Roberto Martínez klaagt over ‘vervalst’ EK 2021 voor België

Vrijdag, 20 maart 2020 om 14:05Dominic Mostert • Laatste update: 14:22

Ongeacht de verplaatsing van het EK naar 2021 vindt Roberto Martínez dat België een 'vervalst' toernooi zal spelen. De Rode Duivels worden gezien als een van de kanshebbers op de eindzege, maar hebben volgens de bondscoach een groot nadeel in de groepsfase. België is immers niet een van de twaalf gastlanden, stipt hij aan in gesprek met Sport/Voetbalmagazine.

België is op het toernooi ingedeeld in Groep B met Denemarken, Finland en Rusland. De eerste groepswedstrijd vindt plaats in Sint-Petersburg tegen Rusland; vervolgens reist de ploeg naar Kopenhagen voor een duel met Denemarken. De poulefase wordt afgesloten met een wedstrijd tegen Finland, opnieuw in Sint-Petersburg. Martínez wijst naar het thuisvoordeel dat twee van de drie groepsgenoten genieten op het EK.

Volgens de oefenmeester, wiens ploeg alle tien kwalificatiewedstrijden omzette in winst, begint België met een 'grote handicap' aan de eindronde. "Voor ons is het eigenlijk een vervalst toernooi. We waren de beste in de kwalificaties, we zijn nummer één, maar we krijgen niet het thuisvoordeel dat twee teams uit onze groep wel hebben", stelt Martínez. "Tegen Denemarken spelen in Brussel of in Kopenhagen, dat maakt niet zoveel uit. Maar tegen Rusland spelen in Sint-Petersburg, dat is een heel andere zaak."

Belgische voetbalbond: 'De UEFA kon niets anders dan dit besluit nemen'

In de kwalificatiereeks wist België zowel thuis (3-1) als uit (1-4) te winnen van Rusland. Maar volgens Martínez zullen de verhoudingen op het EK anders liggen. "Op het WK hebben de Russen de Spanjaarden uitgeschakeld", roept hij in herinnering. "Ik ben niet zeker dat het resultaat hetzelfde zou geweest zijn als de wedstrijd in Spanje was gespeeld. Thuis een toernooi spelen, dat haalt je niveau naar boven, dat is zoals de gele trui dragen in de Tour: dan vind je op natuurlijke wijze bijkomende krachtbronnen."

Martínez wijst tot slot naar 'de Britten', die 'vijf wedstrijden' op Wembley zullen afwerken indien ze de finale weten te bereiken. Hij doelt daarmee op het feit dat Engeland alle groepswedstrijden afwerkt op Wembley. Het stadion in Londen dient bovendien als strijdtoneel voor beide halve finales en de finale. Het Nederlands elftal werkt alle drie de groepswedstrijden af in Amsterdam en zal in de eventuele knock-outfase niet meer in eigen land uitkomen.


Poll

Ben je het eens met de kritiek van Roberto Martínez?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

51 reacties (laatste reactie door amazingninja)

"op het WK hebben de Russen de Spanjaarden uitgeschakeld", dat was ook wel echt een fantasieloos Spanje. Man wat was dat een verschrikking om naar te kijken zeg. Verder begrijp ik Martinez wel, maar Belgie moet toch wel in staat zijn om Rusland buitenhuis te verslaan. Het is toch wel al een beetje vroeg om nu al naar excuses te zoeken.

20 maart 2020 om 14:32

Enige echte excuus is dat hun topvoetballers weer een jaartje ouders zijn...Mertens Hazard Aldeweireld Vertonghen Vermalen Dembele Witsel...dat is dan wel het laatste toernooi wat ze op niveau kunnen spelen

20 maart 2020 om 14:35

Hebben wij ook gedaan in 2014 :-)St Petersburg is overigens ook bijna een thuis wedstrijd voor Finland.mijn boodschap aan Belgie: als je met deze 3 ploegen niet doorkomt, uitwedstrijd of niet, dan heb je niks te zoeken op het EK.

20 maart 2020 om 16:03

@tjientval Mee eens maar hij heeft wel een punt dat het Belgie wel heel erg tegenzit met al die "uitwedstrijden". Maar goed het zijn geen wedstrijden tegen Duitsland of Frankrijk ofzo.

Het is ook gewoon een debiel format. Het is juist hartstikke leuk als een toernooi in een of twee landen wordt gehouden.

20 maart 2020 om 15:26

Ik vind het juist wel grappig dat het EK eenmalig in zoveel landen wordt gehouden. Natuurlijk loop je tegen meer logistieke problemen aan dan anders en er zal meer beklag komen dat dit gejengel van Martinez, maar het is wel een leuke manier om dit zestigjarig jubileum te vieren. Qua tijdsverschil zijn er geen problemen, anders dan bijv. het WK in 1994.

20 maart 2020 om 20:05

Vind het ook een raar format, wat deze man ook aanhaalt, een Engeland speelt bijna alles thuis terwijl andere clubs steeds in andere landen spelen. Dus de Engelsen hebben continue volledig thuisvoordeel en je jaagt de Belgische supporters flink op kosten om van Rusland naar Kopenhagen en weer terug naar Rusland te vliegen voor 3 wedstrijden. Nee echt onzin zorg dan dat alle landen minimaal 1x thuis en 1x uit spelen en hou twee stadions beschikbaar voor de halve finale/finale om het thuisvoordeel weg te nemen. En ben het mee eens in een land of twee landen hoort meer bij zo’n tournooi in plaats van deze opzet.

20 maart 2020 om 21:58

Het is een jubileum en dan is het juist wel mooi. Moet idd geen vaste gewoonte worden. Wat betreft Belgie: je kan jezelf geen kanshebber noemen en je vervolgens indekken tegen rusland denemarken en finland..

Ik snap even zijn punt niet helemaal.. Klagen over het thuisvoordeel van landen, maar tegen Denemarken maakt het niets uit? En een thuisvoordeel heb je toch alleen als je het organiserende land bent? Best pech dat twee van de vier landen thuis spelen, maar zo'n big deal is het toch ook weer niet dat je het vervalst moet noemen?

wat een zeur, maar misschien had hij het liever nu gespeeld en dan zonder publiek? was dat dan eerlijker geweest voor meneer?niet zeuren als je jezelf een van de favorieten vind dan moet juist dat thuisvoordeel helemaal niet uit maken

Als hij dit een probleem vindt moet hij niet klagen bij de Uefa of in de krant maar lekker klagen bij de Belgische regering. België heeft gewoon bepaalde zaken niet op orde waardoor er geen stadion beschikbaar is voor dit toernooi. Juist de Uefa wilde graag wedstrijden in Brussel omdat ze de hoofdstad van Europa zijn.

20 maart 2020 om 14:27

Het zijn inderdaad niet alleen de vreselijk verouderde accommodaties, maar ook de waardeloze infrastructuur in België.

20 maart 2020 om 14:36

Op wat doel je als je het over “waardeloze” infrastructuur hebt?

20 maart 2020 om 15:07

Misschien op het super verouderde OV net dat 10x per jaar staakt of de snelwegen aan Oost-Europese kwaliteit, omleidingen die nergens op uit komen, verkeersborden die de verkeerde kant op wijzen of ontbreken en het compleet ontbreken van een laadinfrastructuur? (Zo maar een paar dingen die ik als Antwerpenaar kan bedenken)

20 maart 2020 om 16:22

Het verkeersnetwerk in België is een absolute ramp. Moest voor mijn vorige werk regelmatig naar Antwerpen, maar je waant je in jet Oostblok. Als ik met de auto naar zuid Europa ga, rijd ik liever 3 uur om via Duitsland...

20 maart 2020 om 17:01

Daarom dat Antwerpen en Vlaanderen gewoon vol zit met Nederlanders die massaal naar hier emigreren zelfs bij mij op het werk zijn er al 3 Nederlanders. Omgekeerd zie je amper Belgen naar Nederland trekken

20 maart 2020 om 17:02

Vergeet ook niet de werkzaamheden bij de snelwegen die zo'n tien jaar duren. Werkelijk een ramp al die vakbonden in Belgie. Ik heb niks tegen een sterke vakbond, maar in Belgie zijn die echt veel te machtig waardoor je nooit echt op het openbaar vervoer of andere werkzaamheden kunt vertrouwen.

20 maart 2020 om 19:44

ILCAPO Dat komt vooral doordat in Belgie sommige dingen goedkoper zijn, zoals huisvesting. Ook zijn Nederlanders vaak iets vrijer qua mindset om zomaar te verhuizen en zoeken ze in Belgie minder stress. Omgekeerd zie je dat inderdaad minder vaak. Maar dat Nederlanders naar Vlaanderen komen is eerder ondanks het wegennetwerk dan dankzij haha. Vraag me wel af hoe het mogelijk is dat de infrastructuur zo debiel is, want volgens mij betalen Belgen juist meer belasting dan Nederlanders.

Begrijpelijke taal natuurlijk, maar hier is nu eenmaal voor gekozen. Wellicht als men in België de afgelopen jaren wat meer geïnvesteerd had in accommodaties die wel van deze tijd zijn, had de UEFA wel anders besloten. Het is gewoon verouderde troep daar en dat is geen uithangbord voor een eindtoernooi. Bovendien zal dat niet hun grootste probleem worden. Laten we wel wezen dat het volstrekt logisch is dat we de boel een jaar moeten uitstellen, maar dat juist de Belgen hier enorm de dupe van zouden kunnen worden. De goede generatie is al niet meer de jongste en dat zal volgend jaar alleen maar erger zijn. Is de Bruyne nog wel zo in vorm als nu? Kunnen die oudjes nog wel mee? En dan zijn er nog de landen die overlopen van talent, maar voor wie het deze zomer nog net te vroeg zou zijn. Onder andere Italië en Nederland zijn komend jaar echt een geduchte ploeg om serieus rekening mee te houden.

20 maart 2020 om 14:35

Ben het niet volledig eens met wat je zegt. Alleen defensief kan er een probleem ontstaan door de oudere spelers daar. Maar van de belangrijkste basisspelers (Courtois, De Bruyne, Alderweireld, Witsel, Meunier, Hazard en Lukaku) is alleen Alderweireld boven de 31 aankomend EK. De meeste spelers zitten dan net zelfs in de top van hun kunnen.

21 maart 2020 om 09:36

Van de spelers die je noemt zijn echter enkel De Bruyne en Hazard, mits in vorm, van topniveau. Bovendien staat of valt de kwaliteit van je elftal bij de defensie! Is die niet op orde, ga je geen toernooi winnen. Dat komt elk toernooi weer opnieuw naar voren bij de laatste vier ploegen die overblijven.

Boehoe... Kom op man, het is inderdaad geen voordeel, maar zelfs als België alle drie zijn wedstrijden "uit" zou spelen zouden ze toch nog dik eerste moeten worden in de poule? En zelfs al worden ze 3e, dan nog is de kans enorm dat ze door gaan meen ik me te herinneren. Die hele poulefase slaat nergens op...

Wat een slecht verhaal van Martinez. Alsof de kwalificatie mede bedoeld was om te bepalen wie er allemaal thuisvoordeel zouden krijgen. De speelsteden waren ruim op tijd bekend. Het feit dat er in Belgie geen wedstrijden gespeeld worden komt omdat men daar zelf de vergunningen voor het nieuwe stadion niet rond kreeg. Ze waren een speelstad met 4 wedstrijden (waaronder de openingswedstrijd) en dat heeft men in Belgie zelf verknalt. Dus als de heer Martinez wilt klagen, moet ie dat richting Belgie zelf doen.

20 maart 2020 om 15:35

Voor de twijfelaars, zoek op uefa punt com even het nieuwbericht van 7-12-2017 op: "due to the Eurostadium project's failure to meet the conditions imposed by the Uefa Executive Committee during its meeting of 20 September 2017, the four matches (three group, one round of 16) initially scheduled to be held in Brussels will now be allocated to London's Wembley Stadium following a vote by the committee. This means Wembley will host a total of seven matches since London was already set to stage the semi-finals and final of the tournament." Martinez mag dus best klagen, maar niet bij de Uefa.

Hij had ook even kunnen vragen waarom België geen host is. Dan was hij erachter gekomen dat de debiele grensstructuur bij Brussel de enige reden is dat ze geen host zijn. Juist een Spanjaards zou deze gevoeligheden moeten snappen.

Voor dat iedereen weer kritiek heeft op de man is er wel een belangrijke nuance op te merken. Dit is ook grotendeels kritiek op de manier hoe België de bouw van een nieuw nationaal stadion aanpakt (daar heeft de man al eerder kritiek op gehad). Het is dan ook niet normaal hoe moeilijk het is een stadion te bouwen in België door allerlei politieke spelletjes en onderlinge vetes tussen mensen die het wel snel kunnen doen gebeuren. Verder moet het allemaal niet veel uitmaken, met de huidige selectie moet die groepsronde een formaliteit zijn. Dat weet Martinez zelf ook wel.

20 maart 2020 om 15:15

Ik snap de nuance maar ga dan lekker klagen bij politieke Belgen ipv nu komen met kritiek op de organisatie. Dit voelt een beetje als indekken waar het niet nodig is. België heeft ook volgend jaar uitstekende voetballers die allemaal in een topcompetitie spelen.

Tja je hebt dan wel alles gewonnen, maar je speelt ook met een van de 7 beste teams ter wereld tegen San Marino, Kazakhstan, Schotland, Rusland en Cyprus. Dat is dan niet zo'n geweldig kunstje, maar toch heeft hij wel gelijk. Het zal wel met supportersaantallen te maken hebben en welke steden het meest toeristisch zijn, want je zit veel liever in Kopenhagen dan in Brussel, maar dan nog steeds. Sws is de hele opzet helemaal vernietigd, het hoort gewoon in een land of tussen twee buurlanden te worden gespeeld.

In mijn ogen heeft Martinez gelijk. Vorig jaar al, toen de speelsteden en wedstrijden werden aangewezen, vandaag heeft hij ook gelijk. Volgend jaar heeft hij weer gelijk als hij er over begint en als hij met zijn negentigste verjaardag in een bejaardenhuis zit en het over het EK 2021 heeft dan heeft hij nog steeds gelijk. Natuurlijk is het een voordeel om thuis te spelen. Wie dat niet erkent heeft geen idee wat topvoetbal inhoudt. Kan Belgie het EK niet winnen dan ? Natuurlijk wel, maar de vraag is: als Belgie de poulefase door komt krijgt het dan nog meer uitwedstrijden voor de kiezen ?

20 maart 2020 om 14:46

Het probleem is dat er in Belgie geen stadions zijn die aan de eisen voldoen en zeker met betrekking tot capaciteit. Dat had Martinez vooraf al kunnen weten.

Dit is wel een soort van excuus. Het scheelt maar een jaar, de topspelers hebben dan nog steeds een goede leeftijd en je hebt een relatief simpele poule. Belgie heeft gewoon geen stadions die een dergelijke capaciteit kwijt kunnen en dan is het niet vreemd dat je geen gastland bent. Ik ben ervan overtuigd dat Belgie gewoon thuiswedstrijden had kunnen spelen als ze een groot stadion ter beschikking hadden waarbij de faciliteiten ook volgens wens zijn van de Uefa. Je bent enkel nog nummer 1 omdat je nauwelijks een noemenswaardige wedstrijd hebt gespeeld tegen relevante tegenstanders en de EK kwalificatie was nou ook niet echt een uitdaging. Niets ten nadele van Belgie verder, maar Roberto Martinez vergeet in deze alle nuance. In de Nations League wisten ze bijvoorbeeld Zwitserland niet onder zich te houden en veel indruk maakten ze ook niet.

Beetje klagen dit mannetje, dat mag. Ergens heeft ie een punt maar er zit niet één grote tegenstander in z’n poule maar daar heeft ie het niet over. Verder is dit systeem volstrekt achterlijk en verliest z’n hele charme van de toernooi-host(s).

Heeft Belgiã« zich niet aangemeld als speelstad dan? Hoe zit het eigenlijk met die wedstrijden? Is de ticketsale 50/50? Of heeft het thuisspelende land echt 80 van de zitplekken?

Wat een kul verhaal en geklaag om te klagen.normaal was dit EK in 1 land gehouden en waarschijnlijk was dat ook niet België geweest, dus dan had meneer Martinez en zijn team ook gewoon allemaal uit wedstrijden gespeeld..

20 maart 2020 om 17:13

Maar dat is nu niet het geval dus is het ze goed recht er wat van te zeggen toch? Dat heeft hij al eerder gedaan met kritiek op Belgie qua stadions en dergelijke.

20 maart 2020 om 22:26

Maar dan hadden ze niet heel Europa door moeten reizen gedurende het toernooi. Niet elke 4 dagen een ander hotel moeten intrekken, niet elke 3 trainingen weer aan een ander complex moeten wennen enzovoort enzovoort terwijl andere landen niet meer reistijd hebben dan 2 minuten wandelen naar het ochtendbuffet en terug. Het gaat niet enkel om het uit of thuis voordeel. Ik denk niet dat een echte prof dat veel kan schelen als er geen regel is als uitdoelpunten. Het gaat om de logistiek. Is er hier niemand slim genoeg om dat te snappen? 😅

Waar was hij toen hij met zijn ploeg het voordeligst waren in de loting voor de voorbije 2 wk's in Brazilië en rusland qua klimaat en tegenstanders ? puur hypocrisie  En ook dat ze meestal tegen minder sterkte ploegen spelen en speelden ook vaak thuis tegen kleine ploegen tijdens oefenmatchen daarom dat ze jaren op nr1 v d wereldranglijst staan Ze hebben een wereldploeg met debryune hazard enzo maar als je voor de beker gaat moet je niet klagen waar en tegen wie je speelt 

20 maart 2020 om 22:21

Nou om te beginnen was deze man er in Brazilië niet eens bij dus die opmerking is al idioot te noemen. Ten tweede is het raar om die poules de makkelijkste te noemen, dat is subjectief en naar mijn mening gewoon onzin. Het waren niet de moeilijkste poules, dat kan zeker gezegd worden maar zo waren er meerdere. Ten derde zaten ze in die poules obv hun eigen prestaties en geluk. Ze hadden zichzelf in de best mogelijke positie voor de lotingen gemanoeuvreerd door hun wereldranking en prestaties in de kwalificaties. De lotingen zelf zijn pure kans zoals dat al decennia gaat en voor iedereen hetzelfde is. Dit allemaal in schril contrast met de UEFA die een nieuw, experimenteel format uit de hoge hoed tovert om er zo nog meer geld uit te kunnen slaan. Kan ze weinig schelen dat bepaalde landen hiermee benadeelt worden. Soms vraag ik me af waarom ik de laatste jaren zo weinig deelneem aan dit forum maar dan lees ik comments zoals de jouwe en wordt ik eraan herinnerd dat stupiditeit, subjectiviteit, kinderachtigheid en afgunst dit forum nog steeds regeren.

21 maart 2020 om 02:30

Wat je hier zegt is pas onzin betweter met je punt  1 2 3 ook al was hij niet in Brazilië kun je nog altijd over de ploeg  België spreken en  ja als BELG  volg ik al jaren het voetbal van België en het is een FEIT dat ze meestal tegen minder grote ploegen spelen en makkelijke poules hadden ga dat even checken  .hebben ze gewonnen in een eindtoernooi tegen Spanje,Nederland (nadat ze ontwaakt is na koeman),Duitsland,Frankrijk(tegen verloren),Italië(tegen verloren) ???? En dat heeft niks met afgunst te maken je moet gewoon de waarheid durven zeggen ook als dit jouw favoriete ploeg zoals ik zei dat ze een wereldploeg hebben.volgende keer goed lezen niet verkeerd interpreteren 

21 maart 2020 om 07:45

@real-fan. Het feit dat je begint met waar was hij in Brazilie terwijl die man er toen niet eens was maakt het al idioot wat je schrijft. Ga je daarna nog zeggen 'volgende keer goed lezen' hahahah halve

Ik dacht eigenlijk dat hij zou klagen vanwege het feit dat het toernooi een jaar is uitgesteld en dat vele spelers van de Belgische ploeg een jaartje ouder zijn. Vooral de verdediging begint te kraken.opzicht heeft hij een punt, maar zoals hierboven ook al is opgemerkt: de Belgische stadions waren niet optimaal, ondanks dat Brussel de hoofdstad van de EU is.

Hij heeft het Uefa statement van 07-12-2017 zeker even niet meer voor de geest :"due to the Eurostadium project's failure to meet the conditions imposed by the Uefa Executive Committee during its meeting of 20 September 2017, the four matches (three group, one round of 16) initially scheduled to be held in Brussels will now be allocated to London's Wembley Stadium following a vote by the committee. This means Wembley will host a total of seven matches since London was already set to stage the semi-finals and final of the tournament." Eigen schuld, dikke bult..

Thuis een toernooi spelen, dat haalt je niveau naar boven, dat is zoals de gele trui dragen in de Tour: dan vind je op natuurlijke wijze bijkomende krachtbronnen." De geschiedenis heeft uitgewezen dat veel tourwinnaars (en dus gele trui dragers) juist Niet op natuurlijke wijze aan hun kracht kwamen haha

20 maart 2020 om 16:24

Daarom wint een Fransman ook bijna nooit de Tour... In het huidige voetbal speelt thuisvoordeel denk ik steeds minder een rol. Spelers in de top zijn niet meer zo snel onder de indruk van een kolkende menigte en qua arbitrage zijn de marges door alle camera’s en VAR flinterdun geworden. Verder kan het thuispubliek een ploeg ook opjagen waardoor je snel in het mes van de counter kunt lopen.

21 maart 2020 om 12:19

Thuisvoordeel als in: het publiek maakt veel kabaal en schreeuwt de spelers naar voren is een fabeltje. Veel voetballers hebben al vaker aangegeven dat ze toch niet horen wat er geschreeuwt wordt in een stadion: Dus of ze nu voor je zijn of tegen, dat hoor je toch niet goed. Wat wel onderzocht is met betrekking tot thuisvoordeel is dat als je in je eigen stadion speelt alles vertrouwt is: je weet de weg, je hebt je eigen plekje in de kleedkamer, je drinkt de koffie zoals je gewend bent etc. Dat levert wel voordeel op.

De reden dat België geen gastland was, was toch omdat het stadion niet op tijd ad zou zijn of iets dergelijks? Dat is dan toch hun eigen schuld, of zit ik er naast ?

Gewoon niet klagen. Alleen hierom gun ik die Belgen helemaal niks. Hebben 1x een goede generatie en gaan meteen naast hun schoenen lopen. Wat hebben ze met deze generatie gepresteerd? Nou helemaal niks!

20 maart 2020 om 22:14

Naast hun schoenen lopen? Omdat de bondscoach een aantal goede punten maakt? Natuurlijk moeten ze deze poule doorkomen zelfs ondanks alles. Maar wat hij zegt zijn wel gewoon feiten, niks meer en niks minder. Daarom gun je ze niks? Vanwege de uitspraken van 1 man, die nog niet eens een Belg is. Ik lees heel veel frustratie en afgunst in jouw comment.

Bij een "normaal" EK zoals altijd is gehouden speelt eer één, en heel soms twee landen echt een thuisspelend land. Dat is een totaal andere situatie als welke er nu is verzonnen. Want Belgie zou normaal gesproken hooguit 1 echte uitwedstrijd hebben gehad. Nu heeft het er 2 hele echte (in en tegen Rusland en Denemarken en een wedstrijd is net niet een echte uitwedstrijd, namelijk die in St. Petersburg tegen Finland, dat daar om de hoek van de deur ligt. Dit hele over geheel Europa verdeelde EK vind ik daardoor sportief gezien een farce. Een aantal landen is zwaar bevoordeeld, waaronder b.v. Engeland, Duitsland en Nederland ten opzichte van andere landen, w.o. Belgie.

We kunnen wel voorstellen om België op papier als thuisspelende ploeg te noteren en dus ook in thuisshirts.misschien voelt dat beter voor ze

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

België

FIFA ranking: 1
111 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
T. AlderweireldVerdediger
D. BoyataVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina België.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina België.

9 fans
Coach, 47 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 16 april
Jack Grealish heeft een vastgestelde afkoopsom in zijn contract bij Aston Villa en Manchester City is komende zomer bereid om het bedrag op tafel te leggen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren