FC Twente vreest ‘problemen’: ‘Dat zal ons niet tot in het oneindige helpen’

Woensdag, 25 maart 2020 om

De coronacrisis heeft de voetbalwereld vrijwel volledig tot stilstand gebracht en dat zorgt voor de nodige onzekerheid. Door het stilleggen van de competities zijn de inkomsten van de clubs grotendeels opgedroogd, terwijl de meeste kosten gewoon blijven doorlopen. FC Twente is een van de clubs die in ‘flinke problemen’ dreigt te komen als het voetbal nog enkele maanden stilligt.

FC Twente heeft het stadion in eigen beheer, waardoor de beheerskosten van De Grolsch Veste gewoon doorlopen. Doordat er niet gevoetbald wordt, komt er niks binnen en dat scheelt de club uit Enschede een ‘substantieel bedrag’. “Door hogere inkomsten uit ticketing, horeca en sponsoring liepen we tot 1 maart voor op onze begroting. We hebben dus een liquiditeitsbuffer, maar het is duidelijk dat ons dat niet tot in het oneindige zal helpen”, zegt Paul van der Kraan, algemeen directeur bij FC Twente, in gesprek met Voetbal International.

“Het grootste probleem vind ik op dit moment de onzekerheid”, stelt de algemeen directeur van de Tukkers. De Eredivisie ligt nu in ieder geval tot 6 april stil, al is het door de maatregelen van de regering hoe dan ook niet mogelijk om tot 1 juni wedstrijden met publiek af te werken. De KNVB werkt momenteel met drie scenario’s: de competitie voor 30 juni (gedeeltelijk zonder publiek) uitspelen, de competitie na 30 juni uitspelen of de competitie niet uitspelen.

“Ik acht de geleerden hoog, maar hun meningen lopen nogal eens uiteen. Er sijpelen zelfs geluiden door dat er pas in oktober weer gevoetbald kan worden”, verklaart Van der Kraan, die bang is dat een dergelijk scenario tot problemen gaat leiden. “Als dat het geval is, dan krijgen we zoals de meeste clubs problemen met de continuïteit. In de loop van deze week hopen we alle cijfers op een rijtje te hebben en kunnen we een eerste inschatting van de gevolgen van het coronavirus maken.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door scepticus38)

Dat stadion in eigen beheer heeft ons eerder uit het slijk getrokken (getuige de onvoorstelbare 6 miljoen horecainkomsten vorig jaar) maar kan ons nu ook hard de kop kosten. Als de coronacrisis de doodslag is dan zou dat wel extra ruk zijn na alle inspanningen van de gemeente, club en sponsoren. Toch zie ik het goedkomen, drinken we er een paar meer zodra we weer welkome zijn.

25 maart 2020 om 11:09

" Dat stadion in eigen beheer heeft ons eerder uit het slijk getrokken (getuige de onvoorstelbare 6 miljoen horecainkomsten vorig jaar) maar kan ons nu ook hard de kop kosten. Als de coronacrisis de doodslag is dan zou dat wel extra ruk zijn na alle inspanningen van de gemeente, club en sponsoren. Toch zie ik het goedkomen, drinken we er een paar meer zodra we weer welkome zijn ". Ik denk dat je niet meteen al te bezorgd behoeft te zijn, mij lijkt het nl. zo goed als ondenkbaar dat de Knvb de licentieregels tijdens deze crisis naar de letter zal handhaven, maar de clubs die erdoor in de problemen dreigen te komen, wat langer de tijd zal geven om er weer bovenop te komen. Er wordt steeds geroepen dat de Knvb een noodfonds in het leven zou moeten roepen, maar dat is waarschijnlijk omdat men de bond meer rijkdom toerekent dan er in werkelijkheid is. Uit het laatste jaarverslag blijkt dat het verenigsvermogen van de Knvb minder dan 70 miljoen bedraagt terwijl daar miljoenverplichtingen tegenover staan. En dat is veel te weinig om de problemen mee te kunnen oplossen. Er wordt ook naar de ING gewezen, maar dat is een beursgenoteerde NV en die kan geld dat van de aandeelhouders is, natuurlijk niet zomaar weggeven. Die zou hooguit leningen kunnen verstrekken en de vraag is of de clubs daarmee gered zijn of uitsluitend in staat om de problemen voor zich uit te schuiven. Ik zie dat er eerlijk gezegd niet van komen. Het oprichten van een noodfonds terwijl de crisis al daar is, staat gelijk aan het dempen van de put als het kalf al verdronken is. Dat heeft alleen zin als dat gebeurt voor de noodzaak daartoe aanwezig is omdat je dan de tijd hebt om het van middelen te voorzien. Bovendien is het natuurlijk ook de verantwoordelijkheid van de clubs zelf om ervoor te zorgen dat ze wat vet op de botten krijgen, waarmee ze kunnen overleven als het wat minder gaat, maar clubs zijn net mensen zolang het niet aan de orde is, houden ze er geen enkele rekening mee dat het ook wel eens wat minder kan gaan. Ik vind het wijzen naar de Knvb daarom een behoorlijk zwaktebod en het vluchten voor de eigen verantwoordelijkheid.

25 maart 2020 om 12:26

Wat een goed onderbouwd stuk. Fijn om te zien dat mensen de moeite nemen om zich goed in te lezen. Echter is het wel zo dat er in nederland miljarden aan noodfondsen opgezet zullen worden om bedrijven te helpen, mogelijk kan hiervoor ook een potje worden vrijgemaakt

25 maart 2020 om 12:40

Deels eens. Maar je kunt clubs niet aanrekenen dat ze hier op voorbereid hadden moeten zijn. Geen inkomsten en wel lasten voor de laatste 3 maanden overleeft geen club. Ook de grote clubs veelal niet. Als het nou zou zijn geweest zoals destijds bij degradatie FCT (bedelen omdat ze niet verwachtten te degraderen) was ik het helemaal eens met je stuk, maar iets als een coronavirus is buiten de macht van welke club om.

25 maart 2020 om 12:48

Het is wel zo dat de inkomsten van de clubs voor het overgrote deel al binnen zijn. Seizoenkaarten zijn allemaal al betaald en dat zal ook voor het grootste deel van de sponsoring gelden. TV rechten weet ik niet hoe dat werkt.aan de andere kant mis je ook een hoop wedstrijdkosten en eventuele wedstrijdpremies. Dus ten opzichte van een gewoon bedrijf is de impact voor een voetbalclub nog beperkt. Richting volgend seizoen wordt het penibeler, want sponsoring wordt moeilijker en door de onzekerheid ook de seizoenkaarten.

25 maart 2020 om 13:26

" Maar je kunt clubs niet aanrekenen dat ze hier op voorbereid hadden moeten zijn ". Natuurlijk kan je dat wel. Wat voor deze crisis geldt, geldt ook voor die er al geweest zijn, je kunt ze niet voorspellen, maar er wel rekening mee houden. Het probleem is dat de voetbalwereld aan elkaar hangt aan het opportunisme en de stelregel hanteert dat wie dan leeft ook dan zorgt. En dan kom je dus direct in de problemen als een dergelijke crisis zich aandient. Je hoeft als club niet al het geld dat je ontvangt tot op de laatste cent uit te geven, je kunt ook een speler minder kopen en wat geld opzij leggen. Dat is een keuze. Over langere tijd kunnen ook kleinere clubs een eigen vermogen opbouwen, dat is gewoon een kwestie van prioriteiten stellen. Clubs die daar echt niet toe in staat zijn, hebben feitelijk ook geen economisch bestaansrecht en zullen als eerste in de problemen komen als een crisis als deze zich aandient en uiteindelijk omvallen. Die kun je natuurlijk helpen, maar oplossen doet dat niets omdat het probleem zich bij de volgende crisis opnieuw voor zal doen en dat ritueel zal blijven herhalen tot redding niet meer mogelijk is.

25 maart 2020 om 12:16

6 miljoen horecainkomsten is bruto neem ik aan? Daar gaan dan de kosten van de inkoop, personeel etc nog vanaf. Overigens kun je ook de horeca in eigen beheer hebben zonder het stadion te bezitten.

De Knvb moet verantwoordelijkheid nemen en de clubs financieel steunen. Niet alleen Twente komt in de problemen. De verschillende voetbalbonden hebben geld genoeg, maar vooralsnog heb ik niets gehoord over financiele steun. Dit is een overmacht situatie waarbij er sprake moet zijn van financiee steun en solidariteit.

25 maart 2020 om 11:28

" De Knvb moet verantwoordelijkheid nemen en de clubs financieel steunen. Niet alleen Twente komt in de problemen. De verschillende voetbalbonden hebben geld genoeg, maar vooralsnog heb ik niets gehoord over financiele steun. Dit is een overmacht situatie waarbij er sprake moet zijn van financiele steun en solidariteit ". Er is helemaal geen sprake van overmacht omdat de clubs ook een speler minder hadden kunnen kopen en het geld dat ze daarmee hadden bespaard in een potje hadden kunnen stoppen om de eerste tijd mee door te komen op het moment dat het wat minder gaat. Als de clubs op enigerlei wijze rekening zouden hebben gehouden met de mogelijkheid dat het ook wel eens wat minder kan gaan, zouden ze recht van spreken hebben en aanspraak hebben kunnen maken op hulp van de Knvb. Aangezien dat niet het geval is, komt aankloppen bij de Knvb neer op het ontlopen van de eigen verantwoordelijkheid. Ik denk dat de Knvb niet rijk genoeg is om de clubs te helpen, maar zelfs als dat wel het geval is zou de bond die hulp moeten koppelen aan de verplichting om als de problemen eenmaal voorbij zijn genoeg eigen vermogen op te bouwen om het even te kunnen uitzingen als de nood aan de man is. Een crisis als deze toont ondubbelzinnig aan dat het licentiebeleid van de Knvb streng is, maar duidelijk nog lang niet streng genoeg. En hoe verstrekkend de gevolgen van opportunisme en het daaruit voortvloeiende handelen naar de waan van de dag, kunnen zijn. Je mag hopen dat de clubs er lering uit trekken, maar aangezien ze dat uit eerdere problemen ook niet hebben gedaan, zal die hoop waarschijnlijk ijdel blijken te zijn. Voor solidariteit moet je overigens al helemaal niet bij de voetbalwereld zijn, daar is men alleen solidair als men men wat van een ander nodig heeft.

26 maart 2020 om 01:12

Wanneer je reageert op iemand hoef je niet het volledige stuk te quoten. Dat leest wat prettiger. Zeker aangezien er geen alinea-mogelijkheid is op VZ.

26 maart 2020 om 06:58

" Wanneer je reageert op iemand hoef je niet het volledige stuk te quoten. Dat leest wat prettiger. Zeker aangezien er geen alinea-mogelijkheid is op VZ ". Het hoeft niet, maar het is ook niet verboden. Het is gewoon een keuze en iedereen heeft het recht daarin zijn eigen keuze te maken. Alleen de deelnemers aan een discussie krijgen een notificatie. Ik lees ook reacties van discussies zonder aan die discussies de te nemen. En dan is het bij veel reacties lastig en tijdrovend om te weten te komen op welk argument er precies wordt gereageerd. Terwijl hij bij mij vooral om de inhoud gaat. Daarom kies ik er zelf voor om aan te geven op welk argument ik reageer. Dan weet een lezer meteen waarover het gaat zonder eerst alle reacties te hoeven doorlezen. Zie het maar als een extra service voor de geinteresseerde lezer. Dat het er door het schrappen van de mogelijkheid om alineas te maken, niet leesbaarder is geworden, ben ik met je eens en datzelfde geldt voor de leestekens. Maar dat is de keuze van de redactie van VZ en zeker niet de mijne. Daar kan ik niets aan veranderen, als ik die mogelijkheid wel had, zou ik dat onmiddellijk doen.

25 maart 2020 om 12:14

De Knvb heeft misschien nog wel grotere problemen dan Twente. Er zijn al 3 oefenwedstrijden afgelast en het EK gaat dit jaar niet door. Dat zijn nu net de inkomstenbronnen waar de bond het van moeten hebben.

25 maart 2020 om 12:55

precies, plus dat Oranje niet heel veel geld bij elkaar heeft gevoetbald afgelopen eindtoernooien

25 maart 2020 om 15:48

Of je hebt gewoon je financiën op orde zodat je een tikkie kunt hebben, wat dacht je daarvan?

FC twente zou niet de enige club zijn met grote problemen. Ik verwacht ook dat vooral clubs uit de KKD enorme problemen hebben. De knvb en de clubs zouden elkaar kunnen helpen door bijvoorbeeld het geld wat de clubs die (als het doorgaat) Europa in gaan een gedeelte van hun start geld te doneren aan de clubs die het nodig dreigen te hebben. De eindstand word bepaald op een competitie die nog niet is uitgespeeld (waarschijnlijk) en op basis daarvan worden de tickets verdeeld. Dan lijkt het mij dat de clubs die gratis geld bij krijgen geschreven een deel kunnen afstaan, niet alles maar wel een deel daar kan je afspraken over maken en deels niet laten opnemen in de begroting. Er is dan meer draagvlak voor het aanwijzen van de ploegen en zo helpen we elkaar.

25 maart 2020 om 10:34

Ik snap echt niet dat mensen met dit bizarre idee blijven schermen. Linksom of rechtsom, als Ajax volgend jaar de CL ingaat is dat op basis van eigen verdiensten, waarom moet Ajax dan de rekening van deze Corona-crisis ook voor andere clubs nog eens betalen?

25 maart 2020 om 10:44

Is niet op basis van eigen verdiensten, maar op basis van een verkort programma door het virus. Niemand kan zeggen of Ajax anders kampioen was geworden. Ajax mazzelt dus gewoon weer en mag dan best wat afdragen aan de andere clubs vind ik

25 maart 2020 om 10:57

Je zult er vast veel duimpjes mee scoren, maar hoezo 'mazzelt' Ajax? Ik heb dit al eerder betoogd, maar het maakt voor Ajax echt vrij weinig uit wat men besluit. Als de jaargang geannuleerd wordt en we opnieuw beginnen, is Ajax kampioen en spelen ze CL. Als de huidige ranglijst gehanteerd wordt (op basis van de regels die daar gewoon al sinds jaar en dag voor gelden), is Ajax kampioen en spelen ze CL. Als gekeken wordt naar de stand tijdens de winterstop, is Ajax kampioen en spelen ze CL. Als het seizoen toch nog afgemaakt wordt, is er een zeer grote kans dat Ajax kampioen wordt en ze volgend jaar CL spelen. Ik zie het eventuele restant van het seizoen in ieder geval gewoon met vertrouwen tegemoet. In al die gevallen, is de uitkomst gewoon een functie van de eigen verdiensten van Ajax. Zij zijn vorig jaar zelf kampioen geworden, ze zijn dit jaar zelf winterkampioen geworden en voeren momenteel op basis van eigen verdiensten de ranglijst aan.

25 maart 2020 om 11:08

Buiten de discussie of het wel of niet terecht is dat Ajax uitgeroepen zal worden tot kampioen of nummer 1, is het wel treurig om te lezen dat je Ajax liever nog rijker ziet worden, dan dat er andere clubs ermee van de ondergang gered kan worden. Van het geld wat net zo goed nog van AZ had kunnen worden.

25 maart 2020 om 11:45

Het is niet net zo goed, ik schat de kansen van Ajax nog steeds een stuk hoger in. Iedereen gaat er op basis van twee slechte weken bij Ajax maar van uit dat AZ wel even kampioen zou zijn geworden, terwijl het zeer reëel is te veronderstellen dat Ajax nog steeds de grootste kanshebber is/zou zijn. En ik zeg niet dat ik andere clubs graag ten onder zie gaan, maar dat jij een verband legt dat er niet is. Het is niet aan Ajax om te voorkomen dat andere clubs overeind blijven. Niet in normale tijden, en ook niet in deze situatie.

25 maart 2020 om 12:10

Ik snap je punt en ik als niet ajacied schat de kans dat een andere club dan Ajax Kampioen wordt ook niet heel hoog in, maar het is niet op 2 weken gebasseerd dat men twijfelt. Ajax speelt vanaf de winterstop niet best, waardoor ze hun voorsprong van voor de winter verspeeld hebben qua punten en nog niet op doelsaldo. Deze crisis komt daarentegen Ajax wel goed uit. De spelers herstellen van blessures en zijn, mocht de competitie hervat worden allen weer fit. Een fitte selectie zal de doorslag wel gaan geven mocht de competitie hervat gaan worden.verder denk ik dat als voetballen niks meer wordt met publiek maar misschien wel een weekend voor eind juni zonder publiek. Dat er 1 beslissingswedstrijd moet komen tussen Ajax en AZ. met 8 wedstrijden minder en slechts een paar goals minder kan je Ajax niet als de Kampioen aanwijzen. Op basis van punten prima maar niet op basis van goals. Zullen ze wel niet doen. Maar dan blijft het ten opzichte van AZ niet fair dat je Ajax als Kampioen bestempeld. Mocht je dat doen dan kan ik mij voorstellen dat Ajax AZ hiervoor compenseerd, al vind ik niet dat Ajax de hele ED hoeft te sponsoren. Maar AZ daar moet je wel wat mee en nee ik ben ook geen AZ fan.

25 maart 2020 om 12:27

Ik had mijn geld ook nog wel op Ajax gezet, alleen de feiten zijn dat er nog helemaal niks beslist was en dat AZ het zelfs nog in eigen hand had. Het is ook niet de taak van de clubs die europees voetbal halen, om andere clubs te redden. Maar het zou ze wel sieren om het geld (of deels), waar eigenlijk nu nog niemand recht op had, wat te verdelen zodat clubs hun hoofd boven water kunnen houden.

25 maart 2020 om 12:57

Als je het zo verwoordt, verschillen we niet heel erg van mening. Het zou Ajax misschien inderdaad wel sieren, een soort solidariteitsfonds. Maar je kunt het niet van ze verwachten, er is geen sprake van een (morele) plicht.

25 maart 2020 om 13:08

Nee daar heb je gelijk in. Maar ik hoop het wel,

25 maart 2020 om 14:54

@ the shins, ik denk dat het een bijzonder spannend slot van de competitie was geworden aangezien ajax de flow kwijt was, az weer langzaam begon te draaien en feyenoord helemaal in de flow zat. Ik heb erg veel ajacieden gesproken die niet echt uitkeken naar de klassieker in deze vorm. En die 2 weken uit vorm waat je over praat klopt ook niet want feyenoord was al voor de winterstop 5 punten op ajax ingelopen. Maar gezien het financiele deel ben ik het met je eens, het is bizar om naar de clubs te kijken die de grootste klappen moeten opvangen door deze crisis. Ajax heeft kapitaal opgebouwd door jaren van sober en goed financieel beleid, daar kunnen veel clubs maar zeker ook twente nog héél veel van leren.

25 maart 2020 om 10:36

Klopt ook. In de KKD zullen de problemen hierdoor ook aanwezig zijn. Verschil is echter dat die clubs het stadion vaak niet in eigen beheer hebben. Wij wel en gooien nu de maandelijkse lasten zo de sloot in zonder dat daar inkomsten tegenover staan. Maar eens: ik denk dat we elkaar moeten helpen zodat er geen clubs (niet alleen de mijne) omvallen hierdoor.

25 maart 2020 om 14:39

Maar waar zit het verschil in met stadion in eigen beheer en het huren van het stadion ? In beide gevallen lopen de kosten gewoon door, en zijn er geen opbrengsten.

Klein buffertje dus dus fantastische opkomt en consumptiegedrag van de supporters, wel kloten voor de club dat dan precies nu zoiets als corona om de hoek komt kijken.

25 maart 2020 om 12:46

We zuipen er volgend jaar elke wedstrijd wel 1 meer op. Iedereen 1 halve liter extra per wedstrijd x 30000 man x 17 wedstrijden = ca 2,25 miljoen bruto 🍻😁

25 maart 2020 om 14:17

Met een beetje "geluk" krijgen we er ook nog twee competitie wedstrijden bij!🍻💪

Ik zie het verschil niet tussen een stadion huren en een stadion in eigen beheer. In beide gevallen lopen de vaste kosten gewoon door en zijn er voor personeelskosten regelingen vanuit de overheid.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Twente

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
12.FC Emmen32-13
13.VVV-Venlo28-27
14.FC Twente27-12
15.PEC Zwolle26-18
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. ZekhniniAanvaller211
K. NakamuraAanvaller174
Q. MenigAanvaller111
J. DrommelKeeper250
J. BrondeelKeeper20
P. BijenVerdediger201
J. LatibeaudiereVerdediger51
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Twente.

In de wandelgangen

Donderdag 9 april
Chelsea heeft een contractvoorstel klaarliggen voor Manuel Neuer. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren