Alex Song en Johan Djourou staan plots op straat in Zwitserland

Vrijdag, 20 maart 2020 om 12:56Dominic Mostert • Laatste update: 13:12

De selectie van FC Sion ondergaat tijdens de coronacrisis een flinke metamorfose. Volgens zowel persbureau SDA als tv-netwerk RSI heeft de club uit Zwitserland de contracten ontbonden van negen spelers, onder wie voormalig Arsenal-spelers Alex Song en Johan Djourou. Het negental zou hebben geweigerd om een salarisvermindering te accepteren nu de competitie in Zwitserland is stopgezet.

Behalve Song en Djourou keren ook Pajtim Kasami, Ermir Lenjani, Seydou Doumbia, Mickael Facchinetti, Christian Zock, Birama Ndoye en aanvoerder Xavier Kouassi niet meer terug bij de huidige nummer acht van de Super League, een competitie die tien ploegen telt. Sion hoopte dat de spelers genoegen zouden nemen met minder salaris zolang de competitie stilligt. Daar wilden ze niet mee akkoord gaan, hoewel Sion hun vertrek nog niet heeft bevestigd. De club is niet bereikbaar voor commentaar, zo melden de media in Zwitserland.

Song kwam tussen 2006 en 2012 uit voor Arsenal en speelde daarna vier jaar voor Barcelona. De inmiddels 32-jarige defensieve middenvelder uit Kameroen vertrok in januari 2018 bij Rubin Kazan, na een conflict over onbetaald loon: Song had naar eigen inzicht nog recht op circa 8,7 miljoen euro en de FIFA kwam tussenbeide om hem uit zijn contract te verlossen. Song noteerde dit seizoen elf optredens voor Sion in de competitie. Zijn contract liep aan het einde van deze jaargang af. Djourou, tussen 2004 en 2014 speler van Arsenal, kwam in januari van dit jaar pas naar Sion. Het was zijn eerste werkgever in zijn thuisland Zwitserland. De 33-jarige centrale verdediger stapte transfervrij over van SPAL en beschikte eveneens over een contract tot medio 2020.

De Zwitserse competitie ligt sinds 1 maart stil; de regering van Zwitserland verbood evenementen waar meer dan duizend mensen op af zouden komen. Het is de vraag of Sion na het vertrek van negen spelers nog een ploeg kan samenstellen die eindigt boven plek negen, de rode streep in Zwitserland. De club wordt deze eeuw sowieso gekenmerkt door tumult: sinds voorzitter Christian Constantin in 2003 het roer overnam, stonden er circa veertig trainers aan het roer, onder wie hijzelf voor een korte periode en Gennaro Gattuso in 2013 als speler-trainer.Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door theo uphus)

Die Alex Song is ook helemaal uit beeld geraakt zeg. Zijn laatste jaar met Arsenal was ik echt fan van hem en was samen met van Persie echt een heerlijk duo. Zonde dat hij destijds uiteindelijk naar Barcelona is gegaan, die hadden met xavi, iniesta, busquets en daarachter ook nog cesc fabregas gewoon al de beste middenvelders van de wereld, zie daar maar eens door te breken. RvP was natuurlijk al wel vertrokken bij Arsenal maar denk dat hij nog wel een paar jaartjes langer had volgehouden op top niveau. Nadat hij naar Rusland is gegaan ben ik hem helaas uit het oog verloren.

20 maart 2020 om 13:58

De club moet dan toch alsnog zijn volledige salaris uitbetalen als ze ontbinden?

20 maart 2020 om 14:14

Klopt IDD dan moeten ze alles uitbetalen of een andere regeling treffen. Overigens is het wel vreemd om minder salaris uit te betalen aangezien over een heel jaar natuurlijk pas de gevolgen zijn te overzien. Wat natuurlijk wel kan is dat de club een acuut liquiditeitsprobleem heeft. Wanneer zij dus geen betalende supporters hebben en wellicht geen extra TV geld (indien dat per wedstrijd betaald wordt) dat zij zonder die inkomsten de salarissen niet kunnen uitbetalen. Zou als ik de club was vragen of de spelers willen meedenken en bijvoorbeeld minder salaris nu uit te betalen maar wat ze minder nu hoeven te betalen straks als de competitie weer hervat wordt er weer bij doen.

21 maart 2020 om 13:40

Was hem eigenlijk ook al vergeten, goede speler idd. Met Song, Djourou, Kasami en Doumbia toch een aantal bekende namen bij Sion.

Tja wat moet je hiervan nou zeggen... Minder betaald krijgen van je werkgever is inderdaad niet fijn maar ik denk dat deze heren nog makkelijk een goeie pot pindakaas op tafel kunnen zetten.

20 maart 2020 om 13:21

Helemaal gelijk maar bekijk het ook eens anders als jou baas dat zou vragen dan sta je toch ook niet te springen om hier meteen ja op te antwoorden. Al ben ik het met je eens dat die gasten echt wel 2/3 maanden prima kunnen leven met 50% van hun salaris.

20 maart 2020 om 13:32

Ben ik helemaal met je eens, ik zei ook dat het zeker niet fijn is. Maar in deze tijd is het allemaal roeien met de riemen die we hebben. Ik neem dat de spelers toch moeten voetballen i.v.m. werkweigering? Weet jij toevallig of ze hier een soort van uitkering (klinkt raar gezien de meeste bedragen die voetballers krijgen) voor krijgen om het misgelopen salaris alsnog te kunnen ontvangen? Of wordt het contract dan ontbonden? Ik heb geen idee eerlijk gezegd..

20 maart 2020 om 13:47

Ik vind het zo opmerkelijk dat je invult voor die mensen dat ze prima zouden kunnen leven met 50%. Hoe kom je erbij dat zij die financiële middelen hebben? Zij hebben toch ook gewoon huur te betalen en maken ook een financieel plan op voordat ze naar een land verhuizen om daar voor de organisatie te werken?

20 maart 2020 om 14:14

@zsvAJAX ik lig toevallig ziek op bed, maar ben aan de betere hand. Ik snap heel goed wat Sebasjuh zegt, maar het roept bij mij vragen op en die vragen stel ik. Aan je reactie denk ik te merken dat je die vragen die ik aan Sebasjuh stel niet waardeert, maar ik wil gewoon weten waarom Sebasjuh zo denkt. Vind je dat echt zo gek?

20 maart 2020 om 14:41

@aadmaat, dan is het een kwestie van miscommunicatie Ik wens je in ieder geval veel beterschap toe!

20 maart 2020 om 13:26

Ik geloof dat de spelers minder dan 24 uur hebben gekregen om te reageren op het voorstel. Niet alleen degene die het weigerden werden ontslagen, maar ook degene die om uitstel vroegen. Constantin staat bekend dat hij beleid met de harde hand voert (letterlijk en figuurlijk). Ik denk dat deze beslissing ze meer pijn zal doen, dan als hij op iets rustigere wijze het gesprek aan zou zijn gegaan. Nu zal hij sowieso de salarissen van de spelers moeten uitkeren zodra ze een rechtszaak tegen hem beginnen.

20 maart 2020 om 13:37

Sterker nog: ik heb het net weer opgezocht. Ze kregen woensdagochtend een bericht over de salarisverlaging en moesten voor 12:00 hierop reageren. Het zet de dingen wel in perspectief toch? Ongeacht hoeveel geld iemand heeft of verdient, het is een ridicule wijze om zo met je werknemers om te gaan.

20 maart 2020 om 13:42

Poeh dat is wel heel rigoureus inderdaad. Dat gaat toch nergens over dat je in zo'n korte tijd moet reageren.

20 maart 2020 om 13:53

Precies. Het is volkomen begrijpelijk dat clubs nu zoeken voor oplossingen, maar dit slaat weer nergens op. Constantin is eigenlijk ook een vrij rare eigenaar. Zoals je in de tekst leest heeft hij 40 trainers in 17 jaar tijd versleten. Ook heeft hij een 14 maanden ban gekregen omdat hij na een wedstrijd een tv-analist (nota bene voor de camera) in elkaar geslagen heeft. Dit soort over het paard getrokken typetjes zijn echt gevaarlijk.

20 maart 2020 om 13:30

Tja, ik zou ook gewoon een boterham kunnen blijven nuttigen en van spaargeld leven, maar dat is nou net niet de bedoeling. Die gasten hebben gewoon een contract en dan reken je in je uitgaven ook op inkomsten. Het beeld dat clubs sympathieke organisaties zijn en spelers dit soort dingen kunnen laten gaan vind ik zo storend.

20 maart 2020 om 13:35

Ben ik niet helemaal met je eens. Ik snap dat als je een contract hebt je ook gewoon je inkomen dient te ontvangen. Maar, daarom vroeg ik het ook eerder, hoe zit dat bij een crisis als deze? De club loopt namelijk ook veel inkomsten mis, zou dit nou ook in het contract zijn meegenomen?

20 maart 2020 om 13:45

Ik weet niet hoe dat zit in Zwitserland en al helemaal niet met individuele contracten. Mijn punt hierin is dat ik de werknemers hier heel goed begrijp. Als mijn werkgever nu zou voorstellen om minder te verdienen en er anders ontslag volgt dan zou ik ook problemen hebben. Zeker als ik er bijna niet over na zou kunnen denken. Ik zag in een andere post dat je het had over werkweigering, maar dat is hier natuurlijk niet het geval. Ik neem aan dat jij ook niet helemaal het idee hebt dat de club hier netjes handelt?

20 maart 2020 om 13:56

@aadmaat, Ik snap heel je punt hoor, daar hoor je mij verder toch ook helemaal niet over? Ik zeg alleen dat ik denk dat ze nog altijd een goeie pot pindakaas op tafel kunnen zetten en ik vroeg me af of je dat kan scharen onder werkweigering (omdat ik daar dus geen idee van heb, ook dat heb ik gezegd). Niet zo aangevallen voelen joh, een beetje humor verder kan geen kwaad hoor

20 maart 2020 om 14:05

Ik denk dat je een beetje verkeerd aanvoelt hoe ik hierin sta. Het is voor mij een interessante kwestie en daar reageer ik op en geen zorgen ik voel me totaal niet aangevallen. We zijn het alleen niet eens over de pot pindakaas.

20 maart 2020 om 14:01

Nee, ben ik het niet mee eens. Deze spelers kunnen net zo weinig aan de Corona crisis doen als de club. Waarom zouden de spelers hier gedwongen voor moeten boeten? Zolang er geen clausules in hun contracten staan, hebben ze elk recht om dit voorstel te weigeren. Kan mij niet voorstellen dat er een rechter is die dit zometeen goedkeurt. Dan heb ik het nog niet eens over de geringe bedenktijd die ze gekregen hebben. Overigens vind ik dat laatste geen goed argument, deze voetballers hebben niet minder rechten omdat ze een goed salaris hebben. Wat je moreel ook kan vinden hiervan, dit ontslag is niet goed te praten.

Lastige situatie. De club kan het niet aan om de salarissen door te betalen, wanneer er geen inkomsten zijn, maar de spelers hebben wel gewoon een contract. Bestaat er geen verzekering hiervoor of is dat alleen wanneer een speler geblesseerd is en niet bij overmacht, zoals dit? Ben benieuwd hoe dit contract nu dan ontbonden is. Moet de club nog een restant van het contract uitbetalen of is alles meteen voorbij en zijn beiden totaal niet meer aan elkaar verbonden (dus ook niet door schuldbetalingen).

Tja, een salarisverlaging zou ik nu ook niet op zitten te wachten om eerlijk te zijn. Maar in relatie tot hun inkomen in vergaarde vermogen zou ik er toch anders inzetten dan deze heren.

20 maart 2020 om 13:32

Je hebt toch geen flauw idee van hun uitgaven? Misschien investeren zij hun geld in een onderneming en hebben ze op het geld gerekend, aangezien dat de afspraak was. Als je meer gaat uitgeven dan er binnenkomt dan kom je in de financiële shit.

Ze hebben in de selectie toch aardig wat bekende namen en dan zo laag staan. Misschien komt het de voorzitter ook wel zo makkelijk uit om al die grootverdieners eruit te schoppen.hij is ook makkelijk met al die trainers

Best eigenaardig van Sion. Ik vraag mij af in hoeverre het levensnoodzakelijk was voor een ploeg als Sion aangezien ik nog nergens dit tegengekomen ben. Als een ploeg in problemen komt omdat zij deze maand de lonen niet kunnen betalen of in problemen komen geeft dat wel een en ander weg over de financiele situatie daar.

Inprincipe best logisch, Jammer dat zo veel spelers nu even geen begrip tonen. Wist overigens ook niet dat zoveel bekende spelers daar spelen, Song, Djourou, Doumbia, Kasami. Leuk team

Zijn ze vanaf nu direct inzetbaar voor een andere club? Misschien kan Feyenoord de selectie voor weinig geld iets verbreden.

20 maart 2020 om 14:50

Nou weet ik niet wat beide heren verdienen, maar ik ga er vanuit dat Song meer verdient dan de grootverdiener bij Feyenoord. Ik neem aan dat Feyenoord daar niet aan gaat beginnen en al helemaal niet voor een 30 plusser. Edit: Ik zie nu dat Song zelfs de 5 miljoen aantikt. Bizar.

20 maart 2020 om 15:14

Verdien je zoveel bij Sion? Dat kan ik mij bijna niet voorstellen. Ik was eerder bang dat ze niet (meer) het vereiste niveau hebben

Gelukkig betaald mijn werkgever normaal door. Vreemde actie. Of die jongens nu veel of weinig verdienen is niet de kwestie, het is een ongelukkige keuze om dit te doen. Ik begrijp in deze de voetballers wel. Zeker omdat het stilleggen pas nèt van start is gegaan.

Het is glashelder; tot twee keer toe gaat FC Sion hier in de fout. Je kunt je spelers in deze barre tijden natuurlijk vragen of ze iets in de vorm van solidariteit willen doen maar je kunt dat nooit afdwingen natuurlijk. Net zo goed als het ook onrechtmatig handelen is als je ze op straat zet omdat je je zin niet krijgt. Contract is nog altijd contract. Elke speler kan er zich op beroepen dat de club zich dan maar had moeten verzekeren tegen deze malheur.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Sion

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
9.FC Vaduz36-15
10.FC Sion31-15
Voor de complete stand: Super League
SpelersPositieW
A. GrgićMiddenvelder299
G. KarlenAanvaller287
M. TosettiMiddenvelder271
J. KhasaAanvaller232
R. UldriķisAanvaller213
A. AbdellaouiVerdediger232
G. HoarauAanvaller182
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Sion.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina FC Sion.

33 fans
Middenvelder, 33 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 8 mei
De naam van Mohamed Salah prijkt op het verlanglijstje van Chelsea en Thomas Tuchel. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren