‘Van Persie en Nasri waren de enige spelers die mijn niveau hadden’

Woensdag, 25 maart 2020 om 10:31Chris Meijer

Cesc Fàbregas liet Arsenal in 2011 na acht jaar achter zich, voor een dienstverband bij Barcelona. In gesprek met Arseblog legt de 32-jarige middenvelder uit waarom hij er destijds voor koos om the Gunners te verlaten voor de Spaanse topclub, waar hij eerder in de jeugdopleiding speelde. In zijn eigen woorden hadden alleen Samir Nasri en Robin van Persie bij Arsenal het niveau van Fàbregas.

“Ik was de aanvoerder en er lag voor mijn gevoel zoveel druk op mij. Het was mijn taak om dit team naar een prijs te leiden, daar heb ik alles voor gegeven. Soms ging ik na een nederlaag huilend naar huis. Ik had er echt onder te lijden, ik had slapeloze nachten. Na een verloren wedstrijd zat ik verslagen in de bus en hoorde ik andere jongens lachen en bedenken waar ze later op stap zouden gaan”, vertelt een openhartige Fàbregas, die tegenwoordig voor AS Monaco speelt.

“Dat ging zo een aantal jaar door. We speelden prachtig voetbal en in dat opzicht genoot ik. Maar door de druk die ik mezelf oplegde, ging ik mezelf op gegeven moment eenzaam voelen”, gaat de 110-voudig Spaans international verder. “Vooral in de laatste twee of drie jaar had ik het gevoel dat Robin van Persie en Samir Nasri de enige spelers waren die in mentaal en technisch opzicht mijn niveau hadden, zonder dat ik arrogant wil overkomen.”

“Er kwamen veel dingen in mijn hoofd op, maar ik moet bekennen dat ik een beetje leeg was. Ik was mentaal en fysiek leeggezogen, ook doordat ik alles voor de club gaf en ik wist dat bepaalde aankopen niet gedaan werden”, stelt Fàbregas. Barcelona telde in de zomer van 2011 34 miljoen euro neer voor de middenvelder, die later nog voor Chelsea en AS Monaco zou spelen. “Het gedrag van sommige spelers gaf me het gevoel dat ik eens ergens anders moest gaan kijken. Als dat niet aan de orde was geweest, had ik Arsenal destijds niet verlaten.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door busby)

Klopt helaas. RvP was in die tijd zelden fit. Als Cesc en RvP samen op het veld stonden, konden ze van iedereen winnen. Magistraal voetbal speelden ze toen.

25 maart 2020 om 13:07

Ja, hij zegt ook in het interview: "when I first left and I saw the season he [rvp] made straight after I left, that he was not injured at all and was at the peak of his level. I was like: 'are you serious man?'" Echt zonde dat het uiteindelijk op deze manier eindigde. Mocht je het interview nog niet geluisterd hebben kan ik het trouwens van harte aanbevelen. Zelden een voetballer zo open horen praten over zijn carriere die nog niet eens helemaal voorbij is.

Waren ook de beste 3 spelers van het team.

Alleen van Persie en Nasri hadden het niveau van hem?? Ben de selectie van toendertijd een beetje uit het oog verloren. Iemand die me geheugen ff kan opfrissen als het inderdaad wel waar is.

25 maart 2020 om 10:47

Uit mn hoofd noem ik er een paar; Clichy, Song, Walcott. Centrale verdedigers waren toen volgens mij een uitgerangeerde Toure en Gallas? Met "talenten" als Djourou daarachter. Talenten als Wilshere en Ramsey klopten op de deur. Arshavin kwam er ook bij rond die tijd. Was die keeper niet die blonde grabbelaar?

25 maart 2020 om 11:03

Ja die namen komen inderdaad weer wat naar boven. Ik denk wel dat hij gelijk heeft dan. En als je het gevoel hebt dat jij het team moet dragen, maar een bepaald soort gedrag ziet na een verlies wedstrijd bij bepaalde spelers. Kan ik me voorstellen dat je gaat twijfelen over je toekomst bij de club.

25 maart 2020 om 10:48

Ik zou zeggen dat Koscielny, Sagna en Rosicky ook van een hoog niveau waren destijds. Verder zie ik ook niet heel veel spelers die in de buurt kwamen.

25 maart 2020 om 10:49

In de eerste twee seizoenen dat Fã¡bregas aanvoerder was speelde Koscielny nog niet bij Arsenal.

25 maart 2020 om 10:54

Koscielny was ontzettend lomp in zijn eerste seizoenen.

25 maart 2020 om 11:11

Dit artikel gaat toch over zijn gevoel bij de selectie in het seizoen dat hij vertrok? Anders heb ik het verkeerd begrepen.

25 maart 2020 om 16:35

Zoals hierboven al wordt aangegeven, Koscielny was echt verschikkelijk in het eerste seizoen. Rosicky kwam niet uit de verf. Maar het ergste was de vele minuten die Almunia, Eboue, Squilllaci, Gibbs, Denilson, Song, Bendtner kregen. Dit doe ik trouwens niet uit het hoofdje, het is onmogelijk om de vele talentloze spelers die de afgelopen 15 jaar oangs zijn gekomen in juiste tijd te plaatsen 😅

25 maart 2020 om 10:49

Bacary Sagna, Kolo Toure, Alex Song, Samir Nasri, Emmanuel Adebayor, Robin van Persie en een piepjonge Aaron Ramsey en Jack Wilshere bijvoorbeeld. Geen slechte spelers, maar die selectie had echt een enorme jas uitgedaan als je het vergelijkt het het elftal waarin Fábregas werd opgevangen als jong talent.

25 maart 2020 om 10:57

Adebayor vertrok in 2009 dus weet niet of je die echt erbij kunt tellen. Song was niet slecht maar wel een momenten speler. Toure was toen al over zijn top maar Sagna heb ik altijd ontzettend sterk gevonden ja. Best wel een ondergewaardeerde speler eigenlijk.

25 maart 2020 om 11:05

Fàbregas werd in de beginfase van het seizoen 08/09 aanvoerder van Arsenal en heeft dus bijna een heel seizoen Adebayor in 'zijn' selectie gehad. Dus zou hem wel mee willen tellen. Over Kolo Touré en Bacary Sagna geef ik je volledig gelijk, vond zeker de laatstgenoemde defensief echt bij de beste rechtsbacks van de wereld horen.

25 maart 2020 om 10:50

Het zegt eigenlijk genoeg dat je de rest bent vergeten.

25 maart 2020 om 10:53

In zijn laatste jaar waren er o.a. spelers actief als Arshavin, Walcott, Rosicky, Vermaelen, Chamakh, Bendtner, Gibbs, Sagna, Song, Clichy, In mijn ogen is zijn uitspraak dan meer dan terecht. Na het vertrek van RvP niet lang daarna was het verval van Arsenal compleet.

25 maart 2020 om 10:54

Dat was de tijd van spelers als Clichy, Sagna, Song, Arshavin, Walcott, Koscielny, Fabianski/almunia/szczęsny/ Chamakh, Djourou, etc. Niet echt de hoogvliegers zullen we maar zeggen. Ook niet later in hun carriere. Al heb ik er wel moeite mee om Nasri in hetzelfde rijtje als Fabregas en van Persie te zetten. Van Nasri ben ik nooit echt fan geweest.

25 maart 2020 om 11:07

Sagna was stabiel een van de betere backs in de PL, en voor zo'n kleine speler een verrassend goede kopper. En in die tijd hadden we ook nog Vermaelen, die in zijn eerste twee seizoenen wel echt heel goed was. Rosicky was altijd geblesseerd helaas, je had Ramsey die aan de deur klopte totdat hij Shawcross tegenkwam, je had Wilshere die aan de deur klopte maar er nog niet helemaal was, Eduardo die echt heel goed was voordat hij zijn been brak, en hetzelfde verhaal voor Diaby, je had met Clichy een stabiele linksback, en dat was het wel. Vooral die beenbreuk van Diaby is frustrerend, het was in de blessuretijd van een wedstrijd waarin Arsenal met 3-0 voor stond, en de speler die in principe de carriere van Diaby heeft beeindigt kreeg slechts geel, terwijl het duidelijk veel te laat en vol op de enkel was. Ik kan me nog herinneren dat je Diaby kon horen schreeuwen van de pijn op tv, over al het geluid van het stadion heen.

25 maart 2020 om 11:25

En ik denk dat veel mensen zich ook niet herinneren hoe goed diaby wel niet was. Dat was echt de man die de nieuwe Vieira moest gaan worden bij ons. Groot, sterk, snel, hele goede techniek.. pff zo jammer. Hetzelfde geldt voor Wilshere, die was ook zo ontzettend goed maar blessures hebben het verpest..

25 maart 2020 om 11:35

Volledig met je eens Tilburg013. Die Diaby was een genot om te zien voetballen! Had het hele pakket om een hele grote voetballer te worden. Helaas is dat door blessureleed er nooit van gekomen.

25 maart 2020 om 10:54

Denk dat Cesc wel gelijk heeft. Wellicht dat een Arshavin wel gelijk was aan Nasri maar voor de rest was het wel bagger. Misschien Vermaelen, die was in het begin nog best sterk. Daarnaast zijn voor mij Diaby en Rosicky goed geweest maar die waren altijd geblesseerd dus daar had je niet veel aan.

Het klinkt in eerste instantie enorm arrogant, maar als je bedenkt dat Cesc Fábregas als piepjong talent werd opgevangen in een elftal met Sol Campbell, Patrick Vieira, Gilberto Silva, Robert Pires, Dennis Bergkamp en Thierry Henry en vervolgens aanvoerder werd van een elftal met Alex Song, Samir Nasri, Emmanuel Adebayor en Robin van Persie. Natuurlijk krijg je dan (zelfs als aanvoerder) dat je club een jasje uit heeft gedaan! Des te knapper is het dan om keer op keer als jonge speler die leiding te blijven nemen. Kan me voorstellen dat het erg zwaar is om aanvoerder te zijn van een elftal waarin een deel van de beste spelers niet leeft voor de sport.

Klopt ook wel. De enige van enig niveau toen naast de eerdergenoemde waren Sagna, Song, Wilshere, Arshavin, Rosicky, en Diaby.

25 maart 2020 om 10:52

Adebayor zn eerste twee seizoenen ook wel sterk

25 maart 2020 om 11:00

Hoe kun je nou Wishere noemen en niet Ramsey? Ramsey is altijd in zowat elk seizoen sterker geweest. Het enige seizoen dat Wilshere wellicht beter was was zijn break-out season met die westrijd tegen Barca. Ik weet het niet zeker maar volgens mij was Ramsey toen nog aan het herstellen van die gebroken been.

25 maart 2020 om 11:21

In 2010/11 was Wilshere veel beter dan Ramsey in mijn ogen. Zowel voor als na de blessure van Ramsey. Later waren de rollen omgedraaid, toen Ramsey zich wel door ontwikkelde en Wilshere juist door blessures bergafwaarts ging.

Kan mij perfect in zijn woorden terugvinden. Ook al speelde ik niet op hoog proffesioneel niveau maar er waren ploegen waar ik dacht, wat doe ik hier? Waarom moet ik voor zo'n pottestamers nog moete doen en 3x per week mijn tijd oppoferen? Bij de juiste ploeg spelen is zo ontzettend belangrijk en zoals hij zegt is het mentaal en technisch dat van belang is.

25 maart 2020 om 12:31

Vraag mij eigenlijk af hoe je dit bedoeld.. Heb zelf 4 jaar in de Hoofdklasse gespeeld en 2 jaar 3e divisie (inmiddels gestopt met voetbal). Maar bij beide clubs waar ik in totaal 8 jaar gespeeld heb werd er naderhand ook gesproken over waar we eventueel uit zouden gaan, ook na een verlies partij.. Dat is niet professioneel maar dat is ook niet aan de orde in die competities.. Kan me dus voorstellen dat je je geërgerd hebt, maar je geeft zelf al aan nooit professioneel gespeeld hebt, dat is niet zonder reden. Dan moet voetbal natuurlijk ook je leven niet beheersen.

25 maart 2020 om 13:36

Natuurlijk heb je gelijk dat op dat niveau voetbal je leven niet moet beheersen. Dat je na een nederlaag 's avonds nog uitgaat en alles relativeert heb ik ook geen enkel probleem mee en het is nog is gezond ook. Waar ik wel een probleem mee had is dat mensen zich kapot dronken en tot late uurtjes het bont maakten terwijl een paar uur later de match gespeeld werd. Neem daarbij het feit dat zij voetballend ook niet de beste waren dan smaakte het bijzonder zuur dat je op zo'n manier moest verliezen. Ik heb geen probleem als wij als team alles geven en verliezen.

Als aanvoerder had je die gasten met slechte mentaliteit eigenlijk een preek moeten geven.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Arsenal

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
8.Arsenal6116
10.Everton59-1
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
B. SakaMiddenvelder325
B. LenoKeeper350
G. XhakaMiddenvelder311
A. LacazetteAanvaller3113
P. AubameyangAanvaller2910
N. PépéAanvaller2910
S. BouldVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Arsenal.

1673 fans
Aanvaller, 37 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 23 juni
AC Milan denkt aan James Rodríguez als vervanger van de naar Internazionale vertrokken Hakan Calhanoglu. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren