag ook zien en het land van mijn club zie het liefst gewoon ajax kampioen en in mijn land lazio . De mensen die zeggen het is onverdiend ik heb een hekel aan juventus als ac supporter maar toch hun hebben domweg het meeste punten en ajax heeft de meeste doelpunten ook meer tegen als az .maar 14 doelpunten we willen toch aanvallend voetbal belonen naar mijn inziens doe je dat op deze manier en effe voor de mensen die zeggen juve speelt niet aanvallend maar dat is een ander verhaal .mensen moeten eens ophouden met zanikken had de rest maar meer punten moeten pakken of meer moeten scoren basta. A la fine telt dat toch anders kun je aan het eind van het seizoen zeggen de potten van juve waren afschuwelijk we boren ze een kampioenschap door de neuse

25 maart 2020 om 18:36

@jajakong dat Ajax een beter doelsaldo heeft als AZ heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat ze zes keer zoveel geld hebben uit kunnen geven aan kwaliteit

Ja dat is echt de grootste zorg van alle spelers : gaat Ajax tot kampioen worden uitgeroepen door deze crisis? Oké, er gaan misschien clubs failliet, de transfermarkt ligt op zijn gat, de salarissen zullen drastische ingeperkt gaan worden ... maar dat valt allemaal in het niets bij dat ene cruciale vraagstuk : gaat Ajax kampioen worden. Gelukkig heeft Levchenko een goed alternatief : het hele seizoen ongeldig verklaren. Zullen ze in Alkmaar vast erg opgelucht mee zijn, dat Ajax geen kampioen is en dat de beloning voorronde EL zal zijn. Ook fijn nieuws voor Cambuur, De Graafschap en al die andere die op promotie hoopte : het gaat allemaal niet door, maar het goede nieuws is dat Ajax geen kampioen is. Een zucht van verlichting zal door het land gaan ......fijn, dat heerlijke perspectief vanuit de Vvcs. Het zal me als Ajacied een zorg zijn, het seizoen is hoe dan ook verpest. Of dat nou nog een kampioenschap gaat opleveren of niet. Binnenkort zal wel meer duidelijkheid komen.

25 maart 2020 om 18:23

Hahaha ik moet wel lachen; als je aan Levchenko vraagt wat er in Engeland moet gebeuren zal hij waarschijnlijk zeggen dat Liverpool moet worden aangewezen als kampioen. Terwijl de situatie in theorie hetzelfde is.

Je moet ook geen kampioen aanwijzen dit jaar en niet verplicht doorspelen. Blijf het vreemd vinden als de officiële evenementen niet door kunnen gaan tot 1 juni en de mensen thuis moeten werken en drukke plekken moeten mijden. Maar ze wel voetballers verplicht laten spelen (eventueel zonder publiek) omdat de competitie door moet. Zeg gewoon tot 1 juni kan je niets en je hebt 3 weken optrainen nodig en de contracten lopen tot 30 juni (althans veel bij een aantal clubs) dan kan je niet meer voetballen en moet je gewoon zeggen de huidige stand is de stand voor Europese tickets en er is geen kampioen. Het geld wat voor de kampioen en alle andere plekken zou zijn uitgedeeld verdeel je over alle clubs om ze zo allemaal te compenseren van misgelopen inkomsten en niemand degradeert en 2 clubs promoveren. Volgend seizoen degraderen 4 clubs en promoveren 2 clubs en je bent daarna weer bij. Voor iedereen het eerlijkst want een Ajax is al zolang 1 en een Az is al zolang 2 dus die verdienen hun CL tickets.

25 maart 2020 om 16:28

Dit lijkt mij de enige oplossing inderdaad. Alle andere opties zijn niet uit te leggen.

25 maart 2020 om 16:31

Opzich met je eens, maar wat doe je dan met FC Utrecht? In verliespunten gelijk met Willem II, een beter doelsaldo. Eén probleempje, ze hebben een wedstrijd minder gespeeld. Die boor je echt een EL-ticket door de neus op deze manier.

25 maart 2020 om 16:45

Die presteren toch altijd waardeloos Europees. Nu een keer tijd voor een andere club. Iedereen blij toch?

25 maart 2020 om 16:58

Lastig vraagstuk, er staat sowieso nergens dat plek 5 recht geeft op voorronde EL. Alleen als de bekerwinnaar al een ticket voor Europees voetbal heeft geeft plek 5 recht op deelname aan de voorronde EL. Nou komt het lastige, wie is de bekerwinnaar dit seizoen als er niet gespeeld meer gaat worden? Mijn eigen scenario zou zijn om dit seizoen toch prijzen voor het kampioenschap en de beker toe te kennen. Je maakt Ajax (als nummer 1) kampioen samen met AZ (als nummer 2), je wijst Feyenoord en FC Utrecht samen aan als bekerwinnaar. Waarbij Feyenoord als hoogst genoteerde club directe plaatsing voor de EL krijgt en Utrecht dat overige ticket op basis van een gegronde reden. Omdat dit ook nogal zuur is voor Willem II kun je ook voorstellen om Willem II te compenseren. Sowieso zou het niet verkeerd zijn dat de clubs die Europees spelen volgend seizoen een stukje solidariteit met de rest van het BVO tonen. Niemand heeft baat bij omvallende voetbalclubs en iedereen wordt keihard geraakt. Als we allemaal wat water bij de wijn doen dan zouden we een optie kunnen kiezen die het minst pijnlijk voor iedereen is. Als het hard tegen hard gaat worden waarbij iedereen louter op zijn eigen belang afkoerst dan gaat de schade niet te overzien worden.

25 maart 2020 om 17:33

Goede reactie van je en ben het helemaal eens dat er op het gebied van solidariteit heel wat mogelijk zou moeten zijn.

Ik snap niet wat er allemaal zo moeilijk aan is. Gewoon de stand hanteren tijdens de winterstop. Zo heeft iedereen een keer tegen elkaar gespeeld. Dat lijkt me het meest eerlijk

25 maart 2020 om 16:51

Het doet er dan toch niet toe, winterstop staat Ajax eerste. Nu staat Ajax eerste. Verleden jaar was Ajax kampioen. Ajax staat het hoogst op de Europese lijst. Wat je ook verzint, Ajax speelt CL.

25 maart 2020 om 16:53

Voorronde CL. Las gister een bericht dat ze dan weer gaan rekenen vanuit vorig seizoen. Dus moet Ajax weer play offs gaan spelen.Dus geen landstitel en geen rechtstreekse plaatsing voor de poulefase CL voor Ajax dan.

25 maart 2020 om 17:03

@mitch: Is daar een betrouwbare bron voor? Lijkt me toch heel raar om alle behaalde coefficientpunten van 19/20 weer in de prullenbak te gooien. Zou enorm zuur voor Nederland zijn in ieder geval..

25 maart 2020 om 17:44

Is dat echt heel zuur? Ja dan is er geen rechtstreeks CL plaats, maar dit jaar hebben we het als nederland niet echt goed gedaan. Sterker nog onze concurrenten hebben meer punten gepakt. Dus er vanuit gaande dat we het nu beter gaan doen, dan kan het positief uitpakken.

25 maart 2020 om 18:39

Nee, dat is totaal niet waar Musi26; Nederland heeft het juist beter gedaan dan alle concurrenten. Wij haalden in dit seizoen 9.400 punten. Rusland (4.666), Belgie (7.600), Oekraine (5.600), Turkije (5.000), Oostenrijk (5.800) haalden stuk voor stuk aanzienlijk minder punten dan Nederland, al hadden Oekraine, Turkije en Oostenrijk nog wel 1 ploeg in Europa momenteel (al is Lask Linz wel uitgeschakeld te noemen na de 5-0 tegen United). Dus ja, ik zou het wel vrij zuur vinden als de punten van 19/20 vervallen inderdaad ja. Ookal hadden we nog beter gekund en misschien wel gemoeten, dit was echt geen slecht jaar, sterker nog: het was ons beste jaar van de afgelopen 5 jaar (die meetellen voor de ranking).

Als er niet meer gespeeld kan worden, moet je (om het eerlijk te maken) de speelronde eruit gooien waar de 2 afgelaste wedstrijden (AZ-Fey en Utrecht-Ajax) in zaten. Dan heeft iedereen een gelijk aantal wedstrijden gespeeld. Dat is dan je ranglijst. Het is ronduit competitievervalsing om 2 wedstrijden in te halen, waarbij de belangen voor deze clubs totaal verschillend zijn. Het enige wat je zou kunnen overwegen is om de bekerfinale te spelen. Wint Utrecht deze, dan krijgen zij het 5e europese ticket. Wint feyenoord, dan gaat het ticket naar willem 2. Geen kampioen uitroepen. En misschien is Ajax evt bereid om AZ voor een gedeelte financieel te compenseren, als zij uiteindelijk CL spelen (afhankelijk van evt voorronde).

Mocht er dit seizoen niet meer worden gespeeld, de competitie ongeldig laten verklaren. CL en EL tickets verdelen op basis van eindstand vorig seizoen of de huidige stand. Misschien zelfs een stand over de laatste vijf jaar. Maar geen kampioen aanwijzen, want die is er nu eenmaal niet. Dat zal een echte fan ook niet willen, vermoed ik. En we moeten maar afwachten dat het nieuwe seizoen op de geplande datum kan starten. Al met al een onzekere situatie, maar tegen de huidige omstandigheden kun je je nu eenmaal niet wapenen. Bij de Knvb is de wens de vader van de gedachte dat dit seizoen toch nog op de een of andere manier kan worden uitgespeeld, maar dat zal utopie blijken.

25 maart 2020 om 17:07

@pinko: De tickets verdelen op basis van de eindstand van vorig seizoen zou zelfs ik als PSV-supporter belachelijk vinden. Dan zou PSV i.p.v. AZ mogen gaan spelen om kwalificatie voor de Cl... Slaat op basis van het huidige seizoen natuurlijk helemaal nergens op. Verdeel die tickets maar op het basis van de huidige stand.

25 maart 2020 om 17:24

Huidige stand of winterstop is het eerlijks ook al vinden een hoop mensen van niet.

25 maart 2020 om 18:43

Tja, iedere te nemen beslissing bij het niet uitspelen van de competitie, zal instemming en kritiek opleveren. Het kan zelfs zo zijn dat de Uefa teams aanwijst i.p.v. de nationale bonden. En dat b.v. Ajax weer voorronde CL moet spelen i.p.v. directe plaatsing groepsfase CL. Er zijn vele scenario’s denkbaar, maar ik begrijp dat je als PSV supporter je plek wilt verdienen, net zoals ik als Ajax fan niet wil dat op basis van de huidige stand Ajax als kampioen wordt uitgeroepen. Maar we moeten maar afwachten. Eerst maar eens de echte strijd winnen!

Ik vind dat Levchenko en zijn vakbond een beetje meer geduld mag hebben. Natuurlijk wil je graag weten hoe het verder moet maar er is nu eenmaal een stuk onzekerheid die niemand nog weg kan nemen. En dat al die spelers zich nu op een wat ongemakkelijke manier in conditie moeten houden is de pech die daar dan bij hoort. Hoeveel mensen kunnen uberhaupt hun werk nog doen ? Hoeveel mensen hebben nu geen inkomen ? Voetballers willen hun salaris toch gewoon overgemaakt krijgen neem ik aan ? Zit dan effe lekker niet te janken dat er tijdelijk aangepast moet worden getraind !

Natuurlijk, om kampioen te worden moet je ook een hele competitie spelen, ben ik het mee eens, maar er is 0,0 logica om niet de stand van nu of die van de winter te niet te gebruiken voor volgend jaar.nee ik zeg dit niet omdat ik Ajax fan ben, vind het sneu voor AZ en Feyenoord fans want de kans was er zeker, maar er is geen andere manier.

26 maart 2020 om 16:39

Tuurlijk wel onderling resultaat dit is het meest eerlijke dit wordt ook in bepaalde landen gedaan voor doelgemiddelde. Maar dit de eindstand kan zowieso niet. Niet iedereen heeft dezelfde aantal wedstrijden gespeeld.

26 maart 2020 om 20:43

Ja tuurlijk nu is dat opeens het meest eerlijke? Waarom? In Nederland hebben wij nog nooit het onderlinge resultaat gebruikt dus dat gaat niet nu ook nog gebeuren.

Ook meneer Levchenko lijkt het niet te begrijpen als hij stelt dat spelen na 06-04 zomaar mogelijk zou kunnen zijn zonder publiek. De maatregelen van 15-03 waarbij onder andere het voetbal en de horeca zijn stil gezet lopen tot 06-04-2020. Hugo de Jonge heeft aangegeven dat hij op die maatregelen terug komt voor dat de datum 06-04-2020 verstreken is, met andere woorden dat doet hij dus ergens medio volgende week. De maatregelen om volle boulevards en stranden parken en bossen te voorkomen en samenscholingen op pleinen en straten en winkels tegen te gaan, zijn gesteld tot 01-06-2020. Dat betekend niet dat met gewijzigde inzichten halverwege April of Mei er geen andere keuzes gemaakt kunnen worden. 1-06 is vooral een richtlijn om iedere organisator van evenementen met publiek duidelijk te maken dat je niks hoeft te plannen voor 01-06-2020. Daarmee is ook niet gezegd dat je dan op 02-06 alle remmen weer los kan gooien. Laten we de politiek en specialisten de ruimte geven om steeds met updates te komen en niet steeds maar doen alsof de spelers ineens moeten spelen als de politiek in samenwerking met specialisten dat niet verantwoord vind. Mocht er een risico zijn, dan verbieden ze wedstrijden echt wel, ook achter gesloten deuren. Daarom zou het mooi zijn nu niet te speculeren maar rustig te wachten op wat komen gaat. De specialisten en de mensen in de politiek, zijn niet gek en zullen echt niet onnodig mensenlevens op het spel zetten.

Geen kampioen uitroepen en Europese tickets verdelen op basis van Europese coëfficiënten. Volgend seizoen met een schone lei beginnen.

25 maart 2020 om 19:18

Ja en dat doen we dan met de Europese coëfficiënten van 2002? Gewoon tickets uitdelen en de andere clubs financieel compenseren door de clubs die de gratis tickets krijgen.

Of je Ajax uit moet roepen tot kampioen ligt aan de overige invulling. Ajax geen kampioen, maar dan ook geen degradanten. Twee directe promoties uit de kkd en dan maar met 20 clubs. Seizoen erop 4 directe degradaties, 2 promoties en een nacompetitie plek. Wel degradanten, dan ook een kampioen. Snap al die drukte over Ajax wel of niet kampioen niet zo, degradatie promotie is minstens net zo belangrijk, zo niet belangrijker.

" Ajax geen kampioen, maar dan ook geen degradanten. Twee directe promoties uit de kkd en dan maar met 20 clubs ". Het zou wel heel erg inconsequent zijn om Ajax het kampioenschap van de Eredivisie te ontzeggen omdat het seizoen niet kan worden afgemaakt en vervolgens bij Cambuur niet hetzelfde te laten gelden. En in de reglementen van het Betaald Voetbal staat duidelijk dat uitsluitend de kampioen en de nummer twee van de Eerste Divisie recht hebben op rechtstreekse promotie. En als er geen kampioen is, is er dus automatisch ook geen nummer twee. Dus geen kampioen in de Eredivisie houdt automatisch in dat er ook geen club kan degraderen. Als je tenminste niet van marchanderen beschuldigd wil worden.

25 maart 2020 om 19:13

@Scepticus: "En in de reglementen van het Betaald Voetbal staat duidelijk dat uitsluitend de kampioen en de nummer twee van de Eerste Divisie recht hebben op rechtstreekse promotie. En als er geen kampioen is, is er dus automatisch ook geen nummer twee" Dus volgens jou is promoveren vanuit de KKD naar de Eredivisie dan niet mogelijk, als ik je goed begrijp?

26 maart 2020 om 18:14

Sterker nog, kan Scepticus voor ons even de gehele regeling van de Knvb waar hij uit citeert hier even weergeven graag? Staat daar nameljik met duidelijke bewoordingen, 'ingeval de competitie door noodgevallen, crises of anderszins niet kan worden uitgespeeld, dan blijven álle regels en reglementen van de Knvb onveranderd gehandhaafd en zullen wij star en strikte toepassing blijven geven aan deze regelingen die het ons vooral lastiger maken om goed eoplossingen te vinden voor álle clubs'?? Nee? Nou dan is het simpel. Dan kan de Knvb gewoon in uitstekend overleg met de clubs samen (want de clubs = de Knvb) onderling bepalen dat wat in de regels staat onder de gegeven omstandigheden en onder de noodsituatie niet prevaleert boven praktische besluiten waar de clubs als geheel wã©l achter staan. Zoals jij en ik samen ook kunnen bepalen dat wij samen contractueel afspreken dat een artikel in de wet tussen ons niet geldt., of dat wij samen een gerechtelijk vonnis met ons als betrokken partijen naast ons neer leggen. Wetten en reglementen staan in dienst van de subjecten waar die regels voor gelden en niet andersom Scepticus. En nee, onder de huidige omstandigheden en crisis zul jij geen enkele rechter of aribter in Nederland vinden die iets gaat vinden over die regel die jij hier opsomt. Ik zei dat jou al tig keer eerder: Contracten maar ook regels kunnen gewoon, als de situatie daarom vraagt, aangepast of buiten beschouwing worden gelaten. Leer hier eens van in plaats van steeds dezelfde domme dingen te roepen.!

Waarom spelen ze niet gewoon een playoff tussen Ajax en AZ over een paar maanden? Puur voor de cl tickets, niemand gaat dit jaar met een goed gevoel kampioen worden.

25 maart 2020 om 18:53

En wanneer gaat de nr twee dan voorronden champions league spelen?

De rest van de wedstrijden middels een computersimulatie laten spelen? En dan ook niet klagen over het eindresultaat

25 maart 2020 om 19:14

Hahaha en er dan achterkomen dat Heracles kampioen is geworden, Gronigen tweede is geworden en de andere zoals het nu bijna staat! Zou echt grappig zijn. Maar dit los je zelf niet met een computer op.

Wat sommige niet begrijpen is dat de huidige stand van de competitie een tussenstand en geen eindstand is. Toch en misschien om uit lokken willen mensen het zien als een kampioenschap. Maar dat zijn waarschijnlijk ook diegene die bij een halve prestatie in bed ook tevreden zijn. Mocht de knvb de competitie nietig verklaren wat ik misschien de beste oplossing vind dan kan je de huidige tussenstand gebruiken voor verdelen van de Europese tickets (waarvan ik denk dat het niet gespeeld gaat worden) de clubs zouden dan wel een compensatie moeten geven aan de overige clubs. Dit kan makkelijk want je kan dat deel uit de begroting halen. Of je neemt een eindstand waar er al wel een uit en thuis wedstrijd is gespeeld kom je uit rond de 13 wedstrijden en op grond daarvan een eindstand bepalen zo hebben alle clubs het voordeel van een uit en thuis wedstrijd gehad en maken kan je het gelijk trekken met Ajax, AZ, Feyenoord en Utrecht. De wedstrijden die nog komen dus nietig verklaren en een andere kwart. Zal wel interessant zijn en echt het eerlijkst. Maar niemand weet de beste oplossing daarom als je geld gaat weggeven als KNVB zijnde doe het eerlijk en als dit de tussenstand is waarop Europese tickets worden verdeeld dan lijkt het me fair om het geld te verdelen.

Ben Feyenoord supporter maar heb er vrede mee dat op basis van huidige ranglijst de Europese tickets worden verdeeld. Enige optie zou kunnen zijn om in de Kuip beslissingswedstrijd tussen Ajax en Az te spelen om kampioenschap. Wint AZ dan zijn zij direct geplaatst voor Champions League en Ajax, op papier toch sterkste vertegenwoordiger van NL, slaagt er vast wel in om als geplaatste club door voorrondes heen te komen. Dat levert NL zelfs extra punten op... Lukt het door omstandigheden niet om beslissingswedstrijd te spelen dan geen degradanten maar ook geen kampioen aanwijzen.

26 maart 2020 om 05:22

@ 10 de Kromme Wanneer clubs qua punten gelijk staan word er naar het doelsaldo gekeken om eindstand te bepalen, dus wanneer het seizoen gestaakt word heb je gewoon een geldige eindstand. Er is dus helemaal geen beslissingswedstrijd nodig om Europese tickets te verdelen, ook al zijn wij op papier de sterkste Nederlandse afgevaardigde; betekend dit niet dat wij ons automatisch kwalificeren via de voorrondes.

Volgens mij vergeten we allemaal dat Ajax even veel punten heeft als AZ. Van de 8 wedstrijden die zouden volgen, zou az eigenlijk alleen maar 9 doelpunten meer dan Ajax moeten maken en dan zouden zij kampioen zijn

Serieuze vraag: is het een optie om de competitie in drie weken achter gesloten deuren te draaien en de spelers tijdens en erna in quarantaine te houden? Een soort van WK-trainingskamp voor alle clubs?

25 maart 2020 om 23:36

Vrijheidsberoving van de spelers en staf van 18 clubs om een voetbalcompetitie af te maken? En dan in 3 weken een wedstrijd of 8-9 proppen ... Dat gaat niet gebeuren kan ik je verzekeren. Helemaal niet omdat spelers na weken niet te hebben getraind helemaal niet fysiek instaat zijn dat soort inspanningen te leveren. Als je aan dat soort opties moet denken om het uit te gaan spelen dan is dat een soort ontkenningsvorm van het feit dat de competitie niet uitgespeeld gaat worden.

Er is maar 1 oplossing waarbij alle clubs gelijk behandeld worden: de competitie uitspelen in juni, waarbij de wedstrijden korter duren dan normaal (bv. 2x30 minuten). Dan kan elke club om de dag spelen en heb je in een paar weken de competitie klaar. Dan heb je een kampioen, degradanten, promotie, alles. Dan kun je weer verder. Maar als je nu zomaar Ajax uitroept tot kampioen, of andere fratsen bedenkt, dan zullen er altijd clubs zijn die zich de komende 20 jaar nog altijd benadeeld gaan voelen over die rare afloop van seizoen 19/20.

25 maart 2020 om 23:51

De competitie uitspelen dat zouden we allemaal willen mits dit verantwoordelijk kan. Het inkorten van wedstrijden kan niet, de spelregels zijn de spelregels die de Fifa heeft vastgesteld aan het begin van dit seizoen. Je kan niet zomaar zeggen : we gaan de spelregels veranderen. Ook om de dag spelen in juni (zelfs bij 60 min wedstrijden) is niet fysiek niet verantwoordelijk mogelijk. Spelers hebben weken niet kunnen trainen en moeten dan zonder wedstrijdritme enorm veel spelen. Dat is vragen om spelers met vreselijke spierblessures. Voor normale wedstrijden geld dat spelers eigenlijk al 3 dagen nodig hebben om te herstellen, 2 dagen geld als absoluut minimum. Als dit soort opties op tafel komen dan weet je eigenlijk 1 ding zeker : het uitspelen zit er niet meer in. Wat betreft de fratsen die je dan moet bedenken .... met een beetje schipperen is er best wat mogelijk, zolang de clubs het niet keihard willen spelen. Eruit halen wat er voor iedere club inzit : Ajax (als nr 1) en AZ (als nr 2) tot kampioen uitroepen, Utrecht en Feyenoord tot bekerwinnaar uitroepen, geen degradatie, promotie voor Cambuur en De Graafschap. Volgend jaar een solidariteitsfonds regelen (een deel van de Europese gelden), regels aantal contractspelers (tijdelijk) versoepelen en gezamenlijk zorgen dat er geen clubs omvallen. Nou dan ben je denk ik al een heel eind met voorkomen dat clubs heel rancuneus zijn de komende 20 jaar.

Volgens mij is het niet zo moeilijk. Omdat het seizoen niet uitgespeeld is kijk je naar wie de beste club is op het moment van stopzetten. Zowel Ajax als AZ hebben evenveel punten, had een van beide meer punten gehad dan was het gemakkelijk geweest. De club met de meeste punten was dan kampioen/krijgt het CL ticket. Echter gaat het nu om 2 clubs die samen 1e staan. Het meest logische is dat je dan alle andere uitslagen schrapt en alleen kijkt naar het onderlinge resultaat van de 2 clubs die samen 1e staan. Dan zie je wie de beste van de twee is. Doelsaldo zegt niets over de krachtsverhouding tussen beide teams. Het zegt iets over de teams tegen wie er gespeeld is. Ik denk dat dit het meest eerlijke is. (Hier zal niet iedereen het mee eens zijn vermoed ik)

25 maart 2020 om 23:28

Er staat geen 2 clubs op de eerste plaats, teletekstpagina 819 bied uitkomst mocht je het even kwijt zijn. Er staat maar 1 club bovenaan, en dat is Ajax. Dat het op doelsaldo is doet niks af aan het feit dat we bovenaan staan na precies evenveel wedstrijden gespeeld te hebben als AZ. Als er niet meer gespeeld gaat worden gaat die volgorde dus ook niet meer veranderen. Iedereen die zegt ''ja maar doelsaldo is nu minder relevant'' zegt eigenlijk : we gaan een nieuwe methode ontwerpen en zo een nieuwe stand samenstellen. Kortom, hele nieuwe spelregels maken om de huidige situatie te beoordelen. Dat gaat nooit gebeuren, daar is echt nul procent kans op. Het lijkt een poging die vooral verzonnen is door mensen die niet onder ogen zien dat Ajax nu eenmaal momenteel op plek 1 staat. Als er niet meer gespeeld gaat worden gaat dit de eindstand worden, zo eenvoudig is. Wat er met die stand gedaan gaat worden is wel een vraagstuk. Ofwel, zo eenvoudig is het inderdaad.

26 maart 2020 om 07:01

Als Ajacied snap ik dat je zo denkt. Maar als je 2x van het team verliest met wie je precies in punten gelijk staat dan ben je in mijn ogen niet de beste en heb je geen recht om zo maar het CL ticket te krijgen. Een beslissingswedstrijd lijkt mij dan meer op zijn plaats.

26 maart 2020 om 11:30

Beste houtapp,snap je dat het totaal niet relevant is wat jij van deze situatie vindt? Tenminste, niet voor de beleidsbepalers. Er zijn nu eenmaal regels opgesteld (door de Fifa) en die kan je niet zomaar even aanpassen.daarnaast, er is wel vaker een team kampioen geworden, terwijl dat team tegen een ander (en dus lager geklasserd) team minder punten heeft gehaald. Het gaat erom dat je aan het einde bovenaan staat, desnoods qua doelsaldo.geloof mij nu maar dat er geen enkele Ajacied is die een kampioenschap zal gaan vieren, maar we staan wel gewoon bovenaan op dit moment.

26 maart 2020 om 12:52

Beste aardbei, dit is een forum waar iedereen zijn mening mag geven en vinden wat hij wil vinden. Er zijn mensen die wel op mijn mening zitten te wachten en er zijn er bij die dat niet doen en dat mag.er zijn geen duidelijke regels opgesteld voor een situatie als deze anders was het al lang duidelijk geweest lijkt mij??? Er hoeft dus ook niets aangepast te worden alleen moet er iets nieuws besloten worden. Mijn voorstel is dus om de sterkste van de 2 gelijk geëindigde clubs het CL ticket te geven en dat is AZ. Helaas staat er aan het einde van deze competitie niemand bovenaan omdat deze niet uitgespeeld gaat worden dus op dit moment is dat ook niet relevant. Mocht de Knvb besluiten om Ajax toch op de een of andere onverklaarbare manier het kampioenschap of CL ticket cadeau te doen dan weet ik zeker dat er gekkies zijn die dit gaan vieren.

26 maart 2020 om 13:16

@houtapp - Het gaat niet zozeer om wat in jouw ogen de beste club is, maar het gaat om een objectieve stand waar naar wordt gekeken. De manier waarop we naar die stand kijken is al vastgelegd in de regels. Je voorstel maakt dan ook geen enkele kans, hoewel het ongetwijfeld best wat sympathie in sommige supportersgroepen zal hebben. En wat betreft het vieren, ik geloof weinig van het echte vieren van succes op deze manier behaald. Een groot deel hoeft het niet te vieren (dat is wel duidelijk uit de diverse reacties), degene die dat wel doen die zullen het waarschijnlijk meer als provocatie gaan doen dan vanuit serieuze vreugde.

Het uitspelen zonder publiek gaat in tegen het beleid in van het RIVM, maar aan de andere kant 100 personen in een heel groot stadion kan je makkelijk verdelen zodat ze niet met elkaar in aanraking komen, Kom je wel weer het volgende tegen, spelers die wel dichtbij elkaar komen en kontact hebben wat men juist vermijden wil, dus zolang de huidige maatregelen er zijn kan er ook niet zonder publiek spelen, zie wat er gebeurt is bij de wedstrijd Valencia Atlanta waar nu ook spelers besmet zijn.

Ik ga er vanuit dat het seizoen niet afgemaakt word, er zijn gewoon te veel variabelen waardoor al die puzzelstukjes nooit in elkaar zullen vallen. Wanneer clubs gelijk staan qua punten word erin Nederland naar het doelsaldo gekeken, en dus heb je gewoon een eindtand. Op basis daarvan heb je een kampioen (al zou je het ook symbolisch aan het Nederlandse medische personeel kunnen opdragen) en kun je de Europese tickets verdelen. Al het andere is gewoon meten met twee maten, waardoor er een nog onmogelijker situatie zich zal voordoen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5645
2.AZ5637
3.Feyenoord5015
4.PSV4926
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2511
L. TraoréAanvaller92
I. El MaachKeeper00
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper240
K. ScherpenKeeper00
Bruno VarelaKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

42 jaar
0 fans
SeizoenClubW
2011/2012 Adelaide United 10 0 4 0
2010/2011 Willem II 19 3 3 0
2010 Saturn Moskou 0 0 0 0
2009 Saturn Moskou 7 0 1 0
2008/2009 FC Groningen 22 3 2 0

In de wandelgangen

Zondag 5 april
Op dit moment wordt de strijd om Harry Kane gevoerd tussen Manchester City en Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren