Gunstige Champions League-pot voor Ajax lonkt bij einde Eredivisie-seizoen

Dinsdag, 24 maart 2020 om

De kans dat het seizoen 2019/20 in de Eredivisie nog kan worden afgemaakt lijkt klein, nu het kabinet alle bijeenkomsten met personen tot 1 juni heeft verboden. Daarmee voltrekt zich mogelijk het scenario dat de Europese tickets van volgend seizoen worden vergeven op basis van de huidige ranglijst in de Eredivisie. Dat besluit zou betekenen dat de felbegeerde Champions League-plekken gaan naar Ajax en AZ, waarbij de Amsterdammers zich vermoedelijk direct plaatsen. Een gunstige potindeling lonkt bovendien voor de manschappen van trainer Erik ten Hag gezien de huidige stand van zaken.

Het probleem met het voltooien van het huidige Eredivisie-seizoen
Het kabinet maakte maandagavond nieuwe verregaande maatregelen bekend in de strijd tegen het coronavirus: alle evenementen waarbij personen samenkomen worden tot 1 juni verboden. Het is nog onduidelijk wat het regeringsbesluit precies betekent voor het restant van het Eredivisie-seizoen. Dinsdag liet de KNVB weten dat voor het voetbal in principe nog altijd de datum van 6 april geldt, en dat er nog geen streep door het huidige seizoen wordt gezet.

In het geval dat de competitie pas op 1 juni kan worden hervat, komt de KNVB voor een lastig parket. De contracten in het voetbal lopen tot 30 juni, waardoor er in dat geval slechts één maand beschikbaar is om acht tot negen speelronden te organiseren. Daar komt nog bij dat de KNVB een richttermijn hanteert van drie trainingsweken voor alle spelers, voordat de competitie überhaupt hervat kan worden.

De stand van zaken in de rest van Europa
De situatie voor de Premier League lijkt op dit moment minder nijpend dan in Nederland. Zo nam de Engelse competitie zondag het besluit om vermoedelijk op 1 juni te hervatten. De bedoeling is om de tien (en voor sommige clubs elf) resterende speelronden in zes weken af te ronden; het seizoen zou dan wel tot half juli verlengd moeten worden, waarvoor mogelijk dispensatie van wereldvoetbalbond FIFA benodigd is.

De Ligue 1 denkt evenmin aan stoppen: de hoogste Franse divisie bracht maandag naar buiten dat de clubs het er unaniem over eens zijn dat het seizoen afgemaakt moet worden. Er liggen twee scenario’s op tafel: indien mogelijk worden alle wedstrijden gepland vóór 30 juni, maar de clubs houden zich in geval van nood vast aan de einddatum van 15 juli. De hervattingsdatum in de Bundesliga staat nog altijd op 2 april, al zijn er in Duitsland grote twijfels of de competitie zo snel alweer kan beginnen. Dinsdag komt de Duitse voetbalbond bijeen om daarover te beslissen.

In het zeer zwaar door corona getroffen Italië zijn inmiddels grote twijfels of de Serie A kan worden voltooid. Officieel ligt de competitie stil tot 4 april, maar niemand in Italië gaat ervan uit dat de bal dan weer kan gaan rollen. Ook Spanje wordt hard geraakt door corona: maandag besloot LaLiga om de competitie voor onbepaalde tijd stop te zetten. Spanje verblijft in ieder geval tot 12 april in volledige lockdown.

De situatie voor AZ in de Champions League komend seizoen
AZ bevindt zich als nummer twee van de Eredivisie in een overzichtelijke situatie. Er zijn twee verschillende voorronderoutes die naar het hoofdtoernooi van de Champions League kunnen leiden: een pad voor de kampioenen in de Europese competities, en een route voor niet-kampioenen. AZ zou als nummer twee van de Eredivisie logischerwijs instromen in de route voor niet-kampioenen, in de tweede ronde om precies te zijn. De Alkmaarders moeten dan liefst drie ronden overleven om een ticket voor de lucratieve groepsfase te verdienen.

Bij de huidige standen in de verschillende competities in Europa zouden de volgende teams zich kwalificeren voor de voorronde voor niet-kampioenen:


De clubs in de voorronden voor niet-kampioenen bij de huidige stand van zaken:Q CLUB GEPLAATST ALS COËFFICIËNT
Q3 Stade Rennes 3de van Frankrijk 14,000
Q3 Krasnodar 3de van Rusland 35,000
Q3 Benfica 2de van Portugal 70,000
Q3 AA Gent 2de van België 39,500
Q3 Zorya Luhansk 2de van Oekraïne 12,500
Q2 Istanbul Basaksehir 2de van Turkije 21,500
Q2 AZ 2de van Nederland 18.500
Q2 Red Bull Salzburg 2de van Oostenrijk 53,500
Q2 Viktoria Plzen 2de van Tsjechië 34,000
Q2 PAOK Saloniki 2de van Griekenland 21,000
Q2 HNK Rijeka 2de van Kroatië 11,000

Q3 = instroom in de derde voorronde, Q2 = instroom in de tweede voorronde

AZ heeft in de tweede voorronde door zijn lage coëfficiënt (18,500) geen geplaatste status. De ploeg van trainer Arne Slot wacht daarom een loodzware loting tegen een van de drie hoogst gekwalificeerde ploegen: Red Bull Salzburg, Viktoria Plzen of Istanbul Basaksehir. Mocht de Eredivisionist dat overleven, dan heeft het in voorronde drie eveneens géén geplaatste status en dus behoort een confrontatie tegen Benfica, AA Gent, of Krasnodar tot de mogelijkheden. Met de laatste vier overgebleven teams volgt ook nog een vierde voorronde (play-off), waarvan de twee winnaars naar de groepsfase gaan. Mocht AZ de hoofdfase behalen, dan komen de Noord-Hollanders gegarandeerd in Pot 4 terecht. AZ stuit in dat geval op drie (op papier) ijzersterke opponenten.

De scenario’s voor Ajax in de Champions League komend seizoen
Voor Ajax hangt veel af van of het huidige Champions League-seizoen uitgespeeld wordt. Dat zit zo: Nederland bezet de elfde plaats op de ranking die de verdeling van de Champions League-tickets in het seizoen 2020/21 bepaalt. Dat houdt in dat de nummer één van de Eredivisie in 2019/20 rechtstreeks het miljardenbal mag betreden (zonder voorronden), indien de Champions League-winnaar van het huidige seizoen zich óók via zijn nationale competitie plaatst voor het elitetoernooi. Gezien het overgebleven deelnemersveld in de CL is dat zeer aannemelijk: alleen Atlético Madrid, Napoli en Olympique Lyon staan níet op een CL-plek in hun eigen competitie.

Voor Ajax is het dus cruciaal of de Champions League dit seizoen voltooid kan worden. Indien er géén winnaar wordt uitgeroepen, dan moet Ajax instromen in de laatste play-off voor kampioenen. Komt er wél een winnaar en plaatst die zich via de eigen competitie eveneens voor de Champions League, dan stroomt Ajax direct in de groepsfase in.

Het meest waarschijnlijke scenario
Het is gezien de ontwikkelingen onzeker of de Champions League vóór 30 juni afgemaakt kan worden, maar eerder deze maand werd wel bekend dat de UEFA aanstuurt op een CL-finale op 27 juni. In onderstaand scenario wordt geïmpliceerd dat er wél een CL-winnaar komt en dat de betreffende club zich óók via de eigen competitie plaatst voor het toernooi. Ajax krijgt in dat geval dus direct toegang tot de groepsfase van de CL.

De potindeling voor Ajax bij de loting voor de groepsfase van het seizoen 2020/21
De 32 geplaatste clubs worden voor de loting van de groepsfase ingedeeld in vier Potten.

Pot 1
De kampioenen van de nummers 1 tot en met 6 van de landenranking nemen gegarandeerd plaats in Pot 1. Ook de Champions League-winnaar en Europa League-winnaar komen sowieso in Pot 1. Als de CL- en/of EL-winnaar óók kampioen van een top 6-land is, dan maken de kampioenen van land 7 en 8 (Portugal en België) ook aanspraak op Pot 1.

Pot 2 t/m 4
Als een club geen recht heeft op een plek in Pot 1, dan komt deze in Pot 2, 3 of 4. De indeling van pot 2 tot en met 4 geschiedt op basis van de coëfficiënt van de clubs: hoe hoger je coëfficiënt, hoe hoger je komt in de potindeling.


De potindeling in het seizoen 2020/21 bij de huidige stand van zaken:CLUBS IN POT 1 GEPLAATST ALS COËFFICIËNT
Barcelona 1ste van Spanje 124,000
Liverpool 1ste van Engeland 99,000
Juventus 1ste van Italië 115,000
Bayern München 1ste van Duitsland 123,000
Paris Saint-Germain 1ste van Frankrijk 105,000
Zenit St. Petersburg 1ste van Rusland 64,000
FC Porto 1ste van Portugal 75,000
Winnaar Europa League - -
CLUBS IN POT 2 GEPLAATST ALS COËFFICIËNT
Real Madrid 2de van Spanje 134,000
Manchester United 5de van Engeland** 92,000
Sevilla 4de van Spanje 88,000
Borussia Dortmund 2de van Duitsland 85,000
Chelsea 4de van Engeland 83,000
Shakhtar Donetsk 1ste van Oekraïne 77,000
Benfica 2de van Portugal (via voorronde*) 70,000
Ajax 1ste van Nederland 69,500
CLUBS IN POT 3 GEPLAATST ALS COËFFICIËNT
Red Bull Salzburg 2de van Oostenrijk (via voorronde*) 53,500
RB Leipzig 3de van Duitsland 44,000
Olympiacos 2de van Griekenland (via voorronde*) 43,000
Lazio 2de van Italië 41,000
Celtic 1ste van Schotland (via voorronde*) 34,000
Dinamo Zagreb 1ste van Kroatië (via voorronde*) 33,500
Lokomotiv Moskou 2de van Rusland 33,000
Atalanta 4de van Italië 32,500
CLUBS IN POT 4 GEPLAATST ALS COËFFICIËNT
Internazionale 3de van Italië 32,000
Olympique Marseille 2de van Frankrijk 31,000
FK Astana 1ste van Kazachstan (via voorronde*) 29,000
Club Brugge 1ste van België 28,500
Borussia Mönchengladbach 4de van Duitsland 26,000
Leicester City 3de van Engeland 22,000
Real Sociedad 4de van Spanje 19.885
Trabzonspor 1ste van Turkije 6.720

* In de potindeling wordt geïmpliceerd dat de clubs met de hoogste coëfficiënt doorstromen uit de twee voorronderoutes.

** Omdat Manchester City verbannen is van Champions League-deelname, neemt de Engelse nummer vijf Manchester United diens plek in.

In het bovenstaand geschetste scenario valt Ajax op basis van zijn coëfficiënt van 69,500 net in Pot 2. Dat zou zeer gunstig zijn voor de ploeg van trainer Erik ten Hag, want in dat geval worden in ieder geval grootmachten als Real Madrid, Manchester United, Borussia Dortmund en Chelsea ontlopen. Overigens zat Ajax ook bij de loting voor de groepsfase van het seizoen 2019/20 in Pot 2; toen werd de regerend landskampioen gekoppeld aan Chelsea, Valencia en Lille OSC.

De huidige koploper van de Eredivisie kan er echter zeker niet blind vanuit gaan dat Pot 2 binnen is, want het scenario is van veel factoren afhankelijk. Een voorbeeld: de nummer vier van LaLiga is momenteel Real Sociedad (met een lage coëfficiënt van 19,885), maar als nummer vijf Atlético Madrid (coëfficiënt: 126,000) die positie in het (eventuele) restant van de competitie nog overneemt, dan plaatst niet Sociedad, maar Atlético zich voor de Champions League. De Madrilenen komen dan met hun veel hogere coëfficiënt boven Ajax in Pot 2. De Amsterdammers worden in dat geval als het ware ‘naar beneden gedrukt’ richting de minder gunstige Pot 3.

Het is in theorie dus ook mogelijk dat Ajax voorronden moet spelen (bijvoorbeeld als er geen Champions League-winnaar komt dit seizoen). In dat geval stromen de Nederlandse hoofdstedelingen in in de laatste voorronde voor kampioenen. De Eredivisie-‘kampioen’ neemt het in dat geval op tegen de nummer één van een ander Europees land. De gevaarlijkste potentiële tegenstanders zijn dan LASK (Oostenrijk), Slavia Praag (Tsjechië), Dinamo Zagreb (Kroatië) en Celtic (Schotland).

'Ik denk dat Ajax zonder hem een heel stuk minder is' | Dreamteam Danny Post
Meer video's


Gerelateerd

Meer sportnieuws

61 reacties (laatste reactie door jeroenvp)

Hoop toch dat t kan worden uitgespeeld. T zal orgasinatorisch, sponsortechnisch en jurisdisch wel onmogelijk zijn. Maar als t nog lang duurt, kun je net zo goed 2021 schrappen en 20 uitspelen. Geloof namelijk niet dat we maatregelen zoals grote groepen bijeenkomen snel gaan loslaten

24 maart 2020 om 07:53

"hoop toch dat t kan worden uitgespeeld ". Volstrekt onrealistisch. Tot 1 juni is dat op basis van de maatregelen sowieso onmogelijk en na 1 juni is minimaal 3 weken nodig om de spelers weer opgetraind te krijgen. Dan heb je voor 30 juni nog 1 week om 8, voor de titelkandidaten zelfs 9 wedstrijden af te werken. Om de competitie af te kunnen ronden zou er door gespeeld moeten worden tot augustus, terwijl de nieuwe competitie ook in augustus moet beginnen omdat er na het seizoen een EK is. Dan pleeg je zo een enorme roofbouw op de spelers, dat spierblessures bijna onvermijdelijk zijn en dat kan weer door gaan werken op het EK. De beste oplossing is dan ook om de het voetbal van dit seizoen af te breken en volgend jaar helemaal op nieuw te beginnen, al is het zelfs allerminst zeker dat dat tot de mogelijkheden behoort.

24 maart 2020 om 12:04

Dit is nou juist het grote probleem van deze tijd. Mensen (en mensen in de voetballerij in het bijzonder) denken constant dat de regels voor hen niet gelden. Het is volstrekt onlogisch om nu alweer een datum voor te stellen dat er weer gevoetbald gaat worden. Het levert alleen maar onnodige druk op en wekt de hoop bij mensen dat de crisis snel voorbij is. Ik snap dat er gigantische financiële belangen spelen, maar om heel eerlijk te zijn vind ik eerder dat de Fifa een soort noodverordering moet uitvaardigen waardoor alle spelers die meer dan 5 ton verdienen hun salaris verminderd zien worden tot 5 ton, dan dat je omwille van de financiën risico's moet nemen met de volksgezondheid. Dan moet er nog een financiële oplossing worden gevonden voor de kleinere clubs die sowieso geen spelers hebben die boven de 5 ton verdienen, maar dat probleem is beter op te lossen (bijvoorbeeld door corona sponsoren aan te trekken, op mondiaal niveau, en dat geld te verdelen). Ik zou het overigens ook niet erg vinden als een club als Manunited of Liverpool (of welke dan ook) failliet gaat. Waarom zou de maatschappij op moeten draaien voor de buitensporige salarissen van voetballers?

@voetbalzone: de nummer 1 van dit jaar is volgens mij sowieso direct geplaatst voor de CL groepsfase, op basis van het feit dat Nederland vorig jaar als 9e (of 10e) had afgesloten. Onze huidige positie heeft betrekking op de kampioen van 2021. Denk goed om aan te passen.

24 maart 2020 om 07:32

" de nummer 1 van dit jaar is volgens mij sowieso direct geplaatst voor de CL groepsfase, op basis van het feit dat Nederland vorig jaar als 9e (of 10e) had afgesloten. Onze huidige positie heeft betrekking op de kampioen van 2021. Denk goed om aan te passen ". Klopt niet. Die fout heb ik gisteren ook gemaakt. De cijfers die worden genoemd in het artikel kloppen, de huidige positie is 9e, de toenmalige positie was 11e, terwijl alleen de posities 1 t/m 9 recht geven op rechtstreekse plaatsing. De kampioen van volgend seizoen seizoen zou aanspraak kunnen maken op die directe plaatsing, maar de vraag is wat er met de ranking gaat gebeuren nu de Europese toernooien niet afgerond gaan worden. Als ook de uitslagen worden geschrapt, valt NL weer terug naar de 11e plaats en moeten de clubs weer voorronden spelen, de nr. 1 2 ronden en de nr. 3 zelfs 3.

24 maart 2020 om 08:20

Kampioen 10 en 11 plaatsen zich direct als er geen plek hoeft weg te worden gegeven aan een CL en El winnaar. Dat zal volgend jaar het geval zijn.

24 maart 2020 om 09:26

" Kampioen 10 en 11 plaatsen zich direct als er geen plek hoeft weg te worden gegeven aan een CL en El winnaar. Dat zal volgend jaar het geval zijn ". Dat is niet meer dan een aanname. Het ligt veel meer voor de hand dat als de uitslagen worden geschrapt, de resultaten ook niet meetellen voor de ranglijst en bij toewijzing van de tickets voor de volgende editie de ranglijst van een jaar eerder wordt gehanteerd en deze editie als niet gespeeld wordt beschouwd. En daarop was NL 14e en dan moet Ajax dus sowieso voorrondes spelen en zelfs 1 meer. Feitelijk kan het dan niet anders omdat de Uefa met de ranglijst altijd een jaar achter loopt. Ik kan me niet voorstellen dat de Uefa over twee jaar tickets gaat toewijzen op basis van een niet afgemaakte competitie, al kan je dat ook niet uitsluiten. Het is dus afwachten wat de Uefa beslist.

24 maart 2020 om 10:25

Mijn vorige reactie bevatte geen aanname. Het zou inderdaad kunnen dat ze dit seizoen schrappen en Nederland komend seizoen dezelfde tickets krijgt als dat het dit seizoen kreeg.

Het hele verhaal kan de prullenbak in aangezien alle Europese finales inmiddels zijn afgeblazen. En er onvoldoende ruimte op de kalender is om die alsnog te spelen, terwijl het me vrijwel onmogelijk lijkt om dat op zulke korte termijn organisatorisch te regelen zonder dat de volgende editie in de knoop komt. Wat er dan gaat gebeuren, hangt van de beslissing van de Uefa en het verloop van de virusuitbraak af. Als alle uitslagen geschrapt worden en de CL tickets verdeeld gaan worden op basis van de resultaten van vorig seizoen, zou Ajax wellicht alsnog rechtstreeks worden toegelaten, behalve als de Uefa daarvoor ook de ranglijst van een jaar eerder gaat hanteren. Dan moet de club gewoon kwalificatiewedstrijden gaan spelen. Ik vrees het ergste voor Ajax, maar aan de andere kant zou Ajax ook wel eens kunnen profiteren van de situatie aangezien de algemene verwachting is dat de grote clubs door de financiele gevolgen van het schrappen van de competities en de Europese finales, veel minder te besteden hebben en er dientengevolge ook veel minder gehandeld gaat worden op de transfermarkt, waardoor de club een totale ontmanteling wel eens bespaard zou kunnen blijven. De spelers om wie het gaat, hebben tenslotte zonder uitzonder nog doorlopende contracten.

Is er geen mogelijkheid om bijvoorbeeld in Arnhem en Nijmegen de gehele competitie uit te spelen in de vorm van een groot toernooi met wedstrijden van bijvoorbeeld 2 x 30 minuten. Minder belasting voor de spelers, weinig reizen en weinig rust tussendoor.

24 maart 2020 om 07:50

Wat bizar om Arnhem en Nijmegen te noemen. Waarom niet Rotterdam met 3 stadions? Dat is dan veel logischer. Tevens zie ik sowieso weinig in dit plan na 1 juni, maar dat nog ter zijde.

24 maart 2020 om 09:39

Snap nemert wel. Die wil graag eens goed voetbal zien in zijn achtertuin. Laatste keer dat hij verwend was, speelde Bony nog in Nederland

24 maart 2020 om 12:08

Vind het wel logischer dan Rotterdam, dat levert teveel problemen op, net als Amsterdam en Eindhoven. Arnhem en Nijmegen liggen dicht bij elkaar en buiten de onderlinge rivaliteit bestaat er weinig andere 'haat' tegen deze twee clubs.8-9 wedstrijden in een maand is best veel maar op een WK spelen ze er ook maximaal 7, dis het kan wel.

24 maart 2020 om 13:56

In juni of juli alle wedstrijden af laten maken is geen optie om meerdere redenen : 1) Je pleegt roofbouw op spelers en dat werkt onnodige blessures in de hand. 2) Bij veel clubs lopen in juni contracten af van spelers die zelfs mogelijk al een nieuwe club hebben. Er zouden dan halve teams overblijven wat en competitievervalsing is (niet gezegd dat nu beter is..) en het betekent weer roofbouw op de overgebleven spelers. 3) Door laat in het seizoen te eindigen krijg je alsnog dat spelers vermoeid aan een volgens seizoen beginnen om nog maar niet te spreken van het feit dat de meeste nederlandse clubs dan niet klaar zijn voor het nieuwe seizoen en je qua europese coefficient wss weer een jaar of 2 a 3 terug geworpen wordt omdat veel nederlandse clubs de voorrondes dan niet overleven en we volgend jaar geen punten gaan halen. Zo zijn er nog wel meer problemen waarschijnlijk op te noemen maar het is ook nog eens lastig voor voetballers om vakanties te plannen als ze eind mei, begin juni nog niet weten waar ze aan toe zijn. Kortom .. het vraagt ballen maar de Knvb zou er goed aan doen om zo vroeg mogelijk een duidelijk standpunt hierover in te nemen.

Seizoen toch afmaken. Geen publiek. En om de anderhalve meter te blijven handhaven: Bubbel-bal! Je raakt elkaar niet aan. Je hoest alleen maar in je eigen bal. Ik zie geen nadelen!

24 maart 2020 om 08:06

Goed idee man! Vooral het afblazen overal van evenementen in groepen lappen we aan onze laars! Ik zie ook zeker geen mankementen in jouw idee

24 maart 2020 om 08:14

Ik zie continu rare ideeën langskomen en vreemde scenario's. Ajax verdient het meer om dit en dat. AZ verdient het meer om dit en dat. Mijn inziens verdient ook AZ het meer, maar eigenlijk verdient niemand het. Het is een verloren seizoen. Laat al deze idiote scenario's links liggen. Er gebeurt gewoon niets. Mijn post was natuurlijk ook met een knipoog, elk weldenkend mens zal dat begrijpen.

24 maart 2020 om 09:57

Daarom vulde ik het ook aan met een sarcastische opmerking haha. Nee de meest vreemde scenario's komen voorbij. Ik ben het zeker met je eens dat niemand het echt verdient. Als je over Engeland sprak en Frankrijk oké, maar gezien het puntenaantal is er in NL niet iemand die het meer zou verdienen.

24 maart 2020 om 10:59

Maar er moet wel een oplossing komen. Ik denk zelf dat dit seizoen in zijn totaliteit ongeldig verklaard gaat worden, is het minst oneerlijk, mijn inziens.

24 maart 2020 om 11:06

Uiteindelijk is dat het eerlijkste van andere opties. Zo heb je niemand die degradeert of kampioen wordt etc. Het is jammer voor een club als AZ en nu ook Feyenoord, maar je moet inderdaad iets in deze situatie. De pekken zo laten zoals ze nu zijn zorgt alsnog voor kampioenen, Europese plaatsingen en degradatie. Terwijl we niet eens weten of bijvoorbeeld de Europese toernooien doorgang kunnen vinden, alvorens we aan 20/21 beginnen. Ben het dus met je eens Unhip

24 maart 2020 om 14:05

Dit seizoen nietig verklaren betekend dat een club als PSV ineens recht heeft op voorrondes Champions League. Dan zou ik als AZ-supporter helemaal niet tevreden zijn. De huidige stand lijkt dan nog het meeste recht te doen met betrekking tot de prestaties dit seizoen voor verdeling van europese plaatsen.en ja, dat zou betekenen dat AZ net geen rechtstreekse plaatsing afdwingt. Als alternatief kan je nog voorstellen dat de nummer 1 en 2 van de huidige stand in twee duels bepalen wie uiteindelijk rechtstreekse plaatsing verdient. Ik persoonlijk als Ajacied vind eigenlijk dat Ajax het meest recht heeft op directe plaatsing gezien de punten die zij dit seizoen voor de eredivisie gehaald hebben in europese wedstrijden (en daarmee met een groot aandeel rechtstreekse plaatsing ook afgedwongen hebben voor nederland) en dat AZ op basis van de huidige stand als tweede in de competitie (ja ik weet het..., op doelsaldo) met voorrondes championsleague toch ook een , zeg maar kleine, beloning hebben voor hun prestaties in de nationale competitie.

24 maart 2020 om 14:59

Waarom zouden alleen de nummers een beslissingswedstrijd spelen? De belangen tussen 2 en 3 wel/geen Europees voetbal. Wel/geen rechtstreekse degradatie zijn net zo groot. Dat kun je niet doen want je komt dan in nog meer discussie. De enige optie is de uitslag op basis van de huidige stand met verrekening van de wedstrijd minder die sommige ploegen hebben gespeeld.

24 maart 2020 om 15:26

Kap nou eens met de utopie rechtstreekse plaatsing. Alles wordt eruit gegooid, maar de onrealistische gedachte dat de Europese competities wel uitgespeeld kunnen worden leeft voort. Dat was een optie geweest als beide alleen nog een finale moesten uitspelen, nu is het totaal onrealistisch. Wat direct inhoud dat niemand geplaatst is voor de CL. Dat brengt me meteen op het volgende. In mijn optiek hebben 2 Nederlandse club de mogelijkheid tot een echte prijs. Utrecht en Feyenoord. De bekerfinale zou je namelijk in plaats van de JC schaal kunnen spelen.

Waarom zit de nummer 4 van Engeland in pot 2 en de nummer 3 van Engeland in pot 4?

24 maart 2020 om 09:26

De indeling van pot 2 tot en met 4 geschiedt op basis van de coëfficiënt van de clubs: hoe hoger je coëfficiënt, hoe hoger je komt in de potindeling. Je ziet ook dat Real Madrid bovenaan Pot 2 staat, dat is de club met de hoogste coëfficiënt die NIET in Pot 1 mag. Alleen voor pot 1 werkt het weer anders, dat zijn de 7 kampioenen van de eerste 7 landen, ongeacht coëfficiënt.

Leuk dit artikel maar zeer ongemakkelijk. Praten over Europese plekken en indelingen terwijl de zekerheid van überhaupt Europees voetbal zeer twijfelachtig is. Daarbij moet er eerst een akkoord vandaag komen van de eredivisie clubs vandaag dus verre van zeker of het zo blijft. Ik denk als Ajax de plek krijgt zij een deel moeten afdragen anders krijg je de handen nooit op elkaar.

24 maart 2020 om 10:09

" Ik denk als Ajax de plek krijgt zij een deel moeten afdragen anders krijg je de handen nooit op elkaar ". Ajax krijgt afgezien van de eigen fans, de handen sowieso niet op elkaar, waardoor iedere Euro die je om die reden uitgeeft, weg gegooid geld zou zijn.

24 maart 2020 om 15:21

En stel er komt een beslissende wedstrijd tussen Ajax en Az en Az wint dus Az de cl in. Vind je dan ook dat Az geld moet afstaan? Gewoon oprechte interesse

24 maart 2020 om 15:57

Als er een beslissende wedstrijd komt en daar alle eredivisie clubs een goedkeuring voor geven (wat mij sterk lijkt) dan boeit mijn mening niet. Ik vind dat alle clubs die nu Europees voetbal krijgen (als dat doorgaat) een deel moeten afstaan. Ze krijgen gratis inkomsten en dat geldt dus voor alle clubs evenredig.

Staat er een foutje in de tekst? Waarom zou de kampioen van België een plek kunnen krijgen in Pot 1? Maar in de huidige verwachting staat Club Brugge in pot 4. Huh?

24 maart 2020 om 11:06

Dat is afhankelijk van de Europa League-winnaar. Als een van die 7 andere clubs die je nu in Pot 1 ziet de EL wint, dan krijgt de kampioen van Belgiã« die vrijgekomen plek in Pot 1. Dat scenario komt dit seizoen niet uit (want de 7 clubs die je ziet zitten niet eens in de EL en kunnen hem dus niet winnen), waardoor er hier vanuit gegaan wordt dat de EL-winnaar die Pot 1-plek gaat bezetten.

24 maart 2020 om 14:36

@jeroenvp, tenzij er dus geen EL winnaar komt omdat het toernooi niet wordt uitgespeeld. In dat geval gaat het ticket wel naar de kampioen van Belgie (land #8 op de coëfficiëntenlijst). Het blijft nog even gissen hoe het precies verloopt.

24 maart 2020 om 21:43

Als er geen CL- en EL-winnaar komt dan heeft België inderdaad dat plekje in Pot 1!

Is er in de huidige regelgeving rekening gehouden met het niet spelen van een finale? Het kan dus best zijn dat de directe plek hoe dan ook naar nederland gaat. We zullen het zien.

Nou zo zie je maar, Ajax wordt dan ook zeer benadeeld als het seizoen ten einde is. Geen landstitel terwijl ze het hele seizoen bovenaan staan en volgend seizoen moet er weer voorronde CL worden gespeeld om te kwalificeren voor de poulefase.

24 maart 2020 om 12:14

Wow weer zo’n vreemde reactie... hoezo moet Ajax de titel krijgen als er geen hele competitie is gespeeld je snapt toch wel dat De ene club meer voordeel heeft gehaald uit het tot nu toe gespeelde schema als een andere club dus waarom zouden ze een titel krijgen op basis van een niet helemaal gespeelde competitie. Ze krijgen toch al een CL plaatst waar ze misschien na 34 wedstrijden niet eens recht op zouden hebben want jij vond ajax in bloedvorm verkeren. Echt probeer is een beetje genuanceerd te zijn ipv zo vreemd de zaken te benaderen. Weet jij wel hoe benadeeld FC Utrecht en AZ zich nu voelen en sommige andere clubs Ajax krijgt waarschijnlijk 20 miljoen in hun schoot geworpen. Er zijn voorbeelden genoeg te noemen waar een club het hele seizoen bovenaan staat en dit op de laatste speelronde verspelen.

24 maart 2020 om 12:43

Ajax krijgt geen 20 miljoen cadeau. Ze moeten zich eerst nog via de play offs zien te plaatsen voor de CL. En dat was absoluut geen makkelijke opgave de afgelopen 2 keer.

24 maart 2020 om 15:16

De nr 1 gaat rechtstreeks dit jaar. Ik snap niet dat veel mensen dat niet weten..Edit: nu ik je vorige post lees zie ik dat er nu dus weer voorrondes zijn? Wtf.. het wordt steeds gekker. Sorry dan heb ik me niet goed genoeg ingelezen

24 maart 2020 om 17:39

Mitch. Landstitels worden niet gegeven aan de clubs die hele seizoenen bovenaan staan, maar aan de clubs die na een volledige competitie bovenaan staan. Aangezien dat einde niet wordt gehaald valt er dus gewoon niets te vergeven. Simpel zat toch en gewoon heel begrijpelijk? Dat Ajax 'zeer benadeeld' zou zijn is een stelling. Maar die stelling geldt ook voor AZ. Misschien zelfs erger nog. AZ was in vorm, begon steeds beter te spelen, tikte Ajax pas nog compleet van de mat en was met een mooie serie bezig toen ze ineens niet meer mochten voetballen. Hoezo zou AZ dan niet zeer zwaar benadeeld zijn?

Het heeft weinig zin te gaan plannen nu want je weet zelf niet wat er gebeurd na 1 Juni. Mocht er weer gespeeld worden zou ik wel graag een slot van de competitie zien. Als 1-4 tegen elkaar laat spelen, 2 wedstrijden 1 tegen 4, 2 tegen 3 en dan 'finales' van twee wedstrijden, Dan 5-9 waarbij voor die wedstrijden eerst 8 tegen 9 speelt, voor wie plaats acht mag innemen voor eenzelfde scenario als 1-4.10-14 waarbij voor die wedstrijden 13 tegen 14 speelt, voor wie plaats 13 mag innemen en 15-18 heb je in ieder geval in drie van die 'toernooitjes' goede spanning. De 10-14 groep en de twee afvallers hebben er wat minder aan, maar in ieder geval proefpotjes op hun niveau.dan spelen 2 teams 6 wedstrijden, 2 team 2 wedstrijden en 14 teams 4 wedstrijden en je hebt een eindranking.niet helemaal eerlijk voor Ajax en AZ, voor Zwolle en Fortuna maar het maakt het wel gelijk spannend. Niets doen en geen kampioen of degradanten lijkt me geen goede oplossing. We moeten het doen met e tijd die we krijgen en een beoordeling krijgen op basis van sportieve prestaties.

24 maart 2020 om 12:22

Nou zo’n knock out zou ik vreemd vinden 1-4 en 2-3. Ik zou dan een playoff doen (commercieel ook aantrekkelijk) maar goed zoveel mitsen en maren. Sportieve prestaties worden ook anders in lege stadions wees eerlijk tegen Ajax spelen of Feyenoord in een vol huis is anders dan in een keef stadion. Stel je voor Feyenoord - Ajax in een leeg stadion dan benadeel je Feyenoord toch en PSV - AZ in een leef stadion idem. Een deel van de gelden afstaan door de Europese clubs is het eerlijkst want bijvoorbeeld Ajax krijgt nu 20 miljoen cadeau want niemand zal ooit weten of ze wel die plek hadden behaald.

Ik lees net een grappige optie door jouses voorgesteld over het anders verdelen van de gelden voor het komende seizoen. Wat mij betreft best een optie dat bijvoorbeeld 50 van de winst die door europese clubs behaald worden evenredig verdeeld gaan worden over de 20 eredivisieclubs. Waarom 50 ? ..... omdat de clubs die europees meedoen, Ajax, AZ, Feyenoord, PSV en nog een paar anderen ook de risico's lopen die bij europese wedstrijden horen (denk aan de blessure van Neres bij Ajax vorig seizoen tegen Chelsea, waarschijnlijk was het verschil tussen Ajax en AZ dit seizoen op de ranglijst groter geweest met een fitte Neres in de selectie). Verdeling van de winst op deze manier kan een boost voor de eredivisie zijn na dit verloren seizoen en zo profiteert toch iedere club een beetje mee van de "nooit helemaal eerlijke en objectieve manier van verdeling van europese tickets".

24 maart 2020 om 15:53

Thanks 🙏🏽

Waarom niet gewoon een beslissing wedstijd voor de ticket. Lijkt mij de meeste eerlijke oplossing

24 maart 2020 om 15:15

Uhh nee lijkt mij niet maar ik snap wel dat jij dat graag wil. Veel mensen hebben toch last van een " ik gun Ajax het niet " Best droevig

24 maart 2020 om 21:30

Het maakt mij niet uit wie t word. Me eigen clubbie word t toch niet. Waarom altijd t negatieve eruit pakken. Stel dat we bv rond juni weer mogen voetballen en helemaal ideaal met publiek. Dan is t toch fantastisch om hier een soort play off wedstrijd van te maken. Ik ga dt van uit dat t dan weer kan. Geeft mooie spanning en miss toch nog een leuke afsluiting van zon rampjaar

24 maart 2020 om 16:12

Los dat die wedstrijd waarschijnlijk niet georganiseerd gaat kunnen worden (voordat de CL voorrondes starten). Dan heb je de discussie waarom alleen tussen nr 1 en 2, terwijl Feijenoord en PSV ook nog kans maakten.of je gebruikt stand vorig jaar, of huidige stand of stand winterbreak, of playoff tussen alle ploegen die nog in de race waren.geen van deze 4 opties is in voordeel AZ

24 maart 2020 om 17:10

@Arnino omdat je dat bepaald op basis van deze stand dat Ajax en AZ een beslissingswedstrijd moeten spelen. Sorry maar dat is vreemd oke na 33 wedstrijden maar nu niet. Je had nooit geweten of Ajax en AZ de voorsprong hadden gehouden en daarom een beslissingswedstrijd waarbij je andere benadeeld wel erg naief.

grootse slachtoffer (internationaal) wordt Atletico Madrid. Ze spelen elk jaar CL, waren al geplaatst voor kwartfinale en doen elk jaar heel goed (enige jaar dat ze 3e werden in poule wonnen ze El).ze staan nu op punten gelijk met nr 4, maar hebben minder doelsaldo. Maar de verwachting was wel dat ze zouden kwalificeren na matige seizoensstart.

@voetbalzone: zoals jullie al aangeven staat atletico niet op een CL plek nu maar kan zich dus nog wel plaatsen voor de CL volgend jaar door hem te winnen, net als lyon en napoli, valencia is natuurlijk al uitgeschakeld.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5645
2.AZ5637
3.Feyenoord5015
4.PSV4926
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2511
L. TraoréAanvaller92
I. El MaachKeeper00
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper240
K. ScherpenKeeper00
Bruno VarelaKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

39 fans
Coach, 50 jaar
SeizoenClub
2018- Ajax
2015-2017 FC Utrecht
2013-2015 Bayern München II
2012-2013 Go Ahead Eagles
Laatste voetbalnieuws

‘Ik heb maar half jaar met Ten Hag gewerkt, maar ben enorm onder de indruk’

Cyriel Dessers was, voordat het Eredivisie-seizoen vanwege de uitbraak van het coronavirus werd stilgelegd, bezig aan een van de beste periodes in zijn loopbaan. De spits van Heracles Almelo was in...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 9 april
Er zijn momenteel twee belangrijke gegadigden om James Rodríguez over te nemen van Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren